Υπάρχουν δυο εκδοχές : ή ο Στουρνάρας καταστροφολογεί ή έχει δίκιο. Τι λέτε;
Στουρνάρας : « …η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, …ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.
Θα ήθελα, …, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι … Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ». »
Iskra : Με μια κίνηση ανωμαλίας και χονδροειδούς τρομοκρατίας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της πορείας της χώρας, μιλώντας, σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, απερίφραστα και κυνικά για συνεχή και με ταχύ ρυθμό μείωση της ρευστότητας προς την αγορά, η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε «ανεπανόρθωτη βλάβη» την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Στουρνάρας ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των «κινδύνων» πρότεινε τη «συνεννόηση των κομμάτων» για την προώθηση των αναγκαίων «μεταρρυθμίσεων»!
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
(Δευτ. 15/12/14 – 20:00)
ΖΗΤΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με μια κίνηση ανωμαλίας και χονδροειδούς τρομοκρατίας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της πορείας της χώρας, μιλώντας, σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, απερίφραστα και κυνικά για συνεχή και με ταχύ ρυθμό μείωση της ρευστότητας προς την αγορά, η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε «ανεπανόρθωτη βλάβη» την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Στουρνάρας ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των «κινδύνων» πρότεινε τη «συνεννόηση των κομμάτων» για την προώθηση των αναγκαίων «μεταρρυθμίσεων»!
Οι τοποθετήσεις αυτές του Γιάννη Στουρνάρα είναι σχεδόν προφανές ότι θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν αρνητικές εξελίξεις, θα πυροδοτήσουν νοσηρό κλίμα στις αγορές και πιθανότατα, ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», θα έχουν ως συνέπεια άκρως επώδυνες καταστάσεις από την επόμενη μέρα.
Οικονομικοί κύκλοι έκριναν ως παντελώς «ανεύθυνη» και «ανεξήγητη» την κινδυνολογία Στουρνάρα, ο οποίος από το θεσμικό του ρόλο όφειλε να παρεμβαίνει πυροσβεστικά και όχι ως «εμπρηστής» που ρίχνει «λάδι στη φωτιά».
Οι τοποθετήσεις αυτές του Γ. Στουρνάρα εκφράζουν τη βούληση του χρηματιστικού κεφαλαίου, της εγχώριας αντίδρασης και του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού να κατατρομοκρατήσουν το λαό και να επιβάλουν καθεστώς ιδιόμορφης «δικτατορίας» στη χώρα με διάτρητο κοινοβουλευτικό ντεκόρ.
Στόχος των πιο επιθετικών χρηματιστικών κύκλων, της εγχώριας και ευρωενωσιακής αντίδρασης είναι να ματαιώσουν την πορεία της χώρας προς τις εκλογές, να ακυρώσουν την έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού και να επιβάλουν στον τόπο ένα νέο σκληρότερο γύρο λεηλασίας,διάλυσης, εκποιήσεων και απορρυθμίσεων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΔΑΣ
Ο Γ. Στουρνάρας σε ένα παραλήρημα βρώμικης κινδυνολογίας και τρομοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων:
« Οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.
Από την προηγούμενη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους.
Θα ήθελα, τέλος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, που τιμά τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε κι εκείνος όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνηςκαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να ‘δέσουν’, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ». »
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στην ειδική εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν του Ξενοφώντος Ζολώτα, η οποία έχει ως εξής:
« Ο Ξενοφών Ζολώτας ανήκει σε μία ξεχωριστή ομάδα πολιτικών και οικονομολόγων, στους οποίους οφείλουμε πολλά: ήταν εκείνοι που είχαν το θάρρος αλλά και τη θέληση να ανοίξουν νέους δρόμους για την ελληνική οικονομία και να οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τη φτώχεια και την καθυστέρηση.
Πρόκειται, ασφαλώς, για μια κοινότοπη διαπίστωση. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της μακρόχρονης κρίσης, μας κάνουν να ξεχνούμε τους κοινούς τόπους.
Έτσι, όταν σήμερα μιλάμε, λοιπόν, για την ελληνική οικονομία, όταν αναφερόμαστε στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, όταν μεμψιμοιρούμε για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, λησμονούμε ότι η Ελλάδα, μέχρι μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, ήταν μία πολύ φτωχή αγροτική χώρα, που είχε βγει από έναν ανηλεή εμφύλιο πόλεμο και προσπαθούσε να βρει το δρόμο της στον μεταπολεμικό κόσμο. Για να το πετύχει, αξιοποίησε ένα φτωχό επιστημονικό δυναμικό και όση βοήθεια μπορούσε να της παρασχεθεί από τους συμμάχους της.
Τουτέστιν, αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι αδικούμε τον εαυτό μας και την Ελλάδα όταν, μιλώντας για το σήμερα, το εξομοιώνουμε συχνά με ένα όχι πολύ μακρινό παρελθόν αλλά και με μία Ελλάδα που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή. Και παραγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που είχε ως κατάληξη η χώρα μας να ενταχθεί στον οικονομικό πυρήνα της Ευρώπης και να συμπεριλαμβάνεται στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Λησμονούμε, δηλαδή, ότι η Ελλάδα έχει πάψει από πολλού να είναι μία φτωχή, αγροτική χώρα, και ότι διαθέτει σήμερα ένα εξαιρετικού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό.
Για να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, για να πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, χρειάστηκε σκληρή δουλειά από δύο γενιές Ελλήνων και μεγάλη προσπάθεια από μία πολιτική και οικονομική ηγεσία που πίστεψε στην αλλαγή, που πίστεψε πως η Ελλάδα μπορούσε να αντιμετωπίσει το φάσμα της φτώχειας και να ενταχθεί με αξιώσεις στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο Ξενοφών Ζολώτας ήταν ένας εξέχων εκπρόσωπος αυτής της ομάδας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η τόσο μεγάλη προσπάθεια που οδήγησε στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι έργο ενός μόνο ανθρώπου. Αντιθέτως, υπήρξε δημιούργημα πολλών ανθρώπων, συχνά με διαφορετικές και αποκλίνουσες πολιτικές αντιλήψεις, αλλά και με έναν στόχο, ένα όραμα: την εξάλειψη της φτώχειας από την Ελλάδα.
Ο Ξενοφών Ζολώτας ήταν εκείνος που, αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1955, πατούσε ασφαλώς σε πολύ πιο στέρεο έδαφος χάρη στις προσπάθειες όλων όσων είχαν αναλάβει τις τύχες των οικονομικών πολιτικών της χώρας πριν από αυτόν: εκείνων που κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης συμμετείχαν στην αξιοποίηση της βοήθειας του σχεδίου Μάρσαλ, βγάζοντας την Ελλάδα από το τέλμα των πολεμικών καταστροφών, ακόμη και αν αυτό χρειάστηκε να συμβεί τη στιγμή που μαινόταν ένας αιματηρότατος εμφύλιος πόλεμος. Μπόρεσε επίσης να αξιοποιήσει τη σταθεροποιητική πολιτική του Γεωργίου Καρτάλη, που επέτρεψε στη χώρα να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των πληθωριστικών πιέσεων με ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος για την παράταξη στην οποία ανήκε, αλλά και την υποτίμηση της δραχμής που πραγματοποίησε ο Σπύρος Μαρκεζίνης το 1953.
Λίγο αφότου, λοιπόν, ο Ξενοφών Ζολώτας γίνεται Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σε θέση να ανακοινώσει τη γενναία αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων, μέτρο τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής, που διευκόλυνε σημαντικά τη διοχέτευση της αποταμίευσης στις τράπεζες της χώρας. Είναι περιττό να τονίσω ότι χωρίς τις αποταμιεύσεις αυτές, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης στη συνέχεια δεν θα ήταν εφικτή. Ταυτόχρονα ο Ζολώτας, με την ιδιότητά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναλαμβάνει την ευθύνη για την τήρηση ενός σημαντικού μέρους του μακροοικονομικού πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Σας θυμίζω τις βασικές κατευθύνσεις του:
Πρώτον, απαρέγκλιτη προσήλωση στο πολυμερές εμπόριο της Δύσης και το νομισματικό σύστημα του Bretton Woods, στο οποίο η Ελλάδα θα συμμετάσχει διατηρώντας σταθερή την ισοτιμία της δραχμής με το δολάριο. Η θεμελιώδης αυτή συναλλαγματική επιλογή έδινε τον τόνο της εγχώριας νομισματικής πολιτικής και εγγυόταν τη διατήρηση χαμηλών ρυθμών πληθωρισμού.
Δεύτερον, μια δημοσιονομική πολιτική που έδινε έμφαση στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, χωρίς να αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις. Ο τακτικός προϋπολογισμός καλείτο να είναι πλεονασματικός ή ισοσκελισμένος, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.
Τρίτον, μια εισοδηματική πολιτική που κατευθυνόταν από την αύξηση της παραγωγικότητας, που έθετε το ανώτατο όριο στις αυξήσεις των μέσων αποδοχών.
Και τέλος, μια παρεμβατική τραπεζική πολιτική, σύμφωνα με την οποία το τραπεζικό σύστημα όφειλε να ελέγχεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υποστηρίζει τους τομείς-προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν ήταν άλλοι από τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις εξαγωγές. Αντίστροφα, έπρεπε να αποτραπεί η «διασπάθιση» πόρων σε δραστηριότητες που δεν θεωρούνταν αναπτυξιακά επιθυμητές από την κυβέρνηση, όπως το εμπόριο, οι εισαγωγές και η οικοδομική δραστηριότητα.
Δεν θα επιμείνω σε επί μέρους πλευρές αυτού του μακροοικονομικού πλαισίου. Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι αποτέλεσε για είκοσι περίπου χρόνια το βασικό περιβάλλον άσκησης της οικονομικής πολιτικής, πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το μεταπολεμικό ελληνικό οικονομικό θαύμα.
Σήμερα, πολλές πλευρές του πλαισίου αυτού, όπως για παράδειγμα η υπερβολική, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, μάς φαίνονται παράδοξες. Αλλά ας μη λησμονούμε ότι εκ του αποτελέσματος, το μακροοικονομικό αυτό πλαίσιο δεν μπορεί παρά να κριθεί ως επιτυχημένο, καθώς εξασφάλισε ταχύτατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και οδήγησε στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ο στόχος του πλαισίου αυτού δεν ήταν άλλος από την εκβιομηχάνιση της Ελλάδας. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι κανένα πολιτικό κόμμα της εποχής, κανένας οικονομολόγος δεν ήταν αντίθετος με την προτεραιότητα αυτού του στόχου. Ασφαλώς, διαφωνούσαν στα μέσα για την επιτυχία του ή ακόμη στο εφικτό της επιτυχίας του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αντιπαράθεση του Κυριάκου Βαρβαρέσουκαι του Ξενοφώντα Ζολώτα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Βαρβαρέσου, το 1952, δεν είχε να κάνει με το αναγκαίο της εκβιομηχάνισης. Σε αυτό δε διαφωνούσαν. Η διαφωνία τους βρισκόταν στο κατά πόσο ήταν δυνατή η άμεση εφαρμογή φιλόδοξων προγραμμάτων για το βιομηχανικό μετασχηματισμό της χώρας, με τον Βαρβαρέσο να πιστεύει πως κάτι τέτοιο ξεπερνούσε τις δυνάμεις της Ελλάδας και τον Ζολώτα να προσδοκά πολλά από την ξένη βοήθεια.
Βεβαίως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αυτό το μακροοικονομικό πλαίσιο, θεματοφύλακας του οποίου ήταν – μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος – ο Ζολώτας, μπορούσε να λειτουργεί μόνο όσο παρέμενε ανέπαφο το σύστημα του Bretton-Woods και φυσικά όσο οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν χαμηλές. Όπως επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν προϊόν του διπολικού κόσμου στον οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα.
Πρώτα με την κατάρρευση του Bretton Woods και στη συνέχεια με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, τα διεθνή θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχθηκε η μεταπολεμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανατράπηκαν. Τα δεδομένα στο εξής θα είναι διαφορετικά – πολύ περισσότερο εφόσον την ανατροπή αυτή συνόδευσε και η πτώση της Δικτατορίας.
Έχοντας αποσυρθεί στη διάρκεια της επταετίας, ο Ξενοφών Ζολώτας επιστρέφει στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος το Νοέμβρη του 1974. Τα δεδομένα όμως είναι πλέον πολύ διαφορετικά.
Πρώτα απ’ όλα, όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί, μπαίνουμε σε μία εποχή «Μεγάλων Προσδοκιών», που στο χώρο της οικονομίας εκδηλώνονται με έντονες απαιτήσεις και πιέσεις για αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων. Κατά δεύτερο λόγο, το αναπτυξιακό πρότυπο που ακολουθούσε η χώρα μέχρι τότε, είχε ήδη αρχίσει να αποδυναμώνεται, καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες άφηναν πίσω τους το αναπτυξιακό πρότυπο της αξιοποίησης των εγχώριων πόρων, που είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα, υιοθετώντας νέα πρότυπα ανάπτυξης, προσανατολισμένα σε νέες τεχνολογίες.
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι η Ελλάδα μετά το 1973 εντάσσεται στην παγκοσμιοποίηση ανταποκρινόμενη πλήρως στο πολιτικό σκέλος της διαδικασίας, αποφεύγοντας ωστόσο να αλλάξει κατεύθυνση στο ζήτημα της οικονομίας. Μέσα από την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών συμμετέχει στον λεγόμενο παγκόσμιο εκδημοκρατισμό. Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό πεδίο, επιδιώκει συχνά να προστατεύσει αυτό που ήδη υπάρχει, ακόμη και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακόμη και εάν το κόστος είναι μεγάλο.
Αν, λοιπόν, πολιτικά η Ελλάδα συμβαδίζει με την παγκοσμιοποίηση, οικονομικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις συνέπειές της. Αν το καταφέρνει και μπορεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να διατηρήσει τα οφέλη από τις κατακτήσεις του παρελθόντος, οφείλεται σε σοφές πολιτικές επιλογές που την οδηγούν στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα αρχικά, στη συμμετοχή της στη διαδικασία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, και, τέλος, στην ένταξή της στη ζώνη του Ευρώ. Οι σοφές αυτές επιλογές μπορεί να έδωσαν χρόνο και να αποτέλεσαν απαραίτητες προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, για τη δημοσιονομική σταθερότητα, ωστόσο δεν στάθηκαν τελικά ικανές να επιτύχουν τους στόχους αυτούς. Και αυτό φάνηκε από το 2007 και μετά.
Τιμώντας απόψε τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, νομίζω ότι θα πρέπει να επιμείνουμε όχι τόσο στις προσωπικές του ικανότητες, αδιαμφισβήτητες κατά γενική ομολογία, αλλά στις συλλογικότητες που βρίσκονταν πίσω από κάθε επιτυχία. Όπως προείπα, η μεταπολεμική ανάπτυξη ήταν προϊόν κυρίως συλλογικής προσπάθειας, κοινών στόχων και οραμάτων.
Θα ήθελα πολύ να ήμουν σε θέση να πω ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα. Σήμερα, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, αν μας δείχνει κάτι η εμπειρία του παρελθόντος, είναι ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπόρεσε και ανέδειξε προσωπικότητες όπως ο Ξενοφών Ζολώτας.
Σήμερα, η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από την παραμονή της για έξι περίπου χρόνια σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, που ήταν το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε σκληρά όταν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, η ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις για κρίσιμα οικονομικά μεγέθη εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες, δείχνοντας με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι οι θυσίες και η προσπάθεια εξόδου από την κρίση αποδίδουν καρπούς. Από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ένα τρίμηνο νωρίτερα του αναμενομένου, η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα δύο επόμενα έτη. Μάλιστα, έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, μεγάλη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και οικονομικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές εξαγωγές αύξησαν τα μερίδιά τους στη διεθνή αγορά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα και τις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας.
Με άλλα λόγια, και ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, η στροφή του αναπτυξιακού προτύπου προς μία οικονομία της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας έχει επιτέλους αρχίσει να πραγματοποιείται. Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής του είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.
Από την προηγούμενη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους.
Θα ήθελα, τέλος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, που τιμά τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε κι εκείνος όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να ‘δέσουν’, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ. »
34 Σχόλια
Comments feed for this article
15 Δεκεμβρίου, 2014 στις 10:38 μμ
σχολιαστης
Δημοσκόπηση
Click to access pulse_action24_151214.pdf
15 Δεκεμβρίου, 2014 στις 11:02 μμ
Πάνος
Σάκης Μουμτζής
Οι δηλώσεις του Στουρνάρα και λίγο νωρίτερα της ανεκδιήγητης Βουλτεψη, αγγίζουν τα όρια της δικαιοδοσίας των εισαγγελέων.Η αντίληψη πως με το φόβο μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές ειναι επιεικώς βλακώδης,γιατι αγνοεί πως το 32%του ελληνικού λαού ζη στα όρια της φτώχειας ή κάτω απο αυτά.Συνεπώς οι απειλές δεν το αγγίζουν γιατί απλούστατα δεν έχει να χάσει τίποτα.Ας φρόντιζαν να έπαιρναν μέτρα για να ανακουφίσουν τη δυστυχία τους.Στο κάτω -κάτω είναι προκλητικό άνθρωπος που αμείβεται με 30000το μήνα να κουνά το δάχτυλο του και να απειλεί αυτούς που με την πολιτική του τους έφερε σε αυτήν την θέση.Δήλωσα πως δεν έχω πρόθεση να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ .Αλλά ηλίθιοι ,με εξωθειτε.Αγνοείτε πως ιστορικά η ψήφος στην Αριστερά ,ήταν πάντα ψήφος αγανάκτησης.
15 Δεκεμβρίου, 2014 στις 11:23 μμ
σχολιαστης
Γ. Στουρνάρας: Κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε
ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/796043/article/epikairothta/politikh/g-stoyrnaras-kindynos-anakophs-ths-anapty3iakhs-poreias-poy-molis-3ekinhse
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 8:07 πμ
Ahepas
ανάπτυξη?πλάκα κάνεις….
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 8:13 πμ
nikiplos
Μόνο αυτά?
Να τι θα γίνει αν χάσουμε τη μάσα και την Κυβέρνηση…
Θα έλεγαν τα παπαγαλάκια των payrolls που αναπαράγονται σωρηδόν…
Μόνο που όπως προείπα, ο κος Στουρνάρας, είναι εκ των υπευθύνων για το τραπεζικό χάλι και εννοώ των ποινικά υπευθύνων, γιατί έπαιρνε14 αδιανόητους για τα ελληνικά δεδομένα μισθούς και αντί να υποστηρίξει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου που πληρωνώταν, υποστήριξε μαζί με τον κο Προβόπουλο, εκείνα των υπερ-ρισκαδόρων των hedge-funds…
Επίσης και οι δύο έχουν ευθύνες για τα σκάνδαλα των ασφαλιστικών ταμείων, αφού εξέδωσαν τραπεζικές εγγυήσεις χωρίς αντίκρυσμα… «Ακάλυπτους» θα τους έλεγαν στις ΗΠΑ και σήμερα θα ήταν περίγελοι με πορτοκαλί ποδίτσα… 🙂
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 8:24 πμ
σχολιαστης
nikiplos, είδαμε πόσους φυλάκισαν οι Αμερικάνοι για την φούσκα του 2008. 🙂
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 8:39 πμ
PROJECT ANTISYSTEM
Η Die Welt θελει οι Ελληνες να σωσουν την Ευρωζωνη η οποια τους βυθισε…!
http://projectantisystem.wordpress.com/2014/12/16/%CE%B7-die-welt-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89/
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 10:10 πμ
σχολιαστης
Η αναφορά του Διοικητή της ΤτΕ σε επικίνδυνη υπό τις σημερινές συνθήκες υποχώρηση της ρευστότητας στην οικονομία, ήταν ό,τι πιο ουσιώδες ακούστηκε μέσα στον ορυμαγδό των κακών ειδήσεων/προβλέψεων/προβολών στο μέλλον
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=38334
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 10:41 πμ
xberliner
«ή ο Στουρνάρας καταστροφολογεί ή έχει δίκιο»
Είναι άσχετο το ένα από το άλλο. Όταν αυτά λέγονται δημόσια είναι επικίνδυνη καταστροφολογία και όπως έγραψε ο Πανος πιο πάνω στα όρια της δικαιοδοσίας των εισαγγελέων. Αν έχει δίκιο οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δουλειά του δεν είναι ούτε να τρομοκρατεί τον κόσμο ούτε να παίρνει (εμμέσως πλην σαφώς) θέση στην προεκλογική περίοδο.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 11:02 πμ
δεξιος
Κατ ιδίαν λένε χειρότερα.
http://ysterografa.gr/politics/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81/
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 11:09 πμ
σχολιαστης
xberliner, με βάση τις δημοσκοπήσεις -που μην ξεχνάμε βγάζουν με μικρή διαφορά 1ο κόμμα το συριζα- η μεγάλη πλειοψηφία δεν θέλει εκλογές λόγω προέδρου. Και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του συριζα. Και όπως αναλύεται σε άλλο ποστ, το 60% του συριζα λένε «με κάθε θυσία» στο ευρώ.
Ο Στουρνάρας είπε αυτό που θεώρησε σωστό. Δηλαδή βρείτε τα μεταξύ σας στο θέμα του προέδρου γιατί δεν θα βρίσκει ο παπάς να θάψει με τις μαλακίες σας. Αυτό λέει και ο κόσμος έξω.
Ο σύριζα είναι που σε δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση -για την οποία κόπτεται- έχει ξεσαλώσει ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί πρόεδρος δημοκρατίας. Και ο Τσίπρας μιλάει για bankrun αφού πρώτα μίλησε για νταούλια. Αυτός είναι στη δικαιοδοσία των εισαγγελέων ή του έχεις δώσει το ελεύθερο να λέει ότι του έρθει; 🙂
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:19 μμ
xberliner
σχολιαστή
Ο Στουρνάρας ως ιδιώτης μπορεί να λέει ότι θέλει είτε δημόσια είτε ιδιωτικά.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ ΔΕΝ έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει δημόσια. Έχει όμως υποχρέωση να ενημερώνει πίσω από κλειστές πόρτες την πολιτική ηγεσία.
Όλα αυτά είναι άσχετα με το τί θέλει ο κόσμος, τί λένε οι δημοσκοπήσεις, τι μαλακίες λένε οι γραφικοί του συριζα ή αν ο Τσίπρας κατηγορεί για ανευθυνότητα το Σαμαρά. Αν κατάλαβα καλά ο Τσίπρας δεν μίλησε για κίνδυνο bankrun αν εκλεγεί ο Σαμαράς, αλλά ότι ο Σαμαράς είναι τόσο ανεύθυνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε bankrun με τις κινδυνολογίες του για να σώσει το τομάρι του, έχει τεράστια διαφορά.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:27 μμ
aftercrisis
Απο τη ΔΗΜΑΡ ήγειραν σήμερα θέμα bonus που εξακολουθούν να πάιρνουν οι golden των ανακεφαλαιοποιημένων (δηλαδή μετοχικά κρατικοποιημένων) τραπεζών μεταμφιεσμένο σε …κοινωνικό επίδομα.
Ο Χαρντού απάντησε ότι η σχετική Κοινοτική Οδηγία με το απαγορευτικό είναι στη φάση της …χώνευσης και θα ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία τον …Μάρτιο.
Ζήσε Μάρτη μου να φας ραδίκι.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:29 μμ
aftercrisis
Ο Στουρνάρας ως εθνική εποπτική αρχή κάνει ότι και η ..εποπτική αρχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου; «Ευχαριστώ ώ συντεχνία»..
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:36 μμ
σχολιαστης
Θεσμικά μετά τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής, είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Αρα επειδή δεν τα λέει ως ιδιώτης, πρέπει να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν πει για bankrun (είτε άμεσα είτε μέσω Σαμαρά ) .
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:44 μμ
Πάνος
Άρα, σχο, εμμέσως πλην σαφώς δέχεσαι ότι ο Στουρνάρας διέπραξε κορυφαίο ατόπημα. Ή όχι;
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:48 μμ
Ενη
Αν δεν κανω λαθος , Πάνο, ο Σχο αναφερεται στον «αρχηγο της αντιπολιτευσης» και οχι στο διοικητή της Κεντρικης Τραπεζας. 🙂
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:51 μμ
Santiliana
Eνταξει δεν ειναι σκηνικο αυτο.
Εαν συνεχισει ετσι ο ανεκδιηγητος αυτος πρωθυπουργος, θα υπαρξει μεγαλο προβλημα για την χωρα.
Η ολη σταση του δεν ειναι φυσιολογικη.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:53 μμ
Πάνος
Έν,
ξέρω τι λέω – ο σχο ανέβασε κοτζάμ ποστ για να μη χάσουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε τη χθεσινή στουρναρολογία 😉
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:59 μμ
Ενη
Nα τη διαβασουμε η να την ερμηνευσουμε; Πάνο;
Ειπαμε δεν θα μας μανιπουλαρουν ουτε οι εμπαθεις ουτε οι παντογνωστες «ειδικοι». λολ
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:01 μμ
aftercrisis
Ορίστε το «κοινωνικό επίδομα» στους αναξιοπαθούντες.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231371384
Και μόνον αυτό αξίζει για να βλέπουν οι μεν το Μάρτη (πολιτικά) τα ραδίκια ανάποδα, οι δε υπηρεσιακοί να πάνε να βρούν καμμιά διευθυντική δουλειά σε «σκιώδη τράπεζα» των Chanell Islands. Εκεί όπου και η περιουσία τους.
Αλλά φοβάμαι μήπως και πάλι, όπως το 2012, θα χρωστούν χάρη στον Συριζα που ξανάρχισε τον καλαματιανό και τον ζωνιανίτικο…
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:03 μμ
Ενη
Στο αλλο σχετικό ποστ (νομιζω δικο σου Πανο)
ειπα την αποψη μου.
Δεν ειδα καμια αντιδραση. 😉
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:06 μμ
Ενη
Συνεχεια
Με τιτλο «Δεν ειναι δηλωσεις αυτες κυριε Στουρναρα» απο το capital.gr
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:07 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Ο Στουρνάρας ως ιδιώτης μπορεί να λέει ότι θέλει είτε δημόσια είτε ιδιωτικά.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ ΔΕΝ έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει δημόσια. Έχει όμως υποχρέωση να ενημερώνει πίσω από κλειστές πόρτες την πολιτική ηγεσία.»
+1
Κάποιοι βέβαια θα πουν πως είναι θέμα ερμηνείας οι απαράδεκτες και τελείως ανεύθυνες δηλώσεις του Στουρνάρα. Αυτό εν τέλει είναι και το πρόβλημα του ΝΔΣΟΚ (αλλά και γενικότερα του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα), τα πάντα ερμηνεύονται κατά το δοκούν, ανάλογα με το τι συμφέρει ένα κόμμα.
Η παρεμβαση Στουρνάρα είναι πέρα για πέρα αντιθεσμική αλλά οι οπαδοί του ΝΔΣΟΚ, όπως και το κόμμα τους άλλωστε, αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό. Εαν βέβαια ένας κρατικός αξιωματούχος είχε κάνει ανάλογη παρέμβαση υπέρ του Σύριζα θα είχαν ξεσηκώσει το σύμπαν με κατηγορίες για αντιθεσμική συμπεριφορά, για έλλειψη θεσμικής ανεξαρτησίας, κλπ. Και θα είχαν δίκιο.
Τώρα όμως που η παρέμαβαση έγινε υπέρ του ΝΔΣΟΚ, δεν τρέχει κάστανο, όλα καλώς καμωμένα, ουδέν πρόβλημα υπάρχει, όλα είναι θέμα «ερμηνείας».
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:17 μμ
Ενη
Στο πλαισιο των γεγονοτων των τελευταιων ημερων, σε ο,τι αφορά την οικονομία, δηλώσεις που διατυπωνονται με τον πιο επισημο τροπο απο ενα διοικητη Κεντρικης τραπεζας, θα πρέπει να ληφθOYN σοβαρα υποψη
τουλαχιστον απο τις πολιτικες δυναμεις.
Οι πολίτες μπορουν να τα θεωρουν ως «αντιπολιτευτικές ατακες» κλπ., οχι ομως και οι πολιτικοι που αναμενεται να κυβερνησουν.
Το κατωθι αποσπασμα απο την ομιλία Στουρναρα ειναι ενδεικτικό
«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:18 μμ
δεξιος
E,ρε τι γίνεται.Έρχεται ο Mad Max.
http://blogs.channel4.com/paul-mason-blog/signs-economic-recovery-greece-mad-max-government/2715
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:31 μμ
xberliner
Ενη τί ακριβώς θέλει να μας πει ο Στουρνάρας με το απόσπασμα που παραθέτεις;
Ότι θα πρέπει να εκλέξει η παρούσα βουλή ΠτΔ και να συνεχίσει η κυβέρνηση για άλλα 2 χρόνια;
Ότι ο συριζα είναι επικίνδυνος για την οικονομία;
Ότι θα πρέπει να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση;
Είτε έτσι το διαβάσω είτε αλλιώς η δήλωση είναι παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης.
Και φαίνεται ότι είναι μια δήλωση καθαρά πολιτική με σκοπό την παρέμβαση υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων. Από ένα τεχνοκράτη, όπως είναι ο πρόεδρος της ΤτΕ, αν έπρεπε να κάνει μια δήλωση, θα έπρεπε να δώσει νούμερα και στοιχεία που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Όχι να κάνει εκτιμήσεις (π.χ. κρίση ρευστότητας με κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης κτλ κτλ κτλ). Αν θέλεις σώνει και καλά να πεις κάτι δημόσια δώσε τα νούμερα και άσε τους πολιτικούς να κάνουν τις εκτιμήσεις.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:34 μμ
xberliner
Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι σε 2 μήνες είναι πάρα πολύ πιθανόν να πρέπει να συνεργαστεί με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει στη μέση της θητείας του ο πρόεδρος τη ΤτΕ αλλά με τέτοιες δηλώσεις από το Στουρνάρα δεν βλέπω πως μπορεί να έχει και την καλύτερη συνεργασία.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 1:43 μμ
Πάνος
Mad Max – με νταούλια και πίπιζες… Θα τους τρελάνει ο σύριζας, δεν τη γλιτώνουν…
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 3:03 μμ
Ενη
Παντως τα ΜΜΕ επανερχονται σήμερα με τιτλους «βαρυσημαντη δηλωση Στουρνρα»
με αλλα λογια, δεν υιοθετουνταΙ οι χθεσινες ενστασεις απο διαφορους δημοσιογραφους. Φαινεται οτι το καλοσκεφθηκαν ολοι, λεγοντας δεν μας λεει μπαρουφες ενας διοικητης κεντρικης τραπεζας.
Οσοι εσπευσαν χθες να ειρωνευτουν, να καταδικάσουν μαλλον εχουν ηδη μετανοιωσει. Βερολινεζε.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113410311
υγ. Καποτε η υπευθυνότητα στην Ελλαδα θα πρέπει να ερμηνευεται σωστα και οχι μικροκομματικά.
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 3:17 μμ
Ενη
Συνεχεια
Και που ξερεις , μπορει οι χθεσινοι επικρινοντες (δημοσιογραφοι κλπ.) να λενε ενδομυχως
¨»για σταθειτε βρε παιδια, να μη παρουν και για επιπολαιους….» λολ
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 3:19 μμ
Ενη
«να μη μας παρουν» (το σωστό)
16 Δεκεμβρίου, 2014 στις 4:21 μμ
nikiplos
Σχολιαστή, υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη εκεί άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στη στενή για τις μλκς του 2008. Απλά το ζήτημα είναι ότι εκεί δεν έκαναν τέτοιες χονδράδες (πολιτική μόχλευση). Ο Νίξον έπεσε για πολύ ήκιστα πράγματα (απλές παρακολουθήσεις μιας εφημερίδας) προκειμένου να μην διωχθεί με την κατηγορία του impeachment από τον ειδικό για αυτό το σκοπό εισαγγελέα…
Για ό,τι θες μπορείς να κατηγορήσεις τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ για τα εκτός των συνόρων τους πεπραγμένα τους. Για τα εντός όμως, καίτοι συνονθύλευμα λομπιστών, το fair play το τηρού, γιατί ειδάλλως τους παίρνει ο εξαποδώ…
Στην ημεδαπή, οι κυβερνήσεις, τουναντίον… διαφημίζουν το παίγνιο με τη σημαδεμένη τράπουλα… 😉
17 Δεκεμβρίου, 2014 στις 12:11 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Ρε παιδιά επειδή τόχω απορία.
Όταν οι συριζαίοι λένε ότι θα εργαστούν ..πολιτικά για να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στον ένανε ή τον άλλονε, ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία (γενικότερα), το ..φαντάζονται ότι αυτό θα γίνει από μια δικαιοσύνη άαααααλλη από αυτήν που υπάρχει (κάτι σαν φιλολαϊκή ας πούμε), από την ίδια που υπάρχει σήμερα ή από την ίδια μεν αλλά με δεδομένο ότι άμα βγουν κυβέρνηση θα διαμορφώσουν όρους ώστε να πιέζεται και να συμμορφώνεται με τη φιλολαϊκή κατέφθυνση της Κοινωνίας.
Μπας και ξέρετε;;