Αν οι Γερμανοί θελήσουν να τινάξουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα φέρνοντας συνεχώς καινούριες απαιτήσεις ή προσκόμματα, με στόχο την πλήρη ακύρωση της Ελλάδας ως εταίρου στην ΕΕ (και τον πολιτικό εξευτελισμό της ελληνικής κυβέρνησης) πολύ καλά θα κάνει ο Τσίπρας να μην υπογράψει.
Και ας αναλάβει μετά ο καθένας στην ΕΕ (και εκτός αυτής) αλλά και στη χώρα μας, τις ευθύνες που του αναλογούν.
110 Σχόλια
Comments feed for this article
10 Μαΐου, 2015 στις 11:57 πμ
σχολιαστης
Γιατί δεν έκανε ο Τσίπρας την πρόταση με την οποία δεν υπήρχε πιθανότητα ούτε μια στο εκατομμύριο να μη συμφωνήσει η Μέρκελ;
10 Μαΐου, 2015 στις 12:08 μμ
δεξιος
Δεν φαίνονται πουθενά οι Γερμανοί ούτε και θα φανούν.Ο Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ είναι Ινδός.
10 Μαΐου, 2015 στις 12:17 μμ
Πάνος
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5237149/faz-shmantikes-proseggiseis-stis-diapragmateyseis-elladas-kai-pistwtwn/
10 Μαΐου, 2015 στις 12:18 μμ
Elias
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπογράψει ο Τσίπρας, η εναλλακτική είναι η σκέτη κόλαση.
10 Μαΐου, 2015 στις 12:18 μμ
Πάνος
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5237125/tsakalwtos-h-symfwnia-einai-konta-na-doyn-oloi-th-synolikh-eikona/
10 Μαΐου, 2015 στις 12:19 μμ
δεξιος
Σύμφωνα με κάποιες κακές γλώσσες το ΔΝΤ δεν υπογράφει αν δεν μπει ο Γκογιάλ στο γραφείο του Βαρουφάκη στην πλατεία Συντάγματος.
10 Μαΐου, 2015 στις 12:24 μμ
σχολιαστης
FAS: Σημαντικές προσεγγίσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/281189/fas-simadikes-proseggiseis-metaxu-elladas-kai-pistoton/#ixzz3Zj4yE3Mv
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
10 Μαΐου, 2015 στις 12:26 μμ
σχολιαστης
Φλαμπουράρης: Δημοψήφισμα αν φτάσουμε στο αμήν – ΒΙΝΤΕΟ
http://www.enikos.gr/politics/315888,Flampoyrarhs-Dhmoyhfisma-an-ftasoyme-sto-amhn-BINTEO.html
10 Μαΐου, 2015 στις 12:28 μμ
Πάνος
Αν δεν δω τις υπογραφές να μπαίνουν… 😉
Πράγματι, Ηλία, η εναλλακτική θα είναι σκέτη κόλαση. Αλλά, πάντοτε υπάρχει το ακόμα χειρότερο. Και δεν εννοώ «στεγνά» οικονομικά.
10 Μαΐου, 2015 στις 12:32 μμ
Πάνος
Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες θα επισκεφθεί τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο πρτσγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται εδώ στις 18-20 Ιουνίου» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ από τη Μόσχα, όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει τη μεγαλειώδη παρέλαση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 9 Μαΐου.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η σχετική πρόσκληση είχε επιδοθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό από το Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Κρεμλίνο, στις 7-9 Απριλίου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, μάλιστα, να είναι ένας από τους τιμώμενους πολιτικούς ηγέτες του Φόρουμ που διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου κατ’ ιδίαν.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113521466
10 Μαΐου, 2015 στις 12:41 μμ
xberliner
Μήπως το έργο δεν το έχουμε ξαναζήσει;
Σκληρές διαπραγματεύσεις, κόκκινες γραμμές κτλ κτλ κτλ
Οι υπογραφές θα πέσουν.
Το πώς θα το πουλήσει ο συριζα στο κομματικό του ακροατήριο είναι ένα θέμα. Πρόβλημά του στην τελική.
Το τί θα εφαρμοστεί στην πράξη, ποιες συντεχνίες θα (ξανα)προστατευθούν και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό είναι το άλλο θέμα το σημαντικό.
Με λίγα λόγια καληνύχτα.
10 Μαΐου, 2015 στις 12:42 μμ
Πάνος
Οι κόκκινες γραμμές του Σταύρου – αν είχατε μιαν ανησυχία:
Ο κ. Θεοδωράκης ερωτηθείς άν θα ανταποκρισθεί σε πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε μέν πρόθυμος ωστόσο παρατήρησε: «Ολες οι πολιτικές δυνάμεις για τη συμφωνία με την Ευρώπη πρέπει να έχουν μια, έστω ελάχιστη, συνεννόηση. Πρέπει προφανώς να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Eurogroup και να δούμε πώς πάνε οι συζητήσεις ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης. Για το Ποτάμι -και επειδή προκλήθηκα χθες από τον πρωθυπουργό- οι κόκκινες γραμμές είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι κόκκινες γραμμές είναι: ευρώ, παραμονή στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πρόγραμμα που θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, όχι νέα μέτρα που οδηγούν σε ύφεση και λιτότητα και τελικά μια αναπτυξιακή πορεία καθώς αυτό που έχει βασικά ανάγκη η χώρα σήμερα είναι ένα πράγμα: οι δουλειές. Πρέπει να έρθουν επενδύσεις, να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχει επιχειρηματικότητα, να υπάρχει καινοτομία, να υπάρχουν δουλειές, να μειωθεί η ανεργία και σήμερα που είναι η μέρα της Ευρώπης, αυτό είναι και το μήνυμά μας. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να οχυρώσει τους νέους απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης που είναι η ανεργία. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι».
Διάβασε περισσότερα στο: Θεοδωράκης: «Οι κόκκινες γραμμές του Ποταμιού» | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook
10 Μαΐου, 2015 στις 12:45 μμ
Πάνος
«…όχι νέα μέτρα που οδηγούν σε ύφεση και λιτότητα…»
Αυτά ακριβώς που απαιτούν οι δανειστές – και στα οποία υποχωρεί η κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να μην υποχωρήσει χωρίς άμεση ρήξη και σύγκρουση.
Ίσως έπρεπε να είχαμε προτιμήσει «Ποτάμι», που είναι πιο σκληρό και ανθεκτικό στις διαπραγματεύσεις 😉
10 Μαΐου, 2015 στις 12:55 μμ
σχολιαστης
Ας άφηναν τους άλλους ηλίθιους να κλείσουν μια καλύτερη συμφωνία και ας έρχονταν μετά στην εξουσία κατηγορώντας τους ως προδότες.
Τώρα παίζουν τους χρήσιμους ηλίθιους για τους δανειστές, κλείνοντας μια δυσμενέστερη συμφωνία που δεν θα μπορούσαν με τίποτα να περάσουν οι σαμαροβενιζέλοι.
Κλαπ-κλαπ!
10 Μαΐου, 2015 στις 1:03 μμ
bas
«Ας άφηναν τους άλλους ηλίθιους να κλείσουν μια καλύτερη συμφωνία και ας έρχονταν μετά στην εξουσία κατηγορώντας τους ως προδότες.»
Αν όμως με τους άλλους ηλίθιους έφτιαχνε σιγά-σιγά η κατάσταση οι Συριζαίοι δεν θα έβρισκαν ευήκοα ώτα στις παρόλες τους. Το ακροατήριο όσο περνούσε ο καιρός θα ελαττωνόταν. Αυτό πιστεύω ότι ήταν ο βασικός λόγος να θέλουν πάση θυσία να πάρουν την εξουσία. Για δες το κι’ από αυτήν την οπτική.
10 Μαΐου, 2015 στις 1:12 μμ
Πάνος
Δεν υπάρχει αυτό το σενάριο, Βασίλη. Αν ο σύριζας είχε μυαλό, στις εκλογές του Ιουνίου ή του Σεπτεμβρίου (2015) θα σάρωνε. Ακόμα και ο σχο θα τους ψήφιζε! 😉
10 Μαΐου, 2015 στις 1:14 μμ
bas
Αυτό να έβλεπα… 🙂 🙂
10 Μαΐου, 2015 στις 1:14 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Αυτά ακριβώς που απαιτούν οι δανειστές – και στα οποία υποχωρεί η κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να μην υποχωρήσει χωρίς άμεση ρήξη και σύγκρουση.»
Πάνο αν κάποιος φέρει την ευθύνη που μετά από 3 μήνες η ρήξη είναι η μοναδική εναλλακτική επιλογή της υποχώρησης, αυτός είναι η κυβέρνηση. Σε σχέση με την δική μας πλευρά την ευθύνη των χειρισμών της διαπραγμάτευσης την είχε η κυβέρνηση, όχι κάποιος άλλος, οπότε είναι πέρα για πέρα άτοπο το υπονοούμενο πως η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών για το γεγονός πως βρίσκεται σήμερα υπο ασφυκτική πίεση να συμφωνήσει σε μέτρα ίσως ακόμα χειρότερα και από κάποια του τελευταίου μνημονίου. Η ίδια η κυβέρνηση με τα αλλεπάλληλα τακτικά σφάλματα (ποιό να πρωτοθυμηθούμε?) είναι κατέστησε εξαιρετικά δυσχερή την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και ατ=υτό είναι αδύνατο να τα παραβλέπει κανείς.
Το Ποτάμι, όντως, μιλάει εκ του ασφαλούς αλλά 1) για το γεγονός πως δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση ευθύνεται ο Συριζα και, 2) το πως θα χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις δεν το ξέρουμε γιατί πολύ απλά ποτέ δεν έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις – θα μπορούσε να τα έχει κάνει ακόμα χειρότερα από την κυβέρνηση αλλά είναι εξίσου πιθανό πως θα μπορούσε να τα έχει πάει και καλύτερα. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να έχει συμβεί. Για τον Συριζα όμως πλέον γνωρίζουμε. Είναι η ίδια διαφορά που ίσχυε παλιότερα σε σχέση με το ΝΔΣΟΚ – για το ΝΔΣΟΚ γνωρίζαμε ενω για τον Συριζα όχι. Τώρα όμως και για τον δεύτερο γνωρίζουμε.
10 Μαΐου, 2015 στις 1:14 μμ
σχολιαστης
ΟΙ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 80 δισ. ευρώ χάθηκαν στον βωμό της αβεβαιότητας και των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113520586
10 Μαΐου, 2015 στις 1:16 μμ
bas
ΔΠ
++++++++
10 Μαΐου, 2015 στις 1:34 μμ
Πάνος
Γιάννη (ΔΠ),
ουδέποτε υποστήριξα ότι ο σύριζας δεν έχει ευθύνη για την τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις. Δε θυμάσαι που έλεγα συνεχώς «κλείστε γρήγορα τη ρημάδα τη συμφωνία»;
Όσο για το Ποτάμι, ξέρουμε (τι θα έκανε): θα έβρισκε ένας καλό μεταφραστή των Αγγλικών για να μπορεί να καταλαβαίνει ο Σταύρος τι λένε οι απέξω. Κι έναν έμπειρο αναλυτή, για να του τα εξηγεί, με πολύ απλά λόγια 😉
10 Μαΐου, 2015 στις 1:52 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Όσο για το Ποτάμι, ξέρουμε (τι θα έκανε): θα έβρισκε ένας καλό μεταφραστή των Αγγλικών για να μπορεί να καταλαβαίνει ο Σταύρος τι λένε οι απέξω. Κι έναν έμπειρο αναλυτή, για να του τα εξηγεί, με πολύ απλά λόγια»
🙂
Εντάξει, δεν θα έπαιρνε πάνω του ο Σταύρακας την διαπραγμάτευση, θα έβαζε καναν άλλο για να αποφευχθούν τα ατυχήματα. 😉
Στο Συριζα πάντως βάλανε τον Γιάνη, που και αγγλικά ξέρει, και γνώσεις γύρω απο θεωρία παιγνίων έχει, και οικονομικά γνωρίζει, αλλά προκοπή δεν είδαμε. Η κατάσταση είναι άστα και χέστα.
Τέλος πάντων, για να δούμε τι θα γίνει αύριο στο Γιούρογκρουπ. Ελπίζω να μην λάβουν χώρα τίποτα παρατράγουδα όπως την τελευταία φορά και επιτέλους κατι σχετικά καλύτερο να προκύψει για την χώρα.
10 Μαΐου, 2015 στις 2:04 μμ
Πάνος
«Εντάξει, δεν θα έπαιρνε πάνω του ο Σταύρακας την διαπραγμάτευση, θα έβαζε καναν άλλο για να αποφευχθούν τα ατυχήματα»
Στο Ποτάμι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ, κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά. To λέω μετά λύπης μου, αλλά είναι η πραγματικότητα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο σύριζας δεν τα έκανε
σκατάρόιδο.Ας περιμένουμε και το αυριανό, αν και φοβάμαι πολύ μήπως προκύψει φιάσκο…
10 Μαΐου, 2015 στις 2:07 μμ
Mitsos
Πάνο εγώ την θέση μου την έχω εκφράσει πολλές φορές. Είμαι οπαδός του εθνικού νομίσματος. Από εκεί και πέρα βλέπω την πραγματικότητα. Δεν είμαστε τώρα έτοιμοι για ρήξη. Θα μου πεις και πότε θα είμαστε?
Θα είμαστε όταν έχουμε έτοιμο το νέο νόμισμα τυπωμένο και σε στοίβες έτοιμο να μπεί στην αγορά.
Θα είμαστε όταν θα έχουμε εξασφαλίσει φάρμακα, πετρέλαιο, σπόρους λιπάσματα για 6 μήνες. Εδώ χρειάζεται ο Πούτιν εν ανάγκη, η Αργεντινή με την τεχνογνωσία που έχει και δραστικές αλλάγες στον τρόπο που δουλεύει η γεωργία και οι συνεταιρισμοί. Ο πρωθυπουργός οφείλει να έρθει σε απευθείας συνενόηση με τον αγροτικό κόσμο και να δούμε τι μπορεί να προσφέρει σήμερα αυτός ο κόσμος για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Η χώρα εύκολα με μια σοβαρή αναδιάρθρωση και έλεγχο των καλιεργειών μπορεί να γίνει αυτάρκης σε πολλά προιόντα. Στο κρέας έχουμε πρόβλημα αλλά λύνεται και αυτό. Απλώς η ηγεσία μέχρι τώρα κωλοβαρούσε γιατί τη βόλευε να έχει πελατεία αγρότες του καναπέος και να μοιράζει λεφτά στους δικούς της εξαγοράζοντας συνειδήσεις. Αυτά περιμένω όμως να τα αλλάξει μια κυβέρνηση προοδευτική είτε μείνει είτε φύγει από το ευρώ, διότι θα τελειώσει η παραγωγή στη χώρα όπως βαδίζουμε.
Εμένα σταθερή είναι η θέση μου ως προς το τι είμαστε. Είμαστε Ευρωπαίοι αλλά δεν μπορούμε να συμβιώσουμε σε μια νομισματική ένωση που θα επικρατήσει τέτοια βαρβαρότητα.
Η Ελλάς είναι ένα κράτος στο άκρο της Ευρώπης που δυστυχώς δεν ανήκει ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση. Είναι ένα σταυροδρόμι όπως σταυροδρόμι είναι και το Ισραήλ. Ετσι θα παραμείνουμε, γιατί πρέπει να είμαστε δίαυλος επικοινωνίας και συνδιαλλαγής άλλων πολιτισμών και άλλων θρησκειών. Αλλά οφείλουμε αν έχουμε σκοπό κάποτε να σταθούμε στα πόδια μας ως κυρίαρχο κράτος να θέσουμε τις βάσεις για αποδέσμευση από το ευρώ, διότι αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι εκεί δεν μπορούμε να επιβιώσουμε υπό τους όρους που θέτουν κάποιοι οι οποιοι συγγνώμη αλλά δεν είναι σοβαροί για να επιδιώκουν να παίζουν ρόλο ηγεμόνος στην ΕΕ.
10 Μαΐου, 2015 στις 2:40 μμ
Γιάννης -2
«Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες θα επισκεφθεί τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο πρτσγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.».
Κι αυτό το …παιχνίδι έχει ξαναπαιχθεί. Πολλές φορές. Και κάθε φορά, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά
Αρκεί μόνον να θυμίσω τον Μακάριο με τους Ρώσους και τους ανεξάρτητους του τρίτου Κόσμου!
10 Μαΐου, 2015 στις 3:20 μμ
Mitsos
Γιατι δεν λές ότι πήγανε κάτι ψυχοπαθείς που ανατρέψανε τον Παπαδόπουλο στήνοντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να σκοτώσουνε τον Μακάριο, προκαλέσανε εμφύλιο πόλεμο στην Κύπρο και μόλις είδανε ότι μπουκαρε ο Ετσεβιτ πιάσανε τις σφυρίχτρες και σφυρίζανε αδιάφορα?
10 Μαΐου, 2015 στις 3:31 μμ
N.A.B.
Λίγο άσχετο αλλά κάπου έπρεπε να το γράψω… Πάνο, αν ενδιαφέρει κάνε ποστ και μετέφερε ή σβήσε το σχόλιο..
http://www.hitandrun.gr/dolofoniko-ntou-matatzidon-ektos-ipiresias-se-antifasistes-stin-orestiada/
10 Μαΐου, 2015 στις 3:34 μμ
N.A.B.
Σχετικά με το θέμα, η κυβέρνηση σίγουρα έχει ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά όχι και την καθολική. Όπως λέει και το ρητό, χρειάζονται δύο χέρια για να χτυπήσουν παλαμάκια και όποιος επικαλείται την όποια ασχετοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα παραβλέπει τις τρικλοποδιές Σόιμπλε, κάθεται σε μια καρέκλα με δύο πόδια.
10 Μαΐου, 2015 στις 3:56 μμ
aftercrisis
Ένα είναι σίγουρο:
ένα ταξίδι του Τσίπρα στο Νέο Δελχί σίγουρα θα βοηθούσε στο ξεκλείδωμα της δόσης.
Απορώ τι κάνει ο μέντοράς του ο κ. Φλαμπουράρης; Ακόμη κολλημένος στην παρτίδα την πρέφα με τους «Γερμανούς»;
(ο δε Παναγιώτης στη Σαγκάη, μάλλον έφαγε το χρόνο του βλέποντας τα αξιοθέατα στο λιμάνι…)
10 Μαΐου, 2015 στις 4:07 μμ
δεξιος
O Σόιμπλε δεν έχει κανένα πρόβλημα με το δημοψήφισμα.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231406507
10 Μαΐου, 2015 στις 4:16 μμ
aftercrisis
δεξιος,
ο Σόιμπλε δικαιολογημένα δεν έχει πρόβλημα.
Εμείς θα έχουμε άλυτο πρόβλημα: τι να τα κάνουμε όλα αυτά τα σώβρακα και φανέλλες του 20 %, που θα τους πάρουμε;
Μάλλον θα τα βάλουμε στο ebay να μοσχοπουληθούν ως αναμνηστικά του ματς… 🙂
10 Μαΐου, 2015 στις 4:25 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
» η κυβέρνηση σίγουρα έχει ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά όχι και την καθολική»
Ασφαλώς ΝΑΒ, αλλά υποθέτω πως η κουβέντα γίνεται για το μέρος αυτό των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχό μας και όχι για αυτό που εκ των πραγμάτων κείται πέραν του ελέγχου μας.
Οπότε, αν υπάρξει αποτυχία, σαφώς και θα φέρει ευθύνη και η άλλη πλευρά. Θα φέρει όμως εξίσου μεγάλη ευθύνη και η ελληνική πλευρά. Και επειδή τυχαίνει να ανήκουμε στην μία πλευρά από τις δύο, καλό θα ήταν να κάτσουμε και να δούμε που φταίμε εμείς ώστε να γίνει και ένας απολογισμός. Αν μη τι άλλο γιατί αυτά που ελέγχουμε μπορούμε (ή, θα μπορούσαμε) να τα επηρεάσουμε.
10 Μαΐου, 2015 στις 5:00 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Λέμε για τον Συριζα, και δικαίως, αλλά ας ξαναθυμηθούμε ποιό ήταν το ΝΔΣΟΚ.. (Η έμφαση, όπου υπάρχει, δική μου)
http://www.dw.de/%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE/a-18440948
Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, σχετικές προτάσεις ελβετικών αρχών έμειναν στην πράξη χωρίς απάντηση, υποστηρίζει σε άρθρο το περιοδικό Der Spiegel. «Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στη σημερινή έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.
Ήδη το 2012, με την αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση για βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τότε έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα μόλις 15 αιτήσεις συνδρομής για ελέγχους. Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται 2.059 ονόματα Ελλήνων που είχαν καταθέσεις σε ένα και μοναδικό υποκατάστημα: σε αυτό της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.
Tην άνοιξη του 2014 η Βέρνη είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύσεις για την επιβολή «φόρου στην πηγή» στα εισοδήματα από ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία κατά το πρότυπο της επιβολής αντίστοιχου φόρου σε αυστριακούς και βρετανούς καταθέτες. Η μόνη αντίδραση από την Αθήνα ήταν ένα αίτημα για μια προκαταβολή «μη ρεαλιστικού» ύψους, σύμφωνα με ελβετικές πηγές. Ως αιτία για την «αξιοπερίεργη αδιαφορία» της Αθήνας η ελβετική υπέθεσε πλευρά «ανικανότητα, αλλά και απουσία πολιτικής βούλησης».
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι διατιθεμένη να παρέχει βοήθεια στην Αθήνα για «πραγματοποιήσιμες λύσεις». Σε αυτές μάλλον δεν εντάσσεται πλέον ο φόρος στην πηγή. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκρίνει τώρα την φορολόγηση 15% όσων περιουσιακών στοιχείων δηλωθούν εκ των υστέρων, με αντάλλαγμα τη μη δίωξη των καταθετών. Από την πλευρά τους οι ελβετικές τράπεζες θα συμβάλλουν ασκώντας πιέσεις στους πελάτες τους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και με κλείσιμο λογαριασμών.
Ως προς το ύψος των ελληνικών καταθέσεων η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας τις υπολογίζει στα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 6 δισ. σε ομόλογα. Το 2010 η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρία Helvea υπολόγιζε ότι οι ελληνικές καταθέσεις σε «μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα.
10 Μαΐου, 2015 στις 5:05 μμ
aftercrisis
Η Αγγελική στον Βλαδίμηρο, σήμερα, για την επέτειο. Μετά τις καταθέσεις στεφάνων, καλό κλίμα και πλησίασμα (μάλλον για μπίζνες μιλάνε). Βοηθούν τα άπταιστα ρωσικά της και τα τσερτιφικάτ C2 – GDS γερμανικά του
To μόνο άινιγμα, σε ποια γλώσσα μιλάνε.
http://www.spiegel.de/fotostrecke/weltkriegsgedenken-angela-merkel-besuch-wladimir-putin-fotostrecke-126493-5.html
10 Μαΐου, 2015 στις 5:08 μμ
aftercrisis
Δύστροπη Πραγματικότητα,
δεν είναι ανεξήγητη ούτε αστήρικτη η τόση αηδία, που έστειλε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εκεί που βρίσκονται.
Ο λαός κάνει λάθη, όμως συνήθως έχει πολύ πιο υγιές αισθητήριο απο όλες τις πολιτικές ελίτ.
Τσάτσοι ήταν, δούλοι που φύλαγαν τα αφεντικά τους.
10 Μαΐου, 2015 στις 5:28 μμ
N.A.B.
Δ.Π.,
δε διαφωνώ σε τίποτα απ’ όσα έγραψες, κι αυτά που έγραψα τα έγραψα γιατί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, μερικές φορές δηλαδή χρεώνουμε στον Τσίπρα την αποτυχία αντιμετώπισης μιας τρικλοποδιάς που δεν προέβλεψε εκ των προτέρων (εμείς βέβαια εκ των υστέρων σχολιάζουμε) σα να είναι σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις αυτές.
Μάλιστα, βλέπω να τον κατηγορούν για κωλοτούμπα – έναντι – για το μνημόνιο που θα υπογράψει, λες και είναι στο χέρι της Ελλάδας να το αποφύγει με μια «σωστή» διαπραγματευτική επίδοση (αλλά χωρίς μονομερείς ενέργειες!).
Για μένα – το έχω ξαναπει – ο Τσπίπρας θα κριθεί όχι τόσο για το μνημόνιο που θα / αν υπογράψει αλλά κυρίως για το τι θα κάνει με τον έλεγχο του χρέους (προς διαφωτισμό του ρόλου έκαστου πρωταγωνιστή από το 2009 και μετά), την κάθαρση των ΜΜΕ, των δικαστών, τον εκσυγχρονισμό του κράτους(γραφειοκρατία) και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τους πραγματικούς δηλαδή πυλώνες εξυγίανσης της χώρας και εξασφάλισης ελπίδας για την επόμενη γενιά.
10 Μαΐου, 2015 στις 5:57 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«βλέπω να τον κατηγορούν για κωλοτούμπα – έναντι – για το μνημόνιο που θα υπογράψει, λες και είναι στο χέρι της Ελλάδας να το αποφύγει με μια «σωστή» διαπραγματευτική επίδοση (αλλά χωρίς μονομερείς ενέργειες!).»
NAB η υπογραφή ενός νέου μνημονίου εκ μέρους του Τσίπρα σαφώς και θα σημαίνει μία πολύ σημαντική οπισθοχώρηση σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και γενικότερα τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Οσοι πήραν στα σοβαρά αυτές τις υποσχέσεις θα έχουν λόγο να νιώθουν ενοχλημένοι, να νιώθουν πως εξαπατήθηκαν – η αιτία φυσικά για αυτήν ενόχληση θα είναι οι ανέφικτες υποσχέσεις που τόσο απλόχερα μοίραζε ο Τσίπρας προεκλογικά.
Απο την άλλη, οσοι πιστεύαμε, ηδη από την προεκλογική περίοδο, πως πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις που μοίραζε ήταν καταδικασμένες να μείνουν ανεφάρμοστες, δεν νιώθουμε φυσικά την ενόχληση της διάψευσης των προσδοκιών. Η ενόχληση που νιώθουμε εμείς έχει να κάνει με το γεγονός πως, και με σημαντική ευθύνη της ελληνικής πλευράς (τα αλλεπάλληλα τακτικά σφάλματα για τα οποία έκανα λόγο σε προηγούμενο σχόλιο), είναι πλέον αρκετά πιθανό να συρθούμε στην υπογραφή ενός μνημονίου εξίσου κακού, αν όχι χειρότερου, με αυτό της κυβέρνησης του ΝΔΣΟΚ. Οπότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό.
Εγω προσωπικά, και ασχέτως τι όνομα θα του δίνανε, αυτό που ήλπιζα ήταν να υπογραφεί ένα ελαφρύτερο μνημόνιο (χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1-1,5%, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ίσως και λίγο χαμηλότερα επιτόκια) ακριβώς για μπορέσει να επέλθει μία ανάταξη της οικονομίας (και να συμβούν και αυτά που αναφέρεις στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου) και έτσι να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε – απαλλασσόμενοι επιτέλους και από τα μνημόνια, εν μέσω μίας οικονομίας που θα άρχιζε να αναπτύσσεται και να αποκτά ένα νέο δυναμισμό.
Μακάρι να διαψευστώ αλλά φοβάμαι ότι η ευκαιρία για αυτό το ελαφρύτερο μνημόνιο ίσως πλέον να έχει χαθεί. Μακάρι να μην είναι έτσι τα πράγματα αλλά πλέον είμαι συγκρατημένα απαισιόδοξος.
10 Μαΐου, 2015 στις 6:35 μμ
σχολιαστης
Ο Τσίπρας, από τη λαχτάρα να έρθει στην εξουσία και από το φόβο μήπως κάτι πάει καλά και …δεν έρθει, είπε πολλά και διάφορα. Και δεν τα είπε μόνο στους Ελληνες που ξεχνάνε γρήγορα, τα είπε και στους εταίρους που θυμούνται σαν γκαμήλες. Αυτή η περιφρονητική αρχική στάση για τους Ευρωπαίους ιθύνοντες και τους …θεσμούς, με τη μόνιμη βαρουφάκια αξίωση να παραδεχτούν ότι είναι ηλίθιοι με πατέντα και οι συριζαίοι έχουν όλη τη σοφία, ήταν σαφές ότι θα έφερνε τα αποτελέσματα που έφερε. Και ένα παιδάκι θα το καταλάβαινε.
Πάμε σε κάτι πολύ σκληρό, κάτι που δεν θα μπορούσαν με τίποτα να περάσουν οι προηγούμενοι. Στον Τσίπρα οι δανειστές βρήκαν το απόλυτο κορόιδο που τα έκανε όλα λάθος και θα του φορτώσουν τη βρώμικη δουλειά.
Αντί να καβαλήσει το κύμα και να πει στους Ευρωπαίους εντάξει λέγαμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα, ελάτε τώρα να κάνουμε μπιζνες, προσπάθησε να τους δείξει ότι είναι ο …number one. Και έχασε τις όποιες ευκαιρίες και μαζί με αυτόν και η χώρα.
Ας ελπίσουμε έστω και τώρα να κάνει το σωστό. Δηλαδή να μην κάνει άλλη ζημιά.
10 Μαΐου, 2015 στις 6:54 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Δύστροπη Πραγματικότητα +++++
10 Μαΐου, 2015 στις 7:05 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Φοροδιαφυγή «made in Cayman»
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/05/10/%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-made-in-cayman/
10 Μαΐου, 2015 στις 7:05 μμ
aftercrisis
Σιγά-σιγά αρχίζουμε να καταλήγουμε σε κοινά ή παραπλήσια συμπεράσματα, «καθολικοί», «ορθόδοξοι» και «διαμαρτυρόμενοι». Ελπίζω να το βλέπουν έτσι και οι καπετανέοι και πλοηγοί στη «γεφυρα της εξουσίας».
10 Μαΐου, 2015 στις 8:02 μμ
δεξιος
Ο Τσίπρας έλεγε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο.Δεν πρόκειται για λάθος κινήσεις αλλά για πρωτοφανή άγνοια της διεθνούς οικονομίας.Από τα μνημόνια βγαίνεις μόνο εάν έχεις εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης,δηλαδή εάν μπορείς να δανεισθείς από τις αγορές και αυτή τη δυνατότητα την κατέστρεψε εντελώς.Δεν αναφέρεται κάν ως στόχος ούτε ξέρει κανείς που πηγαίνει.
Όσο για το τι έκανε ο καθένας αψευδείς μάρτυρες είναι μόνον οι αριθμοί : τι παρέλαβε ο καθείς σε ρυθμό μεταβολής ΑΕΠ και έλλειμμα και τι παρέδωσε.
Και εκεί,στους αριθμούς οι Σαμαράς – Βενιζέλος – Στουρνάρας δεν έχουν αντίπαλο είτε αρέσει αυτό είτε δεν αρέσει.
10 Μαΐου, 2015 στις 8:12 μμ
Πάνος
Γιάννης (ΔΠ)
5.57 μμ,
+1.
10 Μαΐου, 2015 στις 8:14 μμ
Πάνος
Στέφανος Μάνος
«Κόκκινες γραμμές» και άλλα κουραφέξαλα
Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις. Ιδιωτικές ή δημόσιες. Πάντως επενδύσεις. Για τις επενδύσεις χρειάζονται λεφτά. Κεφάλαια. Ιδιωτικά ή δημόσια. Λεφτά, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Επενδύσεις μπορούν να γίνουν και από ξένους που θα φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.
Στην πράξη, μια επένδυση σημαίνει τη δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου ο επενδυτής ελπίζει να αυξήσει το κεφάλαιο που αρχικά δέσμευσε.
Με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα, τι πιθανότητες δίνετε να έλθουν κεφάλαια (ιδιωτικά ή δανεικά) στην Ελλάδα και να δεσμευθούν για ένα χρονικό διάστημα; Κατά τη γνώμη μου, καμία. Απολύτως καμία!
Γιατί; Διότι δεν υπάρχει ίχνος εμπιστοσύνης. Διότι τα ρυθμιστικά δεδομένα (φόροι, δικαιοσύνη, πολεοδομικά, εργατική νομοθεσία κ.λπ.) στα οποία πρέπει να στηριχθεί η δέσμευση κεφαλαίων αλλάζουν συνεχώς και με τελείως απρόβλεπτο τρόπο.
Η εμπιστοσύνη χάνεται εύκολα και κερδίζεται δύσκολα. Η κυβέρνηση (και σε μεγάλο βαθμό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) δεν φαίνεται να κατανοεί τη σημασία της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας του ρυθμιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Στα λόγια η κυβέρνηση επιδιώκει ανάπτυξη και στην πράξη προκαλεί ύφεση.
Μετά τον εμφύλιο, η Ελλάδα ήταν επενδυτική Σαχάρα. Για να διευκολυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις θεσπίστηκε, σε εφαρμογή του Συντάγματος του 1952, το Ν.Δ. 2687/53 για την προστασία των ξένων επενδύσεων. Για τα σημερινά δεδομένα κρίσιμο στοιχείο του 2687/53 ήταν η παγίωση για κάθε επένδυση του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε όταν αυτή εγκρίθηκε. Η αναδρομική φορολογία απαγορευόταν. Αν δίδονταν ευνοϊκότεροι όροι σε άλλη επιχείρηση, αυτοί επεκτείνονταν στην επένδυση στο όνομα της ίσης μεταχείρισης.
Αν οι «θεσμοί» (τρόικα) ζητούσαν σήμερα την επέκταση του 2687/53 σε όλες τις επενδύσεις (επισημαίνω ότι και η αγορά ακινήτου είναι επένδυση), προεξοφλώ ότι η κυβέρνηση θα θεωρούσε ότι παραβιάζεται μία από τις «κόκκινες γραμμές» της. Οτι θίγεται η εθνική ανεξαρτησία. Οτι ευνοείται το κεφάλαιο. Θα απορούσε η κυβέρνηση με την επιμονή των «θεσμών» για μια μεταρρύθμιση που δεν έχει (στα θολά μάτια της κυβέρνησης) δημοσιονομικές συνέπειες.
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αρνούμενη να εξετάσει τα εργασιακά. Τις ομαδικές απολύσεις. Ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει και ξανα-δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί τις ζητούν. Μια και πιστεύει ότι δεν έχουν δημοσιονομικές συνέπειες. Διάφορες τηλεπερσόνες δηλώνουν, με την αυτοπεποίθηση της άγνοιας, ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας.
Τα εργασιακά, όμως, είναι σπουδαία παράμετρος προκειμένου να δεσμευθούν κεφάλαια για ένα χρονικό διάστημα και να δοθεί δουλειά σε συμπατριώτες μας. Ο επενδυτής χρειάζεται την ισχυρή διαβεβαίωση ότι αν οι εξελίξεις δεν δικαιολογήσουν την επένδυσή του, θα έχει την ευελιξία να περιορίσει τη ζημία του.
Για να γίνουν επενδύσεις δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις απολύσεις. Πρέπει όμως και ο εργαζόμενος να αισθάνεται εξασφαλισμένος. Ο ρόλος του κράτους είναι να παρέχει ευελιξία για να γίνονται επενδύσεις, αλλά και εξασφαλίσεις στους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους. Τέτοιο σύστημα καθιερώθηκε αρχικά στη Δανία και με παραλλαγές επεκτάθηκε σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Αυστρία κ.α.). Ονομάστηκε flexicurity από τον συνδυασμό των λέξεων flexibility και security. Η Ε.Ε. υιοθέτησε τη λογική και προωθεί τη flexicurity (άρα και στην Ελλάδα).
Η αγορά εργασίας στη Δανία είναι εξαιρετικά ελαστική. Υπάρχει πλήρης ελευθερία στις προσλήψεις και στις απολύσεις, ενώ ο εργαζόμενος δεν παίρνει αποζημίωση όταν απολυθεί. Το ίδιο ισχύει και στον δημόσιο τομέα.
Αν ο εργαζόμενος χάσει τη θέση του, το κράτος αναλαμβάνει να τον καλύψει. Μετά την απόλυσή του, ο εργαζόμενος παίρνει για τέσσερα χρόνια επίδομα ανεργίας, το ύψος του οποίου εξαρτάται από τον μισθό του. Το επίδομα ανεργίας είναι περίπου το 60%-65% του μισθού (όχι του κατώτατου). Ο άνεργος εξακολουθεί να απολαμβάνει όλες τις κοινωνικές παροχές που είχε ως εργαζόμενος.
Το κράτος αναλαμβάνει επίσης την επανεκπαίδευση του εργαζομένου που έχασε τη δουλειά του προκειμένου να τον βοηθήσει να βρει δουλειά σε τομείς για τους οποίους υπάρχει ζήτηση. Ετσι δουλεύει ο σοσιαλισμός στη Σκανδιναβία.
Οι «κόκκινες γραμμές» είναι κουραφέξαλα. Οι περιορισμοί στις απολύσεις δεν περιορίζουν τις απολύσεις. Περιορίζουν τις επενδύσεις και άρα τις προσλήψεις. Δεν προστατεύουν κανέναν, όπως αποδεικνύει το 1,5 εκατ. ανέργων και οι χιλιάδες χρεοκοπίες. Και ενώ τα πραγματικά στοιχεία φωνάζουν, η κυβέρνηση (κολλημένη στις ολοκληρωτικές αντιλήψεις της διατεταγμένης οικονομίας της δεκαετίας του ’50) αδυνατεί να μιμηθεί δημιουργικά όσα επιτυχώς εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απαγορεύει τις απολύσεις και έτσι νομίζει η κυβέρνηση ότι έλυσε το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι το άλλοθι για να μην ασχολείται με την καθιέρωση πολιτικών που θα βοηθήσουν τους απολυμένους να ξαναβρούν αξιοπρεπή δουλειά. Διότι φαίνεται να πιστεύει, κατ’ αναλογίαν με τη βαθυστόχαστη παρατήρηση μιας υπουργού, ότι οι απολυμένοι λιάζονται και αύριο θα εξαφανιστούν.
Η κυβέρνηση περικυκλώθηκε από «κόκκινες γραμμές» που θα την πνίξουν, αλλά θα πνίξουν και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση (των πολλών καθηγητών), κολλημένη στις μαρξιστικές θεωρίες του παρελθόντος, δεν φαίνεται ικανή να σκεφτεί φρέσκες, δημιουργικές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν φαίνεται ικανή να μάθει κάτι καινούργιο.
ΥΓ.: Τον Νοέμβριο 2007 πρωτοέγραψα στην «Καθημερινή» για Flexicurity.
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή 10.05.2015
10 Μαΐου, 2015 στις 8:45 μμ
σχολιαστης
ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ* ΤΗΣ Ε.Ε.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20509:korovesis-ee&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278
10 Μαΐου, 2015 στις 8:47 μμ
Πάνος
http://www.kathimerini.gr/814798/article/epikairothta/politikh/to-potami-epilogh-twn-deilwn-to-dhmoyhfisma
10 Μαΐου, 2015 στις 8:54 μμ
Πάνος
Άλλα κάρα με πατάτες…
Τελεσίγραφο με σχέδιο Β από Βρυξέλλες
http://www.kathimerini.gr/814676/article/epikairothta/politikh/telesigrafo-me-sxedio-v-apo-vry3elles
10 Μαΐου, 2015 στις 8:56 μμ
Πάνος
Bloomberg: Πιέσεις να εγκαταλείψει την Ελλάδα για χάρη του ευρώ δέχεται η Μέρκελ
Εντεινόμενες πιέσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού αλλά και από την ίδια την παράταξή της ώστε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για χάρη του ευρώ δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Οπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης αμφισβητούν την στάση της να κρατάει την πλέον χρεωμένη χώρα στην ευρωζώνη των 19. Μάλιστα όπως δήλωσαν και κάποιοι που έχουν γνώση του θέματος, ακόμα και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα.
«Το ευρώ θα ενισχυόταν αν αποχωρούσε η Ελλάδα» δήλωσε ο Alexander Radwan, ένας βουλευτής που ψήφισε υπέρ της χορήγησης στην Ελλάδα μιας προσωρινής παράτασης του προγράμματος διάσωσης τον Φεβρουάριο, δήλωσε σε συνέντευξή του. «Οι άλλες χώρες θα μπορούσαν στη συνέχεια να έρθουν πιο κοντά και να εφαρμόσουν πιο αυστηρά τους κανόνες», είπε.
Με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να κάθονται αύριο εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών, μία τέτοια αντιμετώπιση από τη Γερμανία ενέχει τον κίνδυνο να στείλει ανάμεικτα μηνύματα σε επενδυτές την ώρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές, σχολιάζει τέλος το πρακτορείο Bloomberg.
http://www.kathimerini.gr/814793/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/bloomberg-pieseis-na-egkataleiyei-thn-ellada-gia-xarh-toy-eyrw-dexetai-h-merkel
10 Μαΐου, 2015 στις 9:06 μμ
Πάνος
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
http://www.kathimerini.gr/814786/article/epikairothta/politikh/oloklhrw8hke-h-synedriash-toy-kyvernhtikoy-symvoylioy
Το θετικό μήνυμα από το αυριανό Eurogroup, που θα χαλαρώσει τους όρους για την αποκατάσταση της ρευστότητας παραμένει η βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης.
«Θέλουμε στο Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» , δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες,ο πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικου Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής, επιβεβαιώθηκε και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργός να ενημερώνει τους Υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην αυριανή συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την Κυριακή, η συζήτηση στο κυβερνητικό συμβούλιο επικεντρώθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και στις υποχωρήσεις στις οποίες είναι διατεθειμένη να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος για εκτενή κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που έχει υποβληθεί και για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους,η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί αύριο.Η πίεση για την Αθήνα αυξάνεται, καθώς θα πρέπει την Τρίτη να καταβληθεί η δόση των 750, εκατ.ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ ένα θετικό μήνυμα του eurogroup θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου η ΕΚΤ να εγκρίνει την ροή ρευστότητας, μέσω της αύξησης του όρου έκδοσης ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων θα ενημερώσει αργότερα σήμερα την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Γ.Δραγασακης.
10 Μαΐου, 2015 στις 9:52 μμ
bas
«Με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων θα ενημερώσει αργότερα σήμερα την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Γ.Δραγασακης»
Αφού το σκίσαμε το μνημόνιο,γιατί συνεδριάζουν; Για να γνωριστούν καλύτερα;
10 Μαΐου, 2015 στις 10:13 μμ
Πάνος
ΝΕΑ… ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΖΗΤΗΜΑ
Απίστευτος ο Β. Σόιμπλε: «Εγώ είχα πει στον Γ. Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα!»
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113521480
10 Μαΐου, 2015 στις 10:24 μμ
σχολιαστης
Ο Μιχελογιαννάκης ιδρύει εντός του ΣΥΡΙΖΑ την «Υποστηρικτική Λαϊκή Αντιμνημονιακή Τάση». Δεν θέλω γέλια, σε πέντε χρόνια μπορεί να είναι κυβέρνηση.
Απο το ΤΕΧΤ του Protagon
10 Μαΐου, 2015 στις 10:56 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Έγγραφο-βόμβα της γερμανικής καγκελαρίας υποστηρίζει πως οι απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι υπαρκτές και νόμιμες
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/05/10/%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B1/
10 Μαΐου, 2015 στις 11:18 μμ
σχολιαστης
Οι δύο ψυχές του Αλέξη Τσίπρα
http://www.kathimerini.gr/814722/opinion/epikairothta/politikh/oi-dyo-yyxes-toy-ale3h-tsipra
10 Μαΐου, 2015 στις 11:19 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Η NSA είχε ζητήσει από την Γερμανία να κατασκοπεύει την Siemens
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/05/10/%CE%B7-nsa-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84/
10 Μαΐου, 2015 στις 11:44 μμ
aftercrisis
Στέφανος Μάνος, φάουλ.
Στην Ελλάδα (ή αν θέλετε, σε κάποιους Έλληνες) λεφτά υπάρχουν. Πολλά. Κεφάλαια δεν υπάρχουν.
Συσσωρευμένος πλούτος δεν σημαίνει κατανάγκη κεφάλαιο με την έννοια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Συσσωρευμένος πλούτο, πολύ, είχαν και οι Αζτέκοι. Δεν είχαν κεφάλαια, πάντως.
Το κεφάλαιο είναι συσσωρευμένος πλούτος που αναπαράγεται διευρυμένα, αποσπώντας υπεραξία από την εργασία. Οι Έλληνες τοκιστές και σουλατσαδόροι στις Παρθένες Νήσους, οι τετρακοσάρηδες μεζονετούχοι των Βορείων προαστείων και οι τύποι που μετά το 2008 σκουπίζουν τα μεσιτικά γραφεια στο Λονδίνο, είναι το πολύ πολύ «δυνητικοί καπιταλιστές». Στο μέλλον μπορεί. Τώρα είναι ραντιέρηδες και σπιτάδες.
Ένα διακύβευμα είναι άν και πως μπορεί να μεταλλαχθεί αυτός ο πλούτος σε καπιταλιστικά κεφάλαια.
Κανείς Κινέζος, Αμερικάνος, Γαλλογερμανός ή Ρώσος πραγματικός καπιταλιστής δεν είναι τόσο χαζός ώστε να έρθει να «παραχώσει» τα δικά του ενεργά κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν ο κόσμος τόχει τούμπανο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ιδιωτικός πλούτος εκτός καπιταλιστικής κυκλοφορίας.
Καπιταλιστής είναι ο Αμερικάνος, Κινέζος, Ρώσος, Γερμανός. Όχι βλάκας.
10 Μαΐου, 2015 στις 11:50 μμ
aftercrisis
Καπιταλιστής είναι ο Κινέζος και ο Αμερικάνος. Θέλει να αποσπάσει υπεραξία με την εκμετάλλευση ελληνικής εργασίας, να αυγατίσει τα κεφάλαιά του. Όχι να του τα αρπάξουν οι Έλληνες ραντιέρηδες και να τα προσθέσουν στα δικά τους private equities των Κέιμαν και της Γενεύης.
11 Μαΐου, 2015 στις 12:15 πμ
Lavrentij
Μόνο μην πείτε στον Μάνο που βρίσκει η Δανία τα χρήματα για τη flexicurity της γιατί θα πέσει σε βαριά κατάθλιψη.
11 Μαΐου, 2015 στις 12:15 πμ
elias
Ξανά δημοσιεύματα για παράλληλο νόμισμα
http://www.capital.gr/News.asp?id=2301763
11 Μαΐου, 2015 στις 12:31 πμ
aftercrisis
Lavrentij,
στη Δανία και στις γειτονικές χώρες καλλιεργουν Σκανδιναβόδεντρα που παράγουν τον θαυμαστό καρπό. Στην Αυστρία, Σλοβενία, Γαλλία και λοιπές των Άλπεων μαζεύουν το υλικό για τις ασφαλιστικές παροχές κάτω από τις χιονοστιβάδες.
Εμείς μπαζώσαμε τα κοιτάσματα για να χτίσουν (χωρίς άδεια, σε οικόπεδο μαιμού) τις μεζονέτες τους οι νεοαστοί.
Έναε γερός σεισμός μόνο μας σώζει…
11 Μαΐου, 2015 στις 7:16 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Το να μιλάς με βάση αυτή ή το δυσκολότερο να φτιάχνεις ειδική «ιδεολογία», για να προκόψει η χώρα σου, είναι πράγματι «μαγκιά» made in Greece.
«Τους ξέρουμε τους άλλους, εκείνους δηλαδή του καταπιεστές, τους δανειστές μας, τι καπνό φουμάρουν»!
«Μιλούν για λεφτά και δεν σκέφτονται τη δημοκρατία, που γεννήθηκε σε τούτη τη χώρα» (και πέρασε τα τελευταία 100 χρόνια, 8 πραξικοπήματα).
Τα λεφτά λοιπόν και η δημοκρατία, είναι τα ζητούμενα σε τούτο το λαό.
Αν είχαμε πολλά λεφτά, δεν πιστεύω να πολυνοιαζόμασταν για τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Αν υπήρχε πραγματική δημοκρατία, η δίκαιη φορολογία, μα προπαντός τα ανισόποσα εισοδήματα, δεν θα χρειάζονταν τα δεκανίκια του κράτους, για να έχουν μια καλύτερη (της σημερινής) κοινωνική ισοπολιτεία.
Τελικά σε τούτη τη χώρα, από τη μια έγινε «ιδεολογία» (από τους ριγμένους) η «λίστα Λαγκάρντ», που όταν πληρώσουν οι συνένοχοι της τα χρωστούμενα, μονομιάς θα βρούμε ως ενωμένη Ελλάδα χρήματα, ενώ παράλληλα θ’ αποκτήσουμε και δημοκρατική οικονομία, μια κι όλοι θα είναι εθελοντές (σύμφωνα με τη δήλωση του Τσίπρα), σωστοί πατριώτες στην συνεισφορά ( ανάλογα με τις δυνατότητες του καθ’ ενός), στην οικονομική ανόρθωση της χώρας μας.
Το ζήτημα λοιπόν του χρέους είναι πολιτική «ιδεολογία» ή ψυχοτροπισμός; Κι επειδή για ψυχική μας ανισορροπία έχει μιλήσει με ειδικά κεφάλαια η Εκκλησία, δίπλα στη δημοκρατία μπήκε και η Ορθόδοξη πίστη. Ο Σύριζα λοιπόν έφτιαξε το σύνδρομο του «πονηρού και δυστυχισμένου Καραγκιόζη». Του χρόνια ταλαίπωρου και του χρόνια διαμαρτυρόμενου, για την μιζέρια, την φτώχια, την υποταγή, αλλά και την υπερηφάνεια του ομπρός στον αφέντη. Με αυτή λοιπόν τη λαϊκή φιγούρα πορευόμαστε να πάρουμε χρήματα και να μας έρθουν επενδύσεις, που όμως δεν πρέπει να έχουν μέσα τους το σπέρμα των αντιδημοκρατικών πηγών τους. Δηλαδή να μην έχουν καταπιέσει τους μαύρους, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους μετανάστες, να μην έχουν βιάσει τη φύση, να μην έχουν υποτάξει λαούς και να μην έχουν συμμετάσχει σε ένοπλες επεμβάσεις. Να είναι δηλαδή μια «tabula rasa» καπιταλιστών, που να έχουν αναδυθεί από τα οδοφράγματα του Παρισιού, το αντάρτικο της Αμαζονίας και της Ινδοκίνας, που να λειτουργούν με κανόνες «fair trade» και προπαντός ν’ αναγνωρίζουν, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι εμπορική παγίδα και οικονομική πλεκτάνη, αλλά η βασική αρχή μιας κοινωνίας, που η εργασία θα είναι κατάντια και ντροπή, που οδηγεί στον ταξικό διαχωρισμό.
Βάλτε τα όλα αυτά στο μπλέντερ. Μετά το ανακάτεμα θα ξεχωρίσει η χθεσινή δήλωση του Κουτσούμπα. Την ώρα που οι λαοί θυμούνται την 70χρονη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί του ολοκληρωτισμού, κάποιοι άλλοι, που θέλουν να λέγονται αριστεροί εκσυγχρονιστές, αγωνίζονται να νομιμοποιηθεί η φούντα!
Με δυό λόγια ο αριστερός ψυχοτροπισμός είναι απύθμενος. Ανακαλύπτει κενά στην ιδεολογία του και τα συμπληρώνει για να ‘χει ο καθείς εξ ημών αφορμές για να περνάει η ώρα μας. Γιατί η χώρα είναι μια απέραντη «Παράσταση Σκιών». Μια συνεχής αναδιανομή πράξεων, ανάμεσα στις κλασικές φιγούρες της παραγκοπαρέας.
» Ο Μέγας Αλέξανδρος και τα καταραμένο φίδι».
Ο καραγκιόζης επικαλείται την Παναγιά για βοήθεια με την παρακάτω ατάκα: Ω Παναγιά μου Δέσποινα βοήθα, έξελθε κατηραμένε όφι έξω να μην σε εξέλθω εγώ. Το φίδι βγαίνει και πλησιάζει τον ήρωα. Πρόσεχε, του λέει ο καραγκιόζης, θα σε σκοτώσω, γιατί πέρασες την κόκκινη γραμμή που είχα βάλλει για να κρατάω τον αντιεξουσιαστικό μου θυμό!
11 Μαΐου, 2015 στις 7:34 πμ
Πάνος
Νέο… bullying από Σόιμπλε και Eurogroup για το πλεόνασμα
Νικόλ Λειβαδάρη
Δεκαπέντε ημέρες μετά το πολιτικό bullying της Λετονίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάθεται ξανά στο τραπέζι ενός ακόμη Eurogroup «καθοριστικής» έως «δραματικής» σημασίας. Στην πραγματικότητα όμως, ούτε αυτό θα είναι το τελευταίο Eurogroup της ελληνικής κρίσης, ούτε πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε «δραματική» απόφαση και ανατροπή σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, από Αθήνα και Βρυξέλλες, εκείνο που αναμένεται στο σημερινό Eurogroup είναι μια, «χαμηλότονη», κατά κοινοτικούς παράγοντες, «δήλωση προόδου» που θα δώσει μια χρηματοδοτική ανάσα στην Ελλάδα – ανάσα, η οποία μεταφράζεται σε μια απόφαση της ΕΚΤ στη μεθαυριανή της συνεδρίαση για ομαλή παράταση της χρηματοδότησης μέσω ELA, χωρίς haircut των ελληνικών ομολόγων.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ουδέν δραματικό αναμένεται και αύριο, 12 Μαΐου: Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει κανονικά την δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από εκεί και πέρα όλο το βάρος στη – δύσκολη – διαπραγμάτευση θα πέσει στο επόμενο 20ήμερο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Πρόκειται, δε, για μια συμφωνία που δεν μπορεί να βασιστεί ούτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ούτε σε… κοπτοραπτική μέτρων, αλλά θα απαιτήσει «ισχυρή δόση πολιτικής βούλησης», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός παράγοντας.
«Αυτή την πολιτική βούληση δεν την ζητάμε από το Eurogroup – το Eurogroup απέδειξε, και στην τελευταία του συνεδρίαση, ότι δεν θεωρεί εαυτόν πολιτικό όργανο και θεσμό», λέει με νόημα ο ίδιος παράγοντας, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανοιχτή γραμμή και τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που έχει ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το ίδιο στίγμα έδωσαν χθες, μετά την επτάωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, και πηγές του Μαξίμου τονίζοντας ότι η Αθήνα προσδοκά από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup «να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις» καθώς «και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η επίκληση της «Δημοκρατίας» και της «λαϊκής εντολής» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο κυβερνητικό συμβούλιο είναι κι ένα ακόμη μήνυμα προς εταίρους και πιστωτές για την ανάγκη πολιτικής υπέρβασης του χάσματος που εξακολουθεί να αποτυπώνεται στην διαπραγμάτευση.
Κομβική παράμετρος στο χάσμα αυτό είναι η νέα… υπερβολική δόση λιτότητας που βάζουν στο τραπέζι οι πιστωτές, αξιώνοντας και πάλι θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαπραγματευτικό μέτωπο, οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ βάζουν ξανά τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από το 2% – γεγονός, που σημαίνει μέτρα ανάμεσα στα 7 και τα 8 δις ευρώ για εφέτος και το 2016. «Δεν μιλάμε για λιτότητα, μιλάμε για ανελέητη ασφυξία», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση για τις αξιώσεις που εγείρονται τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group.
Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο δείχνουν ότι η πίεση αυτή έχει διπλή αφετηρία: Αφ’ ενός τις κινήσεις τακτικής προκειμένου να πιεστεί η Ελλάδα για τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις και, αφ’ ετέρου, τη σταθερή απόκλιση, έως και διάσταση, θέσεων στις «συνιστώσες» των πιστωτών.
Το ποια από αυτές τις «συνιστώσες» θα επιβληθεί τελικά θα κρίνει και το εάν θα υπάρξει η πολιτική βούληση υπέρβασης που επιζητεί η ελληνική πλευρά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ξανά το τελευταίο διήμερο το στίγμα των «γερακιών» προκαλώντας, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα να… πάει σε δημοψήφισμα και ανασύροντας, από το πουθενά, κίνδυνο «ξαφνικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας – γεγονός που, σύμφωνα με το Bloomberg, φέρεται να ενόχλησε και την Γερμανίδα καγκελάριο.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Μέρκελ – κατά την ίδια πηγή – δέχεται ισχυρές εσωκομματικές πιέσεις να αλλάξει στάση και να στηρίξει ακόμη κι ένα Grexit και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι στο τέλος, το εσωτερικό πολιτικό κόστος θα μετρήσει λιγότερο για την καγκελάριο, από ότι το, νεοφυές, όραμα της ευρωπαϊκής της υστεροφημίας.
Έτσι κι αλλιώς, οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών παραμένουν επικεντρωμένες στη …δοσολογία της λιτότητας και όχι στην ουσία της «πολιτικής συνταγής» – μια πραγματικότητα, που θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από μία συνεδρίαση του Eurogroup κι έναν μήνα διαπραγμάτευσης για να αλλάξει.
* Στη σημειολογία, πάντως, της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ο, «ενοχλητικός» για αρκετούς ομολόγους του, Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι παρών χωρίς να συνοδεύεται ούτε από τον αναπληρωτή του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ούτε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Μαζί του θα είναι μόνον ο – συμπαθής, κατά γενική ομολογία στους εταίρους – πρόεδρος του ΣΟΕ και υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης…
http://tvxs.gr/news/ellada/neo%E2%80%A6-bullying-apo-soimple-kai-eurogroup-gia-pleonasma
11 Μαΐου, 2015 στις 7:35 πμ
Πάνος
Το φιάσκο πλησιάζει με γοργά βήματα…
11 Μαΐου, 2015 στις 7:39 πμ
Πάνος
Michail Ignatiou @mignatiou
Δεν ησυχάζουν οι Γερμανοί: Σενάριο παράλληλου νομίσματος Geuro http://wp.me/p3kVLZ-fVA
11 Μαΐου, 2015 στις 9:09 πμ
PROJECT ANTISYSTEM
Ο κόσμος των αγορών και ενα πολυ αποκαλυπτικο γραφημα
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/05/11/%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB/
11 Μαΐου, 2015 στις 9:27 πμ
Πάνος
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές: «Συμφωνία μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής»
Επειτα από 7 ώρες, ολοκληρώθηκε χθες λίγο πριν τις 8 το βράδυ η μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου όπου συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους δανειστές να καταγραφεί μια θετική γνώμη της ευρωομάδας για την πρόοδο της οικονομίας και των συζητήσεων που γίνονται προκειμένου να επέλθει συμφωνία.
Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που θέτει η λαϊκή εντολή που πήρε η νέα κυβέρνηση, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και μ’ αυτή θα προχωρήσει». Πιθανότερο είναι πλέον το σενάριο ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης ρήξη με τους δανειστές.
Στην συνεδρίαση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Υπουργούς, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα και προσθέτουν ότι ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γ. Χουλιαράκη.
Στη συνεδρίαση αυτή, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.
Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.
Στο σημερινό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.
Θετικό μήνυμα και από τον Π.Καμμένο
Εξάλλου, αισιόδοξος για το αυριανό Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί τη λαϊκή εντολή που πήρε στις τελευταίες εκλογές, ενωμένη και αποφασισμένη. Έτσι θα πάμε στο Eurogroup τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή λύση. Είμαι αισιόδοξος», είπε ο Πάνος Καμμένος.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113521356
11 Μαΐου, 2015 στις 10:12 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Αν ήταν εξηγημένοι οι Γάλλοι ξενοδόχοι κι εστιάτορες, αν είχαν στοιχειώδη ευγένεια, έπρεπε να στείλουν στον Τσίπρα ένα μεγάλο ευχαριστώ, που τους βοηθάει πλουσιοπάροχα η ελληνική κυβέρνηση και πληρώνει και με το παραπάνω την 65μελή ελληνική αντιπροσωπεία, να τρώει να κοιμάται και να περνάει «παριζιάνικα» στις συνομιλίες που κάνει εκεί στην Εσπερία με τους Θεσμούς.
Αντί να είναι εδώ αυτοί οι πουλημένοι και να τριγυρνούν στα υπουργεία μας, αναγκάζοντας εμάς να τους δείχνουμε τα κιτάπια και να τρώνε τα βρωμερά σκουλήκια της νεοφιλελεύθερης αντίληψης στα εστιατόριά μας, εμείς το υπερήφανο έθνος, επειδή είμαστε ΧL σε όλα μας, πληρώνουμε εκεί στην ξενιτιά τη διαμονή μας και έτσι ενώ μας στοιχίζει η διαπραγμάτευση μερικά εκατομ. περισσότερο, έχουμε το κούτελό μας καθαρό, από τις ξένες «καταλήψεις» εντός της επικράτειάς μας.
Αυτό πάει να πει εθνική υπερηφάνεια!
11 Μαΐου, 2015 στις 10:38 πμ
Πάνος
Δημοσκόπηση Rass: ΣΥΡΙΖΑ 38,3% – Νέα Δημοκρατία 20,4%
Την μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου καταγράφει μία ακόμη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον κυριακάτικο Τύπο.
Στην έρευνα της Rass που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Το Παρόν και στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου οι πολίτες που συμμετείχαν έδωσαν τα εξής ποσοστά στα κόμματα:
ΣΥΡΙΖΑ 38,3%
Νέα Δημοκρατία 20,4%
Ποτάμι 6,3%
ΚΚΕ 5,1%
ΑΝΕΛ 4,5%
Χρυσή Αυγή 4,4%
ΠΑΣΟΚ 3,5%
Λοιπά/ΔΞ-ΔΑ/Αδιευκρίνιστη ψήφος 17,5%
Από τις ερωτήσεις που έθεσε η εταιρεία στους συμμετέχοντες, προέκυψαν επίσης τα εξής ποσοστά:
68,9% λέει ναι στον Τσίπρα
73,3% εμπιστεύεται τον Βαρουφάκη
57,4% πιστεύει ότι τα πράματα σήμερα θα ήταν χειρότερα αν στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε επικρατήσει η ΝΔ
70,8% θεωρεί ότι οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν καθεστώς ασφυξίας στην Ελλάδα
69,8% πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει τις προεκλογικές τις θέσεις, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω του δυσμενούς κλίματος που έχουν δημιουργήσει οι δανειστές
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113521362
11 Μαΐου, 2015 στις 10:41 πμ
Πάνος
Eurobank: Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί επιτυχώς, το χαμένο έδαφος μπορεί να ανακτηθεί
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113519850
11 Μαΐου, 2015 στις 10:51 πμ
δεξιος
Το δούλεμα συνεχίζεται και μένει να δούμε για πόσο καιρό.
11 Μαΐου, 2015 στις 10:56 πμ
xberliner
«το χαμένο έδαφος μπορεί να ανακτηθεί»
Σε πόσα τέρμινα;
11 Μαΐου, 2015 στις 10:57 πμ
physicist
… 73.3% εμπιστεύεται τον Βαρουφάκη.
Σόρρυ, παίδες, αλλά μόλις πριν λίγε μέρες, στο «Ενδεικτικό» που δόθηκε στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, ο Βαρουφάκης είχε πάρει κάτω απ’ τη βάση ή γύρω σ’ αυτήν, και τα ποσοστά έγκρισης των χειρισμών του ήταν πάνω-κάτω στο 50%. Δεν αλλάζει ένα ποσοτό κατά το ήμισυ του (50% + 25% περίπου) μέσα σε δύο εβδομάδες. Είναι πρόδηλο ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι για τα πανηγύρια, κι αναρωτιέμαι για ποιο λόγο ασχολούμαστε διαρκώς μαζί τους.
Ορισμένα πράγματα είναι προφανή με την κοινή λογική: ότι π.χ. οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους θέλουν την παραμονή στο Ευρώ και τη σύναψη συμφωνίας, κάτι που το δήλωσαν και επισήμως με την ψήφο τους στις εκλογές. Τι εξυπηρετούν αυτές οι ανά εβδομάδα σφυγμομετρήσεις όταν τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο πρόχειρα γίνονται;
Τέλος, αν δω την φρασεολογία των απαντήσεων γίνεται προφανές πόσο μερολητική ήταν η ίδια η σφυγμομέτρηση. Δεν ρωτάς τον άλλον «πιστεύετε ότι οι δανειστές προσπαθούν να επιβάλουν καθεστώς ασφυξίας στην Ελλάδα», για όνομα!
11 Μαΐου, 2015 στις 11:00 πμ
δεξιος
Σπάνε τα κεφάλια τους οι αναλυτές για να καταλάβουν τη μεγαλοφυή τακτική του σύριζα αλλά δεν το έχουν κατορθώσει ακόμη.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=40957
11 Μαΐου, 2015 στις 11:00 πμ
physicist
Τι είναι, επιτέλους, αυτή η σαχλαμάρα του κάθε πικραμένου να θέλει να βγάλει φωτογραφία με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες με τα κόκκινα γάντια και τις υψωμένες γροθιές; Δεν έχουν πλέον αίσθηση του γελοίου αυτοί οι άνθρωποι;
11 Μαΐου, 2015 στις 11:02 πμ
Πάνος
Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση
«Η κυβέρνηση έχει κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών», υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο».
Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης».
Χρειαζόμαστε -επισήμανε- ο υπουργός Οικονομικών, πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, μετατόπιση των βαρών της κρίσης από τους ώμους των πολλών σε εκείνους που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος.
Τέλος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την άμεση χαλάρωση της ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η λύση να δοθεί τις επόμενες ημέρες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113521848
11 Μαΐου, 2015 στις 11:04 πμ
xberliner
«για να καταλάβουν τη μεγαλοφυή τακτική του σύριζα»
Δεν έχει κάτι να καταλάβεις. Πολύ απλά δεν υπάρχει.
11 Μαΐου, 2015 στις 1:54 μμ
aftercrisis
Καθαρίστριες και …καθαρίστριες.
Με τις ανέκαθεν επισφαλείς καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα κανείς δεν θέλει να βγεί φωτογραφία. Φορούν μαύρα γάντια, πενθούν.
Στο κράτος των μαχαραγιάδων, τους κρύβουν τους ραγιάδες για να λάμπει μόνον η δόξα των ομόθρησκων και πιστών του διαχρονικού και διακομματικού μαχαραγιά.
11 Μαΐου, 2015 στις 2:00 μμ
aftercrisis
Μιχάλης Μιχελής,
Να μην ανησυχούμε: ξοδεύουμε κάτι παραπάνω, αλλά αισθανόμαστε «εθνικά υπερήφανοι».
Προσφέρουμε – όπως πρέπει – την εμπειρία των αξιοπρεπών πολυτελών γαλλικών εστιατορίων στους «δικούς μας σοφούς». Στους τύπους που τρώνε ακόμη βαλανίδια, προσφέραμε για τη δουλειά τους, όπως τους αρμοζει, πάρκιγκ ξενοδοχείων.
Ακους εκεί να θέλει ο …Ινδός να μπεί στα ένδοξα Υπουργεία μας και να δει τα κιτάπια !
Στην Καλκούτα να πάει, να βρεί τα άπλυτα στο …Ίδρυμα της Μητέρας Τερέζας…
11 Μαΐου, 2015 στις 2:32 μμ
bas
Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες με σφιγμένες τις γροθιές και αναμεσά τους ο Κατρούγκαλος (12%). Φοβερή σκηνή, βούρκωσα.
11 Μαΐου, 2015 στις 7:18 μμ
Πάνος
Ετσι πάνε αυτά. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι 46 προσλήψεις του υφυπουργού Παιδείας Σκρέκα, κατά τη δίμηνη υφυπουργεία του (αναλογικά, κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες προσλήψεις κομματόσκυλων / συγγενών / φίλων του ΝΔΣΟΚ) δεν θα υπήρχε ανάγκη να απολυθούν οι καθαρίστριες in the first place κι έτσι δεν θα πληγωνόταν τώρα βάναυσα η υψηλή αισθητική τόσων εβαίσθητων καρδιών… 😉
11 Μαΐου, 2015 στις 7:26 μμ
Ενη
Μαΐου 10, 2015 στις 1:14 μμ
σχολιαστης
ΟΙ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 80 δισ. ευρώ χάθηκαν στον βωμό της αβεβαιότητας και των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων
Αυτο ειναι το ρεζουμέ, Αλεξη. Ολα τα αλλα ειναι απλα «περιτυλιγματα»
Οι παρατες στη Μοσχα δεν μας εντυπωσιαζουν καθυλου, Αλεξη μας. Και ο Πουτιν τη δουλεια του κανει, και σε «χρησιμοποει» ως «πιονι» στη σκακιερα του. Αν αυτο σε κανει υπερηφανο………..
11 Μαΐου, 2015 στις 7:43 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Δεν πρέπει να υπάρχει χαιρεκακία εκ μέρους μας στην «Καλύβα», για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, καθ’ ότι ανεξάρτητα από τα πολιτικά/επικοινωνιακά παιγνίδια που παίχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συγκεκριμένες εργαζόμενες, στις καταλήψεις, διαμαρτυρίες τους, επεμβάσεις των ΜΑΤ, λογομαχία για τη χρησιμότητα τους κλπ. έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, ανεξάρτητα αν αυτό αφορά το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Δυστυχώς στον ιδιωτικό τομέα, ή έλλειψη κοινωνικής προστασίας έχει κάνει τον κάθε εργάτη κι υπάλληλο, μοναχικό μονομάχο, που συνήθως όλα στρέφονται εις βάρος του κι έτσι άθελά του γίνεται και κατήγορος των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το δημόσιο πρέπει να είναι μια προνομιούχος ευκαιρία για απασχόληση, μια κι έχει την εξασφάλιση της μονιμότητας, που πρέπει να το πληρώνουμε αγόγγυστα.
Το κράτος οφείλει λοιπόν να εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες, που να μην αυτοσυντηρείται ο δημόσιο τομέας, μόνο από τους φόρους μας.
Το θέμα είναι λοιπόν τώρα, με την επαναφορά στην εργασία των καθαριστριών ή των υπαλλήλων της ΕΡΤ, που θα βρεθούν τα χρήματα, μια κι είμαστε σε μια περίοδο σφιχτών οικονομικών, για να πληρωθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι.
Ανάρτησα λοιπόν το σχόλιο, για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που πληρώνουμε για την πολυμελή αντιπροσωπεία μας στο εξωτερικό (στις συνομιλίες μας με τους θεσμούς), για να δείξω την αμετροέπεια και την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, μια κι ενθυμούμαι ότι ο Βαρουφάκης, στην αρχή της υπουργικής του θητείας, είχε πει ότι μπορεί στο λιτό μας κυβερνητικό βίο, να έχουμε λιγότερους συμβούλους και λιγότερα έξοδα παραστάσεων, για να καλυφθούν οι μισθοί των καθαριστριών.
Όταν λοιπόν πληρώνεις ένα σκασμό λεφτά χωρίς λόγο εκεί, επειδή είσαι κομπλεξικός και δεν θέλεις να δείχνεις την υποτιθέμενη δουλικότητα στους συνομιλητές σου εντός της Ελλάδας, πουλώντας δήθεν εθνική υπερηφάνεια κλπ. κάπου ξεχειλίζει η αγανάκτηση όλων εκείνων, που προβληματίζονται να βγάλουν ακόμα κι αστικό εισιτήριο, ενώ από την άλλη μερικοί πουλάνε αριστεριλίκι, δηλώνοντας (όπως ο Βαρουφάκης), ότι οι καθαρίστριες ήταν μια μεγάλη νίκη της εργατικής πρωτοπορίας εναντίον των δανειστών.
Δηλαδή Γιάνης κερνάει και Γιάνης πίνει με βερεσέ, από τα δανεικά;
11 Μαΐου, 2015 στις 8:06 μμ
nikiplos
Ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα, αλλά παρωχημένος πλέον Μάνος, συνεχίζει να πετάει ρουκέτες από καιρόν εις καιρόν, συχνά αλληλοαναιρούμενες, χωρίς να μας εξηγεί στην τελευταία του τέτοια, εφόσον δηλαδή είναι κουραφέξαλα οι εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές συμβάσεις:
α. Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες με τις χαλαρότερες συμβάσεις εργασίας και τις πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Λιθουανία) δεν έχουν προσελκύσει σήμερα ούτε ένα επενδυτικό ευρώ? Γιατί το «πολωνικό θαύμα» αποδείχτηκε ότι κρατάει μόνο τρεις ημέρες? Που είναι και δεν έχουν κεφάλαια όλοι αυτοί (επενδυτικά εννοώ). Μήπως είναι απολίτιστοι? Δεν έχουν το δικό μας know how? Σκέτο ανέκδοτο αν μιλάμε για Ρουμάνους, Λιθουανούς και Πολωνούς. Η Βουλγαρία και η Αλβανία δεν υπολείπονται σε know how από το Γκρίς…
β. Πως γίνεται και όλοι αυτοί που ευαγγελίζονται τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα να διορίζουν μέχρι και το 10 ανήψι τους, ακόμη κι αν είναι καρατενεκές ξεγάνωτος στο Δημόσιο? Τι σόϊ νεοφιλελεύθεροι είναι εκείνοι που όταν εκλέγονται διορίζουν την μάνα τους και τον πατέρα τους στο δημόσιο κορβανά? Σαφώς θα πρόκειται για κρυπτοκομμουνιστάς… 🙂
γ. Πως είναι δυνατόν ένας νέος 25 ετών με πτυχίο να κάτσει να διαβάζει μερόνυχτα, να εξειδικευτεί σε κάτι πολύ ειδικό (πχ LTG Siemens) και ύστερα να ψάχνει για εργασία? Πως θα έχουμε δηλαδή εξειδικευμένη εργασία, αν δεν διασφαλίζεται με κάποιον τρόπο η «επένδυση» του υποψήφιου εργαζομένου? Αυτό το ξέρουν και οι Ρέγγες στη Δύση για αυτό και καθόλου χαλαρές συμβάσεις εργασίας δεν έχουν. Μπορεί να μην έχουν συλλογικές (αυτό κι αν είναι άλλο ανέκδοτο), όμως συμβάσεις εργασίας τύπου «κτυπάω το κουδούνι το πρωϊ κι αν έχει δουλειά εργάζομαι» που ευαγγελίζεται ο Στέφανος Μάνος και οι συν αυτώ για τη χώρα μας, δεν έχουν, δεν είχαν ούτε και θα έχουν… ούτε κατά διάννοια… Οι νεοφιλελεύθεροι Άγγλοι του Μέητζορ με πλήρωναν για να εκπαιδεύομαι και μου φαινόταν παράξενο αυτό, κάποτε πριν πολλά χρόνια…
11 Μαΐου, 2015 στις 8:08 μμ
nikiplos
Πάνος (Μαΐου 11, 2015 στις 7:18 μμ) ++++!!!
11 Μαΐου, 2015 στις 8:42 μμ
Πάνος
Nikos Arapakis
Δεν ξέρω αν είμαι μεγαλόψυχος, που μάλλον δεν είμαι, αλλά χαίρομαι με την επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Κι ας είμαι σε χειρότερη θέση από αυτές. Ανθρώπινο, θέλω να πιστεύω. Όσο για το τριπάκι «ναι, αλλά για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα δε λέτε τίποτα», δεν με αφορά. Αυτός ο γελοίος κοινωνικός δαρβινισμός που επιβάλλει να χαιρόμαστε μόνο για το τομάρι μας και να αναθεματίζουμε όταν τα καλά νέα δεν μας αφορούν, δεν είναι του γούστου μου. Κι όσοι προσπαθούν να καμουφλάρουν το μισανθρωπισμό τους με ιδεολογικά ψιμύθια θα πρέπει να ντρέπονται.
11 Μαΐου, 2015 στις 8:45 μμ
σχολιαστης
Ρε μπράβο!
11 Μαΐου, 2015 στις 9:11 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Παλια λεγαν θα τα καψω τα ρημαδια τωρα…..
Τι είπε ο Τρικαλινός που πέταξε τα χρήματα στο ποτάμι
http://tvxs.gr/news/ellada/ti-eipe-o-trikalinos-poy-petakse-ta-xrimata-sto-potami
11 Μαΐου, 2015 στις 9:55 μμ
bas
«Ετσι πάνε αυτά. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι 46 προσλήψεις του υφυπουργού Παιδείας Σκρέκα, κατά τη δίμηνη υφυπουργεία του (αναλογικά, κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες προσλήψεις κομματόσκυλων / συγγενών / φίλων του ΝΔΣΟΚ) δεν θα υπήρχε ανάγκη να απολυθούν οι καθαρίστριες in the first place κι έτσι δεν θα πληγωνόταν τώρα βάναυσα η υψηλή αισθητική τόσων εβαίσθητων καρδιών…»
Περασμένα ξεχασμένα. Τώρα ήρθε ο Σύριζα μακριά από τέτοιες πρακτικές του διορισμού των «δικών μας παιδιών.» Δεν κοιτάμε πίσω στον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία. Τώρα έχει Σύριζα, αξιοκρατία, ευπρέπεια και κυρίως ΕΛΠΙΔΑ.
11 Μαΐου, 2015 στις 10:02 μμ
bas
«Αυτός ο γελοίος κοινωνικός δαρβινισμός που επιβάλλει να χαιρόμαστε μόνο για το τομάρι μας και να αναθεματίζουμε όταν τα καλά νέα δεν μας αφορούν, δεν είναι του γούστου μου.»
Ας μας πει το παλληκάρι πως ανέχεται να υπάρχουν άχρηστοι κηφήνες στο δημόσιο, 23.000 οργανισμοί που οι περισσότεροι είναι για να βολεύουν τους ημέτερους και να χρηματοδοτούνται απ’ τους φόρους του;
Και μια ερώτηση προς τον Nikiplos που έζησε (όπως λέει ) χρόνια στο εξωτερικό: Ας μας πει αν γνωρίζει την διαφορά στους μισθούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
11 Μαΐου, 2015 στις 10:13 μμ
bas
11 Μαΐου, 2015 στις 10:21 μμ
Πάνος
Νομίζω ότι είναι 123.000 οι οργανισμοί και χάθηκε ο μπροστινός άσσος.
11 Μαΐου, 2015 στις 10:27 μμ
Πάνος
νικι,
το σχόλιό σου περί Μάνου (8.06 μμ) κάνει μεγάλο σουξέ στο φ/μπ.
11 Μαΐου, 2015 στις 10:31 μμ
bas
«Νομίζω ότι είναι 123.000 οι οργανισμοί και χάθηκε ο μπροστινός άσσος.»
Καλό το -ειρωνικό πλην έξυπνο- σχόλιό σου αλλά κοίτα αν θές εδώ στο σχόλιο της Ενη. Τα λέει όλα.
https://panosz.wordpress.com/2011/05/21/sxoliasths-klanei-o-pethamenos/
11 Μαΐου, 2015 στις 10:31 μμ
physicist
Fingers crossed, λοιπόν. (Τη φωτογραφία κοιτάτε, το κείμενο λέει τα γνωστά και είναι και σε τευτονική διάλεκτο, ύπαγε οπίσω μου σατανά …)
http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-05/griechenland-euro-gruppe-reformen-referendum
11 Μαΐου, 2015 στις 10:46 μμ
δεξιος
Άλλο σχεδιασμό είχε ο Τσίπρας για το δημοψήφισμα και αλλιώς πάνε τα πράγματα.
Το δημοψήφισμα θα ήταν η μέθοδος για να ξεφύγει από την προεκλογική υποσχεσιολογία.Το σχέδιο ήταν να φθάσει ως το καλοκαίρι χωρίς να πάρει κανένα μέτρο με το «πρόγραμμα – γέφυρα» χρηματοδοτούμενος από την πίσω πόρτα της ΕΚΤ.Εκεί,άφθαρτος ακόμη θα υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο που δεν θα λεγόταν έτσι και θα περιείχε εκτός από μέτρα και αναδιάρθρωση του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του 2012 και αυτή η συμφωνία,η τελική θα πήγαινε για έγκριση σε δημοψήφισμα.Θα είχε πολλά άλλοθι για να καταπιεί ο κόσμος τα μέτρα και ο ίδιος να απαλλαγεί από την κατηγορία ότι ήταν ένας ακόμη «λεφτά υπάρχουν».
Το πρόβλημα όμως που προέκυψε είναι ότι οι δανειστές απαιτούν πρώτα να κλείσει το υπάρχον μνημόνιο – με μέτρα φυσικά – και μετά να συζητήσουν το επόμενο μνημόνιο που ασφαλώς θα έχει άλλα μέτρα.Χωρίς κλείσιμο του νυν μνημονίου δεν υπάρχει επόμενο μνημόνιο.Επομένως για ποιο από τα δύο θα πάει σε δημοψήφισμα;
11 Μαΐου, 2015 στις 10:49 μμ
δεξιος
Η πρώτη κοινή συγκέντρωση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού κατά του Μπαλτά.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231406902
11 Μαΐου, 2015 στις 10:56 μμ
physicist
Δεξιέ, αν ήμουν στην Ελλάδα θα κατέβαινα στη διαμαρτυρία αύριο στη Βουλή. Τούτου λεχθέντος, είναι ντροπή να παριστάνουν τις υγιείς δυνάμεις στην Παιδεία ο Κ. Αρβανιτόπουλος και ο Α. Λοβέρδος. Έλεος, μ’ αυτά και μ’ αυτά χάνουν την αξιοπιστία τους όσοι τους δέχονται στην ομάδα.
11 Μαΐου, 2015 στις 11:17 μμ
aftercrisis
Όταν ο ένας παίκτης μπλοφάρει σε πράσινο τραπέζι με 3 παίκτες (κυβέρνηση, εταίροι, Έλληνες πολίτες), κινδυνεύει να «φάει» αντι-μπλόφα και απο τους 2 «απέναντι» ταυτόχρονα. Και τότε, game over.
«Εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, άν θα κάνει η κυβέρνηση δημοψηφισμα, δικαίωμά της, καταλήγουν στις Βρυξέλλες»
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231406897
11 Μαΐου, 2015 στις 11:28 μμ
aftercrisis
Εκτός από το να μη γίνει κατά λάθος «ατύχημα», πάντα έχουμε κάποιοι την ευαιθησία μη ξεφτιλιστεί εντελώς με τα κουλουβάχατα και τα αμπλαούμπλικα των «απρογραμμάτιστων», αυτό που, καλώς ή κακώς, καάποιοι είχαμε συνηθίσει να εκτιμούμε και να περιφρουρούμε ως «φωτισμένη αριστερά», «δυτικό μαρξισμό», «συνδυασμό ορθολογισμού και ριζοσπαστισμού» κτλ.
Ξέρω πως για πολλούς (πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, π.χ. ο Πάνος και ο δεξιός), αυτό δεν σημαίνει τίποτε, είναι πια αέρας κοπανιστός. Μπορεί να έχουν τελικά δίκιο, μπορεί όχι. Δεν θα το συζητήσουμε τώρα, δεν έχει νόημα, καθένας ας κρατήσει τα επιχειρήματά του για άλλη ώρα.
Το μόνο που μπορώ να τους πω είναι να συμπαθούν (τολμώ να πω και να συγχωρούν) όσους θέτουμε ΚΑΙ αυτή την παράμετρο του προβλήματος. Πιστεύω πως το κάνουν, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι δικαίωμά μας. Για τους πολίτες είναι αναφαίρετο, πρέπει να είναι.
12 Μαΐου, 2015 στις 1:34 πμ
δεξιος
Φυσικά και είναι δικαίωμά σου Άφτερ.Ομως είσαι σίγουρος ότι αυτό το πράγμα (δυτικός μαρξισμός,φωτισμένη αριστερά) κλπ είναι στον σύριζα;
12 Μαΐου, 2015 στις 8:15 πμ
Μιχάλης Μιχελής
@ δεξιέ
Είναι λάθος να βάζουμε σε γεωγραφικές συντεταγμένες τον μετά-μαρξισμό, την αυτοδιαχείριση, τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της ολιστικής οικονομίας, που στηρίζεται σε νέες ιδέες και συμπεριλαμβάνει συμπυκνωμένα, την οικονομική δημοκρατία και την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή τη σχέση ανθρώπου και φύσης, ως βασικό παράγοντα της κοινωνικής εξέλιξης.
Τέτοιες καινοτόμες ιδέες, που έχουν δώσει και σ’ εμένα την ώθηση να οραματίζομαι ένα διαφορετικό κόσμο, που φυσικά επί του πρακτικού δεν θα τον βιώσω, μια και όλα τούτα κάποτε (κι ίσως εξ ανάγκης), θα μπουν σε πλειοψηφική τροχιά, στο απώτερο μέλλον.
Ο μαρξισμός λοιπόν ήταν μια αναντίρρητη ιστορική ανατροπή της συντηρητικής σκέψης, για καμιά 80 χρόνια, από τότε που εμφανίστηκε (1880), ενώ στην πορεία της ακμής του, δέχτηκε δογματικές προσθαφαιρέσεις από διαφόρους αναλυτές και πολιτικούς σπεκουλαδόρους, που ερμήνευσαν την οικονομική αντίληψη του μαρξισμού, με τους δικούς τους κοντόθωρους κανόνες.
Το ζήτημα είναι, ότι ο μαρξισμός μας τελείωσε, όχι επειδή ήταν λάθος, αλλά γιατί ξεπεράστηκε από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην εξέλιξη των ανθρωπίνων σκέψεων και από τις ριζοσπαστικές αναλύσεις, στον τρόπο μιας καλύτερης διαχείρισης, στο κράτος και στην κοινωνία.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, όλα αυτά μεταφέρθηκαν στο μυαλό των ντόπιων με τη λογική των γεωγραφικών συντεταγμένων. Οι Ρώσοι καλοί για την κομμουνιστική αντίληψη, οι Αμερικάνοι (και οι παραφυάδες τους) κακοί, ενώ ό,τιδήποτε καινούργιο στην αριστερή αντίληψη, που έδινε μια διαφορετική ανάλυση κι επιδίωξη, θεωρήθηκε λανθασμένα «δυτικός μαρξισμός», προσπαθώντας και πάλι να δείξει η παθολογική ευρωλαγνεία μας, ότι η εκσυγχρονιστική αντίληψη πάντα έχει για μήτρα της τη Δύση, επειδή αυτή και μόνο αυτή, έχει την ευχέρεια να είναι πιο ανοικτομάτα, από τη δεσποτική και μοιρολατρική ανατολή.
Ο Σύριζα λοιπόν σε όλα αυτά που πρεσβεύει, είναι ένας αχταρμάς παρελθοντολογίας και κομφορμισμών, στη βάση της εξουσιομανίας και μιας δήθεν προσδοκούμενης ισοπολιτείας, δηλαδή όπως αισθάνεται κάθε αθλητής των ομαδικών παιγνιδιών, που δεν συμμετέχει στο game, αλλά ως αναπληρωματικός, περιμένει τη στιγμή που θα του δοθεί η ευκαιρία να δείξει επί τοις πράγμασι τα προσόντα του. Ο Σύριζα λοιπόν έχει την ορμή του νεόκοπου, μέσα σ’ ένα πολιτικά ανερμάτιστο παιγνίδι, που δεν έχει ένα σχέδιο παραγωγής. Πως θα προκόψει ο τόπος.
Τα ιδεολογικά εργαλεία του Σύριζα, σε αξιολογική ανάλυση είναι για κλάματα, όπως και στον ιδεολογικό του αντίποδα, εκείνα της δεξιάς. Τα έχουμε γράψει ανά καιρούς στην «Καλύβα», ότι αν τυχόν υπήρχε στην Ελλάδα υψηλό ιδεολογικό επίπεδο από το Σύριζα, ίσως και η ΝΔ να έδειχνε περισσότερο τόλμη (να εξαναγκάζονταν), στο δικό της ιδεολογικό τομέα, δηλαδή στην στρατηγική της επί των κοινωνικών νεωτερικών θεωριών, που στοχεύουν την ευημερία από ένα διαφορετικό όμως οπτικό σημείο, απ’ εκείνο που υποτίθεται ότι πρεσβεύει η Αριστερά.
Δυστυχώς όμως όλα είναι και στην πολιτική εισαγόμενα. Και τα δεξιά και τ’ αριστερά καμώματα κι έτσι αναλαμβάνουν οι διάφοροι κλακαδόροι (τύπου Γεωργιάδη, Λαφαζάνη κλπ), να σπρώξουν τον πολιτικό αραμπά, ενώ από την άλλη, όποιος κυβερνάει (σαν τον Σημίτη, Καραμανλή, Σαμαρά, Τσίπρα, ακόμα και στην περίπτωση του ΓΑΠ), πάντα από την πλειοψηφία του αμαθούς όχλου ήταν/είναι στο απυρόβλητο κι εμφανίζονται στα μυαλά μας, ως καλοί χειριστές της κρατικής διαχείρισης και λογικοί ηγέτες, που θέλουν να μαζέψουν τ’ αμάζευτα των κομμάτων τους.
Εκνευρίζομαι όταν σκέφτομαι π.χ. ότι πριν από 10 σχεδόν χρόνια, ο Παπανδρέου (που τον κοροϊδεύουν τώρα οι περισσότεροι), ήταν ένας πρωτοποριακός ηγέτης, που ακόμα και ο Βαρουφάκης έτρεχε να προστρέξει στην υπηρεσία του. Θυμάμαι στην παντοκρατορία του Σημίτη (που τον κράζουν τώρα), να θεωρείται η κορυφή της πυραμίδας τους ελληνικού εκσυγχρονισμού. Ο Καραμανλής (ο νεότερος), ο γκουρού του νέου ευρωπαϊκού ελληνικού κράτους! Τώρα είμαστε στον αστερισμό του Τσίπρα, που ο καλοκάγαθος ηγέτης, τα διορθώνει με σύνεση και πειθώ.
Με δυό λόγια, μία προς μία να πιάσεις τις προτάσεις του Σύριζα και της ΝΔ, δεν λένε το ουσιαστικό: Το πώς δηλαδή μπορούμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, να παράξουμε χρήμα, να κερδίσουμε πλούτο, χωρίς να βλάψουμε τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Και τα δυό κόμματα μιλάνε με βάση τις γενικόλογες επενδύσεις. Τις επενδύσεις όμως από το εξωτερικό, γιατί δεν έχουν το νιονιό να σκεφτούν ιδέες, στο πώς μια λιλιπούτεια γεωγραφικά χώρα, χωρίς πολλούς κατοίκους, με δεδομένα όρια στο επιστημονικό της δυναμικό, μ’ ένα κόσμο που στην πλειοψηφία του είναι δουλευταράς, απλώς θέλει ένα σχέδιο, για να φτιάξει διάθεση, που να την μετατρέψει αυτή προς τον φιλότιμο πολίτη. Που ο κάτοικος αυτής της χώρας να θεωρεί αγαθό κι όχι κατάρα να ζει σε τούτο τον τόπο. Η «ελληνική» λοιπόν δικιά μας ιδεολογία, ξεκινά απ’ αυτό το κρίσιμο σημείο. Την αυτόχθονη εκδοχή της οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Αν λοιπόν συμφωνήσουμε σ’ αυτό, πήραμε φόρα. Στα δε υπόλοιπα τα βρίσκουμε, μέσα από αλλεπάλληλους τσακωμούς!
12 Μαΐου, 2015 στις 9:35 πμ
Πάνος
Δεν τίθεται καν θέμα «δικαιώματος», την ώρα που μιλάει ακατάπαυστα ο κάθε πικραμένος 😉
12 Μαΐου, 2015 στις 9:44 πμ
PROJECT ANTISYSTEM
Πρόστιμα-μαμούθ στις τράπεζες για τις απάτες στο Forex
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/05/12/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%B8-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82/
12 Μαΐου, 2015 στις 9:54 πμ
PROJECT ANTISYSTEM
Σκάνδαλο ΤΤ: Πακτωλός δανείων με εγγυήσεις… ψίχουλα
https://projectantisystem.wordpress.com/2015/05/12/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CF%84-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%AE/
12 Μαΐου, 2015 στις 4:42 μμ
aftercrisis
δεξιος,
γι αυτό που με ρωτάς, έγραψε μερικά ενδιαφέροντα ο Μιχάλης Μιχελής. Όμως την τελική απάντηση πρέπει να τη δώσουν (και αναγκαστικά θα τη δώσουν), άνθρωποι που συμμετέχουν στον Σύριζα. Αρκετοί, όχι όλοι όσοι συμμετέχουν, γιατί κάποιους δεν τους ενδιαφέρει αυτό που έθεσα και αυτό που ρωτάς.
Πάνος,
το γεγονός ότι μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα ο κάθε πικραμένος χωρίς να αντικρούεται με ουσιαστικό αντίλογο, είναι μια από τις σοβαρές παραμέτρους του προβλήματος.
Δικαίωμά του βέβαια, και του πικραμένου, να μιλά ακατάπαυστα και να λέει ότι θέλει. Δεν υπάρχει όμως το πλαίσιο για να αξιολογείται (και αυτός και οι άλλοι), έτσι οι γνώμες γίνονται ένας άμορφος χυλός.
Η «επικοινωνιακή καταβόθρα» τα καταπίνει όλα, πέτρες και διαμάντια.
12 Μαΐου, 2015 στις 5:45 μμ
Πάνος
άφτερ,
αυτή είναι η πεμπτουσία του μεταμοντέρνου: όλοι μπορούν να μιλούν όσο τραβάει η ψυχή τους, χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία, ώστε τελικά να «ακούγονται» μόνο όσοι έχουν ή διαχειρίζονται την εξουσία (συμβατικά το λέω, αλλά νομίζω ότι γίνομαι αντιληπτός). Τράτζικ, από κάθε άποψη, για τους πολίτες που, επιτέλους μετά από αιώνες απόχτησαν «τη δυνατότητα να λένε την άποψή τους»!
12 Μαΐου, 2015 στις 5:54 μμ
aftercrisis
Συμφωνώ Πάνο, αυτό είναι και ένας σοβαρός λόγος για να σιχαίνεται κανείς την όλη μεταμοντέρνα κατάσταση (το «anything goes», το να μην υπάρχουν έγκυρα κριτήρια αξιολόγησης) και να παραμένει κλασικός και «συντηρητικός ως προς τις αξίες»
12 Μαΐου, 2015 στις 6:07 μμ
Πάνος
«Γεννήθηκα πολύ αργά, σ’ έναν κόσμο πολύ αρχαίο»
Οβελίξ.
12 Μαΐου, 2015 στις 7:01 μμ
δεξιος
http://www.pewglobal.org/2014/10/09/emerging-and-developing-economies-much-more-optimistic-than-rich-countries-about-the-future/inequality-01/
12 Μαΐου, 2015 στις 8:05 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Γειά σου αντίσταση!