Lytovchenko_Olexandr_Kharon 

Γραφει ενας Ad hoc Kalyvistas

Όταν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός ζητούσε από τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μαξίμου, “να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων για την ανακούφιση των δανειοληπτών”, ήταν φανερό ότι υπέβαλλε ένα αίτημα, το οποίο τον ενδιέφερε και προσωπικά.

Όπως αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια των κομμάτων την περίοδο 2000-2011, το κόμμα του οποίου ο κ.Σαμαράς ηγείται και εκπροσωπεί νομίμως σύμφωνα με το καταστατικό του, χρωστούσε στους 4 κυρίους που είχε απέναντί του, ούτε λίγο ούτε πολύ τουλάχιστον 132,5 εκ. Ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με το ειδικό αφιέρωμα που έκανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 το Reuters στα οικονομικά των ελληνικών κομμάτων, τα 105 εκ. ευρώ τα χρωστά στην Αγροτική Τράπεζα και άλλα 15 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά, δηλαδή, οι δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ στον Όμιλο της Πειραιώς είναι 120 εκ. ευρώ, το 90% του συνόλου των δανείων της.

Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησής του σε αυτούς από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξη του κόμματός του, με βάση το οποίο σχηματίζεται η κυβέρνηση.

Οι σχέσεις τράπεζας- κομμάτων

Το ενδιαφέρον στοιχείο στη σχέση ανάμεσα στην τράπεζα Πειραιώς και στα πολιτικά κόμματα είχε καταγραφεί στην έρευνα του Reuters, στην οποία εκπρόσωπος της Πειραιώς δήλωνε ότι «τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά», (“are performing”), ενώ ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τσιμάρας παραδεχόταν, ότι ‘‘ένα μικρό ποσοστό των δανείων έχουν καθυστερήσεις και δεν εξυπηρετούνται’’ («a small proportion of the loans may have become late, non-performing.»).

Τα ποσά αυτά αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο με βάση το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος χρωστούσε 121 εκ. ευρώ, ενώ ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης στις 9 Μαΐου 2013 έλεγε, ότι οι υποχρεώσεις του κόμματος από δάνεια στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανέρχονταν σε 135 εκ. ευρώ (από αυτά τουλάχιστον τα 102,5  εκ. ευρώ- δηλαδή το 75%- στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, 96 εκ. ευρώ στην ΑΤΕ και 6,5 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς).

Η διαφορά από τα 121 στα 135 εκ. ευρώ μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Είτε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε νέο δάνειο το 2012, είτε ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια της προηγούμενης περιόδου, τα οποία είχαν ληφθεί με την εγγύηση των επόμενων καταβολών της κρατικής χρηματοδότησης.

Το 2012 η κρατική χρηματοδότηση για το ΠΑΣΟΚ ήταν περίπου 21,7 εκ. ευρώ, διότι δόθηκε με βάση το 43,92% των εκλογών του 2009 και όχι το 12,28% του 2012.

Το 2013, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι επιχορηγήσεις μειώνονται κατά 60% (συνολικά 22 εκ. ευρώ έναντι 45 εκ. ευρώ) και θα δοθούν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, δηλαδή η ΝΔ θα πάρει περίπου 6 εκ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ περίπου 3 εκ. ευρώ.

Πόσο πάει η εξυπηρέτηση;

Το ερώτημα, το οποίο μένει να απαντηθεί, είναι αν τα χρήματα αυτά μπορούν να καλύψουν την εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού των δύο κομμάτων, ακόμη και αν διοχετευθούν όλα σε αυτόν.

Λογικά όχι, διότι θα σημαίνει ότι η ΝΔ εξυπηρετεί το δανεισμό της κατά περίπου 4,5% και το ΠΑΣΟΚ κατά 2,2%, άρα η εξυπηρέτηση είναι λογικά αδύνατη και τα δάνεια επισφαλή. Για τη ΝΔ, με βάση την πιο ευνοϊκή εκδοχή της Τράπεζας Πειραιώς για την εξυπηρέτηση ενός δανείου 132,5 εκ. για 20 χρόνια, με ποσοστό τοκοπληρωμής 4,5% και ονομαστικό επιτόκιο 0,01%, η μηνιαία δόση είναι 528.000 ευρώ, άρα σε ετήσια βάση περίπου 6,3 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή και η εφετινή κρατική επιχορήγηση. Αντίστοιχα για το ΠΑΣΟΚ η μηνιαία δόση θα είναι 550.000, άρα σε ετήσια βάση 6,6 εκ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο της επιχορήγησης.

Αν βέβαια κάποιος διακινδυνεύσει την πρόβλεψη να κάνει εικοσαετή διακανονισμό δανείου με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και χωρίς να λαμβάνει υπόψη, ότι το 2014 η επιχορήγηση θα είναι μειωμένη κατά περίπου10%.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν είναι δυνατό τα σχέδια, τα οποία ο κ.Σαμαράς είπε ότι “μέχρι τέλος Ιουλίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για την περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος”, μπορούν να είναι σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των τραπεζιτών και ειδικότερα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Όμιλος της Πειραιώς κρατά στο χέρι του την βιωσιμότητα των δυο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση κι έχει την δυνατότητα να τα οδηγήσει εκεί απ’ όπου δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν ποτέ: Στην χρεοκοπία.

Τα σενάρια της χρεοκοπίας

Η χρεοκοπία ήταν ένα από τα σενάρια που στελέχη του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκαν στον κ.Βενιζέλο, το Μάιο του 2013, έτσι ώστε να απαλλαγεί από τα χρέη του παρελθόντος, σενάρια στα οποία ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος έδωσε τέλος κάνοντας λόγο για “χρέη τιμής”, τα οποία πρέπει να πληρωθούν.

Λογικά, θα πρέπει να θεωρηθεί αδύνατο το ενδεχόμενο ο κ.Σάλλας, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, καθώς διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικό στέλεχος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1981-1989, να βάλει τέλος στα κόμμα από το οποίο κατάγεται πολιτικά.

Λίγη ώρα μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ.Σάλλας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, εξήγγειλε “την πρωτοβουλία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για μια συνολικότερη παρέμβαση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης και της διαχείρισης των επισφαλών δανείων, μέσω της ανάπτυξης ενός εξειδικευμένου στα θέματα αυτά φορέα”.

Όπως διευκρίνισε, θα πρόκειται για έναν φορέα που “θα είναι σε θέση να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με την τραπεζική τους χρηματοδότηση και θα τους παρέχει συνολικές λύσεις”.

Αν, όπως είναι πολύ πιθανόν, η εξαγγελία αυτή του κ.Σάλλα αφορά αμέσως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές, ότι τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση θα είναι υπό την επιτήρηση του κ.Σάλλα, ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να συνεχίσουν να υπάρχουν σε κυβερνητικό σχήμα, διότι και έχει επενδεδυμένα συμφέροντα σε αυτά και δεν θα θέλει να χρεωθεί ο ίδιος την οικονομική τους χρεοκοπία, η οποία θα ζημιώσει τους μετόχους του Ομίλου κατά περίπου 215 εκ. ευρώ.

Ίσως ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς να μπορεί να απαντήσει πολιτικά στο αναπάντητο ερώτημα, που είχε θέσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963: “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;”