Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μεγάλος συνασπισμός αλά ελληνικά. Πάνε και έρχονται τα σενάρια για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές για λόγους πατριωτικού καθήκοντος. Κάτι που δεν κρύβουν πως θα ήθελαν οι εταίροι/πιστωτές και το οποίο ενθαρρύνουν σε κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται εντάχθηκε πλέον στην εσωτερική ατζέντα με αφορμή δημοσκόπηση της Metron Analysis (Εθνος της Κυριακής) που δείχνει ότι η κοινωνική πλειοψηφία θα έβλεπε θετικά κάτι τέτοιο. Γιατί όχι, άλλωστε; Η ιδέα της εθνικής συνεννόησης είναι εξαιρετικά δημοφιλής και έχει μόνο φίλους, ειδικά εφόσον το ακριβές περιεχόμενό της περιγράφεται με γενικότητες και αοριστιλογία. Της Αγγελικής Σπανού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται εδώ και μήνες στο παρασκήνιο μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν απόψεις σε γεύματα και δείπνα ζυμώσεων διαπιστώνοντας πως είναι εθνική ανάγκη να μετριαστεί η πόλωση και να αναζητηθούν σημεία σύγκλισης σε ό,τι αφορά στα μεγάλα θέματα: Τη συμφωνία για το χρέος, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, τον εξορθολογισμό του κράτους. Η σεναριολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που κυκλοφορούν ονόματα ακόμη και για τον πιθανό πρωθυπουργό ενός τέτοιου σχήματος (Π. Πικραμένος), ενώ ο Γ. Δραγασάκης θεωρείται ως το πρόσωπο-κλειδί από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βέβαια, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα στέλεχος που να έχει δημοσίως τοποθετηθεί θετικά ως προς το ενδεχόμενο μιας συνεννόησης κορυφής που θα μπορούσε να καταλήξει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το θέμα αυτό έχει θίξει ο Φώτης Κουβέλης, θέτοντας ως προϋπόθεση την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, πολλές φορές έχει αναδείξει αυτή την ανάγκη η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένθερμος υπέρμαχος της συναίνεσης μεταξύ των μεγάλων στα μεγάλα, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και ο Α. Λοβέρδος έχουν επίσης ευχηθεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Με άλλο τρόπο και για διαφορετικούς λόγους, την ανάγκη μιας εθνικής συμφωνίας για να αποφύγουμε την καταστροφή έχουν επισημάνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου.
Η σχτική συζήτηση, λοιπόν, είναι ζωηρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει έρεισμα στην πραγματικότητα. Στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, αλλά αντίθετα η πολιτική αγωνία επικεντρώνεται στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας, αναξάρτητα από τις συνεργασίες που θα επιδιωχθούν μετά μετά τις εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου επίσης δεν ενθαρρύουν τέτοιου είδους σεναριολογία η οποία ασφαλώς και δεν περιλαμβάνει σε κεντρικό ρόλο τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Για συναφείς λόγους και η Χ. Τρικούπη, παρόλο που εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για άρνηση συστράτευσης στην εθνική διαπραγμάτευση, δεν έχουν λόγους να επιδιώκουν μία εξέλιξη που δεν θα αφορά τον Ευ. Βενιζέλο.
Στη βάση του προβληματισμού και του ενδιαφέροντος για την παραγωγή μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκεται η κοινή διαπίστωση ότι επίκειται πολιτική αλλαγή αργά ή γρήγορα. Το σύστημα προετοιμάζεται για την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αφορά όλα τα κέντρα διαμόρφωσης αποφάσεων στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Το επιχείρημα που προτάσσεται είναι η ισοδυναμία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες δημοσκοπήσεις ως απόδειξη ότι το εκλογικό σώμα ζητά από τα δύο μεγάλα κόμματα να χωρέσουν στον ίδιο καναπέ. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση, πιστεύουν σε μια μεγάλη εκλογική νίκη και δεν έχουν plan b για την περίπτωση που δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια καλή εκλογική επίδοση. Η άνεση με την οποία αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ είναι πολύ ενδεικτική της στρατηγικής τους στο εξής.
Παρόλα αυτά ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας συζητείται σε πολιτικά, δημοσιογραφικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά γραφεία ως η καλύτερη λύση για την πατρίδα και ως μια αρκετά ρεαλιστική προοπτική εφόσον από το φθινόπωρο ασκηθούν φοβερές πιέσεις από τους εταίρους/πιστωτές προς αυτή την κατεύθυνση. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου τα κόμματα τα βρήκαν μεταξύ τους στα βασικά, είναι αυτό που επικαλούνται οι υποστηρικτές των σεναρίων μεγάλου συνασπισμού, ξεχνώντας πόσο ισχυρή είναι η ελληνική ιδιαιτερότητα ως προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και το περιεχόμενο του κομματικού πατριωτισμού.
Μεγάλος συνασπισμός και άλλες ιστορίες | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.
10 Σχόλια
Comments feed for this article
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:13 μμ
kapetanios
μα και στην Ελλάδα τα κόμματα εξουσίας τα βρήκαν και δημιούργησαν τον μεγάλο συνασπισμό
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:19 μμ
Πάνος
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση με τη ΝΔ
| tvxsteam tvxs.gr/node/147777
Τη ρητή αντίθεσή τους στις κυβερνητικές φωνές που αναφέρονται σε έναν ιδιότυπο συμβιβασμό Αριστεράς – Δεξιάς, εξέφρασαν ο γραμματέας της Κ.Ε το ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης τη Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος διερωτήθηκε «να συνεννοηθούμε σε τι; Για να συνεχίσουμε τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο;».
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Έθνος, η οποία όπως αναφέρει η Αυγή παρουσιάζει μία δήθεν τάση, θέτει ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών και παρουσιάζει υψηλό το ποσοστό των πολιτών που θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
Ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι η τάση αυτή αποτελεί άλλον ένα πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης, μια «προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.» Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την υπογραφή που θα της ζητηθεί για το χρηματοδοτικό κενό, άρα από μία νέα κυβέρνηση.
«Καμία συναίνεση με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στον ANT1, «γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση συνεννόησης». Δεν αρκεί να λέμε «όλοι μαζί», αλλά χρειάζεται να θέσουμε το ερώτημα στη βάση ποιας πολιτικής, υπογράμμισε.
Σκουρλέτης: Να συνεννοηθούμε για τη συνέχεια του αδιεξόδου;
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντα στον Bήμα FM, τόνισε ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν προκύπτουν από κάποιου είδους ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, αλλά από τις επιλογές που γίνονται και από το τι είδους προγράμματα εφαρμόζονται. Άρα, πρωτίστως μας χωρίζει πάνω σε αυτά τα ζητήματα χάος: Την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και εμάς».
Όπως είπε, «δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι μια πολιτική που μας έχει γυρίσει χρόνια πίσω και ταυτόχρονα να λες ότι δεν συνεννοούμαστε».
Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, με το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες, επανέλαβε τη θέση πως οι πρώτες αντιδράσεις από μέρους του υπουργού Ναυτιλίας και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου «δείχνουν ποιες είναι όχι μόνο οι διαθέσεις τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι διακατέχονται από ένα πλεόνασμα πολιτικής αναισθησίας και από μια κοντόθωρη διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης του προβλήματος»
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:20 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *beta.
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 9:58 μμ
papoylis
Κάπταιν
φαντάζεσαι το αδόνειδος στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με το Διαμαντόπουλο 🙂
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:13 μμ
sissa ben dahir
Και ο Σπηλιωτόπουλος υπέρ του μεγάλου συνασπισμού όπως διαβάσαμε στα τιτιβίσματά του. Αλλά τι κρίμα, δεν θέλει ο Παπαδημούλης. Με τιτίβισμα απάντησε κι αυτός στον Αρούκο: Μα θέλουν συνασπισμό με “τρομοκράτες”, “άθεους”, “οπαδούς της δραχμής”; Να λείπει το βύσσινο».
Περιμένω τώρα με αγωνία το τιτίβισμα του Εύρη ως κομιστή των απόψεων του Βούδα.
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:14 μμ
johnyflowmotion
Εντωματαξυ επανω εκει στη γνωστη και μη εξαιρετεα Γερμανια Bundesbank: “Χέρι” στους ιδιώτες για αποφυγή κρατικών χρεοκοπιών http://projectantisystem.wordpress.com/2014/01/27/bundesbank-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%B1/
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:42 μμ
Πάνος
Και οι δεξιοί (του αντινιούς) βγάζουν καντήλες με την ιδέα 😉
Η διαπλοκή στρώνει το χαλί της συγκυβέρνησης
Από factorx στις 27/01/2014
Και ξαφνικά, αλλά όχι από το πουθενά, οι εφημερίδες ανακαλύπτουν τον Μεγάλο Συνασπισμό. Τη συμμαχία δηλαδή της Αριστεράς με τη Δεξιά για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης στην οποία πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Σαμαράς, δεν θα είναι ο Τσίπρας αλλά θα είναι κάποιος άλλος, άγνωστος ή γνωστός, ή πικραμένος, κατά τις επιθυμίες του Μητσοτάκαρου . Κάποιος που πιθανόν για συγκεκριμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα προετοιμάζεται στο παρασκήνιο ώστε να είναι έτοιμος όταν τεθεί το θέμα, πριν ή μετά τις εκλογές.
Το πρώτο σενάριο έλεγε ότι η παρούσα βουλή θα μπορούσε να εκλέξει νέα κυβέρνηση χωρίς τον νυν πρωθυπουργό. Άλλος λέει να γίνει πρωθυπουργός ο κυρ Φώτης Κουβέλης, άλλος να γίνει κάποιος τεχνοκράτης, άλλος να γίνει κάποιος δικαστικός. Μέχρι και επιχειρηματία έχουν προτείνει ορισμένοι που θα ήθελαν έναν Έλληνα Μπερλουσκόνι στο Μαξίμου.
Έχουμε γράψει αρκετές φορές στο antinews για τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Τον σιγοψιθυρίζει η ΔΗΜΑΡ, τον σιγοβράζει η Ντόρα η Εξερευνήτρια, τον συζητάνε στα πλούσια «φιλανθρωπικά» γκαλά που κάνουν διάφοροι επιχειρηματίες. Και προετοιμάζουν το έδαφος, στρώνουν το χαλί στους επίδοξους σωτήρες, «φτιάχνουν» το μυαλό του Έλληνα πολίτη να αποδεχθεί την πολιτική ανωμαλία σαν κάτι ομαλό.
Το δεύτερο σενάριο, πιθανότατα αν δεν τους βγει το πρώτο, είναι να πάμε σε εκλογές, κανένα κόμμα να μην πάρει την αυτοδυναμία και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να στήσουν μια κυβέρνηση σαν αυτή του «’89». Τότε βέβαια κυριαρχούσε η Δεξιά στα πολιτικά πράγματα και έπειτα από πολύ παρασκήνιο και συνεχείς κάλπες έγινε ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός.
Σήμερα, αν επιβεβαιωθεί η έστω και οριακή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι στήνουν το σενάριο της συμμαχίας με τη ΝΔ, της εξεύρεσης ενός «πρόθυμου ηλίθιου» που θα γίνει πρωθυπουργός για 1-2 χρόνια και στη συνέχεια βλέπουμε. Διαβάστε τη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής του Μπόμπολα που προετοιμάζει το έδαφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Ένα νέο κοινωνικό ρεύμα, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των πολιτών και ζητά ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Αριστεράς και Δεξιάς για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς και τη συγκρότηση ενιαίου κυβερνητικού μετώπου για την ανάταξη της οικονομίας. Μάλιστα η άποψη για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό είναι ισχυρή σε όλο το κομματικό φάσμα».
Την άποψή μας για τις δημοσκοπήσεις την έχουμε γράψει πλείστες άλλες φορές, όμως, ή εμείς είμαστε άσχετοι και δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο – και έχει δίκιο ο Μπόμπολας- ή έχουμε να κάνουμε με καθαρή χειραγώγηση του ελληνικού λαού. Στρώνει το χαλί της συγκυβέρνησης η διαπλοκή, «χαλάει το μυαλό» του κόσμου γιατί τέτοιο ποσοστό αποδοχής σε μια σύμπραξη Δεξιάς – Αριστεράς δεν υπάρχει. Δηλαδή θέλουν να μας πείσουν ότι 6 στους 10 Έλληνες θέλουν τέτοια κυβέρνηση; Θα τρελαθούμε τελείως; Γιατί να μην κάνουνε τότε από τώρα υπουργό Δικαιοσύνης τον Παπασούρα και υπουργό Μετανάστευσης τον… Ρούντι Ρινάλντι για λύσουμε όλα τα προβλήματα; Ποιο αρρωστημένο μυαλό πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει και να αντέξει έστω και μια ημέρα μια τέτοια κυβέρνηση;
Και για να πάμε πίσω στο ιστορικό προηγούμενο της συμμαχίας Μητσοτάκη – Φλωράκη – Κύρκου, μήπως όλοι αυτοί που ετοιμάζουν τέτοια σενάρια να μας θυμίσουν τι έγινε εκείνη την εποχή; Πώς μοιράστηκε στη διαπλοκή όλη η μεγάλη μπίζνα. Έργα, Ζήμενς, Ιντρακόμ, όπλα, τηλεοπτικές συχνότητες, εξουσία; Μήπως τότε δεν δημιουργήθηκαν τα επιχειρηματικά «τζάκια» τα οποία μέχρι σήμερα κατακλέβουν τον ελληνικό λαό; Τι θέλουν λοιπόν οι ίδιοι που προωθούν τέτοια σενάρια; Άλλα εκατό χρόνια διαπλοκής και μοιρασιάς της πίτας μεταξύ τους;
Κι αν το δει κανείς, η σημερινή κατάσταση μοιάζει πολύ μ’ εκείνο το «’89». Πολιτική αναταραχή, κατακερματισμός των κομμάτων, διαφθορά, συνεχή σκάνδαλα να βγαίνουν στον αέρα, τα «γουνάκια» των δικαστών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, η Αριστερά να θέλει να το παίξει αρχιερέας της κάθαρσης και ο ελληνικός λαός να παρακολουθεί σαστισμένος.
Στο ίδιο έργο θεατές, λοιπόν. Όλο εκείνο το διαπλεκόμενο σύστημα πολιτικών – επιχειρηματιών προετοιμάζεται για τη νέα λεηλασία, η οποία πρέπει να έχει μια «ερμαφρόδιτη» και απολύτως εξαρτημένη κυβέρνηση. Θα το δούμε πολλές φορές το σενάριο στις εφημερίδες και τα κανάλια που στηρίζονται και πληρώνονται από επιχειρηματίες. Όμως, δεν πρέπει να αφήσει ο ελληνικός λαός να συμβεί το νέο colpo grosso. Να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο με κάθε τρόπο. Να αποκρούσει την ανάσταση του χρεοκοπημένου μεταπολιτευτικού εξουσίας.
Κι αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλες θεσμικές τομές, σαν κι αυτές που λέγεται ότι σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αποσύνδεση του ρόλου του υπουργού από εκείνου του βουλευτή και άλλα πολλά. Θα προλάβει; Ο καιρός θα δείξει ποιος θα κερδίσει το στοίχημα.
http://www.antinews.gr/2014/01/27/243281/
27 Ιανουαρίου, 2014 στις 10:56 μμ
karampas
TA eipe kai o syntrofow mpoympoykow kai polloi dejioi,Aytoi oi symmoritew toy Grammoy θελουν το ευρω θελουν την εοκ θελουν διαπραγματευση με τους γενοκτονους του ελληνικου λαου,καθονται μεσα στη βουλη και νομιμοποιουν το πραξικοπημα που εγινε απο το 2010,τα ιδια λεμε και οι εθνικοφρονες της νδ και οι συμμοριτες του γραμμου που πηγανε στο Ωστιν του Τεξας να παρουν το χρισμα,αντισταση δεν προβαλλουν καμια,γιατι λοιπον να μη μοιραστουν τα υπουργεια μεταξυ των υποστηρικτων των γερμανων και αμερικανων τραπεζιτων νσ συριζα κκε?Μερχι και σχεδιο Μαρσαλ ζητησε ο αρχηγος με το οποιο συντριφτηκε ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟΣ που θα ελεγε και ο συντροφος μπουμπουκος μανωλιδης της γνωστης συνθετριας.Επισης θελουν να επαναληφθει η συμδιασκεψη του 51 με την οποια επισημα καταργηθηκε η εθνικη κυριαρχια της ΟΔΓ και εγιναν οι γερμανοι προτεκτορατο των αμερικανων.Τελικα οισυριζαιοι ειναι αριστεροι ή ουλτρα ακροδεξιαοι?σχεδιο Μαρσαλ?ήμαρτον που λεει και ο συτροφος Γεωργιου
28 Ιανουαρίου, 2014 στις 3:03 μμ
Θανασης_χανια
Tελικα η ακροδεξια εχει …θριαμβευσει σ`αυτη τη χωρα! 🙂
Η ΧΑ ειναι προφανως ακροδεξια
Η ΝΔ ειναι και αυτη ακροδεξια αφου εχει ακροδεξια πολιτικη,πρωην και νυν ακροδεξιους
Το ΠΑΣΟΚ και αυτο ειναι δεξια προς ακροδεξια αφου ακολουθει ακροδεξια πολιτικη
ΟΙ 58 το ιδιο σαν συνεχεια του …ακροδεξιου ΠΑΣΟΚ
Η ΔΗΜΑΡ και αυτη το ιδιο αφου ηταν στην ιδια κυβερνηση με τα αλλα ..ακροδεξια κομματα
Οι φιλελευθεροι/νεοφιλελευθεροι, ακροδεξιοι δεν ειναι κ αυτοι στον πυρηνα τους?
Και συμπληρωνει τον κρικο που λειπει ο καραμπας
«Τελικα οισυριζαιοι ειναι αριστεροι ή ουλτρα ακροδεξιαοι?»
(για το κκε παιζεται ακομα,αλλα μηπως και οι ναζι εθνικοσοσιαλιστες δεν ηταν? ασε που ειχαν συμμαχησει με την εσσδ…)
28 Ιανουαρίου, 2014 στις 5:41 μμ
karampas
to ακροδεξιοι παει στο σχεδιο μαρσαλ με το οποιο εξοντωθηκε ο συμμοριτισμος που λεει και ο συντροφος μπουμπουκος.Σιγουρα η ηγεσια του συριζα ειναι πουλημενη οχι ομως οι λαικοι αγωνιστες του που [πρεπει να διασπασουν το κομμα