Είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, αλλά όχι θρίαμβος. Είτε υπάρξει αυτοδυναμία μιας ή δύο εδρών στη Βουλή είτε όχι. Γιατί με ένα ποσοστό αρκετά κάτω από 40% και χωρίς κανένα περιθώριο απειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα είσαι υποχρεωμένος να επιδιώκεις ανά πάσα στιγμή συναινέσεις (συμβιβασμούς) και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Πολύ περισσότερο στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον… έξω κόσμο.

Είναι μια μεγάλη ήττα για τη ΝΔ, αλλά δεν είναι θανατηφόρα (στρατηγική), όπως ήταν η ήττα του ΠΑΣΟΚ στα 2012. Ωστόσο είναι προφανές ότι η ΝΔ πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση και τόλμη τις δικές της εσωτερικές υποθέσεις – με πρώτη την παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία. Μπορεί να τους συμβεί το χειρότερο (διάσπαση και μίμηση της αποδόμησης του ΠΑΣΟΚ) μπορεί και όχι.

Κερδισμένοι ήταν σήμερα όλοι οι «μικροί», πλην ΠΑΣΟΚ (το οποίο, ωστόσο, επιβίωσε και μπήκε στη Βουλή) και του κόμματος ΓΑΠ. Κάποιος ή κάποιοι από τους «μικρούς» πιθανότητα θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, πιθανότητα αφ’ εαυτής ενδιαφέρουσα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά μοναδική. Αν την εκμεταλλευτεί υπέρ της χώρας και των πολιτών, θα αυξήσει τις δυνάμεις του και θα δημιουργήσει πολιτική ηγεμονία.

Καλή συνέχεια!