Το ερώτημα είναι γιατί, παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία δεν είναι πια ηγετική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακολουθεί αμήχανα τη Γερμανία να την καταστρέφει.

sortie-de-cavefree-at-last-jardin-des-arts-chateaubourg-france-2008

ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΟΦ ΛΕ ΡΙΓΚΟΛΕΡ

γενικού προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη

Η σημερινή Γαλλία περιγράφεται μερικές φορές από το διεθνή Τύπο με γελοιογραφικά σχόλια, όπου παρουσιάζεται ως μια χώρα σε παρακμή που έχει χάσει την ελκυστικότητά της. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν καλά και εκτιμούν τη χώρα μου, η εικόνα της Γαλλίας διαμορφώνεται πολύ συχνά μέσα από το κλασικό αλλά ξεπερασμένο στερεότυπο «γαλλικά και πιάνο».

Ιδιαίτερα ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, η Γαλλία δε μένει φυσικά ανεπηρέαστη από την τρέχουσα κρίση. Παραμένει, ωστόσο, μια ηγετική οικονομική δύναμη: δεύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, πέμπτη παγκόσμια οικονομία και έκτος παγκόσμιος εξαγωγέας. Η Γαλλία βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση στην αεροδιαστημική βιομηχανία και την πυρηνική επιστήμη και ενέργεια, δεύτερη στη χημική βιομηχανία και τρίτη στη βιομηχανία των τροφίμων. Επιπλέον, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων με 550.000 ενάρξεις το 2012. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,9% για το 2014 και 1,7% για το 2015.

Η πραγματικότητα αυτή συμβάλλει στην οικονομική ανάδειξη της Γαλλίας. Το 2012, η Γαλλία ήταν 11η επενδύτρια χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και 3η σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν λάβουμε υπόψη το σύνολο των επενδύσεων που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, η Γαλλία κατέχει σήμερα την τέταρτη θέση παγκοσμίως. Οι γαλλικές εταιρίες στο εξωτερικό έχουν κύκλο εργασιών 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολούν περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 30.000 στην Ελλάδα.

Η οικονομική ισχύς της Γαλλίας τροφοδοτείται από την ικανότητά της να καινοτομεί. Δώδεκα γαλλικές εταιρίες βρίσκονται στις 100 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στον κόσμο (κατάταξη Reuters), κυρίως λόγω των σημαντικών οικονομικών ενισχύσεων της έρευνας και της ανάπτυξης. Σύμφωνα με το γραφείο Deloitte, για το έτος 2013 τουλάχιστον 90 γαλλικές εταιρίες συγκαταλέγονται μεταξύ των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων start-up επιχειρήσεων στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Γαλλία είναι επίσης η 7η χώρα στην Ευρώπη με το ευνοϊκότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη start-up επιχειρήσεων, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, σύμφωνα με την κατάταξη των Financial Times. Τέλος, η Γαλλία είναι η 6η χώρα στον κόσμο σε αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Πολλοί δείκτες επιβεβαιώνουν επίσης την ελκυστικότητα της Γαλλίας. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του γραφείου Ernst & Young, το 2012 η Γαλλία κατέλαβε την 1η θέση στην Ευρώπη σε αριθμό βιομηχανικών μονάδων και την 3η θέση παγκοσμίως σε ελκυστικότητα. Σήμερα, υπάρχουν στη Γαλλία πάνω από 20.000 ξένες εταιρίες που απασχολούν δύο εκατομμύρια άτομα (13,5% των εργαζομένων της χώρας), εκ των οποίων το ένα τέταρτο μόνο στο βιομηχανικό τομέα.

Η Γαλλία δεν προσελκύει μόνον ξένες εταιρίες και επενδύσεις, αλλά και φοιτητές. Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 ξένοι φοιτητές, εκ των οποίων 2.000 Ελληνες, έρχονται στη Γαλλία, ήτοι το 7% του συνόλου των ξένων φοιτητών που μετακινούνται ανά τον κόσμο. Ετσι, η Γαλλία κατατάσσεται στην 3η θέση των χωρών που υποδέχονται ξένους φοιτητές, μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2012, από το ένα δισεκατομμύριο τουριστών που καταγράφηκαν διεθνώς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, 83 εκατομμύρια πήγαν στη Γαλλία, η οποία παραμένει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.

Τα αντικειμενικά αυτά στοιχεία διαμορφώνουν την πραγματική εικόνα της σύγχρονης Γαλλίας, μιας δυναμικής, καινοτόμου και ελκυστικής χώρας, μακριά από τα στερεότυπα που μερικές φορές προβάλλονται. Μας δίνουν επίσης την ευκαιρία να αντιληφθούμε την επένδυση που μπορεί να αποτελεί η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας για ένα νέο σήμερα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η γαλλική γλώσσα αποτελεί διαβατήριο για το σύνολο των χωρών της γαλλοφωνίας και της κοινότητας των 220 εκατομμυρίων ανθρώπων που την ομιλούν ανά τον κόσμο.

H Γαλλία σήμερα: μύθοι και πραγματικότητα | ΓΝΩΜΕΣ | Agelioforos.gr.