Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης (ή όποιος το σκέφτηκε) έχει ως στόχο τον πολυκερματισμό των ΔΥ – και τον προσεταιρισμό αυτών που «θα πάρουν κάτι παραπάνω» – εις βάρος αυτών που θα το χάσουν. Η κοινή λογική λέει ότι τέτοιες αλλαγές στους μισθούς πρέπει να αφορούν μόνο όσους θα προσληφθούν στο μέλλον και όχι όσους υπηρετούν ήδη. Εξάλλου το πραγματικό πρόβλημα όσων δουλεύουν στο δημόσιο δεν είναι τόσο οι χαμηλοί μισθοί, αλλά η εξωπραγματική φορολογία, η οποία πιθανότατα ξεπερνάει το 70% για τους «υψηλόμισθους», αν υπολογίσουμε τους φόρους σε όλες τους τις μεταμφιέσεις.
Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στα σχέδια Μητσοτάκη για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο | Newsroom | Newsroom.
23 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Οκτωβρίου, 2014 στις 10:39 μμ
Phoenix
Reblogged this on tolmima.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 9:22 πμ
Fil
Καλημέρα.
«Η κοινή λογική λέει ότι τέτοιες αλλαγές στους μισθούς πρέπει να αφορούν μόνο όσους θα προσληφθούν στο μέλλον και όχι όσους υπηρετούν ήδη»
Σε πλήρη αντίθεση με τους ιδιωτικούς δηλαδή που ισχυσε για όλους η δυνατότητα μείωσης μισθού.
«Εξάλλου το πραγματικό πρόβλημα όσων δουλεύουν στο δημόσιο δεν είναι τόσο οι χαμηλοί μισθοί, αλλά η εξωπραγματική φορολογία, η οποία πιθανότατα ξεπερνάει το 70% για τους “υψηλόμισθους”»
και για τους υπόλοιπους υπάρχει το ίδιο πρόβλημα.
Η δική μου κοινή λογική λέει ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος και ο δημόσιος πρέπει να αμείβονται το πολύ το ίδιο. Με τα 680 *12 ο δημόσιος έρχεται στα ίδια επίπεδα με τα 586 *14 του ιδιωτικού. Fair enough.
Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο προφανώς ζητάει από τον υπάλληλο των 586 να συνεισφέρει δυσανάλογα σε φόρους για τον καλύτερα αμειβόμενο δημόσιο υπάλληλο.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 10:16 πμ
Πάνος
Fil,
είναι προφανές ότι δεν κατάλαβες περί τίνος πρόκειται. Δεν πρόκειται για αύξηση ή μείωση της συνολικής μισθοδοσίας του δημοσίου, αλλά για εσωτερικές ανακατανομές: άλλοι ΔΥ θα χάσουν, άλλοι θα κερδίσουν. Με τελικό ωφελημένο την… εφορία, η οποία όλο και κάτι παραπάνω θα τσιμπήσει.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 10:29 πμ
Fil
http://www.skai.gr/news/greece/article/267905/erhetai-neo-misthologio-sto-dimosio-680-euro-o-vasikos-misthos-/
«Νέο τοπίο διαμορφώνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ο βασικός μισθός θα είναι στα 680 ευρώ και προβλέπονται μειώσεις (από 2% έως 12%), αλλά και αυξήσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα ανάλογα με το επίπεδο των σπουδών τους
Ο μισθός αυτός αντιστοιχεί στον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), αλλά καταβάλλεται επί 12 μήνες, αντί 14 στον ιδιωτικό τομέα (δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν περικοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας).
Την ίδια στιγμή, αυξήσεις θα πρέπει να περιμένουν γιατροί του ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και όσοι κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.»
Καλά όλοι δεν λέγανε για την οριζόντια ισοπέδωση;
Ε τώρα σου λέει θα πάρουν αυξήσεις όσοι έχουν μεταπτυχιακό.
Για τον εισαγωγικό μισθό ισχύουν όσα είπα παραπάνω.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 10:56 πμ
Πάνος
Οφ, οφ… (ουφ) 😉
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 10:57 πμ
Πάνος
Πως και δεν σχολίασες ακόμα τις ορέες δηλώσεις του Μπουτάρη για τον ήρωα Βενιζέλο; Μήπως δεν πρόσεξες το ποστ;
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 11:03 πμ
Fil
Ξεφύσα όσο θες 😉
Αναμένω το νεο επιχείρημα από τη δημοσιουπαλληλία:
ΝΑΙ στις αυξήσεις για πτυχιούχους κλπ αλλά ΟΧΙ στην ανατροπή κεκτημένων για τους υπόλοιπους.
Greek way..
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 11:17 πμ
Πάνος
Κανένας δεν το είπε αυτό, γιατί σημαίνει ότι αλλάζουν οι εργασιακοί όροι απροειδοποίητα, κι αυτό εμπίπτει αποκλειστικά στη λογική του Μητσοτάκη. Ήδη το πασόκ αντιδρά – και έχει δίκιο, γιατί ο άλλος κάνει πολιτική ερήμην τους (και ερήμην της λογικής). Επαναλαμβάνω για όσους έχουν πρόβλημα κατανόησης όσων γράφω, το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι αυξήσεις (είναι αστείο και να το συζητάμε τώρα) αλλά η επαναφορά της φορολογίας από το υπερπέραν στην πραγματικότητα.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 11:23 πμ
Fil
Ούτε και εγώ συμφωνώ στην αλλαγή εργασιακών όρων απροειδοποίητα. Πλην ελληνικού δημοσίου..
Επίσης το θεμα (του ποστ) δεν είναι η φορολογία αλλά οι αλλαγές στο μισθολόγιο.
Και κάτι τελευταίο και αποσύρομαι. Το να ισχύσουν οι αλλαγές από δω και στο εξής είναι η πιο άθλια συνήθεια που έχει καθιερωθεί στη χώρα για αποφυγή συγκρούσεων και μεταθέτει όλο το βάρος στους νεότερους. Θαρρείς και για αυτούς δεν αλλαζουν οι όροι εργασίας αφού θα μπαίνανε αλλιως με άλλο μισθό!
Τρομερή αλληλεγγύη.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 11:27 πμ
Πάνος
Μη συμφωνείς, αλλά καλό είναι να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΑΚΟΜΑ Δημοκρατία και νόμοι και δεν λειτουργούμε με το έτσι θέλω του κάθε… μερακλή.
Όσο για το θέμα του ποστ… απλά δεν παίζεσαι 😉
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 11:51 πμ
Lavrentij
Fil, ο ΔΥ των 680 δεν χρηματοδοτείται από τον ΙΥ των 580, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να χρηματοδοτείται από αυτόν. Πρέπει να χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση του υπαρκτού πλούτου, ο οποίος σίγουρα δεν είναι το εισόδημα των 580 ευρώ, αλλά τα επιχειρηματικά κέρδη, τα ακίνητα κλπ. Το μόνο ερώτημα είναι να δούμε τι μισθούς επιτρέπει ο υπαρκτός πλούτος μιας κοινωνίας, προκειμένου να πετύχουμε αν θέλεις μια αειφόρο φορολογική πολιτική, που δεν θα εξοντώσει την οικονομία και την κοινωνία μέσα σε μια 5ετια. Έχω την εντύπωση ότι εδώ ο βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση για να κλείσουν άλλες μαύρες τρύπες, με αφορμή την εξομοίωση με τους ήδη πολυ προβληματικούς και χαμηλούς βασικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Για είναι λοιπόν fair η εξομοίωση θα έπρεπε καταρχήν να είναι fair το συγκεκριμένο επίπεδο μισθών, για το οποίο έχω πολλές αμφιβολίες.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:08 μμ
Fil
Λαυρέντη όσο χρηματοδοτείται όμως από τον 580 το «δεν πρέπει να χρηματοδοτείται» μετατίθεται στο μέλλον.
Άσε που προσωπικά θεωρώ ουτοπικό να μη συμμετέχει η φορολογία των ΙΥ στη χρηματοδότηση των μισθών του ΔΥ. Μόνο τους φόρους φυσικών προσώπων να δεις θα καταλάβεις για τι μερος των εσόδων του κράτους μιλάμε. Fair μπορεί να μην είναι το επίπεδο μισθών σήμερα αλλά για κάποιους ισχύει και για άλλους όχι.
Άρα πως να το κάνουμε πρέπει να προσαρμοστεί ο δημόσιος στον ΙΥ. Γιατί εκτός της ισονομίας υπάρχει και θεμα ότι όσο παραμένει η ψαλίδα, οι τιμές συγκρατούνται υψηλότερα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή του ΙΥ καθώς το κόστος ζωής δεν προσαρμόζεται στο μισθό του.
Τέλος η δαιμονοποίηση των επιχειρηματικών κερδών δε με βρίσκει σύμφωνο. Με βρίσκει σύμφωνο η πολύ χαμηλή φορολόγηση όσων κερδών επανεπενδυονται γιατί αυτά τα κέρδη θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν τη δυνατότητα αυξήσεων και στο δημόσιο τομέα.
Πάνο τι σχέση έχει πάλι το ΑΠΟΛΥΤΟ επιχείρημα περί δημοκρατίας; Είπα κάτι αντιδημοκρατικό; Αντιδημοκρατικό είναι το «να μην αλλάξει τίποτα για τους παλιούς μόνο για τους νεοεισερχόμενους»
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:25 μμ
Lavrentij
Fil, εννούσα δεν πρέπει να χρηματοδοτείται από όσους έχουν τόσο χαμηλό εισόδημα και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χρηματοδοτείται ΜΟΝΟ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι π.χ. γελοίο εδώ που φτάσαμε να συζητάμε ακόμη τι θέλει αυτοβούλως να συνεισφέρει ο εφοπλιστικός κλάδος το δημόσιο ταμείο και καθιστά εντελώς υποκριτική κάθε κουβέντα περί δίκαιης κατανομής των βαρών της κρίσης.
Δεν καταλαβαίνω επίσης πώς ξεπερνάς το ζήτημα του αν οι μισθοί των 580 είναι fair ή όχι. Αν δεν είναι, τότε στερείται λογικής το επιχείρημα της εξομοίωσης, ή μάλλον φαίνεται να υπακούει σε μια πολύ ψυχρή και υποκριτική λογική που δεν μπορώ να δεχτώ. Σίγουρα για τον εργοδότη όπως και για το δημόσιο είναι καλύτερο να δίνουν 580 επί 14 ή 680 επί 12, αντί π.χ. για 700 και 900 αντίστοιχα, το ερώτημα όμως είναι μπορούν να δώσουν παραπάνω χωρίς αυτό να ρίξει στα βράχια την οικονομία. Αυτό είναι το ερώτημα, γιατί κανείς δεν μας αναγκάζει να κρατήσουμε τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:40 μμ
Fil
Λαυρέντη το βλέπουμε διαφορετικά είναι σαφές.
Η συζήτηση για το 586 και αν πρέπει να ανέβει είναι αλλη και άλλη η κουβεντα για την εξομοίωση.
Αν είναι να μπούμε σε μακροχρόνιες συζητήσεις για το πόσο δίκαιο είναι το 586 και αν πρεπει να ανέβει (αλλά να μην ανεβαίνει) και στο ενδιάμεσο να συνεχίζεται η ψαλίδα στους μισθούς, ευχαριστώ δε θα πάρω.
Το 586 τρέχει ήδη δύο χρόνια. Άρα και τα έξοδα του δημόσιου τομέα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια οικονομία τόσο αδύναμη που πληρώνει τους ΙΥ 586 το μήνα.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:48 μμ
Πάνος
«Το 586 τρέχει ήδη δύο χρόνια».
Μόνο θεωρητικά. Στην πράξη, για πολλούς είναι ΠΟΛΥ λιγότερα και ΔΕΝ πληρώνονται ποτέ στην ώρα τους.
Συνεπώς, πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές και στο δημόσιο.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:57 μμ
Fil
Να θυμίσω στους θεωρητικολόγους ότι ψαλίδα υπήρχε και προ κρίσης απλά σε ανώτερα κλιμάκια μισθών. Οπότε κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και οι θεωρητικές κατασκευές περί δήθεν προσπάθειας να ανέβουν οι μισθοί των ΙΥ δεν πείθουν (πια).
Καλή η άμυνα και τα ευφυολογήματα του Πάνου, αλλά χορτάσαμε.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:58 μμ
Lavrentij
Αν η οικονομία είναι πράγματι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να δώσει πάνω από 580, τότε πάσο. Αν όμως μια αύξηση δεν είναι παράλογη από οικονομική άποψη, τότε όχι μόνο είναι δίκαιη και επιβεβλημένη (δεδομένου ότι τα 580 είναι μια τρομακτική συμπίεση προς τα κάτω), αλλά και κάθε συζήτηση που παίρνει τα 580 ως μέτρο αναφοράς είναι προβληματική.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 1:08 μμ
Πάνος
ΟΚ Φιλ, τέρμα τα ευφυολογήματα – την επόμενη φορά που θα χρειαστείς γιατρό, αστυνομικό, αξιωματικό του στρατού, καθηγητή στο γυμνάσιο κλπ και απευθυνθείς στο τρισκατάρατο δημόσιο, να απαιτήσεις να πληρώνονται όλοι αυτοί με 580 ευρώ.
(Και καλή χώνεψη) 😉
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 1:16 μμ
Fil
Θα τους πάω την αναλυτική μου μισθοδοσία, με το 50% να είναι κρατήσεις (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) μαζί με κάτι απλήρωτες μεταμεσονύχτιες υπερωρίες και θα απαιτήσω να κάνουν άψογα τη δουλειά τους.
So simple.
ΥΓ: Εσύ όταν αγοράζεις πίτσα τη δέχεσαι άψητη επειδή ο ψητάς παίρνει 400/μηνα;
Δε χρειάζεται απάντηση, καλά κάνεις και τη θες καλά ψημένη.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 1:18 μμ
Πάνος
Φυσικά δε χρειάζεται απάντηση: το «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» τα έχει πει όλα…
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 1:21 μμ
Fil
Να ζήσει και του γείτονα, αλλά να ζήσει και η δικιά μας. Απλά και οι δύο λίγο πιο αδύνατες 😉
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 1:38 μμ
Lavrentij
Fil, δεν διαφωνούμε ότι ήταν γελοίο να ακούς από εκείνους που είχαν πιάσει στασίδι στο δημόσιο να λένε «δεν κοιτάμε την πάρτη μας, εμείς θέλουμε να εξομοιωθούν και οι ΙΥ με μας». Αλλά από την άλλη είναι χαζό να μιλάμε για την εξομοίωση παίρνοντας σαν δεδομένο κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο, ότι δηλαδή ο μισθός πρέπει να ξεκινάει από τα 580 επί 14 ή τα 680 επί 12. Και όχι επειδή τόσο αντέχει η οικονομία (όσο μπορεί αυτό το πράγμα να είναι αντικείμενο μιας σχετικά αντικειμενικής κρίσης), αλλά επειδή έτσι αποφάσισε ο υπουργός οικονομικών που του το σφύριξαν κάτι «φίλοι» του επιχειρηματίες. Η εξομοίωση είναι σωστή, αλλά για να είναι σωστή πρέπει να είναι σωστή και ως προς το περιεχόμενο των αμοιβών.
20 Οκτωβρίου, 2014 στις 1:43 μμ
Πάνος
Λαυρέντη,
διάβασα ότι το μέτρο προβλέπεται από το Μνημόνιο. Άρα, αφού δεν το έσκισε ο Σαμαράς (παρά λίγο…), θα το δούμε κι αυτό 😉