Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει απότομη στροφή, μπροστά στο τείχος της αδιαλλαξίας των εταίρων, αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι ο Γιάνης δεν αυτοσχεδιάζει αλλά εκφράζει και τον πρωθυπουργό: Αν προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, ουσιαστικά προτείνει στους Έλληνες έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Αν προχωρήσει σε νέες εκλογές τώρα, ουσιαστικά προτείνει το ίδιο.

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Εκτιμώ ότι αν συμβεί ένα από τα δύο (δημοψήφισμα ή άμεσες εκλογές) θα γίνει ένα μεγάλο βήμα προς το μεγάλο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Ο Τσίπρας έχει τη θερμή υποστήριξη της κοινής γνώμης. Ας την αξιοποιήσει και ας κάνει αυτό που πρέπει, όσο πικρό (κι αχώνευτο) κι αν φαίνεται. Οι Έλληνες καταλαβαίνουν και στην πλειοψηφία τους δεν είναι αλλοπαρμένοι, κάτι που δεν ισχύει υποχρεωτικά για όλους στην κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην ίδια την κυβέρνηση.

Η αμήχανη φυγή προς το άγνωστο δεν είναι λύση. Μια τακτική υποχώρηση μπορεί να σε σώσει από τη συντριβή και να σου δώσει τη δυνατότητα να επανέλθεις, με καλύτερες προοπτικές. Κι αυτό ΔΕΝ αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τη χώρα.

Βαρουφάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα, αν δεν γινούν δεκτές οι προτάσεις μας – Ειδήσεις – Ελλάδα – in.gr.