ΕΕ και ΗΠΑ δεν μπορούν να το χωνέψουν: μα είναι δυνατόν να επιβάλουν και οι Ρώσοι αλλαγές συνόρων στην Ευρώπη; Αυτό είναι ιερό προνόμιο της Δύσης – και το χρησιμοποίησε κατά κόρον στην περίπτωση της (τέως) Γιουγκοσλαβίας. Τώρα όμως  η Δύση δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τις εξελίξεις στην Κριμαία – και περιορίζεται σε «κυρώσεις» που προξενούν θυμηδία. Έχω τη γνώμη ότι και οι Ρώσοι κάνουν λάθος κίνηση – θα τη βρουν μπροστά τους σύντομα στις διάφορες Τσετσενίες του φονταμενταλιστικού εθνικισμού.

1Photo: http://englishrussia.com/2008/10/07/another-russian-artist/#more-2088

Στην επιβολή κυρώσεων εναντίον προσωπικοτήτων στη Ρωσία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην επιβολή κυρώσεων εναντίον μιας «σειράς προσωπικοτήτων» αναφέρθηκε επίσης Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με ένα μήνυμα Αυστριακού διπλωμάτη μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν στις κυρώσεις εναντίον των 21 προσώπων εξαιτίας των ρωσικών ενεργειών στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται βάσει ενός διατάγματος του Ομπάμα μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στόχος των κυρώσεων είναι όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε εξάλλου ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι κάποια από τα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα της Κριμαίας έφτασαν σε κάποιες από τις πόλεις της χερσονήσου συμπληρωμένα από πριν, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες εκλογικές παρατυπίες.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα πρόσωπα που πλήττονται από τις κυρώσεις, καθώς είναι «ιδιαίτερα ασυνήθιστο να μάλλον εξαιρετικό» να επιβάλλονται κυρώσεις σε έναν αρχηγό κράτους.

Στο μεταξύ ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων, αν η χώρα προχωρήσει με την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας ή αναλάβει επιπλέον στρατιωτική δράση στη χερσόνησο.

Νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ για την Κριμαία | ειδησεις , κοσμος | Ημερησία.