Η ΕΛΑΣ έκανε τη δουλειά της: δέχτηκε μια καταγγελία και εφάρμοσε το νόμο, όπως είχε υποχρέωση.

Δέκα παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες συνέλαβε η ΕΛΑΣ — ΣΚΑΪ www.skai.gr.

Το θέμα όμως ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει εκεί. Αντιγράφω από ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο:

Η παράνομη απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εξυπηρετεί την ανάγκη των φτωχών νοσηλευόμενων ασθενών για ολοήμερη φροντίδα, φροντίδα την οποία δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού στις κλινικές του δημοσίου συστήματος Υγείας, ούτε οι νομίμως εργαζόμενες αποκλειστικές νοσοκόμες, λόγω εξαιρετικά υψηλών νομίμων αμοιβών τις οποίες απαιτούν – σύμφωνα με τον νόμο, ασφαλώς.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=27686

Μόνο όποιος δε χρειάστηκε να φροντίσει δικό του άνθρωπο νοσηλευόμενο σε δημόσιο νοσοκομείο ενδέχεται να μην καταλαβαίνει πιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Να προσθέσω μόνο ότι η απίστευτη γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις αποθαρρύνουν δραστικά την προσπάθεια για ανάκτηση του μικρού ποσού που «δικαιολογούν» τα ταμεία. Και ότι η άμεση καταβολή του έξτρα κόστους είναι πολλές φορές εντελώς πέρα από τις δυνατότητες των ασθενών και των οικογενειών τους.

Λύσεις φυσικά υπάρχουν, αλλά απαιτούν προσλήψεις προσωπικού (νοσηλευτριών) και πλήρη κάλυψη του (αναθεωρημένου προς τα κάτω) κόστους για μια «αποκλειστική», χωρίς οικονομική και γραφειοκρατική εμπλοκή του ασθενούς και των οικείων του.

Αλλά, όταν πρόκειται να γίνει λόγος για τα αυτονόητα στην υγεία, την ποιότητα νοσηλείας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μη προνομιούχων Ελλήνων, καλύτερα να μη μιλάμε, γιατί θα μας αποκαλέσουν ανεύθυνους λαϊκιστές, που δε νοιαζόμαστε για τη σωτηρία της Πατρίδας.