νε

Ήταν μια εκδήλωση της «Συμπολιτείας» που, κατά τη γνώμη μου, ανέβασε το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και το έφερε εκεί που πρέπει να κινείται: στα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Είχαμε ετοιμάσει μια μικρή έκθεση φωτογραφιών για τις συνέπειες της διάβρωσης (πριν και μετά) – οι φίλοι της καλύβας τις γνωρίζουν, από παλιότερες και πρόσφατες αναρτήσεις. Επιλέξαμε ως χώρο της εκδήλωσης το μπιτς- βόλεϋ των Νέων Επιβατών, έναν χώρο που ΔΕΝ υπάρχει στα χαρτιά, καθώς είναι αποτέλεσμα της προσάμμωσης στη Σκάλα των Νέων Επιβατών!

Οι ομιλίες ήταν ιδιαίτερα εύστοχες και ανάδειξαν το θέμα όχι μόνο στις τεχνικές αλλά και στις πολιτικές του διαστάσεις.

Πρώτος μίλησε ο Σπύρος Κουζινόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού με τη «Συμπολιτεία», ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε το γεγονός της πλήρους άγνοιας του προβλήματος από τους Τσαμασλή (Περιφέρεια) και Μαυρομάτη (μείζων αντιπολίτευση στο Δήμο Θερμαϊκού) ενώ άλλοι, όπως η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης φρόντισαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διάβρωσης (δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου στη συνέχεια).

Ο Γιάννης Κρεστενίτης, καθηγητής του ΑΠΘ, ανάλυσε σύντομα τις τεχνικές πλευρές του φαινομένου της διάβρωσης και επέμεινε στη ανάδειξη των πολιτικών αιτίων και ευθυνών: οι παρεμβάσεις στις ακτές γίνονται όχι μόνο χωρίς επαρκείς μελέτες, αλλά και με διαφορετική στόχευση από αυτή που προβάλλουν οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί σε συνεργασία με τους «εθνικούς εργολάβους»! Τόνισε ότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικές χωρίς τη σωστή προετοιμασία, ουσιώδες μέρος της οποίας είναι η διαβούλευση με τους πολίτες.

Τέλος, ο Κρίτων Αρσένης έκανε μια αδρή περιγραφή του τοπίου των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι ξεπουλιέται, σχεδόν πάντοτε με εξευτελιστικό αντίτιμο και με επαχθείς όρους, ολόκληρος ο κοινός μας πλούτος: νερό, αιγιαλοί, ενέργεια, αεροδρόμια, δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις – φιλέτα. Είπε πως αν ολοκληρωθεί αυτή η εφιαλτική επιλογή, θα βρεθούμε κυριολεκτικά σε μιαν άλλη χώρα από τη δική μας και επισήμανε ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών για τον καταναλωτή θα αυξηθούν σημαντικά, χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητα και η επάρκεια, όπως έδειξε η μέχρι τώρα διεθνής εμπειρία «ιδιωτικοποιήσεων» των βασικών αγαθών και του δημόσιου πλούτου. Κλείνοντας επισήμανε την ανάγκη για συντονισμό των κινημάτων αντίστασης, ώστε η δράση τους να γίνει πολιτικά αποτελεσματική.

*

Η «Συμπολιτεία» εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Τις σοβαρές ευθύνες όσων κυβέρνησαν τη χώρα και διοίκησαν τον τόπο, για τη συνεχιζόμενη διάβρωση της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε στο γήπεδο μπιτς-βόλεϊ των Νέων Επιβατών, η δημοτική παράταξη «Θερμαϊκός-Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής».
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης, τις επιπτώσεις στην ακτή του Θερμαϊκού από τον διάδρομο προσαπογείωσης που έγινε με μπάζωμα της θάλασσας, αλλά και τα σχέδια για το ξεπούλημα των ακτών και της ΕΥΑΘ, παρουσίασαν ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, κ.Γιάννης Κρεστενίτης και ο ευρωβουλευτής κ.Κρίτων Αρσένης.
Ο Σπ.Κουζινόπουλος, κάνοντας σύγκριση, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία COASTANCE που από το Μάρτιο του 2012, υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει στην έκτασή της ελάχιστες ακτές, σε σύγκριση με τις ακτές του δήμου Θερμαϊκού και ρώτησε:
Είδατε ένα ανάλογο ενδιαφέρον να επιδεικνύει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Ακούσατε να δείχνουν παρόμοια δραστηριότητα η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης των κυρίων Τζιτζικώστα και Τσαμασλή; Διαπιστώσατε να υπάρχει τέτοια προσπάθεια από τα στελέχη του δήμου Θερμαϊκού, που σήμερα μετακόμισαν και στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Τσαμασλή; Ακούσατε να διατυπώνει τέτοιες προτάσεις ο μονίμως φωνασκών αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης;
Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα στην κατεύθυνση αυτή, αλλά στην ουσία ο τόπος αφέθηκε στην μοίρα του. Κανένα ενδιαφέρον ούτε καν για να ελέγξουν τις αρμόδιες υπηρεσίες που με βάση την περιβαλλοντική μελέτη είχαν την υποχρέωση να παρακολουθούν τη διάβρωση που προβλεπόταν στα 2 μέτρα ετησίως. Καμία διεκδίκηση για έργα προστασίας των ακτών από την εμφανέστατη διάβρωση. Ούτε καν την ευαισθησία δεν είχαν να απαντήσουν στα επανειλημμένα αιτήματα πολιτών που ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις από το διάδρομο προσαπογείωσης. Και σήμερα έχουν το θράσος να μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος .
Για όλους αυτούς, «λεφτά υπήρχαν» όταν επρόκειτο να καταξοδευτούν σε φτιαγμένα στο γόνατο έργα ή άχρηστες μελέτες. Όμως ενδιαφέρον για την αναζήτηση πόρων προκειμένου να υπάρξει επιστημονική αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος της διάβρωσης των ακτών μας, δεν εκδηλώθηκε ούτε κατ΄ελάχιστο.Και να ήταν μόνο αυτό, θα ήταν καλά. Καθώς παρόμοια αδράνεια, ανάλογη εξοργιστική αδιαφορία, υπήρξε και στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ούτε ένα ευρώ, δεν πήρε από το ΕΣΠΑ ο κύριος Μαυρομάτης στα οχτώ χρόνια που ήταν δήμαρχος. Ελάχιστοι ήταν οι ευρωπαϊκοί πόροι που απορρόφησε η απερχόμενη διοίκηση του κυρίου Αλεξανδρή ή η Αντιπεριφέρεια του κυρίου Τσαμασλή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που όμοροι δήμοι, όπως ο γειτονικός δήμος Θέρμης, έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, πραγματοποιώντας έργα που άλλαξαν εντελώς την εικόνα της Θέρμης και των δημοτικών της διαμερισμάτων. Αλλά όπως λέει η σοφή λαϊκή παροιμία, «Όταν ο Θεός έβρεχε μυαλά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα».