Μια ιδιαίτερη διάσταση, και συμβολική αλλά και ουσιαστική, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιό του ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Γνωστή για τις συνδικαλιστικές της μάχες αλλά και την περιπέτεια με την τερατώδη επίθεση εναντίον της πριν από χρόνια, η οποία ξεσήκωσε μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, η Κούνεβα δηλώνει μία ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τις μάχες τους μπροστά στις δυσκολίες και στους εκβιασμούς. Όπως εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο, στην Ε.Ε. εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι του πλούτου, οι τράπεζες και οι πολυεθνικές. Είναι καιρός ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου να ασκήσει τη δική του πολιτική στην Ευρωβουλή. «Ας σπρώξουμε τον τροχό να κινηθεί προς το δικό μας όφελος!» λέει χαρακτηριστικά.
Ο λαός μας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και η χώρα έχει υποστεί πολλούς εκβιασμούς αυτά τα χρόνια. Εσείς, για χιλιάδες ανθρώπους, συμβολίζετε την αξιοπρέπεια και τη μαχητικότητα, τη γυναίκα και τον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω μπροστά στους εκβιασμούς και τις δυσκολίες. Τι σημαίνει, λοιπόν, η παρουσία σας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;
Ξέρετε, το ακούω συχνά τις τελευταίες μέρες αυτό, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου, ότι συμβολίζω πολλά. Μερικές φορές αισθάνομαι πως πολλοί άνθρωποι μού αναθέτουν περισσότερο βάρος απ’ όσο πραγματικά μπορώ να σηκώσω. Αυτά τα πράγματα που λέτε, την αξιοπρέπεια, τη μαχητικότητα μπροστά στις δυσκολίες και στους εκβιασμούς, τα συμβολίζουν χιλιάδες άνθρωποι που δίνουν τις μάχες τους σιωπηλά, αθόρυβα, μακριά από τη δημοσιότητα. Λοιπόν, είμαι μία ανάμεσα στους χιλιάδες, μία που επιλέγει να συνεχίσει τον αγώνα και από ένα διαφορετικό πόστο. Είτε είναι από το πεζοδρόμιο του υπουργείου Οικονομικών, είτε είναι από το βήμα του Ευρωκοινοβούλιου, πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι δίνουμε κοινό αγώνα. Κι αυτό το νόημα δίνω εγώ στην υποψηφιότητά μου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προσκυνάει τις αγορές και αδιαφορεί για τους ανθρώπους. Μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη και πώς;
Δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα μόλις αρχίζω να μαθαίνω τι θα έχω να αντιμετωπίσω σε περίπτωση που εκλεγώ. Η Ε.Ε. είναι ένας περίπλοκος οργανισμός, μερικές φορές μου δίνει την εντύπωση ότι είναι επίτηδες έτσι περίπλοκος, για να γίνεται ακατανόητος, αδιάφορος και εχθρικός για τους απλούς πολίτες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, οι τράπεζες, οι άνθρωποι του πλούτου έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, τους ειδικούς, τους τεχνοκράτες, εκατοντάδες που μπορούν και να καταλάβουν και να επηρεάσουν προς το συμφέρον τους τον πολύπλοκο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Δεν πρέπει κι ο κόσμος της δουλειάς να έχει τους δικούς του ανθρώπους εκεί; Ας ξεκινήσουμε από αυτό το απλό. Κι αν καταφέρουμε να αφυπνίσουμε τους απλούς ανθρώπους και τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για το τι γίνεται εκεί, στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, μπορεί να γίνει κάτι σημαντικό. Ας σπρώξουμε τον τροχό να κινηθεί προς το δικό μας όφελος!
Μια μετανάστρια και καθαρίστρια σίγουρα δεν ταιριάζει με το συνηθισμένο προφίλ όσων συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Μπορεί η πολιτική να γίνει όπλο των φτωχών και να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων που βιώνουν την καταπίεση και την απαξίωση;
Αν η πολιτική είναι υπόθεση μόνο των πλούσιων και των ισχυρών κι εμείς οι φτωχοί κι αδύναμοι το αποδεχτούμε αυτό, τότε τι νόημα έχουν και οι εκλογές και οι αγώνες και τα συνδικάτα; Πρέπει απλά να κάτσουμε και να κλαίμε τη μοίρα μας. Υπάρχει η πολιτική των πλούσιων και των ισχυρών, υπάρχει και η πολιτική των φτωχών και των αδυνάτων. Και σ’ αυτήν έχουν θέση και οι μετανάστες, και οι καθαρίστριες, και οι εργάτες, και οι υπάλληλοι και οι άνεργοι, πολύ περισσότερο. Έπειτα, αυτοί οι διαχωρισμοί για μας τους μετανάστες των Βαλκανίων και των άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν καμιά σημασία. Εγώ ήμουν ιστορικός, άλλος ήταν μηχανικός, οικονομολόγος, γιατρός στη χώρα του, κι ήρθε εδώ, πήγε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι έγινε εργάτης, οδοκαθαριστής, οικοδόμος, οικιακή βοηθός για να επιβιώσει. Για όλους αυτούς είναι η πολιτική. Η πολιτική είναι σαν τη διπλωματία, σημαίνει διάλογος. Και για να γίνει διάλογος πρέπει να είμαστε μαζί.
Το Ευρωκοινοβούλιο κυριαρχείται από τους εκπροσώπους του χρήματος και των τραπεζών. Πώς θα μπορούσε, μέσα και από σας, να ακουστεί η φωνή των εκατομμυρίων, ανδρών και γυναικών, ανέργων, αποκλεισμένων και αόρατων της Ευρώπης;
Μπορεί, λοιπόν, πράγματι το Ευρωκοινοβούλιο να κυριαρχείται, όπως λέτε, από εκπροσώπους του χρήματος ή από ανθρώπους που προδίδουν την εντολή των ψηφοφόρων τους, γιατί δεν πιστεύω ότι οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες, οι απλοί εργαζόμενοι θέλουν να αναθέσουν την εξουσία στους εκπροσώπους του πλούτου. Απλώς είναι παραπλανημένοι. Αλλά, όπως σας είπα και πριν, θα έχουμε την ευκαιρία να ακουστούμε, να φέρουμε στην Ευρωβουλή στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των αποκλεισμένων, των αόρατων. Και θα έχουμε και την ευκαιρία να μάθουμε τι συμβαίνει εκεί και να το αποκαλύψουμε στους εργαζόμενους. Μια φίλη μού διάβασε πρόσφατα ένα στίχο του Μπρεχτ, από το Εγκώμιο στη μάθηση: «Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!/ Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν’ ένα όπλο. /Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Δεν έχει δίκιο;
Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Να φέρουμε στην ευρωβουλή τη φωνή των αόρατων».
14 Σχόλια
Comments feed for this article
12 Μαΐου, 2014 στις 9:41 πμ
σχολιαστης
Το θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει για κόμμα πεινασμένων.
Μακάρι να βγεί η Κουνεβα.
12 Μαΐου, 2014 στις 10:13 πμ
Eleni
Τελικά σ αυτή τη χώρα πού βρίσκονται οι πεινασμένοι; Υπάρχουν ή είμαστε όλοι χορτάτοι ; Εάν δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, να δεις που θα πηγαν όλοι στη ΝΔ. Και το κεφάλαιο όλο σύσσωμο στο ΣΥΡΙΖΑ. Που το συμφέρει να βγει από την ΕΕ. Που είναι εναντίον των μνημονίων. Ενώ όλοι οι πεινασμένοι αντίθετα είναι υπέρ γι αυτό και ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όποιος είναι άνεργος τι αλλο μπορεί να ψηφίσει πέρα από ΝΔΣΟΚ που ψήφισε νόμους που τον έφεραν σ αυτή τη κατάσταση. Εάν δεν πει και ευχαριστώ σ αυτούς που τον κατέστρεψαν σε ποιους θα πεί; Στο ΣΥΡΙΖΑ που όπως λέει θα του δώσει πίσω λίγα από αυτά που του στέρησαν; Χαζός είναι;
12 Μαΐου, 2014 στις 10:21 πμ
σχολιαστης
Ελένη, θα βγουν από ΣΥΡΙΖΑ, Γλέζος, Κούλογλου και Κατρούγκαλος. Η Κούνεβα είναι το άλλοθι της νομεγκλατούρας.
Αν ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ θα της έβαζα σταυρό.
Στην πολιτική ανάλυση που κάνεις δεν θα απαντήσω πέρα από τη γενική μου εκτίμηση ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκύψει με μια γενικευμένη κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με ΕΕ και ευρωζώνη δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτά που ζούμε και βλέπουμε τώρα.
Τα ειρωνικά αρνούμαι να τα σχολιάσω γιατί βγαίνω σε λίγο για εξωτερική εργασία και δεν θέλω να συγχυστώ. 🙂
12 Μαΐου, 2014 στις 11:25 πμ
Eleni
Η Κούνεβα εάν βγει θα εκφράζει ή όχι τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Επομένως θα συντείνει στην ανθρωπιστική καταστροφή που λες. Είτε νομογκλατούρα είτε προλετάριος, εάν εφαρμόσεις μια ορισμένη πολιτική στο ιδιο αποτέλεσμα να οδηγηθείς. Επομένως η Κούνεβα, όσο αξιοπρεπής και σωστή και εάν είναι, έστω και εάν αγωνίστηκε, έστω και εάν συμβολιζει τον αγώνα των απλών ανώνυμων ανθρώπων, δεν μπορεί ποτέ η αξιοπρέπεια και ο αγώνας της να αποτελέσουν κριτήριο επιλογής, εφόσον θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Αντίθετα, όσο λαμόγιο και αγράμματος και εάν είναι κάποιος, όσο γλύφτης, όσο απατεώνας, διπρόσωπος, και πρόσθεσε ό,τι χειρότερο θες, εφόσον θα μας κρατήσει στη συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνουμε, θα τον προτιμήσουμε, γιατί με την αξιοπρέπεια και την τιμή οδηγούμεθα στη καταστροφή ενώ με τη λαμογιά και την απατεωνιά στην επιβίωση. Λαμπρά!!!!!
Εφόσον Σχολιαστή χρησιμοποιείς γενικές εκτιμήσεις τότε αυτές οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα. Τη στιγμή λοιπον που είναι υπόθεση πολιτικών πέρα από πρόσωπα, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη νομεγκλατούρα μπόρεσε να συστρατεύσει και ένα πρόσωπο που γίνεται σεβαστό για τον αγώνα και την αξιοπρέπειά του. Εάν δεν μπορεί η άλλη πλευρά να βρει ούτε ένα τέτοιο πρόσωπο για να εμπνεύσει όπως η Κούνεβα, τότε την πάτησε. Η Κούνεβα μπορεί να γίνει σύμβολο για χιλιάδες ανθρώπους που βλεπουν σ αυτή τον αγώνα τους. Για βρες μου εσύ κάποιον που μπορεί να κάνει το ίδιο από την άλλη πλευρά. Ένα-ένα τα πρόσωπα που έβαλε μπροστά το σύστημα καίνε τα χαρτιά τους. Ο Κουβέλης από πρόσωπο σύμβολο της Αριστεράς στην εποχή του Δικαστηρίου για τον Παπανδρέου έγινε ο Κουρέλης των μνημονίων. Κανένας από τους 58 δεν μπόρεσε να αποτελέσει την έμπνευση για να κρατήσει ένα κόσμο να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελιά είναι γεμάτη από όλους τους πρώην αμαρτήσαντες και ο Θοδωράκης δεν πρόλαβε να βγει και οι φωτογραφίες του με την οικογένεια Παπανδρέου και οι διασυνδέσεις του με πρόσωπα του συστήματος άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν, σε λιγο θα μάθουν ακόμη περισσότερα. Είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί ν αντέξει στο χρόνο, γιατί δεν έχει κανένα στοιχείο που να εγγυάται τη διάρκεια. Μια βλακεία έκανε ο Τζήμερος, με εκείνο το «εξοχοτάτη κ. Μέρκελ» και μας τελείωσε. Είναι πάρα πολύ εύκολο σήμερα να την πατήσεις, όταν δεν έχεις αρχές και είσαι γεμάτος ανοησία και έπαρση.
Αντίθετα, η Κούνεβα έχει πολλά στοιχεία που μπορούν να εμπνεύσουν. Έχει μια καθαρότητα που ουσιαστικά δεν την βρίσκεις πουθενά, σε κανένα σχεδόν από όσους πολιτεύονται. Κανένας δεν έχει τόσα εύσημα θάρρους και αξιοπρέπειας, παρά μόνο ίσως ο Γκλέζος όταν ήταν νέος και ύψωσε στην Ακρόπολη την ελληνική σημαία. Και αυτός στο ΣΥΡΙΖΑ είναι, παρά τα 92 του χρόνια. Αγωνιστής μέχρι θανάτου. Μάλλον σας έμεινε ο Άδωνης και ο Βορίδης για να εμπνεύσουν την ποιότητα των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει η επιλογή σας.
12 Μαΐου, 2014 στις 11:52 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Μια πολύ καλή υποψηφιότητα και μια πολύ καλή διαχείριση από την ίδια, έτσι όπως μιλάει στη συνέντευξη.
Ακόμη και αν είναι σεμνή και έχει δίκιο ότι το βάρος του συμβόλου είναι μεγάλο και πολλές φορές επαχθές για αυτούς που το φέρουν, είναι προφανές ότι η συμμετοχή της συμβολίζει , αλλά αυτό είναι καλό και υγιές, διότι η ίδια δείχνει ότι αξίζει να επωμιστεί αυτό το βάρος και μπορεί να το αντέξει.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, αυτή τη φορά είναι τυχεροί οι συριζαίοι που δεν βρέθηκε ο ανάλογος Χριστόπουλος και εδώ και έτσι οι αόρατοι όπως αναφέρονται εδώ θα μπορέσουν να ακουστεί η φωνή τους στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ των ρομά της Θράκης όχι 😉 (ματάκι κλείνει το ..εμότικον, δεν χαμογελάει)
12 Μαΐου, 2014 στις 1:08 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ίσως η πιο καλή υποψηφιότητα του Συριζα στις φετινές ευρωεκλογές. Εύχομαι ολόψυχα να εκλεγεί.
12 Μαΐου, 2014 στις 2:35 μμ
j95
δεν είμαστε καθόλου τυχεροί, απλώς τυχαίνει η Κούνεβα να μην έχει ταξιδέψει με έξοδα του Υπουργείου Εργασίας και του Κόκκαλη στις Βρυξέλλες να πει στους ευρωπαίους ότι οι μόνοι που παραβιάζουν εργατικά δικαιώματα στην ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι των μηνιαίων συμβάσεων.
12 Μαΐου, 2014 στις 4:07 μμ
Eleni
Είχε παραβιαστεί κανένα δικαίωμά της J95 και διαμαρτυρήθηκε ή έφαγε το βιτριόλι από λάθος; Αυτή με τι είδους σύμβαση εργαζόταν; Εάν θα εκλεγεί θα πρέπει να καταγγείλει τους εργαζόμενους των μηνιαίων συμβάσεων επειδή έχουν περισσότερα δικαιώματα απ’ ότι οι άλλοι εργαζόμενοι για να ξαναγυρίσουν στο καθεστώς να είναι χωρίς μισθό, χωρίς δώρο ή άλλο δικαίωμα; Ποια δικαιώματα των άλλων εργαζομένων θίγουν οι εργαζόμενοι των μηνιαίων συμβάσεων που πρέπει να καταργηθούν κατά προτεραιότητα πριν ζητηθεί η τιμωρία των εργοδοτών που ρίχνουν βιτριόλι όταν κάποιος διαμαρτυρηθεί επειδή δεν έχει λάβει μισθούς για την εργασία που πραγματοποίησε;
Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή της Κούνεβα εάν εκλεγεί; Να ζητήσει την κατάργηση και των υπολοίπων εργατικών δικαιωμάτων;
Τώρα πώς να σε χαρακτηρίσει κανείς από αυτά που λες; Είσαι επίτηδες προκλητικός ή κοινωνικά τελείως αναίσθητος;
12 Μαΐου, 2014 στις 4:27 μμ
dina kazana
Eγω, προ παντων, χαιρομαι, που ειναι καλα, που μπορει και κυκλοφορει και βεβαια, που της το αναγνωριζουμε και πολιτικα.
Πρεπει ομως να δικαιωθει και δικαστικα.
Οι διωκτες της, οι βασανιστες της, αυτουργοι και ηθικοι αυτουργοι, πρεπει να τιμωρηθουν.
Ευχομαι να την βγαλουμε παμψηφει ευρωβουλευτινα!
12 Μαΐου, 2014 στις 4:31 μμ
dina kazana
Ελενη και Τζευ τι ειναι αυτα που γραφετε? Δεν μπορειτε να δειξετε λιγο σεβασμο σε εναν βασανισμενο ανθρωπο?
12 Μαΐου, 2014 στις 4:50 μμ
Eleni
Εμένα γιατί με αναφέρεις Ντίνα; τι δεν κατάλαβες; Εγώ δεν δείχνω σεβασμό; Διάβαζε πριν τι γράφω και μετά μίλα. Άκου στην ίδια θέση με τον Τζέϊ!!!!! Επίτηδες το κάνεις;
12 Μαΐου, 2014 στις 4:54 μμ
aftercrisis
Ξέρει αυτή τι θα κάνει στις Βρυξέλλες άν εκλεγεί – που το εύχομαι ολόψυχα, το ελπίζω και είναι λόγος σοβαρός για να έχει την ψήφο μου.
Δεν μπορεί να της το υπαγορεύσει κανείς καλοζωισμένος καρεκλοκένταυρος, πολιτικός, ακαδημαικός, δεξιός ή αριστερός εισοδηματίας ή «φτωχαδάκι» της show biz.
Και κυρίως, όχι αυτοί, που μόνη τους έγνοια είναι να ξαναγυρίσουμε πίσω στο Ελληνικό λιγδερό «θαύμα» πριν το 2008.Ως γνωστόν, οι συμβασιούχοι ήταν κατασκεύασμα της εποχής της φούσκας – όχι των μνημονίων.
Η εμπειρία, όσο σκληρή και πικρή, χαρίζει πολύ πιό πολλή δύναμη απο τα εύκολα ιδεολογήματα των βολεμένων. Η Κούνεβα ξέρει καλύτερα απο όλους μας τι, πώς και ποιοί έφεραν την κρίση: Πάντως δεν την έφεραν τα μνημόνια.
12 Μαΐου, 2014 στις 5:20 μμ
dina kazana
Ελενη, μετα την διαμαρτυρια σου ξαναδιαβασα τα γραφομενα σου και σου εφιστω προσοχη καθως το κειμενο σου ειναι καπως δυσνοητο και ισως βγαινουν αλλα συμπερασματα απο αυτα που θα ηθελες.
Επισης διαβασα και το δικο σου Τζευ, οπου καταλαβα εκ των υστερων οτι δεν ειρωνευεσαι την Κουνεβα, αλλα την παραλληλιζεις με την Σαμπιχα Σουλειμαν.
Λιγο η απροσεκτη διατυπωση, λιγο η επιπολαιη αναγνωση και να η παρεξηγηση.
Συγνωμη κι απο τους δυο σας!
12 Μαΐου, 2014 στις 5:25 μμ
aftercrisis
Αφού πονηρά σκεπτόμενοι, ήθελαν σώνει και καλά σταυρό στις ευρωεκλογές, καλό θα ήταν να μάθαιναν επιτέλους και μερικοί «άνετοι και πολυμήχανοι», πού έχει η αχλάδα την ουρά και πόσα απίδια μπάζει ο σάκκος.
Ξέρω, δεν έχω αυταπάτες: Πολλοί δεν σκέφτονται έτσι. Προτιμούν ό.τι γυαλίζει. Στάρ των Μου-Μουοου-Έ ή διασκεδαστές των βαποριών από τη Μπογκοτά, προπονητές, συνταγματολόγους και άλλους μανδαρίνους (που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), μέχρι και περιφερόμενους πολιτευτάκηδες (ακόμη)…