Διαβάζοντας τα άρθρα του Paul Krugman μελαγχολεί κανείς για την εντόπια μικροψυχία, για το πόσο σπάνια είναι στη χώρα μας η στοιχειώδης αυτοπεποίθηση, αλλά και οι πραγματικές δυνατότητες για ενότητα και σοβαρή αποφασιστικότητα. Αρχής γενομένης από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
Paul Krugman
Επειτα από πολλά δραματικά, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Στη συνέχεια παρουσίασε με ποιο τρόπο σκοπεύει να συμμορφωθεί με τους όρους της. Αν πιστέψει κανείς όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες στις ειδήσεις και στα άρθρα γνώμης, θα θεωρήσει πως πρόκειται για καταστροφή και ότι υπήρξε «υποχώρηση» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμερίζονται αυτήν την άποψη και ορισμένα κλιμάκια στο εσωτερικό του κόμματος. Και όμως, δεν είναι έτσι. Αντιθέτως, η Ελλάδα τα κατάφερε αρκετά καλά στη διαπραγμάτευση μολονότι έχει ακόμη να δώσει πολλές μάχες. Και λέγοντας ένα «εντάξει», η Ελλάδα έκανε μια μεγάλη χάρη στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Για να καταλάβει κανείς τι έγινε πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ότι κύριο αντικείμενο της διαμάχης ήταν ένας αριθμός: το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα. Ολα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένου του ονομαστικού ύψους του χρέους, ενός κατά το μάλλον ή ήττον αυθαίρετου αριθμού αυτή τη στιγμή, έχουν σημασία μόνον στον βαθμό που επηρεάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υπήρξε από την αρχή σαφής σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να παρουσιάσει ένα μέτριο πρωτογενές πλεόνασμα.
Αν λοιπόν έχετε εξαγριωθεί επειδή η διαπραγμάτευση δεν άφησε περιθώρια για μια πλήρη αντιστροφή της πολιτικής λιτότητας, για μια στροφή σε ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας κεϋνσιανής έμπνευσης, τότε μάλλον δεν προσέχατε. Το θέμα ήταν κατά πόσον θα πιεζόταν η Ελλάδα να εφαρμόσει περαιτέρω λιτότητα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ένα πρόγραμμα που προέβλεπε τριπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα είχε δυσβάσταχτο κόστος στην οικονομία και στον λαό της χώρας. Για ποιο λόγο να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Εξαιτίας του φόβου. Ουσιαστικά, αρκετές κυβερνήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες δεν έχουν τολμήσει να αντισταθούν στις ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών, φοβούμενες διακοπή της χρηματοδότησης και κατάρρευση των τραπεζών.
Υποχώρησε, επομένως, η ελληνική κυβέρνηση και συμφώνησε να θέσει στόχο αυτά τα καταστρεπτικά για την οικονομία της πλεονάσματα; Οχι. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα κέρδισε κάποια ευελιξία για το τρέχον έτος και η διατύπωση που αφορά τα μελλοντικά πλεονάσματα ήταν ασαφής. Οι πιστωτές δεν διέκοψαν τη χρηματοδότηση, αλλά την παρέτειναν για τέσσερις μήνες. Εγινε μια ήπια αρχή στην πρώτη εξέγερση υπερχρεωμένης χώρας εναντίον της λιτότητας. Τουλάχιστον προσωρινά η Ελλάδα δείχνει να έχει δώσει τέλος στον κύκλο της αέναης λιτότητας. Πώς λένε στα ελληνικά «keep calm and go on»;
Tι κέρδισε η Ελλάδα στο Eurogroup | Διεθνής Οικονομία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
27 Σχόλια
Comments feed for this article
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:18 μμ
kapetanios
η συζήτηση αυτή (τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα στο γιουρογκρουπ) είναι πλέον ξεπερασμένη–και ανούσια. Αυτήν την στιγμή διαμορφώνεται ένα περιβάλλον (είτε από λάθος στην μετάφραση είτε όχι δεν έχει καμία σημασία)α) οικονομικό– που τίποτε δεν κινείται β) πολιτικό–που αποσταθεροποιεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά καταναλώνει και πολύ πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο γ) ακυβερνησίας–που τα πάντα επεξεργάζονται και τίποτε δεν παίρνει τον δρόμο της εφαρμογής δ) έλλειψης ρευστότητας που αυξάνει σταδιακά την εξάρτηση της κυβέρνησης από τους δανειστές. Κάθε μέρα λοιπόν που περνά δυσχεραίνει το παραπάνω περιβάλλον οδηγώντας μας με μαθηματική ακρίβεια στο κενό–είτε κέρδισε πολλά ο συριζας στο γιουρογρουπ είτε όχι
Πάνω σε αυτά τα δεδομένα λοιπόν πρέπει να τοποθετηθούμε πλέον , κυρίως ο συριζας που πρέπει κάτι να κάνει–οτιδηποτε . Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει πριν ακόμη κατεβεί στο γήπεδο. Αυτόν τον «θανάσιμο» κίνδυνο διατρέχει σήμερα η ομάδα του Τσίπρα
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:27 μμ
Πάνος
Ανεβασταγιά… έλεγε η γιαγιά μου 😉
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:28 μμ
Πάνος
Στ’ αλήθεια, κάπταιν, θεωρείς τους «δικούς σου» τόσο ερασιτέχνες; 😉
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:37 μμ
Πάνος
Free Sunday – Η ΝΔ διατηρεί σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα – Του Γιώργου Κύρτσου http://fb.me/304I3bm3c
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:48 μμ
Πάνος
Λούλης για Τσίπρα
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113468570
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:50 μμ
kapetanios
σε είπα και προχθές ότι πήγαν για έναν πόλεμο 6 ημερών–και μόνον. Ενώ λοιπόν ξεκίνησαν δυναμικά κλιμακώνοντας τις δράσεις τους (σε επίπεδο προσώπων θεσμών και νομοσχεδίων) ΔΕΝ μπόρεσαν/πρόλαβαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα (με σκοπό φυσικά να υποχωρήσουν σε κάποια από αυτά στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης) οπότε ΟΛΑ τους τα βήματα έμειναν μετέωρα. Όταν λοιπόν όλος ο σχεδιασμός σου βασίζεται στον αιφνιδιασμό κι αυτός εν τέλει ΔΕΝ επιτυγχάνεται, η δική σου προς στιγμήν αδράνεια (για να επανεκτιμήσεις την κατάσταση) μετατρέπεται σε έναν κερδισμένο χώρο και χρόνο για την άλλη πλευρά.
Εδώ είμαστε.
Υπάρχει αυτήν την στιγμή έντονος ο φόβος σε κάθε τους βήμα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την (επικίνδυνη)ολιγωρία τους σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι ζήτημα ερασιτεχνισμού, η Ελλάδα σε αντίθεση με την Γερμανία(η οποία και αυτή έχει κάνει σημαντικά λάθη τακτικής αλλά τα καλύπτει βάζοντας τους άλλους να καθαρίσουν την μπουγάδα όταν οι συνέπειες των λαθών τους απειλούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα) είναι μόνη της και οφείλει να καλύψει (η ίδια) και τα νώτα της. Όμως ας βρουν το θάρρος να κάνουν ένα βήμα μπρος. Ο κόσμος τους στηρίζει
3 Μαρτίου, 2015 στις 12:59 μμ
δεξιος
Η Γερμανία έκανε μόνο ένα λάθος : την πρόωρη απόρριψη της συμφωνίας Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ πριν το τελευταίο Eurogroup που κλονισε το 18-1 που είχε διαμορφωθεί.
Αλλά τώρα πάλι ξανακτίζει τη συμμαχία της επί της συμφωνίας.Πέρασε με 542 ψήφους από το γερμανικό κοινοβούλιο ενώ εδώ φοβούνται να τη φέρουν ή και να την εφαρμόσουν.
3 Μαρτίου, 2015 στις 1:18 μμ
kapetanios
δεξιέ
εάν σε ένα παράλληλο σύμπαν η Ελλάδα εξασφάλιζε έστω και την ουδετερότητα των υπολοίπων εταίρων στις διαπραγματεύσεις της με την Γερμανία θα την ισοπέδωνε σε ελάχιστο χρόνο. Το ζεύγος Τσίπρα Βαρουφ έδειξε ότι υπερτερεί (σε επικοινωνιακή φρεσκάδα, ιδέες ,ταχύτητα και αποφασιστικότητα) έναντι των Μέρκελ Σόιμπλε. Όμως η δύναμη, η πείρα και οι συμμαχίες της Γερμανίας γέρνουν την πλάστιγγα(πολύ όμως) προς την πλευρά της. Μια ολοκληρωτική ήττα του συριζα θα σημάνει και την ολοκληρωτική νίκη της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μην περιμένουμε αλλαγές από την δήθεν επικράτηση των ποδεμος στην Ισπανία . Ακόμη και στην απίθανη (αυτή είναι η γνώμη μου) περίπτωση που οι ποδέμος κατακτούσαν την ηγεσία της Ισπανίας η διαπραγματευτική τους τακτική αλλά και τα αιτήματα τους θα είναι διαφορετικά απ αυτά του συριζα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και επιχειρηματικό μέγεθος της Ισπανίας και τα συμφέροντα που υπηρετεί που αλλάζει εντελώς την ατζέντα τους είναι και η γεωγραφική της θέση. Εμείς εδώ αποτελούμε πεδίο διεκδίκησης και επιρροής πολλών και αντικρουόμενων συμφερόντων που καθιστούν την θέση μας ιδιαίτερα ευάλωτη. Στο πρόσωπο της Ισπανίας θα βρίσκαμε απλώς έναν φίλο τίποτε περισσότερο. Ο αγώνας που δίνουμε είναι και θα είναι μοναχικός
3 Μαρτίου, 2015 στις 1:36 μμ
δεξιος
Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι δεν υπάρχει έδαφος για αναθεώρηση της υπογεγραμμένης συμφωνίας.Εάν στο σύριζα δεν τους αρέσει αυτό που υπέγραψαν δεν μπορούν να ξεφύγουν αποφεύγοντας να το ψηφίσουν.
Μπορούν μόνο να αλλάξουν τη βάση συζητήσεων ζητώντας συμφωνημένη απόχώρηση από την ευρωζώνη.Αλλά γιαυτό θα πρέπει να ρωτήσουν πάλι και εμάς.
3 Μαρτίου, 2015 στις 1:41 μμ
kapetanios
ο συριζας υπέγραψε ότι δεν θα υπογράψει τίποτα εάν δεν ικανοποιηθεί. Πάει αυτό όμως , τώρα βρισκόμαστε αλλού. Έχουμε 4 μήνες μπροστά μας να τα κάνουμε όλα πουτάνα στην ΕΖ –κι αν δεν μας βγει να τους κουνήσουμε το μαντήλι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος
3 Μαρτίου, 2015 στις 3:03 μμ
Πάνος
Σας εκτιμώ αμφοτέρους (και τους δύο) αλλά ΔΕΝ θα σας έπαιρνα στη διαπραγματευτική ομάδα 😉
3 Μαρτίου, 2015 στις 3:14 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Και γιατί παρακαλώ δεν θα τους έπαιρνες;;
Μπροστά σε κάτι άλλους της υφιστάμενης (διαπραγματευτικής ομάδας) μια χαρά στοχοπροσηλωμένοι (στη διαπραγμάτευση) εγκρατείς και ..νουνεχείς γενικότερα είναι.
Αμφότεροι 😆
3 Μαρτίου, 2015 στις 3:34 μμ
σχολιαστης
Εν το μεταξύ βολεύτηκε ένας πρώτος ξάδερφος 🙂
Α’ ρε Ελλαδάρα!
3 Μαρτίου, 2015 στις 3:39 μμ
σχολιαστης
O Paul μάλλον δε διάβασε προσεκτικά το κείμενο.
Σιγά που δεν θα το έφερναν στη βουλή για ψήφιση αν το κομβικό σημείο ήταν το πλεόνασμα του 2015. 🙂
3 Μαρτίου, 2015 στις 5:34 μμ
Πάνος
Αναγνώστη,
δε μπορώ να προχωρήσω σε διευκρινήσεις ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται 😉
*
σχο,
λαϊκίζεις ή μου φαίνεται; 😉
3 Μαρτίου, 2015 στις 5:50 μμ
aftercrisis
Θυμίζω ότι ο Παυλάρας απο το ΝΥ ήταν πάντα σαφώς απαισιόδοξος για την προοπτική της Ελλάδας. Πολλές φορές μετά το 2010 έβλεπε σημαντική πιθανότητα αναγκαστικού ή μη Grexit.
Ειλικρινα, πρώτη φορά διαβάζω τόσο αισιόδοξη γνώμη του για την ελληνική περίπτωση και το καταγράφω ως σημαντικό γεγονός.
Και επειδή δεν μοιάζουν πρόσκαιρες οι σκέψεις του – και ως συμβουλή δια το δικό μας πρακτέον, επισημαίνω την κατάληξή του αρθρου του: «Ψυχραιμία και συνεχίστε» – «keep calm and go on»
ΥΓ: Μιας και μας ενθαρρύνει, άς χαρούμε μαζί του μια προσωπική του στιγμή:

3 Μαρτίου, 2015 στις 5:58 μμ
karampas
Ο συριζα και ολοι εμεις δεν εχουμε καταλαβει οτι οι γερμανοι τραπεζιτες οι οποιοι ειναι η εοκ η εε πισω απο τα γιουρογκρουπ και τιςβκομισιον,ειναι ο εχθρος
3 Μαρτίου, 2015 στις 5:58 μμ
aftercrisis
Ο Κρούγκμαν είναι μάλλον ο μόνος Αμερικανός νεο-Κεϋνσιανός οικονομολόγος, που απο την αρχή (2010) ασχολείται πάρα πολύ όχι μόνο με την παγκόσμια αλλά ειδικά με την ευρωπαΪκή κρίση
Δύο σημαντικά δοκίμιά του σχετικά με το θέμα, «Λιτότητα μέχρι θανάτου» και «Πως κατέρρευσε το θεωρητικό οικοδόμημα της πολιτικής της λιτότητας», θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε συλλογική ελληνική έκδοση.
Σημαντικό κείμενο πάντως και αυτό, είναι σημείο στροφής – υπάρχει απο μέρες μεταφρασμένο και στο Μετά την Κρίση.
Πωλ Κρούγκμαν: Τι κέρδισε η Ελλάδα; «Ψυχραιμία και συνεχίστε»
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html
3 Μαρτίου, 2015 στις 6:02 μμ
karampas
Ειναι αυτοι που γενοκτονουνε μαζι με τις ελληνοφωνες γερμανοτσολιαδικες κυβερνησεις τους ελληνες.Η μονη λυση ειναι η χωρις διαπραγματευση μονομερης διαγραφη του χρεους των 330 δις η εξοδος απο εοκ ευρω η κοπη νομισματος και η φορολογηση δημευση των πλουσιων
3 Μαρτίου, 2015 στις 6:07 μμ
karampas
Η απαλλωτριωση των υπερπλουσιων θα γινει για να οργωσουμε χωραφια και να κτισουμε εργοστασια οπως στην ισπανια το 36.Αντιθετα ο συριζα συμφωνησε τα λεφτα αυτα να πανε στα ψευτικα χρεη στις τσεπες των ες ες γερμανων τραπεζιτων.Τριζουν τα κοκαλα του Μιζερια στη Μεσουντα
3 Μαρτίου, 2015 στις 6:18 μμ
aftercrisis
Όπως θα φανεί στα (πιο θεωρητικά) 2 δοκίμια που ανέφερα, η άποψη του Κρούγκμαν είναι ότι πρόκειται γιά μια και την αυτή κρίση, αυτή που ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Η κρίση αυτή έπληξε στη συνέχεια την Ευρωπη παίρνοντας διαφορετική μορφή.
Πέρα από το ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, η αρχική ευθύνη για την διάδοσή και τη συνέχισή της (το ότι δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά) είναι συλλογική, αποφάσεων της παγκόσμιας ηγεσίας, με συνδρομή και της συντεχνίας των οικονομολόγων.
Πάντως, μετά την εκλογή Ομπάμα, οι ΗΠΑ έδειξαν περισσότερη ευελιξία, πρακτικότητα και ρεαλισμό.
Αντίθετα, στην ΕΕ επικρατούν πιο δύσκαμπτες πολιτικές και οικονομολογικές «ιδεολογίες» (δηλαδή κοπανιστός αέρας), όπως π.χ. ο ορντο-φιλελευθερισμός σε μεγάλο μέρος της γερμανικής οικονομικής ακαδημαικής κοινότητας και των μανδαρινων του κράτους.
Τελικά, λέει, η λιτότητα είναι πολιτικό θέμα: Στις ΗΠΑ έχουν επικρατήσει οι Δημοκρατικοί με τις φιλο-Κεϋνσιανές και ρεαλιστικές τάσεις ενώ περιθωριποιήθηκαν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος («Τα Τσάγια»).
Αντίθετα στην Ευρώπη γενικά, έχουμε ακόμη και σήμερα ισχυρό πολιτικό συντηρητισμό (πρώτο κόμμα παραμένει το ΕΛΚ) και πολιτικά αποπροσανατολισμένη Σοσιαλδημοκρατία.
Απο την άποψη αυτή, η επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ και αύριο ίσως των Podemos, είναι μια τομή, που ίσως αύριο «αμερικανοποιήσει» και την ευρωπαική πολιτική ζωή (με την έννοια ότι θα διωξει την αντι-Κεϋνσιανή οικονομική πολιτική της λιτότητας).
Αυτά, ο ….αισόδοξος (επιτέλους) Κρούγκμαν.
3 Μαρτίου, 2015 στις 6:30 μμ
aftercrisis
kapetanios,
το πρόβλημα οικονομικής ακινησίας (συν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης) είναι καθαρά εσωτερικό.
Είναι αυτό που λένε οι Λαπατσιώρας, Μηλιός, Σωτηρόπουλος: «Δεν υπηρχαν έτοιμες, επεξεργασμένες προτάσεις». Δεν υπήρχε πρόγραμμα. Μόνο που δεν λένε ποιος έπρεπε να το έχει ετοιμάσει: ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, όχι ο ..Βαρουφάκης ως άτομο.
Αδιαφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μερικά χρόνια να έχει έτοιμες εναλλακτικές, ισοδύναμες προτάσεις για πραγματικές μεταρρυθμίσεις (όχι «μεταρρυθμίσεις») που θα εξασφάλιζαν και έσοδα, και επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και καλύτερη κοινωνική συνοχή. Επικεντρώθηκαν σε αερολογίες περί όνου σκιάς με τη λέξη «μακεδονία» (συγγνώμη λάθος, Μνημόνιο εννούσα).
Όσοι φωνάζουμε απο χρόνια, «πρώτα φροντίστε να ασκήσετε άλλη πολιτική μέσα, πολιτική επανεκκίνησης και αποκατάστασης – και μετά, με αυτήν ως εξοπλισμό, πάτε να διαπραγματευτείτε έξω», αισθανόμαστε (δυστυχώς) απόλυτα δικαιωμένοι.
Κάποιοι εκεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αφόρητα εμμονικοί, σα να κόλλησαν σε UHU, και το χειρότερο, πολύ αργόστροφοι.
3 Μαρτίου, 2015 στις 6:57 μμ
σχολιαστης
Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα σουφρώνουν και τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Να δω πώς θα τα επιστρέψουν;
3 Μαρτίου, 2015 στις 7:39 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Αδιαφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μερικά χρόνια να έχει έτοιμες εναλλακτικές, ισοδύναμες προτάσεις για πραγματικές μεταρρυθμίσεις (όχι «μεταρρυθμίσεις») που θα εξασφάλιζαν και έσοδα, και επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και καλύτερη κοινωνική συνοχή.»
+1
Θα έπρεπε να έχουν ηδη έτοιμες, από την προεκλογική περίοδο, κάποιες λεπτομερώς επεξαργασμένες προτάσεις σε σχέση με μερικές τουλάχιστον από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρονταν προεκλογικά, π.χ, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαπλοκής. Κρίνοντας με βάση την συμπεριφορά τους τον μήνα που κύλησε μετά τις εκλογές θα έλεγα πως μάλλον δεν είχαν απολύτως τίποτα έτοιμο, καμία απολύτως επεξεργασμένη πρόταση, αλλά περίμεναν τις εκλογές και μετά βλέποντας και κάνοντας – και πλέον κατω από την πολύ έντονη ψυχολογική πίεση των στιγμών. Σε άλλες, πιο ομαλές εποχές, με βάση αυτή την συμπεριφορά θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για προχειρότητα. Στις σημερινές όμως εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες, μία τέτοια συμπεριφορά δείχνει ανευθυνότητα και τελείως εσφαλμένη εκτίμηση της μετεκλογικής κατάστασης.
3 Μαρτίου, 2015 στις 7:42 μμ
σχολιαστης
Δεν τολμούσαν να έχουν και κάτι άλλο εκτός από τα Λαφαζανικά και τα Μηλιακά. 🙂
3 Μαρτίου, 2015 στις 7:54 μμ
Πάνος
σχο,
θυμάσαι στο Αστερίξ τον εκατόνταρχο που φώναζε «ελιχθείτε!» και οι λεγεωνάριοι του απαντούσαν «ευχαρίστως, αλλά μας εμποδίζουν οι Γαλάτες»; 😉
3 Μαρτίου, 2015 στις 8:48 μμ
karampas
σχολιαστη σιγα μην επιστρεψουν λεφτα στα ταμεια.Κλεβουν οτι υπαρχει για να τα δωσουν για τα ψευτικα δανεια στις τοκογλυφικες κατοχικες δυναμεις της ντοιτσε παριμπας κοκ.Μετα θα εφαρμοσουν το μνημονιο που επεκτεινανε με τις υπογραφες τους και θα πανε τις συνταξεις 150 ευρω.Αφου δεν υπαρχουν λεφτα,τι συνταξεις να δωσουν?Ολοι στο δρομο