k-l

Του Κώστα Λουκέρη*

 

Οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έρχονται λίγα χρόνια μετά την πιο πρόσφατη «αρχιτεκτονική» της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πήρε το όνομά της από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα της κλασικής Αθήνας, Καλλικράτη. Σύμφωνα λοιπόν με τον «Καλλικράτη» τίθενται σαφή όρια στις δαπάνες των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών.

 

Όντας υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο Παπάγου, του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, που προήλθε από συνένωση δύο Δημοτικών Κοινοτήτων πια, μου γεννιούνται μια σειρά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των δημοτικών σχημάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που βρίσκει κύρια έκφραση στην οικονομία. Καταρχάς δυνατότητα υποψηφιότητας στις τοπικές εκλογές έχουν όλοι οι πολίτες κι όχι μόνο όσοι έχουν οικονομική επιφάνεια ή άλλα μέσα, όπως κομματική στήριξη, στήριξη από εκδοτικά ή άλλα λόμπι κλπ. Κάποιος υποψήφιος δήμαρχος μπορεί ακόμα και μέσα στη δίνη της κρίσης να έχει «αποθεματικό» ώστε να «επενδύσει» στην υποψηφιότητά του, κινούμενος όμως υποχρεωτικά εντός των σαφών ορίων του νόμου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί πρόκληση για το κοινό περί δικαίου αίσθημα η κατασπατάληση ποσών για πολλαπλά πολυσέλιδα ιλουστρασιόν φυλλάδια, ερωτηματολόγια μιας ψευδεπίγραφης ‘συμμετοχικότητας’, διπλά εκλογικά κέντρα, που συνεπάγονται διπλά ενοίκια, διπλούς λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ. Δεν σημαίνει προεκλογικές εκδηλώσεις-δεξιώσεις, που παραπέμπουν στην προ-μνημονίου εποχή, όταν το αγνώστου προέλευσης χρήμα κυλούσε άφθονο στο βωμό της ατομικής επιτυχίας και την εκπλήρωσης φιλοδοξιών.

 

Όποιος σήμερα ξοδεύει αλόγιστα επιχειρώντας τον εντυπωσιασμό, την επιβολή της «φάτσας» του/της στην πόλη, όποιος θέλει να κυριαρχήσει επικοινωνιακά μέσω της πεπατημένης οφείλει και να λογοδοτεί προκαταβολικά. Πού βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των προεκλογικών δαπανών ενός συνδυασμού; Ποιοι τους συντάσσουν; Από πού προέρχονται τα χρήματα που ξοδεύονται; Γιατί ακόμα κι αν είναι προϊόντα προσωπικών «οικονομιών» των υποψηφίων – πράγμα διόλου μεμπτό – κι εφόσον φυσικά δεν ξεπερνούν το πλαφόν του νόμου, δηλώνουν κάτι για τον τρόπο σκέψης των επίδοξων δημοτικών αρχόντων.

 

Δηλώνουν αναλγησία ως προς τα δεινά της πλειοψηφίας των συμπολιτών. Δηλώνουν αναπαραγωγή της λογικής «με τον παρά μου», που συνέβαλε στη σημερινή κατάντια. Δηλώνουν ότι κάποιοι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από όσα μας συμβαίνουν. Δηλώνουν μια σχέση με το χρήμα, η οποία είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, εάν μεταφερθεί στα κοινά ενός δημοτικού ταμείου.

 

Ας δηλώσουν λοιπόν οι συνδυασμοί εκ των προτέρων τους προϋπολογισμούς των δαπανών τους. Ας δηλώσουν τις πηγές αυτών των χρηματοδοτήσεων. Ας μας πουν με τι μέσα σκέφτονται να «κερδίσουν» την ψήφο των συνδημοτών τους. Κι επιτέλους ας αναλογιστούν ότι ακόμα και το κουτόχορτο κοστίζει…

Ο Κώστας Λουκέρης εκπαιδευτικός και πολιτικός επιστήμονας, είναι υποψήφιος με τη δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Οικολογία» για σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με υποψήφια Δήμαρχο τη Χριστίνα Πολυκαλά.