thetoc.gr

Λιου σε Βαρουφάκη: Χρειάζεται σχέδιο και όχι ρητορική

Αν συνεχιστεί η ρητορική και δεν υπάρξει λεπτομερές σχέδιο που θα γίνει δεκτό από τους πιστωτές η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κακουχίες είπε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Βρείτε τα το συντομότερο δυνατό και αφήστε τη ρητορική σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κακουχίες. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομικών

Ο κ Λιου κάλεσε την Αθήνα να να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας “γραμμή προς γραμμή” τον προϋπολογισμό της. “Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου”, ανέφερε ο Τζακ Λιου  και κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο. «Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική.Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο  Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Διπλό μήνυμα Ομπάμα προς Αθήνα και Βερολίνο

Πολ Τόμσεν: Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες συζητήσεων

«Είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες να κάνουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες ημέρες, η διαδικασία να αποκτήσει ορμή», είπε ο Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ. “Χρειάζεται να υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο, και αυτό σαφώς θα πάρει αρκετές εβδομάδες συζητήσεων, ή περισσότερο”.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ας μην παίζουμε παιγνίδια

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. “Ας μην παίζουμε παιγνίδια”, είπε. “Έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα”.

Πάντως είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη για μια συμφωνία, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της.

Σε σχόλιο του μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τζακ Λιου τόνισε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους για ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του. “Το να μην υπάρξει συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της”, τόνισε ο Λιου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο η Ελλάδα στην G20

Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.

“Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη”. Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών—την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, μιλώντας εξ ονόματος της G20, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν απασχόλησε τις επίσημες συζητήσεις. Ωστόσο επισκίασε τη σύνοδο και συζητείται στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Καμπανάκι από τον Οζμπορν

Επικρατεί περισσότερη ανησυχία και απαισιοδοξία από ό,τι στην προηγούμενη σύνοδο της G20, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν. “Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι ένα λάθος βήμα ή ένας λάθος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εύκολα να σημάνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιστρέψουν στο είδος της επισφαλούς κατάστασης που είχαμε βιώσει πριν από τρία ως τέσσερα χρόνια”, πρόσθεσε.