Η θέση του πρωθυπουργού είναι, από πολιτική – ίσως και από ανθρώπινη άποψη, θλιβερή. Γιατί τώρα που περίμενε κι αυτός να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας, την οποία υποτίθεται ότι εξασφάλιζε η πολιτική του για την Ελλάδα, είναι υποχρεωμένος να καρφώσει κι άλλα καρφιά στο φέρετρο της ελπίδας για το μέλλον. Ούτε σαξές στόρυ υπάρχει, ούτε έξοδος στις αγορές, ούτε πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας, ούτε πολιτική κατανόηση (πολύ περισσότερο βοήθεια) από τους δανειστές. Εδώ και πολλούς μήνες, σχεδόν ολόκληρο το 2014, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με ένα θέμα, την παράταση την παραμονής της στην εξουσία – την οποία έχει ταυτίσει με τη σωτηρία της Πατρίδας. Η επιλογή αυτή, η οποία φτάνει τώρα στα έσχατα όριά της, είναι ο ορισμός του πολιτικού αυτισμού και η απόλυτη συνταγή αποτυχίας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα.
Ο Σαμαράς απέδειξε ότι δεν ξέρει να κερδίζει. Είναι ώρα να δείξει ότι, τουλάχιστον, ξέρει να χάνει. Αν επιμείνει στην ταύτιση της κυβέρνησής του με τη μοίρα της χώρας, κινδυνολογώντας και καταστροφολογώντας πάνω στα ερείπια που δημιουργεί το ΝΔΣΟΚ, δεν θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει μια ενδεχομένως διαχειρίσιμη ήττα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μια συντριβή παρόμοια με αυτή που ήδη γνώρισε το ΠΑΣΟΚ.
Το «φως» μετά το «βαθύ σκοτάδι» δείχνει ο Σαμαράς | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.
28 Σχόλια
Comments feed for this article
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:03 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:21 μμ
σχολιαστης
Μπήκα και διάβασα μερικά σχόλια στο TVXS. Ανακάλυψα και τον όρο «ελληνόφωνα ανδρείκελα» που διαπραγματεύονταν στο Παρίσι.
Μιλάμε, το τι λέει ο στόμας των αγανακτισμένων δεν περιγράφεται. 🙂
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 1:57 μμ
σχολιαστης
Στις δημοσκοπήσεις που βγάζουν μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ,
οι απαντήσεις είναι υπέρ του να μη γίνουν εκλογές
και το άθροισμα των κομμάτων ΝΔ+ΠΑΣΟΚ+Ποτάμι που έχει σαφή θέση υπέρ εκλογής προέδρου, υπερέχει από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ
Η εικόνα είναι αυτή. Για να αλλάξει θα πρέπει κάποιοι να αθροίσουν ΚΚΕ και αυγά.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:08 μμ
Πάνος
σχο,
με την άδειά σου, αυτή η αριθμητική που χρησιμοποιείς δεν είναι σόι 😉
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:12 μμ
σχολιαστης
Απλή πρόσθεση είναι. 🙂
Αν μιλάμε για τα κόμματα που θα είναι στην επόμενη βουλή με την παρουσία των ΑΝΕΛ να παίζεται.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:16 μμ
Πάνος
Στην επόμενη Βουλή ο σύριζας θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Αυτό ήταν ενδεχόμενο, αλλά αυτές τις μέρες κλείδωσε οριστικά.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:27 μμ
σχολιαστης
Δε νομίζω! Αντίθετα αυτό που φάνηκε τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο συριζα δεν έχει καμία πιθανότητα να μην πάθει τη νίλα του Δράμαλη σε διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους. Με επιπτώσεις και στη χώρα.
Αυτό, θα αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην προσέλευση ψηφοφόρων. Ο βαθμός …ανάσχεσης θα εξαρτηθεί από πολλά. Ο συριζα από αυτά που παίζονται αυτές τις μέρες ΔΕΝ βγαίνει ωφελημένος.
Οπως εξηγούσε και ο Λαπαβίτσας στη συγκέντρωση με το Λαφαζάνη δεν …
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:35 μμ
xberliner
Πάνο
Νομίζω αξίζει να κάνει ποστ το παρακάτω:
http://www.lifo.gr/now/society/56267
το διάβασα σήμερα και εξοργίστηκα με τους σοσιαλιστές του κώλου που για μερικούς ψήφους νοικοκυραίων διαπομπεύουν ανθρώπους και τους οδηγούν στην αυτοκτονία.
Αν είχε έστω και ελάχιστη τσίπα ο Λοβέρδος θα έπρεπε να παρατήσει σήμερα την πολιτική, αλλά ποιος έχασε την τσίπα για τη βρουν οι σύντροφοι του Ευάγγελου;
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 2:40 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Τα νεα της Τρωειcash.Μια λογιστικη εγγραφη κοστους 2,5δις νεων φορων.Ποσες φορες θα πληρωσει ο λαος τα 11δις του ΤΧΣ;…
http://projectantisystem.wordpress.com/2014/11/30/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%89%CE%B5%CE%B9cash-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86/
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 4:56 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
«Βαθιά λαϊκή συγκίνηση» για τον επίτιμο δημότη Ναυπλίου Σαμαρά, όπως μαρτυρούν οι εικόνες… http://www.koutipandoras.gr/article/128075/vathia-laiki-sygkinisi-gia-ton-epitimo-dimoti-nayplioy-samara-opos-martyroyn-oi
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:06 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«το διάβασα σήμερα και εξοργίστηκα με τους σοσιαλιστές του κώλου που για μερικούς ψήφους νοικοκυραίων διαπομπεύουν ανθρώπους και τους οδηγούν στην αυτοκτονία.»
Ο λεγάμενος σαν πολιτικός είναι μία απόλυτη αποτυχία με ότι και αν έχει καταπιαστεί αλλά αυτό πάει στο διάολο, έχουμε ένα σωρό τέτοιους. Αυτό όμως που έκανε τότε (και προκειμένου να τσακώσει τις ψήφους των ακροδεξιών) τον περασε πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, πολυ πολύ παρακάτω από αυτό ενός αποτυχημένου πολιτικού.H διαπόμπευση αλλά και φυλάκιση των εκδιδομένων γυναικών που έπασχαν από εϊτζ, τότε στις αρχές του ’12, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, ήταν τα γεγονότα αυτά που έδειξαν ότι, σε ένα καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, είναι ένα τελείως αδίστακτο και εξαιρετικά μικρόψυχο υποκείμενο
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:10 μμ
Πάνος
Νύχτες τρόμου στο Παρίσι…
http://www.kathimerini.gr/793909/article/epikairothta/politikh/paratash-zwhs-meta-to-triplo-sok-sto-parisi
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 5:18 μμ
Πάνος
Σισύφειο μαρτύριο
http://vlemma.wordpress.com/2014/11/29/sisyfeio-martyrio/
H πιθανότερη εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι η ψήφιση των προτεινόμενων μέτρων, μαζί με τον προϋπολογισμό τροποποιημένο. Στα μέτρα περιλαμβάνονται δυσβάστακτα βάρη 2,5-3 δισ. ευρώ επί ενός πληθυσμού κατάκοπου και μιας οικονομίας αφυδατωμένης. Περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία, τύπο, τουριστικές υπηρεσίες, παραμεθόριες περιοχές, νησιά, αναστολή συνταξιοδότησης προ των 62 ετών, κατάργηση της προσφάτως ψηφισμένης ρύθμισης για τις 100/72 δόσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η τρόικα υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να πει στους πολίτες ότι όλες οι θυσίες της τετραετίας δεν έχουν πιάσει τόπο, δεν αρκούν, απαιτούνται κι άλλες θυσίες, χωρίς ορίζοντα εξόδου. Δυστυχώς, ο πυρήνας και αυτών των μέτρων βρίσκεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στο Μνημόνιο, αυτά που ψήφισαν αλλά δεν διάβασαν τότε και νυν υπουργοί. Και δυστυχώς, πάλι μια ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια νέα φοροεπιδρομή, ουσιαστικά να σβήσει το φως διεξόδου, να σβήσει την προσδοκία ενός τέλους στο μαρτύριο. Σαν να μην πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από την αποφράδα ημέρα του Καστελόριζου.
Περισσότερο και από το υλικό κόστος, αυτό που βαραίνει πια περισσότερο είναι η ψυχική καταστολή, η βίαιη αφαίρεση ενός βιώσιμου, ανεκτού μέλλοντος. Το πρόγραμμα διάσωσης εγκαθίσταται στις συνειδήσεις ως ατελεύτητο σισύφειο μαρτύριο – αυτό συνιστά απειλεί για την κοινωνική συνοχή και κινητοποιεί βίαιες ανανοηματοδοτήσεις. Ποιο νόημα έχουν πια οι λέξεις «μεταρρύθμιση», «ευρωπαϊκό κεκτημένο»;
Στην Κύπρο το bail in βιώθηκε με ανάκληση του τραύματος της εισβολής του ’74. Η συλλογική συνείδηση έτσι δρα, με συσχετισμούς α-τυπικούς, πλην όμως ισχυρούς. Υπό αυτή την έννοια, η παράταση του σισύφειου μαρτύριου και η αφαίρεση της προοπτικής πώς μπορούν να βιωθούν, ποια μορφή συνείδησης θα δημιουργηθεί; Είναι σαν οι δανειστές-εταίροι να ωθούν το λεγόμενο ελληνικό, μα ουσιαστικά ευρωπαϊκό, πρόβλημα σε μια γεωπολιτική μαύρη τρύπα.
(Νίκος Ξυδάκης)
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 6:12 μμ
nikiplos
H τρώειcash απλά θέλει να μας διώξει από το ευρώ. Θα είναι ιστορικό λάθος να φύγουμε (γιατί η πάγια γνώμη μου είναι να φύγουμε…χθες) με ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο. Ο Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ θα πρέπει να κάνουν δυό πράγματα που κατά τη γνώμη μου είναι αυτονόητα:
-λογιστικός έλεγχος του χρέους. Και ο λογαριασμός για το 5% που μάλλον θα βγει επαχθές εκεί που πρέπει. (ακόμη και το 5% είναι περίπου 20δις, δεν το λες του πεταματού)
-άμεσο δημοψήφισμα για κατάργηση του μνημονίου και μονόπλευρη στάση πληρωμών των δανειστών με το σύνθημα: «να πληρωθούν τα χρέη, όχι τα υπερκέρδη των υπερ-ρισκαδόρων hedge funds».
αν περάσει, σε συνδυασμό με την ΕΕ και την ευρωζώνη θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί σχέδιο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Εννοείται κρατικοποίηση των τραπεζών και δήμευση περιουσιών Προβόπουλου, CEO των ιδιωτικών τραπεζών της χώρας μας και μονόπλευρη μη αναγνώριση των μεταβιβάσεων των ιδιωτικών χρεών-αυτό για μένα είναι σημαντικό. Ότι πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να σπεύσουν να τα πάρουν από τους Σάλες, τα παιδιά τους και τα τσιράκια τους.
Φυσικά πιστεύω πως η κάστα που διοικεί από το παρασκήνιο, θα προσπαθήσει και θα κάνει ότι μπορεί για να μην γίνουν οι εκλογές άμεσα.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:05 μμ
Ενη
Αποσπασμα απο ενα αρθρο του Κ.Σημιτη οπως δημοσιευεται στο Εθνος της Κυριακης. με τιτλο «Το δευτερο ημιχρονο»
H αναδημοσιευση στο TVXS
«Οι πρόωρες κάλπες και οι…υπεραισιόδοξες προβλέψεις
Οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι περιορισμένοι και γιατί πρέπει να μειωθεί η υπερφορολόγηση, να εξοφλείται το χρέος και να πληρώνονται οι τόκοι. Η συνέχιση του περιορισμού των δαπανών και η αναδιάταξή τους είναι γι’ αυτό αναγκαία. Η ελεύθερη προσφυγή στις αγορές, που θα σημάνει την απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της Ενωσης, δεν θα μας εξασφαλίσει απεριόριστα ποσά για οποιαδήποτε χρήση οποτεδήποτε θέλουμε. Υπάρχουν κανονισμοί της Ενωσης που μας περιορίζουν. Μας υποχρεώνουν να τηρούμε ορισμένα επίπεδα ελλείμματος και χρέους και να μειώνουμε σταδιακά τα υπάρχοντα. Επιπρόσθετα οι διεθνείς αγορές θα σταματήσουν τον δανεισμό με απαγορευτικά επιτόκια, όταν κρίνουν θετικά την οικονομική μας πολιτική.
Η χώρα ποτέ δεν θα έχει απεριόριστα χρήματα. Η κατανομή των πόρων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη χρειάζεται προγραμματισμό σε βάθος χρόνου. Σχεδιασμό που καθιστά δυνατή την επικέντρωση στην ανάπτυξη αρχικά και μετά την επέκταση του κράτους πρόνοιας και την εξισορρόπηση των ανισοτήτων. Είναι απαραίτητη επίσης η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια για την κατάργηση των δομών του πελατειακού κράτους, του συστήματος των παροχών και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων.
Προγραμματισμός σε βάθος χρόνου είναι σήμερα αδύνατος. Δεν υπάρχει συνέπεια στην ελληνική πολιτική. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών έχει πολλαπλασιάσει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την υπέρβαση της κρίσης και τις υποσχέσεις για κατάργηση φόρων και αύξηση των μισθών. Η συναίνεση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί όταν τα αντίπαλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για προδοσία, μειοδοσία, τρομοκρατία και άλλα πολλά. Υπό τις συνθήκες αυτές, μόνο αν η πολιτική ακολουθεί μια σταθερή γραμμή θα είναι δυνατόν να περιορίζονται οι επιπτώσεις των συνεχών μεταβολών και διακυμάνσεων. Η σταθερή αυτή γραμμή προκύπτει από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κατευθύνσεις αυτές χρειάζονται όμως αλλαγές.
Ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής λειτουργίας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί από την Ελλάδα μόνη της. Χρειάζεται η συστράτευση και άλλων χωρών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων. Εκεί υπάρχουν οι δυνατότητες και οι μηχανισμοί για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στις χώρες της περιφέρειας και να προσδιορισθούν οι εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις.
Η λύση για την Ελλάδα είναι η διαμόρφωση της υπάρχουσας πολιτικής της Ευρωζώνης κατά τρόπο ο οποίος θα δίνει στις χώρες που μειονεκτούν τις δυνατότητες να καλύψουν την υστέρησή τους π.χ. με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για υποδομές, για τη βελτίωση της Εκπαίδευσης, την προώθηση της έρευνας, τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον Νότο
Είναι ανάγκη να υπάρξουν και πιο ριζοσπαστικές επεμβάσεις. Εχουν ήδη προταθεί διάφορες: μια κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέπει σε χώρες της περιφέρειας να παρέχουν φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων. διαφοροποίηση των επιτρεπτών ρυθμών πληθωρισμού, ώστε να είναι υψηλότερος στον Βορρά και χαμηλότερος στον Νότο για να στηρίζει η ζήτηση στον Βορρά την ανάπτυξη του Νότου· η έκδοση ευρωομολόγων για την κάλυψη ορισμένου ποσοστού του χρέους των κρατών-μελών. Ακόμη και τότε θα είναι όμως αμφίβολο αν θα επιτύχουμε μια γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη.
Στη δημόσια συζήτηση αναφέρεται ως πιθανή η επάνοδος του ελληνικού χρέους σε επίπεδα συμβατά με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας το 2020 ή το 2022. Η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει να μην ακολουθήσουμε μέχρι τότε μια απλή πολιτική συμμόρφωσης στις κοινοτικές οδηγίες και να μην εμμένουμε στις ιδιαιτερότητές μας, αλλά αντίθετα να αντιπαρατεθούμε αποφασιστικά στις αιτίες της υστέρησής μας.
Η νέα φάση, το δεύτερο ημίχρονο, δεν μπορεί και δεν πρέπει λοιπόν να είναι μόνο μια επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια δημιουργική και ανατρεπτική περίοδος ώστε να πετύχουμε πέρα από την έξοδο από το μνημόνιο, τον πρωταρχικό μας στόχο, την έξοδο από την υστέρηση.
υγ.
Το αρθρο ειναι εκτενεστατο και περιλαμβανει σχεδον ολους τους τομεις.
Τα παραπανω ειναι μονο ενα αποσπασμα.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 8:08 μμ
Πάνος
«Η μοίρα θέλησε να γίνω πρωθυπουργός της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αυτές οι δύσκολες στιγμές δεν θα κρατήσουν ακόμα πολύ…»
Άντε – το γοργόν και χάριν έχει! 😉
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 9:34 μμ
Santiliana
H μοιρα και οι Θεοι…… 🙂
To θεμα δεν ειναι πλεον η σιγουρη αυτοδυναμια του συριζα.
Το θεμα ειναι το σταματημα της πτωσης και η φοβερα δυσκολη αναστροφη της καταστροφικης πολιτικης μιας υφεσιακης απολυτης πορειας , απο πολιτικες αισχρες και αντυαναπτυξιακες στο επακρο που σκοτωσαν τις οικονομιες και εξαθλιωσαν τον πολιτη κυριως του νοτου.
Εκει πρεπει να μη χρησιμοποιει καποιος τα λακιστικα αισχρα παραμυθια Σαμαρα Βενιζελου, που επιφερουν ακομα μεγαλυτερη πτωση στον ψυχισμο του πολιτη που δεν πιστευει τιποτα πλεον απο αυτο το θεατρο τρομου.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:03 μμ
xberliner
«Αυτό όμως που έκανε τότε (και προκειμένου να τσακώσει τις ψήφους των ακροδεξιών) τον περασε πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, πολυ πολύ παρακάτω από αυτό ενός αποτυχημένου πολιτικού.»
Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι υπάρχει ακόμα κόσμος (κατά τα άλλα λογικός) που επικεντρώνεται σε 5 γραφικούς και περιθωριακούς του συριζα και δεν βλέπει ότι σήμερα τον κυβερνούν τέρατα σαν το Λοβέρδο, το Βορίδη, τον Άδωνι, το Μπαλτάκο και άλλους. Όσες παρωπίδες και να έχεις στα μάτια δεν μπορεί να είσαι τόσο τυφλός και να μην βλέπεις τη ζημιά στην κοινωνία (πουριτανισμός, ακροδεξιά, πατριδοκαπηλία κτλ.) που κάνουν οι προαναφερόμενοι. Είναι τραγικό όταν η απάντησή σου στους νεοαζί της ΧΑ είναι να προσπαθείς να τους κλέψεις ψηφοφόρους εφαρμόζοντας συγκεκαλυμμένα ρητορική και πολιτικές που ταιριάζουν σε ακροδεξιούς.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 10:14 μμ
δεξιος
O κόσμος Βερολινέζε ψηφίζει ανάλογα με τα συμφέροντά του και δεν είναι καθόλου χαζός όπως νομίζουν πολλοί και διάφοροι.
Όσοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα από πιθανή μετάβαση στη δραχμή ή και να κερδίσουν θα ψηφίσουν αντιμνημονιακά.Όσοι έχουν να χάσουν το αντίθετο.Ο καθένας ξέρει την κατάστασή του και της οικογένειάς του και αποφασίζει.Τώρα υπάρχουν και κάποιοι ιδεολόγοι αλλά πια έχουν μειωθεί πολύ.
30 Νοεμβρίου, 2014 στις 11:22 μμ
xberliner
δεξιέ
Καταρχήν θεωρώ υπερβολική τη συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ. Κανείς δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.
Επιπλέον το να βλέπεις πόσο άθλιοι και τυχοδιώκτες είναι κάποιοι σαν το Λοβέρδο δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Είναι θέμα που επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Και στην τελική υπάρχουν κάποια όρια μέχρι τί μπορεί να ανεχθεί κάποιος για το «καλό» της πατρίδας. Και υπάνθρωποι σαν το Λοβέρδο και το Βορίδη ξεπερνούν αυτά τα όρια.
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 11:12 πμ
Ενη
Συμφωνα με το κειμενο Σημιτη (βλ. ανω)
Ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής λειτουργίας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί από την Ελλάδα μόνη της. Χρειάζεται η συστράτευση και άλλων χωρών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων.Εκεί υπάρχουν οι δυνατότητες και οι μηχανισμοί για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στις χώρες της περιφέρειας και να προσδιορισθούν οι εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις.
Χρειαζεται η συστρατευση και αλλων χωρών στο επιπεδο των ευρωπαικων οργανων
και οχι με τους podemos και τους Λαφαζανη (ακουει ο Τσιπρας;;)
υγ.
Στο μεταξυ εκει στις τοπικες κοινωνίες οι ανθρωποι δεν «συμφωνουν» με τις δημοσκοπήσεις.
Βλ. αποτελεσματα χθεσινων επαναληπτικων εκλογών σε καποιους Δημους……..
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 2:21 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
καταρχήν, ο Βερολινέζος θέτει το ζήτημα εκεί που είναι, σχετικά με το Λοβέρδο.
Η κίνησή του τότε με τις οροθετικές ήταν μια ..διάβαση του ρουβίκωνα (χωρίς επιστροφή δηλαδή) και είναι αστείο να ασχολούμαστε με το ότι ο σ. Παναγιώτης δεν είναι υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ( αλλά και με το τι έκανε ο Βορίδης φοιτητής) και να περνάμε την κίνηση του εν λόγω υπουργού έτσι.
Άρα ποιο ΠΑΣΟΚ και ποια κεντροαριστερά, εδώ το πράμα είναι απλό, όποιος ανέχεται την παρουσία του και μάλιστα χωρίς καν να έχει κάνει την αυτοκριτική του, είναι απλώς υποκριτής.
Κατά τα λοιπά, ο κίνδυνος που εντοπίζουν (ουμε) αρκετοί δεν έχει να κάνει με το αν ο Πρόεδρος Αλέξης αν και όταν αναλάβει τη ..διακυβέρνηση θα εφαρμόσει την αφήγηση του Λαπαβίτσα περί εξόδου, αλλά στο ότι υπάρχει αφήγηση για έξοδο από κέντρα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ..άρχουσας τάξης (που λέει και ο Φοργκέτ) ή των αγορών και απλώς ο ΑΛέξης δεν θα μπορέσει να στεθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τα κάνει μαντάρα.
Ένα πράμα σαν το ΓΑΠ, αλλά σε πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, απλώς με πιο αριστερή προβιά.
Εδώ είναι το πρόβλημα και καλό είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι το ζήτημα στις προθέσεις του κάθε Αλέξη, Αντωνάκη ή Γιωργάκη, αλλά στις δυνατότητές του να τις παλέψουν αξιοπρεπώς.
Κάτι που συγχωρέστε με αλλά δεν βλέπω
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 2:38 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
«Κάτι που…. δεν βλέπω» ++++++
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 3:44 μμ
Ενη
Οχι να το βλεπετε, αν
υπαρξει μια διαφορετικη αντμετωπιση, εντος των ευρωπαικων οργανων
οπως λεει και ο Σημιτης.
Με αλλα λογια οταν το ευρωπαικο συμβουλιο (οι πρωθυπουργοι των χωρών μελων), η Κομισιον ( Γιουγκερ) και, η ΕΚΤ ( Ντραγκι),
αναγνωριζοντας την αδιεξοδη πολιτικη που εφαρμοστηκε και εφαρμοζεται
αποφασίσουν, (εντος των θεσμων της ΕΕ), να γινει η «αναστροφή» της ευρωπαικης οικονομικης πολιτικης.
Δεν ειναι θεμα προσωπικων ικανοτήτων των αρχηγων,………… οποιουδηποτε κρατους μελους.
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 3:53 μμ
kapetanios
αναγνώστα μου
για τους άλλους (ΓΑΠ ΣΑΜ κλπ) που αναφέρεσαι δεν ξέρω αλλά ο Αλεξάκης εάν στηριχτεί από την κοινωνία μια χαρά θα τα καταφέρει–να την κάνει την διαπραγμάτευση. Στα κέντρα που λες σίγουρα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται η ΕΚΤ και η Γερμανία (για τα λιμά ,κάτι Ολλανδίες Φιλανδίες κλπ ούτε μας απασχολεί ) οι οποίες θα βρεθούν (σε περίπτωση ατυχήματος , εξόδου της Ελλάδος και ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις) αμφότερες σε κενό αέρος. Το ευρώ είναι αμετάκλητο –και δεν το λέει μόνον ο Ντράγκι αυτό.
Την περίπτωση εξόδου κάποιας χώρας από την ΟΝΕ(αλλά και την ΕΕ, γιατί μια πχ έξοδο της Βρετανίας από την ένωση θα σημάνει και το ΤΕΛΟΣ κάθε σκέψης για μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και άρα το ενιαίο νόμισμα και η ΟΝΕ θα ειδωθούν από εντελώς/εντελώς διαφορετική σκοπιά ) μπορούμε να την δούμε (να συμβαίνει) ΜΟΝΟΝ κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις (που απαιτούν μεγάλη προεργασία και ευρεία συναίνεση ), και σε ένα βάθος χρόνου(πχ να αποφασιστεί σήμερα και να αρχίσει να υλοποιείται σε 3-4 χρόνια)
Αλλά κάτω απ αυτές τις προϋποθέσεις μην είσαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα μας συνέφερε να φύγουμε από ένα κοινό νόμισμα που έχει καταντήσει καταναγκασμός για πολύ κόσμο. Ειδικά στην περίπτωση που ενταθούν οι φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην ΕΕ είτε όπως είπα και παραπάνω λόγω της εξόδου της Βρετανίας είτε από μια κλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία.
Το χω ξαναπεί, ο Αλέξης είναι κωλόφαρδος γιατί καλείται (ΕΑΝ φυσικά το θέλει..) να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε ένα «ιδανικό»(από άποψη ρευστότητας και κινδύνου που καθιστά όλες τις πλευρές, περισσότερο ή λιγότερο αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση ευάλωτες) περιβάλλον.
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 4:53 μμ
Θανασης_χανια
Να τον ακουτε τον αναγνωστη εκει στο συριζα
τι θελετε, σε κανα χρονο να γραφει «σας τα`λεγα, δε σας τα`λεγα,αλλα δε μ`ακουγατε?….» 🙂
«Ένα πράμα σαν το ΓΑΠ, αλλά σε πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, απλώς με πιο αριστερή προβιά.
Εδώ είναι το πρόβλημα και καλό είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι το ζήτημα στις προθέσεις του κάθε Αλέξη, Αντωνάκη ή Γιωργάκη, αλλά στις δυνατότητές του να τις παλέψουν αξιοπρεπώς.
Κάτι που συγχωρέστε με αλλά δεν βλέπω»
*
Καπετανιε, αυτο
«Το χω ξαναπεί, ο Αλέξης είναι κωλόφαρδος γιατί καλείται (ΕΑΝ φυσικά το θέλει..) να βγάλει το φίδι από την τρύπα σε ένα «ιδανικό»(από άποψη ρευστότητας και κινδύνου που καθιστά όλες τις πλευρές, περισσότερο ή λιγότερο αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση ευάλωτες) περιβάλλον.
το …κραταμε
και στο παρον αλλα και για το μελλον 😉
*
Παρεπιπτοντως ….λεφτα υπαρχουν!
οντως οι συνθηκες ρευστοτητας στις διεθνεις αγορες ειναι καλες,ο τουρισμος ευνοειται απο την θλιβερη κατασταση τριγυρω μας και το πετρελαιο πεφτει(-30% περιπου)
απ`την αλλη υπαρχουν και κινδυνοι σε γεωπολιτικο επιπεδο και ρωσια και κινα αρχιζουν να εχουν αρρυθμιες
ουτε και γω βλεπω θεμα εξοδου απο το ευρω, απο την πλευρα της εε…
γιατι να το κανουν?
πλεον αυτοι δεν εχουν θεμα
η ρητορεια ομως καποιων, απο ενα σημειο και περα, μπορει να αποκτησει μια δικια της ζωη και δυναμικη…
1 Δεκεμβρίου, 2014 στις 5:13 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Ας πει καποιος στο Ρέντσι να μη χαλαει το σαλιο του γιατι οι Γερμανοι ειναι παχυδερμα…
http://projectantisystem.wordpress.com/2014/12/01/%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B5%CE%B9-%CF%84/
2 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:04 μμ
Ενη
Του Εουτζενιου Σκαλφαρι απο την ΑΥΓΗ
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιδράσουμε, κατά τον Ντράγκι: να πάρουμε γρήγορα τον δρόμο της ενωμένης και κυρίαρχης Ευρώπης. Θα χρειαστούν χρόνια, αλλά τα πρώτα μη αναστρέψιμα βήματα πρέπει να γίνουν αμέσως, οι εκχωρήσεις οικονομικών και πολιτικών κυριαρχιών πρέπει να συζητηθούν από το Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, από την Κομισιόν των Βρυξελών και από τα μεμονωμένα κράτη – μέλη της Ένωσης.
O,τι λεει και ο Σημιτης
«Ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων της σημερινής λειτουργίας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί από την Ελλάδα μόνη της. Χρειάζεται η συστράτευση και άλλων χωρών στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων.Εκεί υπάρχουν οι δυνατότητες και οι μηχανισμοί για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στις χώρες της περιφέρειας και να προσδιορισθούν οι εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις.
στο επιπεδο των ευρωπαικων οργανων οχι με τους Podemos κλπ.
υγ.
Ο Αλεξης χθες μας ειπε οτι πρεπει «να ματωσουμε».
Κι΄αλλο …… Αλεξη μας;;
Δεν εχεις αλλο σχεδιο, οπως π.χ. αναφερεται στο αρθρο του Σκαλφαρι στη Ρεπουμπλικα;;;;