Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
Η Iskra δημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αυτονόητο ότι εκφράζει τις δικές του θέσεις και εκτιμήσεις:
«Όχι» στο χρέος, το ευρώ, τη φτώχεια και την ανεργία πρέπει να πει ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές, όπως υποστήριξε ο Αλέκος Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Σχέδιο Β».
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την Κυριακή (4/5), ο Α. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «σήμερα δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό, με τις ευρωεκλογές, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, να αναδείξει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια Ελλάδα που δεν διαμεσολαβείται από κυβερνήσεις οι οποίες γονατίζουν και προσκυνούν, αλλά από τον ίδιο το λαό της, που είναι αποφασισμένος, περήφανος και ικανός να πάρει έναν άλλο δρόμο».
Άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε όσα μέλη και στελέχη του διατηρούν κάποιες από τις παλιές τους αξίες (!), όπως είπε, να στηρίξουν το «Σχέδιο Β» στις ευρωεκλογές (!). «Οι ευρωεκλογές είναι και ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε την Αριστερά. Αριστερά δεν είναι η θλιβερή εικόνα που δίνουν κάθε μέρα τα διαφορετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή και το ίδιο στέλεχος με διαφορετικές απόψεις ανά βδομάδα. Αριστερά δεν είναι οι διαβεβαιώσεις στους Γερμανούς ότι την ευθύνη για την κρίση την έχουμε εμείς και όχι η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε.
Αριστερά δεν είναι οι διαβεβαιώσεις από αμερικανικού εδάφους ότι η έξοδος από το ευρώ είναι εθνική καταστροφή, ούτε οι ασυναρτησίες και τα ναι μεν αλλά που ακούγονται προεκλογικά. Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει σε έναν λαό που βρίσκεται σε σύγχυση με μια απλή ειλικρινή και καθαρή γλώσσα. Να τον καλέσει σε μεγάλες συγκρούσεις με αυτούς που δυναστεύουν την Ελλάδα. Γι αυτό το λόγο καλώ μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούν κάτι από τις παλιές τους αξίες, να στηρίξουν το Σχέδιο Β στις ευρωεκλογές», υπογράμμισε.
Τρίτη 6 Μαΐου 2014
6 Σχόλια
Comments feed for this article
8 Μαΐου, 2014 στις 6:49 πμ
Πάνος
Ο σχολιασμός είναι θέμα ειδικοτήτων, πχ της Παλμύρας 😉
8 Μαΐου, 2014 στις 7:43 πμ
σχολιαστης
Σε βοηθά να βγάλεις συμπεράσματα και για άλλους. 🙂
8 Μαΐου, 2014 στις 9:45 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Αν ο Αλαβάνος είχε την εξυπνάδα δίπλα στο «σχέδιο Β», θα έβαζε και το «σχέδιο Dexit», έχοντας τον καλύτερο προπαγανδιστή του, τον Γιόζεφ Στίγκλιτς, που πολύ απλά είπε χθες στην Ρώμη, σ’ ένα παγκόσμιο φόρουμ για την τύχη του ευρώ, «ότι για να σωθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, για να ενδυναμώσει η ευρωπαϊκή κοινή ανταγωνιστικότητα των ριγμένων κρατών της ευρωζώνης, πρέπει το ευρώ να γίνει οικονομικό εργαλείο (σταματώντας το πολιτικό του ρόλο) ή να φύγει η Γερμανία από το ευρώ»!
«Το ευρώ» συνέχισε, «δεν είναι ένα εργαλείο συναλλαγής, σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη, αλλά μπήκε ως επιτακτικός κανόνας συμμόρφωσης για μια ομογενοποιημένη οικονομικό-πολιτική τάξη πραγμάτων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να χτίσεις ενότητα, μέσα σ’ ένα μωσαϊκό διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών προδιαγραφών. Αν λοιπόν τώρα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες αλλαγές, θα στοιχήσουν πολύ στους λαούς που υποφέρουν. Από την άλλη πάλι αν φύγουν από το ευρώ οι καταχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος εξορθολογισμού της οικονομίας τους, μέσα σ’ ένα πολιτικό-οικονομικό ανταγωνισμό. Σήμερα εν όψει των ευρωεκλογών, δείχνουν οι χώρες που σχεδίασαν τη λιτότητα, ότι τα μέτρα εξυγίανσης άρχισαν να δουλεύουν με την επανάκαμψη στις αγορές των απομονωμένων κρατών. Αυτό είναι μεγάλη πλάνη, γιατί απλούστατα το ακριβό ευρώ φέρνει αγοραστές στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μια και το νόμισμα είναι πολύ καλό για αποταμίευση, αλλά από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στο ευρώ που δεν κυκλοφορεί στην κατανάλωση κι έχουμε αποπληθωρισμό».
Επειδή λοιπόν η συζήτηση που έγινε στη Ρώμη είναι πολύ ενδιαφέρον κι έχει κι άλλες πολλές παρεμβάσεις, θα πρέπει να κάνουμε μια ειδική μνεία περί τούτου, γιατί σήμερα και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έχει μια παρόμοια ανάλυση για το πολύ ακριβό ευρώ και το τι αυτό σημαίνει, για τις χρεωκοπημένες οικονομίες, αλλά και για τις περιφερειακές τράπεζες της Ιταλίας και Ελλάδας.
8 Μαΐου, 2014 στις 10:06 πμ
σχολιαστης
Επειδή όποιος διαβάζει ιστορία γνωρίζει τι συνέβαινε στην Ευρώπη πριν γίνει η ΕΕ, καταλαβαίνει πόσο εύκολες κουβέντες είναι αυτές του Στίγκλιτς
8 Μαΐου, 2014 στις 10:10 πμ
karampas
Ο εκατομμυριουχος αλαβανος τα λεει σωστσ.Μονο μη βγει οπως με την περιφερεια και πει οτι μας κατηγορουνε οτι ειμαστε κατα του ευρω ενω ειμαστε υπερ ειπε στην ασοεε.Βραχος στσθεροτητας κ εμπιστοσυνησ
8 Μαΐου, 2014 στις 4:24 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@σχολιαστή
Τι σχέση έχει το παρελθόν της Γερμανίας, με την τωρινή εμμονή της χώρας αυτής στο σκληρό ευρώ;
Η Γερμανία βγήκε κερδισμένη, οικονομικά από την τρέχουσα οικονομική κρίση κατά 25%. Στο πείραμα του ευρώ, υπάρχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις που ως γνωστόν δεν συμμετέχουν. Αυτές δεν συμμερίζονται τα προπολεμικά προβλήματα;
Γιατί ο υπουργός της Γαλλίας μιλάει για χαλάρωση στους υψηλούς δείκτες του ευρώ;
Και κάτι ακόμη. Για δείτε γιατί η Βρετανία διαφωνεί με το ευρώ.
http://www.civitas.org.uk/press/PRinsideradvantage.html