Ψύχραιμες (έως ψυχρές) εκτιμήσεις…

2A138B451BB2E08DA8A969391B385844

«Οι πελατειακές σχέσεις και η δωροδοκία (το φακελάκι) θα υπερισχύσουν της τρόικας στην Ελλάδα» είναι το συμπέρασμα του αρθρογράφου των Financial Times Tονι Μπάρμπερ.

Σε τελική ανάλυση, καταλήγει το άρθρο της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, δεν έχει σημασία αν ο κ. Σαμαράς παραμείνει πρωθυπουργός ή αν ο κ. Τσίπρας τον αντικαταστήσει. (Αυτό που έχει σημασία) είναι αν πέντε χρόνια κακουχιών και η «υποταγή στην τρόικα» -την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ- εκσυγχρόνισαν πραγματικά την πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας και τη στάση της κοινής γνώμης έναντι του κράτους επισημαίνεται.

«Η κρίση κατάφερε πλήγμα στο προσφιλές σύστημα του πελατειασμού, της δωροδοκίας, και του πλουτισμού στο οποίο δόθηκε νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αλλά είναι άσκοπο να αρνηθείς ότι η διαφθορά του δημόσιου τομέα και τα πελατειακά δίκτυα επιμένουν. Στον ιδιωτικό τομέα, στο μεταξύ, πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμία θυσία να βοηθήσουν το έθνος τους, και ο εγωισμός των πλουσίων, επιβίωσε όλων των χτυπημάτων του 20ου αιώνα – δυο παγκόσμιους πολέμους, Κατοχή, εμφύλιο, και στρατιωτική δικτατορία. Μην εκπλαγείτε αν επιβιώσουν και της τρόικας όταν οι ‘τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες’ της Ελλάδας αποχωρήσουν» καταλήγουν οι FT.

FT : Οι πελατειακές σχέσεις και το φακελάκι θα υπερισχύσουν στην Ελλάδα — ΣΚΑΪ www.skai.gr.