Όσο και να θέλεις να κρύψεις την Ιστορία…

genoktonia-armeniwn660Την 100ή επέτειο της σφαγής των Αρμενίων τίμησε την Κυριακή του Πάσχα ο Πάπας Φραγκίσκος, αποκαλώντας τη «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα». Αντιδράσεις από τις τουρκικές αρχές που ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους από το Βατικανό.

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το να αποκρύπτεις ή να απαρνιέσαι το κακό είναι σαν να αφήνεις μια πληγή να αιμορραγεί χωρίς να βάζεις επίδεσμο» είπε ο Ποντίφικας στην αρχή της λειτουργίας, που έγινε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για την επέτειο της σφαγής.

«Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση.

Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αποκάλυψε πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας, για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τον χαρακτηρισμό των γεγονότων ως «γενοκτονία».

«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα ο Ποντίφικας», τόνισε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην ‘Αγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλλο μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην διαδικτυακή της πύλη, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές δηλώσεις του ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.

Να σημειώσουμε πως ο Φραγκίσκος, είχε στενές σχέσεις με την κοινότητα των Αρμενίων από την Αργεντινή και υπερασπίστηκε την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι ήταν καθήκον του να τιμήσει τη μνήμη αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, ιερέων και επισκόπων που δολοφονήθηκαν «παράλογα» από τους Οθωμανούς.

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Βατικανού | Η Εφημερίδα των Συντακτών.