Πολλές σκέψεις, καταφάσεις και αντιρρήσεις δημιουργεί η ανάγνωση αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος κειμένου…
του Γιώργου Μητραλιά
Γνήσιο τέκνο της εποχής μας και του καπιταλιστικού «μοντερνισμού» της, το Άουσβιτς και η βιομηχανική-γραφειοκρατική του μηχανή μαζικής εξόντωσης ανθρώπινων όντων μας εγκαλεί σ’αυτό το μεταίχμιο δύο αιώνων τουλάχιστον για τρεις βασικούς λόγους: α) επειδή δεν παραπέμπει σε μια δήθεν επιστροφή σε κάποιες αρχέγονες βαρβαρότητες, β) επειδή συνιστά βαθιά τομή στον πολιτισμό και στον τρόπο θεώρησης της ιδέας της προόδου, και γ) επειδή τα διδάγματά του είναι τώρα -και εφεξής- περισσότερο χρήσιμα και επίκαιρα από ό,τι πριν από 55 χρόνια.
Αν λοιπόν η ιστορία χωρίζεται πια σε προ και μετά Άουσβιτς εποχές, αυτό οφείλεται τόσο στη «μοναδικότητα» των ναζιστικών θαλάμων αερίων, όσο και στο ότι τίποτα δεν είναι πια το ίδιο μετά από αυτούς. «Μοναδικό» και συνάμα «νεωτεριστικό» και «μοντέρνο» είναι το Άουσβιτς όχι τάχα επειδή δεν προϋπήρξαν άλλες εκδηλώσεις ανθρώπινης βαρβαρότητας με ακόμα περισσότερα θύματα (π.χ. η μαζική εξόντωση και γενοκτονία των ιθαγενών πληθυσμών του «Νέου Κόσμου» ή της Αφρικής από τους Ευρωπαίους κατακτητές και αποικιοκράτες). Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το Άουσβιτς να μην μοιάζει με τίποτα άλλο, να μην είναι μια απλή –ίσως ακόμα πιο θανατηφόρα- επανάληψη παλιότερων βαρβαροτήτων και κατά συνέπεια, να μην εξηγείται από μια ενδεχόμενη δήθεν «μεταφυσική» ή «έμφυτη» τάση επιστροφής σε κάποια άλλη εποχή (π.χ. στον συκοφαντημένο Μεσαίωνα), είναι το γεγονός ότι θα ήταν αδύνατο και αδιανόητο έξω από τον θριαμβεύοντα καπιταλισμό και την αστική κοινωνία του!
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΙΚΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ
Προϊόν του σύγχρονου δυτικού κόσμου και της αναπτυγμένης βιομηχανίας του, το Άουσβιτς –κατά τον Ερνέστ Μαντέλ- θα «ήταν αδύνατο χωρίς ένα σύνολο υλικών και τεχνικών μέσων. Ήταν μια βιομηχανική και όχι μια βιοτεχνική επιχείρηση εξόντωσης. Ιδού όλη η διαφορά του από τα παραδοσιακά πογκρόμ. Αυτή η επιχείρηση απαιτούσε τη μαζική παραγωγή του αερίου Τσίκλον Β, θαλάμους αερίων, σωληνώσεις, φούρνους αποτέφρωσης, οργανωμένα παραπήγματα, τη μαζική χρησιμοποίηση των σιδηροδρόμων, σε μια τέτοια κλίμακα που θα ήταν αδύνατη στον 18ο αιώνα και στο μεγαλύτερο τμήμα του 19ου, για να μην μιλήσουμε για ακόμα προγενέστερες εποχές». Και ο Μαντέλ συνεχίζει: «από αυτή την άποψη, το ολοκαύτωμα είναι επίσης (όχι μόνον, αλλά επίσης) ένα προϊόν της σύγχρονης βιομηχανίας που ξεφεύγει όλο και περισσότερο από τον έλεγχο της ανθρώπινης και ανθρωπιστικής λογικής, δηλαδή της σύγχρονης καπιταλιστικής βιομηχανίας που προωθούμενη από τον παροξυσμό του ανταγωνισμού γίνεται ανεξέλεγκτη».
Και όχι μόνον. Αυτό το τερατώδες εργοστάσιο θανάτου έγινε δυνατό και μπόρεσε να λειτουργήσει στην συγκεκριμένη ιστορική εποχή επειδή μόνον το αναπτυγμένο αστικό κράτος τού προσέφερε ένα άλλο προαπαιτούμενό του: την απαραίτητη γραφειοκρατική νοοτροπία, τον καθημερινό κοντόφθαλμο υπαλληλίστικο “ορθολογισμό” των εκατοντάδων χιλιάδων άμεσων και έμμεσων εκτελεστών του. Δηλαδή, την τυφλή υπακοή και υποταγή στο παντοδύναμο και “ιερό” Κράτος-αφέντη, που μεταφράζεται στη γνωστότατη γκάμα συμπεριφορών που αρχίζουν από τον άκριτο (αυτο)περιορισμό του καθένα στα μερικά και κατακερματισμένα “καθήκοντά” του (“εγώ κάνω απλώς τη δουλειά μου και δεν με αφορούν όλα τα υπόλοιπα”) και τελειώνουν με την μετατροπή των ενεργών πολιτών σε άβουλους υπηρέτες του δόγματος “καλό ή κακό, αυτό είναι το κράτος” και η πατρίδα μου…
Νάμαστε λοιπόν στην καρδιά του σύγχρονου τέρατος καθώς ανεπαισθήτως γεννιέται μέσα μας η (εύλογη) κρίσιμη απορία: αν είναι όντως η εποχή μας που έκανε δυνατό το Άουσβιτς, τότε τι μας εγγυάται ότι δεν θα γίνουμε μάρτυρες της απλής ή και ακόμα χειρότερης επανάληψής του; Η απάντηση είναι δυστυχώς απλή και συνάμα τραγική. Απολύτως τίποτα! Μετά το Άουσβιτς τα πάντα είναι πια δυνατά και να το αρνιόμαστε κατηγορηματικά δεν μπορεί να σημαίνει παρά πολιτική ανευθυνότητα! Ή όπως μας προειδοποιεί ο Μπρεχτ: “είναι πάντα γόνιμη η μήτρα που γέννησε αυτό το τέρας”!…
Όχι, δεν πρόκειται πια μόνο για το φασιστικό τέρας στο οποίο αναφερόταν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το Άουσβιτς δεν είναι μόνον το πιο ακραίο παράδειγμα σύγχρονης βαρβαρότητας. Στην ουσία του είναι πρωτίστως μια σχεδόν τυπική και παραδειγματική έκφραση των καταστροφικών τάσεων που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν (μάλιστα, διαρκώς αναπτυσσόμενες) μέσα στις αστικές μας κοινωνίες σ’αυτό το στάδιο του ύστερου καπιταλισμού. Αν το Άουσβιτς είναι τομή και συνάμα σύμβολο της σύγχρονης καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής εποχής αυτό οφείλεται στο ότι κανένα άλλο “ιδρυτικό γεγονός” των καιρών μας δεν ανάδειξε με τόση δύναμη το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της και την υπέρτατη αντίφασή της: τον συνδυασμό του πιο τέλειου μερικού ορθολογισμού με τον απόλυτο συνολικό ανορθολογισμό. Το πάντρεμα του μεγαλύτερου ορθολογισμού των μέσων με τον πιο ακραίο ανορθολογισμό των τελικών στόχων!
Σε τελευταία ανάλυση, τι άλλο είναι το Άουσβιτς πέρα από αυτό τον «θανατερό μερικό ορθολογισμό» της σύγχρονης οργάνωσης εργασίας και της τεχνολογίας στην υπηρεσία των πιο παράλογων και ανορθολογικών στόχων, δηλαδή της αγριανθρωπικής και βάρβαρης επιχείρησης ολοκληρωτικής εξόντωσης ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή αυτοί -ως Εβραίοι και ως Τσιγγάνοι- διέπραξαν το «ατόπημα» απλώς να…υπάρχουν; Εδώ δεν έχουμε ούτε καν έναν καθόλα “ανήθικο” αντικειμενικό στόχο, όπως π.χ. εκείνον που εξυπηρετούσε το σταλινικό Γκούλαγκ όπου τα εκατομμύρια των Ζεκ (καταδίκων) μετατρέπονταν σε πάμφθηνη εργατική δύναμη για την (καταναγκαστική) οικοδόμηση της “σοσιαλιστικής” οικονομίας. Εδώ έχουμε περάσει σε ένα άλλο, ποιοτικά διαφορετικό επίπεδο βαρβαρότητας που δεν εξηγείται ούτε από κάποιες οικονομικές επιδιώξεις των δημίων, ούτε από το ρατσιστικό τους μίσος. Οι Εβραίοι ως ανθρώπινα όντα καταδικασμένοι αποκλειστικά και μόνο να εξοντωθούν δεν μπορούν –βέβαια- ούτε να εργασθούν έστω ως εργάτες-σκλάβοι, ούτε να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου που τους επιφύλασσε ο παραδοσιακός αντισημιτισμός!…
Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το “ανείπωτο” και το “αδιανόητο” του Άουσβιτς δεν εντοπίζεται λοιπόν ούτε στο μέγεθος του αποτρόπαιου εγκλήματος των ναζιστών, ούτε στις τερατώδεις διαστάσεις που πήρε ο αντισημιτισμός τους, αλλά μάλλον σ’αυτή την πρωτόγνωρη στην ιστορία αυθεντική πολιτισμική ρήξη που συνεπάγεται η ντε φάκτο περιφρόνηση και κατάργηση όλων των προαιώνιων κανόνων και ταμπού της πιο στοιχειώδους αλληλεγγύης και συνύπαρξης των ανθρώπων. Με δεδομένο το προηγούμενο του Άουσβιτς (αλλά και της Χιροσίμα), η ανθρωπότητα μπορεί να ατενίζει το μέλλον της αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για εκείνο του πλήρους αφανισμού της!…
Δυστυχώς, αυτό που ήταν όμως άλλοτε ένα απλό προαίσθημα των πιο διορατικών ανατόμων της οικτρής σύγχρονης πραγματικότητας (Βάλτερ Μπένγιαμιν, Λέον Τρότσκι, Ερνεστ Μπλοχ,…), μεταβάλλεται στις μέρες μας περίπου σε κοινότυπη αλήθεια που τείνουν να ασπαστούν –έστω και αποσπασματικά- εκατομμύρια ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το δίλημμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» έχει χάσει προ πολλού την επικαιρότητά του επειδή ζούμε ήδη μέσα στη βαρβαρότητα! Αντίθετα, ένα νέο, ακόμα πιο τραγικό υπαρξιακό δίλημμα παίρνει την θέση του, επιβάλλεται ως αναπόφευκτο: σοσιαλισμός ή καταστροφή του πλανήτη και εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους! Τώρα δεν πρόκειται πια “μόνο” για το κύμα των ολοκληρωμένων ή ημιτελών γενοκτονιών που σαρώνει την εποχή μας (Ρουάντα, Τσετσενία, Αν. Τιμόρ) και τις εθνοκαθάρσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ούτε για την φρίκη των 45 εκατομμυρίων παιδιών του Τρίτου κόσμου που πεθαίνουν κάθε τέσσερα χρόνια από τον υποσιτισμό και την έλλειψη φαρμάκων και πόσιμου νερού, ούτε καν για όλη αυτή την μαρτυρική ανθρωπότητα που γίνεται θυσία στο βωμό της αχαλίνωτης μεγιστοποίησης του ποσοστού κέρδους. Τώρα πια δεν πρόκειται για τίποτα από όλα αυτά, ούτε καν για την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά για κάτι παραπάνω, ποιοτικά ανώτερο, για την ολική καταστροφή που ήδη υπόσχεται και προετοιμάζει ο εφιαλτικός καπιταλιστικός “συνολικός ανορθολογισμός” στον αέρα που αναπνέουμε, στην ατμόσφαιρα, στα δάση, στις θάλασσες και στη γη που κατοικούμε, με λίγα λόγια, στον ίδιο τον πλανήτη μας και στους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν πάνω σ’αυτόν!
Νέα προβλήματα, νέα διλήμματα και νέοι οικουμενικοί εφιάλτες που ντε φάκτο ανατρέπουν παλιές βεβαιότητες και παραδοσιακές πεποιθήσεις. Με πρώτη και καλύτερη την άκριτη πίστη στη νομοτελειακή πρόοδο στην οποία είναι δήθεν “καταδικασμένο” το ανθρώπινο είδος. Την ώρα που ο εικοστός αιώνας εξέπνευσε αφήνοντας πίσω του ατέλειωτα υλικά και κυρίως, πνευματικά ερείπια, είναι πια απολύτως δικαιολογημένο να διαπιστώσουμε μαζί με τον Ντανιέλ Μπενσαϊντ ότι “δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η βαρβαρότητα των στρατοπέδων και του γκούλαγκ, η γεωμετρική πρόοδος των δυνάμεων της καταστροφής έχουν προ πολλού ταλαιπωρήσει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων. Η κατάρρευση των γραφειοκρατικών καθεστώτων στην Ανατολή και η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ούτε ανεξάντλητοι, ούτε προσφέρονται δωρεάν, ο ίλιγγος μπροστά στα ενδεχόμενα που ανοίγουν οι βιοτεχνολογίες, το ίδιο το μπέρδεμα των ορίων ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, προκαλούν νέες αμφιβολίες και νέους φόβους. Τα φτερά του αγγέλου της προόδου είναι εφεξής γαζωμένα από σφαίρες”!
Ναι, σε τελευταία ανάλυση, είναι η ίδια η ιδέα της μακράς, γραμμικής και “αναπόφευκτης” ιστορικής προόδου του ανθρώπινου είδους που δεν αντέχει και πρέπει να σχετικοποιηθεί ή ακόμα και να αναθεωρηθεί εκ βάθρων σ’αυτή την εποχή όπου τίθεται πια σε αμφισβήτηση η ίδια η επιβίωση του ανθρώπου πάνω στη Γη, τώρα που “η Αποκάλυψη σταματάει να είναι ένα προφητικό όραμα για να γίνει μια εντελώς χειροπιαστή απειλή”. Αν τότε στο Άουσβιτς ήταν οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και κάποιες άλλες κατηγορίες “Untermenschen” (δηλαδή, των «υπανθρώπων» στους οποίους οι ναζιστές αρνιόνταν κάθε ανθρώπινη ιδιότητα) που προσφέρονταν ως «πρώτη ύλη» στην ανθρωποβόρα μηχανή που λειτουργούσε χάρη στην συνεργασία και σύγκλιση του βιολογικού ρατσισμού, της σύγχρονης τεχνολογίας-επιστήμης και της καπιταλιστικής βιομηχανίας, τώρα είναι το σύνολο της ανθρωπότητας που προσφέρεται ως πειραματόζωο για τους πειραματισμούς της τεράστιας καταστροφικής δύναμης που έχει συσσωρεύσει αυτός ο αγριανθρωπικός ύστερος καπιταλισμός.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Κριτική και αναθεώρηση της ιδέας της «νομοτελειακής προόδου, σημαίνει όμως και κριτική και αναθεώρηση ενός κάποιου μαρξισμού! Του μαρξισμού που ακόμα κι αν επιδιώκει να αντικαταστήσει το νόμο του κέρδους με την ικανοποίηση των αναγκών της ανθρωπότητας, «δεν εννοεί διόλου να ανατρέψει τα θεμέλια της κοινωνίας που ταυτίζονται με τη βιομηχανία, την τεχνολογία, την επιστήμη και την πρόοδο».
Ποτέ άλλοτε όσο σήμερα, αυτός ο ντετερμινιστικός, πεζός και οικονομικίστικος μαρξισμός των «σταδίων» της ιστορικής ανάπτυξης, δεν ήταν τόσο εξωπραγματικός, άχρηστος και κυρίως, αναποτελεσματικός. Και ποτέ άλλοτε όσο σήμερα, δεν έρχεται σε τόσο ολομέτωπη σύγκρουση με τον επαναστατικό, χειραφετητικό, οραματικό και ανθρωπιστικό μαρξισμό που δεν πηγαίνει απλώς «πέρα από» το δυτικό πολιτισμό, αλλά επιδιώκει να ανατρέψει -ή μάλλον να αναποδογυρίσει- την πορεία που ακολούθησε για αιώνες αυτός ο δυτικός πολιτισμός.
Καμιά λοιπόν σχέση με τον αγκυλωμένο χυδαίο μαρξισμό που απαξιώνει να δει την πορεία της ιστορίας από τη μεριά των «χαμένων» που καταδικάζονται εκ καθέδρας να είναι απλή…«σκόνη της ιστορίας» (όπως συνέβη παλιότερα π.χ. με τους «απολίτιστους» Ινδιάνους ή με τους «ιστορικά καθυστερημένους» μικρούς λαούς, και πολύ πιο πρόσφατα με τους εθνοκαθαρμένους πρώην Γιουγκοσλάβους), και που αρνιέται πεισματικά να την προσεγγίσει μέσα από το ενδεχόμενο μιας (επερχόμενης) ολικής καταστροφής. Και φυσικά, καμιά σχέση με το γραφειοκρατικό μαρξισμό τόσων και τόσων «επιγόνων» που εξακολουθεί να πιστεύει τυφλά στον δήθεν προοδευτικό αυτοματισμό της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και στην ακόμα πιο επίφοβη «τιθάσευση» της (αναγκαστικά εχθρικής) φύσης από τον άνθρωπο και την «θαυματουργή» τεχνολογία.
Όχι, δεν είναι τυχαίο πως αυτός ο σταλινικός και σοσιαλδημοκρατικός μαρξισμός «ξεχνάει» μόνιμα να προτάξει ένα στρατηγικό όραμα, να αποκαταστήσει την επαναστατική ουτοπία, να προτείνει «έναν ριζικά διαφορετικό πολιτισμό, μια νέα ποιότητα ζωής, μια νέα ιεραρχία αξιών, μια διαφορετική σχέση με την φύση, σχέσεις ισότητας ανάμεσα στα φύλα, στα έθνη και στις «φυλές», κοινωνικές σχέσεις αλληλεγγύης και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών και των ηπείρων», μια νέα ριζικά διαφορετική σχέση (θετικές διακρίσεις) ανάμεσα στον πλούσιο και στον υπανάπτυκτο κόσμο. Και φυσικά, δεν είναι τυχαίο –όπως τονίζει ο Μπενσαίντ- πως υιοθετεί τυφλά «την ιδέα της προόδου (που) δεν είναι παρά η ανούσια, υποβαθμισμένη και αστικοποιημένη μορφή αυτής της ικανότητας να πηγαίνεις προς τα μπρος, που οδηγεί ανεπαισθήτως στην παραίτηση από την πολιτική δράση προς όφελος των τεχνικών και εμπορευματικών αυτοματισμών».
Ο κύβος έχει ριφθεί. Η επανάσταση δεν μπορεί πια να είναι απλώς -όπως παλιότερα- «η ατμομηχανή της ιστορίας», επειδή τίποτα άλλο δεν δικαιολογεί και δεν επιβάλει την ιστορική-υπαρξιακή της αναγκαιότητα όσο πρωτίστως ότι αυτή και μόνον αυτή πρέπει να τραβήξει –όπως τόλεγε ο Βάλτερ Μπένιαμιν- το «φρένο κινδύνου» που σταματάει την τρελή πορεία του τρένου προς την καταστροφή! Τώρα πια το δίλημμα δεν είναι σοσιαλισμός ή οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας. Είναι σοσιαλισμός ως νέος πολιτισμός ή καταστροφή της ανθρωπότητας! Κι ας μην μας πούνε πως αυτή είναι μια εξαιρετικά φιλόδοξη αποστολή για την σοσιαλιστική επανάσταση. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε: «πρώτα παραιτούμαστε από το αδύνατο, μετά ακολουθούν όλα τ’άλλα…».
*Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε το 1995 (δημοσιεύτηκε στην Εποχή) αλλά δυστυχώς, είναι ίσως τώρα πιο επίκαιρο και…κατανοητό.
Μερικά χρήσιμα βιβλία για την ίδια προβληματική:
Enzo Traverso ,”Understanding the Nazi Genocide–Marxism after Auschwitz”.
Ernest Mandel, “Premisses materielles, sociales et ideologiques du genocide nazi” στο «Le marxisme d’ Ernest Mandel, επιμέλεια Gilbert Achcar.
Daniel Bensaid, “Le pari melancolique”.
Michael Loewy, “revolte et melancolie: le romantisme a contre-courant de la modernite”.
Enzo Traverso, “Les marxistes et la question juive”.
Daniel Bensaid, “ Marx l’intempestif”.
18 Σχόλια
Comments feed for this article
6 Ιουνίου, 2014 στις 3:27 μμ
sodoma&gomora
…πέρα από τις καταφάσεις και τις αντιρρήσεις δυό φράσεις μού έρχονται στό νου με την ανάγνωση αυτού του κειμένου:
Η ιστορία είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο προσπαθώ να ξυπνήσω…
και
Το να μήν ξεχνάμε τίποτα μας καταδικάζει να πεθάνουμε από αϋπνία. Το να ξεχνάμε τα πάντα μας καταδικάζει στην ατελείωτη δουλεία του σκλάβου χωρίς μνήμη…
6 Ιουνίου, 2014 στις 5:36 μμ
Πάνος
Κάποια παράλληλα θέματα υπάρχουν στην «Ερμιόνη» του νησιού της Καλυψώς:
https://panosz.wordpress.com/2013/04/17/ernioni/
*
Τη βασική θέση του άρθρου, ότι τα Άουσβιτς (και τα Γκουλάγκ) είναι τομές στην ανθρώπινη Ιστορία, την είχα συναντήσει για πρώτη φορά στο βιβλίο του Θόδωρου Ζιάκα «η έκλειψη του υποκειμένου», πριν καμιά 25αριά χρόνια. Ο Ζιάκας το πήγαινε πιο μακριά, ότι όλα αυτά συνιστούν την ιστορική εξέλιξη (και χρεοκοπία) του Διαφωτισμού.
Η θέση αυτή διαπερνά και το κείμενο που έχουμε μπροστά μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρόκειται για παρεξήγηση: τα Άουσβιτς δεν προέκυψαν από τον Διαφωτισμό, αλλά από τις επιβιώσεις της μυθολογικής σκέψης, όταν αυτές είχαν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους μια τεχνολογία που επέτρεπε την πραγμάτωση μαζικών εγκλημάτων.
Η γραφειοκρατία που τα συνόδευε όλα αυτά υπήρχε και πριν και μετά. Ανεπηρέαστη.
6 Ιουνίου, 2014 στις 9:10 μμ
nikiplos
Αντικειμενικά, το Άουσβιτς και τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι η ιστορική συνέχεια των σφαγών κατά των Εβραίων που έχει να επιδείξει η μεσαιωνική και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ιστορία, σφαγές οι οποίες γίνονταν κάθε 150 χρόνια κατά μέσον όρο. Και αν είχαν την επίφαση του θρησκευτικού στοιχείου (σταύρωσαν το Χριστό, είναι καταραμμένοι, φέρνουν γκαντεμιά, ένας που νοίκιασε σε Εβραίους τσακίστηκε και έμεινε ανάπηρος κλπ), στην πργαγματικότητα τα πογκρόμ αφορούσαν την βίαιη ανακατανομή του πλούτου, καθώς οι «Εβραίοι» πέρα από τις εκάστοτε θρησκευτικές συναγωγές τους, ήταν κυρίως έμποροι και τραπεζίτες και ελάχιστα καλλιεργητές της γής ή ότι άλλο.
Στο Βαθμό που το Άουσβιτς έχει στοιχεία εθνικής καθαρότητας, αυτό πιστεύω είναι αποτέλεσμα της εμπέδωσης της έννοιας του έθνους που συντελέστηκε στην Ευρώπη τέλη του 19ου αιώνα.
Τα υπόλοιπα του άρθρου αναδεικνύουν και τα αδιέξοδα του συγγραφέα, μια εποχή που κυρίως αφηγείται το «τέλος της Ιστορίας» του Φουκουγιάμα και δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η περιώνυμη σημερινή παγκοσμιοποίηση.
Εκτός από τα πογκρόμ κατά των εβραίων, ινδιάνων, μαύρων και ότι άλλο, η παγκόσμια ιστορία βρίθει παραδειγμάτων βίαιης αναμέτρησης και ανταγωνισμού του ανθρώπινου είδους, κάτι που είναι ορμέμφυτο, ενώ η αίσθηση της αλληλεγγύης είναι πιο δύσκολο, θέλει σκέψη, ορθολογισμό κλπ
6 Ιουνίου, 2014 στις 10:29 μμ
Mitsos
To Αουσβιτς και τα Γκουλάγκ είχαν ένα σημαντικό κοινό σημείο. Και στα δύο οι περισσότεροι κρατούμενοι ήταν εβραικής καταγωγής. Δεν ήταν μόνο οι Εβραίοι που υπέφεραν στο Αουσβιτς, υπέφεραν πάρα πολλοί ακόμα και Ελληνες και Γερμανοί. Αυτό η ιστορία το έχει παραγράψει, όπως έχει παραγράψει ότι στα γκουλαγκ οι περισσότεροι ήταν ρωσοεβραίοι και κυρίως ουκρανοεβραίοι, τους οποίους έπρεπε να εξαφανίσει ο Στάλιν και τους εξαφάνισε για να μην μπαίνουν στα πόδια του, διότι κρατούσαν όλες τις θέσεις κλειδιά στις κρατικές δομές. Για τον ίδιο λόγο καθάρισε και τον περίφημο Τρότσκυ, όπως και τον Μπερια. Τότε έγινε η πρώτη απόπειρα να καθαριστεί το μετατσαρικό καθεστώς από την εβραική ολιγαρχία.
Ο αρχιστρατηγος Πετρώφ ένα από τα καλά μυαλά στη γεωπολιτική της σοβιετικής σχολής. σε μια σειρά από βίντεο που συζητά την επανάσταση, την περεστρόικα, την περίοδο Γιέλτσιν και μετά συγκρίνει την περίοδο Πούτιν με αυτήν του Στάλιν. Και ο Πούτιν έχει απομονώσει τους Εβραίους σε μεγαλο βαθμό και τους έχει πάρει από τα χέρια πολλά από αυτά που τους παραχώρησε ο Γιέλτσιν.
Στο συγκεκριμένο βίντεο σχολιάζεται ο Στάλιν.
6 Ιουνίου, 2014 στις 10:41 μμ
Mitsos
Ακυρο ο Μπέρια έφαγε τον Στάλιν μάλλον. Πήρα φόρα και μπερδεύτηκα με τόσους που είχε καθαρίσει ο πατερούλης.
6 Ιουνίου, 2014 στις 10:43 μμ
Mitsos
Το συγκεκριμένο τμήμα, του βίντεο σχολιάζει τον Πούτιν και τη Νέα Ταξη Πραγμάτων όπως αυτή εκδηλώθηκε στη Ρωσία μετά την κατάρευση του υπαρκτού.
7 Ιουνίου, 2014 στις 1:48 πμ
Θανασης_χανια
Φοβαμαι οτι αν και με καλες προθεσεις ειναι λιγο ανισο το αρθρο
Δυστυχως αυτο συμβαινει οταν μπαινει παντα πρωτη η ιδεολογικη ματια σε καθε τι που εξεταζει κανεις…
Δεν ειναι ενα αρθρο για το αουσβιτς,χρησιμοποιει το αουσβιτς για να υποστηριξει την αποψη του οτι πχ
«τώρα είναι το σύνολο της ανθρωπότητας που προσφέρεται ως πειραματόζωο για τους πειραματισμούς της τεράστιας καταστροφικής δύναμης που έχει συσσωρεύσει αυτός ο αγριανθρωπικός ύστερος καπιταλισμός. »
εξ`ου και…
«…είναι το γεγονός ότι θα ήταν αδύνατο και αδιανόητο έξω από τον θριαμβεύοντα καπιταλισμό και την αστική κοινωνία του!»
ο καπιταλισμος εκανε δυνατη την πραγματοποιηση του αουσβιτς λοιπον….
ο καπιταλισμος και η …τεχνολογικη επανασταση που αυξησε τις δυνατοτητες του
ε,ναι αν αυτο ειναι κυριως που μας ενδιαφερει να δειξουμε..
ο καπιταλισμος εφταιγε και για μια μακρια παραδοση αντισημιτισμου και για τις προηγουμενες διωξεις των εβραιων στην ευρωπη υποθετω
ο …καπιταλισμος φταιει και για τις αμετρητες αλλες περιπτωσεις στην ιστορια γενοκτονιων και σφαγων
Πολλα θα μπορουσε να πει κανεις, και για τα γκουλαγκ με …αντικειμενικο στοχο και για τα «γραφειοκρατικα(sic)καθεστωτα στην Ανατολη»
(ναι ναι, τετοια απολιτικ εκφραση για τα κομμουνιστικα καθεστωτα -στην …Ανατολη- δεν εχω ξαναδει!) αλλα και για πολλους αλλους περιεργους ορους που χρησιμοποιουνται «αγκυλωμένο χυδαίο μαρξισμό ,σταλινικός και …..σοσιαλδημοκρατικός μαρξισμός ,ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ»
θα κανω μονο δυο σχολια
ενα για το αουσβιτς,
οτι ειναι ενα τεραστιο κενο στην ιστορια της ανθρωποτητας, ενα απο τα πολλα δυστυχως, που επιβεβαιωνει οτι το ανθρωπινο γενος ειναι ικανο για το καλυτερο αλλα και για το χειροτερο
και επισης οτι πρεπει να ειμαστε επιφυλακτικοι σε οσους βρισκουν μονο σαπιες τις κοινωνιες μας και «υποσχονται» οτι θα οικοδομησουν νεες, καθαρες και πιο δικαιες ζητωντας μας τη συγκαταθεση για να διαλυσουν τελειως τις παλιες δομες και να φτιαξουν ενα νεο τυπο μαζανθρωπου…
οχι λοιπον σε- με καθε κοστος-…..brand new worlds…..
το δευτερο ειναι γενικοτερο
δεν ξερω αν κανει βηματα μπρος η πισω η ανθρωποτητα ,σε τελικη αναλυση και δω μπαινει το ζητημα του πως βλεπει κανεις το ποτηρι ειτε μισογεματο ειτε μισοαδειο
αλλα,καλο θα ηταν το κλιμα αποκαλυψης που βλεπει ο αρθρογραφος να το αφησουμε στην ακρη και να δουμε πως το οραμα που μοιραζονται πολλοι ανθρωποι για μια καλυτερη ζωη σε ισορροπια με το σπιτι μας -τη γη…- θα το κανουμε σιγα σιγα πραγματικοτητα
και να μην αναλωνομαστε μονο σε γκρινιες και μαχες οπισθοφυλακων μια ζωη
*
μητσο λες
«Αυτό η ιστορία το έχει παραγράψει, όπως έχει παραγράψει ότι στα γκουλαγκ οι περισσότεροι ήταν ρωσοεβραίοι και κυρίως ουκρανοεβραίοι, τους οποίους έπρεπε να εξαφανίσει ο Στάλιν και τους εξαφάνισε για να μην μπαίνουν στα πόδια του, διότι κρατούσαν όλες τις θέσεις κλειδιά στις κρατικές δομές. Για τον ίδιο λόγο καθάρισε και τον περίφημο Τρότσκυ, όπως και τον Μπερια. Τότε έγινε η πρώτη απόπειρα να καθαριστεί το μετατσαρικό καθεστώς από την εβραική ολιγαρχία. »
Οποτε και οι διωξεις του σταλιν δικαιολογουνται απολυτα και καποιος θα ελεγε οτι και γενικα οι διωξεις κατα των εβραιων δικαιολογουνται αφου «καθαριζεται» η εβραικη ολιγαρχια….
??
Iσορροπει σε ενα πολυ λεπτο σκοινι αυτη η αποψη μητσο…
Και οσο για τους ρωσους στρατηγους ας φροντισουν να βοηθησουν και αυτοι καλυτερα να αναπτυχθει μια κανονικη κοινωνια στη ρωσια και οχι μια κοινωνια αυταρχικη/μαφιοζικη, στρατοκρατο-πρακτορικη, και ασ αφησουν τα μαθηματα…
η ρωμη δεν χτιστηκε σε μια μερα,η δημοκρατια θα παρει χρονο να αναπυχθει σε μια χωρα που εχει τσαρικη/ολοκληρωτικη παραδοση
7 Ιουνίου, 2014 στις 1:48 πμ
sodoma&gomora
…ο Βολταἰρος έλεγε ότι ό Λόγος μπορεί να αποτελέι τον θρίαμβο του αξιοπρεπούς ανθρώπου, όμως ο κανάγιας δεν είναι καμωμένος γι´αυτόν… μέ άλλα λόγια πίσω από τον Λόγο υπάρχουν οι άνθρωποι.
Το μέγα σκάνδαλο ήταν η συνύπαρξη της υψηλής κουλτούρας και εκπαίδευσης με την βαρβαρότητα…καμιά λόγια δύναμη και ανθρώπινη ευαίσθησία δεν εμπόδισε τη βαρβαρότητα και τη θηριωδία του ναζισμού…
Γιά μιά βαθύτερη προσέγγιση της κριτικής του Ορθού Λόγου καλύτερα να προστρέξει κανείς στο βιβλίο του Μάξ Χορκχάιμερ: Το Τέλος Του Λόγου…
7 Ιουνίου, 2014 στις 2:10 πμ
Mitsos
Μην γενικεύεις θεωρώντας ότι το μόνο σύστημα Θανάση για να λειτουργούν οι κοινωνίες είναι ο αποκαλούμενος φιλελευθερισμός οικονομικός, κοινωνικός, πλυραλιστικός. Ορισμένα πολυεθνικά κράτη με οργανωμένες μειονότητες και διαφορετικές γλώσσες δεν μπορούν να λειτουργήσουν πάντα έτσι. Δεν εχουν όλα τα κράτη την τύχη της Ελλάδας που είναι όλοι Ελληνες και Χριστιανοί ορθόδοξοι.. για να έχουν μια δημοκρατία που είδαν και έπαθαν να την αποκτήσουν μετά τη χούντα και το κυπριακό. Και κάτι άλλο. Δεν ήταν όλοι οι τσάροι τόσο ολοκληρωτικοί όσο νομίζεις. Ο Αλέξανδρος ο Β’ έστειλε το στόλο της μαύρης θάλασσας στην Αμερική κατά την περίοδο της αμερικανικης επανάστασης και μετά του αμερικανικού εμφυλίου που ενορχήστρωσε η βρετανική βασιλική οικογένεια για να ελέγξει την Αμερική.. προκειμένου να βοηθήσει τους Αμερικάνους που ήθελαν ανεξαρτησία. Από τότε η οικογένεια Ρώτσιλντ αποφάσισε ότι πρέπει να κηρύξει τον πόλεμο στους Ρωμανώφ και τα κατάφερε να τους εξολοθρεύσει το 1918..
Αν δεν πήγαινε τότε ο ρωσικός στόλος, ο αγγλικός στόλος θα είχε πιθανότατα νικήσει τους αμερικάνους επαναστάτες που δεν είχαν καν στόλο. Το ευχαριστώ βέβαια της δημοκρατικής και ελευθερης Αμερικής «Home of the Free and the Brave» φαίνεται σήμερα στην Ουκρανία, στη Γεωργία, στην Τσετσενία και αλλού.. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβεις ότι στην ΕΣΣΔ δεν σε άφηναν να μιλήσεις.. Στην Δύση σε αφήνουν να μιλάς αλλά δεν σε ακούει κανείς, σε έχουν χεσμένο.. Ολη η δυσαρέσκεια βγαίνει στο ιντερνετ και στο φατσοτέφτερο που γίνονται κάθε μέρα επαναστάσεις.. Ακόμα και το μήνυμα των εκλογών κάθε κόμμα το ερμηνεύει όπως θέλει… Σου λέει ο άλλος πήρα 8% και δεν πήρα από τα τρία το μακρύτερο όπως λέγανε οι δημοσκοπήσεις. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μας λέει ποιος πλήρωνε όλους αυτούς τους γκαλοπατζήδες για να λένε ότι θα πάρει το ΠΑΣΟΚ 3-4%.. Αφού όμως σου λεει πήρα 8%, πάει να πεί ότι ο κόσμος με θέλει να κυβερνώ.. Φάτε τη μαλάκες τώρα.. Το ποτήρι είναι μισοάδειο για μένα όταν είναι στο τραπέζι. Μισογεμάτο είναι όταν είναι κάτω από την βρύση που τρέχει νερό και γεμίζει.. Για τον Μπένυ όμως και τους Πασοκατζήδες πάντα είναι μισογεμάτο..
7 Ιουνίου, 2014 στις 7:53 πμ
Πάνος
Θανάση (Χανιά)
είναι προφανές ότι οι όροι «καπιταλισμός» και «Διαφωτισμός» (που ανάφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου) χρησιμοποιούνται με παραπλήσιο νόημα. Ακριβώς για να έχει βάση ο εξαγγελλόμενος «σοσιαλισμός» του μέλλοντος, που υποτίθεται ότι θα υπερβαίνει και τον καπιταλισμό του παρόντος και το ατυχές «γραφειοκρατικό πείραμα» του παρελθόντος και ο οποίος θα προκύψει (άγνωστο πως) ως η μόνη εναλλακτική στην καταστροφή του πλανήτη. Καλών προθέσεων θεολογία, δηλαδή – αλλά ο δρόμος για την Κόλαση, ως γνωστόν, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις… 😉
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω την (κάποια) υποτίμηση των άλλων δύο εμβληματικών μαζικών εγκλημάτων του 20ου αιώνα, πέρα από το Άουσβιτς: του Γκουλάγκ και της Χιροσίμα. Αναφέρονται μεν, αλλά άτονα, λες και πρόκειται για υποδεέστερα εγκλήματα.
(Προσοχή στη λέξη «εμβληματικά»: σημαίνει ότι υπήρξαν κι άλλα – ενδεχομένως εξίσου σοβαρά, απλά αυτά έχουν αποτυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως αναφορές).
7 Ιουνίου, 2014 στις 8:00 πμ
Πάνος
Έτσι, γιατί η «υψηλή κουλτούρα και εκπαίδευση» επ’ ουδενί δε σημαίνει απαλλαγή του ανθρώπου και των κοινωνιών από τις βασικές (μπορείς να τις πεις και αταβιστικές) επιρροές του επεκτατικού ενστίκτου αφενός και της μυθολογικής σκέψης (η οποία εν πολλοίς «ιεροποιεί» αυτό το ένστικτο) αφετέρου.
Για να το πω απλά, ανέκαθεν οι πιο μορφωμένες, πλούσιες και καλά εκπαιδευμένες κοινωνίες μπορούν να διαπράξουν ψυχρά και υπολογισμένα τα χειρότερα εγκλήματα. Αυτό δεν συνέβη στην Μήλο, από τους λαμπρούς και αξιοθαύμαστους Αθηναίους του «Χρυσού Αιώνα»;
7 Ιουνίου, 2014 στις 11:39 πμ
Mitsos
«Eiναι προφανές ότι οι όροι “καπιταλισμός” και “Διαφωτισμός” (που ανάφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου) χρησιμοποιούνται με παραπλήσιο νόημα. Ακριβώς για να έχει βάση ο εξαγγελλόμενος “σοσιαλισμός” του μέλλοντος, που υποτίθεται ότι θα υπερβαίνει και τον καπιταλισμό του παρόντος και το ατυχές “γραφειοκρατικό πείραμα” του παρελθόντος και ο οποίος θα προκύψει (άγνωστο πως) ως η μόνη εναλλακτική στην καταστροφή του πλανήτη. Καλών προθέσεων θεολογία, δηλαδή – αλλά ο δρόμος για την Κόλαση, ως γνωστόν, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις… »
Δεν μιλάμε για το μακρινό μέλλον, ούτε νομίζω ότι μιλάει κανείς μέσα στο Συριζα για σοσιαλισμό ή κομμουνισμό στην Ελλάδα. Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης τελείωσε ιστορικά το 91. Ισως μόνο ο Λαφαζάνης, αλλά και αυτός απογοητεύτηκε πλέον και το μονο που λέει είναι η δραχμή και τίποτα άλλο. Από πού λοιπόν προκύπτει ότι ο κόσμος θα πάει ή θέλει σε παγκόσμια κλίμακα αυτό που αποκαλείς σοσιαλισμό? Εγώ απλώς επισημαίνω μερικά ιστορικά γεγονότα και αποδεικνύω οτι αυτό που ονομάζουμε νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει πέραν από κάτι θεωρίες συνωμοσίας τύπου ψεκασμένων και λοιπών. Ολες αυτές οι θεολογικού τύπου προσεγγίσεις υπάρχουν από μεριδας κυρίως μερικών αγράμματων δεξιών οι οποίοι απλώς τα παίρνουν από το σιωνιστικό λόμπυ της Αμερικής για να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο ρίχνοντας το επίπεδο σε θεολογικού και αστρολογικού τύπου αναζητήσεις.. Οπως επίσης σου λένε απλά συνέχεια ότι όλα είναι κανονισμένα, τίποτα δεν αλλάζει, και άλλα ωραία για να κοιμάται ο κόσμος όρθιος.
Η λεγόμενη ΕΕ είναι μέρος αυτής της ιστορίας παγκόσμιου ελέγχου και κάνει ό,τι μπορεί να διαλύσει την έννοια ορθοδοξία.. από το 1204 που έστειλε τους σταυροφόρους στην Πόλη. Ο πόλεμος δύσης ανατολής, Βυζαντίου Γότθων, Οστρογότθων, Φράγκων εναντίον του Βυζαντίου υπάρχει μέχρι σήμερα απλά πότε-πότε φαίνεται και μετά ξαναγίνεται υπόγεια. Σήμερα φαίνεται πχ στην Ουκρανία.. Αυτό που πολεμάνε οι δυτικοί εκεί ειναι να αποκόψουν τη Ρωσία από το να στήσει αυτό που αποκαλεί ο Μπρεζίνσκυ Ευρασιατική Ενωση, το οποίο στήνεται πάνω στις παραδόσεις της ορθοδοξίας, και του Βυζαντίου.. Μια βυζαντινή αυτοκρατορία θέλει να στήσει ο Πούτιν και ο Ντούγκιν, μια οθωμανική θέλει να στήσει ο Νταβούτογλου, την Pax Americana θελουν να διαιωνίσουν οι Αγγλοι με τους Αμερικάνους, το 4ο Ράιχ θέλει η Γερμανία.. Καθένας κάτι θέλει, απλά να ξέρουμε εμείς πού πάνε τα πράγματα και να κάτσουμε να σκεφτούμε πού πρέπει να μπούμε στο μέλλον διότι το δόγμα ανήκομεν εις την δύση δεν είναι πανακεια. Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και έχουν συμβεί κοσμοιστορικές αλλαγές στον κόσμο. Δεν ζούμε ακόμα στο 1950, που έπαιζε η Ελλάς τον πρώτο ρόλο γεωστρατηγικά για την Αμερική και ήταν διατεθειμένη και σχέδιο Μάρσαλ να κάνει, και να μοιράζει τρόφιμα, όπλα και χρυσές λίρες και δολλάρια σε μερικά λαμόγια της Ελλάδος. Ας το κατανοήσουμε αυτό και μετά ας δούμε τους υπόλοιπους συσχετισμούς όπως αυτοί τελικά θα διαμορφωθούν.
7 Ιουνίου, 2014 στις 11:59 πμ
Πάνος
Μήτσο,
ο σύριζα και ο Λαφαζάνης δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το άρθρο του Μητραλιά. Ούτε τα υπόλοιπα που αναφέρεις.
7 Ιουνίου, 2014 στις 3:06 μμ
Mitsos
Γιατί σου πα εγώ ότι έχουν? Στο σχόλιο σου απο πάνω απαντώ. Και σου ξαναπεπισημαίνω ότι το 5-10% του πληθυσμού της Γης καταναλώνει πανω από το 60% της ενέργειάς της και περνούσε καλά μέχρι σήμερα. Δεν θα συμβαίνει ακόμα αυτό για πολύ καιρό. Διότι τα βόδια της Ανατολής αρχίζουν και ξυπνάνε. Και όταν το βόδι ξυπνήσει και αρχίσει και κλωτσάει και κουτουλάει, δεν είναι εύκολο να το ζέψεις να κάνει χωράφι.
7 Ιουνίου, 2014 στις 9:11 μμ
Θανασης_χανια
Ο διαφωτισμος δεν εχει σχεση με το αουσβιτς,οχι αιτιωδη παντως…
Ενδεχομενως αυτο που θελει να υπονοησει ο αρθρογραφος ειναι κατι τετοιο
» παρ`ολη την προοδο της ανθρωποτητας τον διαφωτισμο και τον αστικο καπιταλισμο εγκληματα οπως του αουσβιτς δεν εμποδιστηκαν,οποτε μηπως ο διαφωτισμος/καπιταλισμος κλπ τελικα τα προκαλουν?»
το οποιο δεν στεκει βεβαια
μαζικα εγκληματα σφαγες διωξεις εθνοκαθαρσεις γενοκτονιες σε φυλετικη εθνοτικη θρησκευτικη οικονομικη εξουσιαστικη κλπ βαση υπηρξαν παμπολλες καθολη την πορεια της ανθρωποτητας
ο εικοστος αιωνας ηταν οντως ενα σημειο καμπης και πιστευω να βελτιωνεται η κατασταση οσο περναει ο χρονος
πλεον δεν ειναι ευκολο να μεινει κατι κρυφο και αυξανει το ρισκο του οποιουδηποτε θελησει να κανει κατι τετοιο
απομενει ο μεγαλος κινδυνος των οπλων μαζικης καταστροφης (Ο.Μ.Κ.)σε συνδυασμο με φανατισμους η και μονο με την τρελα καποιων
γιαυτο και θα πρεπει να σταματησουμε να βλεπουμε παντου φαντασματα και να υποστηριχθουν οι προσπαθειες για μη εξαπλωση των Ο.Μ.Κ.
(α, και της…καταστροφης τους οποτε μπορει να γινει, καληωρα στη συρια.. 🙂 )
και βεβαια αυτοι που τα κατεχουν ηδη να ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝΕ…..
************************************************************************************
Μητσο οι δημοκρατικοι κανονες ο σεβασμος των στοιχειωδων ανθρωπινων δικαιωματων και η αγαπη για την ελευθερια ναι για μενα ειναι η βαση και δεν με ενδιαφερει πως λεγεται και τι ταμπελακι …ισμου μπαινει
ανθρωπισμος ισως?
σαφως και ειναι δυσκολο να γινουν ολα αυτα και σαφως υπαρχουν καθεστωτα και κρατη στα οποια δεν ειναι «ωριμες» οι συνθηκες
να ωριμασουν ομως,η στοχευση αυτη να ειναι…
και …χαλαρωσε λιγο με τον σιωνισμο και τους ….ροτσιλντ και δεν ξερω τι
η ιστορια ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη για να καθοριζεται απολυτα απο τον οποιοδηποτε,ασε που ενισχυει αυτη η αποψη τη μοιρολατρια και την παραιτηση (και το φανατισμο…)
και για να ξεκαθαρισω τη θεση μου δεν λεω να μην μιλαμε για κατι αν αυτο υπαρχει κατα τη γνωμη μας αλλα σε μια *πραγματιστικη* βαση και οχι συνεχεια σε ενα συναισθηματικο/φαντασιακο επιπεδο
οσον αφορα τη βοηθεια των ρωσων στην αμερικανικη επανασταση αυτη δεν υπηρξε
οι γαλλοι βοηθησαν πολυ και καποιοι αλλοι ανταγωνιστες στη θαλασσα της μ.βρετανιας
τωρα αν αναφερεσαι στον εμφυλιο δεν το ξερω το θεμα και δεν νομιζω απο ενα μικρο ψαξιμο να ειναι τοσο σημαντικο θεμα που να τους εχουνε και …υποχρεωση! 🙂
εξαλλου σε δυο παγκοσμιους πολεμους βρεθηκανε στην ιδια μερια και ως γνωστο ηταν σημαντικοτατη η βοηθεια σε πολεμικο υλικο και αλλα υλικα απο την αμερικη στην εσσδ στον β ππ οταν δεχοταν το βαρος της επιθεσης απο τους ναζι
Και τελος ,βιαζεσαι να δικαιωσεις τον χαντινγκτον βλεπω και για τον πολεμο των πολιτισμων και για τη θεση της ελλαδας
αλλα και αναβιωση της βυζαντινης αυτοκρατοριας??
σορρυ μητσο αλλα αν θες να πηγαινει η ελλαδα σε διασκεψεις με τα υποδειγματα δημοκρατιας ,την λεωκορωσια του λουκασενκο τη ρωσια του πουτιν το ναζαρμπαγιεφ,το ουζμπεκισταν του καριμοφ και της …γκουλναρα καριμοβα κατι μυστηριους σε κυργιζια ,τατζικισταν κινα β κορεα και δε συμμαζευεται οκ παω πασο…
α,δες το και λιγο αλλιως στην ουκρανια και την τσετενια, υπαρχουν και ουκρανοι και τσετσενοι …
εκτος του καντιροφ εννοω 🙂
7 Ιουνίου, 2014 στις 11:01 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Κάποιοι θέλουν να πούνε ότι το άουσβιτς είναι ..καπιταλιστικό φαινόμενο, κάποιοι άλλοι ότι τα γκουλάγκ ή ο μελιγαλάς κομμουνιστικό.
Είναι φυσικά και τέτοιο και έχει μεγάλη σημασία να το αποδεχθούμε, στην ιστορία τα φαινόμενα υπάρχουν όπως εκφράζονται , όχι …γενικότερα, αλλά ούτε μόνο τέτοια, ούτε κυρίως τέτοια.
Δηλαδή αν ..καταργηηθεί ο καπιταλισμός δεν καθαρίσαμε από κινδύνους μαζικών εθνοκαθάρσεων, ούτε τώρα που καταργήθηκε ο κομμουνισμός, ως κρατική οντότητα τουλάχιστον, έχουμε καθαρίσει από κινδύνους του πολιτικού βολουνταρισμού πολιτικών θεολογιών.
Άπαντες (εκ των 2) αρνουνται να δούνε αυτό που λέει ο Πάνος παραπάνω και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα.
Το αποτέλεσμα (της άρνησης να το δουν πιο ..συνολικά) είναι ένας διάλογος κωφών, συνεννόηση τσιμέντο θα λέγαμε, κατά τον οποίον ανταλάσσονται συνθήματα κενά περιεχομένου.
8 Ιουνίου, 2014 στις 10:47 μμ
2late2little
Etymology
The full name of Adolf Hitler’s party was Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (National Socialist German Workers’ Party). The shorthand Nazi was formed from the first two syllables of the German pronunciation of the word «national» (IPA: [na-tsi̯-o-ˈnaːl]).[4]
«National Socialist German Workers’ Party»
Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε λεβέντες?
Ακόμα παριστάνετε τους ανήξερους για τα σοσιαλιστικά γκούλαγκ και τα Άουσβιτς?
Επιτέλους, δεν έχετε καθόλου ντροπή?
Φτάνει πιά.
6 Ιουνίου, 2017 στις 5:50 μμ
Πάνος
https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/04/18/gcw-153/