Στο ζήτημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων οποιασδήποτε εταιρείας, κάποια ήκιστα σχόλια για να μην μένουμε με τις εντυπώσεις.

  1. Άλλο η αξιολόγηση ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας, άλλο η αξιολόγηση της θέσης, δηλαδή κάτι που αφορά την ίδια καθεαυτή η αναδιάρθρωση της εταιρείας. Η θέση κλητήρα ή νυχτοφύλακα δεν θέλει τίποτε άλλο από απόφοιτο γυμνασίου.
  2. Η αξιολόγηση των δομών, δηλαδή μιας Υπηρεσίας πρέπει να γίνει με κριτήρια σύγχρονα, τα οποία θα πηγαίνουν προς κάποια κατεύθυνση την ίδια την Υπηρεσία… Δηλαδή αν μια Υπηρεσία τα επόμενα 5-10 χρόνια πρέπει να έχει νέο οργανόγραμμα που θα ικανοποιεί τις τοτινές απαιτήσεις… πχ η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων καταργεί μοιραία θέσεις που δεν έχουν γνώσεις χρήσης Η/Υ. Μπορεί όμως οι παλαιές δακτυλογράφοι να αποκτήσουν δεξιότητες ώστε να καλύπτουν τις θέσεις. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι οι θέσεις να είναι καλά περιγεγραμμένες, πχ επίπεδο εκπαίδευσης, δεξιοτήτων Η/Υ κοκ

Πάμε τώρα στο ζήτημα της αξιολόγησης προσωπικού καθεαυτής. Το πρόγραμμα που κομίζει η κυβέρνηση είναι μια αξιολόγηση τραβεστί. Μια τελείως διαφορετική έκδοση εφαρμόστηκε για την General Electric στις ΗΠΑ, όπου εκεί τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της εξαναγκασμένης κατανομής (forced ranking). Ακόμη κι εκεί όμως η τεχνική που εφαρμόστηκε ήταν αρκετά προσεκτική:

-τέθηκαν οι εργασιακοί στόχοι, ανά διεύθυνση, τμήμα, προσωπικο.
-στο τέλος του χρόνου έγινε αναλυτική εκτίμηση επίτευξης των στόχων. Η εκτίμηση έγινε από φορέα που δεν είχε καμία σχέση με την εταιρία προσωπικό. Δηλαδή πχ σε έναν Δήμο δεν θα την κάνει κανείς από το Δήμαρχο ή τους υπαλλήλους. Σε ένα υπουργείο το αυτό.
-Έγινε συζήτηση με το προσωπικο και ρυθμίστηκαν τα νέα δεδομένα. Στο τέλος αυτού, ο καθένας Διευθυντής, Τμηματάρχης, υπάλληλος ήξερε ακριβώς που υστερούσε και τι έπρεπε να δουλέψει. Αυτό ήταν το calibration. Τον επόμενο χρόνο άρχισε να μετράει η αξιολόγηση και να έχει πραγματική ισχύ.

Δηλαδή ακόμη και σε αυτό το αυστηρότερο στα χρονικά σύστημα:
-υπήρχε χρόνος προσαρμογής
-υπήρχαν οι στόχοι
-υπήρχαν οι αξιολογήσεις για την ιεραρχία από φορείς ανεξάρτητους του φορέα που αξιολογείτο
-υπήρξε η διερεύνηση.

Το σημαντικότερο: Οι εξαναγκασμένες κατανομές, κατόπιν παραδοχής των ιδίων των ερευνητών (φανατικοί νεοφιλελεύθεροι) που τις επέβαλαν, μιλούσαν για πάνω από 400 άτομα για να υπάρχει αξιοπιστία στο rating. Επομένως δεν μπορεί (όπως απαιτεί το ελληνικό σύστημα τραβεστί) από ένα τμήμα μιας υπηρεσίας να επιβάλλεται το 25% των υπαλλήλων του να είναι χαμηλής απόδοσης. Αυτό ακριβώς είναι το τραβεστί στην ιστορία. Ατεκμητίωτο επιστημονικά, μπάζει από παντού και κυρίως εκτός κάθε έννοιας αξιολόγησης προσωπικού.

Από την εποχή του Welch, J. F. (2001) και του Murphy (1989), πολλά άλλαξαν. Κυρίως δέχτηκε κριτική το ζήτημα της εξαναγκασμένης κατανομής βαθμών που τότε είχε ως λύση ανάγκης προτιμηθεί, μέχρι να βρισκόντουσαν νέα αντικειμενικότερα κριτήρια…

Αυτά βρέθηκαν και στην πορεία όλα αυτά αναθεωρήθηκαν… Εκείνοι που τα αναθεώρησαν βρήκαν στην πράξη τις αδυναμίες και την αποτυχία των συστημάτων που θέλουν βεβιασμένα να εφαρμόσουν στη χώρα μας…

Δύο είναι τα καίρια:

α. Εκείνοι που προσπαθούν να τα περάσουν ΔΕΝ θέλουν καμίας μορφής αξιολόγηση. Είναι προφανές γιατί. Θα πέταγε στο δρόμο πρώτα και κύρια αυτούς τους ιδίους. Θέλουν απλά κομματικό μαρκάρισμα…

β. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς τον τροχό. (Εδώ είναι που μπαίνει η κριτική όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλους τους ‘καλοπροαίρετους’ αρνητές της αξιολόγησης των ΔΥ). Αντί να απαντούν όχι, καλύτερα να λένε ΝΑΙ στην αξιολόγηση. Και επειδή δεν χρειάζεται όπως προείπα να ανακαλύψει κανείς τον τροχό, μπορεί κανείς να αντλήσει πραγματικά πολύ ωραία συστήματα. Μεγάλη δουλειά έχει γίνει (για ευνόητους λόγους) στις ΗΠΑ. Κατά την ταπεινή μου και ασήμαντη γνώμη, η πολιτεία του Κολοράντο έχει εκδόσει σημαντική βιβλιογραφία και το σύστημα αξιολόγησής της είναι ‘στα μέτρα μας’.


Το (State of Colorado EE Handbook_1) είναι ευαγγέλιο, και απο εκεί βρίσκει κανείς links…
κάποιος άλλος μπορεί να δει εδώ:


Combining Multiple Performance Measures:
Do Common Approaches Undermine
Districts’ Personnel Evaluation Systems?
August 2013
Michael Hansen, Ph.D.
Mariann Lemke
Nicholas Sorensen, Ph.D.


χρήσιμοι σύνδεσμοι για να ξεκινήσει κανείς να τα ψάχνει:

http://www.nber.org/papers/w2944.pdf (αρχαία εποχή…)

*
http://www.professorblume.com/uploads/1/0/6/9/1069884/blume_et_al._2009_reactions_to_different_types_of_fds.pdf (σκεπτικισμοί που δεν είναι μαθηματικοί)

*

για όσους έχουν όρεξη:
http://digitalcommons.ilr.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1298&context=cahrswp&sei-redir=1&referer=http%3A%2F%2Fscholar.google.gr%2Fscholar%3Fq%3Dperformance%2Bevaluation%2Bforced%2Bdistribution%26hl%3Den%26as_sdt%3D0%26as_vis%3D1%26oi%3Dscholart%26sa%3DX%26ei%3Du4UgVMS0A8PXPIHUgagG%26ved%3D0CCkQgQMwAA#search=%22performance%20evaluation%20forced%20distribution%22

κοκ