Όσο και να θέλεις να κρύψεις την Ιστορία…
Την 100ή επέτειο της σφαγής των Αρμενίων τίμησε την Κυριακή του Πάσχα ο Πάπας Φραγκίσκος, αποκαλώντας τη «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα». Αντιδράσεις από τις τουρκικές αρχές που ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους από το Βατικανό.
Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το να αποκρύπτεις ή να απαρνιέσαι το κακό είναι σαν να αφήνεις μια πληγή να αιμορραγεί χωρίς να βάζεις επίδεσμο» είπε ο Ποντίφικας στην αρχή της λειτουργίας, που έγινε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, για την επέτειο της σφαγής.
«Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση.
Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αποκάλυψε πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας, για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τον χαρακτηρισμό των γεγονότων ως «γενοκτονία».
«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα ο Ποντίφικας», τόνισε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην ‘Αγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλλο μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα στην διαδικτυακή της πύλη, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές δηλώσεις του ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.
Να σημειώσουμε πως ο Φραγκίσκος, είχε στενές σχέσεις με την κοινότητα των Αρμενίων από την Αργεντινή και υπερασπίστηκε την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι ήταν καθήκον του να τιμήσει τη μνήμη αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, ιερέων και επισκόπων που δολοφονήθηκαν «παράλογα» από τους Οθωμανούς.
Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Βατικανού | Η Εφημερίδα των Συντακτών.
9 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Απριλίου, 2015 στις 8:46 πμ
Πάνος
http://mignatiou.com/2015/04/tourkia-tarachi-ke-nevrikes-energies-gia-to-genoktonia-ton-armenion-tou-papa/
13 Απριλίου, 2015 στις 9:21 πμ
pestooposthes
Reblogged this on blog it.
13 Απριλίου, 2015 στις 9:46 πμ
oxtapus
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.
13 Απριλίου, 2015 στις 11:08 πμ
Νίκος Π
Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι έχει κερδίσει η Τουρκία με όλον αυτό τον παραλογισμό. Όλες οι χώρες έχουν ανάλογα γεγονότα στο παθητικό τους, το να αποδέχεσαι την ιστορία για να πας μερικά βήματα πιο πέρα απορρίπτοντας την υποκρισία, είναι δύναμη και όχι ανασφάλεια και αδυναμία.
13 Απριλίου, 2015 στις 11:56 πμ
Πάνος
Ποιος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι ανασφαλής και αδύναμη χώρα;
13 Απριλίου, 2015 στις 12:45 μμ
Νίκος Π
Όπως είναι γνωστό Πάνο, η Τουρκία ενώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ στη βάση του αξιώματος «κάθε κάτοικος της Τουρκίας είναι Τούρκος, ανεξάρτητα από την εθνοτική του καταγωγή» και με βάση το αξίωμα αυτό πορεύεται έκτοτε. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού τις εκκρεμότητες με την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία και όσο δεν το κάνει, μένει ιστορικά πίσω. Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας και όχι μόνο…
13 Απριλίου, 2015 στις 1:14 μμ
Πάνος
Τις γενοκτονίες ΔΕΝ τις έκανε η «Οθωμανική Αυτοκρατορία». Τις έκανε ουσιαστικά το τουρκικό έθνος, που προσπαθούσε τότε να γεννηθεί.
Δεν ήταν μόνο οι Αρμένιοι, ήταν και οι Ρωμιοί, οι Ασσύριοι κλπ. που πλήρωσαν με γενοκτονίες τα γεννητούρια.
13 Απριλίου, 2015 στις 1:15 μμ
Πάνος
Για να μην αναφερθούμε στους Κούρδους ή τους Αλεβίτες – εδώ δεν είχαμε γενοκτονίες, αλλά πολιτικές βόμβες στα θεμέλια του νέου έθνους, που δεν εξουδετερώθηκαν ποτέ.
13 Απριλίου, 2015 στις 4:58 μμ
arcades
Για την ιστορία, την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα διέπραξαν οι γερμανοί του 2ου Ράιχ στη σημερινή Ναμίμπια. Θύματα ήταν οι Herero και οι Namaqua.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Herero_and_Namaqua_Genocide