Πάμε για μεγάλη Παρασκευή. Ξέρω ότι τελευταία στιγμή δεν βάζουμε τέτοια σοβαρά ερωτήματα, αλλά τι να κάνουμε; Ποτέ δεν είναι αργά αν πρόκειται να προλάβουμε την αμαρτία. Ένα ανήσυχο λοιπόν ηδονιστικό πλην θεοφοβούμενο μυαλό αναρωτιέται: Επιτρέπεται το σεξ τη Μεγάλη Σαρακοστή; Ζητάει λοιπόν μια έγκυρη νομικοθεολογική απάντηση και απευθύνεται στον ειδικό. Κι αυτός ο αθεόφοβος κάθεται και γράφει μια απάντηση. 🙂
Κύριε Γραμματίδη, ήθελα να ρωτήσω εάν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της εκκλησίας η σεξουαλική επαφή μεταξύ λαϊκών (δεν μιλώ για ιερείς) κατά τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Καλή και ευλογημένη Ανάσταση, Ελένη.
Αγαπητή Ελένη, Η «νομοθεσία της εκκλησίας» στην οποία αναφέρεσαι δεν είναι νόμος του Κράτους αλλά εσωτερικοί κανόνες της Εκκλησίας.
Βέβαια το Σύνταγμα αναφέρει στο άρθρο 3 ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας τηρεί απαρασάλευτα τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Συνεπώς, μπορείς να διαγνώσεις (με λίγη πίστη, λίγη προσπάθεια και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος) μια σχετική συνταγματική υποχρέωση των ορθοδόξων πιστών. Αλλά οι πλειονοψηφία των νομικών δεν θα το δεχόταν. Πάντως, έψαξα και σου βρήκα ότι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής καθιερώθηκε με τον ΞΘ’ (69ο) Αποστολικό Κανόνα που λέει τα εξής: «Εἴ τις Ἐπίσκοπος, ἤ Πρεσβύτερος, ἤ Διάκονος, ἤ Ὑποδιάκονος, ἤ Ἀναγνώστης, ἤ Ψάλτης, τήν ἁγίαν Τεσσαρακοστήν οὐ νηστεύει, ἤ Τετράδα, ἤ Παρασκευήν, καθαιρείσθω. Ἐκτός εἰμή δι’ ἀσθένειαν σωματικήν ἐμποδίζοιτο. Ἐάν δέ λαϊκός ᾖ, ἀφοριζέσθω». Δεν βρήκα πειστική απάντηση στο ερώτημα εάν κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή.
Σίγουρα απαγορεύεται εάν είναι επαφή εκτός ιερολογημένου γάμου, αλλά φαντάζομαι ότι είσαι ύπανδρος (αλλιώς δεν θα μιλούσαμε για σεξουαλικές επαφές). Μεταξύ συζύγων λοιπόν φαίνεται να επιτρέπεται. Εκτός ίσως από τη Μεγάλη Εβδομάδα, διότι η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος με τον ΠΘ’ (89ο) Κανόνα της κάνει ειδικό λόγο για τη Νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος: «Τας του σωτηρίου πάθους ημέρας, εν νηστεία και προσευχή και κατανύξει επιτελούντας, χρη τους πιστούς περί μέσας της περί το μέγα Σάββατον νυκτός ώρας απονηστίζεσθαι…».
Πρόκειται για αυστηρότερη εντολή. Οπότε μάλλον πρέπει εσύ και ο σύζυγος να απέχετε από το σεξ από την εσπέρα της Κυριακής των Βαΐων έως το μεσονύχτιο του Μεγάλου Σαββάτου. Μετά μπορείτε να εορτάσετε την Ανάσταση. Καλό Πάσχα, με υγεία.
Ο δικηγόρος του LIFO.gr Χρήστος Γραμματίδης απαντά στις απορίες σας
Πηγή: http://www.lifo.gr
7 Σχόλια
Comments feed for this article
17 Απριλίου, 2014 στις 11:32 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Καθε ανασταση αυτο το βιβλιο ολο και πιο αχνα …θυμαμαι
«Ανάσταση (Τολστόι)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με τον τίτλο Ανάσταση (ρωσ. Воскресение) φέρεται σπουδαίο μυθιστόρημα και το τελευταίο που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι το 1899, το οποίο και εκδόθηκε το ίδιο έτος στο περιοδικό Niva (= Αγρός).
Γενικά
Ο Τολστόι και στη Ανάσταση, όπως σ΄όλο τ΄άλλο έργο της ωριμότητάς του, στρέφει την προσοχή του σε μια θεμελιακή κοινωνική κατάσταση, απ΄ όπου προβάλλουν τα πιο καυτά προβλήματα της εποχής κι΄όλη η σύγχρονη κρίση του πολιτισμού. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων, που ξεχωρίζουν σ΄αδικητές και αδικούμενους, σ΄εκμεταλλευτές και εκμεταλλευομένους, σε κυρίους και υποταχτικούς. Μέσα από το έργο προβάλλει τις παρασιτικές τάξεις που ζουν από τους κόπους του λαού και πιο πολύ βλέπει την άθλια τύχη της αγροτιάς …. Κύριος ήρωας ….είναι ο Πρίγκιπας Νεκλούντωφ (ή Νεχλιούντωφ), τυπικός εκπρόσωπος της ρωσικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα με όλα τα προτερήματα και ελαττώματα της κοινωνικής του τάξης. Η ιστορία των σχέσεών του με την υπηρέτριά του Αικατερίνη Μασλόβα, στη ουσία ίσως ένα ελάχιστο επεισόδιο στην ιστορία οποιουδήποτε ανθρώπου, αρχίζει τυχαία να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του Νεκλούντωφ. Όταν εκείνος αρραβωνιάστηκε κόρη που ανήκε σε ανώτατη κοινωνική τάξη συνέπεσε τότε το γεγονός να προσκληθεί ως ορκωτός δικαστής σε δίκη της Αικατερίνης Μασλόβα, η οποία στο μεταξύ είχε καταλήξει πόρνη και κατηγορούνταν για συνέργεια σε δολοφονία εμπόρου σε οίκο ανοχής. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η «ανάσταση» του Νεκλούντωφ ο οποίος αισθάνεται και ο ίδιος ηθικός συναυτουργός για την ηθική έκπτωση που βρισκόταν η Αικατερίνη. Τελικά η Μασλόβα καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία και ο Νεχλιούντωφ αρνούμενος να συζευχθεί τη μνηστή του, ξεκινάει για τη Σιβηρία προκειμένου να βοηθήσει όπως μπορεί την κατάδικο, θύμα του εγωισμού του.
Συγχρόνως ο Τολστόι περιγράφει τα ήθη και τα έθιμα της ανώτερης ρωσικής τάξης της Πετρούπολης και εκδηλώνει την αιώνια γνώμη του ρωσικού λαού περί ανυπαρξίας στον κόσμο ανθρώπινης δικαιοσύνης…… Με ιδιαίτερη δε ειρωνεία παρουσιάζει ο Τολστόι τη διεξαγωγή της δίκης ενώπιον του ορκωτού δικαστηρίου φθάνοντας στο σημείο μάλιστα με αρκετές ανακρίβειες να καυτηριάζει τη διεξαγωγή κάποιας χριστιανικής θείας λειτουργίας περί μετουσίωσης, βάσει των ορθολογιστικών ιδεών περί χριστιανισμού και Ευαγγελίου με σαφή αντανάκλαση της αίρεσης του Αρείου. Την περικοπή αυτή που διακωμωδεί το κυριότερο σημείο στη Θεία Λειτουργία είχε αφαιρέσει η ρωσική λογοκρισία κατόπιν επέμβασης της ρωσικής Ιεράς Συνόδου η οποία και μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος αφόρισε τον συγγραφέα. ….»
Καλη Ανασταση σε ολους !!!
17 Απριλίου, 2014 στις 11:46 μμ
Πάνος
Να το κάνετε όσο έχετε καιρό ακόμα. Διότι μετά θα έρθει ο σύριζας και δεν θα έχετε διάθεση για τέτοια 😉
17 Απριλίου, 2014 στις 11:58 μμ
kapetanios
εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αυτές τις μέρες κάνουν ανάσταση τα μπουρδέλα
18 Απριλίου, 2014 στις 12:00 πμ
sissa ben dahir
Το αντίθετο Πάνο. Με ανυπομονησία περιμένουμε:
να γυρίσει ο τροχός
να μαμήσει κι ο φτωχός.
18 Απριλίου, 2014 στις 12:54 πμ
nikiplos
Captain, 😆
18 Απριλίου, 2014 στις 10:41 πμ
nikos__alfa
«Οπότε μάλλον πρέπει εσύ και ο σύζυγος να απέχετε από το σεξ από την εσπέρα της Κυριακής των Βαΐων έως το μεσονύχτιο του Μεγάλου Σαββάτου. Μετά μπορείτε να εορτάσετε την Ανάσταση. Καλό Πάσχα, με υγεία.»
Ανάσταση κι …ανάστυση! 😆 :
19 Απριλίου, 2014 στις 3:35 μμ
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ.
Φίλος βορειοελλαδίτης – εκεί κοντά σας – έχει σύζυγο θεούσα. Και η ατάκα του για τα ρολά που του κατεβάζει τη Μεγάλη Βδομάδα: «καλά, εμείς έχουμε Πάσχα, αυτά εδώ τι φταίνε;» της λέει, δείχνοντας τα «αυτά» που πληρώνουν το τίμημα της αποχής της από την …αμαρτία.