Το μήνυμα ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια στην Ευρώπη» στέλνει με άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα καινοτομήσει και θα απέχει, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, από συμφωνίες οι οποίες είναι λάθος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Στην αρχή του άρθρου του, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει: «Σας γράφω αυτό το κομμάτι, στο περιθώριο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας μου, μια διαπραγμάτευση το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να σηματοδοτήσει μια γενιά και ακόμη να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό πείραμα της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι «οι θεωρητικοί των παιγνίων αναλύουν τις διαπραγματεύσεις σαν να ήταν παιχνίδια που σχετίζονται με εγωιστικούς παίκτες» και απορρίπτει απόψεις αναλυτών που ισχυρίζονται πως μετέρχεται «επινοήσεων, μπλοφών και στρατηγημάτων» για να βελτιώσει την «αδύναμη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος», θεωρώντας «καθαρή τρέλα» το να σκεφτεί κανείς τις τρέχουσες συζητήσεις ως ένα «παιχνίδι διαπραγμάτευσης που κερδίζεται ή χάνεται, μέσα από μπλόφες και τακτικές υπεκφυγής».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα με τη θεωρία παιγνίων, όπως συνήθιζα να λέω στους μαθητές μου, είναι ότι θεωρείς δεδομένα τα κίνητρα των παικτών. Στο πόκερ ή στο μπλακ τζακ η υπόθεση αυτή είναι προβληματική».

Όπως αναφέρει, «η μεγάλη διαφορά μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι ότι η σημερινή είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, προκειμένου να επανεκκινήσει την Ελλάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της» προσθέτοντας:

«Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος που μπορείτε να διασφαλίσετε κεφάλαια είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να αποδεχθείτε μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης; Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να μπλοφάρω, η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά, δεν θα είναι πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μία μπλόφα».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «θα καινοτομήσει και θα απέχει, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, από συμφωνίες οι οποίες είναι λάθος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» και ότι «το παιχνίδι επέκτασης και υποκρισίας, το οποίο ξεκίνησε όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε μη εξυπηρετούμενο το 2010, θα τελειώσει. Όχι άλλα δάνεια, όχι έως ότου έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να σταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσουμε τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση. Όχι άλλα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε φτωχούς συνταξιούχους και οικογενειακά φαρμακεία και αφήνουν τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά ανέγγιχτη».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά από τους εταίρους μια διέξοδο από την αποπληρωμή των χρεών, αλλά μερικούς μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει το έργο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί και να υποστηρίξει η ελληνική κοινωνία, προκειμένου «να επαναφέρει την ανάπτυξη και να τερματίσει την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτή η υποχώρηση από τη θεωρία του παιχνιδιού υπαγορεύεται από κάποια ριζοσπαστική αριστερή ατζέντα. Δεν είναι έτσι. Η σημαντική επιρροή εδώ είναι ο Ιμάνουελ Καντ, ο Γερμανός φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι οι ορθολογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας, κάνοντας ό, τι είναι σωστό».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «η Ευρώπη θα ανακτήσει την ψυχή της μόνο όταν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των λαών βάζοντας τα συμφέροντά τους στο κέντρο της σκηνής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ http://left.gr/news/g-varoyfakis-sti-new-york-times-den-einai-ora-gia-paihnidia#sthash.q9WyTTJV.oMhGyyjV.dpuf