Μετά τη Siemens η Rheinmetall. Λάδωσαν, αλλά πρέπει να βγούνε λάδι… για το καλό μας. Ορέα και προπάντων Ευρωπαϊκή αντίληψη!
Τώρα, μια άλλη εταιρεία, η Rheinmetall του Ντίσελντορφ, στελέχη της οποίας πιάστηκαν να «λαδώνουν» στη σύμβαση ASRAD (βλήμματα εδάφους-αέρος), θέλει να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, οι εταιρείες δεν έχουν ποινική ευθύνη και από την άλλη πλευρά μια καταδικαστική απόφαση δημιουργεί προηγούμενο αποκλεισμού της εταιρείας από δουλειές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μια αποζημίωση θα μας βοηθούσε οικονομικά. Αρκεί να μπορεί η μία πλευρά να εμπιστευθεί την άλλη. Διότι αν δεν ισχύει αυτό, το χειρότερο δεν είναι ότι δεν θα εμπιστεύονται τη χώρα μας δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες, το πρόβλημα είναι ότι ουδείς θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, επειδή απλά δεν θα τηρεί μια σύμβαση που έχει υπογράψει.
μέσω Ορισμένες ανοησίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Protagon.
32 Σχόλια
Comments feed for this article
25 Μαρτίου, 2015 στις 9:36 μμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.
25 Μαρτίου, 2015 στις 9:54 μμ
Μαρία
Η ερώτηση του Ν.Χουντή για τη Rheinmetall που είχε απορρίψει ο Σουλτς
http://www.7imeres.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE-%CF%80/
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:07 μμ
Πάνος
Μπράβο Σούλτς, πραγματικά απαράδεκτη ερώτηση! 😉
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:12 μμ
σχολιαστης
Φαντάζομαι, στη Μόσχα που πήγε ο Κοτζιάς, θα έκανε 10 οκάδες τους Ρώσους για τους τορ Μ1; 🙂
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:13 μμ
Πάνος
_ Τι κάνεις Γιάννη;
_Κουκιά σπέρνω!
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:15 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τη λογική να μας αποζημιώσουν οι Γερμανοί, γιατί γερμανικές ιδιωτικές εταιρίες λάδωσαν για να πωληθούν στην Ελλάδα προϊόντα τους.
Υπάρχει καμιά επιχείρηση στον κόσμο, που δεν προωθεί μέσω έμμεσων δωρεών προϊόντα της σε μεσάζοντες, τη στιγμή που ξέρουμε ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε ομοειδή προϊόντα; Τι παραμύθι είναι αυτό με τον υγιή ανταγωνισμό; Η Κίνα λ.χ. κάνει υγιή ανταγωνισμό, όταν έχει ξεσηκώσει σε δύση κι ανατολή εκατομμύρια διαμαρτυρόμενους, επειδή θέλει χάρη των δικών της επενδυτικών φιλοδοξιών, να πετύχει με αθέμιτα μέσα τους στόχους της;
Σε πιο λοιπόν μέρος του κόσμου υπάρχει ηθική στο καπιταλιστικό επιχειρείν; Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι στους ξένους, αλλά στα ελληνικά «σκουλήκια» που φτιάχνουν τις τσέπες τους με τις προμήθειες, ενώ από την άλλη δεν έχουν το Τσοχατζόπουλο να σπάει πέτρες, αλλά τον ταΐζουν στο Κορυδαλλό. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η προμήθεια ως ποσοστό, έχει θεσμοθετηθεί και νομικά.
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:18 μμ
Μαρία
Ε ναι γιά. Γι’ αυτό ο Σουλτς δεν αγαπάει Καμμένο, κατα τον Καμμένο 🙂
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:19 μμ
Πάνος
http://tvxs.gr/news/ellada/niptei-tas-xeiras-tis-i-germania-gia-ti-siemens
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:29 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Για το διαδικαστικό (ότι τηρήθηκε σωστά) και την αρμοδιότητα είμαστε σίγουροι; Η λιτότητα της απάντησης του Σουλτς δείχνει να ενέχει απαξία προς τον ερωτώντα (και την πιθανή άγνοιά του για τους κανόνες).
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:29 μμ
Πέτρος πετρου
Για να επιστρέψουμε λίγο στην πραγματικότητα.
Το σκάνδαλο δωροδοκιών της Siemens σε διάφορες χώρες του τρίτου κόσμου (περιλαμβανομένης και της Ελλάδας) δικάστηκε το 2006 στην Γερμανία με πολλές καταδίκες τόσο για στελέχη της Siemens όσο και για την ίδια την εταιρεία. Στην Ελλάδα ΘΑ (ίσως) δικαστεί η υπόθεση 10 χρόνια μετά, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξουν καταδίκες. Σημειώνω ότι ο οικονομικός διευθυντής της Siemens πρόσφατα αυτοκτόνησε μετά από το πρόστιμο € 15 εκ. που του επέβαλε Γερμανικό δικαστήριο.
(http://www.esepim.gr/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC/ )
Τα ίδια ισχύουν και για την Rheinmetall.
(http://www.dw.de/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-rheinmetall/a-17564118).
Στην χώρα μας φυσικά τίποτα σχετικά με την υπόθεση αυτή.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε επιτέλους 2 πράγματα:
1. Στην Ελλάδα για να αγορασθεί οτιδήποτε από το δημόσιο θα πρέπει να δοθεί προμήθεια στους «αρμοδίους». Ακόμα κι αν υπάρχει ένας μόνος προμηθευτής η απαίτηση παραμένει. Προμήθεια ή αναβολή η ακύρωση της αγοράς. Γι αυτό και κάποιες εταιρείες (πχ ΙΒΜ και ΑΤΤ που ξέρω από προσωπική εμπειρία) για 10 χρόνια περίπου δεν έπαιρναν μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς. Το δίλημμα που είχαν και που εξακολουθούν να έχουν όλες οι ξένες εταιρείες και δυνητικοί προηθευτές του δημοσίου είναι είτε να αποχωρήσουν από την αγορά είτε να δίνουν την «νόμιμη» προμήθεια (πχ 8-10% στις αγορές μηχανολογικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία κοκ). Οι μίζες δεν καταλήγουν ποτέ σε έναν άνθρωπο. Συνήθως υπάρχουν ολόκληροι μηχανισμοι που ελέγχουν τις επιτροπές συγγραφής των διαγωνισμών, τις επιτροπές εκτέλεσης, τις επιτροπές αξιολόγησης, τις επιτροπές παραλαβής κοκ). Όσο πιο πολλές επιτροπές τόσο πιο μεγάλη και η μίζα για να πληρωθούν δεκάδες άνθρωποι συν τα κομματικά ταμεία.
Το ελληνικό δημόσιο στο θέμα των προμηθειών (από οπλικά συστήματα και αμαγνητικούς τομογράφους, μέχρι γάζες και σύριγγες, λογισμικό και υπολογιστές) μοιάζει πάρα πολύ με εγκληματική οργάνωση. Καμμιά δουλειά δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν πάρει το μερίδιό της η γραφειοκρατία και τα πολιτικά της αφεντικά. Τα έζησα και τα είδα 30 χρόνια. Όλα «νόμιμα», όλα σε «τάξη», όλα σύμφωνα με την «νομοθεσία» και τους «κανόνες». Σημειώνω ότι συνήθως οι αναθέσεις γίνονται στους προμηθευτές με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές, αλλά σε τιμές μεγαλύτερες από ότι θα έπρεπε αν δεν υπήρχαν οι υποχρεωτικές μίζες.
2. Αν δεκτούμε ότι οι προμηθευτές που κερδίζουν διαγωνισμούς του δημοσίου με μίζες είναι διεφθαρμένοι (παρά το γεγονός ότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να πάρεις δουλειά από το δημόσιο), τι πρέπει να πούμε για όλο αυτό το πλέγμα των γραφειοκρατών, συμβούλων και πολιτικών προισταμένων που απαιτούν και παίρνουν αυτές τις μίζες? Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Σε όλα τα νοσοκομεία, σε όλα τα πανεπιστήμια, σε κάθε δήμο, σε όλο τον στρατό κλπ κλπ. Αν κάνετε μια βόλτα στα βόρεια προάστια, στα παραθεριστικά κέντρα και στα hi lux νησιά μπορείτε να δείτε τις μίζες που έχουν μετατραπεί σε μεζονέτες.
Το σύστημα είναι τόσο ενσωματωμένο σε κάθε γωνιά του κρατικού μηχανισμού, που είναι αδύνατον να αναμορφωθεί αν δεν ισοπεδωθεί και φτιαχτεί από την αρχή με νέα υλικά. Δυστυχώς όμως είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εισαγωγή αδιαφθορους έλληνες από τον άρη. Αυτοί είμαστε και έτσι θα πορευτούμε μέχρι να αλλάξουμε αυτην την κουλτούρα της διαφοράς που ξεκινά από τα σχολεία και τελειώνει στα γηροκομεία μας.
Μια καλή αρχή θα ήταν να ξεκινήσουμε από τα σχολεία και σε 2-3 γενιές να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά με αυτά τα σχολεία και πανεπιστήμια και αυτή την ΟΛΜΕ και αυτούς τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ας μην κρατάμε την αναπνοή μας γιατί θα σκάσουμε πολύ πρίν αλλάξουν τα πράματα.
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:37 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!…
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/03/25/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%89%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B3%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83/
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:39 μμ
kapetanios
Πέτρο
κατά πως τα λες , ένας λιμός ένας καταποντισμός κάτι σε μαζικό θανατικό τέλος πάντων θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τους διεφθαρμένους έλληνες
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:39 μμ
Πάνος
Εγκεφαλικό,
μα αυτό ακριβώς με πρβλημάτιζε και σχολίασα ούτω (πως)
25 Μαρτίου, 2015 στις 10:58 μμ
Πέτρος πετρου
@ καπετάνιος
Αν πιστεύεις ότι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα διάστημα 40-50 χρόνων τουλάχιστον, θα λυθεί με κυβερνητικές αποφάσεις (αν υποθέσουμε ότι οι καινούργιοι είναι από τον Άρη) μέσα σε 6 μήνες, σου έχω ένα ωραίο οικόπεδο στην ακρόπολη σε πολύ καλή τιμή.
Από τη στιγμή που η διαφθορά γίνει συστημική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ξεριζώσης. Ένας πολύ βασικός λόγος που πολλές χώρες του κόσμου τσαλαβουτούν στην υποανάπτυξη είναι και η διαφθορά του δημόσιου τομέα (βλέπε Αφρική, Ινδία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική, ακόμα και νότια Ιταλία). Χωρίς σχετικά αδιάφθορο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, κάθε προσπάθεια είναι υπονομευμένη εκ των προτέρων.
25 Μαρτίου, 2015 στις 11:14 μμ
δεξιος
Για αρχή θα έπρεπε να μπουν διαδικασίες εισόδου και εξέλιξης στο δημόσιο παρόμοιες με τις εισαγωγικές στα πανεπιστήμια.Φυσικά κάτι τέτοιο από το κόμμα που μάχεται να καταργήσει και την πιο πρωτόγονη αξιολόγηση που επιχειρήθηκε είναι επιστημονική φαντασία.
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:05 πμ
kapetanios
δεξιέ
δεν ξέρω εάν το κατάλαβες αλλά σε εσένα(δλδ στο νδσοκ) ρίχνει τα αναθέματα ο Πέτρος
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:05 πμ
Mitsos
Eνώ δεξιέ μου οι δεξιούληδες που παράγγειλε ο Αβραμόπουλος 20 εκατομμύρια εμβόλια για τον Η1Ν1 είναι όλοι κύριοι.
Αυτό το φραγκολεβαντίνικο κράτος του Μαυροκορδάτου και του Κωλέττη που δεν άφησε οπλαρχηγό να μην τον κλείσει φυλακή ή να μην τον εκτελέσει ίσως θα ήτανε καλύτερα να τελειώσει και να ξαναχτιστεί από την αρχή. Αλλά ποιος θα το κάνει?
Ολες οι επιδοτήσεις, τα ΜΟΠ, ΕΣΠΑ καλά γνωρίζανε αυτοί που τα δίνανε πού πηγαίνανε. Πολύ καλά γνωρίζανε τι έπραττε η κάθε κυβέρνηση και ο κάθε κρατικοδίαιτος που ταιζε. Τα δίνανε για να διαλύσουνε κάθε πιθανότητα αυτό το κράτος ποτέ να σταθεί στα πόδια του. Και δεν το κάνανε μόνο εδώ, το κάνανε σε όλη τη Ν. Ευρώπη και όχι μόνο.
Σιγά μη σου δώσει ο άλλος λεφτά να στήσεις βιομηχανία και γεωργία. Μαλάκας είναι? Δεν νομίζω ότι οι Γερμανοί ήταν τόσο μαλάκες. Εδώ κόντεψε να καταλάβουνε όλο τον κόσμο. Αλλού πηγαίνανε τη δουλειά. Οπως τα ίδια κάνουνε με τις μίζες οι Αμερικάνοι σε όλη τη λατινική Αμερική. Τα λεφτά είναι χαρτί και μελάνι δεν κοστίζει τίποτα να εκμαυλίσεις μια κοινωνία και να την κάνεις σκουπίδι. Και μετά να την ελέγχεις σαν το σκυλάκι. Κάποτε κόστιζε στη Βενετία να το παίζει υπερδύναμη γιατί πλήρωνε σε ασήμι και χρυσό. Σήμερα δεν κοστίζει τίποτα στη Γερμανία και στην Αμερική να εκμαυλίζουν ολόκληρα κράτη. Λεφτά που τα παίρνουνε κάποιοι μαύρα και τα αποθησαυρίζουνε σε λογαριασμούς στην Ελβετία ή τα βγάζουνε από λίγα-λίγα στην πιάτσα για να μην τη πάθουνε όπως την έπαθε η Σταμάτη και ο Ακης δεν ανεβάζουνε καθόλου τη νομισματική κυκλοφορία του δολλαρίου, του μάρκου ή του ευρώ.
Ακόμα μιλάνε κάποιοι για υπερβολική φοροδιαφυγή και τους ελεγκτές τουρίστες που θα προσλάβει ο Βαρουφάκης, όταν είναι γνωστό σε όποιον έχει ολίγο μυαλό ότι το πρόβλημα δεν είναι εκεί αλλά στις μίζες. Ετσι χτιστήκανε οι περισσότερες πισίνες στην Ελλάδα. Ετσι κινούνται τα μαγαζιά στη Μύκονο. Και έτσι βγήκανε έξω τόσα δισεκατομμύρια.
Η λεγόμενη παραοικονομία που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ναρκωτικά, πορνεία, λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών και μίζες. Δεν είναι ο κάθε εμποράκος που έτυχε να μην κόψει απόδειξη. Αυτόν τον αρμέγουνε συστηματικά ποικιλοτρόπως. ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, Περαίωσεις, Δήμοι, Μπράβοι της Νύχτας, Μπράβοι της Μέρας–Αστυνομικοί-Εφοριακοί και πολλοί άλλοι.
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:17 πμ
δεξιος
Ο καθένας μπορεί να ρίχνει τα αναθέματα όπου θέλει.Εγώ λέω ότι κόμμα που εξαγγέλλει κατάργηση της αξιολόγησης δεν έχει καμμιά πιθανότητα να φτιάξει οτιδήποτε στο Δημόσιο.
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:36 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Την πρόταση να μην τα βρούμε με τη ζήμενς, αλλά να προχωρήσουμε δικαστικά εναντίον της και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε τα του θεσμικού πλαισίου ώστε να την αποκλείσουμε από την αγορά (διαγωνισμούς, προμήθειες και ότι άλλο προβλέπεται) την είχε θέσει και υποστηρίξει ο Μάνος (ο Στέφανος).
Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, όπως αποδείχθηκε, ας πούμε, μετρό σηματοδότες κλπ.
Σε κάθε περίπτωση αυτά τα θέματα δεν επιδέχονται εύκολες απαντήσεις στη λογική απόλυτα σωστής vs απόλυτα λάθους.
Αν το ζητούμενο είναι το συμφέρον του δημοσίου δηλαδή, αν είναι το δίκιο και το σωστό, άλλο θέμα, εκεί τα θέματα είναι όντως πιο απλά
ΥΓ Την περίπτωση με την hp πόσο τη θυμόμαστε;;
26 Μαρτίου, 2015 στις 1:23 πμ
kapetanios
δεξιε
το δημόσιο δεν πάσχει στο επίπεδο των υπαλλήλων. Άσχετα εάν όλοι οι φιλελε θέλουν να προσανατολίζονται σε αυτούς.
26 Μαρτίου, 2015 στις 7:39 πμ
Μιχάλης Μιχελής
@δεξιέ
Την ίδια ιστορία με την αξιολόγηση για την Ελλάδα, την ακούω και στην Ιταλία, Γαλλία (που υποτίθεται ότι είναι εύρωστες -στα τυπικά- οικονομικές δυνάμεις στην Ε.Ε), με πλήθος τεχνολογικών γνώσεων και χρήση μέσων.
Δηλαδή έρχεται ο αξιολογητής και σου λέει, ότι με τα τρέχοντα κριτήρια δεν μου κάνεις και πρέπει ή να εκσυγχρονιστείς ή ν’ αποχωρήσεις από τη θέση σου, για να την πάρει ένας άλλος, που έχει περισσότερα κριτήρια για την υπηρεσία.
Ωραία λέμε, χρειαζόμαστε προσαρμογή.
Με τους ρυθμούς όμως που τρέχει η γνώση, αυτός που σήμερα κρίνεται ικανός ν’ ανταποκριθεί στα standard, σύμφωνα με τον δείκτη «Pisa», σε 5-7 χρόνια χρειάζεται αναπροσαρμογή σπουδών και φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τους μαθητές, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους αξιολογητές, μέχρι και το δυναμικό των πανεπιστημίων κλπ. Για να μην τα πολυλογώ, η κοινωνία θα πρέπει συνεχώς να τρέχει να μάθει περισσότερα, χωρίς αντικειμενικά ν’ απολαμβάνει περισσότερα, από τις παροχές που ελέγχουν την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας. Δηλαδή ένας που είναι στο πανεπιστήμιο φοιτητής, πρακτικά θα βρεθεί σε κάποια χρόνια να υστερεί από ένα πρωτοετή μαθητή γυμνασίου, που αν ακολουθήσει τις προσαρμογές των ελέγχων «Pisa», θεωρητικά θα έχει περισσότερες γνώσεις μελλοντικά, όταν βγει στην πιάτσα για δουλειά. Κι έτσι φτάνουμε στο πρακτικό φαινόμενο, αυτοί που σήμερα δίνουν πιστοποιητικά ISO, να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα παλιομοδίτες, σε σχέση μ’ αυτά που κυκλοφορούν ως μοντέρνες εφαρμογές σε κάθε εποχή.
Και το ζουμί του θέματος είναι: Τελικά υπάρχει μια σταθερή μεθοδολογία ως προς εκείνο που ορίζουμε πρόοδο, ενώ παράλληλα τα κριτήρια που καθορίζουν την λειτουργικότητα του υπαλλήλου είναι ρατσιστικά, στη βάση της ηλικιακής διαφοράς; Γίνεται δηλαδή εμπόδιο η ηλικία, στον οποιοδήποτε εκσυγχρονισμό και γιατί ενώ ο μεγαλύτερος που είναι πρακτικά δυσκίνητος να πάρει τις ενδεδειγμένες γνώσεις (εκείνες που πιο άνετα προσλαμβάνει ο μικρότερος), τελικά του επεκτείνουν τη διάρκεια της εργασίας, μέσα σ’ ένα σύστημα εργασιακής προσαρμογής, που αντικειμενικά δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί ως προς τα κριτήρια;
Τι προσφέρει η «πρόοδος», όταν η ποιότητα ζωής και κυρίως οι κοινωνικές συνοχές καταρρέουν, από ένα σύστημα που ορίζει ως στοιχείο διαχωρισμού (για να μην γράψω ρατσισμού), τη δυνατότητα που έχουν μόνο μερικοί ιδιωτικά ν’ ανανεώνουν με συνεχείς σπουδές τις γνώσεις τους, τη στιγμή που η κρατική μέριμνα επί των υποτροφιών και των επιδοτούμενων μορφωτικών επαφών μειώνεται (Erasmus), γιατί πρακτικά ακολουθείται η λογική της αγοράς που λέει, ότι παρέχω χρήμα, σ’ εκείνους τους τομείς που ενδιαφέρουν την χρηματοπιστωτική λογική μου, ενώ αντίθετα σε άλλους τομείς (λ.χ. στην ψυχολογική αναβάθμιση) δεν δίνω δεκάρα, γιατί δεν μ’ ενδιαφέρει και η ποσότητα και ποιότητα των παρερχομένων εκεί υπηρεσιών, ενώ δεν μπορεί να μετρηθεί συγκεκριμένα και η παροχή υπηρεσιών τους;
Δηλαδή η κοινωνία μπορεί πρακτικά να μετρά πόσοι πεινάνε, πόσοι γίνανε λεφτάδες, πόσοι σπουδάζουν, αλλά όχι πόσοι έχουν τρελαθεί από τ’ ανταγωνιστικό σύστημα;
Φυσικά το θέμα δεν εξαντλείται μόνο σ’ αυτά, γιατί το θέμα είναι τόσο ευρύ, που μάλλον χρειάζεται ιδιαίτερο και μακροσκελές post στην «Καλύβα».
26 Μαρτίου, 2015 στις 8:45 πμ
δεξιος
Eδώ δεν είμαστε σε αυτό το σημείο,της Ιταλίας και τη Γαλλίας Μιχάλη.
Εδώ είμαστε στο εάν θα ελεγχθούν τα πτυχία των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν για να δούμε εάν είναι πλαστά ή όχι.
http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AE%CF%82
Το γενικότερο πρόβλημα της προσαρμογής του ανθρώπου στην τεχνολογία είναι παγκόσμιο αλλά δεν θα το λύσει η Ελλάδα.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν μέχρι και προβληματισμοί από σοβαρούς επιστήμονες εάν θα φθάσει η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ να επιβληθούν του ανθρώπου και αντίστοιχα λαικά κινηματογραφικά έργα (Terminator,Matrix κλπ).
Εμείς είμαστε σε πιο πεζές καταστάσεις προς το παρόν μεταξύ Μητσοτάκη και Κατρούγκαλου.
26 Μαρτίου, 2015 στις 10:06 πμ
PROJECT ANTISYSTEM
Η νομισματική καταιγίδα και η κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία της ελίτ.
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/03/26/%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA/
26 Μαρτίου, 2015 στις 10:10 πμ
Πάνος
Το παιδί μεγάλωσε και είπε SIEMENS
Η SIEMENS, δεν είναι μόνο σύμβολο της Γερμανίας, αλλά και όπλο της οικονομικής ελίτ. Δεν είναι μια εταιρεία αλλά ένα σύγχρονο μέσο πολιτικής και οικονομικής επέμβασης σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται αναμφίβολα για πολιτικό θαύμα. Σε επίσημη συνάντηση μεταξύ Έλληνα Πρωθυπουργού και Γερμανού Καγκελάριου ακούστηκε η λέξη SIEMENS. Μπροστά από τις κάμερες και όχι κάτω από το τραπέζι ή πίσω από βαριές πόρτες, ακούστηκε η λέξη ταμπού για την γερμανική διεφθαρμένη ισχύ. Η κυρία Μέρκελ, είχε πολλές φορές την ευκαιρία να ψέξει δημόσια τους έλληνες ομολόγους της γιατί ο έλληνας ταβερνιάρης δεν κόβει αποδείξεις αλλά δεν άκουσε ποτέ τίποτα για τον ορισμό της επιχειρηματικής και πολιτικής διαφθοράς που αποτελεί ένα από τα σύμβολα του γερμανικού κράτους: τη SIEMENS.
Δεν βρέθηκε ένας πρωθυπουργός να της πει πως η SIEMENS ήταν ο δάσκαλος της διαφθοράς στην Ελλάδα, η οποία λειτούργησε έτσι εις γνώση της Γερμανίας σε τέτοιο βαθμό που ως το 1997, οι μίζες που έδινε θεωρούνταν από τη Γερμανική Εφορία ως έξοδα που φοροαπαλλάσονταν. Δεν βρέθηκε έλληνας πρωθυπουργός ή πολιτικός παράγοντας να ψελλίσει πως ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, πως χρημάτισε πολιτικούς και πως η Γερμανία έχει όλο το πλέγμα της διαφθοράς στα χέρια της. Δεν βρέθηκε ούτε πρωθυπουργός, ούτε υπουργός να ζητήσουν να κινηθούν νομικές διαδικασίες για να μάθουμε όσα έχει καταθέσει ο Χριστοφοράκος στις Γερμανικές αρχές για το ποιούς πολιτικούς χρημάτισε.
Υπήρξε βέβαια ένας Βενιζέλος που ρύθμισε όπως έγινε και με τα υποβρύχια να κλείσει η υπόθεση SIEMENS.
Ξαφνικά ο Τσίπρας έθεσε θέμα SIEMENS και πολιτικής και νομικής τάξης δημόσια στο Βερολίνο, κλονίζοντας την Μέρκελ, η οποία θα επιθυμούσε ίσως να τονίσει πως η ελληνική οικονομική κατάσταση σχετίζεται με το χταπόδι και το ούζο στις παραλίες και όχι με τη διαφθορά που συχνά έχει γερμανικό όνομα.
Η SIEMENS, δεν είναι μόνο σύμβολο της Γερμανίας, αλλά και όπλο της οικονομικής ελίτ. Δεν είναι μια εταιρεία αλλά ένα σύγχρονο μέσο πολιτικής και οικονομικής επέμβασης σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η SIEMENS είναι υπεύθυνη για τη διαφθορά πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και σίγουρα για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους, αφού εξασφάλιζε μέσα από τις μίζες, η χώρα να λειτουργεί ως αγοραστής των προϊόντων της, πάντα φυσικά σε πολλαπλάσια τιμή.
Η άγνωστη πλευρά της SIEMENS στην Ελλάδα, είναι η μεταφορά του μαύρου πολιτικού χρήματος από την εταιρεία στις ελβετικές τράπεζες. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο που αναλάμβανε να προωθήσει έξω από την Ελλάδα παράνομο χρήμα. Ο Ζαν Κλωντ Όσβλαντ, ελβετός τραπεζίτης, έφτανε στην Ελλάδα δύο φορές το μήνα και μάζευε μετά από ραντεβού σε γνωστά ξενοδοχεία, μαύρο χρήμα σε βαλίτσες. Αυτοί που το έδιναν ήταν επιχειρηματίες, πολιτικοί, υπάλληλοι που εμπλέκονταν στους εξοπλισμούς και βέβαια ναρκέμποροι. Ο Όσβαλντ με την ομάδα του συγκέντρωνε αυτό το χρήμα και στη συνέχεια το παρέδιδε στον Πρόδρομο Μαυρίδη της SIEMENS. Με τα χρήματα αυτά ο Μαυρίδης πλήρωνε πολιτικούς, υπαλλήλους και δημοσιογράφους. Ήταν τα χρήματα με τα οποία έδινε μίζες. Στη συνέχεια, μια offshore εταιρεία της SIEMENS στο εξωτερικό, κατέθετε το αντίστοιχο ποσό στο όνομα αυτού που είχε παραδώσει μαύρο χρήμα στον Όσβαλντ
Όποιος ήθελε να βγάλει με ασφάλεια μαύρο χρήμα στην Ελβετία, δεν είχε παρά να το παραδώσει στο δίκτυο τραπεζιτών της SIEMENS. Το έβρισκε μετά από λίγο σε ελβετικό λογαριασμό.
Υπήρξε βέβαια και περίπτωση που το ίδιο το ελληνικό κράτος ρύθμισε ώστε να φέρει η SIEMENS χρήματα από το εξωτερικό ώστε να πληρώσει μίζες.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ως υπουργός Οικονομικών, έκανε έναν από τους νόμους για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό. Όποιος ήθελε να επαναπατρίσει κεφάλαια μπορούσε για μια συγκεκριμένη περίοδο να τα φέρει πληρώνοντας φόρο της τάξης του 3 %. Έτσι η SIEMENS έφερε χρήματα μέσω του Μαυρίδη για να πληρώσει τις μίζες της, με την ευλογία του Υπουργείου. Το κόλπο αυτό χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές με το πρόσχημα της τόνωσης της ελληνικής Οικονομίας. Ουσιαστικά έδινε τη δυνατότητα σε όποιον είχε παράνομα χρήματα να τα νομιμοποιήσει στην Ελλάδα με φόρο που πολύ απείχε από το 40% που θα πλήρωνε σε άλλη περίπτωση.
Κανένας πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να θέσει αυτά τα θέματα στη γερμανική πλευρά. Μην βιαστείτε να πείτε πως πρόκειται για δουλικότητα και φόβο απέναντι στη Μέρκελ. Είναι κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Το πολιτικό σύστημα, αυτοί που έπρεπε να διεκδικήσουν, ήταν οι ίδιοι μπλεγμένοι στη διαφθορά και τους χρηματισμούς. Αυτό το δεδομένο καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη στάση πολιτικών κομμάτων και πολιτικών απέναντι στη Γερμανία την εποχή των μνημονίων. Πώς όσοι χρηματίστηκαν από τη SIEMENS, τους οποίους γνώριζε η Μέρκελ, θα διεκδικούσαν από τη Γερμανία ή θα διαπραγματεύονταν μαζί της;
Το αίτημα του Τσίπρα να υπάρξει δικαστική συνδρομή της Γερμανίας στο θέμα της SIEMENS, μπορεί να φαίνεται ως ένα διαπραγματευτικό ατού ή έστω ένα ελληνικό δίκιο, αλλά στην ουσία φέρνει σε αδιέξοδο τη Γερμανία. Πρέπει η Γερμανία κατά μία έννοια, να παραδώσει τους συνεργάτες της. Αυτή τη φορά όχι στη ναζιστική θηριωδία, αλλά στη διαφθορά και τα οικονομικά εγκλήματα κατά της Ελλάδας.
Η πολιτική στην Ελλάδα μεγάλωσε και είπε SIEMENS. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα το πουν και ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Θεοδωράκης, ο Μητσοτάκης και όσοι μπορούσαν να το πουν αλλά δεν το έλεγαν ως σήμερα. Γιατί άραγε;
(Το κουτί της Πανδώρας)
26 Μαρτίου, 2015 στις 10:14 πμ
kapetanios
αυτό το αστείο με την «αξιολόγηση» καταντά από κάποια στιγμή και μετά γελοίο. Εάν εξαιρέσει κανείς τους τομείς της ιατρικής περίθαλψης (που εκεί το επίπεδο έτσι κι αλλιώς είναι υψηλότατο ) και της εκπαίδευσης( από ένα επίπεδο και πάνω) όλοι οι άλλοι (μιλώ για τους πολλούς και όχι για τις διοικήσεις και αυτούς που έχουν θέση ευθύνης που είναι ελάχιστοι σε σχέση με το συνολικό αριθμό) ΔΥ δεν καλούνται να τρέξουν και ιδιαίτερα δύσκολα προγράμματα ρε παιδιά. Στον τομέα των υπηρεσιών(και στα πλαίσια μάλιστα ενός εντελώς γραφειοκρατικού πρωτόκολλου) καλούνται να προσφέρουν , δουλειά που βγάζει πέρα κι ένας απόφοιτος γυμνασίου.
26 Μαρτίου, 2015 στις 10:23 πμ
Πέτρος πετρου
@καπετάνιο
Από την στιγμή που η διαφθορά στο δημόσιο ερμηνεύεται με κομματικούς και όχι πολιτικούς και πολιτισμικούς όρους το παιχνίδι είναι καταδικασμένο.
Η διαφθορά που κυριαρχεί στο δημόσιο σήμερα έχει διαμορφωθεί στα τελευταία 30-40 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνο. Είχε την αμέριστη συμπαράσταση όλης της κοινωνίας και όλων των κομμάτων. Είναι πολύ πιθανόν να διαμορφώθηκε πολύ πριν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να τσιμεντώθηκε επί χούντας ή ακόμα και πιο πριν. Δεν το ξέρω γιατί δεν το έζησα πριν το 1981 που ξεκίνησα να δουλεύω με πελάτες από τον δημόσιο τομέα (στρατός, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δήμοι).
Αυτό που αντιμετώπιζαν όλοι οι προμηθευτές του δημοσίου ήταν αυτό που όλοι ξέραμε σαν «σύστημα ΠΑΣΟΚ» το οποίο υπηρετούσαν δεξιοί, σοσιαλιστές, ρηγάδες ή κουκουέδες με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ευρηματικότητα κάθε φορά.
Για να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς, η κοινωνία (και όχι μόνο τα κόμματα) πρέπει:
1. Να θέλει
2. Να ξέρει
3. Να μπορεί
Σήμερα είμαστε ακόμα στο 1.
Προσπαθούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βγάλουμε τον πολύποδα από τα εντόσθια του κράτους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς παράπλευρες απώλειες και χωρίς να ματώσουν πάρα πολλοί που έχουν εξασφαλίσει πλουσιοπάροχη ζωή χωρίς κόπο. Όταν με το καλό συμφωνήσουν οι περισσότεροι σε αυτή την κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να δούμε αν ξέρουμε τον τρόπο και τη μεθοδολογία για να το πετύχουμε και στο τέλος να δούμε αν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε με το διαθέσιμο προσωπικό.
Προς το παρών φοβάμαι ότι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» εξακολουθεί να ζεί και να βασιλεύει με φρέσκια λαική εντολή.
26 Μαρτίου, 2015 στις 10:41 πμ
kapetanios
Πέτρο
η διαφθορά έχει ποιοτικά (μίκρο & μεγαλοδιαφθορά) και ποσοτικά(είναι μετρίσιμη δλδ και ως οικονομικό μέγεθος αλλά και ως φαινόμενο ) χαρακτηριστικά. Στην μικροδιαφθορά έχουμε ήδη σημαντική μείωση.
Click to access corruption-survey-2013.pdf
Μένει να μας αποδείξει ο συριζας ότι έχει την πολιτική βούληση να χτυπήσει και την μεγάλη
26 Μαρτίου, 2015 στις 11:18 πμ
Πέτρος πετρου
@ kapetanios
Η μελέτη αφορά την διαφθορά που έχει σχέση κυρίως με καταναλωτές. Είναι σημαντικη για τους πολίτες γιατί τους ταλαιπωρεί και τους κοστίζει, αλλά το ψητό βρίσκεται στις προμήθειες του δημοσίου όπου το ετήσιο επιπλέον κόστος επιβαρύνει τον προυπολογισμό. Δεν ξέρω πόσο είναι ακριβώς, αλλά δεν αποκλείεται να είναι ένας ΕΝΦΙΑ πάνω κάτω.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, το πρόβλημα δεν είναι στο DNA μας. Μέσα από μια διαδικασία δεκαετιών έχει διαμορφωθεί ένα νομικό και διαδικαστικό πλέγμα που όχι μόνο ευνοεί αλλά σχεδόν παροτρύνει την διαφθορά (ΚΒΣ, μαθηματικοί τύποι, αυθερεσία τεχνικών προδιαγραφών, σπάσιμο συμβάσεων σε μικρότερες χωρίς διαγωνισμούς, ex officious επιτροπές κλπ κλπ). Αν προσθέσουμε και την εγκληματική αργοπορία των δικαστηρίων, τα αθωωτικά υπηρεσιακά συμβούλια, την αδιαφορία για τις αποφάσεις των ελεγκτικών οργάνων (πχ Ρακιντζής) κλπ τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος που θυμίζει λερναία ύδρα.
26 Μαρτίου, 2015 στις 11:29 πμ
kapetanios
πιο καλύτερα ΔΕΝ θα μπορούσα να το θέσω!Συμφωνούμε απόλυτα
καλημέρα Πέτρο
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:01 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Χωρίς φυσικά να έχω καμιά πρόθεση να δικαιολογήσω τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα και αλλού, χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τη δικαστική ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων (που άλλωστε είναι μπλεγμένες μέχρι τα μπούνια στις μίζες που πήρε, όχι μόνο απ’ αυτούς -Siemens- αλλά κι από πολλούς άλλους), θα πρέπει να σημειώσουμε μια ιδιαίτερη λεπτή ισορροπία, σε μια σημαντική παράμετρο, που αφορά το αναλώσιμο υλικό της Siemens.
Από την μεταπολεμική λοιπόν εποχή, από τον καιρό που εκσυγχρονισμός της χώρας βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε δυό εταιρείες, την «Westinghouse» (ΔΕΗ) και τη «Siemens» (ΟΤΕ), το ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό υλικό στηρίχτηκε στην τεχνογνωσία των εν λόγω εταιριών και μάλιστα πολλοί Έλληνες τεχνικοί πήγαν και μετεκπαιδεύτηκαν στις εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό, ενώ έγινα και τ’ αντίστοιχα προγράμματα επιμόρφωσης στη χώρα μας. Με δυό λόγια, οι συγκεκριμένες εταιρείες δημιούργησαν την τεχνολογική κουλτούρα στην εγχώρια παραγωγή κι έκαναν τα προϊόντα τους δύσκολα (μοναδικά), ως προς την αντικατάσταση των αναλώσιμών (κυρίως) κομματιών, από άλλες παρεμφερείς κι ανταγωνιστικές εταιρίες. Ιδιαιτέρως στις μεγάλες βλάβες, αυτή η τεχνολογική μονοκαλλιέργεια, έγινε εμπόδιο να δημιουργηθεί μια δική μας βιομηχανία υψηλών εφαρμογών, που να μπορεί ν’ αντιγράφει έστω κάποια από τα βασικά δικά τους προϊόντα, που παθαίνουν συχνότερα βλάβες και χρειάζονται πολυδάπανες αλλαγές.
Η μόνη που μπήκε στον «κόπο» αυτό, ήταν η «Πίτσος», όχι όμως στην υψηλή τεχνολογία, αλλά στην ελληνικοποίηση (αντιγραφή) μιας γερμανικής τεχνολογίας επί των οικιακών συσκευών. Όμως κι αυτή η ελληνική βιομηχανία, τελικά δια της πτωχεύσεως (1976), κατέληξε στους Γερμανούς (Bosch-Siemens).
Θα ήθελα να θυμίσω, ότι σε παρόμοιες τεχνολογικές εξαρτήσεις, οι Ισραηλινοί (ως τσακάλια), προμηθεύτηκαν από τους Αμερικάνους τα πάντα, αλλά δεν ήταν κωθώνια σαν τους γείτονες τους Άραβες, πού ήταν ανίκανοι να διορθώσουν μια σοβιετική μηχανή και καλούσαν διαρκώς μαστόρους από την ΕΣΣΔ. ΟΙ Ισραηλινοί είχαν την εξυπνάδα να βλέπουν και να κλέβουν τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα σήμερα να παράγουν προϊόντα, που είναι σε αρκετά σημεία, καλύτερα και από τ’ αμερικάνικα.
Άρα για να μην μακρηγορήσουμε επί αυτών, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάτι φάτσες σαν τον Κόκκαλη κλπ. σήμερα δεν μνημονεύονται, γιατί τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω τους, σπρώχνουν τις ενοχές μόνο προς το Χρυστοφοράκο, ενώ ο Βενιζέλος κι όλοι οι άλλοι υπουργοί που προμηθεύτηκαν συστήματα από τη Siemens, βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και δεν κρίνονται ως εθνικοί προδότες, που δεν μπόρεσαν χρόνια ολάκερα να δημιουργήσουν έστω μια βιομηχανία αναλωσίμων στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη τα έπαιρναν χοντρά από τη Siemens, που μεγάλωνε άλλωστε τον κύκλο των εργασιών της στην Ελλάδα, με τον Χριστοφοράκο και την παρέα του.
Είναι λοιπόν λάθος να θέλουμε να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος την εξυπνάδα της Siemens και την κουτοπονηριά όλων αυτών, που σήμερα κάνουν στην Ελλάδα τις πάπιες και νομίζουν, ότι με το να έρθει ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και να δείξει 1-2 ενόχους, δηλαδή τους μιζαδόρους, αυτοί καθάρισαν, γιατί στις business της Siemens, δεν ήταν στην πρώτη σειρά των διεφθαρμένων (ενόχων).
‘Οσο λοιπόν χάνουμε το χρόνο μας με το Χριστοφοράκο και τους Γερμανούς, βοηθάμε τη δική μας πολιτική να ξεχάσει τα δικά μας ολέθρια σφάλματα, στο ζήτημα των προμηθειών. Ότι έστησαν λ.χ. τους Ολυμπιακούς πάνω σ’ ένα ιδεολόγημα που χρηματοδοτήθηκε για ν’ αυγατίσουν τα περιουσιακά του κέρδη και φυσικά να πάρει μερίδιο στην μοιρασιά και η Siemens.
Ο Χριστοφοράκος αν απολογηθεί (και νομίζω δεν έχουν κανένα λόγο οι Γερμανοί να τον καλύψουν), θα δείξει αυτό που ξέρουμε όλοι μας. Την χρόνια μαλακία των εν Ελλάδι κρατούντων, που λάτρεψαν τη γερμανική τεχνολογία, γιατί τους «τάϊζε», πολιτικά κι αυγάτιζε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Όταν λοιπόν σήμερα μιλάμε για ένα «εμπάργκο» στη Siemens, πρέπει να ξέρουμε, ότι αν κατεβάσουν αυτοί τους διακόπτες, από τα τρένα και τα φανάρια, μέχρι τα οπλικά συστήματα και τις αερομεταφορές, τίποτε δεν θα λειτουργεί.
Γι αυτό κάνει το κράτος το χαζό, γι’ αυτή ην υπόθεση. Γι’ αυτό ο Τσίπρας το ανάφερε στη Μέρκελ, αλλά έτσι για να πει κάτι στους Έλληνες ψηφοφόρους του. Οι Γερμανοί άκουσαν αδιάφορα το θέμα της Siemens, γιατί πρωτίστως δεν αφορά το κράτος τους (πέρα από το ονόρε), αλλά μια επιχείρηση, που τα περισσότερα κεφάλαια δεν είναι γερμανικά και που απλώνεται στις πέντε ηπείρους.
Το Χριστοφοράκο τον ζητάμε. Τον Κόκκαλη που τον έχουμε, τι τον κάνουμε;
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:45 μμ
kapetanios
Μιχάλη
αυτή ήταν και η επιχειρηματολογία κατα την πρώτη φάση της εκδίκασης και της πολιτικής προσέγγισης του θέματος. Όμως αυτή μας οδηγεί σε αδιέξοδο
Και πάντως δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη/υποχρέωση after sales service στην σύμβαση. Ούτε οδοντογλυφίδα δεν αγοράζει κανείς σήμερα χωρίς αυτήν. Νομίζω ότι η επίκληση αποτέλεσε φύλλο συκής για το πολιτικό σύστημα που δεν ήθελε να προχωρήσει το θέμα
26 Μαρτίου, 2015 στις 12:51 μμ
Πέτρος πετρου
Την ίδια στιγμή στην «μαρτυρική» Κύπρο , ΑΚΕΛ, ΔΥΣΗ, ΔΗΚΟ και σια απολαμβάνουν τα μικρά προνόμια της εξουσίας. Μάλιστα δηλώνουν ότι δεν έχουν να κρύψουν τίποτα (φυσικά είναι υπεράνω των μικροαστικών αντιλήψεων περί χρηματισμού, κλοπής κλπ) και επιπλέον βιάζονται να κλείσει αυτό το ενοχλητικό θέμα το συντομότερο γιατί η πατρις έχει πιο σημαντικά προβλήματα απο ένα πολιτικό σύστημα που μπορεί να αγορασθεί εξ ολοκλήρου στα 2 εκατομύρια ευρώ και κάτι ψιλά. Εξαιρετική τιμή. Σχεδόν τζάμπα.
από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΒΕΡΩΦ – ΑΝΤΡΟΣ
Βρήκαν τη διαδρομή των εκατομμυρίων της Focus
Με 1 εκατ. χρηματοδοτήθηκε η προεκλογική του Δημήτρη Χριστόφια
(Τελευταία Ενημέρωση 25/03 14:27)
(http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=288116&-V=articles
με γράφημα της διαδρομής του χρήματος για όσους αποφεύγουν τα μεγάλα κείμενα)
Ουδόλως τυχαία ήταν η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης σε σχέση με την πορεία της έρευνας των αστυνομικών ανακριτών για τα 2 εκατ. που κατέβαλε στα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ την περίοδο 2007-2008 η εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου.
Οι έρευνες, όπως πληροφορείται ο «Π», λίαν συντόμως ολοκληρώνονται και θα κληθούν στη Νομική υπηρεσία για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού.
Τα ευρήματα των ανακριτών επιβεβαιώνουν όλα όσα απεκάλυψε η εφημερίδα πριν από ένα σχεδόν χρόνο. Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ παραδέχθηκε (και επέστρεψε) 50 χιλιάδες ενώ το ΑΚΕΛ πέρα από τις κατηγορηματικές διαψεύσεις μας κίνησε και αγωγές!
AKEΛ: Ο Γενικός Εισαγγελέας να μην μένει στις δηλώσεις
Ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να ολοκληρώσει τάχιστα και σε βάθος την έρευνά του για τους ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης κομμάτων από την FOCUS και να μην περιορίζεται σε γενικόλογες δηλώσεις `κάθε λίγο και λιγάκι`, δήλωσε η Ελένη Μαύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.
Η κ. Μαύρου είχε ρωτηθεί συγκεκριμένα για δημοσίευμα του “Πολίτη” με βάση το οποίο φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ έλαβε ενάμιση εκατομμύριο από την Focus και το ένα εκ. πήγε στην προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια.
“Τα έχουμε δει επανειλημμένα τα δημοσιεύματα αυτά, από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει και σε βάθος και τάχιστα τους ισχυρισμούς της εφημερίδας , αναμένουμε από τον Εισαγγελέα να μην περιορίζεται στις γενικόλογες δηλώσεις κάθε λίγο και λιγάκι , αλλά να ολοκληρώσει την έρευνα και μάλιστα θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έρευνα στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις, προς όλους όσοι τυχόν εμπλέκονται”, σημείωσε.
Σε παρατήρηση ότι ο Εισαγγελέας σε γραπτή δήλωση χθες ανέφερε ότι οι έρευνες είναι στο τελικό στάδιο και σύντομα αναμένονται αποτελέσματα, η κ. Μαύρου είπε ότι έχει πολλές έρευνες στο γραφείο του ο Γενικός Εισαγγελέας και για πολλές από αυτές ή για όλες αναμένει και ο πολιτικός κόσμος και ο κυπριακός λαός τα αποτελέσματα, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθούν.
Σε ερώτηση αν διακρίνει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ερευνών, η κ. Μαύρου είπε ότι ο ίδιος ο Εισαγγελέας “παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση”.
“Πιθανόν να υπάρχουν λόγοι για κάθε διαφορετική περίπτωση, εμείς πιστεύουμε ότι η γρήγορη διερεύνηση και ενημέρωση της κοινωνίας είναι για το καλό του τόπου για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά”, πρόσθεσε.
Σε σχόλιο ότι όταν βγήκε για πρώτη φορά το θέμα στην επιφάνεια το ΑΚΕΛ αρνείτο κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και ερωτηθείσα αν υπάρχει τώρα αλλαγή στάσης, η κ. Μαύρου απάντησε αρνητικά.
“`Όχι, από την πρώτη στιγμή λέμε το ίδιο πράγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να διερευνήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί και σε βάθος αυτούς τους ισχυρισμούς και μάλιστα να διερευνηθούν πλήρως όποιοι και αν εμπλέκονται”, ανέφερε.
ΔΗΣΥ: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε
Ο ΔΗΣΥ δεν έχει τίποτε να κρύψει, έχει κάνει τους δικούς του ελέγχους και έχει τα δικά του στοιχεία και θα αναμένει την συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου είχε ερωτηθεί για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του “Πολίτη” σύμφωνα με το οποίο ο ΔΗΣΥ έλαβε μισό εκατομμύριο από την εταιρεία Focus και όχι 50, 000 όπως ο ίδιος είχε αναφέρει.
“Εμείς από την πρώτη στιγμή , με πολλή ειλικρίνεια δηλώσαμε πως πήρε το κόμμα τότε 50,000 ευρώ και ζητήσαμε την πλήρη διερεύνηση του θέματος, κάναμε και εμείς τους εσωτερικούς μας ελέγχους, αν δόθηκαν οποιαδήποτε άλλα λεφτά για άλλους σκοπούς, θα περιμένουμε, έχουμε δικά μας στοιχεία, θα περιμένουμε- όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί- και την συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε”, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, υπήρξαν στο παρελθόν από όλα τα πολιτικά κόμματα κακές πρακτικές και πρέπει μέσα από πλήρη διαφάνεια και εφαρμόζοντας τις οδηγίες της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης GRECO να γυρίσουμε σελίδα.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται μέσα από τα στοιχεία να έχει επιχορηγηθεί και προεκλογική εκστρατεία τότε υποψηφίου Προέδρου της ΚΔ, ο κ. Νεοφύτου είπε: “ας μην προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να βγάλει την ουρά του έξω γιατί αν κάποια κόμματα φαίνονται ότι πήραν -και με πολλή ειλικρίνεια είπαμε για τα ποσά- πώς μπορούν άλλα κόμματα να δικαιολογήσουν και εκατομμύρια καταθέσεις ή να δικαιολογήσουν τα χρήματα που είχαν και κουρεύτηκαν;”.
Συνέχισε λέγοντας ότι αν θέλουμε να διορθώσουμε τα πράγματα, πρέπει με ειλικρίνεια να παραδεχτούμε πως υπήρξαν κακές πρακτικές .
“Να διορθώσουμε τα πράγματα και να τραβήξουμε τον τόπο μπροστά, αυτό έχει σημασία και αυτό θα πράξουμε για να ξαναδημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο”, κατέληξε.