Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη και μέχρι στιγμής μόλις 28 άτομα έχουν διασωθεί. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.
Το σκάφος που μετέφερε 500 – 700 μετανάστες ανετράπη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν ιταλικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης, σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών…
Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές Ακτές.
Έκκληση του Πάπα προς την Ευρώπη
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της.
«Εκφράζω την ευγνωμωσύνη μου για την υπόσχεση που δίνει η Ιταλία να καλωσορίσει τους πολλούς μετανάστες που -ρισκάροντας τις ζωές τους- ζητούν να γίνουν δεκτοί» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Είναι φανερό ότι το μέγεθος του φαινομένου απαιτεί πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή» τόνισε.
Δεν πρέπει ποτέ να κουραστούμε να ζητάμε μεγαλύτερη δέσμευση από την Ευρώπη και από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Πάπας.
Από την πλευρά του, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε: «Εδώ και καιρό, η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη Μεσόγειο, το λίκνο του πολιτισμού μας».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, έχει δηλώσει ότι μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάιο και έχει καλέσει τα κράτη – μέλη να συνδράμουν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Μεσόγειο.
Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης – Ειδήσεις – Κόσμος – in.gr.
23 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Απριλίου, 2015 στις 11:51 πμ
pestooposthes
Reblogged this on blog it and commented:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΗ ΑΚΟΥΕΙ????? …. ΟΧΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΚΩΦΕΥΕΙ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ!!!!
19 Απριλίου, 2015 στις 12:14 μμ
Santiliana
Δεν υπαρχει σωτηρια. Οι εκβιαστες ολου σχεδον του νοτου με βασικο στοχο την χωρα μας κανουν οτι δεν βλεπουν και δεν ακουν τι συμβαινει.
Αυτοι εχουν στοχο να κοψουν συνταξεις και μισθους ωστε να προκαλεσουν και την τυχη τους.
Ευρωπαιοι πνιγονται?
Τουρκια? Ποια Τουρκια? Λιβυη ? Ποια Λιβυη? Συρια? Ποια Συρια? Σουδαν?
Ποιο Σουδαν?Ιρακ? Ποιο Ιρακ? Και παει λεγοντας ο χορος των καταραμενων.
19 Απριλίου, 2015 στις 1:34 μμ
rennydiokno2015
Reblogged this on rennydiokno.com.
19 Απριλίου, 2015 στις 4:48 μμ
Πάνος
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι εκατοντάδες μετανάστες
Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι αυτή την ώρα η επιχείρηση εστιάζεται στην ανεύρεση και διάσωση μεταναστών, αλλά αργότερα θα γίνουν έρευνες μόνο για πτώματα
Λιγοστεύουν, ώρα με την ώρα, οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι εκατοντάδες μετανάστες που αγνοούνται μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, καθώς το σκάφος βυθίστηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Τα ιταλικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για 700 νεκρούς, προσθέτοντας ότι έχουν εντοπιστεί μόλις 49 μετανάστες ζωντανοί, και έχουν ανασυρθεί 24 σοροί.
«Κυριολεκτικά ψάχνουμε να βρούμε ζωντανούς ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στη θάλασσα» δήλωσε συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μασκάτ για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωνε νωρίτερα στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η επιχείρηση εστιάζεται στην ανεύρεση και διάσωση μεταναστών, αλλά αργότερα θα γίνουν έρευνες μόνο για πτώματα. Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος 20 πλοία και τρία ελικόπτερα.
Εκπρόσωπος των ακτοπλοϊκών αρχών της Μάλτας δήλωσε στο ΒΒC ότι ιταλικά πολεμικά πλοία και εμπορικά πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης. .
Η Ευρώπη ενδέχεται να βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης τραγωδίας με μετανάστες στη Μεσόγειο. Το κατάφορτο αλιευτικό σκάφος, μόλις 30 μέτρων, προερχόμενο από την Αίγυπτο, αναποδογυρίστηκε τα μεσάνυχτα στο Λιβυκό Πέλαγος, 27 χιλιόμετρα βόρεια της Λιβύης και 210 χιλιόμετρα νότια της νήσου Λαμπεντούζα.
Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.
Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.
Οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου μεταφέρονται στην Κατάνη της Σικελίας. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twiter, ότι στο σκάφος επέβαιναν 650 άνθρωποι και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί λιγότεροι από 50, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο Κing Jacob να αλλάξει πορεία. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Iταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες πνίγηκαν σχεδόν 400 μετανάστες από τη Λιβύη, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, 12.000 μετανάστες αποβιβάσθηκαν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/279793/anapodogurise-skafos-me-metanastes-fovoi-gia-ekatodades-nekrous–19-4-2015/#ixzz3XlMD1uZO
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
19 Απριλίου, 2015 στις 4:49 μμ
Πάνος
Koμισιόν μετά την τραγωδία: Η ΕΕ έχει ηθική & ανθρωπιστική υποχρέωση δράσης
Θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει» τονίζει η Κομισιόν στη σκιά της μεγαλύτερης ναυτικές τραγωδίας στη Μεσόγειο με θύματα εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες.
«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πράξεις μας πρέπει επομένως να είναι τολμηρές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη – μέλη, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Μετανάστευσης, θα υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου από την Κομισιόν.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εμποδίσουμε και άλλη απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και μία συνολική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε όλες της πτυχές της» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πραγματικότητα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις ρίζες του. Όσο υπάρχει πόλεμος και κακουχίες στη γειτονιά μας, κοντά και μακριά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ευρωπαϊκές ακτές. Και όσο οι χώρες προέλευσης και διέλευσης δεν λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν αυτά τα απελπισμένα ταξίδια, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο» επισημαίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, μέρος της προσέγγισης πάνω στο οποίο εργάζεται η Κομισιόν σχετίζεται με τη συνεργασία με τρίτες χώρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών όπως ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Είναι κοινή ευθύνη των 28 μελών της ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ και απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» τονίζει η Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο να εργαστούν στενά πάνω στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τη δράση για την προστασία των μεταναστών στη Μεσόγειο, τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Έχουμε πάρα πολλές φορές «ποτέ ξανά». Τώρα έχει έρθει η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση τέτοιες τραγωδίες» τονίζει η Μογκερίνι.
«Πρέπει να σώσουμε όλοι μαζί ανθρώπινες ζωές, πρέπει όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να καταπολεμήσουμε το trafficking ανθρώπων» δηλώνει.
Στο θέμα παρενέβη και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος το Σάββατο κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Ιταλία στην διάσωση και υποδοχή των μεταναστών, ενώ μετά το τραγικό ναυάγιο την Κυριακή ο ποντίφικας έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών.
Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πολιτική της όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξαπολύει στο μεταξύ με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/279809/komision-meta-tin-tragodia-i-ee-ehei-ithiki-kai-anthropistiki-upohreosi-drasis/#ixzz3XlMR40P0
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
19 Απριλίου, 2015 στις 4:50 μμ
Πάνος
ΣΥΡΙΖΑ για Λαμπεντούζα: Ολέθρια η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό
«Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα»
Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την πολιτική της όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον τραγικό θάνατο –κατά τα φαινόμενα- εκατοντάδων μεταναστών στο Λιβυκό Πέλαγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού.
Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα αναφέρει ότι «η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία.»
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας αρνήθηκε ότι η μεταναστευτική ροή αυξήθηκε λόγω της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ το Μάρτιο εισήλθαν 7.266 μετανάστες ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εισήλθαν 7.463 και 7.526 τον Σεπτέμβρη.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/279810/suriza-gia-labedouza-olethria-i-politiki-tis-ee-gia-to-metanasteutiko-/#ixzz3XlMgvqkI
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
19 Απριλίου, 2015 στις 4:53 μμ
σχολιαστης
Τι τι θέλει ο συριζα τη διαμαρτυρία;
Κυβέρνηση συριζα έχουμε, Ελληνα επίτροπο, ας συζητήσει εκεί που πρέπει.
19 Απριλίου, 2015 στις 4:55 μμ
Πάνος
Άλλη φορά καλύτερα να σε ρωτάνε τα κόμματα πριν βγάλουν μια ανακοίνωση 😉
19 Απριλίου, 2015 στις 5:20 μμ
σχολιαστης
Αφού έβγαλε την ανακοίνωση, ας διαβάζει και τα σχόλια. Κέρδος θα έχει.
Το δικό μου είχε το μήνυμα, αφήστε τις καταγγελίες και κάντε κάτι πέρα από το λιάσιμο της σ. Τασίας. 🙂
19 Απριλίου, 2015 στις 5:59 μμ
σχολιαστης
Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη μεταναστευτική κρίση ζήτησε ο Ρέντσι
http://www.tanea.gr/news/world/article/5230109/ektakth-synodo-koryfhs-gia-th-metanasteytikh-krish-zhthse-o-rentsi/
19 Απριλίου, 2015 στις 11:33 μμ
Πάνος
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:
“Τριακόσια, τετρακόσια… επτακόσια. Δεν πρόκειται για δισεκατομμύρια που πρέπει να ανευρεθούν. Ούτε αριθμούς που αφορούν εθνικές οικονομίες ή όσα καθημερινά καθορίζουν οι “αγορές”. Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Για ανθρώπους, πατεράδες, μανάδες, παιδιά, ακόμη και βρέφη που πνίγηκαν, μόλις πριν λίγες ώρες, στη θάλασσα της Μεσογείου. Ανθρώπους που έψαχναν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. Γιατί γνώριζαν, είχαν ακούσει, τους είχαν υποσχεθεί αυτοί οι δουλέμποροι, ότι εκεί που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός η ανθρώπινη ζωή είναι σεβαστή και προστατεύεται και, μάλιστα, της δίδεται απόλυτη προτεραιότητα. Τι απ’ όλα συνέβη προχθές; Πρόσφατα στο Αιγαίο; Πριν από μερικούς μήνες στη Λαμπεντούζα; Τίποτα. Απολύτως τίποτα.
Αρκετά! Η αγανάκτηση μας συμπυκνώνεται σε αυτή τη λέξη. Η ευθύνη για όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις, είναι τεράστιες.
Ποια έκτακτη σύνοδος έγινε για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στις θάλασσες της Μεσογείου; Πόσοι αρχηγοί κρατών μέσα στο σαββατοκύριακό τους ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτή την τραγωδία; Πόσοι επικοινώνησαν μεταξύ τους, πόσοι ξαγρύπνησαν σε “συνόδους κορυφής” για να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα και να εξετάσουν τρόπους να φιλοξενήσουν ανθρώπους που φεύγουν με σαπιοκάραβα από την αφρικανική ήπειρο για την ευρωπαϊκή γη; Οι δηλώσεις συμπάθειας, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, τα ρεπορτάζ των διεθνών Μ.Μ.Ε. δεν αρκούν, δεν σώζουν ζωές. Ήρθε ο καιρός να σηκώσουμε όλοι μας τα μανίκια, να βρούμε όλοι μαζί τη λύση που απαιτείται για να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες.
Σταματήστε τους δουλέμπορους που υπόσχονται ταξίδια χωρίς επιστροφή σε γονείς που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα βρέφη τους. Σταματήστε τους πολέμους που προκαλούν τα κύματα προσφύγων. Σταματήστε όσους κερδοσκοπούν στην πλάτη απελπισμένων φτωχών ανθρώπων που επενδύουν το βιος τους για μία ελπίδα που καταλήγει να μην έχει αντίκρυσμα και τους κοστίζει τη ζωή τους.
Δεν ψάχνουν πλούτη αυτοί οι άνθρωποι. Δεν αναζητούν ανέσεις. Ελπίζουν σε μία ήρεμη ζωή, μακριά από το κυνήγι που περνούν στις πατρίδες τους. Μία ζωή με ασφάλεια, χωρίς κινδύνους. Αυτά τα “λίγα” ζητούν. Έστω, το ένα δέκατο, της φυσιολογικής και ήρεμης ζωής που ζούμε εμείς οι Ευρωπαίοι. Με τα καθημερινά μας άγχη και με τις αγωνίες μας.
Ούτε ένα πιάτο φαγητό, ούτε μία κουβέρτα αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και “ισορροπίες” για βάρκες που πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ψυχές και δεν προφταίνουν καν να απομακρυνθούν από τις ακτές της Μεσογείου. Χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και να αναληφθεί δράση από όλους όσοι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που συνιστά, πια, ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
Ενώνουμε τις προσευχές μας για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των θυμάτων. Ας ενώσουμε, επιτέλους, και τις προσπάθειές μας για να είναι τα τελευταία θύματα που χάνονται σε αυτό το ταξίδι. Για ένα καλύτερο αύριο αυτών των ανθρώπων, ώστε στην αντίπερα όχθη να τους περιμένει η ελπίδα και να μην καραδοκεί ο θάνατος.”
Πηγή:www.capital.gr
19 Απριλίου, 2015 στις 11:47 μμ
physicist
Ωραία και συγκινητικά μας τα είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Εκτός από τις προσευχές και του κούνημα του δάχτυλου στους άλλους να κάνουν κάτι για το πρόβλημα, εκτός από την ανυπόφορη κενολογία και τις κούφιες, πομπώδεις ηθικολογίες της Εκκλησίας, έχει τίποτα να προτείνει; Έχει κάτι να προσφέρει που θα επιφέρει κόστος στον ίδιο ή στον Οργανισμό του οποίου ηγείται;
20 Απριλίου, 2015 στις 7:27 πμ
Πάνος
Αναλυτικά, η δήλωση του Α.Τσίπρα, έχει ως εξής:
Η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία.
Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς.
Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.
Ένα σχέδιο που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.
Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Rentzi, προκειμένου να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού και την υποστήριξή μου στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, επανήλθα στην πρόταση που είχα υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Πηγή:www.capital.gr
20 Απριλίου, 2015 στις 11:35 πμ
Πάνος
Θέμης Καζαντζίδης
Οι καημένες οι δυτικές χώρες ξέρουν σε ποιο site μπήκα χθες το βράδυ, πόση ώρα έμεινα, τι διάβασα, σε ποιους έστειλα μέηλ και τι ακριβώς τους είπα. Αλλά που να ξερουν οι κακόμοιρες πως διακινούνται τα οπλικά συστήματα που παράγουν; Και πως να το ξέρουν άραγε; Στό κάτω κάτω ελεύθερη αγορά, χωρίς σύνορα, έχουμε. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι που κάνει τον κόσμο καλύτερο και ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των επιχειρηματιών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Αυτά, όταν βλέπουμε τα πτώματα να ξεβράζοντα στις ακτές και τους δυστυχείς να στιβάζονται στις πλατείες των ωραίων πόλεων μας. Γιατί αν θέλουμε να σταματήσει όλο αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο.
20 Απριλίου, 2015 στις 11:42 πμ
σχολιαστης
Κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και με ένα μεγάλο μαχαίρι όταν δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο οπλισμό
20 Απριλίου, 2015 στις 11:53 πμ
Santiliana
To κλου που οι υποκριτες στην ΕΕ δεν θελουν να συζητησουν ειναι το θεμα των κεφαλαιων που πρεπει να δωθουν για να αντεξει η χωρα μας και η Ιταλια. Εκει στην εκτακτη συνοδο θα πουν πολλα και σοβαρα και οι δυο ηγετες του νοτου.
Δεν θα αρεσουν βεβαια σε πολλους υποκριτες , αλλα θα ειπωθουν και χοντρα μαλιστα .
Ο Ματεο εχει συμμαχο γερο πλεον και δεν φοβαται τι θα αντιμετωπισει αφου μονος του δεν θα ειναι.
Δεν μπορουν οικονομικα κατεστραμενα κρατη να αντιμετωπισουν αυτες τις προκλησεις.
Θελουν δεν θελουν θα ακουσουν και θα απαντησουν σε αυτο.
20 Απριλίου, 2015 στις 12:04 μμ
Santiliana
Τωρα ακριβως, σωροι μεταναστων στην θαλασσα της ροδου, το ακουσα απο τον Ριαλ.
20 Απριλίου, 2015 στις 12:29 μμ
σχολιαστης
Δεν είναι τόσο θέμα κεφαλαίων σε Ελλάδα και Ιταλία ξεχασμένε. Θέλουμε να μοιραστούν οι πρόσφυγες πολέμου σε όλες τις χώρες και ο μηχανισμός αρχικής υποδοχής να είναι αμιγώς ευρωπαικός.
20 Απριλίου, 2015 στις 1:06 μμ
Πάνος
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/nea-tragwdia-sth-rodo-nayagio-me-200-metanastes-treis-nekroi-mexri-twra-vinteo-ntokoymento.3422170.html
20 Απριλίου, 2015 στις 1:51 μμ
arcades
Μεγάλη πετυχεσιά:

.
.
20 Απριλίου, 2015 στις 2:52 μμ
Lavrentij
Μα τι λες τώρα, ο Χατζόπουλος είναι κεφάλαιο, τόσο χιούμορ στην πλάτη (εν προκειμένω στους τάφους) των αδυνάτων, έμπαθα κράμπα στη κοιλιά από τα γέλια.
21 Απριλίου, 2015 στις 3:55 μμ
Santiliana
Mια θαυμασια, παραδεισενια μερα στην Μεσογειο , κανοντας βαρκαδα.
21 Απριλίου, 2015 στις 3:56 μμ
Santiliana