Οι ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Σήμερα είναι Παρασκευή κι ακόμη η διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών των υποψηφίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι δυνατόν;
Φυσικά και είναι! Έτσι όπως πραγματοποιείται η εκλογική διαδικασία, και πάλι καλά να λέμε. Διότι:
Υπάρχουν 22.617 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα, όπου 44 συνδυασμοί με 1.299 υποψηφίους διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτά περνιούνται ένα-ένα ανά εκλογικό τμήμα, κόμμα και υποψήφιο.
Πριν φτάσουμε, όμως, στο τώρα, ας δούμε λιγάκι τη διαδικασία όπως κλήθηκαν να την εφαρμόσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος όφειλε να αντιγράψει τα ονόματα των 1.299 υποψηφίων των 44 συνδυασμών 4 φορές: μια για το Πρωτοδικείο, μια για τον Περιφερειάρχη, μια για τον Αντιπεριφερειάρχη και μια για το Δήμαρχο. Κατόπιν πιέσεων από τους δικηγόρους για το εμφανώς παράλογο του πράγματος, το αντίγραφο για τον Αντιπεριφερειάρχη βγήκε από τη λίστα των οφειλομένων.
Επίσης, έπρεπε να γράψει τα ονόματα αυτά στο «Βιβλίο Διαλογής». Όλα αυτά, έπρεπε να γίνουν χειρόγραφα και με χρήση καρμπόν. Δεν ξέρω πόσα χρόνια είχατε να ακούσετε τη λέξη «καρμπόν», προσωπικά την είχα ξεχάσει.
Μετά τις εκλογές, στην καταμέτρηση, όφειλε να μονογράφει τα ψηφοδέλτια, να τα αριθμεί και να μονογράφει και τους σταυρούς. Με μέσο όρο 4 σταυρών ανά ψηφοδέλτιο και 400 ψηφοδέλτια ισάριθμων ψηφισάντων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος όφειλε να μονογράψει περίπου 2.000 φορές.
Στη συνέχεια έπρεπε να περάσει στα 4 αντίτυπα, που έγιναν 3 τελικά (του Πρωτοδίκη, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου), τον αριθμό των σταυρών κάθε υποψηφίου.
Στο «Βιβλίο Διαλογής» έπρεπε να γράψει τους σταυρούς κάθε υποψηφίου, αναγράφοντας και το νούμερο κάθε ψηφοδελτίου που είχε σταυρό στο όνομα. Έπρεπε, επίσης, να γραφεί και ο αριθμός 0 σε όλα τα ονόματα που δεν είχαν σταυρούς, που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία σε κάθε εκλογικό τμήμα, άρα να γράψει κάπου 4-5.000 φορές τον αριθμό 0 σε όλα τα παραπάνω έντυπα.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μηχανεύτηκαν διάφορες πατέντες προκειμένου να μην τρελαθούν από όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς. Έκαναν αγώνα προκειμένου να πείσουν τα Πρωτοδικεία να δεχτούν φωτοτυπημένα τα ονόματα, αντί να πρέπει να τα γράφουν με το χέρι και να ελέγχουν εάν το καρμπόν από κάτω τα αντέγραψε σωστά στην επόμενη σελίδα. Έτσι, καταστήματα φωτοτυπικών γύρω από τα δικαστήρια ανέλαβαν το έργο της εκτύπωσης των ονομάτων ανά κόμμα και οι δικηγόροι έκαναν χαρτοκοπτική για να κολλήσουν τις φωτοτυπίες στο «Βιβλίο Διαλογής» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κρύβεται η σφραγίδα του Περιφερειάρχη που υπήρχε σε κάθε σελίδα. Φίλος δικηγόρος έκανε 8 ώρες την Παρασκευή πριν τις εκλογές προκειμένου να ολοκληρώσει τη δουλειά της χαρτοκοπτικής.
Ζωσμένοι με τσουβάλια γεμάτα ψηφοδέλτια, ογκωδέστατα βιβλία και λοιπή χαρτούρα, χαράματα της περασμένης Δευτέρας οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέδωσαν τους σάκους στα Πρωτοδικεία.
Όλα αυτά, τώρα, περνιούνται ένα-ένα στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα.
Η σαδιστική και παράλογη αυτή διαδικασία με τα καρμπόν και την χαρτοκοπτική, αλλά και η διαδικασία καταμέτρησης των σταυρών, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν τα αποτελέσματα δίδονταν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους ηλεκτρονικά. Αυτό, βέβαια, απαιτεί υποδομή, η οποία εν έτει 2014 δεν υπάρχει στη χώρα. Ούτε καν το στοιχειώδες, να είναι προεκτυπωμένα τα ονόματα στα «Βιβλία Διαλογής» δεν έγινε!
Τα ίδια είχαν επαναληφθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη διαφορά ότι εκεί ήταν λιγότερα τα ονόματα και οι συνδυασμοί.
Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με λίγο πιο σύγχρονες συνθήκες.
6 Σχόλια
Comments feed for this article
30 Μαΐου, 2014 στις 6:50 πμ
Πάνος
Αλλέως.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.koritsi&id=34323
30 Μαΐου, 2014 στις 8:47 πμ
dina kazana
Καλημερα!
Ακομα καλυτερα θα ηταν να γινει ηλεκτρονικη η ιδια η ψηφοφορια, οπου και να βρισκομαστε, με τον προσωπικο μας κωδικο, που μπαινουμε στο Υπουργειο οικονομικων, χωρις δηιουργια πολυδαπανων ηλεκτρονικων κεντρων και μηχανηματων ψηφοφοριας.
Στις επτα τελειωνει η ψηφοφορια, επτα και τεταρτο θα ηταν ετοιμα τα αποτελεσματα και οι σταυροι, τελεια και παυλα.
Θα γλυτωναμε πολυτιμο προσωπικο χρονο και ουρες ταλαιπωριας, θα επαυαν να ψηφιζουν τα δεντρα και οι πεθαμενοι, κι ολα τα εξοδα αυτου του αρχα’ι’ζοντος συστηματος.
Οσο κοστιζει ενας δικαστικος αντιπροσωπος συν την χαρτουρα των ψηφοδελτιων, των φωτοτυπιων, των βιβλιων κτλ, στοιχιζει ο καλυτερος υπολογιστης(μη σας πω και λιγοτερο).
Θα μπορουσαμε επομενως, να αγορασουμε σε λιανικη τιμη(!) αμεσα τοσους υπολογιστες οσα ειναι τα εκλογικα κεντρα σε ολη την χωρα!
Να φαν κι οι κοτες δηλαδη!
Επομενως με τα εξοδα μιας και μονο εκλογικης αναμετρησης η χωρα θα μπορουσε να αποκτησει το καλυτερο και πιο συγχρονο ηλεκτρονικο συστημα για ολη την δημοσια διοικηση η για την παιδεια!
Εκτος αυτου θα ειχαμε σωσει απειρα δεντρα απο την αποφυγη χρησης χαρτιου.
Τωρα που το σκεφτομαι καλυτερα, να γυρισω πλευρο, μηπως και δω και κανενα αλλο ωραιο ονειρο εκσυγχρονισμου της Ελληνικης δημοσιας διοικησης….
30 Μαΐου, 2014 στις 2:04 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ντίνα μην τους βάζεις ιδέες, γιατί σαν να το βλέπω μπροστά μου «οργισμένοι εκπρόσωποι και ..υποψήφιοι συρρέουν στη γγπσ διότι το σύστημα έπεφτε».
Της κυρίας Ταχιάου της διαφεύγει μια παράμετρος.
Αυτή έχει να κάνει με το χάλι να θέλουμε τα αποτελέσματα στις ..19.20 το βράδυ, ώστε το σόου των καναλιών των κομμάτωνκλπ κλπ να έχει νόημα.
Αποτέλεσμα είναι να προστίθεται μια διαδικασία που ταλαιπωρεί τους πάντες και το κυριότερο να μην τους αφήνει απερίσπαστους να σπρώξουν τον αραμπά που περιέγραψε.
Γιατί σε μια πολιτισμένη χώρα (με την κυριολεκτική σημασία του όρου) δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα για τα ποσσοτά ενός κόμματος στις ευρωεκλογές αν θα τα ξέρουμε στις 23.00 το βράδυ της ίδιας μέρας ή το μεσημέρι της επόμενης.
Και δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ..συνδρομή νέας τεχνολογίας, υπάρχουν μέχρι και συστήματα sms και διάφορα άλλα, απλώς αυτά αναλώνονται στο στόχο που σας έλεγα παραπάνω, με αποτέλεσμα μια αργή διαδικασία να γίνεται σούρσιομο
30 Μαΐου, 2014 στις 5:58 μμ
Elias
Υπάρχει καλύτερο σύστημα. Να καταργηθούν οι κατάλογοι, και όποιος περνά να ρίχνει και μια ψήφο, και να του βάφουν το δάκτυλο με ανεξίτηλη μπογιά, όπως γίνεται σε χώρες που βρίσκονται στο επίπεδο μας.
30 Μαΐου, 2014 στις 8:33 μμ
nikiplos
το καλύτερο είναι να υπάρχουν κέντρα εκλογικά τύπου ΑΤΜς και εκεί ηλεκτρονικά καθαρά ο ψηφορόρος κατόπιν της επίδειξης ταυτότητας κλπ να λαμβάνει το μοναδικό κωδικό του, να πηγαίνει στο μηχάνημα και να ψηφίζει… ευκολότατο και τάχιστο… τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα πριν τα exit polls με συνολικο κόστος γύρω στα 2 μύρια ευρώ… Δεν ξέρω πόσο κόστισαν τούτες οι εκλογές κλπ…
Εναλλακτικά να είναι προτυπωμένα barcodes στα ψηφοδέλτια ένα για κάθε υποψήφιο. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι τα ψηφοδέλτια θα είναι λίγο μεγαλύτερα… Ο ψηφοφόρος θα ξεκολάει εκείνα των υποψηφίων της αρεσκείας του και θα τα κολλάει στο φάκελο ψήφου. Πάλι η καταμέτρηση θα γίνεται με barcode αναγνώστη, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα ταχύτατης καταμέτρησης και επανακαταμέτρησης με τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά χωρίς γράψιμο κλπ. Έτσι ψηφίζαμε στη λόντρα και στο Παρίσι πριν 10 χρόνια στις εκλογές των πανεπιστημίων.
Φυσικά οι δύο ανωτέρω μέθοδοι είναι απαρχαιωμένες. υπάρχουν ακόμη ταχύτερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες, αλλά οι δύο παραπάνω δεν απαιτούν κόστος…
ΥΓ> Στην κα Ταχιάου, διαφεύγει ότι το ρεζουμέ στην ιστορία είναι η δικαιολόγηση των 450€ που παίρνουν οι δικηγόροι ως bonus δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά κέντρα. ενώ (μόνο στη χώρα μας αυτή η παγκόσμια πατέντα) τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής νάδας…
30 Μαΐου, 2014 στις 10:30 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
μη σου πω και 20 γιούρο το φακελάκι Νίκιπλε, άστα και ..φασκελοκουκούλωστα 🙂