iran

Janet Larsen

NOVEMBER 16, 2012

Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης

Στις 18 Αυγούστου του 2012, το Associated Press ανέφερε ότι ‘ μια γιγαντιαία θύελλα σκόνης στροβίλιζε καφεκόκκινα σύννεφα πάνω από τη βόρεια Οκλαχόμα προκαλώντας τρακαρίσματα πολλών οχημάτων σε κεντρικότατη λεωφόρο αναγκάζοντας την αστυνομία να κλείσει μια σειρά από δρόμους…’ Οι γεωργοί της περιοχής είχαν πρόσφατα οργώσει τις εκτάσεις τους προκειμένου να καλλιεργήσουν σιτάρι κατά τους χειμερινούς μήνες. Η σκόνη του γυμνού εδάφους – αφυδατωμένου από την ανηλεή ξηρασία που έπνιξε σχεδόν τα δύο τρίτα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τις Μεγάλες Πεδιάδες — εύκολα στροβιλίστηκε στον ουρανό από τους ισχυρούς ανέμους, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό από τη νότια Νεμπράσκα μέχρι το Κάνσας και την Οκλαχόμα.

Οι παρατηρητές δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά θυμήθηκαν τις θύελλες σκόνης της δεκαετίας του 1930 οι οποίες κάλυψαν εντελώς 100 εκατομ acres στο δυτικό Κάνσας, την Οκλαχόμα, περιοχές του Τέξας, το βορειοανατολικό Νέο Μεξικό και νοτιοανατολικό Κολοράντο. Εν τούτοις όταν ρωτήθηκε αν οι περιοχές αυτές θα έμπαιναν σε μια περίοδο σκόνης, ο Υπουργός Γεωργίας της Οκλαχόμα Jim Reese ήταν κατηγορηματικός: ‘αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά’. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου μαζί με τυχοδιώκτες ‘αγρότες με τη βαλίτσα στο χέρι’ που στόχευαν να βγάλουν γρήγορα δολάρια, όργωσαν εκατομμύρια acres λιβαδιών που ανήκαν στους ιθαγενείς.

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι σοβαροί άποικοι των ημιάνυδρων πεδιάδων μαζί με τυχοδιώκτες ‘αγρότες με τη βαλίτσα στο χέρι’ που στόχευαν να βγάλουνγρήγορα δολάρια, όργωσαν εκατομμύρια acres λιβαδιών που ανήκαν στους ιθαγενείς. Βέβαιοι ότι ‘η βροχή ακολουθεί το όργωμα’ και παρασυρμένοι από τα κίνητρα της κυβέρνησης , από τις υποσχέσεις για σύντομη κατασκευή σιδηροδρόμου και ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια θέση για την οικογένεια τους- αυτοί οι αγρότες αγκάλιασαν τα καινούργια διαθέσιμα τρακτέρ, τα πανίσχυρα άροτρα, και τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές για να ανα(κατασ)τρεψουν τον αειθαλή χλοοτάπητα που τους είχαν παραδώσει οι Ιθαγενείς Αμερικανικές φυλές που ήταν χώρος βοσκής για εκατομμύρια βίσωνες μέχρι τότε.

Το όργωμα τότε είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των χρόνων με τις βροχοπτώσεις, και αρχικά η συγκομιδή ήταν καλή. Οι υψηλές τιμές των σιτηρών –καθώς υπήρχαν κυβερνητικές εγγυήσεις λόγω του Α` Π Πολέμου –ενθάρρυναν τους αγρότες να οργώσουν όλο και περισσότερες γαίες. Μα ύστερα από λίγο τους χτύπησε η Μεγάλη Ύφεση. Οι τιμές των σιτηρών κατέρρευσαν και τα χωράφια εγκαταλείφτηκαν. Και όταν έφτασε η ξηρασία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η σκόνη από τα εδάφη παρασύρθηκε από τον αέρα και έτσι η γόνιμη γη εξαφανίστηκε από τις θύελλες. Απαλλαγμένη η γόνιμη γη από το ζωντανό της χαλί που το αποτελούσαν τα χορτάριαμε τις πολυετείς τους ρίζες έγινε έρμαιο των ανέμων.

Σύννεφα τόσο ψηλά όσο τα βουνά και μαύρα όσο η νύχτα κάλυψαν τη γη. Κανονικέςθύελλες σκόνης σφυροκοπούσαν ανηλεώς τους αγρότες και οι πιο μεγάλες απ` αυτές έγιναν αντιληπτές στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, ακόμα και από πλοία που έπλεαν εκατοντάδες μίλια μακριά στον Ατλαντικό. Σχηματίστηκαν και εξαπλώθηκαν δίνες σκόνης, τρένα φράχτες και αυτοκίνητα καταχώθηκαν. Η πνευμονία που προήλθε από τη σκόνη ‘ αφαίρεσε ζωές , συχνά εκείνες μικρών παιδιών. Οι άνθρωποι έφευγαν από τι περιοχές αυτές κατά κύματα.

……………………………………………………………………………….

Η φωτογραφία είναι πρόσφατη, από την Τεχεράνη.