Σημαντικό προβάδισμα άνω των 3,5 μονάδων για το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η διαφορά ανέρχεται σε 5 μονάδες.Tα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου  ενδέχεται να επηρεάσουν τα τελικά αποτελέσματα όχι μόνο των δύο πρώτων κομμάτων αλλά και των υπολοίπων, ανάμεσα στα οποία η Χρυσή Αυγή διατηρεί σταθερό προβάδισμα.
Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19,9% και η ΝΔ 16,1%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΚΚΕ με 3,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, το ΛΑΟΣ με 1,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και η ΔΗΜΑΡ με 1,2%, «άλλο κόμμα» δηλώνει πως θα ψηφίσει το 4,8%, ενώ το «άκυρο – λευκό» ανέρχεται στο 4,7%. Το 18,2% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 10,8% απαντάει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Αντίστοιχα για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αγγίζει το 25,1%, η ΝΔ το 20,1%, η Χρυσή Αυγή το 10,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 3,5%, το ΚΚΕ το 3,8% και το ΠΑΣΟΚ το 3,5%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η ΔΗΜΑΡ (1,9%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (1,1%) και το ΛΑΟΣ (1,3%). Το 13% αναφέρει πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 7,2% απαντάει πως δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Σημειώνεται πως οι απαντήσεις «δεν έχω αποφασίσει» και «δεν θα ψηφίσω», αλλά και το «λευκό – άκυρο» αποτελούν αυθόρμητες απαντήσεις τόσο στην περίπτωση των ευρωεκλογών, όσο και των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτική της ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι η συσπείρωση που καταγράφεται στα κόμματα. Στο ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση εκτιμάται στο 60% έχοντας χάσει ένα 4% που φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τη ΝΔ. Αντίθετα στο κυβερνών κόμμα καταγράφεται συσπείρωση 56%. Οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (8%) και προς τη Χρυσή Αυγή (6%). Σε κατάσταση αποσύνθεσης το ΠΑΣΟΚ με συσπείρωση μόλις 26%, Το μεγαλύτερο ποσοστό μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (21%) και προς τη ΝΔ (12%).

Σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 51%, έναντι 30%, Επίσης το 50% δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, αντίθετα με το 46% που υποστηρίζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από τους συμμετέχοντες ο Αντώνης Σαμαράς (37%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (30%).

Σχετικά με τα κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές το 33% αναφέρει πως πρόκειται για «ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση», ενώ το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην ψήφο λόγω των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου (17%). Ακολουθούν τα κομματικά κριτήρια (14) και η διαμαρτυρία στην ΕΕ (13%). Μόλις το 7% δηλώνει πως θα ψηφίσει με κριτήριο τη στήριξη στην κυβέρνηση.

Τέλος το 63% τονίζει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να απεγκλωβίσει τη χώρα από το μνημόνιο με κάθε τρόπο, ενώ το 27% απαντάει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της παρουσίας της χώρας στο ευρώ.

Σημαντικό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και βουλευτικές | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.