Δραματικές στιγμές περνούν οι κάτοικοι ορισμένων χωριών του Έβρου τις τελευταίες ημέρες. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Δραματικές στιγμές είχαν περάσει και πριν από τρεις μήνες. Και πριν από ένα χρόνο. Και πριν από δυο χρόνια. Και πριν από πέντε χρόνια. Και. Και , και…
Του Χρήστου Μάτη
Παραδοσιακά, όποτε να ψάξει κάποιος δηλώσεις κατά τη διάρκεια ή μετά τις πλημμύρες, θα μάθει ότι «φταίνε οι Βούλγαροι και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα νερά τους».
Το θέμα είναι απλό: Τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των νερών διέπει μία συνθήκη. Άρα, δυο τινά συμβαίνουν:
- Αν δεν τηρείται η συνθήκη από τους Βούλγαρους, λογικά θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις.
- Αν τηρείται η συνθήκη και γίνονται οι καταστροφές, πρέπει να τεθεί ζήτημα αλλαγής της συνθήκης.
Άρα ένα είναι το θέμα: Ουδείς ενδιαφέρθηκε. Αν είχε ενδιαφερθεί, κάτι θα είχε κάνει.
Ουδείς; Περίπου. Διότι μετά από συνεχείς οχλήσεις κ.λπ. των τοπικών παραγόντων του Έβρου, τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο τότε γγ κ.Στράτος Σιμόπουλος, λίγο μετά από μία ακόμη πλημμυρική κρίση, αποφάσισε να διαθέσει 8 εκ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο.
Για την ακρίβεια δεν διέθεσε 8 εκ. ευρώ -περίπου 900.000 διέθεσε, από ένα κονδύλι 8 εκ. ευρώ, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα (και για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, οκτώ εκ. ευρώ είναι 27 περίπου μήνες το leasing των βουλευτικών αυτοκινήτων).
Βεβαίως, τα 8 εκ. ήταν μια πίστωση που προϋπήρχε, αλλά ήταν σε αδράνεια. Γιατί ήταν σε αδράνεια, τη στιγμή που κάθε τρεις και λίγο πληρώνονταν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις πλημμύρες, δεν γνωρίζω.
Προφανώς τα 8 εκ. είναι κονδύλι που παραδίδεται από γενικό γραμματέα σε γενικό γραμματέα κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής, για επίκληση σε έκτακτες συνθήκες υπό την όρο να μην χρησιμοποιηθεί.
Ας θυμηθούμε τι είπε μετά τη συνάντηση με τον κ.Σιμόπουλο, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
«Μας εκχωρεί πόρους, ανάλογα με την εξέλιξη των έργων, μέσα από μία συνολική πίστωση 8 εκ. ευρώ που προϋπήρχε αλλά ήταν σε αδράνεια για να εκτελέσουμε μικρά έργα αλλά και για κάποια μεγάλα, όπως για παράδειγμα την υπερύψωση του αναχώματος του Ορμενίου, και οι κατασκευές στην περιοχή των Κομάρων, παρά τις δυσκολίες που έχουμε με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προμήθεια των αδρανών υλικών. Δηλαδή, για να υψώσουμε ένα ανάχωμα δεν μπορούμε να κουβαλάμε αδρανή υλικά από 200 χιλιόμετρα μακριά, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα».
Τρεις μήνες μετά το ποτάμι ξαναπλημμύρισε. Είμαι βέβαιος, ότι όχι μόνο δεν ανατέθηκαν έργα με τις 900.000, αλλά ούτε προκηρύχθηκαν καν.
Και μέχρι να προκηρυχθούν και να εγκριθούν, το ποτάμι θα έχει πλημμυρίσει επτά –οκτώ φορές ακόμη, παρά το γεγονός ότι αλλάξαμε κυβέρνηση.
Άλλωστε, όπως είπε το υπουργείο, «με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται στον Έβρο, εκπροσωπώντας και υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών της Θράκης.
Το κεντρικό κράτος συνεργάζεται και συνδράμει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές στις δραστηριότητες που έχουν αναλάβει αρμοδίως η Περιφέρεια και οι Δήμοι για την ανάσχεση και αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα και συνεχιζόμενα καιρικά φαινόμενα.
Προτεραιότητα της κυβέρνηση και των τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών αποτελεί να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς επίσης και η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών, η καταγραφή τους και οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες».
Η ανακοίνωση, με κενό στα ονόματα του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, είναι προφανώς και αυτή στα έγγραφα sos, που παραδίδονται στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου για χρήση μετά από κάθε ανάλογη καταστροφή.
Θα μείνουμε με δύο απορίες:
- Από τότε που υφίσταται αυτό το «κονδύλιο των 8 εκ. σε αδράνεια», έχουν δοθεί για αποζημιώσεις όλα αυτά τα χρόνια περισσότερα ή λιγότερα από 8 εκ.; Κανείς δεν ευθύνεται που πληρώναμε αποζημιώσεις, ενώ είχαν προβλεφθεί κονδύλια;
- Αν είμαστε τόσο σίγουροι, ότι ευθύνονται οι Βούλγαροι, θα τεθεί το θέμα;
Εκτός αν όταν λένε Βούλγαροι, εννοούν τους «βούλγαροι, βούλγαροι, χανούμισες βαζέλες» του Τζίμη Πανούση…
ΥΓ: Ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός! Δεν ξοδεύαμε τα 8 εκ. για να μην μας κατηγορήσει ο Σόιμπλε ότι τα σπαταλάμε. Ενώ στα βουλευτικά αυτοκίνητα με leasing που υπήρχε ανάγκη…
5 Σχόλια
Comments feed for this article
9 Φεβρουαρίου, 2015 στις 10:40 πμ
chmatis
Με την ευκαιρία Πάνο, ας δούμε τι λενε οι Τούρκοι που υποφέρουν εξ ίσου:
http://www.komotinipress.gr/evros-aganaktismeni-ke-tourkiki-plevra-gia-tis-plimmires/
9 Φεβρουαρίου, 2015 στις 10:48 πμ
σχολιαστης
Νομίζω ότι για έργα που θα εμπόδιζαν τις καταστροφές σε έκτακτες καταστάσεις, τα 8 εκατ. δεν φτάνουν με τίποτα.
9 Φεβρουαρίου, 2015 στις 11:32 πμ
Πάνος
O γέρος μου σε αυτές τις περιπτώσεις έλεγε «αν δε φτάνει, βάλτο όλο!» 😉
9 Φεβρουαρίου, 2015 στις 11:34 πμ
pestooposthes
Reblogged this on blog it.
9 Φεβρουαρίου, 2015 στις 11:49 πμ
σχολιαστης
Σωστό! 🙂