Μόλις το είδα υπέθεσα ότι αυτές τις κουλαμάρες τις διατύπωσε κάποιο παπάκι που πάει στην Ποταμιά. Κι όμως, είναι του ιδίου του αρχηγού Σταύρου, αυτοπροσώπως, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο, δια της Ιστορίας της πλάκας, θα υποβαθμίσει τα σημερινά κόμματα, αναδεικνύοντας το δικό του. Μπορεί και να πετυχαίνει το στόχο του, αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Πάντα υπάρχουν ψεκασμένοι, που δίνουν βάση σε κάτι τέτοιες ανοησίες.
Τελευταια σχολια
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Προσφατη παραγωγη
- Το νησί της Καλυψώς – Έκθεση γλυπτικής
- Το νησί της Καλυψώς
- Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση
- Σφηνάκια
- 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»
- Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τόμος Α
- 25 «μουσικές» αναρτήσεις στο Academia.edu
- Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο Academia.edu
- Academia.edu
- ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021
- Ρεμπέτικο και αυτοκτονία
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
- Ο παπάς
- Αυτοί που μιλούσαν με το Θεό
Τα πλεον δημοφιλη
- Ορθοκωστά
- Όχι στο τείχος του Έβρου
- Δυο διαφορετικές ματιές στον Εμφύλιο: Στάθης Καλύβας και Γιώργος Μαργαρίτης
- Μια επιστολή στον Νίμιτς σχετικά με τον Βασίλη Γκλιγκορίγιεβιτς
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- “Για όλους όλα, για εμάς τίποτα” το ρητό των Ζαπατίστας
- Προσφέρω 20ευρα στην τιμή των 3,5 ευρώ.
- Μια καλύβα ψηλά στο βουνό
- Ήταν ο Παναγιώτης Κονδύλης Έλληνας;
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
Kατηγορίες
Αρχείο
Καλύβα International
Προστεθείτε στους 522 εγγεγραμμένους.
Blog Stats
- 9.554.673 hits
116 Σχόλια
Comments feed for this article
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:27 μμ
σχολιαστης
«που πήγε κόντρα ακόμα και στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής» είπε ο Σ.Θ.
Το «ακόμα και» αναφέρεται σε πραγματικές επιφυλάξεις, π.χ. της παράνομης ηγεσίας του ΚΚΕ;
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:37 μμ
Πάνος
σχο,
μην εκτίθεσαι αδίκως 😉
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 6:20 μμ
σχολιαστης
Του καταλογίζεις σκοπιμότητα που στοιχηματίζω ότι δεν έχει. 🙂
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 6:30 μμ
σχολιαστης
Τα έχει πει εδώ και χρόνια και ο σ. Μίμης
http://tvxs.gr/news/san-simera/martyria-gia-polytexneio-mimis-androylakis
Μαρτυρία για το Πολυτεχνείο: Μίμης Ανδρουλάκης
Και στην αρχή κάπως αντιδράσανε με επιφύλαξη στην κατάληψη του πολυτεχνείου. Δηλαδή παιδιά προσέξτε εδώ μην πάει να συντριβεί το κίνημα, εκεί που πάει να αναπτυχθεί. Η σκέψη δεν ήτανε τελείως κουτή ας πούμε, δηλαδή εκ των υστέρων μην τους κατηγορούμε, αλλά δεν ήτανε μέσα να ζούνε τον παλμό ότι εδώ γίνεται κάτι καινούριο. Αλλά βεβαίως δεν πειθαρχήσαμε εμείς στην κομματική γραμμή τότε. Βέβαια γιατί και τα παιδιά επίσης του Ρήγα Φεραίου δεν πειθαρχήσανε, γιατί ο Ρήγας Φεραίος δηλαδή το ΚΚΕ Εσωτερικού είχε τη γραμμή να αξιοποιήσουμε το πείραμα μήπως από το ρήγμα Μαρκεζίνη βγει κάτι. Ήτανε κι αυτή μια άλλη λογική, μην τους κατηγορούμε για όλα εύκολα εκ των υστέρων. Ήταν κι αυτή μια λογική.
Σε μας δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα, αλλά ήτανε η επιφύλαξη μήπως ξέρω΄γω δεν παίρνουμε υπόψη μας την ανάγκη μιας κλιμάκωσης του αγώνα, φτάσουμε σε μια πρόωρη ρήξη και συντριβεί το μαζικό λαϊκό κίνημα, σκέψεις που δεν ήτανε τελείως παράλογες, αλλά εμείς το ζούσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσει το πολυτεχνείο.
Παρόλο που εμείς συγκρουστήκαμε με τους κομματικούς μηχανισμούς για το ότι έπρεπε το πολυτεχνείο να γίνει, εάν δεν μπαίνανε καταλαβαίναμε ότι έπρεπε να δοθεί και μια λύση.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 6:36 μμ
aftercrisis
Σταύρος-ξεσταύρος έφα, αλήθεια είναι πάντως αυτό που είπε. Σε μεγάλο βαθμό
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:23 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Συμφωνω με την αληθεια, που σε μεγαλο βαθμο ειπε ο κυρ Σταυρος.
Οι οργανωμενοι φοιτητες στην ΑΝΤΙΕΦΕΕ και στον Ρηγα, ξεπεραστηκαν απο την δυναμικη των γεγονοτων και αναγκαστηκαν να συμμετεχουν ενεργα στα δρωμενα και στην Συντονιστικη Επιτροπη για να ελεγξουν τα συνθηματα και το πλαισιο της εξεγερσης.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:26 μμ
Πάνος
Ούτε σε μεγάλο ούτε σε μικρό, φίλτατε άφτερ. Αυτά τα λέει (χωρίς να κοκκινίζει από ντροπή για την ασχετίλα του) μόνο όποιος έχει την αντίληψη ότι γεγονότα σαν του Πολυτεχνείου γίνονται γυρίζοντας ένα κουμπί, χωρίς αντιφάσεις, διαφωνίες, εντάσεις κλπ αυτών που τα κάνουν. Θεωρώ απολύτως απαράδεκτο να σπεκουλάρει (τι λέξη…) ο Σταύρος πάνω σ’ αυτό το θέμα, για τους μικροπολιτικούς του λόγους. Είναι χαρακτηριστικό πόσο μετρημένη είναι η προσέγγιση του Ανδρουλάκη, άσχετα αν ο σχο το κατάλαβε αλλιώς 😉
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:39 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Τετοια κανουν (και γραφουν) οι μικροτεροι και φιλοδοξοι οπως ο ΣΘ, εφοσον η μεσηλικη ευπορη κεντροαριστερα και «αριστερα» παλι μικροπολιτικη διαπραττουν:)
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:41 μμ
δεξιος
O Aνδρουλάκης είναι και μετρημένος διότι το γεγονός του πολυτεχνείου έχει μεταπολιτευτικά όχι απλώς δικαιωθεί αλλά αποθεωθεί.
Επί της ουσίας όμως οι επιφυλάξεις των «κομματικών μηχανισμών» απεδείχθησαν βάσιμες : μία εβδομάδα αργότερα ανέλαβε ο Ιωαννίδης.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:44 μμ
Πάνος
Φυσικά κυκλοφορούν και πολύ χειρότερες ανοησίες από τις ποταμίσιες [φ/μπ]
.
Έλλη Παπαγγελή – Ellie Papageli
ΤΟ «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» & Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Το «Πολυτεχνείο» είναι ο θεμέλιος λίθος της απόλυτης ιδεολογικής ηγεμονίας που άσκησε η αριστερά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ιδίως μετά το 1981, όταν ο καταστροφικός παπανδρεϊσμός ανέλαβε τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, οδηγώντας την στον εκτροχιασμό.
Γύρω από τα γεγονότα του Νοεμβρίου ’73 στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά. Με το «Πολυτεχνείο» η αριστερά χάλκευσε το ιδεολόγημα της ηθικής της ανωτερότητας, προβάλλοντας ως πανεθνικό αγώνα κατά της τυραννίας αυτό που στην πραγματικότητα ήταν μια εφηβική εξέγερση. Το ανθολόγιο των ψεμάτων είναι εντυπωσιακό: μας είπαν για την όμορφη Ηλένια που την αναζητούσε με δάκρυα ο καλός της, για να αποδειχθεί ότι ήταν μια φωτογραφία φωτομοντέλου που διαφήμιζε σαμπουάν… Μας είπαν για ομαδικούς τάφους και εκατοντάδες νεκρούς, χωρίς ποτέ τίποτα να αποδειχθεί… Μας είπαν για δολοφονημένους εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, όπου όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του.
Στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 1980 το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως ο απόλυτος καθεστωτικός μύθος νομιμοποίησης του πασοκισμού. Μια στυγνή αριστερή ορθοφροσύνη επιβλήθηκε σε κάθε κύτταρο δημόσιου χώρου και δημόσιου λόγου: στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΜΜΕ, τις δημόσιες υπηρεσίες, παντού. Όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει τα ψεύδη περί Πολυτεχνείου στιγματιζόταν ως «φασίστας» και «χουντικός», ενώ κινδύνευε να χάσει τη δουλειά του. Μια ιδεολογική τρομοκρατία αριστερής έμπνευσης που επέβαλε έναν ωμό ηθικό μανιχαϊσμό: οι πολίτες χωρίζονταν σε «καλούς» αριστερούς-«προοδευτικούς», και κακούς που μάταια επέμεναν να απαντούν με ορθολογικά επιχειρήματα στον παραληρηματικό αριστερίστικο λόγο που αγνοούσε την πραγματικότητα.
Κάτω από το κάλυμμα του αντιχουντικού και αντιφασιστικού λόγου, ο μύθος του Πολυτεχνείου δεν ήταν παρά προπαγάνδα αριστερών δογμάτων. Μας επέβαλαν να προσκυνάμε νέα τοτέμ και να συμμετέχουμε σε γιορτές μνήμης και πορείες για «δημοκρατία», μόνο για να διαιωνίσουν τη δική τους κυριαρχία. Φτάνει πια. Τέσσερις δεκαετίες αρλούμπας αρκούν.
Φυσικά να τονίσουμε πως κανένα Πολυτεχνείο δεν »έριξε» τη δικτατορία, αλλά η απώλεια της μισής Κύπρου.
Δεν χρειαζόμαστε νέα Πολυτεχνεία και νέους μάρτυρες, αλλά μια επανάσταση του πιο αυτονόητου πράγματος: «της κοινής λογικής».
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:53 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Έλλη Παπαγγελή: Από τον χώρο της ομορφιάς στον στίβο της πολιτικής!
Η νέα γενιά της πολιτικής σκηνής της χώρας βγαίνει μπροστά. Η Έλλη Παπαγγελή είναι μία από τις εκπροσώπους της. Μια όμορφη κοπέλα με πολύ όρεξη για δουλειά και αποφασιστικότητα, μία γυναίκα με όραμα για αλλαγές. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.
Η Έλλη Παπαγγελή, αρχαιολόγος στο επάγγελμα, είναι υποψήφια περιφερειακή Σύμβουλο Βόρειου Τομέα Αττικής με τον συνδυασμό του Γ. Κουμουτσάκου. Το TLIFE την συνάντησε και μίλησε μαζί της για όλα!….»
http://www.tlife.gr/Article/news-ellipapaggeli/0-9-61740.html
ΥΓ Η ΕΠ ειναι απλως μια ομορφη δεξια μοντελλα :).
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:54 μμ
Πάνος
δεξιέ,
με εκπλήσσεις… Ο Ιωαννίδης είχε έτοιμη τη δική του χούντα πολύ πριν, εξαιτίας του «πειράματος Μαρκεζίνη», το οποίο θεωρούσε ως προδοσία της «επαναστάσεως». Αυτό που έκανε θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Δεν ήταν τα γεγονότα εκείνα που βοήθησαν τον Ιωαννίδη – απλώς συνέπεσαν.
Με μια ορισμένη οπτική, η εξέγερση εκείνη απέτυχε. Αυτή η οπτική όμως είναι, κατά τη γνώμη μου, μίζερη και θολή.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:59 μμ
Πάνος
Είναι μια όμορφη δεξιά μοντέλα, που αναπαράγει πλήρως το λόγο της ΧΑ και του ΛΑΟΣ μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Μεθαύριο, πιθανότατα θα είναι και στη Βουλή.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:27 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Επί της ουσίας όμως οι επιφυλάξεις των “κομματικών μηχανισμών” απεδείχθησαν βάσιμες : μία εβδομάδα αργότερα ανέλαβε ο Ιωαννίδης.»
Όταν ξεκίναγε η κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 14 Νοεμβρίου κανείς από τους συμμετέχοντες (που σε αυτή την φάση ήταν ακόμα πολύ λίγοι) δεν είχε ιδέα πως η όλη φάση θα εξελίσσονταν τελικά σε εξέγερση ενάντια στην δικτατορία. Όταν όμως στις 16 Νοεμβρίου περιξ του πολυτεχνείου βρίσκονταν πλέον διασκορπισμένες αρκετές δεκάδες χιλιάδες που εκφράζονταν ενάντια στο καθεστώς, υπήρχε πλέον η βάσιμη ελπίδα πως αυτές οι δεκάδες χιλιάδες θα γίνονταν εκατοντάδες χιλιάδες, οπότε σε αυτή την περίπτωση το στρατιωτικό καθεστώς θα περιέρχονταν σε πολύ πιο δυσχερή θέση γιατί η καταστολή όλου αυτού του κόσμου θα ήταν πλέον παρα πολύ δύσκολη. Εφόσον λοιπόν αυτή ήταν μία απολύτως βάσιμη ελπίδα, η υπόνοια που αφήνεις, πως κακώς δεν εισακούστηκαν οι κομματικές ηγεσίες ως πρός την εναντίωση τους στην κατάληψη του πολυτεχνείου (αρχικά τουλάχιστον), είναι εσφαλμένη. Είναι εσφαλμένη γιατί την στιγμή που ξεκίναγε η εξέγερση όλα τα ενδεχόμενα ήταν δυνατά, όλα έπαιζαν, και κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να προβλέψει τι θα γίνει – εαν τελικά κατέβαιναν στους δρομους πεντακόσιες-εξακόσιες χιλιάδες αντί για οσους κατέβηκαν, το δικτατορικό καθεστώς κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα είχε καταρρεύσει οπότε και το πραξικόπημα που σχεδίαζε ο Ιωαννίδης θα ήταν μία υποσημείωση της ιστορίας.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:36 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Οι οργανωμενοι φοιτητες στην ΑΝΤΙΕΦΕΕ και στον Ρηγα, ξεπεραστηκαν απο την δυναμικη των γεγονοτων και αναγκαστηκαν να συμμετεχουν ενεργα στα δρωμενα και στην Συντονιστικη Επιτροπη για να ελεγξουν τα συνθηματα και το πλαισιο της εξεγερσης.»
Η δυναμικη των γεγονοτων ηταν εκρητικη μεσα σε λιγοτερο απο 3 μερες. Αν δεν υπηρχε η αμεση καταστολη την Παρασκευη το βραδυ (εως Δευτερα, με ελευθερους σκοπευτες (πιθανον παρακρατικους), αρματα,…..), ειμαι βεβαιος οτι το Σαββατο το πληθος θα ηταν τοσο μεγαλο, που θα επρεπε να χυθει παρα πολυ αιμα….
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:40 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Τώρα σε σχέση με αυτό που λέει ο Θεοδωράκης, από τις κομματικές ηγεσίες εναντιώθηκαν στην κατάληψη του πολυτεχνείου το ΚΚΕ και το ΚΚΕεσ. Οι ηγεσίες των οργανώσεων της λεγόμενης επαναστατικής αριστεράς (μαοϊκοί και τροτσκιστές) ήταν πέρα για πέρα υπέρ της εξέγερσης γιατί ευελπιστούσαν πως μία εξέγερση θα ακύρωνε την ελεγχόμενη φιλελευθεροποιηση που επιχειρούσε τότε ο Παπαδόπουλος.
Σε σχέση τώρα με την κομματική βάση των ΚΚ επικρατούσε διχασμός, άλλοι ήταν υπερ της εξέγερσης παρά τις εντολές των κομματικών ηγεσιών ενω άλλοι ήταν πιο διστακτικοί. Παρόλα αυτά, στο τέλος το μεγαλύτερο μέρος απο τους τελευταίους, παρά τους όποιους δισταγμούς και αμφιβολίες, προσχώρησε στο ρεύμα υπερ της εξέγερσης που βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Πάντως Πάνο μην σου κανει εντύπωση ο Θεοδωράκης. Προσπαθεί να ανανοηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός του προσφατου παρελθόντος ώστε να το εκμεταλλευθεί (ή μάλλον, ‘καπηλευθεί’) πολιτικά στο παρόν. Ότι έκαναν δηλαδή και όλοι οι υπόλοιποι τόσα χρόνια.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:49 μμ
Πάνος
Γιάννη,
δεν μου κάνει καμιά «εντύπωση» ο αρχηγός: τον έχω ικανό και για (πολύ) χειρότερα 😉
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:52 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ο τύπος είναι μία από τα ίδια, απλά φέρει και ένα σακκίδιο στον ώμο.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:02 μμ
kapetanios
πρόκειται περι ανοήτου –με σακίδιο.
Νομίζω ότι το τερμάτισε, ειδικά με το παρακάτω:
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:03 μμ
Πάνος
🙂
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:10 μμ
σχολιαστης
Πολύ σας έχει ενοχλήσει ο Σ.Θ. 🙂
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:13 μμ
Πάνος
Δεν είμαστε αναίσθητοι, γι’ αυτό 😉
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:24 μμ
kapetanios
εσένα ρε σχο δεν σε ενοχλεί η (ανιστόρητη) προσπάθεια αποπολιτικοποίησης μιας εξέγερσης που σημάδεψε και έγινε σημείο αναφοράς στα πολιτικά μας πράγματα για δεκαετίες?
ε ,ΔΕΝ ήταν μια «ηρωική» πράξη ρε παράξενε ταξιδιώτη , ήταν μια πράξη με έντονο (100%) πολιτικό περιεχόμενο!
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:25 μμ
aftercrisis
ΟΙ πολιτικοί – κάθε είδους – δεν είναι ιστορικοί ερευνητές.
Δουλειά τους είναι να ανανοηματοδοτούν τα γεγονότα, στο πλαίσιο του αγώνα μεταξύ τους για εξουσία. Και αυτό έκαναν και κάνουν. Όλοι. Από τότε που υπαρχει ανοιχτός πολιτικός ανταγωνισμός. Ατην εποχή του Περικλή.
Αυτή είναι η φύση της πολιτικής γενικά. Είναι αυταπάτη να περιμένουμε κάτι άλλο: το ίδιο ισχύει για τον κυρ Σταύρο, τον κυρ Αντώνη, τον κυρ Αλέξη.
Το ζητημα ειναι:
Πρώτον, αυτή η διαμάχη νοημάτων να γινεται μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού αγώνα για την εξουσία.
Δεύτερον, να μεγιστοποιούνται τα ψήγματα αλήθειας που περιέχει ο λόγος των πολιτικών και να ελαχιστοποιείται το παραγέμισμα ανακριβειών ή και ψεύδους. Αυτό το δεύτερο όμως για να επιτυγχάνεται, είναι κυρίως δουλειά, του Κυρίαρχου, του κριτή, δηλαδή των πολιτών. Να βρίσκουν την αλήθεια και να την τιμούν (με ψήφο), να βρίσκουν το ψεύδος και να το απαξιωνουν (με φούμο). Δύσκολη δουλειά. Τοσα χρόνια (ας μείνουμε μόνον στην περίοδο 1974-2014, υπάρχουν και χειρότερες παλιά) έδειξαν ότι το υπαρκτό πολιτικό προσωπικό δεν έχει πολλούς ενδοιασμούς, ενώ οι πολλοί από τους κριτές του ή δεν ενδιαφέρονται πολύ για το τι είναι αλήθεια και τί ψεύδος, ή δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους.
Εδώ, στη χώρα αυτή, ακόμη συζητάμε σοβαρά γιατί ψεκάζει ο το ψεκαστικό του κάπταιν Τζίμμυ. Για το δάκο ή για να ελέγχει την «περιούσια χώρα». Για πολιτική αληθεια και ψεύδος θα συζητάμε τώρα;
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:33 μμ
Μαρία
Αλήθεια είναι οτι οι ηγεσίες των κκ σύρθηκαν, όπως τα λέει κι ο Ανδρουλάκης.
Το ψέμα κι η παπαριά του Θεοδ. είναι αυτή:
Οι φοιτητές, όμως, τότε, ευτυχώς, δεν είχαν κομματικές οργανώσεις. Αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις το ’73, θα είχαν αποτρέψει το Πολυτεχνείο.
Κι εννοείται οτι σπεκουλάρει 🙂
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:41 μμ
σχολιαστης
Ισχύει αυτό που λέει καθαρά ο Ανδρουλάκης. Αν περίμεναν Πολυτεχνείο με εντολή των πολιτικών γραφείων των κομμάτων δεν θα γινόταν ποτέ.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:56 μμ
Άγγελος
νομίζω πως η ενδελεχής, συνεχής και άοκνη μελέτη του μυνήματος του πολυτεχνείου είναι απολύτως απαραίτητη για να αντιμετωπίσει η χώρα τα σημερινά της προβλήματα.
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:58 μμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=284091
Ο Δημήτρης Πουλικάκος για το νο 8 της «Πανσπουδαστικής» που κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «300 προβοκάτορες κατέλαβαν το Πολυτεχνείο» απαντώντας στον κ. Μανδρέκα του ΚΚΕ
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:15 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Για μας που ειμαστε μεσα ή εξω απο το Πολυτεχνειο εκεινες τις μερες, αλλα και απο αυτα που εμαθα μετα εως την αποφοιτηση μου ισχυουν αυτα περι του αυθορμητου της καταληψης.
Απο την απαντηση του Δημήτρη Πουλικάκου (για μας θειου Νωντα)
» Επειδή μιλάμε για γεγονότα που συνέβησαν πριν από 38 χρόνια, …… σίγουρα θα ξέρουν ότι, όπως συμβαίνει και σήμερα με τις μαζώξεις, συνάξεις, όπως θέλετε πείτε τες, στις πλατείες της χώρας, που ξεκίνησαν αυθόρμητα, χωρίς κομματικό χαρακτήρα, έτσι και τότε ο κόσμος που γέμισε, στήριξε και δημιούργησε το «θρύλο του Πολυτεχνείου» ήταν υπεράνω και πέρα από κάθε κομματική ταυτότητα. Τα κομματικά καπέλα, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, φορέθηκαν συν τω χρόνω και κατάντησαν την επέτειο ενός συγκλονιστικού Πολυτεχνείου να φαντάζει πλέον σαν μια ανούσια σχολική γιορτή. Αυτό, βεβαίως, σίγουρα δεν ισχύει για χιλιάδες λαού που έζησαν τα γεγονότα αυτά είτε μέσα είτε έξω από το Πολυτεχνείο του Νοέμβρη του 1973.
……
Πρώτα πρώτα στο σημείωμά μου, όπως ασφαλώς διαβάσατε, αναφέρομαι στο τυπωμένο και άρα ιστορικά αυτοπόδεικτο πρωτοσέλιδο της «Πανσπουδαστικής» (νο 8, όπως είχατε την ευγενή καλοσύνη να μας πληροφορήσετε). ……
….. Μπορώ μάλιστα και να αναγνωρίσω σε σας προσωπικά, κ. Μεντρέκα, το τεκμήριο όχι της αθωότητας (διότι σήμερα κανείς μας δεν έχει πλέον το δικαίωμα να δηλώνει εντελώς αθώος), αλλά έστω το της αγνότητας, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζω σε κανένα γραφείο Τύπου κανενός κόμματος.
Μήτσος Π. (ήτοι: Δημήτρης Πουλικάκος για να ξέρετε και σεις με ποιον ομιλείτε)
ΥΓ. Ξέρετε πολύ καλά και ξέρω πως δεν έχουν υπάρξει στην Ιστορία της ανθρωπότητας συγκεντρώσεις, μαζώξεις, πόσο μάλλον λαϊκές συνελεύσεις, στις οποίες παντός είδους κόμματα, εξουσίες, συμφέροντα, μυστικές υπηρεσίες και λοιπές τέτοιου είδους βδελυρές οντότητες, να μην έχουν παρεισφρήσει και προσπαθήσει να τις προβοκάρουν ή και να τις καπελώσουν. «
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:23 μμ
Πάνος
Πυροβολείτε φαντάσματα ορισμένοι – ίσως διότι δεν καταλάβατε τον πόνο του Σταύρου 😉
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:35 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Από την κατάληψη της Νομικής μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=59&aid=84083#.VGkIsWcdGTk
16 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:50 μμ
δεξιος
O Σταύρος δέχεται σκληρή δεξιά κριτική από τον Τζήμερο.
http://www.logiastarata.gr/2014/11/e_16.html#more
Είναι δύσκολοι οι καιροί για όλους.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:16 πμ
Πάνος
Ο Σταύρος είναι ευάλωτος από παντού – και από αριστερά και από δεξιά και από θέσεις… κοινής λογικής. Μόνο βαρέως ψεκασμένοι μπορεί να του δίνουν σημασία και ψήφους.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:54 πμ
aftercrisis
Ο κυρ Τζήμερος ασχολείται με τον τσουτσουλομύτη κυρ Σταύρο δεν θέλει να δεί τον ελέφαντα που έχουν στο σαλόνι τους οι του Greek Tea Party (και γενικώς οι Έλληνες νέοι «φιλελεύθεροι», δηλαδή οι κριτικοί υποστηρικτές του μεταπολιτευτικού όργιου κοινωνικής ανισότητας – αρκεί να είχε λιγότερο κράτος, χε χε.
Το φάρμακο (λίγο κακεντρεχές) γι αυτούς τους τύπους θα ήταν να μεταφράσουν αμισθί στα Ελληνικά τις πολλές εκατοντάδες σελίδες από το «νέο» Κεφάλαιο του Τομά Πικεττί…
Πλύση εγκεφάλου τους χρειάζεται, γιατί άν περιμένεις έλλογη κατανόηση από νέους φιλελεύθερους ταλιμπάν, μάταιο…
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:34 πμ
Fil
Είναι πράγματι άθλια αυτή η συνήθεια που εισήγαγε στα εγχώρια πράγματα ο ΣΘ.
Σπέκουλα για ίδιο πολιτικό όφελος; 😉
ΥΓ: Την καλύτερη κριτική του την κάνει ο Τζημερος. Ήρθατε ως κάτι φρεσκο που θα σαρωσει το παλιό τους λέει και έχετε γίνει ήδη οι χειρότεροι ισορροπιστές. Προτού καν βγείτε από το αυγό σας, που να αναλάβετε και ευθύνες.
Όσο για αυτούς που εξεπλάγησαν από τον συμφεροντολόγο Σ.Θ, κρίνοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά :
http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%B9%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CF%89_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CF%89%CF%80%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%AF%CE%BD%CF%89_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%BD
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:43 πμ
σχολιαστης
«Μόνο βαρέως ψεκασμένοι μπορεί να του δίνουν σημασία και ψήφους»
«Βαρέως ψεκασμένοι» οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ του 2012 που οι περισσότεροι ψηφίζουν πλέον ποτάμι; 🙂
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:51 πμ
Πάνος
Γιατί, μήπως υπάρχει επιλεκτικότητα στους ψεκασμούς; 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:55 πμ
Πάνος
Οι αμετροέπειες του Σταύρου δεν έχουν ως στόχο τη ΝΔ (η οποία δεν έχει οργανική σχέση με τα γεγονότα του ’73), ούτε το μισοπεθαμένο ΠΑΣΟΚ, ούτε το (παντελώς αδιάφορο για το Ποτάμι) ΚΚΕ. Στόχος είναι ο πραγματικός αντίπαλος του Σταύρου, ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ξετσουτσούνισε, νομίζοντας ότι βρήκε ευκαιρία να κερδίσει πόντους. Όπως είπα και χθες, μπορεί και να πέτυχε το στόχο του: ο τόπος είναι γεμάτος ψεκασμένους!
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:58 πμ
Fil
Εδώ συζητάμε σοβαρά για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα χρηματοδοτήσει εν μέρει τις αναγγελθείσες παροχές του, από το απόθεμα του ΤΧΣ. Το οποίο, μικρή λεπτομέρεια, διατίθεται μετά από έγκριση των ..κακών.
Οι ψεκασμοί είναι προφανώς γενικευμένοι.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:01 πμ
Πάνος
«Μπορώ να σώσω τη χώρα!»
Ο αρχηγός δεν είναι απλώς ψεκασμένος, έχει πέσει μέσα στη δεξαμενή με τα χημικά! 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:03 πμ
Πάνος
http://www.oraiokastrotime.gr/greece/politics/919-2014-11-15-17-55-27
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:05 πμ
Fil
Ήρθε με mail. Όταν άλλοι απλώς φωνάζουν και υπόσχονται.
Το ΣτΕ υποχρεώνει το κράτος να αναπροσαρμόσει εντός 6 μηνών τις αντικειμενικές αξίες
Μετά από προσφυγή στελεχών, φίλων και του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη
Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή που έγινε από στελέχη, φίλους και τον Πρόεδρο της Δράσης Θόδωρο Σκυλακάκη, με δικηγόρο τον Αντιπρόεδρο της Δράσης Τάσο Αβραντίνη, θα δώσει οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που φορολογούνται με τρόπο παράλογο σε περιουσία που ουσιαστικά δεν έχουν. Αποτελεί ταυτόχρονα δικαίωση της επίμονης εκστρατείας της Δράσης για την παράλογη φορολογία των ακινήτων.
Στην απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
Με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας Νο 1055/2014 το ΣτΕ:
«Διαπιστώνει ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας.
Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια»
Ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποδεικνύεται ότι για να βοηθήσεις ουσιαστικά τους πολίτες δεν χρειάζονται φωνασκίες και λαϊκισμός. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά, τεκμηρίωση, επιχειρήματα και επιμονή. Αυτά έκανε η Δράση και με τα ελάχιστα μέσα και την περιορισμένη κάλυψη που είχε, πέτυχε σήμερα μια μεγάλη νίκη για την οποία είμαι υπερήφανος. Αν οι πολίτες μας δώσουν περισσότερη δύναμη, θα κάνουμε πολύ περισσότερα για αυτούς.»
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:08 πμ
Πάνος
Είπε κανείς ότι δεν είναι; 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:35 πμ
δεξιος
Σε 6 μήνες Φιλ όλα θα έχουν κριθεί : εάν έχει βγει πρόεδρος ή έχει κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ εκτελούμε την απόφαση του ΣτΕ και αναπληρώνουμε το χαμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ από περικοπές σε μισθούς ΔΥ.
Εάν βγει ο Τσίπρας θα τα πάρει από τη Μέρκελ αφού διαγράψει το χρέος.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:40 πμ
kapetanios
εάν γίνει τέτοιο μεγάλο λάθος (μειώσεις αντικειμενικών) θα κλάψουν μανούλες. Απορώ ρε γμτ με την ηλιθιότητα που δέρνει το πόπολο(και —ωιμέ–εναποθέτω τις ελπίδες μου στους τραπεζικούς παράγοντες για να μην το επιτρέψουν )
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:45 πμ
kapetanios
αυτοί εκεί στην «Δράση» το καλλιεργούν μόνοι τους ή το έχουν βρει σε καλή τιμή και το προμηθεύονται σε ποσότητες
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:54 πμ
Fil
Δε μας το κάνεις φραγκοδίφραγκα και μας τους ηλίθιους για να καταλάβουμε τι εννοείς;
ΥΓ: Καλά οι τραπεζικοί παράγοντες θα είναι όλοι σε 6 μήνες δημόσιοι υπάλληλοι οπότε θα ακολουθήσουν την οδηγία του κόμματος. Μην αγχώνεσαι.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:07 πμ
kapetanios
εσένα ποιός σε είπε ηλίθιο?
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:15 πμ
Fil
Καλά.
Μπορεί να θόλωσα από την υποψία ότι ενδιαφέρεσαι για την υγεία των ισολογισμών των τραπεζών, περισσότερο από το αν πληρώνουμε δυσανάλογο ΕΝΦΙΑ ή αν πρέπει να δικαιολογήσω εγώ εισοδήματα 200.000 ενώ θέλω να αγοράσω σπίτι με 100.000.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:25 πμ
kapetanios
Φιλ δεν σε πιάνω.
–για το πρώτο ,
«δυσανάλογο» ΕΝΦΙΑ (που αθροιστικά και σε απόλυτους αριθμούς θα είναι απολύτως ο ίδιος) θα πληρώνεις και μετά την διόρθωση των τιμών
–και για το δεύτερο μάλλον μιλάς θεωρητικά (δλδ δεν έχεις κάνει κάποια πράξη αγοράς) αλλιώς θα ήξερες ότι ΔΕΝ σε πιάνει το πόθεν έσχες εφόσον προσκομίσεις συμβόλαιο αγοράς . Αυτό που σε πιάνει είναι ο φόρος μεταβίβασης αλλά αυτός πλέον έγινε τόσο μικρός που ισοσκελίζει την όποια επιβάρυνση σου (σε σχέση πάντα με την προηγούμενη κατάσταση) Άρα μην ανησυχείς και μην θολώνεις.
Όσο για την Δράση επαναλαμβάνω: ή το χουν ρίξει στα σκληρά ή το επόμενο πιθανότερο σενάριο είναι να πουλούν κάποια εξυπηρέτηση σε 5-10 φίλους που:
— είτε έχουν μεγάλης αξίας διαμερίσματα και πληρώνουν υψηλό φόρο (πχ τους πιάνει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας)
–είτε έχουν βάλει στο μάτι διαμερίσματα του κοσμάκη (που ΜΟΝΟΝ επειδή διατηρούν υψηλή αντικειμενική αξία δεν πλειστηριάζονται)
Τόσο απλά
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:36 πμ
kapetanios
τρελαθείτε μαζί μας.
σχο τι λέει το άτομο ?
https://www.facebook.com/papageliellie
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:56 πμ
Fil
Με την προσκόμιση δεν πετυχαίνεις τίποτα. Στην καλύτερη σου λένε ρισκάρεις να χρειαστεί να πας δικαστικά. Προς το παρον. Εκτός αν αλλάξει και πρέπει να δικαιολογείς άλλο ποσό. Το θέμα αυτό έχει και επιπτώσεις σε επιχειρηματικά σχέδια που αναβάλλονται λόγω πόθεν έσχες (αυτό είναι απολύτως πραγματικό).
Ο φόρος μεταβίβασης είναι 3% και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει πληρώσω 3.000 παραπάνω. Για να μη συζητήσουμε για ακίνητα με ΦΠΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να πηγαίνει με αντικειμενική που συμβαδίζει με την εμπορική αξία του ακινήτου που είναι και το μόνο λογικό. Δε είναι δυνατόν να πληρώνεις για 300.000 όταν σήμερα δεν πιάνει ούτε τα μισά. Ούτε φυσικά το αντίθετο. Οπότε ακόμη και αν το σύνολο είναι ίδιο, θα υπάρξει επιμέρους δικαιοσύνη.
Μανούλες γιατί θα κλάψουν όμως;
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:00 μμ
Πάνος
Ωιμέ… 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:38 μμ
kapetanios
Fil
τίποτε από την πρώτη σου παράγραφο δεν ισχύει. Αυτά που σου λέω, στα λέω ως επαγγελματίας της αγοράς(παναπει έχω κάνει πράξεις αγοραπωλησίας που τα επιβεβαιώνουν )
Για τον ΕΝΦΙΑ δεν καταλαβαίνω την δυσκολία σου να αντιληφτείς μια πραγματικότητα που αφορά τον συγκεκριμένο φόρο : είτε έχεις ακίνητο αντικειμενικής αξίας Χ είτε Ψ το ποσό που θα σου αναλογεί να πληρώσεις με βάση της φιλοσοφία του νόμου, θα είναι το ίδιο. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι λοιπόν η φιλοσοφία του και όχι οι αντικειμενικές.
Επίσης μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προσθέσει μεγαλύτερα βάρη στις φτωχότερες περιοχές(και άρα στα μικρά εισοδήματα–και στις μανούλες που σου είπα ) και θα μειώσει τα βάρη από τις ακριβότερες. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ (είμαστε σε εντελώς άσχετο ποστ) γι αυτό και στα λέω περιγραφικά .
Εάν οι αντικειμενικές ακολουθούν κατά πόδας τις εμπορικές δλδ την όποια συγκυρία, τότε δεν έχουν κανέναν ρόλο και λόγο ύπαρξης. Λόγο ύπαρξης έχουν μόνο εφόσον αντικατοπτρίζουν μια «πραγματική» αξία δλδ μια αξία που προκύπτει από πολλούς παράγοντες και ΟΧΙ από μια συγκυριακή πτώση.
Η απομείωση μιας περιουσίας σε περιόδους έντονων πτωτικών τάσεων στην αγορά είναι μια εντελώς λανθασμένη κίνηση. Οι χαμένοι μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολλαπλάσιοι απ αυτούς που ενδεχομένως βγουν ωφελημένοι–και η πολιτεία οφείλει να στρέψει το βλέμμα της προς του πολλούς.
Υπάρχουν επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο που σκοντάφτουν στα πόθεν έσχες? Πολύ θα θελα να μάθω ποιες είναι αυτές γιατί τουλάχιστον στην πόλη που ζούμε και στον κλάδο μας (τον οποίον τυγχάνει να γνωρίζω πολύ καλά και εκ των έσω) δεν έπεσε στην αντίληψη μου κάποια!
Εάν δεν θέλεις να γράψεις ονόματα δημόσια ,δέχομαι και σε μεηλ
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:47 μμ
Fil
Αν έκανες συναλλαγή βασιζόμενος μόνο στο συμβόλαιο, δε θέλω να σε αγχώσω, αλλά κοίτα μη σου έρθει κανα φιρμάνι.
Στο ελληνικό κράτος οι φορολογικές χρήσεις δεν κλείνουν με το πέρας του έτους. Εμένα μου ήρθε πριν 10 ημέρες τροποιητική δληλωση φόρου εισοδήματος για οικονομικό 2012! από λάθος της υπηρεσίας!
«Μάλιστα, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, ακόμα κι αν ο αγοραστής επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου από αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου, θα υποστεί έλεγχο στα εισοδήματα που δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν μπορέσει να δικαιολογήσει κάποια από αυτά τα εισοδήματα, η εφορία θα τα εκλάβει ως «κρυφό πλουτισμό» και θα τα φορολογήσει με συντελεστή 45%. »
http://www.kathimerini.gr/774971/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/e3etazontai-allages-toy-po8en-esxes-gia-thn-agora-katoikias
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:21 μμ
δεξιος
Για να επανέλθουμε στο θέμα : κωμική περίπτωση πρύτανη που προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι τα χαράματα απαρατήρητος.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231364216
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:30 μμ
kapetanios
Φιλ
όταν με το καλό αποφασίσεις να αγοράσεις ακίνητα να ρθεις σε μένα –κι άσε την καθημερινή να λέει ότι θέλει. Ένα μικρό πρόβλημα με την υπεραξία υπήρξε το οποίο λύθηκε αυτοστιγμής (και υπολογίζεται και αυτή στο συμβόλαιο)
(φιρμάνι στον θειο Κώστα αποκλείεται :razz )
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:53 μμ
Πάνος
δεξιέ,
τον άκουγα πρωί πρωί συνετευξιαζόμενον στο FM-100 (του δήμου) περί «πολυτεχνείου». Και αναρωτιόμουν «ρε, τ’ είν’ ετούτος»; Η φωτογραφία στο σύνδεσμο μου έλυσε τις απορίες 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:56 μμ
Fil
Μυλόπουλο λέμε θέλουμε!
http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=199013
Ο Μήτκας
http://www.kathimerini.gr/792251/opinion/epikairothta/politikh/mia-8etikh-synwmosia-gia-to-panepisthmio
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:57 μμ
Πάνος
Λες να είναι Ποτάμι κι αυτός;
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=37731
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:59 μμ
Πάνος
Από εσάς όλα να τα περιμένει κανείς 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:06 μμ
Fil
Ποιοι είμαστε εμείς;
Τα εχεις μπερδέψει μάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που είχε πάρε δώσε με τον απίθανο αυτό τύπο.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:15 μμ
kapetanios
Φιλ
με την κατρακύλα στους μισθούς των ΔΥ συχνά πυκνά υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη πηγαίνουν για 6 μήνες ή ένα χρόνο στο εξωτερικό για μια ενίσχυση του εισοδήματος τους. Φίλος διευθυντής πτέρυγας σε δημόσιο νοσοκομείο πήγε για 6 μήνες σε νοσοκομείο της Ελβετίας με ~7χιλ (καθαρά) τον μήνα. Έχει λίγες ημέρες που επέστρεψε(είναι κολλημένος με την πολύ σημαντική δουλειά του εδώ και δεν του περνά η ιδέα να αποχωρήσει εντελώς )
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:16 μμ
kapetanios
( αυτή είναι η κατάντια μας )
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:17 μμ
δεξιος
Πάντως έχει την ποταμίσια στάση όπως και η Ταχιάου που καυτηριάζει ο Τζήμερος.Εάν η «κοινωνία» θέλει το άρτιο,σύγχρονο κλπ πανεπιστήμιο να στηρίξει την αστυνομία στο να το επιβάλλει με το μόνο τρόπο που επιβάλλονται αυτά τα πράγματα.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:20 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
1.Για να θυμουνται οι παλιοι και να…. μαθαινουν οι νεωτεροι που δεν εζησαν τα γεγονοτα.
Αν δεν υπηρχε η συγκυρια, δηλ. η παρελευση 7ετιας καταπιεσης, η πρωτη ενργειακη κριση και η αυξηση του πληθωρισμου, η προσπαθεια για “εκδημοκρατισμο της δικτατοριας” και οι εσωτερικες διενεξεις στην κορυφη των δικτατορων,….
αν δεν συμμετειχαν πολυ ενεργα οι Μεγαριτες, οι ανεργοι οικοδομοι, ο απλος λαος, … η καταληψη του Πολυτεχνειου θα ηταν -ενδεχομενως- κατι σαν μια μεγαλη καταληψη της Νομικης .
2. Οντως υπηρξαν αρκετοι νεκροι οχι μονον την Παρασκευη, αλλα και το Σαββατο και την Κυριακη, οπως τα γραφει ο Τσεβας. Το Σαββατο ξανακατεβηκα απο το σπιτι μου και περασα μπροστα απο την γκρεμισμενη πυκη της Πατησιαων και αμεσως μαυρισε ο τοπος στην Αβερωφ απο αστυνομικους και διαφυγαμε προς πλατεια Αιγυπτου. Ακουγαμε καποιους κροτους αλλα τοτε πρωτοετης και απειρος και δεν μπορουσα να καταλαβω οτι ητα πυροβολισμοι. Ειδα οδοφραγματα με λεωφορεια και κοσμο να διαδηλωνει περι τις 10.45 μεταξυ ΑΣΣΟΕ και πλατειας Αιγυπτου (Αλεξανδρας και Πατησιων). Συνεχισαμε την πορεια μας στην Μαυρομματαιων και καναμε ωτοστοπ στην Ευελπιδων σε εναν ελληνα φοιτητη στην Γαλλια (Renault 5TL με κιτρινες γαλλικες πινακιδες).
Απο το ραδιοφωνο του αυτοκινητου ακουσαμε οτι κηρυχθηκε απαγορευση κυκλοφοριας……
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:35 μμ
Fil
Α πες το ετσι ρε Κάπταιν. Τωρα ησύχασα. 😉
Μπορούμε να λέμε τις παπαριές μας στους ιθαγενείς, αλλά για την παρτη μας σκεφτόμαστε ..καπιταλιστικά.
Ε ρε τι μας περιμένει!
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:40 μμ
Πάνος
Έλα ντε! 😉
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:55 μμ
kapetanios
μα δεν είναι Φιλ, παπαριές η άποψη για δημόσια υγεία ή παιδεία. Κι όπως σε είπα , ο δικός μου γύρισε για να υποστηρίξει την άποψη και το έργο του –το ίδιο φαντάζομαι θα κάνει και ο Μυλόπουλος. Προσπαθώ να καταλάβω που είναι το μεμπτό. Θα προτιμούσες να φύγουν εντελώς? Γιατί μιλάμε για στελέχη που η άποψη τους δεν είναι απόρροια μιας αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή και άκρατου καπιταλισμού. Η άποψη τους λαμβάνει κυρίως υπόψιν τις ανάγκες της κοινωνίας και πως αυτές εξυπηρετούνται καλύτερα.
Εάν ήταν έτσι όπως τα λες κι εγώ θα έπρεπε να είμαι πολύ πιο δεξιός από σένα
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις επικίνδυνες συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους, όπως στην περίπτωση του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΒΟΥ, συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου γκρεμίστηκε μαζί της με την είσοδο του τανκ.
Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους –αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα-συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ’ εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας-φιλμ ΣΙΝΑΝΙΔΗ-από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:01 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Το θεμα του ποστ ειναι τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου, τον Νοεμβρη του 1973.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:06 μμ
aftercrisis
Και πως λείπει απο τη δουλειά του καπετάνιε 6 μήνες ο διευθυντής και τα άλλα υψηλόβαθμα στελεχά ;
Άδεια …κύησης του έδωσαν αυτοί που προστατευουν τέτοιους τύπους;
Έ ρε σε τι χώρα έχουμε μπλέξει…
Εκτός από τους «κουβανέζους» γιατρούς, να μη ξεχάσουμε τους «ελβετούς» κλινικάρχες. Και βέβαια τους «Ολλανδούς τραπεζο-συνδικαλιστές» τύπου Τσουκαλά.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:15 μμ
Fil
Μυλόπουλος και έργο ΔΕΝ συνυπάρχουν.
Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω, προσπαθώ να συνέλθω από το εγκεφαλικό.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:17 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Οτι να’ ναι!
Δικιο ειναι το δικαιο του τιμιου «αριστερου» (συνδικαλιστη, ΔΕΚΟ-τζη, ΟΤΑ-τζη, γιατρου, μηχανικου,…., εμποροσπιτα» 🙂
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:24 μμ
Fil
«Εάν ήταν έτσι όπως τα λες κι εγώ θα έπρεπε να είμαι πολύ πιο δεξιός από σένα»
Και ποιος σου είπε ότι δεν είσαι; Επειδή αυτοαποκαλεισαι αριστερός και ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ;
Το τελευταιο σου σχόλιο σε κατατάσσει σε χειρότερη κατηγορία από απλό τρισκατάρατο δεξιό.
Τι διαβάζουμε ρε π…μου!
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:29 μμ
kapetanios
after
απ όσο ξέρω(δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες), δικαιούται να πάρει κάποιες άδειες άνευ αποδοχών. Εάν θέλεις να μάθεις όμως περισσότερα θα τον ρωτήσω και θα σου πω
*
Φιλ
χειρότερη κατηγορία από τρισκατάρατο δεξιό! Έχει και χειρότερη ?Για πες
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:34 μμ
Fil
Υποκριτής αριστερός (ή και δεξιός δεν κάνει διαφορά).
Μη σου τύχει και δυστυχώς ευδοκιμεί στη χώρα μας. Δεν ξέρεις πως να φυλαχθείς.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:54 μμ
kapetanios
κι εγώ που νόμισα ότι θα μου απαντούσες με πολιτικούς και όχι με…. καλλιτεχνικούς όρους! 🙂
Μου μείωσες το ενδιαφέρον τώρα.
Τεσπα
να ξέρς ότι όταν κάτι μοιάζει με πορτοκάλι , μυρίζει σαν το πορτοκάλι και έχει γεύση και όψη πορτοκαλιού το πιθανότερο είναι να είναι πορτοκάλι . Έτσι λοιπόν και με μένα: εάν κάνω τον αριστερό , εάν ψηφίζω αριστερά , εάν συντάσσομαι και συστρατεύομαι με αυτήν ,εάν πιστεύω τα ίδια κλπ το πιθανότερο είναι να είμαι κιόλας αριστερός.
Βέβαια είναι το πιθανότερο, δεν είναι απόλυτο, οπότε φυλάξου όσο πιο καλύτερα μπορείς 😎
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 4:47 μμ
xberliner
«“δυσανάλογο” ΕΝΦΙΑ (που αθροιστικά και σε απόλυτους αριθμούς θα είναι απολύτως ο ίδιος) θα πληρώνεις και μετά την διόρθωση των τιμών»
Σου μιλάω εκ πείρας σχεδόν προσωπικής.
Άτομο πολύ γνωστό μου έχει στην ιδιοκτησία του 2 μικρά ακίνητα από κληρονομιά. Το ένα έχει αντικειμενική αξία 100 χιλ με εμπορική αξία σήμερα τα 50 χιλ. και με το ζόρι έπιανε τα 80 χιλιάρικα προ κρίσης.
Το άλλο έχει αντικειμενική αξία τα 15 χιλ. με εμπορική αξία σήμερα τα 45 χιλ και τα 70 προ κρίσης.
Αυτό δεν χρειάζεται διόρθωση;
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 4:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ο μεσος ορος ΕΝΦΙΑ ειναι 400 ευρω, λιγοτερο απο τρεις (3) φιαλες ουισκι* σε νυχτερινο κεντρο και το 2015 θα μεειωθει σε δυο (2) φιαλες.
*χωρις τα λοϋλουδα 🙂
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:02 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μην ξεχνατε οτι ο Μανολης Δρεττακης εκδιωχθηκε λογω του ΦΑΠ, το 1982!
«[…]
Είναι προφανές ότι η παράταση εφαρμογής του μέτρου, το οποίο έχει κριθεί αντισυνταγματικό και μόνο ως «μέτρο έκτακτης ανάγκης» νομιμοποιείται, υπαγορεύεται από δύο λόγους:
1. Την τεχνική αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο που σε όλες τις χώρες επιβάλλεται στη συνολική αξία της περιουσίας καθενός.
2. Στις σοβαρές αντιστάσεις μεγαλοϊδιοκτητών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 1982 αποπέμφθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο υπουργός Οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης, εισηγητής του γνωστού ΦΑΠ.
Οπως έχει γράψει στο βιβλίο του «Κώδικας Φορολογίας Ακινήτων» ο Γιάννης Σιωμόπουλος, ο Μανώλης Δρεττάκης είχε την ιδέα της καθιέρωσης των αντικειμενικών αξιών που εισήγαγε τελικά ο Δημήτρης Τσοβόλας το 1985, ενώ τότε είχε προτείνει και την απογραφή της ακίνητης περιουσίας, το Περιουσιολόγιο που αναζητείται ως σήμερα!
Ακολούθησε μία δεκαετία επιβολής διάσπαρτων φόρων στα ακίνητα χωρίς κανέναν σχεδιασμό. ….»
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=506542
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:21 μμ
kapetanios
Βερολινέζε
τα παραδείγματα που φέρνεις(και με βάση τα ποσά που δίνεις) αφορούν σε 2 περιοχές που :
–στην μια οι αντικειμενικές ήταν μεγαλύτερες (προ κρίσης) από τις εμπορικές δλδ μιλάμε για ΤΗΝ περίεργη περίπτωση
–και στην άλλη για διαμέρισμα που έχει 15χιλ αντικειμενική (δλδ έχοντας υπόψη μας μια ελάχιστη αντικειμενική πχ 600ευρω/m2, για «διαμέρισμα» 25 τετραγωνικών!) το οποίο όμως(παρ ότι ήταν σε μια πολύ φτηνή περιοχή) είχε εμπορική 70χιλ δλδ κοντά 2.800 ευρω /m2!!
Νομίζω ότι κάποιο σοβαρό λάθος υπάρχει στην αφήγηση ΚΑΙ των δυο περιπτώσεων, ή μιλάμε για περιπτωσάρες οι οποίες όμως δεν αφορούν στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αλλά για περιπτώσεις που πάει κάποιος στον έφορα (αυριο το πρωί) και προσπαθεί να βρει κάποια άκρη στο περίεργο μπέρδεμα που έχει υπάρξει.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 6:38 μμ
xberliner
kapetanie
Το πρώτο είναι διαμέρισμα του οποίου η εμπορική αξία έπεσε προ κρίσης όταν η περιοχή απέκτησε πολλούς μετανάστες γείτονες και γκρεμίστηκε όταν ξέσπασε η κρίση.
Το δεύτερο βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή (εξοχικό) του οποίου η αξία εκτοξεύτηκε τα τελευταία 15 χρόνια (προ κρίσης) και η αξία του κάπως κάπως κρατιέται χάρη στο ενδιαφέρον που υπάρχει για αγορές ακινήτων από το εξωτερικό (Χαλκιδική, ρώσσοι και ομογενείς από Γερμανία).
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:02 μμ
σχολιαστης
Μια -εντυπωσιακή σε αριθμό- μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛΑΣ συμμετέχει στην πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 🙂
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:20 μμ
σχολιαστης
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια του ΚΚΕ εσ., του ΚΚΕ ή και των 2 μαζί; 🙂
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:30 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
και των 2 μαζί; 🙂 αλλα και
του Πασοκ, του ΔΗΚΚΙ, και αλλων 12 γκρουπουσκουλων 🙂
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:46 μμ
Πάνος
Μου είπαν ότι η ένδοξη ΕΛΑΣ έριξε χημικά, στη Διαγώνιο, στους συριζαίους.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:55 μμ
σχολιαστης
Αλίμονό τους όταν αλλάξει η εξουσία!
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:09 μμ
kapetanios
(μεγάλο σεντόνι βγήκε)
τέλος πάντων Βερολινέζε ακόμη κι έτσι όπως τα λες πρόκειται για περιπτωσάρες οι οποίες όμως δεν πρέπει να χαλάνε τον γνωστό σου ο οποίος βρέθηκε με 2 ακίνητα δώρο. Σε κάθε περίπτωση για να γυρίσουμε στον ΕΝΦΙΑ, όπως κι αν αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες (δλδ το μεν πρώτο διαμέρισμα πάει από τα 100 στα 50χιλ αντικειμενική και το δεύτερο από τα 15 στα 45χιλ) αυτά που πληρώνει τώρα θα τα πληρώνει και μετά–με την φιλοσοφία που έχει αυτός ο νόμος. Εξάλλου ο ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αλλά με την τιμή ζώνης. Επίσης δεν είναι ένας φορολογικός νόμος που βασίζεται σε ένα περιουσιολόγιο, ή στην φοροδοτική ικανότητα , ή την πραγματική αξία ενός ακινήτου(δλδ την παλαιότητα του, τον όροφο κλπ) ή στην απόδοση των ακινήτων.
Απλοποιώντας, είναι ένας νόμος που θέτει έναν συγκεκριμένο οικονομικό στόχο Χ (πχ3δις)τον οποίον επιμερίζει (σε μεγαλύτερο ποσοστό)στα συνολικά τετραγωνικά δόμησης της χώρας και(σε μικρότερο) στα οικόπεδα. Με τους συντελεστές προσπάθησαν να μοιράσουν αυτά τα 3 δις με τον πιο «δίκαιο» τρόπο και οι τιμές ζώνης ήταν ένας μπούσουλας. Όχι ως προς την πραγματική αξία του ακινήτου όσο ως προς την κατηγοριοποίηση του σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ακόμη κι αν πούμε αύριο το πρωί ότι οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από ένα(1) ευρώ έως και τα πέντε (5) ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ που θα μας ερχόταν να πληρώσουμε θα ήταν ίδιος.
Η μεγάλη διαφορά για τον καθέναν (γιατί αθροιστικά θα παραμείνει ίδιος) θα υπήρχε μόνον στην περίπτωση που οι τιμές ζώνης έπεφταν στις ακριβές περιοχές και αυξάνονταν στις φτηνές . Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις φτηνές περιοχές και την μείωση στις ακριβές.
Ας δούμε όμως (το γαμήσαμε το θέμα του πολυτεχνείου αλλά τι μπορεί να πει κανείς παραπάνω για τις δηλώσεις του ποταμιάνου )και μια άλλη παράμετρο. Λένε οι ξυπνητζίδες ότι πλέον οι εμπορικές τιμές στις ακριβές περιοχές έχουν πέσει πολύ πιο κάτω από τις αντικειμενικές –οι οποίες πρέπει να ακολουθήσουν. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας. Η υπόλοιπη και η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι οι ακριβές περιοχές διατηρούν (και θα διατηρήσουν εσαεί )την αξία τους σε πολύ υψηλά επίπεδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ εάν γίνουν κάποιες λίγες πράξεις (χρεοκοπημένων)αγοραπωλησίας ακόμη και σε εξευτελιστική τιμή. Δλδ τίποτε δεν μπορεί να αναγκάσει την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών πχ στο Πανόραμα, να πουλήσουν τις βίλες τους λιγότερο από απ την τιμή που τις είχαν αγοράσει πχ το 2008. Η όποια (μικρή) προσφορά (χρεοκοπημένων )που υπάρχει σήμερα θα απορροφηθεί γρήγορα και οι τιμές όχι μόνον δεν θα πέσουν, θα ανέβουν και σε επίπεδα μεγαλύτερα απ αυτά του 2008.Κι αν μάλιστα μειωθούν και οι αντικειμενικές τότε τα καθαρά χρήματα που θα βάζει στην τσέπη του ο ιδιοκτήτης που θα πουλά θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Το τι μαύρο χρήμα θα διακινηθεί σε αυτές τις ακριβές περιοχές δεν λέγετε Αυτό γράψτο κάπου να το θυμάσαι
Όλα αυτά τα ευχάριστα δεν πρόκειται να συμβούν στις μεσαίες περιοχές που ΚΑΙ τεράστια προσφορά υπάρχει ΚΑΙ οι τιμές θα συνεχίζουν να διολισθαίνουν προς τα κάτω. Κι αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και 250χιλ ακίνητα(που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία μιας και είναι ακίνητα που αγοράστηκαν στην δεκαετία του 2000) που θα πλειστηριαστούν στα 2/3 της (προσαρμοσμένης προς τα κάτω) αντικειμενικής τους αξίας καταλαβαίνεις τι θα γίνει
Στις φτηνές περιοχές τώρα, που επίσης υπάρχει μια μεγάλη προσφορά ακινήτων, μια αύξηση των αντικειμενικών θα αυξήσει το κόστος διατήρησης τους καθιστώντας την αγορά τους τελείως ασύμφορη. Έτσι οι φτωχές οικογένειες θα έχουν στα χέρια τους μια περιουσία που: από την μια θα είναι δύσκολο να ρευστοποιηθεί (ή θα ρευστοποιείται για ένα κομμάτι ψωμί –κυριολεκτικά) και από την άλλη θα τους απορροφά πόρους απολύτως αναγκαίους για την διαβίωση τους φέρνοντας τες πολύ κοντά στην πλήρη απόγνωση.
Στην κατακλείδα , ας βρούμε έναν τρόπο να περιορίσουμε κάπως τις συνέπειες της κρίσης στα ακίνητα κι ας αφήσουμε στην άκρη ενέργειες που θα εντείνουν τις (υπάρχουσες) στρεβλώσεις και θα πολλαπλασιάσουν τα (ουκ ολίγα σήμερα )προβλήματα σε μια «αγορά» που στην χώρα μας αφορά πολύ περισσότερο κόσμο απ ότι σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:09 μμ
σχολιαστης
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=347996&catid=6
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:26 μμ
δεξιος
Kάτι είχε πάρει το αυτί του Θεοδωράκη.
http://www.thepressproject.gr/article/69242/Polutexneio-73-Tha-eixe-ginei-i-eksegersi-an-den-upirxan-kapoioi-pou-tous-elegan-alites
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:05 μμ
Πάνος
Αλίμονό μας αν αλλάξει η εξουσία και η ΕΛΑΣ παραμείνει αυτό που είναι τώρα…
Πχ στην Αθήνα έριξαν πάλι χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Από αυτές που ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ στη Γαλλία μετά το θάνατο (τη δολοφονία) του νεαρού που προκάλεσε η χρήση τους.
(και νάταν μόνο αυτό…)
17 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:25 μμ
Μαρία
Και το κκε, κύριε;
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:44 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Αλλοιωμένα και θαμένα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Κωστής Μπιτζάνης, 18/11/2014
Σήμερα στην 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έρχονται στο προσκήνιο μηνύματα της εξέγερσης είτε επειδή η αλλοίωση τους στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις που σοκάρει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είτε επειδή η υποβάθμιση τους όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στο να βρουν εκφραστή έναν νέο πολιτικό φορέα που τα υπερασπίζεται με έναν μερικές φορές ανάρμοστο για τα αυτιά μας πολιτικό λόγο.
Στην πρώτη κατηγορία είναι το πρώτο και το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα της εποχής το: Κάτω η Χούντα, με όλες τις εκφάνσεις και τις παραλλαγές του.
Το φοιτητικό κίνημα της εποχής αναγνώριζε την σημασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του συνταγματικού τόξου.
Αποτελεί αναμφισβήτητη και βαθειά αλλοίωση του μηνύματος του Πολυτεχνείου το «η Χούντα δεν τελείωσε το 73» που εκφέρεται ακόμα και από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οδηγεί στο να δηλώνουν σήμερα δημόσια νέα παιδιά ότι δεν υπάρχει σήμερα καμιά διαφορά της χούντας των συνταγματαρχών από τις σημερινές κυβερνήσεις.
Το μήνυμα αυτό το καθιστά επίκαιρο εκτός από την βαθειά αλλοίωση του η εμφάνιση και η ανθεκτική παρουσία της Χρυσής αυγής στο πολιτικό μας σύστημα και δίνει ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο στην σημασία του συνταγματικού τόξου.
Στην δεύτερη κατηγορία είναι δύο πολιτικά μηνύματα της εποχής που τα εξέφραζε κυρίως η νεολαία του Ρήγα Φεραίου και δεν απέκτησαν ιδιαίτερη πολιτική σημασία στην κεντρική πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής περιόδου:
Η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών και της αυτονομίας των μαζικών χώρων
Τα δύο αυτά πολιτικά μηνύματα της εποχής είχαν μια εξαιρετική σημασία.
Το πρώτο για την αναγκαιότητα και τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών γιατί έπαιρνε αποστάσεις τόσο από την κομουνιστική ιδεολογία που παρέπεμπε ουσιαστικά στην δευτέρα παρουσία την δυνατότητα ενός νέου ανθρώπου να ζήσει σε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, όσο και από μια αντίληψη της εποχής που συνοψιζόταν στο « στις 17 Ανδρέας και ΠΑΣΟΚ , στις 18 σοσιαλισμός».
Με δυό λόγια το μήνυμα αυτό έδινε αφενός ένα ιδεολογικό περιεχόμενο στον τρόπο που στην στάση του καθενός στη δουλειά, στο δημόσιο χώρο, στις σχέσεις , στην κοινωνία και αφετέρου περιείχε το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πάντα στόχο που όμως δεν εκπληρώνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Το δεύτερο μήνυμα για την αυτονομία των μαζικών χώρων δεν αναδείχτηκε από κανένα από τα κόμματα στην μεταπολίτευσης.
Το ΚΚΕ εσωτερικού το περιείχε στον πολιτικό του λόγο τα πρώτα χρόνια αλλά δεν μπόρεσε ούτε αυτό να το εφαρμόσει αποτελεσματικά στις λίγες δυνάμεις που επηρέαζε εκείνη την εποχή.
Όμως το πολιτικό ζήτημα ήταν υπαρκτό και πολύ σοβαρό .
Αναδεικνυόταν καθημερινά στα εργοστασιακά σωματεία και στα αμφιθέατρα ενώ ήταν από τα σημαντικά ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούσαν την ευρωπαϊκή αριστερά της εποχής.
Ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός στους μαζικούς χώρους εξαφανίστηκε, οι κομματικοί καθοδηγητές ηγεμόνευσαν.
Οι συνέπειες είναι γνωστές .Το φοιτητικό και το συνδικαλιστικό κίνημα έχαναν διαρκώς σε μαζικότητα και δυναμισμό και παράλληλα ο κομματικός εναγκαλισμός γινόταν όλο και πιο ασφυκτικός.
Η αυτονομία των μαζικών χώρων δεν αντιστρατεύεται τα κόμματα ούτε αμφισβητεί τη σημασία τους και είναι μεγάλο λάθος να συγχέεται η ανάγκη να απαλλαγεί η κοινωνία από τον κομματικό εναγκαλισμό στους μαζικούς χώρους με την σημασία των κομμάτων για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έγινε κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής που ετσι κι αλλοιώς όσοι υπήρχαν λειτουργούσαν στην παρανομία .
Το φοιτητικό κίνημα είχε μια δυναμική που ξεπερνούσε την εμβέλεια και την επιρροή των πολιτικών κομμάτων.»
http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=37039
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:49 πμ
Πάνος
Είναι τελικά το Ποτάμι ένα δημοκρατικό κόμμα;
http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_45.html
(Είναι ορέες αυτές οι απορίες… για όσους είχαν ψευδαισθήσεις επί του θέματος) 😉
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:41 πμ
Lavrentij
Σοβαρά τώρα, μετά και τα χθεσινά, υπάρχει κάνενας λογικός (και στοιχειωδώς δημοκρατικός) άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά ότι η επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού πανεπιστημίου μπορεί να αναθετεί σε ΑΥΤΗ την αστυνομία;
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:15 μμ
Fil
Δε νομίζω ότι μιλάμε για προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων του ελληνικού πανεπιστημίου από την αστυνομία, αλλά για διαφύλαξη της λειτουργίας και της περιουσίας του από όσους αποδεδειγμένα στρέφονται κατά και των δύο.
Το αν η αστυνομία θα το κάνει με επαγγελματισμό δεν είναι δουλειά του κάθε Φορτσάκη.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:35 μμ
Lavrentij
Όταν ένας πρύτανης αναθέτει την επίλυση μιας σύγκρουσης στην αστυνομία, χωρίς π.χ. να εξαντλήσει άλλες εφικτές επιλογές, τότε δεν μπορεί να λέει «τα παράπονά σας στην αστυνομία». Η εικόνα ότι οι 40 στριζαίοι φοιτητές και οι άλλοι τόσοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στη Νομική είναι κάτι σαν στρατός κατοχής που μόνο η αστυνομία μπορεί να αντιμετωπίσει είναι μια εικόνα που έχει καλλιεργηθεί από εκείνους που θέλουν την αστυνομία στο πανεπιστήμιο γιατί τους βολεύει επικοινωνιακά. Προφανώς και δεν λέω βέβαια ότι θα πρέπει να βγάλουν οι φύλακες (που δεν υπάρχουν πια) το φίδι από την τρύπα όταν καταστρέφεται περιουσία του πανεπιστημίου από τους γνωστούς κάφρους.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:39 μμ
Πάνος
Η άμεση διάλυση των ΜΑΤ είναι στοιχειώδης πράξη προστασίας της Δημοκρατίας!
https://panosz.wordpress.com/2014/11/14/mat-2/
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 12:48 μμ
Fil
«Άλλες εφικτές επιλογές» , «Προφανώς και δε λέω βέβαια».
Σορρυ αλλά εδώ δε μιλάμε για καμιά διαφορά που απαιτεί διάλογο και θα λυθεί επειδή υπάρχει τέτοια πρόθεση από όλους. Μιλάμε για ωμή βία και πλιάτσικο. Δεν υπάρχει διάθεση για ο,τιδήποτε άλλο.
Το μόνο που θα καταφέρει ο οποιοσδήποτε πρύτανης με πιο soft προσεγγίσεις, είναι είτε να τον τσιμεντώσουν και αυτόν είτε να γίνει του Μυλόπουλου, δηλαδή το απόλυτο και ανεξέλεγκτο χάος.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:16 μμ
Fil
ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ*
Οι μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ
Ως εργαζόμενος εδώ και 35 χρόνια στο ιστορικό κτίριο της οδού Σόλωνος και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της περασμένης Πέμπτης, νιώθω υποχρεωμένος να καταγγείλω μια κραυγαλέα διαστρέβλωση της αλήθειας.
Δεν πρόκειται για τα παράπονα των άμεσα θιγομένων, δηλαδή της περιθωριακής εκείνης ομάδας φοιτητών που, εδώ και χρόνια, έχει ως μοναδικό λόγο ύπαρξης τις καταλήψεις και τις βίαιες διακοπές μαθημάτων, εξετάσεων και συνεδριάσεων πανεπιστημιακών οργάνων. Δεν θα το έκανα επίσης ούτε για τα ρεπορτάζ ορισμένων μέσων ενημέρωσης –δυστυχώς πλέον και της «Αυγής»– τα οποία, από την κριτική στον νόμο Διαμαντοπούλου μέχρι την καταγγελία του σημερινού πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανταγωνίζονται σε ανακρίβειες και ηθελημένες διαστρεβλώσεις της αλήθειας. Το κάνω επειδή πρόκειται για δηλώσεις επώνυμων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για «απαράδεκτη κλιμάκωση αυταρχισμού» μίλησε στη Βουλή ο συνήθως πιο συγκρατημένος κ. Θ. Δρίτσας, ενώ ο κ. Δημ. Τσουκαλάς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Θ. Φορτσάκη «πρύτανη των ΜΑΤ» και να τον συγκρίνει με τον Ευ. Σδράκα, δηλαδή τον θλιβερό εκείνο πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος, επί δικτατορίας, είχε καλέσει τα τανκς για να απομακρύνει τους φοιτητές από το πανεπιστήμιο.
Μόνο που τώρα, δεν επρόκειτο για απομάκρυνση φοιτητών, ούτε καν για επέμβαση της αστυνομίας εναντίον συγκεντρωμένων στον χώρο γύρω από τη Νομική. Η μόνη αλήθεια είναι ότι, λόγω αδυναμίας του ίδιου του πανεπιστημίου να εμποδίσει με δικά του μέσα μια προαναγγελθείσα τριήμερη κατάληψη, η αστυνομία κλήθηκε όχι για να εκκενώσει το κτίριο, αλλά για να εμποδίσει τους επίδοξους καταληψίες να σπάσουν τις πόρτες. Το δε ολιγόλεπτο επεισόδιο της περασμένης Πέμπτης προκλήθηκε όταν μερικοί αυτούς –όχι πάνω από 20 με 30– έχοντας προηγουμένως καλέσει τα απαραίτητα τηλεοπτικά συνεργεία, μαζεύτηκαν επί τούτω και θέλησαν να απωθήσουν τα ΜΑΤ, για να μπουν με τη βία στο κτίριο.
Είναι περιττό λοιπόν να τονίσει κανείς γιατί οι ανωτέρω δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακριβείς. Και γιατί, διατυπωμένες την παραμονή των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, λειτουργούν εμπρηστικά.
Με τα ΜΑΤ βέβαια δεν μπορούν να πορευθούν τα πανεπιστήμια. Ούτε όμως και με την ασυδοσία των όποιων περιθωριακών ομάδων, για τις οποίες η άσκηση της «επαναστατικής» βίας δεν είναι ζήτημα «οριακής στιγμής», αλλά συνήθης –«καθημερινός» θα έλεγα– τρόπος προβολής των απόψεών τους.
Μαζί με την πλειονότητα των συναδέλφων μου –και, όπως πιστεύω– με τη συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών, πιστεύω ότι η απομόνωση των περιθωριακών αυτών ομάδων δεν είναι απλώς ο καλύτερος για την αντιμετώπισή τους· είναι και ο ρεαλιστικότερος. Λυπάμαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί.
http://www.kathimerini.gr/792252/opinion/epikairothta/politikh/oi-megales-ey8ynes-toy-syriza
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:40 μμ
δεξιος
Χθες δεν έγιναν εκτεταμένα επεισόδια επειδή ακριβώς δεν ήλεγχαν οι ταραξίες τη Νομική.
Ουσιαστικά η επετειακή κατάληψη είναι κατάληψη επίκαιρου υψώματος με στρατιωτικούς όρους πριν από από τη μάχη.Με πολλά υψώματα – πανεπιστημιακά κτίρια κατειλημμένα οι «γνωστοί – άγνωστοι» υποχρεώνουν την αστυνομία να διασπείρει τις δυνάμεις της για να τους αντιμετωπίσει.
Αντίθετα χωρίς τον έλεγχο των ορμητηρίων αυτών είναι αυτοί διάσπαρτοι στους δρόμους και η αστυνομία πετυχαίνει συγκέντρωση δυνάμεων ελισσόμενη κατά εσωτερικές γραμμές κάθε φορά στο σημείο αιχμής της μάχης.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:03 μμ
Ενη
Νοεμβρίου 18, 2014 at 12:39 μμ
Πάνος
Η άμεση διάλυση των ΜΑΤ είναι στοιχειώδης πράξη προστασίας της Δημοκρατίας!
https://panosz.wordpress.com/2014/11/14/mat-2/
Το ανω λινκ ειναι το κειμενο του παροντος ποστ.
Αυτό το ρεπορταζ, του ΕφΣυν με ημερομηνία 14/11/014, αναφερεται σε επεισοδια που εγιναν τωρα Νοεμβριο 2014;;
Αν ναι γιατί δεν εγιναν αντιστοιχες περιγραφες και απο ρεπορταζ απο αλλα ΜΜΕ, αλλα αντιθετα γραψανε για μη εκτεταμενα επεισοδια φετος;;
ενω το παρόν ρεπορταζ ειναι …..καταπέλτης;;; (κορμια αοπλων παιδιων κλπ.)
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:07 μμ
Ενη
Συνεχεια
Λαθος, οχι του παροντος ποστ (που αφορά δηλωσεις Θεοδωράκη) , αλλά το λινκ του Πανου 14/11/2014.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:40 μμ
Lavrentij
Τα επεισόδια στη Νομική δεν έγιναν γιατί οι 40 επιχείρησαν να απωθήσουν τα ΜΑΤ, αλλά γιατί τα ΜΑΤ υπακούουν σε μια συγκεκριμένη υπηρεσιακή λογική που θέλει να βλέπει όλα τα θέματα ως… καρφιά (με τους ίδιους βέβαια να είναι το σφυρί, κατ’ αναλογία με την πρόσφατη δήλωση του Ομπάμα). Και για να απαντήσω και στην Ενη, το θέμα δεν είναι αν τα επεισόδια φέτος ήταν εκτεταμένα ή όχι, αλλά το ότι η εικόνα της αστυνομίας είναι εκείνη ενός μπουλουκιού που μετά βιας προσπαθούν οι διμοιρίτες να συγκρατήσουν και το οποίο ψάχνει αφορμές για να εκτονωθεί επί δικαίων και αδίκων. Με αυτούς λοιπόν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα θέματα του ελληνικού πανεπιστημίου, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι όλα.. καρφιά. Προφανώς υπάρχει θέμα με το ρόλο (και τα όρια) του φοιτητικού συνδικαλισμού, το να το προσεγγίζουμε όμως με όρους πολεμικούς (βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι «τρομοκράτες», πλιάτσικα, συνεδριάσεις πρυτανικών συμβουλίων κτλ) βοηθάει μεν στη δικαιολόγηση της αστυνομικοποίησης του προβλήματος, αλλά αμφιβάλω πόσο παραγωγική μπορεί να είναι αυτή η προσέγγιση. Περιμένω να δω π.χ. τι έχει υπόψη του ο Φορτσάκης να κάνει την επόμενη φορά που θα κλείσει η σχολή (που πιθανολογώ ότι θα είναι μέσα στις επόμενες βδομάδες) με τους φοιτητές να είναι μέσα στο κτήριο αυτήν τη φορά. Και σίγουρα αυτό θα ήταν ένα σκηνικό που θα ικανοποιούσε τους σχεδιασμούς και των δύο πλευρών, το ερώτημα όμως είναι αν ο Φορτσάκης και ο όποιος Φορτσάκης θέλει να πάρει μέρος στην παράσταση, ή αν τέλος πάντων έχει ένα αυτόνομο σχέδιο για την αναβάθμιση του ιδρύματός του. Δηλαδή απέναντι στην ακινησία της άνευ όρων τήρησης ισορροπιών υπάρχει μόνο η ακαμψία της αστυνομικοποίησης και του παραμικρού ζητήματος της πανεπιστημιακής καθημερινότητας;
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:01 μμ
Πάνος
Ένη,
ο σύνδεσμος αναφέρεται σε γεγονότα που έγιναν πριν λίγες μέρες (στις 13/11), όχι χθες.
Τώρα γιατί τα «θάψανε» αυτά τα «ΜΜΕ»;
Ο κυριότερος λόγος είναι διότι εμείς εξακολουθούμε να τα διαβάζουμε (τα ΜΜΕ) και να τους δίνουμε σημασία – έστω και στο διαδίκτυο, αντί να αναζητάμε εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 3:33 μμ
Lavrentij
http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/proboli-newn/mnimh-kai-timi-polytexneioy-2014.html
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:03 μμ
Πάνος
Ορέο το κείμενο του κ. Φορτσάκη. Ξεκινάει με Μάρξ και τελειώνει με Μαρξ + Βάρναλη. Την παίζει στα δάχτυλα τη σχετική βιβλιογραφία ο κ. πρύτανης 😉
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:20 μμ
Lavrentij
Το ενδιαφέρον στο κείμενο είναι ότι θεωρητικά η κατάληψη αναγνωρίζεται ως θεμιτό μέσο, εφόσον στηρίζεται από μια πλειοψηφία που τεκμηριώνεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Προφανώς βέβαια η παραπομπή στη σιωπηρή πλειοψηφία γίνεται με την υπόθεση ότι αυτή θέλει τις σχολές ανοιχτές ή αντίστροφα, ότι μια τυπική διαδικασία με σημείο αναφοράς το σύνολο των ενεργών φοιτητών (και αντίστοιχο φυσικά μέτρο για την απαρτία) δύσκολα θα καταλήξει σε μια έγκυρη απόφαση κατάληψης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι κινούνται για να έχουν καλύτερες θέσεις σε μια επόμενη αντιπαράθεση που λογικά δεν θα αργήσει καθόλου.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:25 μμ
Πάνος
Άσε, τον Φορτσάκη καρφώνει σήμερα ο ίδιος ο Λοβέρδος, διότι λέει ότι δεν θα εφαρμόσει το νόμο για τις μεταγραφές. Προβλέπονται σκηνές απείρου κάλους, από το θίασο του ΝΔΣΟΚ και την πρυτανεία του ΕΚΠΑ…
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:50 μμ
Πάνος
Οι Χατζηαβάτες και «η γενιά του Πολυτεχνείου». Του Σ. Κούλογλου
Τvxs σχόλιο
Δουλεύοντας ένα ντοκιμαντέρ για την δικτατορία καθώς και ένα βιβλίο για την αντίσταση, αυτό που μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον, υπό το φως και των σημερινών εξελίξεων, είναι η ανοχή που επέδειξε η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών.
Τα νεότερα κινηματογραφικά αρχεία δείχνουν πλήθος κόσμου να υποδέχεται και να επευφημεί τους δικτάτορες, σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Η αντίσταση ξεκίνησε από τις πρώτες ώρες, αλλά από μια χούφτα αγωνιστές, απομονωμένους από τον πληθυσμό. Ο Μανόλης Καραπιπέρης, ένας από τους αφανείς ήρωες που βασανίστηκε απάνθρωπα στο κολαστήριο της Μπουμπουλίνας, διηγείται ότι όταν τον ανέβαζαν στην ταράτσα για την φάλαγγα, οι γείτονες που άκουγαν τις κραυγές του αντιδρούσαν κλείνοντας τα παράθυρα.
Τα ξημερώματα του πραξικοπήματος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να περάσει την είδηση σε μια έκτακτη έκδοση της «Αυγής», βλέπει τους εργάτες στην Ομόνοια που φθάνουν με τα λεωφορεία για να πάνε στην δουλειά τους, χώνεται ανάμεσα τους και αρχίζει να φωνάζει συνθήματα: «κάτω η χούντα», «δημοκρατία». Παγωνιά. Δεν τον ακολουθεί κανείς.
Όταν μετά από μήνες ο Καραπιπέρης απελευθερώνεται, τσακισμένος από τα βασανιστήρια, στο καφενείο της γειτονιάς του δεν του μιλάει κανείς, ούτε ο θείος του. «Για αυτόν τον λαό αγωνίζομαι;» αναρωτιέται κάποια στιγμή. Η πλειοψηφία υιοθετεί συμπεριφορά Χατζηαβάτη: φοβισμένος και δειλός, ένας ραγιάς με ευλύγιστη μέση έτοιμος να κολακέψει, να συνεργαστεί ή να ανεχθεί τους ισχυρούς. Αυτή η στάση δίνει την απάντηση σε ένα άλλο αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει ακούγοντας και βλέποντας στα επίκαιρα τις ανεκδιήγητες δηλώσεις και τα καμώματα των δικτατόρων: πως δηλαδή μπόρεσε να κρατηθεί στην εξουσία για εφτά χρόνια ένα τόσο απάνθρωπο αλλά και γελοίο καθεστώς.
Σε όλο αυτόν τον πληθυσμό που κλήθηκε να «απολογηθεί» για την στάση του όταν η χούντα κατέρρευσε προδίδοντας την Κύπρο, η εξέγερση της 17ης του Νοέμβρη αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι: υποτίθεται ότι ακόμη και αν δεν μπήκαν στο Πολυτεχνείο κάπου πέρασαν απ’ έξω εκείνες τις μέρες. Ακόμη και αν δεν πλησίασαν, είχαν το… θάρρος να ακούσουν τον ραδιοφωνικό σταθμό ή τέλος πάντων είχαν κάποιο συγγενή ή γνωστό εκεί μέσα. Είναι γεγονός ότι τις μέρες της εξέγερσης σημειώθηκαν συγκινητικά περιστατικά λαϊκής συμπαράστασης, όπως εκφράστηκε με τις προσφορές στους έγκλειστους φοιτητές και την περίθαλψη τους μετά την είσοδο των τανκς. Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν τον έκτο χρόνο που η οικονομία έχει μπει σε κρίση, η δικτατορία παραπατάει δίνοντας σήματα ότι δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ-ο Χατζηαβάτης κοιτάει ήδη για άλλο αφεντικό- και δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο με το μακελειό και τους δεκάδες νεκρούς.
Για όσους δεν έχουν να επιδείξουν καμιά από τις προηγούμενες «αντιστασιακές» περγαμηνές, υπάρχουν και οι επέτειοι του Πολυτεχνείου: oι πρώτες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις λειτουργούν σαν γιγαντιαίες κολυμβήθρες του Σιλωάμ. Ξαφνικά, η Ελλάδα αποκτά 9 εκατομμύρια αντιστασιακούς. Για τους δικούς τους λόγους, τα κόμματα της αριστεράς επίσης επενδύουν στην εξέγερση και η «γενιά του Πολυτεχνείου» αποκτά μυθικές διαστάσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2-3 χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, που πλαισιώθηκαν την Παρασκευή 17 Νοέμβρη του 1973 από μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα που εξεγέρθηκαν.
Το «ιστορικό καθήκον» αυτής της γενιάς ήταν να ρίξει την χούντα, στόχο στην επίτευξη του οποίου συνέβαλλε με επιτυχία. Αλλά αυτή η γενιά, δεν κυβέρνησε ποτέ: με την αποκατάσταση της δημοκρατίας για την πορεία της χώρας αποφασίζουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις. Τον Νοέμβριο του 1974, τέσσερις μήνες μετά την πτώση της χούντας, ο Κ. Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές με 54, 37 %. Ούτε ένας από την «γενιά του Πολυτεχνείου» δεν τον έχει ψηφίσει. Το ίδιο και στις εκλογές του 1977, στις οποίες η ΝΔ επανεκλέγεται. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 48%. Μόνο το 5%-10% της «γενιάς του Πολυτεχνείου»,δηλαδή των 3.000 του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, υποστηρίζουν τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1974 ο Καραμανλής επαναφέρει στις κυβερνήσεις του όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό της ΕΡΕ. Είναι γεγονός ότι το 1981, το σύστημα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ θα πλαισιώσουν στελέχη του φοιτητικού κινήματος, αλλά ως μικρή μειοψηφία. Ο βασικός κορμός των κυβερνήσεων Παπανδρέου αποτελείται από πολιτευτές της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου ή στελέχη που ανήκουν ηλικιακά στις προηγούμενες γενιές από αυτήν του Πολυτεχνείου. Στην οικουμενική κυβέρνηση του 1990 ο πρωθυπουργός Ξ. Ζολώτας είναι 80 ετών και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συναποφασίζουν για την πορεία της χώρας πάνω από 70. Που είναι η «γενιά του Πολυτεχνείου»;
Φαινόμενα διαφθοράς σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια σε πολιτικούς αυτής της γενιάς, αλλά η συλλογική ενοχοποίηση της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που υποτίθεται ότι ευθύνεται για όλα τα σημερινά κακά της χώρας εξυπηρετεί πολλαπλές σκοπιμότητες. Πιο εμφανής είναι η ακροδεξιά: μέσω της γενιάς του Πολυτεχνείου, αμφισβητείται η ίδια η εξέγερση και εξαγνίζεται η χούντα. Υπάρχει όμως και μια αφανής σκοπιμότητα που εξυπηρετεί τον χατζηαβατισμό: οι ίδιες μάζες που είχαν ενσωματωθεί στο σύστημα εξουσίας της χούντας, έχουν περάσει… αρμονικά στο σύστημα της μεταπολίτευσης. Κολακεύουν τους ισχυρούς και τους υποστηρίζουν, ανταλλάσσοντας. όπως ο Χατζηαβάτης στον Καραγκιόζη, την υποταγή με ένα ρουσφέτι ή κάποιο διορισμό, με το ξεροκόμματο που θα θυμίσει ο Πάγκαλος στο διαβόητο «μαζί τα φάγαμε». Χωρίς να μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της, η ανύπαρκτη άλλωστε, γενιά του Πολυτεχνείου είναι ένας ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος, μια νέα κολυμβήθρα εξαγνισμού.
Τον ίδιο χατζηαβατισμό παρατηρούμε και σήμερα: είναι όλες αυτές οι μάζες που φοβούνται το μέλλον, δειλιάζουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, υπακούουν και στην νέα τηλεοπτική εξουσία -αν δεν συνοδεύουν τα παιδιά τους στα ριάλιτι- και την βρίσκουν με το κυνήγι του νεκρού στην Αμφίπολη, όπως διασκέδαζαν με τα κιτς προγονοπληξίας της χούντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι η εξουσία τους δουλεύει ψιλό γαζί, αγνοώντας τον εθνικό διασυρμό μιας χώρας που κυβερνάται με e-mail της τρόικας. Στην φετινή επέτειο ακούστηκε κατά κόρο ότι το αίτημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Είναι αλήθεια, αλλά για να ικανοποιηθεί κάποτε, οι Έλληνες πρέπει να γίνουν από Χατζηαβάτες συνειδητοί πολίτες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Που θα τηρούν τις τελευταίες και συγχρόνως θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, χωρίς να υποκλίνονται με γαλιφιές στην όποια εξουσία ή να περιμένουν τα πάντα από αυτήν.
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 7:45 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
ΕΛ.ΑΣ: Τα «κλεφτρόνια των Εξαρχείων» http://info-war.gr/2014/11/%CE%B5%CE%BB-%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD/
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:35 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Ο Βασίλης Ραφαηλίδης απαντά στην κα Βούλτεψη αλλά και σε όλους μας για το «Έπος του Πολυτεχνείου»
Posted on 18/11/2014 by Po
Σοφία Βούλτεψη: «στον αντιδικτατορικό αγώνα έλαβε μέρος με ομοψυχία το σύνολο του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης»
[….]
Ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης, γνωστός και ως «πίθηκος», ήταν πολύ άτυχος. Διορίστηκε πρωθυπουργός την 8η Οκτωβρίου 1973, και ενάμιση μήνα μετά την ορκωμοσία του, εκδηλώνεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήρθε στην εξουσία υποτίθεται για να εκτονώσει την κατάσταση και να κατασιγάσει τα πάθη μετά την εξέγερση της Νομικής αλλά τα πάθη φούντωσαν εντελώς απροσδόκητα στο Πολυτεχνείο από την 14η Νοεμβρίου 1973 που αρχίζει η κατάληψη, μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή της 17ης Νοεμβρίου, που τα τανκς θα σπάσουν την πόρτα και θα καταστείλουν την αυθόρμητη, αυτοκαθοδηγούμενη και ακαθοδήγητη από τα κόμματα φοιτητική εξέγερση.
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Τούτη η αυθόρμητη παθητική αντίσταση στη χούντα έχει μάλλον έναν λυρικό παρά έναν επικό χαρακτήρα. Και η επέλαση των τανκς κατά των νεαρών αόπλων έχει περισσότερη σχέση με γκραν κινιόλ μέσα στη νύχτα παρά με έπος.
Το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο ηρωισμός συνίσταται στην εκφώνηση -από το ραδιόφωνο των φοιτητών- των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής.
Πάντως πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη Βουλή, την πολιτική σκηνή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει ελληνική πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει.
Δεν πήγα ποτέ στο Πολυτεχνείο, ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε τότε ούτε αργότερα. Δεν πήρα ποτέ μέρος στις προσκοπικές τελετές και τις ηλίθιες πορείες κατά την ημέρα της «επετείου του Πολυτεχνείου» τούτο το μεγάλο συλλογικό άλλοθι για την ηθική ανεπάρκεια ενός ολόκληρου λαού.
Πρόκειται για ένα πολύ βολικό άλλοθι, που το οικειοποιήθηκαν όσοι νοιώθουν την ανάγκη να ξεπλύνουν την ντροπή για την απέραντη δειλία τους επί έξι ολόκληρα χρόνια.»
http://roides.wordpress.com/2014/11/18/18noe14/
18 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:41 μμ
Μαρία
Κάθε καιρός και οι μηδίζοντές του http://www.kathimerini.gr/792443/opinion/epikairothta/politikh/ka8e-kairos-kai-oi-mhdizontes-toy
19 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:39 πμ
Πάνος
Παλαιό ποστ (εμού του ιδίου) – άρεσε όμως στον Άρη Δαβαράκη και το ανάρτησε στο toPortal.
http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=6197
19 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:08 μμ
Lavrentij
Ενδιαφέρον κείμενο για τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν, σαφές ως προς τα.. ζητήματα του αυθόρμητου και της οργάνωσης που έθεσαν οι σύντροφοι από το Ποτάμι.
http://booksjournal.gr/slideshow/item/113-η-νομική