193D5F63EC74F761F752FFD9A90F833B

Πιο δύσκολο έκανε το παζλ της υπόθεσης της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, Παναγιωτης Λαφαζάνης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στα μεταλλεία στο γραφείο του, είπε:
“Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, αλλά είναι και υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των πολεοδομικών κανόνων. Οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν, η απασχόληση είναι διασφαλισμένη. Δεν είναι δυνατό να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για την αντιδικία που έχει η κυβέρνηση με την εταιρεία.”

(Σχόλιο του Χρήστου Μάτη στο φ/μπ, προλογίζοντας το ποστ των «Κομιστών»)

*

Μία καθυστέρηση με απρόβλεπτες οικονομικές και όχι μόνο συνέπειες δείχνει να έχει, μέχρι στιγμής, η έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα της επένδυσης στην Χαλκιδική.

Κι αυτό, γιατί η διαδικασία, που επελέγη από τον αρμόδιο Υπουργό, η ανάκληση “της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών προκειμένου να γίνει έλεγχος αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ.1 του ν.4030/2011”, χωρίς να αμφισβητεί την ίδια τη συμφωνία για την επένδυση, μπορεί να έχει τις ίδιες συνέπειες.

Να σημειώσουμε κατ” αρχήν, ότι σε κανένα σημείο της παραγράφου 1 δεν προβλέπεται διαδικασία οριστικής άρνησης της έκδοσης της άδειας. “Παρατηρήσεις για ελλείψεις ή λάθη που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο διατυπώνονται με αιτιολογία στο φύλλο ελέγχου και καλούνται ο ιδιοκτήτης και ο μελετητής μηχανικός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις – διορθώσεις, μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης”, αναφέρει το εδάφιο 3 της παραγράφου, την οποία επικαλείται η υπουργική απόφαση.

Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μία παρέμβαση επί της διαδικασίας, που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις, χωρίς όμως να αγγίζει το μείζον ζήτημα, το οποίο ανέδειξε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ: “Με τις επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον δεν έχουμε πρόβλημα, με αυτή του χρυσού έχουμε”, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη, στις 13 Σεπτεμβρίου 2014. Η παρέμβαση Λαφαζάνη στο θέμα μπορεί να εξυπηρετεί την παραπάνω θέση, όμως, δεν την υπηρετεί, διότι δε θέτει θέμα περιβάλλοντος.

Λίγο μετά την υπογραφή της απόφασης από τον κ.Λαφαζάνη, ο κ.Τσίπρας είχε κάνει μία μάλλον ασαφή δήλωση: «Για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».

Η δήλωση του κ.Τσίπρα θέτει τις παραμέτρους της όποιας κυβερνητικής απόφασης. Δυστυχώς, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνθεση των παραπάνω παραμέτρων είναι εκρηκτική. Διότι οι εργαζόμενοι, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι υπέρ της συνέχισης της επένδυσης, άρα υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ το περιβάλλον είναι ο αρνητικός της παράγοντας. (Οι έννοιες “προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη” και “δημόσιο όφελος”, είναι ευπροσάρμοστες).

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση, αν είναι κατά της επένδυσης, έχει δυσκολίες, οι οποίες απορρέουν από το νομικό πλαίσιο, στο οποίο μπορεί να κινηθεί και από την ασφυκτική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται πετώντας την μπάλα στην κερκίδα.

Πρακτικά:

Αν από την επένδυση δεν προκύπτει περιβαλλοντική βλάβη, που να στηρίζει τη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, δε μπορεί να θιγεί η επένδυση.

Αν δεν μπορεί να θιγεί η επένδυση απευθείας και θίγεται με διαδικαστικούς τρόπους, οι υπογράφοντες υπουργοί κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι με κατάχρηση εξουσίας. Διότι κατάχρηση εξουσίας υπάρχει, όταν μία διοικητική πράξη έχει όλα τα στοιχεία της νομιμότητας, αλλά εμφανίζει εσκεμμένη εκτροπή από τον σκοπό, για τον οποίο νομοθετήθηκε. Κι ο νομοθέτης με τον νόμο για τις άδειες δόμησης ρυθμίζει τα των αδειών δόμησης, με τις διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, προστατεύει το περιβάλλον!

Υπάρχει, λοιπόν, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσπαθεί να στριμώξει τους επενδυτές, χωρίς να χρεωθεί η χώρα τις αποζημιώσεις από την ακύρωση της επένδυσης και ως αποτέλεσμα να χρεωθεί η χώρα τις ίδιες αποζημιώσεις, χωρίς να ακυρωθεί η επένδυση.

Εκτός, αν στόχος είναι, στη Χαλκιδική να αποκτήσει εφαρμογή η αρχή «ο βλάπτων πληρώνει κάτι παραπάνω και κάνει τη δουλειά του με την ησυχία του». Βλάπτει δεν βλάπτει. Εξάλλου τα royalties που καταβάλλει η εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο έχουν χαρακτηριστεί χαμηλά. Διότι ο έλεγχος των αδειών δόμησης, θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή. Και μετά;

Σκουριές: Υπουργέ προσοχή διότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα | Ειδήσεις και σχόλια με άποψη και υπογραφή.