Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την υπογειοποίηση των κάδων στην πόλη προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Για την προώθηση του προγράμματος και την υλοποίηση του θα πάρει μάλιστα ένα δάνειο 5,24 εκ ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς με σταθερό επιτόκιο 2%.
Είναι προφανές ότι είναι ευνοϊκό το επιτόκιο. Άρα και καλή η χρηματοδότηση. Το ζήτημα είναι, όπως έλεγε ένας γνωστός οικονομικός παράγοντας κάθε φορά που ανακοινώνονται κίνητρα για προσλήψεις, καμία δεν προσλαμβάνει επειδή έχει κίνητρα. Προσλαμβάνει μόνο αν χρειάζεται.
Έτσι κι εδώ, το ζήτημα δεν είναι αν είναι ευνοϊκό το δάνειο αλλά αν χρειάζεται η υπογειοποίηση των κάδων.
Η πρώτη απάντηση είναι ότι ασφαλώς και χρειάζεται! Όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, βλέπει πολύ συχνά το φαινόμενο με τους κάδους ξεχειλισμένους από σκουπίδια, ή με αυτοκίνητα που να εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτούς.
Υπάρχει δηλαδή ένα αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρό.
Δυστυχώς όμως το πρόβλημα μας με τα σκουπίδια δεν είναι αισθητικό. Ούτε καν λειτουργικό είναι.
Είναι βαθιά δομικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα.
Η βάση του προβλήματος είναι μία κοινωνία που δεν θέλει να συμβιβαστεί με τα σκουπίδια της. Για αυτό τα παράγει. Και δυστυχώς παράγουμε πάρα πολλά. Και παρά την κρίση.
Ο καλύτερος τρόπος να βλέπουμε λιγότερα σκουπίδια γύρω μας είναι να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια.
Αντί όμως να βάλουμε αυτό ως στόχο, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να μην τα βλέπουμε. Κι έτσι την ίδια στιγμή φρακάρει η δυνατότητα υποδοχής νέων ποσοτήτων απορριμμάτων στη Μαυρορράχη και χρειάζεται πολύ περισσότερος χώρος.
Κοινώς το πρόβλημα μας δεν είναι που να βάλουμε τα σκουπίδια. Το πρόβλημα μας είναι πως θα τα καταφέρουμε να μην παράγουμε τόσα πολλά σκουπίδια. Αν δεν μειωθούν τα σκουπίδια, η αντιμετώπιση τους θα είναι έξισου δύσκολη με αυτήν ων ασφαλιστικών ταμείων και κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στην ανεπιθύμητη καύση.
Τα φαραωνικά έργα, πάνω ή κάτω από τη γη, δεν έχουν καμία σημασία.
Διορθώνουν την κατάσταση όσο το botox απαλύνει τα εμφανισιακά προβλήματα ογδοντάχρονων.
Αν και συγκριτικά ακόμη και το botox πιο φτηνό είναι. Διότι είναι πρόσκαιρο κι εφαρμόζεται επιφανειακά, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο για τα σκουπίδια θα δημιουργήσει τεράστιους μόνιμους χώρους υποδοχής (μόνο;) σκουπιδιών κάτω από τη γη.
Αν τα καταφέρει να φτάσει στη φάση της υλοποίησης. Υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν το αντίθετο;
Οι υπόγειοι κάδοι σκουπιδιών: το botox των 80χρονων | Ειδήσεις και σχόλια με άποψη και υπογραφή.
17 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Μαρτίου, 2015 στις 10:33 πμ
Fil
«Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχος και άρρωστος. »
Η υπογειοποίηση θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης τη στιγμή που προσπαθεί, και τα έχει καταφέρει έως ένα βαθμό, να καταστεί τουριστικός προορισμός. Ακόμη και ένας άδειος κάδος υπέργειος είναι ένα άσχημο βρώμικο αντικείμενο.
Κανείς δε μας εμποδίζει να μειώσουμε ταυτόχρονα και τα απορριμματα που παράγουμε για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τύπου Μαυροράχης. Αλλά η λογική δεν κάνω τίποτα άλλο, γιατί με τη μείωση των σκουπιδιών τα έχω λύσει όλα είναι αφελής.
Το επιτόκιο, σταθερό 2%, δεν ξέρω πως επετεύχθη (προφανώς μέσω προγράμματος επιδότησης) αλλά είναι επίσης ακαταμάχητο επιχείρημα υπέρ της επένδυσης.
19 Μαρτίου, 2015 στις 10:40 πμ
Πάνος
– Όποιος έχει πολύ πιπέρι, ρίχνει και στα λάχανα.
(Μεσσηνιακό, το έλεγε η γιαγιά μου)
19 Μαρτίου, 2015 στις 10:41 πμ
Fil
Στις παροιμίες είσαι ασυναγώνιστος, πάω πάσο 🙂
19 Μαρτίου, 2015 στις 10:56 πμ
Πάνος
🙂
19 Μαρτίου, 2015 στις 10:57 πμ
σχολιαστης
Η υπογειοποίηση των κάδων δεν έχει καμιά σχέση με τον όγκο των σκουπιδιών.
Ακόμα και τα μισά σκουπίδια να παρήγαγε η πόλη πάλι χρήσιμο έργο θα ήταν.
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:00 πμ
Πάνος
Εξάλλου και να μη μειωθούν, σκασίλα μας: θα τα καίμε και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν κερατά! 😉
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:03 πμ
xberliner
Το καλύτερο για μένα θα ήταν η κάθε οικοδομή και το κάθε σπίτι να είναι υπεύθυνο για τα σκουπίδια του. Έχει τους δικούς του μικρούς κάδους σε ειδικό κουβούκλιο έξω από την οικοδομή ή σε χώρο μέσα στην οικοδομή όπου μπορεί αυτό να γίνει και πληρώνει τέλη ανάλογα με τον όγκο των κάδων. Οι ένοικοι είναι υπεύθυνοι για τους κάδους τους που σημαίνει π.χ. ότι είναι οι δικοί τους κάδοι που θα υπερχειλίσουν μπροστά ή μέσα στο σπίτι τους κτλ κτλ κτλ. Αυτή την κοινοκτημοσύνη στα σκουπίδια μας δεν την καταλαβαίνω.
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:04 πμ
xberliner
Επί της υπογειοποίησης διαφωνώ. Πεταμένα λεφτά. Όπως γράφω παραπάνω πρέπει ο καθένας να γίνει υπεύθυνος για τα σκουπίδια του.
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:12 πμ
σχολιαστης
Τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει δυνατότητα για ειδικό κουβούκλιο. Μόνο στο μέλλον που θα ξαναχτιστεί. 🙂
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:22 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Τούτος ο τεχνολογικός εξοπλισμός, που πρωτοεμφανίστηκε στη Γερμανία, που από αισθητικής απόψεως είναι ένα ωραίο έργο, εμπεριέχει μια μικρή λεπτομέρεια. Την αυστηρή διαλογή των απορριμμάτων.
Αν δηλαδή η ελληνική νοοτροπία του «χύμα» επικρατήσει σε όποιο παρόμοιο μέτρο, έστω σε πειραματική και μικρή κλίμακα, οι απορροφητήρες θα βουλώσουν και θ’ αρχίσουν τα σκαψίματα και τα έξοδα.
Στις σύγχρονες κατασκευές, είναι πιο απλό ένα παρόμοιο θέμα, γιατί στα θεμέλια δημιουργούνται οι κατάλληλοι χώροι, που από την κουζίνα οι λεγόμενες «ρουκέτες» πάνε τα περιττά σε ξεχωριστούς κάδους κι έτσι η μέριμνα κι η συνευθύνη, είναι συγκεκριμένη μεταξύ των συγκατοίκων. Φυσικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται π.χ. για την επισκευή ή βάψιμο των διαμερισμάτων, αν πετάγονται στις υπόγειες εγκαταστάσεις των απορριμμάτων, αυτές δημιουργούν επικίνδυνες εκτονώσεις, επιβλαβείς για την υγεία των συλλεκτών των απορριμμάτων.
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:25 πμ
chmatis
Σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά, η υπογειοποίηση των κάδων είναι η οικοδόμηση σε βάθος περίπου έξι μέτρων, κατασκευών σε μέγεθος κοντέινερ, στα οποία οι πολίτες θα ρίχνουν τα σκουπίδια από μία υποδοχή.
19 Μαρτίου, 2015 στις 11:38 πμ
Fil
Κάθε πότε θα αδειάζει αν πρόκειται για μέγεθος κοντέινερ?
Για τι κατασκευές πρόκειται? Πως θα αδειάζουν?
Το ότι θα παραμένουν τόσο καιρό τα σκουπίδια έστω σε τέτοιο βάθος δε δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία?
Γνωρίζουμε για αυτά κάτι?
19 Μαρτίου, 2015 στις 5:29 μμ
xberliner
«Τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει δυνατότητα για ειδικό κουβούκλιο.»
Αν υπάρχει η δυνατότητα για τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια των 2 μέτρων πλάτους υπάρχει και για μικρούς κάδους. Και τελικά μικρή σημασία έχει για τον χρήσιμο για τον πεζό χώρο αν ένας μεγάλος κάδος υπάρχει σε εσοχή στην άκρη του πεζοδρομίου είναι 4 μικροί κολλημένοι στους τοίχους.
Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα οι κάδοι να υπάρχουν στα υπόγεια.Συμβαίνει σε εμπορικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές σε πόλεις της Γερμανίας. Πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι τα σκουπίδια μας είναι δικά μας και είναι δικιά μας υποχρέωση να τα διαχειριστούμε μέχρι να καταλήξουν είτε στη χωματερή είτε στην ανακύκλωση. Αυτό που επικρατεί τώρα είναι ότι από τη στιγμή που η σακούλα σκουπιδιών δεθεί και βγει από την πόρτα του σπιτιού μας παύει να είναι δικιά μας ευθύνη και γίνεται ευθύνη της κοινωνίας (μέσω του δήμου).
20 Μαρτίου, 2015 στις 10:08 πμ
chmatis
Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το έργο.
20 Μαρτίου, 2015 στις 7:00 μμ
Αντικαδίστας
Το Τζέσικα είναι τόσο ευνοϊκό, γιατί είναι χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στο: goo.gl/ov6WfG
… όπου επίσης μπορεί να διαπιστώσει πως σε άλλες χώρες το έχουν χρησιμοποιήσει με πολύ πιο δημοιουργικούς τρόπους.
Για το έργο το συγκεκριμένο δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, αλλά υπάρχουν τα τεύχη μελέτης του πιλοτικού προγράμματος, που μπορεί κανείς να τα δεί εδώ: http://goo.gl/xqF5zY
Τέλος, η ανακοίνωση του Μένουμε Θεσσαλονίκη, που δίνει και ένα άλλο σκεπτικό πάνω στο γιατί οι υπόγειοι κάδοι είναι ακριβώς αυτό που λέει και το παραπάνω άρθρο, εδώ: http://wp.me/p4mr9e-eV
20 Μαρτίου, 2015 στις 7:55 μμ
Πάνος
Αντικαδίστας,
θενξ για το σχόλιο – και τους ενδιαφέροντες συνδέσμους!
20 Μαρτίου, 2015 στις 9:31 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επαγγελματίες εναντίον περιβάλλοντος
Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συντελούν συστηματικά στην καταστροφή αναδασωτέας έκτασης στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, ρίχνοντας μπάζα, πλαστικά και μεταλλικά απόβλητα
20.03.2015, 17:00
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
Φυτεύουν» μπάζα και… ασυνειδησία σε αναδασωτέα έκταση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Επιτήδειοι επαγγελματίες, ορισμένοι εκ των οποίων συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έχουν μετατρέψει σε χωματερή μια ολόκληρη περιοχή στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων, προκαλώντας ρύπανση ευρείας έκτασης.
Η αποκάλυψη έγινε από συνεργεία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο του σχεδίου ελέγχων, και μάλιστα σε περίοδο που ο δημοτικός ελεγκτικός μηχανισμός έχει αποδυναμωθεί μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Αλέκος Σιμητόπουλος, ανέφερε τα γεγονότα στο Δασαρχείο προκειμένου να παρέμβει και να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
Εκτεταμένη ρίψη αποβλήτων
Οπως διαπίστωσε, πρόκειται για εκτεταμένη ρίψη μπαζών, πλαστικών, ειδών οικιακού εξοπλισμού, μεταλλικών αποβλήτων και χαρτικής ύλης στην περιοχή των παλιών λατομείων, που βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή στις παρυφές του οικισμού των Πεύκων.
Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση, όπου ο ασυνείδητος παραβάτης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω την ώρα που «άδειαζε» μεγάλη ποσότητα χαρτικής ύλης κοντά στα ειδικά σχολεία (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος), στην Περιφερειακή Οδό, στο ύψος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Παρόμοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στον οικισμό των Νερόμυλων, όπου άλλος οδηγός φορτηγού συνελήφθη να ρίχνει μπάζα κι άλλα υπολείμματα οικοδομικών εργασιών πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι δύο παραβάτες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Μια άλλη περίπτωση ρύπανσης είναι αυτή που αποκαλύφθηκε με την παράνομη παροχέτευση βοθρολυμάτων στο ρέμα του Ξηροποτάμου από γειτονικό οικοδομικό συγκρότημα. Εναντίον των ιδιοκτητών υποβλήθηκαν μηνύσεις και η δίκη εκκρεμεί για τον Δεκέμβριο.»
http://www.efsyn.gr/arthro/epaggelmaties-enantion-perivallontos
Αιδώς Αργειοι, μέτοικοι της Θεσσαλονικης