Ένα έντιμο και ρεαλιστικό κείμενο ενός ανθρώπου από την ψυχή των 58, αλλά εκ των υστέρων….
Πρέπει να είσαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα
του Λεωνίδα Καστανά
Οι 58 έφτασαν σε αδιέξοδο. Αποσύρονται προς το παρόν από την κεντρική πολιτική σκηνή, παραμένουν ως ρεύμα γνώμης και παρακινητές συνεργασιών και είναι έτοιμοι για νέες περιπέτειες. Ούτε διασπάστηκαν, ούτε διαλύθηκαν. Και βέβαια πάντα το διασκεδάζουν. Με τον τρόπο τους.
Πρόκειται περί αποτυχίας; Σαφώς ναι. Αιτία; Με μια φράση: Η έλλειψη προσωπικής διαθεσιμότητας.
Ελάχιστοι από το Colpo ήταν επαγγελματίες πολιτικοί και όσοι δεν ήταν δεν ήθελαν να γίνουν. Γι αυτό και απέφυγαν, όπως ο διάολος το λιβάνι τη δημοσιότητα, γι αυτό δε βγήκαν να επικοινωνήσουν το εγχείρημά τους, γι αυτό δεν οργανώθηκαν, γι αυτό δεν απέκτησαν εκπρόσωπο, γι αυτό δεν έβγαλαν αμέσως θέσεις, γι αυτό απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν ακόμα και στο εαυτό τους τι ακριβώς ήταν και τι ήθελαν. Μοιραία, όταν βρέθηκαν προ των ευθυνών συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου και του αγώνα που συνεπάγεται, πισωπάτησαν. Ειδικά μάλιστα όταν ο συνεταίρος τους ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζουν δυσανεξία. Η φράση «που να μπλέκω τώρα» νομίζω ότι τα λέει όλα.
Ξεκίνησαν να συνενώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δύο φθαρμένους, αρτηριοσκληρωτικούς πολιτικούς σχηματισμούς και να δημιουργήσουν ένα τρίτο πόλο με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι αναχρονιστικοί πλην όμως πολύ χρήσιμοι για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο να τους αντικαταστήσει. Σαν ιδέα δεν ήταν κακή και έδειξε ότι είχε απήχηση σε ένα κοινό της μεσαίας τάξης μιας κάποιας ηλικίας. Αρκεί οι 58 να έβαζαν στο εγχείρημα τη δική τους σφραγίδα και να συμμαχούσαν με δυνάμεις εντός των δύο κομμάτων που είχαν τους ίδιους στόχους. Γιατί υπάρχουν, έστω και αν είναι μειοψηφικές. Αυτό όμως απαιτούσε δραστηριότητα. Θέσεις – αιχμές, καινούργια πρόσωπα ικανά στην επικοινωνία, ανάληψη πρωτοβουλιών και δίψα για πολιτική. Θα έπρεπε να παρασύρουν τους κομματικούς μηχανισμούς σε μια αναγκαστική γι αυτούς πολιτική ανανέωση, που έστω και οπορτουνιστικά θα τους έκανε να υπερβούν τους εαυτούς τους. Δύσκολο, αλλά άξιζε τον κόπο να επιχειρηθεί. Δεν έκαναν τίποτα από αυτά.
Μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να μπει στο κόλπο, οι 58 απέμειναν με το ΠΑΣΟΚ και κάποιες πασοκογενείς κινήσεις με μικρή έως μηδενική πολιτική ακτινοβολία. Η προοπτική του ΠΑΣΟΚ plus ήταν εδώ και αυτό δεν ήταν καθόλου ελκυστικό. Η επαφή με όσους πολίτες είδαν θετικά τους «58», κατέδειξε ότι ο κόσμος τους ήθελε ως αρχηγούς σ’ αυτό το πανηγύρι. Δεν τους ενοχλούσε τόσο η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, όσο η διαφαινόμενη κυριαρχία του. Και αρχηγοί θα μπορούσαν να γίνουν μόνον αν έστρεφαν τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτούς και τις ιδέες τους. Αν λειτουργούσαν πολλαπλασιαστικά, αν «έβγαιναν στους δρόμους», αν συσπείρωναν και άλλους, αν κατέθεταν επαναστατικές, «αντισυστημικές» προτάσεις. Οι 58 ζητούσαν ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, χωρίς οι ίδιοι να προβάλουν τους εαυτούς τους ή έστω κάποιους άλλους ως υποκείμενα αυτής της ανανέωσης. Γίνεται;
Κανένα ΠΑΣΟΚ και κανένας Βενιζέλος, καμιά ΔΗΜΑΡ και κανένας Κουβέλης δεν ευθύνονται για αυτήν την αποτυχία. Όλοι αυτοί ήταν δεδομένοι. Το ζήτημα ήταν να τους αναγκάσεις να υπερβούν τους εαυτούς τους, να τους παρασύρεις. Να δημιουργήσεις ρεύμα ανανέωσης στην κοινωνία, που θα μεταφέρονταν αυτόματα εντός των κομματικών σχηματισμών και θα ενίσχυαν το εσωτερικό μεταρρυθμιστικό αίτημα. Ακόμα και αν αυτό δεν καρποφορούσε και μόνο η αύξηση της πολιτικής εντροπίας θα επέφερε τεκτονικές αλλαγές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με την ανακοίνωση της «απόσυρσης» των «58», ένα νέο «Ποτάμι» έκανε την εμφάνισή του.
Το πρόβλημα με τη ΔΗΜΑΡ είναι ότι ο αφόρητος επαρχιωτισμός της ηγετικής της ομάδας την οδηγεί στην επιλογή του περίπτερου, που έχει μόνο έναν μέσα, δηλαδή του φτωχού συγγενή σε κάθε συνεργασία. Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει συναίσθηση της έξωθεν κακής μαρτυρίας του και θέλει να πολιτεύεται με όρους ένδοξου παρελθόντος. Το τιμά η συμμετοχή του στην κυβέρνηση αλλά τα ποσοστά του δεν δείχνουν ότι ο κόσμος του το αναγνωρίζει ως θετικό. Αμφότεροι οι κομματικοί μηχανισμοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της μικροεξουσίας τους παρά για την προκοπή της χώρας που τους εμπεριέχει.
Υπάρχουν θετικά που καρπώνεται η κοινωνία από την εμφάνιση των 58; Προφανώς. Το Colpo άνοιξε τη συζήτηση των συνεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς. Άνοιξε την πόρτα για απαγκιστρώσεις από τα γνωστά σχήματα, ανάδευσε την πολιτική σούπα και έθεσε το μεγάλο αίτημα της επόμενης μέρας. Κάτι πρέπει να υπάρχει για να συνομιλεί με το μικρό δικομματισμό στη μεταμνημονική εποχή, στη φάση της ανασυγκρότησης. Κάτι νουνεχές, μεταρρυθμιστικό, καινοτόμο, φιλοευρωπαϊκό, αριστερό αλλά και συνάμα φιλελεύθερο που θα βάζει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις. Το παλιό πολιτικό προσωπικό και οι παλιές ιδέες του δεν θα αποχωρήσουν οικειοθελώς. Θα μαραθούν αργά και θα πέσουν μόνο αν κάποιος τους σκεπάσει τον ήλιο και τους κόψει το νερό. Και αυτό δεν θα γίνει μόνο με πολιτικές εναντίον τους γιατί αυτές τους συσπειρώνουν. Θα γίνει και με συνεργασίες, με εσωτερική υπονόμευση και μεταλλάξεις.
Οι «58» θα παραμείνουν ενεργοί και θα φροντίσουν να βρίσκονται πάντοτε εκεί όπου συμβαίνει. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, οι εξελίξεις καταιγιστικές, η έκβαση κάθε αγώνα απρόβλεπτη Η πολιτική χρειάζεται τους «58», χρειάζεται κανονικούς ανθρώπους. Απλά η κανονικότητα επιβάλει να είναι και λίγο αλητάμπουρες.
17 Σχόλια
Comments feed for this article
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 5:54 μμ
Πάνος
Το ίδιο το κείμενο του Λεωνίδα παρουσιάζει ανάγλυφα το ματαιόσπουδον της προσπάθειας των 58, που ξεκίνησαν θέλοντας να «ενώσουν» ένα κόμμα (τη ΔΗΜΑΡ) με ένα πτώμα (το ΠΑΣΟΚ).
Το ότι η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να αυτοκτονήσει πολιτικά εναγκαλιζόμενη το πτώμα δεν είναι καθόλου περίεργο. Το αντίθετο, θα ήταν.
Και αυτό δεν ήταν καλό μόνο για τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και για τις όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, τις οποίες η ταύτιση ΔΗΜΑΡ και πασόκ θα ακύρωνε προκαταβολικά.
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 6:03 μμ
σχολιαστης
Εχει ενδιαφέρον που το «πτώμα» σε όλες τις εκλογές συλλόγων πετυχαίνει αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα που του δίνουν την πρώτη ή δεύτερη θέση.
Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ότι η φρασεολογία «πτώμα» δεν εδράζεται στην πραγματικότητα που προκύπτει από τις κάλπες. 🙂
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 6:09 μμ
johnyflowmotion
Ενα δακρυ κυλισε…..
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 6:11 μμ
Πάνος
σχο,
τα αποτελέσματα ΔΕΝ τα πετυχαίνει το πασόκ. Υπάρχουν άνθρωποι, με παρουσία και επιρροή, στους διάφορους επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι δεν εξαφανίστηκαν επειδή το πασόκ είναι υπό εξαφάνιση.
Αυτοί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν (και να ψηφίζονται) και όταν το πασόκ δεν θα υπάρχει πια στην κεντρική πολιτική σκηνή.
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 7:59 μμ
σχολιαστης
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=272963&catid=9
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:07 μμ
Πάνος
σχο,
κάντο ποστ.
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:11 μμ
SOULIS
Αλλά βρε σχο.. βάλε και την προηγούμενη μέτρηση για συγκρίσεις..
http://www.eklogika.gr/gallops/MetronAnalysis-EtK_26-1-14
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:50 μμ
nikiplos
Καλησπέρα…Ο Πάνος έχει δίκιο, αλλά και ο Σχολιαστής. Τα αποτελέσματα του ΤΕΕ κατά τη γνώμη μου είναι ενδεικτικά… Επειδή ήμαν στις εκλογές, θυμάμαι έντονα και τον «ενθουσιασμό» πολλών εξ’ αριστερών υποψηφίων που μιλούσαν για θρίαμβο. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν χρήσιμο για όσους βλέπουν τα εκλογικώς μελλούμενα χωρίς παρωπίδες και παραμορφωτικούς φακούς… Όπως σωστά λέει και ο Σχολιαστής και σε άλλους συλλόγους τα αποτελέσματα ήταν πάνω κάτω τα ίδια…
Πολλοί λανθασμένα αποδίδουν τα εκλογικά ναυάγια ριζοσπαστικών κινήσεων σε δήθεν βολεμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Εντούτοις όμως σε ότι αφορά τους Μηχανικούς, αποτελούν μια επαγγελματική κατηγορία που έχει πληγεί πάρα πολύ και οι περισσότεροι από τους Μηχανικούς ανεπανόρθωτα, ιδίως εκείνοι των οποίων οι οικονομικές δραστηριότητες ήταν συνδεδεμένες με την Οικοδομή… Σε ότι αφορά την τελευταία και την ανάκαμψή της που τάζουν οι Δήμαρχοι με εντάξεις σε σχέδια πόλεως ή ρυθμιστικά, το προφανές σκεπτικό είναι: Ποιός νέος με μισθό 500€ ή 600€ θα πάρει στεγαστικό δάνειο για να κτίσει ή ν’ αγοράσει σπίτι? (γιατί οι παλαιότεροι, λίγο έως πολύ έχουν κάνει τα κουμάντα τους)…
Ο Πάνος έχει δίκιο στο εξής: Στους περισσότερους χώρους η πλειοψηφία, συνήθως τίμιοι άνθρωποι, έχουν δραστηριοποιηθεί και εκεί λίγο έως πολύ ο ένας ξέρει για τον άλλον. Πολλοί ανέστιοι πολιτικά, εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στα παλαιά ασφαλή συνδικαλιστικά σχήματα που συμμετείχαν και είχαν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έχουν έναν κόσμο σημαντικό μαζί τους. Το βέβαιο είναι ότι τα νέα εγχειρήματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΝΕΞΕΛΛΗΝΕΣ, κοκ) ΔΕΝ έχουν ακόμη πείσει για συμμετοχή του κόσμου στα σχήματά τους ή έστω για συνεργασία… Και αυτό καλό είναι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι δεν φορούν παρωπίδες και δεν φαντασιώνονται Γενικές Γραμματείες, Συντονιστικές Επιτροπές και τέτοια κουραφέξαλα…
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:52 μμ
papoylis
Σίσσε
Αυτό που δεν μας λέει ο Λεό είναι ότι το 58άρι ήταν το νεκραναστημένο αππαράτ του σεξυγχρονισμού ή αλλιώς το εργαλείο – εμβρυουλκός του Κινέζου που αντί για γέννα χρησιμοποιήθηκε σε άμβλωση 😉
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:54 μμ
papoylis
Το πιό …εβελικτο όμως παλλουκάρι , ο Νίκος ο Μπίστης ήδη πέρασε απέναντι γιατί ελπίζει ( πέραν πάσης λογικής ) ότι θα είναι νο 1 στο ευρωψοφοδέλτιο . Το αυτό ελπίζουν ένα σωρό άλλοι γιατί για δεύτερο χλωμό 🙂
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:00 μμ
Πάνος
Ούτε ένας. Το αντι-συριζικό σύνδρομο των (όσων έχουν απομείνει) πασόκων θα τους οδηγήσει να ψηφίσουν δαγκωτό Σαμαρά – καλού κακού 😉
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:06 μμ
papoylis
Δηλαδή ορέ Πάνο φαντάζεσαι ότι δεν θα υπερβούν το αναλογικό μέτρο του 4,76% ;;; ούτε το υπόλοιπο ;;;; 🙂
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:34 μμ
papoylis
Πάνο
δεν το κάνω σχεδόν ποτέ ( ΄πισως είναι η δεύτερη φορά ) αλλά ελπίζω να μου επιτρέπεις : http://papoylis.wordpress.com/2014/02/28/fatty-is-back/
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:38 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
nikiplos
Συνδικαλιστης, εντελως τιμιος στο ΤΕΕ, σπανιο να βρεθει.Ισχυει το λιγοτερο διεφθαρμενος, σχετικα τιμιος και ολα τα ενδιαμεσα.Ειναι η δυναμη της συνηθειας να ψηφιζουν τον συμμαθητη τους που οταν ηταν φοιτητης ηταν στην ιδια παραταξη ή τον ψηφιζαν. Ετσι κι αλλοιως, εδω και πολλα χρονια η πλειψηφια δεν ασχολειται και δεν συμμετεχει με τις εκλογες συλλογων.Το 2013 η αποχή άγγιξε το 70% Οποτε τα συμπερασματα των εκλογων δεν πρεπει να προεκτεινονται στις ευρωεκλογες ποσο μαλλον στις βουλευτικες.
Αυτα ειναι για τους φιλοδοξους και κυριως για τους νεους εως 40, βαρεια 50 ετων.Μην κοιτας που τα τελευταια 10 ετη ασχολουμαι με την ΕλΕΜ, που συγκεντρωνει αυτους που μελετουσαν κια επεβλεπαν κυριως ιδιωτικα εργα (ασχετα αν ασχολουμαι με μελετες ΔΕ)
Η ΕλΕΜ, απο τις λιγες μη διεφθαρμενες παραταξειςαπο 6% ανεβηκε σε 9%, το 2013.
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:46 μμ
Πάνος
παπουλη,
παραλιγο να το κανω ποστ οταν ειδα αυτη την τρατζικ δηλωση, αλλα σκεφτηκα… (δε γραφω τι σκεφτηκα, μπορεις να το πιθανολογησεις) 😉
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:53 μμ
kapetanios
ακόμη 58 είναι αυτοί ?
28 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
58-1=57
7 ο τυχερος μου αριθμος
αν φυγουνα αλλου 10 θα ειναι 47 ο αριθμος μου (Α/Α) στην ταξη μου στο 6-ταξιο Γυμνασιο….
(50 ατομα στην ταξη Αθηνα 1967-1973)
Να τα βλεπουν οι γονεις κια η ΕΛΜΕ που θελουν ταξεις με 20-25 ατομα.