Μια μοναδική ιστορία, που θα μείνει ως μαθητικός θρύλος στην Κοζάνη!
Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της 7ημερης σχολικής εκδρομής των μαθητών του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Μαθητής της 3ης Λυκείου τιμωρήθηκε με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων με στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στην εκδρομή, με το αιτιολογικό πως επέμενε στη συνέχιση της κατάληψης. Ο μαθητής μετέβη μόνος του στη Ρώμη προορισμό της εκδρομής για να βρει συμμαθητές και φίλους. Η διεύθυνση του σχολείου έδωσε εντολή ο μαθητής να μετέχει σε καμία από τις εκδρομές με συνέπεια να πληρώνει μόνος του τις μετακινήσεις. Κατά την επιστροφή τον άφησαν να βρει μόνος του το δρόμο της επιστροφής από την Ιταλία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τις οποίες επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το μέσο, και η ίδια η διεύθυνση του εν λόγω Λυκείου, από τον περασμένο Νοέμβριο, μαθητής της 3ης τάξης τιμωρήθηκε με απόφαση (λευκό ψήφισε μια καθηγήτρια) του Συλλόγου Διδασκόντων με στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στην εκδρομή, με το αιτιολογικό πως επέμενε στη συνέχιση της κατάληψης, αλλά και πως είχε «προβληματική συμπεριφορά», σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Θεοδώρα Μουστάκα. Στην ερώτησή για ποιο λόγο επιβλήθηκε η εν λόγω ποινή και όχι μια αποβολή, για παράδειγμα, η ίδια απάντησε πως ο εν λόγω μαθητής είχε συλληφθεί με ποτό στην περυσινή εκδρομή, ενώ εάν είχε αποβληθεί, τότε θα κινδύνευε να χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών.
Το Kozanimedia επικοινώνησε με δικηγόρο, όπως αναφέρει, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει ζήτημα νομιμότητας της εν λόγω ποινής στέρησης μαθητή από το δικαίωμα συμμετοχής στην εκδρομή, επικαλούμενος τον Νόμο 104/1979. Μάλιστα, η οικογένεια του εν λόγω μαθητή έχει επιλέξει τη δικαστική οδό, για την εν λόγω τιμωρία.
Όταν έφτασε η ώρα της εκδρομής, τα λεωφορεία ξεκίνησαν από την Κοζάνη, για την Ιταλία, χωρίς τον συγκεκριμένο μαθητή, ο οποίος, ωστόσο, μόνος του, χωρίς να έχει πολλά στοιχεία και χρήματα στη διάθεσή του, έφτασε αεροπορικώς στη Ρώμη, μέσω Αθήνας προκειμένου να βρει τους συμμαθητές του.
Όταν η 7μελης αποστολή των καθηγητών του 1ου ΓΕΛ πληροφορήθηκε την εκεί παρουσία του μαθητή, επικοινώνησε με τη διεύθυνση του σχολείου (όπως επιβεβαίωσε η ίδια η κ.Μουστάκα σύμφωνα με το Kozanimedia), η οποία έδωσε την εντολή να μην πάρουν το παιδί μαζί τους σε κανένα λεωφορείο και σε καμία μετακίνηση.
Ο νεαρός με δικά του έξοδα, ακολουθούσε τους συμμαθητές του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής και ενώ οι επτά καθηγητές – συνοδοί δε δέχθηκαν να επιβιβαστεί στα δικά τους λεωφορεία. Όταν, λοιπόν, η αποστολή αναχώρησε από τη Ρώμη προς τη Φλωρεντία, άφησαν τον μαθητή στην ιταλική πρωτεύουσα, με το παιδί να παίρνει τρένο, ώστε να φτάσει και στη δεύτερη ιταλική πόλη. Και εκεί έψαξε και βρήκε τους συμμαθητές του, οι οποίοι, μάλιστα, τον συνέδραμαν και οικονομικά, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα.
Όταν μαθητές και καθηγητές ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην Κοζάνη, οι τελευταίοι, εφαρμόζοντας την εντολή της διεύθυνσης αρνήθηκαν να πάρουν τον 18χρονο μαθητή στα λεωφορεία τους. Ο νεαρός ψάχνοντας μόνος του, επιβιβάστηκε σε τρένο από τη Φλωρεντία με προορισμό το Μιλάνο, κατέβηκε στη Μπολόνια και από εκεί, με άλλο τρένο, μόνος του, έφτασε στο λιμάνι της Ανκόνα, λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Η διευθύντρια του σχολείου, μιλώντας στο Kozanimedia, ανέφερε πως υπήρξε και πρακτικό, πριν την αναχώρηση, που έγραφε πως εάν εμφανιστεί ο εν λόγω μαθητής στην Ιταλία, τότε δε θα τον δέχονταν οι καθηγητές.
Όταν μαθητές και καθηγητές του 1ου ΓΕΛ έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, τότε οι καθηγητές αίφνης αποφάσισαν να πάρουν στο λεωφορείο τον εν λόγω μαθητή, ώστε να φτάσει μαζί τους στην Κοζάνη. Στο ερώτημα του Kozanimedia γιατί αυτό συνέβη στην Ηγουμενίτσα και όχι στην Ιταλία, η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ μας απάντησε πως «εκεί ήταν διαφορετικό… εδώ και να σε πιάσουν… σε μια εκδρομή πρέπει να είναι μέσα τα άτομα που γράφει η κατάσταση. Εδώ τον λυπήθηκαν και τον πήραν. Στην Ιταλία δεν ήταν μέρος της εκδρομής. Αν τον έπαιρναν μαζί τους θα είχαν ακυρώσει την απόφαση του Συλλόγου και τη δική μου».
Σύμφωνα με την κυρία Μουστάκα, υπήρξαν γονείς μαθητών που είπαν πως «εάν έρθει εκδρομή ο μαθητής αυτός δε θα στείλουμε τα δικά μας παιδιά». Πάντως η ίδια επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ιταλία, ο 18χρονος (ενήλικος, εδώ και 2 μήνες) δε δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γεωργία Μακρή, τόνισε πως «συμφωνώ με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου των καθηγητών», καλύπτοντας πλήρως και τη διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Κοσμάς Σαββιλωτίδης, δήλωσε άγνοια για το εν λόγω θέμα.
Καθηγητές και καθηγήτριες της περιοχής, πάντως, που τελούν εν γνώσει του θέματος, εκφράζουν την απορία και την έκπληξή τους για την απόφαση των καθηγητών να αφήσουν μόνο του έναν μαθητή τους, στην Ιταλία, με πιθανό οποιοδήποτε ενδεχόμενο να του συμβεί το παραμικρό, σημειώνοντας πως το νόμιμο της απόφασης δε σημαίνει πως η στάση τους, από τη στιγμή που ο νεαρός μετέβη στην Ιταλία, ήταν και παιδαγωγικά ή ηθικά ορθή. Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί τους επιμένουν πως ορθά τηρήθηκε η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Τι λέει ο ίδιος ο μαθητής
Το παρακάτω κείμενο ανήκει στον 18χρονο μαθητή του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης Γ.Π., που κατέθεσε στο Kozanimedia την προσωπική του εμπειρία, για τα όσα έζησε στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια της 7ημερης εκδρομής, στην οποία πήγε μόνος του, παρά την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Λοιπόν λοιπόν,βλέπω με μεγάλη χαρά και κάποια έκπληξη,πως για άλλη μία φορά το kozanimedia είναι το πιο κουλ μέρος για να περάσει κάποιος το παραλίγο μουντό απόγευμα του.Πάντα τέτοια και άλλες ευχές κτλ κτλ. Το πως θα κριθεί η συμμετοχή μου,σε αυτό το πράγμα που γίνεται εδώ,δεν το γνωρίζω και ίσως το φοβάμαι,πάραυτα νομίζω πως είμαι εμμέσως υποχρεωμένος να γνωστοποιήσω τη θέση μου και κυριότερα να δώσω κάποιες απαντήσεις,και αυτό το κάνω μόνο γιατί εσκεμμένα ή και όχι,υπήρξαν ερωτήσεις.
Καταρχήν,δε θεωρώ πως οι συνοδοί των μαθητών θα δρούσαν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και δεν έχω κάποιο άξιο αναφοράς πρόβλημα με τον,μάλλον κάπως αθέμιτο,τρόπο που έδρασαν.Είναι γνωστό πως ως υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις εντολές του εκάστοτε προϊσταμένου,ακόμα και όταν οι ίδιοι δεν τις υποστηρίζουν.Προφανώς ξεκινώντας για την ιταλία,με καθυστέρηση λόγω απώλειας της ταυτότητας μου,δεν ήλπιζα σε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση και προφανώς ήμουν σίγουρος πως δε θα έχω πρόβλημα με τις μετακινήσεις μου,λόγω παλαιοτέρων εμπειριών μου.Προφανώς επίσης,δεν ελπίζω σε επαναστάσεις,αν μου επιτραπεί ο όρος βεβαίως βεβαίως,καθηγητών.
Φυσικά,υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα δρούσαν διαφορετικά,μα αυτό θα ήταν,για εμένα,μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και προφανώς,οι εν λόγω εκπαιδευτικοί είναι ελάχιστοι.
Ξεκινώντας λοιπόν από την αρχή,γιατί βρίσκω πως μάλλον θα ήταν κάπως ανώμαλο να ξεκινήσω από οποιοδήποτε άλλο σημείο,θέλω να δηλώσω πως ποτέ δε με απασχόλησε το προσωπικό μου πρόβλημα.Μόλις τη στιγμή που η,κατ” εμέ σίγουρα άδικη και αδικαιολόγητη,ποινή μου ανακοινώθηκε,αποφάσισα πως απλά θα πάω μόνος μου στην ιταλία,δίχως κάποιο πρόβλημα και δίχως κάποιο φόβο.
Ποτέ δε ζήτησα για συγχώρηση Αυτό διότι,είναι αντίθετο στην ολότητα του νοητού κόσμου που εκπροσωπώ,ή έστω προσπαθώ να εκπροσωπώ,ως άνθρωπος,το να αλλάζω περσόνες ή και το να ικανοποιώ την ανάγκη για επιβεβαίωση οποιουδήποτε,όταν θεωρώ πως ο ίδιος δεν την αξίζει.
Θεωρώ πως αυτό που έκανα,ή μάλλον προσπαθήσαμε να κάνουμε γιατί κάπου το χάλασα,και οδήγησε στην επιβεβλημένη,ή μάλλον παραλίγο επιβεβλημένη γιατί κάπου χάλασε, ποινή ήταν κάτι το υπέροχο.Για εσάς,ήταν μία κατάληψη λυκείου,και μία κατάληψη λυκείου μεταφράζεται τελείως διαφορετικά από τις κοινές,των πάμπολλων κοινωνικών ομάδων,συνειδήσεις.Όμως,η πλειονότητα τουλάχιστον αυτών των συνειδήσεων,μεταφράζει τη δημοκρατία ως κάτι το υπέροχο και την εφαρμογή της ως κάτι το σαφώς ανώτερο από οτιδήποτε.Και προσωπικά θεωρώ πως το δεύτερο επισκιάζει το πρώτο.Και νομίζω πως η κοινή συνείδηση θέτει το πρώτο ξεκάθαρα πελιδνό μπροστά στο δεύτερο.
Τώρα φυσικά θέτεται ένα άλλο ζήτημα.Μπορεί μια σχολική κοινότητα να αποφασίσει η ίδια τον τρόπο λειτουργίας της;Εδώ εγώ απαντάω ναι,καθώς το 1/3 της,ή κάτι τέτοιο,ψηφίζει και στις φετινές εκλογές.Εσείς μπορείτε να απαντήσετε ό,τι θέλετε,δε με απασχολεί και σαφώς πιστεύω πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση σωστή απάντηση,στα πλαίσια του κοινού νου.
Στην τελική,τότε ήμουν μέλος του 15μελούς.Και φυσικά ποτέ δεν ένιωσα ηγέτης,μα ένιωσα εκπρόσωπος.Και όπως δήλωσα στην προεκλογική ομιλία μου,ήμουν έτοιμος να κάνω οτιδήποτε,στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου,με σκοπό την επιβολή των αποφάσεων της πλειοψηφίας της εκλογικής κοινότητας,της μαθητικής δηλαδή κοινότητας,σε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και όταν ενδεχομένως διαφωνούσα με τις αποφάσεις της.
Και αυτό έκανα.Ως μέλος του 15μελούς ένιωσα πως η κατάληψη,που την έληξε τη δεύτερη μέρα της μία διευθύντρια που μόλις πριν από λίγες ώρες μας έλεγε,παρέα με διάφορες και διάφορους εξίσου ασταθείς,πως είναι σωστό να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας και πως τα αιτήματα μας επιδεικνύουν απίστευτη ωριμότητα,δεν είχε πετύχει τους σκοπούς που επιθυμούσε η πλειονότητα της μαθητικής κοινότητας.Πράγμα που πίστεψα,όπως αποδείχθηκε περίτρανα από το ακόλουθο συμβάν,ορθώς.Η διευθύντρια αρνήθηκε να μας παραχωρήσει το δικαίωμα για μία νέα ψηφοφορία και εγώ,τηρώντας τις υποσχέσεις μου,την επόμενη μέρα οργάνωσα γενική συνέλευση στο προαύλιο του σχολείου,οπού κάναμε νέα ψηφοφορία,ανενόχλητοι,κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας,διότι οι καθηγητές προσπαθούσαν να μπουν στο κλειδωμένο,εξωτερικά με αλυσίδες και λουκέτα,σχολείο.Οι ψήφοι υπέρ της κατάληψης ήταν παραπάνω από την πρώτη φορά,όμως προφανώς δεν έγινε δεύτερη κατάληψη.Προφανώς λοιπόν,η διευθύντρια άλλαξε γνώμη,μέσα σε λίγες ώρες,και αποφάσισε πως τα αιτήματα μας είναι ανώριμα ή και πως η κατάληψη δεν είναι σωστός τρόπος ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.Να τονίσω εδώ,πως προσωπικά είμαι κατά της εθιμοτυπικής κατάληψης,κοινώς της κατάληψης «το πάρτι της χρονιάς μας»,μα ως εκπρόσωπος ένιωσα υποχρεωμένος να πολεμήσω για να εκτελέσω τις διαταγές που μου δόθηκαν,γιατί αυτό μου έμαθε η κοινωνία πως είναι το θεμιτό.Μετά την αποτυχία μου,παραιτήθηκα,νιώθοντας πολύ άσχημα,λόγω της ανικανότητας που επέδειξα.
Αυτή είναι λοιπόν η αιτία της απαγόρευσης μου να συμμετάσχω στην επταήμερη.Μπορείτε να κρίνετε και μόνοι σας νομίζω,το αν τη βρίσκετε δίκαιη ή όχι.Α,εδώ να αναφέρω πως το περίφημο και σκοτεινό μπουκάλι,στο οποίο γίνεται αναφορά,δεν ήταν δικό μου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες νομίζω παρουσιάστηκαν στη διευθύντρια για να το παραλάβουν.Το περίφημο και σκοτεινό μπουκάλι απλά έτυχε να βρίσκεται στο δωμάτιο που μοιραζόμουν με δύο συμμαθητές μου.
Ο λόγος που έγραψα όλο αυτό το βαρετό για εσάς,και τόσο αποτρόπαια βαρετό για εμένα που τώρα έχω και κάποιο πονοκέφαλο,κατεβάτο,είναι η επιθυμία μου να σας αφήσω τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να κρίνετε το κατά πόσο η ποινή μου ήταν δίκαιη,και προφανώς όχι γιατί έχω κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον ή συμφέρον αλλά γιατί νιώθω πως μία σύσσωμη φωνή κατά της συγκεκριμένης πράξης,θα προστατεύσει μελλοντικούς μαθητές από μία ανάλογη πράξη.Μελλοντικούς μαθητές δίχως την απαραίτητη χρηματική υποστήριξη,το απαραίτητο θράσος ή θάρρος και τις απαραίτητες εμπειρίες ώστε να πράξουν ανάλογα με εμένα,με σκοπό να μη χάσουν την επταήμερη τους.Την επταήμερη που σχεδόν όλοι οι μαθητές περιμένουν από τα γυμνασιακά τους χρόνια.Την επταήμερη που είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία κάποιον να βρεθεί μαζί με το σύνολο των συμμαθητών του,που μετά από τόσα χρόνια και τόσες ώρες μάλλον έχει αγαπήσει κάπως.
Επίσης να αναφέρω πως η καταγγελία της μητέρας μου,είναι της μητέρας μου.
Τέλος,εγώ το σκοπό μου τον πέτυχα.Και ο σκοπός μου ήταν να περάσω την επταήμερη με τους φίλους μου και όχι να δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα στη μαθητική κοινότητα,όπως λογικά πιστεύουν οι διάφοροι που μου συμπεριφέρονται ως δαίμονα που σκοπεύει να καταστρέψει το σχολείο του.
Έχοντας πει αυτά,ανακοινώνω τη λήξη της ανώριμης και μη σοβαρής απάντησης μου γιατί πρέπει να πάω και για νάνι.Διασκέδασα,και ίσως ψυχαγωγήθηκα,τα μάλα περνώντας το απόγευμα μου κυττώντας,κυρίως τις άκυρες,απαντήσεις να ξετυλίγουν μπροστά στα μάτια μου αυτό το αλλόκοτο και κάπως παρανοϊκό κρεσέντο.Καλό ξημέρωμα σε οποίον,ή και όποια,το διαβάσει νυχτιάτικα ή καλή μέρα σε όποιον το διαβάσει το πρωί κοκ κοκ
Ζητώ συγγνώμη για πιθανά λάθη στο κείμενο,συντακτικά ή ορθογραφικά,όμως είμαι πολύ κουρασμένος και τώρα που το τελείωσα δεν έχω καν κουράγιο να κάνω τον απαραίτητο έλεγχο.
Καθηγητές άφησαν μόνο του μαθητή στην Ιταλία | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.
58 Σχόλια
Comments feed for this article
14 Μαρτίου, 2014 στις 5:39 μμ
kapetanios
ένας καλός δικηγόρος είναι αυτό που χρειάζεται η μητέρα του παιδιού για να πηδήξει ανεπανόρθωτα την διευθύντρια τον σύλλογο καθηγητών, τους συνοδούς αλλά και το προεδρείο του συλλόγου κηδεμόνων. Της εύχομαι ολόψυχα να τον βρει
14 Μαρτίου, 2014 στις 5:45 μμ
kapetanios
(στην δική μας 5ημερη έμαθα ότι καθηγήτρια συνοδός προέτρεψε τα παιδιά της Β Λυκείου να φουμάρουν ναργιλέ δίνοντας και η ίδια το παράδειγμα. Θα το λύσουμε το θέμα από βδομάδα)
14 Μαρτίου, 2014 στις 6:02 μμ
Πάνος
Ναργιλέ;!
Μη μου λες τέτοια – και η κόρη βρίσκεται αυτές τις μέρες στην εφταήμερη! 😉
14 Μαρτίου, 2014 στις 6:07 μμ
kapetanios
εάν είναι Κωνσταντινούπολη παρτην τηλ, το καλό που σου θέλω(η δικιά ,μου εκεί ήταν –ευτυχώς πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια )
14 Μαρτίου, 2014 στις 6:27 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«στην δική μας 5ημερη έμαθα ότι καθηγήτρια συνοδός προέτρεψε τα παιδιά της Β Λυκείου να φουμάρουν ναργιλέ»
Δεν πάμε καλά!
Και καλά δεν σκέφτηκε ότι όλο και κάποιος μαθητής θα το έλεγε στους γονείς του? Όλα φόρα παρτίδα? Ο σύλλογος γονέων έχει κάνει τίποτα?
14 Μαρτίου, 2014 στις 6:45 μμ
kapetanios
τους είπε ότι είναι κάτι σαν το απόλυτο must για όλους όσους πηγαίνουν στην Πόλη. Από τα 16-17 παιδιά που κάθισαν στους ναργιλέδες (αμέσως μετά το φαγητό στο ίδιο κατάστημα) τα 4 μόνο δεν ήταν καπνιστές και τα έβαλε στο ίδιο τραπέζι (χώρισε τα παιδιά ανά τετράδες για να μοιράζονται τον ίδιο ναργιλέ)
Με τον συγκεκριμένο σύλλογο γονέων δεν είχα ασχοληθεί μέχρι σήμερα( έκανα πολλά χρόνια στους συλλόγους με αφορμή τον μεγάλο μου το γιό και ψιλοβαριέμαι το όλο σκηνικό) αλλά με αφορμή το περιστατικό άρχισα τα τηλέφωνα. Θα δούμε από βδομάδα τι θα κάνουμε και με δαύτην
14 Μαρτίου, 2014 στις 6:46 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Υπηρχαν και ….πιο προχωρημενα . Μαθητες λυκειου και καθηγητες την δεκαετια του 80 καπνιζαν το τριφυλλο, την πιπα της ειρηνης 😉 …..
Τοσο μειρακεια εισατε που δεν τα ειχατε μαθει;
14 Μαρτίου, 2014 στις 6:52 μμ
Maramena Syka
Σιγά μην περίμεναν ενθάρρυνση για να φουμάρουν η να κάνουν ότιδήποτε άλλο!Γενικά έχουν γραμμένους (γονείς,καθηγητες,συνοδούς και συλλόγους γονέων κα κηδεμόνων)εκει που….ε χμμ ..αν κρίνω από τον εαυτό μου και από το τι σκεφτόμουν στα 17-18.:-) ,όσο γιά τον νεαρό καλά έκανε ότι έκανε,είχε καθήκον απέναντι στην ηλικία του.Αλλά όπου χώνονται θιγμενοι γονείς τα κάνουν μαντάρα και πηδάνε στην κυριολεξία τα ατίθασα μυαλά των παιδιών τους.Αυτή τη μύνηση θα μπορούσαν να την αποφύγουν γιατί από όσα κατάλαβα από το κείμενο του γιού τους, είναι παληκάρι και δεν χρειάζεται προστάτες.
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:02 μμ
kapetanios
γενικά δεν έχω την ίδια άποψη για τον γραψαρχιδισμό που προσάπτεις στα παιδιά μας αλλά δεν το κάνω θέμα.
Για τους γονείς του νεαρού και παράτολμου μαθητή εκτός από το ζήτημα της προστασίας του ( απ ότι κατάλαβα το παιδί δέχεται ένα μεγάλο πόλεμο σε όλους τους τομείς από την εκπαιδευτική κοινότητα) είναι και χρέος απέναντι στον εαυτό τους ως γονείς και ως παιδαγωγοί, η μήνυση
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:05 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Maramena Syka ++++++
Νομιζω οτι αυτη η νεο-«αριστερο»-συντηρητικη γενια γονεων οφειλεται στα γονιδια των παππουδων/γιαγιαδων και των γονεων τους.
Το 1974 πρωτοετης πηγαμε το καλοκαιρι με τον τοτε κολλητο μου απο Αθηνα-Αγρινιο-Λευκαδα (μειναμε) Γιαννενα – Ηγουμενιτσα-Κερκυρα κυριως με ωτοστοπ.
Στο Αγρινιο μας εκανε το τραπεζι ενας φιλος του δικηγορου ξαδελφου μου σχεδον 40-ρης τοτε και αριστερος. Ηταν εκει και ο πατερας του μεγαλος πια. Μας ελεγε οτι το 193… οταν ηταν νεος αρτεργατης, ηδη οργανωμενος το Κομμα, το οποιο δεν επετρεπε να πανε σε χορους, διοτι η μουσικη ηταν αστικη και διεφθαρμενη (καπως ετσι),…Αυτοι (οι νεοι κομμουνιστες) ομως ηθελαν να πανε για να γνωρισουν κοπελες και να διασκεδασουν…
Απο τοτε κρατα αυτη η «αριστερη» συντηρηση……
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:10 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Απο διηγησεις εμαθα οτι στους λοφους της Καβαλας σε κατι σκουπιδοτοπους λιγο πριν τον πολεμο του 40, υπηρχε αυτοφυης κανναβη, την οποια αρκετοι οι φανταροι μαζευαν και καπνιζαν…..
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:12 μμ
kapetanios
ΑΦ
την άκουσες καμιά φορά η μόνο λόγια είσαι?
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:12 μμ
M
—
Απλώς και μόνον για το «κείμενο» που έστειλε, καλά του κάνανε!
18 χρονών μαντράχαλος και δεν «άντεξε» να μείνει σπίτι, όταν τα φιλαράκια ήταν σε εκδρομή!!! Κλασσική περίπτωση κακοαναθρεμμένου «παιδιού» που δεν αντέχει τιμωρίες.
Ο μαθητής πήγε μόνος του στην Ιταλία ρε όρνια, και η ευθύνη είναι δική του και των γονέων του!
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:17 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Απο τοτε κρατα αυτη η “αριστερη” συντηρηση……»
Αφου ειχα κολλητους μπαροβιους συμμαθητες απο το 1987 ειναι Βραζιλια και ΗΠΑ και φιλους ζωγραφους τελος δεκαετιας 70……
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:23 μμ
Πάνος
Σε άλλες κοινωνίες οι νέοι έχουν άλλου είδους προβλήματα…
Πακιστάν: 17χρονη αυτοπυρπολήθηκε λόγω απελευθέρωσης του βιαστή της
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=576919
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:24 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Και που πηρα 2 φορες «κοσμια» τι εγοινε.Αυτα ειναι τα παρασημα της εφηβειας. Οπως λεει ο Νικος Νικολαϊδης “Όλες οί βλεννόρροιες θεραπεύονται εκτός από τήν πρώτη…σάν τήν πρώτη αγάπη”
ΥΓ Μια Στεκιά Στο Μάτι Του Μοντεζούμα (2007)
“Όλες οί βλεννόρροιες θεραπεύονται εκτός από τήν πρώτη…σάν τήν πρώτη αγάπη”, γράφει ο Νίκος Νικολαΐδης στο Μιά στεκιά στό μάτι τού Μοντεζούμα. Σ’ αυτή την ύστατη πνευματική του μαρτυρία μυθιστοριογραφεί, με το ιδιότυπο ύφος του, για μια τελευταία φορά έντονα και άμεσα τη γενιά του. Ο δεκαπεντάχρονος αφηγητής του μυθιστορήματος καταγράφει την Αθήνα και τις μεταπολεμικές δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα με μια ψύχραιμη, σαρκαστική, προκλητική αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα νοσταλγική και ευαίσθητη ματιά. Η ανήσυχη διαδρομή του, κάτω από ροκ εν ρολ και τζαζ ήχους, είναι μία αποκαλυπτική αναζήτηση, γεμάτη αγάπη, συντροφικότητα, περιπέτειες και έρωτα, η οποία όμως οδηγεί σχεδόν μοιραία σε χαμένες ελπίδες, εκρήξεις οργής και ατελείωτες απογοητεύσεις.
Ο Νίκος Νικολαΐδης κατανοεί απόλυτα το πόσο αδυσώπητα μας “τιμωρεί” ο χρόνος και το πόσο αμείλικτα η ζωή μάς οδηγεί σε άλλους δρόμους, αλλά ταυτόχρονα υμνεί το αναλλοίωτο των πρώτων μας ονείρων και τη συνέπεια όσων αρνούνται να εγκλωβιστούν στα “όρια” του συστήματος.
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:27 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Πάνος
Ποτε θα βρεθει ο Καλβινος καi ο Λουθηρος του Ισλαμ;
Οχι μονο για ους βιασμους γυναικων, αλλα και για τους «μαρτυρες» με τα εκρηκτικα, τα παγιδευμενα αυτοκινητα σε Ιρακ, Πακισταν, Αφγανισταν,….
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:40 μμ
kapetanios
M
και το σκυλί του γείτονα άμα βρεις στην Ιταλία το μαζεύεις, όχι τον μαθητή σου–εάν θέλεις να συγκαταλέγεσαι στους καθηγητές
*
ΑΦ
κι εγώ κόσμια και σεμνά ξεκίνησα στα 12 μου –και ξύπνησα μετά από 7 σχεδόν χρόνια. Η ελαφρότητα δεν ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:55 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
O ΑΦ με σταθεροτητα ….κοσμια και σεμνα,απως εκαν τα 5 χρονιθα του ΕΜΠ 7(ξεκουραστα οχι σαν κατι αλλους… σταχανοβιτες) οι αλλοι δυο κολλητοι ….κυλησαν, για αυτο και ξενητευτηκαν…..
14 Μαρτίου, 2014 στις 7:56 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
3η επαναληψις
«Απο τοτε κρατα αυτη η “αριστερη” συντηρηση……»
14 Μαρτίου, 2014 στις 11:50 μμ
xberliner
» ο εν λόγω μαθητής είχε συλληφθεί με ποτό στην περυσινή εκδρομή»
Ουαουυυυ…
Υπάρχει μαθητική εκδρομή (σε τέτοια ηλικία) που να μην κυκλοφορεί ποτό;
15 Μαρτίου, 2014 στις 1:15 πμ
Christina
Tους φόρεσες τα γυαλιά φιλαράκι.Το ήθος ενός ανθρώπου φαίνεται, και εσύ έχεις πολύ.Ας σου λένε ότι αηδία θέλουν; είναι μικροί μπροστά σου. Να σε χαίρονται και οι γονείς σου.Μπραβο σου.
15 Μαρτίου, 2014 στις 9:52 πμ
σχολιαστης
Υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που είναι εκτός του δημόσιου σχολείου. Χρειάζεται μια πιο ανοικτή διαδικασία επιλογής, ώστε μέσα από συνεχή αξιολόγηση και αντικαταστάσεις, να βρίσκονται στα σχολεία φυσιολογικοί καθηγητές και όχι φρούτα.
15 Μαρτίου, 2014 στις 11:07 πμ
xberliner
Για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου, οι συνοδοί καθηγητές έχουν ευθύνη. Επιπλέον πριν από κάθε εκδρομή οι γονείς πάντα υπογράφουν ένα χαρτί ότι επιτρέπουν στο τέκνο τους κτλ κτλ κτλ.
Αυτό που έπρεπε να κάνουν είναι να επικοινωνήσουν με τους γονείς του παιδιού και να ζητήσουν να τους έρθει με φαξ η συγκεκριμένη δήλωση των γονιών ώστε να μπορέσουν να το εντάξουν στην εκδρομή χωρίς οι ίδιοι να έχουν πρόβλημα.
15 Μαρτίου, 2014 στις 11:19 πμ
j95
Φτωχόπαιδο ο μικρός αγωνιστής, και με πάθος για τη μόρφωση.
15 Μαρτίου, 2014 στις 11:58 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Βερολινέζε όπως τα λες είναι, αλλά το κρίσιμο είναι αυτό που λέει ο Καπετάνιος, δηλαδή ότι και να λείπει από τη διαδικασία άμα είσαι εκπαιδευτικός και δεις έναν έφηβο μόνο του και στα κάγκελα (το να βγάλει εισητήριο και να πάει είναι ζόρική κίνηση) το μόνο που δεν κάνεις είναι αυτό που έκαναν αυτοί οι ολίγιστοι και ανάξιοι να φέρουν τον τίτλο του παιδαγωγού. (δεν θέλω να χρησιμοποιοήσω χαρακτηρισμούς γιατί άμα το κάνω δεν θάναι ..καλό).
Γυρισαν την πλάτη, καλύφθηκαν πίσω από τις τυπικές τους υποχρεώσεις και δικαιώματα (αυτά προπάντων) και είπαν άντε κόψε το λαιμό σου.
Παιδιά το ποτό είναι σοβαρό θέμα σε αυτές τις ηλικίες και σε αυτές τις εκδηλώσεις και εκδρομές.
Δε λέω ότι δεν είναι απαράδεκτη η φάση με το ..ναργιλέ, αλλά υπάρχουν πολλά περιστατικά νεαρών που έτρεχαν στα νοσοκομεία μετά από αλόγιστη χρήση αλκοόλ, περιπτώσεις που τους έμειναν βλάβες και ακόμη χειρότερα.
Άντε πάω σε άλλο ποστ, καθότι και εμένα ο κανακάρης μου σε εκδρομή είναι και κάνω κουράγιο μη μαζέψω κανα δυό φίλους για να πάμε ..κάπου εκεί κοντά που είναι (εντός Ελλάδος) να πιούμε κανα ούζο και ..να χαρούμε τον ήλιο και την ανοιξιάτική μέρα (χο χο χο).
Απλώς φοβάμαι μη με δει ο ίδιος ή κανας φίλος του (θα του το πει, είναι σίγουρο) και με …αποκληρώσει, οπότε κάνω υπομονή 🙂
15 Μαρτίου, 2014 στις 12:03 μμ
unkownobject
Κατα αρχας να πω ενα τεραστιο μπραβο στο παιδι για αυτα που εκανε, για το θαρρος κ το θρασος που κ ο ιδιος λεει οτι τον διακατεχει.
Λιγα παιδια στην ηλικια του εχουν αυτην την ωριμοτητα και αυτην την κριτικη σκεψη.
Τωρα για ολους εσας τους συνηγορους του διαβόλου,συντηρητικοί μέχρι το κοκκαλο,ένα με τη μάζα,μικροαστικά ανθρωπακια,απλά ένα ώμο ντροπή σας. Όχι ότι περιμέναμε από τη γενιά που μας έχει φέρει σε αυτήν κατάντια οικονομικά κ κυρίως κοινωνικά να κάνει κάτι διαφορετικό απλά αναρωτιέμαι..
Ποσά σκατα να έχετε μέσα στα κεφάλια σας ρε πουστη μου επιτέλους..
15 Μαρτίου, 2014 στις 12:11 μμ
unkownobject
Κατα αρχας να πω ενα τεραστιο μπραβο στο παιδι για αυτα που εκανε, για το θαρρος κ το θρασος που κ ο ιδιος λεει οτι τον διακατεχει.Λιγα παιδια στην ηλικια του εχουν αυτην την ωριμοτητα και αυτην την κριτικη σκεψη.Τωρα για ολους εσας τους συνηγορους του διαβόλου,συντηρητικοί μέχρι το κοκκαλο,ένα με τη μάζα,μικροαστικά ανθρωπακια,απλά ένα ώμο ντροπή σας. Όχι ότι περιμέναμε από τη γενιά που μας έχει φέρει σε αυτήν κατάντια οικονομικά κ κυρίως κοινωνικά να κάνει κάτι διαφορετικό απλά αναρωτιέμαι..Ποσά σκατα να έχετε μέσα στα κεφάλια σας ρε πουστη μου επιτέλους..
15 Μαρτίου, 2014 στις 4:20 μμ
deka3
Και τώρα θέλετε να πείτε οτι το κείμενο το έγραψε το ίδιο το παιδί….. Και οτι είναι μικρός επαναστάτης επειδή δεν συμμορφώθηκε και ακολούθησε μόνος του την εκδρομή των συμμαθητών του…. Και οτι οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να τον πάρουν μαζί τους επειδή έτσι γούσταρε ο μικρός….. Στο άρθρο το γράφει καθαρά, ο νεαρός είναι ενήλικος….. Η μόνη επανάσταση που θα μπορέσει να κάνει ο συγκεκριμένος νεαρός είναι για το κλείσιμο του super paradise στη Μύκονο….. Αλίμονό μας…..
15 Μαρτίου, 2014 στις 4:27 μμ
pkatsab
Να γιατί είναι ωραίο να είσαι δάσκαλος γενικά, βλέπεις την ελπίδα την ώρα που γεννιέται… Μπράβο σου φιλαράκο!!
15 Μαρτίου, 2014 στις 5:39 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Τι έγινε ρε παιδιά, πλάκωσαν οι ταλιμπάν, ένθεν …κακείθεν ; 🙂
15 Μαρτίου, 2014 στις 5:45 μμ
Πάνος
🙂
15 Μαρτίου, 2014 στις 6:47 μμ
j95
«Λιγα παιδια στην ηλικια του εχουν αυτην την ωριμοτητα και αυτην την κριτικη σκεψη.»
άσε μας ρε φίλε. Πιο κονσέρβα απόψεις πεθαίνεις.
15 Μαρτίου, 2014 στις 7:11 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Εμεις φταιμε: η μεσηλικη συντηρηση της δεξιας, της κεντροαριστερας και της αριστερας, που -οχι μονον εχουμε φαει το ψωμι των παιδιων μας με τις ….παραλυσιες μας 🙂 , αλλα τα ξεχναμε οσα καναμε ως νεοι και ακομη επαναλαμβανουμε να κανουμε ως πουρα-νεοι 🙂 λιγο πιο οικονομικα (βουλγαρα ή μολδαβη αντι ρωσιδος, τσιπουρακια αντι 12ρια ουσκι, στριφτο με καπνο Αγρινιου αντι πουρου Αβανας…) εις την κυκνεια δεκαετια αντε εικοσαετια για τους μικροτερους ή γι΄αυτους με την καλυτερη κραση, ενω φερνουμε παντοιοτροπως σε δυσκολη, δεινη -θα ελεγα θεση- την μαθητιωσα νεολαια….(ανακαλυψαμε και διαδοσαμε τους Η/Υ, το internet (για το FACEBOOK η γενια μας δεν ευθυνεται ας οψεται ο Mark Zuckerberg που αναρτησε 2 φωτογραφιες αγοριων και κοριτσιων για να ψηφισουν τον/την πιο «καυτη» , ενω στο δικο μας 6-ταξιο γυμνασιο η ψηφοφορια των «δημοφιλων γκομενων» γινοταν απο τα κοριτσια της ταξης με …χαρτακια).
Φταιμε λεω , φταιμε που ακουν ιστοριες για Φωκιωνος Νεγρη, για μπουατ, …., για Ματαλα, για ελευθερη κατασκηνωση σον Μυλοποτα Ιου κια βρικσουν ξενοδοχεια, δωματια και καμπινγκ, για Μαγγαναρι οπου πηγαινε ο «κουρασμενος» 😉
15 Μαρτίου, 2014 στις 8:35 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Εξ ‘ αλλου
«Απέναντι υπάρχει μια γενιά που διαισθάνεται αυτό που έρχεται και ασφυκτιά. Δεν γνώρισε την ανέμελη παιδική ηλικία των μύθων, γιατί πάντα είχε το άγχος να αντεπεξέλθει σε υπερβολικές υποχρεώσεις. Κάθε στιγμή αισθάνεται βαριά την πίεση του χρόνου, σ’ ένα διαρκή αγώνα για να ζήσει όχι τώρα, αλλά κάποτε στο μέλλον. Κατά κανόνα, η γενιά αυτή δεν γνώρισε στο παρελθόν τη φτώχεια, γιατί γεννήθηκε στην επίπλαστη κοινωνία της αφθονίας των δανεικών, που τώρα τη βλέπει να ψυχορραγεί. Γιατί στους χρόνους της προηγούμενης γενιάς καταναλώθηκε ό,τι είχαν χτίσει οι παππούδες τους μετά τον πόλεμο, ό,τι είχαν παράγει οι γονείς τους και, μέσω του υπέρογκου δανεισμού, ό,τι δυνητικά θα παρήγαγαν οι ίδιοι, τα παιδιά τους, ίσως και τα εγγόνια τους. Κι απέναντι στα αποκαΐδια που κληρονομούν, βλέπουν ότι σαν μόνη λύση ορθώνεται η καταστολή, για να συνεχιστεί απερίσπαστα η λεηλασία, μέχρι οι «μεγάλοι» να ολοκληρώσουν το έργο τους.
»Ίσως ένα παιδί να μην μπορεί να περιγράψει όλα αυτά με λόγια ή να μην μπορεί να ερευνήσει τις αιτίες, όμως εκτός του λόγου υπάρχει κι η διαίσθηση, που αποτυπώνει στο νου εικόνες και σχήματα. Που από μια συζήτηση των γονιών, μια είδηση, μια σκηνή στο δρόμο ή στο διαδίκτυο, συσσωρεύονται στην παιδική ψυχή βαριά συναισθήματα για ένα σκοτεινό αδιέξοδο. Κι όταν αυτά τα συναισθήματα απλωθούν, σαν σύννεφο που κρύβει από τα μάτια τους κάθε ελπίδα για το μέλλον, τότε μια σπίθα αρκεί για να μετασχηματιστούν σε οργή ενάντια στον γυάλινο κόσμο που ζούνε και σ’ όλα του τα πρότυπα και τα σύμβολα…» .
http://tvxs.gr/news/ellada/meta-ton-koyfontina-bgazei-biblio-kai-o-sabbas-ksiros
16 Μαρτίου, 2014 στις 1:33 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Αφώτιστε σωστός (στο προπαραπάνω σχόλιο)!
Και δεν φτάνει που τα κάναμε μούτι και συνεχίσουμε ακάθεκτοι, θυμόμαστε ότι πρέπει οι νέοι να γίνουν υπεύθυνοι, τρίχες κατσαρές δηλαδή, να πληρώσουν όλο το λογαριασμό αυτοί, όχι όταν αυτό έχει νόημα, ήτοι όταν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν συνέπειες που θα τους καταστρέψουν, αλλά όταν βρίσκονται σε δεινή θέση, όπως καλή ώρα στην Κοζάνη.
Αίσχος!!
16 Μαρτίου, 2014 στις 8:01 πμ
skipper
Τέτοια κολλημένα μυαλά δεν συναντάς ούτε στο στρατό πλέον. Πιστή εφαρμογή του ποινολογίου…όχι μαλακίες.
Η μαλακία του μαθητή ήταν ότι επιβιβάστηκε στην Ηγουμενίτσα.Ένα «άντε ρε και γαμηθείτε» θα ήταν αρκετό.
16 Μαρτίου, 2014 στις 10:24 πμ
j95
Δεν είναι «κόλλημα» να τηρούνται οι κανόνες και οι αποφάσεις, είναι το αυτονόητο σε μια κοινωνία. Και δεν είναι μικροπαράπτωμα η κατάληψη, είναι ποινικό αδίκημα σε βάρος δημοσίων αγαθών.
Άντε πια πολύ το παλιμπαιδίσαμε το θέμα σαν χώρα.
16 Μαρτίου, 2014 στις 10:39 πμ
Πάνος
Μέσα στην άγρια νύχτα, σήμερα, επέστρεψε η «εκδρομή» από την Κεντρική Ευρώπη. Και μαθεύτηκε το εξής ορέο: 3 μαθητές στη Βουδαπέστη μπουκάρησαν σ’ ένα τοπικό στριπτιζάδικο. Όταν ήταν να φύγουν τους ήρθε ο λογαριασμός (600 ευρώ;) τον οποίο φυσικά δεν είχαν να πληρώσουν. Ειδοποιήθηκαν οι καθηγητές και οι νέοι εξήλθαν του καταστήματος (στον καθαρόν αγέρα) περικυκλωμένοι από φουσκωτούς – οι οποίοι τους πρόσεχαν για να μη λακίσουν. Οι καθηγητές πλήρωσαν και οι όμηροι απελευθερώθηκαν. Λήξις.
16 Μαρτίου, 2014 στις 11:01 πμ
δεξιος
Εάν η χώρα περνάει τόσο δύσκολες οικονομικές στιγμές και έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ θα έπρεπε να απαγορευθούν οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό και να γίνονται όλες στο εσωτερικό όπως επί των ημερών μου τη δεκαετία του 70 που η επιλογή ήταν Ρόδος ή Κέρκυρα με δημόσιο χρέος το ένα εκατοστό του σημερινού.
Για κάποιο λόγο τα αντιμνημονιακά φιλολαϊκά κόμματα δεν θέτουν το ζήτημα.
16 Μαρτίου, 2014 στις 11:08 πμ
j95
«Μέσα στην άγρια νύχτα, σήμερα, επέστρεψε η “εκδρομή” από την Κεντρική Ευρώπη. Και μαθεύτηκε το εξής ορέο: 3 μαθητές στη Βουδαπέστη μπουκάρησαν σ’ ένα τοπικό στριπτιζάδικο. Όταν ήταν να φύγουν τους ήρθε ο λογαριασμός (600 ευρώ;) τον οποίο φυσικά δεν είχαν να πληρώσουν. Ειδοποιήθηκαν οι καθηγητές και οι νέοι εξήλθαν του καταστήματος (στον καθαρόν αγέρα) περικυκλωμένοι από φουσκωτούς – οι οποίοι τους πρόσεχαν για να μη λακίσουν. Οι καθηγητές πλήρωσαν και οι όμηροι απελευθερώθηκαν. Λήξις.»
αχ αυτή η αγνότητα της νεότητας, το δικαίωμα να βιάζεις συνομήλικες δούλες της μαφίας και να πληρώνει κάποιος άλλος τα γαμησιάτικά σου.
16 Μαρτίου, 2014 στις 11:28 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Τελετες ενηλικιωσης για μεριδα 18-ρηδων της γκλαμορους εποχης (οπως Αμερικη) . Στην εποχη μου πηγαιναν στην οδο Φυλης. Αλλοι με τις φιλες τους .
Ελεος με την συντηρηση των 30-40, αν και δεν θα το εκανα προσωπικα,(ουτε τοτε ως νεος ) ουτε και τωρα αν ημουν 18ρης, γιατι αν ειναι δυνατον το 2014 να εισαι 18 και …να πληρωσεις για να δεις, οχι να π@δ@ξεις γυναικα (οταν υπαρχουν ….δωρεαν οι αδελφες και οι μαμαδες των φιλων σου και οχι μονον ), αλλα περι γουστου….
Αρα ηγγικεν γαρ η αναπτυξις και..λεφτα υπαρχουν για εκδρομες στο εξωτερικο μετα στριπτιζαδικων ή ανευ 🙂
16 Μαρτίου, 2014 στις 11:38 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
δεξιος
Επειδη η αρχομενη αναπτυξις ειναι αναιμικη και για την τονωση του ανοιξιατικου τουρισμου πριν απο την εναρξη της σεζον το Πασχα «θα έπρεπε να απαγορευθούν οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό και να γίνονται όλες στο εσωτερικό όπως επί των ημερών μου τη δεκαετία του 70 που η επιλογή ήταν Ρόδος ή Κέρκυρα», ενω εκ παραλληλου ΙΕΚ να αναλαβουν την επαγγελματικη καταρτση ελληνιδων και ελληνων εις το καλλιτεχνικο στριπτηζ, ωστε κατα την διαρκεια των εκεδρομων αυτων να μυουνται οι νεοι/νεες μας στις τελετες ενηλικιωσης σε στριπ μπαρ και κλαμπ;)
Φτανει πια η ξενομανια, εχουμε απο τα καλυτερα κορμια (με μπριο, τσαγανο και ελληνικο συναισθημα) για αισθησιακο χορο. Μονον σχετικη εκπαιδευσις απαιτειται. Οπως…. Αμερικη.
16 Μαρτίου, 2014 στις 12:09 μμ
j95
χρήμα = εξουσία, άρα σεξ επί πληρωμή = άσκηση εξουσίας για σεξ = βιασμός.
Αν έχω άδικο τα ποσοστά αρσενικών και θηλυκών που εκδίδονται να είναι περίπου 50-50 αντί για 99-1, ακολουθώντας πλήρως το ισοζύγιο εξουσίας στην πατριαρχική κοινωνία.
Που θα μου πεις ότι είναι και πρόοδος να πηγαίνεις σε πουτάνες, λες και δεν υπήρχαν πουτάνες π.χ. ακόμα και στα βασίλεια της Μέσης Ανατολής πριν 4.000 χρόνια.
16 Μαρτίου, 2014 στις 12:20 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Τζέη στις προηγμένες κοινωνίες (δηλαδή σε όσες άφησαν πίσω τους οριστικά το ..στάδιο της φεουδαρχίας πάσης εκδοχής και βέρσιον 😉 ) ο νόμος εφαρμόζεται αναλογικά και ως προς τα άτομα αλλά και γενικότερα και δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω τι σημαίνει αυτό, το καταλαβαίνεις.
Οι έννοιες απόλυτη εφαρμογή , ..μηδενική ανοχή και κάτι τέτοια αφορούν κολλημένους ..με τη μπάλα.
Είναι η αλήθεια ότι η αριστερά σε αυτόν τον τομέα έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνον) μια ζηλευτή ικανότητα προσαρμογής στις αφηγήσεις των κολλημένων και μάλιστα πολλές φορές έχει κατορθώσει να κάνει και ..τον πιλότο (μπεστ πράκτις και τέτοια).
Θα μου πεις ότι το κάνει όπου τη συμφέρει, αλά καρτ που λέμε και θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φιλελεύθεροι που το κάνουν είναι καλύτεροι ή λιγότερο ..ολοκληρωτικοί, που λέει και ο Δϋστροπος που το ψάχνει βαθειά το ζήτημα 🙂 .
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μπάχαλο στο οποίο τελικά η νομιμότητα να καταντά ..φαντασιακή (που λέει και ο Πάνος 🙂 ) και να γίνεται εργαλείο στα χέρια οργανωμένων ομάδων που βρίσκονται στη διακυβέρνηση ή την αντιπολίτευση και γενικώς το άτομο να εμπεδώνει αυτό που ..ψιλιάζεται από την συμμετοχή του στις κοινωνίες μπάχαλο.
Δηλαδή, η ατοιμική ευθύνη είναι κάτι σαν το ..προπατορικό αμάρτημα και δεν αφορά τη δική του στάση, αλλά τη σχέση που θα διαμορφώσει με τα κάθε λογής ιερατεία.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και ένα ορέο παράδειγμα είναι αυτό που κάνουνε κατά καιρούς διάφοροι πονηροί δημοτικοί άρχοντες, όπου φροντίζουν να υπάρχει μπλόκο της τροχαίας στην ..περιοχή ευθύνης του δήμου τους και τα όρια να είναι κάτω από ..30!! σε αυτοκινητόδρομο.
Μα να βρίσκεις ρε παιδί μου όυτε ένα ντόπιο ή κάποιον που περνάει συχνά να έχει φάει πρόστιμο, μυστήριο πράμα 🙂
..ούτως ειπείν το πρόβλημα δεν είναι στο αν η τιμωρία είναι σωστή ή όχι , αλλά στη στάση και τον τρόπο αυτών που την εφάρμοσαν ..αφιστάμενοι των υποχρεώσεων του ρόλου τους και μάλιστα μετά να εμφανίζονται ως ολίγιστοι και να λένε το απίθανο ότι δεν υπάρχει τρόπος και ο νεαρός να τιμωρηθεί και να μην τον πετάξεις σαν σκυλί από την ομάδα, κάτι που είναι και επικίνδυνο και για το νεαρό, πρωτίστως και για τους άλλους που ήταν στην εκδρομή (τάπαμε και παραπάνω)
Το δε ορέο κόλπο να λέμε ότι όσοι βλέπουν το προφανές είναι ..ελευθεριάζοντες και ενάντια στην εμπέδωση αντίληψης σεβασμού του πλαισίου και των ορίων που αυτό θέτει, είναι απλώς συνδικαλιά 😉
Κατά τα λοιπά και με αφορμή το περιστατικό (έχει σημασία να δούμε το σχετικά αυτόνομο που λένε και οι ..μαρξικοί του πράγματος) , ο Αφώτιστος ανωτέρω έθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα που έχει αξία γενικότερα.
Ο καθένας μας μέσα από την ανάγκη του να ..πουλήσει την εικόνα του στους γύρω του, πολλές φορές πέφτει στη λούμπα να την πουλήσει στα παιδιά του ή στους μαθητές του κλπ κλπ και να τους τρελλαίνει.
Έτσι εμφανίζεται ως ..αουτσάιντερ, «γαμάω», ριζοσπαστικός και διάφορες γελοιότητες και θέλει όλο αυτό να το κολλήσει στο ρόλο του ως πατέρας ή παιδαγωγός.
Ε δεν κολλάει ρε μεγάλε, εκεί εκπροσωπείς την εξουσία που αυτοί αμφισβητούν και η δουλειά σου είναι να την εκπροσωπήσεις επάξια, ώστε και ο άλλος που την αμφισβητεί να την αμφισβητήσει ομαλά και ..δείξοδα (για τη ζωή του).
Και φυσικά άμα το κάνεις αυτό όταν σου σκάει το πρόβλημα ο μόνος τρόπος για να το μαζώξεις (σιγά μην το μαζώξεις) είναι να συμπεριφέρεσαι σαν τους λεβέντες παιδαγωγούς στην Ιταλία.
Άμα είσαι μάγκας όλα αυτά πούλα τα στη δουλειά σου στο αυστηρά προσωπικό σου περιβάλλον και άσε τα παιδιά στην ησυχία τους, δεν σε χρειάζονται ..συναγωνιστή και φιλαράκι σε παραλυσίες, ως γονέας ή παιδαγωγός τους είσαι χρήσιμος
Αϊσχος επαναλαμβάνω 🙂
ΥΓ Πάνο πριν πολλά χρόνια μια εταιρία που είχε μεγαλώσει και είχε γίνει ..διεθνής και είχε φτιάσει και υποκαταστήματα στις χώρες του ..παραπετάσματος (που πριν λίγα χρόναι είχε πέσει) έκανε μια γιορτή που είχε καλέσει τους πάντες όλους σε μεγάλο μαγαζί, με φίρμες τραγουσιτές με αρχοντιές και τέτοια, καθότι ήταν η εποχή που δέναμε και τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
Έσπασε ο διάολος το ποδάρι του όμως και την προηγούμενη αρρώστησε η φίρμα του μαγαζιού και η γιορτή αναβλήθηκε, αλλά ήταν βράδυ και η ενημέρωση να μην πάει οκόσμος ήταν δύσκολη.
Υπήρχε ένας μάνατζερ ..έητζ αρ , ο οποίος μπορεί να είχε όλο το πακέτο του φλώρου, αλλά ήταν γαμώ τα παιδιά, αλλά φυσικά ήταν κυριλέ και κολεγιόπεδο εν γένει.
Δεν φτάνει που καθότανε όλο το βράδυ του Σαββάτου μέχρι κάποια ώρα έξω από την πόρτα του κέντρου και έδιωχνε όποιον πήγαινε εκεί (ζητούμε συγννώμη κλπ κλπ), αφού γύρισε το βράδυ σπίτι του κατά τα ξημερώματα χτύπησε το τηλέφωνο και του είπαν να τσακιστεί να πάει σε ένα κολάδικο της περιοχής (είχε ένα γύρω τέτοια) διότι κρατάνε σε ένα μαγζί έναν ..βούλγαρο (ή κάτι τέτοιο) ο οποίος μπήκε μέσα, ήπιε, κέρασε και τα κορίτσα και δεν περιορίστηκε εκεί 😉 και όταν του πήγαν τη λυπητερή είπε ότι δεν ξέρει τίποτα, είναι καλεσμένος (έδειχνε και μια πρόσκληση) και ότι άμα θέλουν λεφτά να ειδοποιήσουν τον διευθύνοντα που τον κάλεσε 🙂
Πήγε λοιπόν ο δικός μας, πλήρωσε και λέγεται ότι είπε και το αμίμητο «τιμολόγιο μπορούμε να κόψουμε;; » , ο δε υπέυθυνος του καταστήματιος του απάντησε «εμείς μπορούμε, αλλά τι να γράφει;; » και ..δεν κόπηκε τελικά.
Ο ίδιος μάλιστα αναρωτιότανε για καιρό πώς και έκανε τέτοιο λάθος ο Βούλγαρος και μπέρδεψε τα μαγαζά 🙂
16 Μαρτίου, 2014 στις 12:36 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
🙂
16 Μαρτίου, 2014 στις 3:13 μμ
M
—
Βλέπω …Τσιπρικές τάσεις στο «παληκάρι».

Οι πιό…. ειδικοί ας με διορθώσουν!
Για τους γονείς και κηδεμόνες που κατεβάζουν οχετούς κατα καθηγητών και λοιπών «αντιδραστικών», στην σελίδα που ανήρτησε την είδηση:
Tα «μήλα» κάτω απ΄τις μηλιές θα πέσουν, ότι τα σκατά και το φτυάρι, κλπ,κλπ.
16 Μαρτίου, 2014 στις 3:29 μμ
kapetanios
ρε έναν καλό δικηγόρο χρειάζεται ο νεαρός και θα κάνει την καλή του– σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Εάν αποδείξει (που δεν είναι δύσκολο απ ότι φαίνεται) ότι κακώς αποκλείστηκε από την εκδρομή, για τα υπόλοιπα( ως επακόλουθα κλπ) οι ηθικές βλάβες, οι ψυχικές οδύνες, ο κίνδυνος που διέτρεξε, και οι λοιπές αποζημιώσεις που θα προκύψουν θα φτιάξουν μια μικρή περιουσία για τις επόμενες σπουδές του
16 Μαρτίου, 2014 στις 3:33 μμ
kapetanios
( αφού σκέπτομαι να επικοινωνήσω με την οικογένεια του για να καλύψω τα έξοδα της δίκης και από τα λεφτά που θα τους πάρουμε να κρατήσω το 1/5–και πάλι κερδισμένος θα είμαι 🙂 )
16 Μαρτίου, 2014 στις 4:40 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
…..και σε μερικα χρονια θα κανετε το σχετικο κινημα
Ενδεικτικοι τιτλοι » ο….τσαμπούκος», «πλερια λευτερια», «ταξιδι χωρις συνορα»,
«κατω οι πανω»,…
Απλως οι ….μεγαλυτεροι θα ειναι σε επιτροπη σοφων (καπετανιων), αφου ο μικρος εχει …τσιπρικες τασεις ,κατα τον Μ
16 Μαρτίου, 2014 στις 4:44 μμ
σχολιαστης
Καπετάνιε, το παιδί είναι 18 ετών και έχει σύμφωνα με το …ευρωπαικό κεκτημένο το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην ΕΕ. 🙂
Οπότε μάλλον θα χάσεις τη δίκη. 🙂
16 Μαρτίου, 2014 στις 9:05 μμ
kapetanios
είναι ένα ενδεχόμενο πάντα αυτό. Πάντως για το σχεδιασμό της υπερασπιστικής γραμμής δεν παίζει ρόλο η ενηλικίωση ή η δυνατότητα του μαθητή να κινείται κατά μόνας. Αποκλείστηκε ένας μαθητής από μια σχολική δραστηριότητα (που πρέπει να δούμε κι αν ήταν νομότυπη 100%–ούτε καν 99%.. ) και κάποιοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτό έγινε τηρώντας επακριβώς όλους του νόμους και τις σχετικές διατάξεις που αφορούν στις συμμετοχές, τους συνοδούς κλπ (και από την πείρα μου σου λέω ότι οι σύλλογοι καθηγητών, γονέων κλπ αλλά κι οι διευθύνσεις λειτουργούν συνήθως με ένα εντελώς δικό τους τρόπο και πνεύμα αντιμετώπισης –ο οποίος όμως τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όταν πάει κάτι στραβά. Το έζησα αρκετές φορές, γι αυτό στο λέω 😉
Θα μου πεις ότι όλα αυτά είναι νομικίστικα και θα συμφωνήσουμε. Αλλά μια τέτοια συμπεριφορά πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά έστω κι αν αυτό επιτευχθεί δια της πλαγίας και νομικίστικης οδού
17 Μαρτίου, 2014 στις 1:21 πμ
nikiplos
καλησπέρα… Αν ήταν να εκφραστώ με λίγες γραμμές για το θλιβερό (από πολλές απόψεις) συμβάν θα έγραφα κι εγώ τα κόκκινα γράμματα της αρχής του ποστ… Ας πω όμως κανα δύο παραπάνω ένεκα του ποστ και του αναπόδραστου ενδιαφέροντος που προκαλεί…
Κατ’ αρχήν θα συνιστούσα ψυχραιμία σε μερικούς…
Κάποιοι, καταχρηστικά οι μεν ας πούμε, προβάλλουν στο πρόσωπο του νεαρού όλους τους καταληψίες που έχουν δει στη ζωή τους. Προβάλλουν τα σχολεία σοδομημένα μετά από τις μαθητικές καταλήψεις, τις καταστροφές, την ασχημοσύνη με τα άθλια αισθητικά γκράφιτις που ξεκινούν από τσιτάτα μέχρι «σούλα σ’ αγαπώ» και τα βλέπουν δήθεν κάποιοι «ανοικτόμυαλοι» και ύστερα πάνε και λένε μπούρδες ότι δήθεν θαυμάζουν τη νεολαία και πιστεύουν σ’ αυτήν, λες και πότε η νεολαία δεν αποτελούσε το κατασκεύασμα των απωθημένων των γονιών της δηλαδή της προηγούμενης γενιάς που λέει κι ο μπαρμπα-Νιόνιος? και ας μην το κρύψομεν άλλωστε -το έγραψαν και οι γονείς του μαθητού που έγραψαν την δήθεν άποψή του-οι μαθητικές καταλήψεις έχουν καταληξει «το πάρτυ του έτους»…
Στερεότυπο 1: Κακό πράγμα οι καταλήψεις, τσογλάνια και κωλόπαιδα οι αρχικαταληψίες, που δεν γουστάρουν να κάτσουν να διαβάσουν. Στην καλύτεροι, κωλόπαιδα πλουσίων που γαμούν το σχολείο αφού το απόγευμα θα τους τα διδάξουν τα πανάκριβα φροντιστήρια των γονιών τους…
Αλήθεια 1: Οι καταλήψεις είναι παράνομες και ΔΕΝ έχουν θέσει στο σχολείο, στην εκπαίδευση… αλλά άντε να το εξηγήσεις στους μαθητές που έχουν πλέον εθιστεί, είναι ένα στοίχημα γι’ αυτούς: άμες δε γεσόμεθα κάρρονες…
Κάποιοι άλλοι φαντασιώνονται στο πρόσωπο της διευθύντριας ότι αυταρχικό έχουν σήμερα οι ίδιοι γνωρίσει στη ζωή τους, τον δικό τους γυμνασιάρχη, τον επιλοχία στο στρατό κοκ… Και υπόσχονται μηνύσεις, δικαστικούς αγώνες κλπ, σαν να ήταν θεμιτό να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία το λόμπυ και το δίκαιο των δικηγόρων που έκανε τη χώρα και τους ανθρώπους της σκατά… Όχι κύριοι, μερικά είναι αυτονόητα και η δικαστική οδός ΔΕΝ έχει θέση… Ένα τέτοιο είναι και η εκπαίδευση, η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο… Άλλωστε για αυτό και κάποτε υπερασπίστηκαν οι παλαιότεροι να έχει αυτό το περιβόητο «άσυλο»…
Στερεότυπο 2: Μαλακισμένη χουντοδιευθύντρια, γλύφτρα…
Αλήθεια 1: Οι διευθυντές στα σχολεία είναι συνήθως «μαθητοπατέρες». Επίσης δεν διορίζονται με αξιοκρατικά κριτήρια, παρά μόνο με κομματικά, ούτα καν πολιτικά… Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι κατ’ ανάγκην κακοί ως παιδαγωγοί.
Τέσσερα δεδομένα από τα χρόνια μου στην Β’θμια εκπαίδευση, που ευτυχώς έκοψε ο νους μου κι εγκατέλειψα νωρίς…
1. Το σχολείο σήμερα στη χώρα μας είναι κυρίως χρήσιμο ως babysitting… Πόσοι από τους εδώ γονιούς ΔΕΝ θα στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια παρά θα επαναπαυθούν στην Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση? Όσοι δεν τα στέλνετε ήδη σε ιδιωτικά, είμαι βέβαιος ότι πληρώνετε φροντιστήρια, τουλάχιστον εκμάθησης ξένων γλωσσών…
2. Οι γονείς παρεμβαίνουν ριζικά στην εκπαιδευτική διαδικασία είτε μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, είτε μέσω της τοπικής κοινωνικής ισχύος τους. Κάτι ανεπίτρεπτο, αφού στην ουσία οι ίδιοι αναλαμβάνουν το ρόλο του παιδωγωγού. Γιατί στη χώρα μας η ομαδικότητα και το ομαδικό αποτέλεσμα είναι terra igognita? η απάντηση στην ερώτηση…
3. Το εκπαιδευτικό προσωπικό, βλέπει το σχολείο ως ένα εφαλτήριο βάθρο για να ζήσει τη ζωή του και να κάνει αυτό που θέλει. Η έλλειψη χρημάτων υποδομών κλπ, η αναξιοκρατία κλπ εντείνει αυτή τους τη στάση. Το ΥΠΕΠΘ τους έχει βάλει γραφειοκρατία να συμπληρώνουν στην οποία πουθενά δεν ρωτάται το αυτονόητο: έγινε μάθημα? τι ακριβώς? Με τα χρόνια οι ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ επέβαλε την παντελή έλλειψη ελέγχου, καταργήθηκαν οι επιθεωρητές κλπ… Η παραίτηση των εκπαιδευτικών του Δημοσίου Σχολείου είναι το μισό πρόβλημα. Το άλλο μισό η επίσημη υποκριτική πολιτεία…
4. Η νεολαία μιμείται την κοινωνία. Όχι κατ’ ανάγκη τους γονείς της. Μιμείται την κοινωνία ως προσλαμβάνουσά της. Απουσίας σήμερα πραγματικής κοινωνικής ζωής, προσλαμβάνουσα είναι η Τηλεόραση και οι χολυγουντιανές ταινίες σάχλες που σωρηδών προβάλλονται εκεί. Η Τηλεόραση διαμορφώνει ήθη, συμπεριφορές, στάσεις, δίκαιο. Παιδαγωγεί ερήμην της κοινωνίας. Εδώ εκπορεύεται η δύναμή της. Αποτέλεσμα? bullying, συμμορίες, ναρκωτικά, βιασμοί ανηλίκων, βία, κλοπές κλπ… Όλοι κάνουμε πως ΔΕΝ τα βλέπουμε… Το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα ρίχνει το μπαλάκι στην εξέδρα… τα κάνει όλα ήδη χειρότερα από ότι είναι…
Επί του περιστατικού δεν έχω γνώμη. Ξέρω ότι η τοπική κοινωνία εκεί έχει ίσως σχηματίσει άποψη… Για μένα ένα είναι το σίγουρο: όπως συμβαίνει συνήθως, ούτε ο μάθητής είναι το στερεότυπο 1, αλλά ούτε και η διευθύντρια…
ως κατακλείδα: τα κόκκινα γράμματα με την επωδό «βόηθειά μας!»
koudos στον Αφώτιστο που αν και μακριά από την εκπαίδευση, έφθασε στην ουσία της…
17 Μαρτίου, 2014 στις 1:36 πμ
nikiplos
Στον λίκνο του κυρίως ειπείν ποστ (#http://kozanimedia.gr/?p=176940) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια και παρακαλώ διαβάστε τα…
Καθηγητής Α
13 Μαρτίου 2014 at 11:20
Προφανώς και ο μαθητής έχει τη δική του άποψη για τον κόσμο η οποία όμως δυστυχώς συγκρούεται με τα βράχια της πραγματικότητας.
Η κατάληψη είναι μια πράξη ΠΑΡΑΝΟΜΗ όσες ψήφοφορίες κι αν κάνετε όσους συναισθηματικοαγωνιστικούς λόγους κι αν επικαλεστείτε.
Προσωπικά θεωρώ αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος και της οικογενειακής ανατροφής σου τις απόψεις σου περί ιδιοκτησίας του σχολείου.
Όχι. Το δημόσιο σχολείο δεν ανήκει σε οποιαδήποτε σχολική κοινότητα. Το δημόσιο σχολείο ανήκει στο κράτος το οποίο καθορίζει (ως εκπρόσωπος των φορολογούμενων) τον τρόπο λειτουργίας του. ΜΠορεί να σου φαίνεται αυστηρό και κυνικό αυτό αλλά δυστυχώς έτσι είναι και δεν αλλάζει με οποιαδήποτε φληναφήματα ρομαντικών επαναστάσεων.
Προσωπικά, σαν γονιός και γω, δεν βλέπω τρόπο η πλειοψηφία των κηδεμόνων οποιουδήποτε σχολείου να συναινούν στο κλείσιμο ενός σχολείου και στο σταμάτημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο όνομα της «επανάστασης» και της κατ” εσέ «δημοκρατίας». Η δημοκρατία δεν είναι μια έννοια-λάστιχο να την προσαρμόζεις στα γούστα σου.
Κανένας δεν σου απαγόρευσε να αγωνίζεσαι για τα «δίκια» σου αλλά πρέπει και κάποιοι να σε σταματήσουν όταν τα «δίκια» σου αποπατούν στα δικαιώματα των άλλων. Πιστεύω να το καταλαβαίνεις αυτό.
Μπορείς κάλλιστα να αγωνιστείς και εκτός του σχολείου σου, για παράδειγμα να προτείνεις στους συμμαθητές σου να απέχουν απ” το απογευματινό τους φροντιστήριο και να κάνετε τα απογεύματα πορείες κι εκδηλώσεις. Πες μου, το πρότεινες αυτό; Ψηφίσατε για τέτοιες δράσεις; Γιατί όλος κι όλος ο αγώνας σας είναι να «κλείσει» το σχολείο και να χαθούν μαθήματα;
Προσωπικά θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις μια πρωτοβουλία σας που θα γίνει εκτός σχολικών ωρών και θα αποβλέπει στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για όλα τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τα οποία έγινε και η κατάληψη – μην ξεχνάμε.
Τι λες λοιπόν; Να καλέσουμε τους συμμαθητές σου να απέχουν απ” τα απογευματινά φροντιστηριακά τους μαθήματα και να κάνουμε συναυλίες και εκδηλώσεις στην πλατεία την οποία ο Δήμος θα μας παραχωρήσει με μεγάλη χαρά μάλιστα.
Πόσοι συμμαθητές σου λες να συμμετέχουν;
Α, και κάτι τελευταίο. Μαγκιά δεν είναι να προσπαθείς να καταστρέψεις αυτό που βρίσκεις. Μαγκιά είναι να παίρνεις το ελάχιστο και να το κάνεις καλύτερο. Αυτά για τους πρώιμους ετερόκλητους θαυμαστές σου.
εν πολλοίς με βρίσκει σύμφωνο, εξόν ότι θέτει τα ζητήματα ολιστικά… αλλά άλλου ιερέως….
πιο σπαρταριστή η απάντηση του που εν τάχει θα έλεγα ότι πληροί επακριβώς το ψυχογράφημα που έθεσε παραπάνω ο Αφώτιστος… 🙂
πολλά απωθημένα βρε παιδάκι μου ο τύπος…
Z.B.
13 Μαρτίου 2014 at 12:58
Διαβάζω τον εκπαιδευτικό του σχολείου. Και φρίττω. Προφανώς ανήκει στην εκπαιδευτική δύναμη του 1ο ΓΕΛ.Προφανώς. Γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ καν ότι από άλλο σχολείο καθηγητής θα έπαιρνε τέτοια θέση με τέτοια βεβαιότητα και απαξίωση απόψεων, χωρίς την ανάγκη θεσμικής υστεροβουλίας-υπεράσπισης
_»Θεωρώ αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος και της οικογενειακής ανατροφής σου τις απόψεις σου περί ιδιοκτησίας του σχολείου»…
Σοβαρά; Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας είναι αποτυχημένος… αυτός, η οικογένεια του και το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν “συμμορφώνει” και ομοιογενοποιεί απόψεις.. μάλιστα… ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ; (Είπαμε όμως: είστε καθηγητής του συγκεκριμένου σχολείου)
_”Το δημόσιο σχολείο ανήκει στο κράτος το οποίο καθορίζει (ως εκπρόσωπος των φορολογούμενων) τον τρόπο λειτουργίας του”. Καταρχήν, το κράτος ρυθμίζει ακόμη και των ιδιωτικών σχολείων τον τρόπο λειτουργίας. Μην το παραβλέπετε…
2 ΘΕΜΑΤΑ επί της διαπίστωσης σας:
Α. Αυτά που γράφετε σας καλώ να τα θυμηθείτε πρωτίστως όταν εσείς κάνετε απεργία (ακόμη και εάν κηρυχθεί παράνομη) ή ενδεχομένως παρακινείτε τα παιδιά στην κατάληψη. Ακούγεται ότι όλες οι ταυτόχρονες πανελληνίως καταλήψεις έλαβαν χώρα, κατόπιν παρακίνησης από εκπαιδευτικούς, βάζοντας άνανδρα ως ασπίδα τα ίδια τα παιδιά.. Η διαθεσιμότητα βλέπετε, δεν αφήνει περιθώρια για λεονταρισμούς.. Ισχύει αυτό; Είναι ή δεν είναι έτσι;; Πείτε μας έστω τώρα.. Τι διεκδικούσαν τα παιδιά και τι διεκδικούσατε εσείς; Να τα βάλουμε κάτω να δούμε: Ποιανού το παιχνίδι έπαιζαν τα παιδιά μας;
Στο δια ταύτα: Εφόσον η κατάληψη είναι παράνομη (που είναι) και έτσι θέλετε να έχετε το ζήτημα ειδωμένο (δηλαδή τυπικά νομικά και όχι επί της ουσίας), να σας ακολουθήσω: Εμπρός κινήστε την διαδικασία να δείτε ΠΟΙΟΣ παρακίνησε ως ηθικός αυτουργός και άμεσος συνεργός σε αυτές τις πράξεις ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ…. Εδώ σας θέλω… Και γιατί έγιναν ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές και γιατί ΚΑΙ οι γονείς πήραν μέρος σε αυτή την απόφαση.. Διαβάστε τις αναφορές και των υπολοίπων μαθητών..
ΔΕΝ σας φταίει ο “μικρός” που διδάσκει αγωνιστικό ήθος.. Εσείς κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας και έχετε το θράσος να κάνετε μαθήματα δημοκρατίας και νομιμοφροσύνης ακόμη και τώρα που με τις ενέργειές του ο “μικρός” σας έχει κυριολεκτικά αδειάσει… Όσο βόλευαν οι καταλήψεις, μια χαρά ήταν οι αποφάσεις των “πιτσιρικάδων¨.. Μετά, κάποιοι θυμούνται ότι αυτές είναι παράνομες.. Μάλιστα….
Να μην πιάσω δε την “γιαλατζί” παραίνεση σας να αγωνίζονται οι μαθητές εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου, την στιγμή που ο κλάδος σας αγωνίζεται ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΕΤΑΙ (και και και) ΜΟΝΟ σε ώρες λειτουργίας των σχολείων!! ΔΙΔΑΞΤΕ πρώτα εσείς με τις πράξεις σας κύριοι. Μέχρι τότε κατεβάστε το δάχτυλο νουθεσίας στους νέους πολίτες και διδαχθείτε ΚΑΙ από αυτούς.
Β. Αφού το κράτος ρυθμίζει (και ορθώς) τα της λειτουργίας του, εμπρός: Πείτε μου εάν στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε νόμιμα η διοίκηση του σχολείου σας. Και για να μην σας κουράζω (και να μην κουράζω και τους αναγνώστες) ιδού:
“Άρθρο 27 Ν 104/79
1. Διά πάσαν υπαίτιον παρέκκλισιν εκ της προσηκούσης κατά την
εννοίαν της παρ. 3 του άρθρου 25 του παρόντος Π. Δ/τος διαγωγής και
αναλόγως του βαθμού της παρεκκλίσεως ταύτης επιβάλλονται εις τους
μαθητάς αι κάτωθι κυρώσεις :
α) Παρατήρησις, β) επίπληξις, γ) ωριαία απομάκρυνσις εκ του διδασκομένου μαθήματος, δ) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 3 ημερών, ε) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι πέντε (5) ημερών και στ) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.”
ΤΕΛΕΙΑ.
ΠΟΥ γράφει για απαγόρευση εκδρομής και λοιπά εφευρήματα; Η απόφαση της διοίκησης ήταν καθόλα παράνομη!!!! Αλλα εργαλεία της έδωσε ο νομοθέτης.. Τι τα έκανε;;
Να πω και κάτι ακόμη: Χωρίς “ναι-μεν-αλλά”, εξηγήστε μου: Ήταν “δημόσιος κίνδυνος” ο μικρός; Αν ναι, γιατί παρέμενε στο σχολείο; Γιατί η επικινδυνότητα του είχε να κάνει μόνο με την επταήμερη εκδρομή; Πάντως, εάν είχα το παιδί μου στο σχολείο αυτό, θα ανησυχούσα που το αφήνετε έτσι εκτεθειμένο σε κακοποιούς και επικίνδυνους ανθρώπους. Διώξτε τον να πάρει η ευχή…
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ: Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ “ΜΙΚΡΟΥ” ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ. Και να λειτουργήσει με τον πλέον αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Αυτό που το βάζετε; Και εκεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να πάρει θέση. Στο προηγούμενο περιστατικό, το έπαιξε Πόντιος Πιλάτος. Τώρα;
ΚΥΡΙΟΙ, πρώτοι εσείς, οι “υπεύθυνοι” (ναι, εσείς που στο σχολείο σας ανέχεσθε την ύπαρξη καπνιστηρίων, αλλά ενοχλείστε με την παρουσία ενός μπουκαλιού αλκοόλ σε εκδρομή), οφείλετε να εφαρμόζετε τον νόμο και μετά να απαιτείτε τον σεβασμό από τους μαθητές σας.
Προς τιμή του ο “μικρός” απολύτως συνεπής στις απόψεις του – σε αντίθεση με άλλους που κρύβονται πίσω από θεσμούς, θέσεις, ανωνυμία, απειλές, τιμωρίες, ισχύ επιβολής κτλ- και κάνουν κατάχρηση αυτών, ΔΕΝ καταδέχθηκε καν να προβεί σε ενέργειες ακύρωσης της προδήλως παράνομης (έως ανυπόστατης), παντελώς αναιτιολόγητης και αντιπαιδαγωγικής απόφασης της διοίκησης του σχολείου. ΝΑΙ. Είχε πλήρη ενημέρωση των νόμιμων δικαιωμάτων του, και ήξερε ότι θα κέρδιζε νομικά. Αυτό το λέω μετά λόγους γνώσεως. Αλλά προτίμησε, κάνοντας μόνος του το ταξίδι, να κάνει την δική του δήλωση:
_Προς τους συμμαθητές του: Που ενώ λειτουργούσε ως εκπρόσωπός τους διώκονταν από την διοίκηση του σχολείου, αλλά οι ίδιοι δεν του στάθηκαν μαθαίνοντας την αίολη και αστεία αυτή απόφαση.
_Προς τους “αποβολείς” του που με την συμπεριφορά τους κατέστησαν αυτοί “απόβλητοι”: Η συνέπεια, τελικά, ως αρετή διδάσκεται και από τους ίδιους τους διδασκόμενους. Καμιά φορά, ναι.
Προς την μητέρα του:. http://tinyurl.com/ofp2vm5 .
Τίποτα άλλο
@Ι.Π.
Kid, κράτα αυτή την ορμή και την δύναμη. Και την εμπειρία αυτού του κατορθώματός σου. Γιατί ήταν κατόρθωμα. Γιατί όπως έγραψα παραπάνω, από όποια πλευρά και εάν το δει κανείς, ήταν statement. Και αυτό το έχουν λάβει πολλοί. Όπως κατάλαβαν την ποιότητα και τον χαρακτήρα σου διαβάζοντας το κείμενο – απάντησή σου. Οι περισσότεροι έπεσαν από τα σύννεφα, γιατί θα περίμεναν μια μισό-απάντηση σε greeκlish με ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Γιατί η εικόνα που προσπάθησαν να πουλήσουν για εσένα κάποια παπαγαλάκια-εκπαιδευτές (ουχί εκπαιδευτικοί) πίσω από την ανωνυμία τους ήταν άλλη.
Προσπάθησε όμως να καταλάβεις και να είσαι υποψιασμένος στη ζωή αυτή ότι εκτός από την μάνα σου (μπαίνοντας στιγμιαία στη θέση της, μπορώ να καταλάβω τι αγωνία πέρασε αλλά και πόσο, λογικά, σε εμπιστεύεται) όλοι κάτι θα θέλουν να σου πάρουν. Είδες πως παίζεται το παιχνίδι των συμφερόντων, όταν έχεις δίπλα σου μικρόψυχους. Και είσαι μόλις στην αρχή. Πάντα να σκέφτεσαι μέχρι που να ρισκάρεις και μακάρι να έχεις πάντα το ψυχικό σθένος να πας κόντρα. Και την σοφία να ξέρεις πότε να ξεκινάς και πότε να τελειώνεις έναν αγώνα. Να ξέρεις όμως ότι δεν αρκεί πάντα αυτό. Χρειάζονται και άλλα πολλά.
Σου εύχομαι να τα βρεις… Και μπροστά σ’ αυτά, το ταξίδι στην Ιταλία ήταν μικρό. Και ήταν μόνο η αρχή
17 Μαρτίου, 2014 στις 9:50 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
nikiplos
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Δεν θυμομαστε τις δικες μας παραλυσιες και μας εχει κτυπησει ο κοινωνικος νεοσυντηρισμος για τους νεους, υποβαθμιζοντας το γεγονος οτι εχουμε κανει οτιδηποτε για να τους δυσκολεψουμε την ζωη…
Πισω στα βασικα
Εν κατακλειδι, καθε επανασταστης νεος
αναζητα απεγνωσμενα ενα αγνωστο χερι σε μια κατεσταρμενη χωρα και
θελει υποσυνειδητα να σκοτωσει τον πατερα του και να κανει ερωτα με την μητερα του, οποτε…..
This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end
Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
No safety or surprise, the end
I’ll never look into your eyes…again
Can you picture what will be
So limitless and free
Desperately in need…of some…stranger’s hand
In a…desperate land
`[….]
The killer awoke before dawn, he put his boots on
He took a face from the ancient gallery
And he walked on down the hall
He went into the room where his sister lived, and…then he
Paid a visit to his brother, and then he
He walked on down the hall, and
And he came to a door…and he looked inside
Father, yes son, I want to kill you
Mother…I want to…WAAAAAA
[….]
17 Μαρτίου, 2014 στις 10:23 πμ
M
—
Πολλή καράφλα και αλογοουρίτσα κυκλοφοράει στην καλύβα.
17 Μαρτίου, 2014 στις 10:47 πμ
σχολιαστης
Μια κατάληψη που γίνεται για τους σωστούς λόγους, δρα εκτονωτικά. 🙂
Στο μακρινό 1981 -που ήμουν παιδί, στο τέλος του Λυκείου- ένας εντελώς ηλίθιος μαθηματικός που -δυστυχώς- είχαμε, είχε χαστουκίσει και προσβάλει άσχημα ένα πολύ καλό παιδί, που ήταν στο τμήμα μου.
Σηκώθηκε …κύμα αγανάκτησης. Σε χρόνο μηδέν τυπώσαμε προκηρύξεις και κάναμε διήμερη κατάληψη του σχολείου. Με θυμάμαι στις 7 το πρωί να είμαι στην κεντρική είσοδο και να μοιράζω τα κείμενα του …αγώνα. 🙂
Δεν αλλάξαμε βέβαια τον κόσμο αλλά τουλάχιστον συμπαρασταθήκαμε ηθικά στον φίλο μας που είχε υποστεί τη βία του νεατερντάλιους. 🙂
Και για να έρθουμε στο σήμερα:
Με βάση αυτά που τους παραδίνουμε οι μεγαλύτεροι -το χουνέρι που τους έχουμε κάνει- και που μας ανέχονται οι νέοπες, καλό είναι. 🙂
17 Μαρτίου, 2014 στις 10:59 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μ
«Πολλή καράφλα και αλογοουρίτσα κυκλοφοράει στην καλύβα.»
Οσον με αφορα μαλλια οπως στα 20 μου, 10-12 εκατοστα.
40 χρονια στα Εξαρχεια, γραφικοτητες, στολες διαφορες και «φατσοσημα» (τοποσημα της φατσας μου) δεν χρησιμοποιησα ποτε (αλογουριτσες, υπογενεια Frank Zappa,…)