Θα δούμε, θα κρίνουμε.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση (η σαμαρο-ΝΕΡΙΤ δεν πιάνεται).
Καλή νέα αρχή, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος!
Σε κοίταζα μ' όλο το φως και το σκοτάδι που έχω
11 Ιουνίου, 2015 in Η πολιτική στην καλύβα
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.Ben Eastaugh and Chris Sternal-Johnson.
24 Σχόλια
Comments feed for this article
11 Ιουνίου, 2015 στις 4:31 μμ
xberliner
«η σαμαρο-ΝΕΡΙΤ δεν πιάνεται»
Συμφωνώ.
«Καλή νέα αρχή, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος!»
Συμφωνώ με την ευχή. Ως πραγματιστής όμως θα πω τζάμπα οι ευχές. Από την πρώτες ενδείξεις της πρώτης μας αριστερής κυβέρνησης στον τρόπο που στελεχώνει το κράτος και τη φασιστική νοοτροπία των πρώτη φορά αριστερά συντρόφων προς οτιδήποτε και οποιονδήποτε τολμά να αμφισβητήσει την αλήθεια τους είμαι 101% σίγουρος ότι η νέα ΕΡΤ θα είναι τα ίδια σκατά με την παλιά.
11 Ιουνίου, 2015 στις 4:40 μμ
σχολιαστης
Τάκης Καραγιάννης
ΕΡΤ: Η ευκαιρία που πάει να χαθεί
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=41453
11 Ιουνίου, 2015 στις 5:28 μμ
Don Johnson
η νέα ΕΡΤ θα είναι τα ίδια σκατά με την παλιά.
Αισιόδοξο σε βλέπω. Που τέτοια τύχη! Άρχισε με πιστοποιητικά φρονημάτων. Το μεσημέρι είχε αφιέρωμα στον Κουρουμπλή. Απλά πιστοποιούμε πόσο πίσω ζουν. 😉
Εκτός κι αν κατεβάσουν και το internet, Κάτι σαν τους δορυφόρους του Μαρούδα.
11 Ιουνίου, 2015 στις 5:40 μμ
Don Johnson
11 Ιουνίου, 2015 στις 6:36 μμ
nikiplos
Σαν να έπεσε η δικτατορία ένα πράμα. Το μόνο πρωϊνό δελτίο-μαγκαζίνο που δεν σε νταούνιαζε… Μπράβο… Και σύντομα εκτός του να ξεχαστεί το όνειδος ΝΕΡΙΤ, ο λογαριασμός των αυθαιρεσιών προσωπικά στο Σίμο και το φίλο του Σαμαρά…
11 Ιουνίου, 2015 στις 7:28 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Ό,τι και να πούνε οι φιλο-Ερτιανοί, συνεχίζω να θεωρώ, ότι τον 21ο αιώνα, μια τηλεόραση κι ένα ραδιόφωνο, που ελέγχεται από το κράτος, μέ πάμπολλους τρόπους, δεν μπορεί ν’ αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, στηριζόμενο στα φρονήματα της εκλογικής πλειοψηφίας και σ’ ένα εκλεπτισμένο savoir vivre, έναντι των αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Αυτή είναι επίπλαστη δημοκρατία (φαινομενική) κι όχι η ουσιαστική πλουραλιστική, διαπολιτιστική κοινωνική διαμεσολάβηση, που φτιάχνει ένα ενημερωμένο και ψυχαγωγούμενο πολίτη.
Η επκοινωνία της πολιτιστικής και αξιοπρεπούς αναγέννησης της κοινωνίας, στηρίζεται κατ’ ουσία σε αστικές αξίες, που για να βγούν στο μικρόφωνο και στο γυαλί, πρέπει να τις γεννήσεις, να τις μεγαλώσεις, να τις αφήσεις να εξελιχθούν στο πνεύμα της κάθε εποχής και αφού κάνεις τον κόπο να περιμένεις, θα έρθει μια μέρα να τις δεις να καρπίζουν.
Για ν’ αποκτήσει λοιπόν το κάθε εθνικό δημόσιο δίκτυο τη δική του ταυτότητα, δεν θα τη φτιάξει ο κάθε εποχικός διευθυντής του καναλιού και του ραδιοφωνικού σταθμού, ούτε ο δημοσιογράφος, όσο καλός κι αν είναι, αλλά ο συναγωνισμός, εν μέσω συγκρίσεων. Αυτη λοιπόν η ποιότητα θα κάνει το θεατή κι ακροατή να τρέξει στο συγκεκριμένο κανάλι και στην μπάντα των FM, για ν’ ακούσει εκείνα που προσδοκεί, έστω κι αν δεν συμφωνεί ιδεολογικά μαζί του.
Αυτα που σας αναφέρω στο σημείωμά μου, δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά του Μάνου Χατζηδάκι, που τα είπε στο «Τεταρτο», όταν εξ αιτίας των πιέσεων, αναγκάστηκε να σταματήσει τις εκπομπές στο «Τρίτο Πρόγραμμα» της ΕΙΡΤ.
11 Ιουνίου, 2015 στις 8:16 μμ
nikiplos
Σωστά λόγια εκείνα του Χ»δάκι. Σήμερα στον 21ο αιώνα, η δύναμη του μέσου, της Τηλεόρασης κυρίως, στο να δημιουργεί συνθήκες, να χειραγωγεί τις μάζες είναι τόσο ανυπολόγιστη που δεν μπορώ να διαννοηθώ να μην είναι ας το πω έτσι ευγενικά, αφιλτράριστες οι ειδήσεις. Τα παραδείγματα παμπολα, άπειρα… Οι κοινωνικές συνέπειες των ειδήσεων επίσης ανυπολόγιστες, σε οικονομία – εκεί παίζεται το παιχνίδι… Κι όπως είχε πει κι ο Σαντίνο στον Νονό «η τύχη είναι πολύ πουτάνα για να αφήνεις τα πράγματα πάνω της».
Δίνω ένα κλασσικό παράδειγμα: Εχθές ενώ ο Άλφα (που δεν μπορείς να τον πεις και αντιΣΥΡΙΖΑϊκό) μετέδιδε την αγωνία των Δημοσιογράφων για την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας και τον Μαραθώνιο συζητήσεων που διημείβονταν, διέκοψε για διαφημίσεις. Λίγο πριν την επαναφορά του δελτίου, διαφήμιζε την εκπομπή του Σρόϋντερ για το «θαύμα της Κύπρου» «που βγαίνει από τα Μνημόνια και ξαναμπαίνει στις Αγορές» κοκ. Σαφώς δεν ήταν τυχαία η επιλογή…
Σήμερα στο πρώτο πρόγραμμα της ελεύθερης πλέον ΕΡΑ, μάθαμε ότι η Κύπρος είναι ένα καζάνι που βράζει και μπαίνει αισίως στο 6ο μνημόνιο. Ακόμη και ο Ακροδεξιός κουμπάρος εκεί ήταν λάβρος κατά της γνησιότητας του δήθεν Κυπριακού Θαύματος. Φυσικά η είδηση ούτε κατά διάννοια περνάει να παιχτεί από τα ιδιωτικά ελληνικά κανάλια…
Στη συνέχεια στις συναλλαγές μου, υπήρχε μια αισιοδοξία. Το συνεχές νταούνιασμα από τη λέρα δημοσιογραφία έχει και κοινωνικές επιπτώσεις. Ποιός θα σου κάνει επαγγελματική συμφωνία έστω και για δουλειά ενός χιλιάρικου €, για να την πληρώνεις σε δόσεις, όταν κάθε μέρα τα κανάλια τον πιπιλίζουν, ότι θα μείνεις άνεργος, ότι θα διαλυθεί η χώρα, ότι δεν θα έχουν χρήματα τα ΑΤΜ, ότι θα μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις κοκ?
Το TV5 για τους γαλλομαθείς όλου του κόσμου σήμερα είχε ως πρώτη είδηση τη μαραθώνια συνεδρίαση Τσίπρα και ως δεύτερη το άνοιγμα της ΕΡΤ. Τυχάιο? δεν νομίζω…
Έχουν άραγε αποτιμήσει όλοι αυτοί οι κύριοι που στο όνομα των αγορών κατέστρεψαν τον ιδιωτικο τομέα στη χώρα, τι ακριβώς συνέπεια έχει η έλλειψη πιστότητας στην πιάτσα? Ποιές είναι οι συνέπειες του νταουνιάσματος της κοινωνίας? Της κατάθλιψης στο συνταξιούχο?
Τα λέω αυτά κυρίως για να θέσω το προφανές: Στο μέλλον ΔΕΝ θα υπάρχει ελεύθερη δημοσιογραφία, αν κι εφόσον αυτή δεν προστατεύεται από έναν κρατικό Σηκό, στα πλαίσια μιας καθαρά αστικής δημοκρατίας. Αυτό και με την ευκαιρία του ανοίγματος της ΕΡΤ, είναι που η κοινωνία θα πρέπει να βρει ως πρώτιστο και να το περιφρουρήσει…
Το εγχείρημα ΝΕΡΙΤ δεν αποτελεί όνειδος επειδή είναι έργο συγκεκριμένης παράταξης – τα ίδια λέγαμε παλαιότερα και για την ΕΡΤ-άντρο των πράσινων παραμορφωτικών φίλτρων. Αποτελεί όνειδος γιατί μετά τη Χούντα μια Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει να κλείσει τη Δημόσια Τηλεόραση, φιμώνει την κοινωνία και ρίχνει μαύρο για 6-8 μήνες- που αποδείχτηκε να διαρκέσει χρόνια συναπτά… Όνειδος για τη Μεταπολίτευση… Ελπίζω η παρούσα κυβέρνηση να μην δημιουργήσει το δικό της…
11 Ιουνίου, 2015 στις 8:51 μμ
Πάνος
Επειδή υπάρχουν εύλογες παρεξηγήσεις: Το ΜΕΓΚΑ ήταν ΚΡΑΤΙΚΟ κανάλι – και μάλιστα το υπόδειγμα του ορισμού, την εποχή που το κράτος είχε ιδιωτικοποιηθεί. Η ΕΡΤ ήταν (και είναι) δημόσια ραδιοτηλεόραση. Με τα στραβά της και τα κουτσά της, αλλά δημόσια – όχι «κρατική». Αν ήταν «κρατική» (δηλαδή… ιδιωτική) δεν θα την έκλεινε ο Σαμαράς.
11 Ιουνίου, 2015 στις 9:21 μμ
δεξιος
Ναι,καλά μήπως έμαθες και ότι θα ξαναμπεί και η Πορτογαλία εκτός από την Κύπρο σε μνημόνιο;
Και τη δεκαετια του 80 η ΕΡΤ με τον Χατζάρα προέβλεπε την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας και την παγκόσμια επικράτηση του σοσιαλισμού.ΣΑΝΟ.
11 Ιουνίου, 2015 στις 10:07 μμ
σχολιαστης
Αν θέλετε να δείτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ κανάλι, δεν έχετε παρά να κάνετε ζάπινγκ ή να περνάνε ιντερνετικά από το κανάλι της Βουλής που δείχνει Ζωή πρωί μεσημέρι και βράδυ. Στα μη Ζωικά διαστήματα δείχνει για το Δίστομο και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
11 Ιουνίου, 2015 στις 10:38 μμ
Πάνος
Πλουραλισμός. Στα άλλα βλέπεις 40 νοματαίους να μαγειρεύουν, ανά πάσα στιγμή και άλλους 40 με 80 να ξεκατινιάζονται στις «εκπομπές λόγου». Τα υπόλοιπα πουλάνε μασαζοκαλσόν και λάστιχα ποτίσματος 😉
11 Ιουνίου, 2015 στις 11:01 μμ
δεξιος
11 Ιουνίου, 2015 στις 11:17 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Ρε παιδια σορυ αλλα στον 21ο αιωνα που εχεις την παγκόσμια τηλεοραση στο πιατο σου ,να ΄ναι καλα το ιντερνετ,για ποιο MEGA και ΕΡΤ μου λετε;Ή ελληνικη τηλεοραση και σαν προγραμματισμος και σαν περιεχομενο ειναι αιωνες πισω εν ετη ετη 2015 που βγαινουν καταπληκτικα πραγματα καθε μερα και μπορεις να τα δεις κατευθειαν κανοντας ο,τι προγραμμα γουσταρεις.Ποια καναλια μου λετε ποια καναλια….
https://projectantisystem.wordpress.com/category/%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%82/
12 Ιουνίου, 2015 στις 12:21 πμ
nikiplos
Δεξιέ, με τη μεγαλόνησο έχω πολλές σχέσεις… Αυτά που μεταδίδω είναι έγκυρα και δεν τα πήρα από κανέναν Χατζάρα… Κόψε κάτι από τον ενθουσιασμό σου για την Κύπρο γιατί είναι Καζάνι που βράζει…
Όσον αφορά τον συμπαθέστατο Χατζάρα, που ξέρεις… Μπορεί τόσα χρόνια να έβλεπες το alter ego του… Όσο για τις προβλέψεις, δεν γνωρίζω κανέναν σοβαρό άνθρωπο που να προέβλεψε:
α. Την πτώση του Σοβιετικού Μπλοκ
β. Την κρίση του 2008…
Αριστερός δεν είμαι για να έχω κόλλημα με προβλέψεις… Τον τύπο των ήλων όμως ξέρω να τον διαβάζω… 🙂
Πάνος +1!!! 🙂
12 Ιουνίου, 2015 στις 1:48 πμ
Θανασης_χανια
Η γνωμη μου για τα περι ερτ ειναι γνωστη
αλλα η γιορτη ,γιορτη
ραχηλ ειδαμε, γιανη και δαναη ειδαμε, ζωη ειδαμε, τσιπρα ειδαμε ε,τι αλλο να ζητησουμε? 🙂
ελπιζω αν και δεν ειμαι αισιοδοξος,να μην λειτουργησει η αριστερη κολυμβηθρα του σιλωαμ και στην ερτ και να επιβαρυνθουμε οσο το δυνατον λιγοτερο απο τους διαφορους μυστηριους που εχουν μαζευτει εκει
σε καλη μερια μπαι δε γουει…
εξακολουθω να πιστευω οτι η κινηση του κλεισιματος της ερτ ηταν μια κορυφαια κινηση απεναντι σε εναν απο τους πιο αδιαφανεις και φαυλους κρατικους οργανισμους (του βαθεως κρατος ομως..)και απεναντι σε μια απο τις πιο ισχυρες συντεχνιες
την οποία κινηση βεβαια δεν την εκανε κανεις ιδια θελησει, αλλα υπο πιεση
αν ηταν στο χερι τους θα συνεχιζοταν η ιδια κατασταση οπως δεκαετιες πριν
χρειαζομαστε σαν κοινωνια και αλλες τετοιες κινησεις με θαρρος γιατι καποιοι μας εχουν καθισει στο γκαφα και μας κοροιδευουν και απο πανω χωρις να ντρεπονται….παντα στο ονομα δηθεν του λαου και για ενα καλυτερο μελλον για τη νεα γενια
…με διευκολυνσεις στους εκατομμυριουχους φοροφυγαδες,αυξησεις συνταξεων στους …χαμηλοσυνταξιουχους των 2000 ευρω και ελαφρυνση του ενφια στην εκαλη και τα β.προαστεια…
αφιερωμενο στους ….μη προνομιουχους του παρτυ..
Pulp – Common People
You’ll never live like common people,
You’ll never do whatever common people do,
You’ll never fail like common people,
You’ll never watch your life slide out of view,
And dance and drink and screw,
Because there’s nothing else to do.
Sing along with the common people,
Sing along and it might just get you through.
Laugh along with the common people,
Laugh along even though they’re laughing at you,
And the stupid things that you do.
Because you think that poor is cool.
12 Ιουνίου, 2015 στις 2:01 πμ
Θανασης_χανια
http://www.protothema.gr/greece/article/483876/ert/
12 Ιουνίου, 2015 στις 7:16 πμ
δεξιος
Kαι τι θα πει βράζει Νίκιπλε;Αναιρεί αυτό το γεγονός ότι η ύφεση στην Κύπρο τέλειωσε και το ΑΕΠ άρχισε πάλι να ανεβαίνει;
Είμαστε στα μέσα της θητείας του Αναστασιάδη και οι βραστήρες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρόμοιο όπως εδώ που οι συριζανέλ τίναξαν τα πάντα στον αέρα με όχημα την εκλογή προέδρου τη στιγμή που η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί.Η Κύπρος θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ως τις επόμενες εκλογές.
12 Ιουνίου, 2015 στις 7:38 πμ
σχολιαστης
Εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο πρώτος μνημονιακός καλεσμένος από το studio της ΕΡΤ
Συγκίνηση και ενθουσιασμός επικράτησαν σήμερα το απόγευμα στο ραδιομέγαρο, όταν κατά τη διάρκεια επίσημης προγραμματισμένης τελετής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάτησε το κουμπί και εξφενδόνισε εκτός πλατό τον πρώτο προσκυνημένο πανελίστα
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.moyfanet&id=41462
12 Ιουνίου, 2015 στις 9:08 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Στα σχόλια μου, με αφορμή τις ιστορικές σκέψεις του Χατζηδάκι (στο «Τέταρτο»), περί της προσδοκώμενης ραδιοτηλεοπτικής αστικής κατάκτησης, βεβαίως έχει σημασία, ότι ακόμα τότε, δεν είχαμε ως χώρα (της αναπτυγμένης Ευρώπης), ολοκληρώσει τον κύκλο του εθνικοπατριωτικού σοσιαλιστικού μεγαλείου και ως προς την ενημέρωση.
Βεβαίως από το 1985 που διατυπώθηκαν όλα αυτά μέχρι σήμερα, μέσα στα τριάντα χρόνια της ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής, ζήσαμε εικόνες αλήστου μνήμης , με διάφορα πρόσωπα κι εκπομπές, που τελικά σιγά σιγά διαμόρφωσαν τα σημερινά μας γούστα κι εμμέσως και τις κρίσεις, για όλα αυτά που βλέπουμε τώρα στην ΕΡΤ, αλλά και στην ιδιωτική ενημέρωση.
Βασική παρατήρηση (προς όλους εκείνους που βλέπουν ή θέλουν την ΕΡΤ, δημόσια κι όχι κρατική), είναι να ορίσουμε το ξεκάθαρο όριο, μεταξύ του δημόσιου και του λεγόμενου κρατικού μέσου.
Στην Ελλάδα λοιπόν, όταν λέμε κράτος, εννοούμε (νομίζω), την εξουσία που ασκεί με διάφορα μέσα (επικοινωνιακά, νομοθετικά και κατασταλτικά) η δημόσια διοίκηση, που την κύρια ευθύνη της έχει ο πρωθυπουργός και την ανώτατη ευθύνη του ο πρόεδρος της δημοκρατίας (ως θεματοφύλακας του συντάγματος). Βεβαίως όλα αυτά τα όρια είναι τυπικά και ουσιαστικά δυσδιάκριτα.
Έτσι λοιπόν η ΕΡΤ ουδέποτε θα μπορούσε να πει μια λέξη, να παρουσιάσει μια εκπομπή, που να έρχεται σε ευθεία ή έστω πλάγια επίθεση στους θεσμούς. Δηλαδή να κάνει αντιπολίτευση. Η δημοσιογραφία όμως, αν θέλει να κάνει καλά τη δουλειά της, δεν μπορεί να βάζει κόκκινες γραμμές στην ενημέρωση κι ο μόνος κριτής των απόψεων και των θεμάτων, είναι ο ακροατής και θεατής και φυσικά (με όλα τα στραβά της, η πρακτική απόδοση, των επικοινωνιακών μετρήσεων). Αν λοιπόν μια ΕΡΤ θέλει να φύγει απ’ αυτή την υποκειμενική /αντικειμενική μέγγενη των μετρήσεων, αφήνει το έδαφος στους «κυνηγούς κεφαλών», που κάνουν τις μετρήσεις (κι επιβάλουν ραδιοτηλεοπτικά γούστα) κι αν επιθυμεί να κάνει ακόμα καλύτερα και καταλυτικά τη δουλειά της, μεσολαβεί ειδησεογραφικά, μόνο μέσα από μια ολιγόλεπτη, λακωνική παράθεση των ειδήσεων.
Αυτό που κάνουν δηλαδή στην δημόσια αστική ενημέρωση στο εξωτερικό.
Από τη στιγμή όμως, που μεσολαβεί σε μακροσκελείς και μακροχρόνιες αναφορές επί των πολιτικών θεμάτων, ουσιαστικά επιθυμεί να φτιάξει προπαγάνδα, δηλαδή να διαμορφώσει δικό της κοινό, όχι στη βάση των αστικών δημοκρατικών αρχών στην ενημέρωση, αλλά στη βάση της αντιπαράθεσης απέναντι στο κόμμα ή κόμματα που βρίσκονται απέναντι στην κρατική εξουσία.
Κι εδώ μεσολαβεί το οικονομικό. Αν το οποιοδήποτε κανάλι κάνει προπαγάνδα, αυτό το χρωστάει στα δάνεια του αφεντικού ( δηλαδή στα κεφάλαια που αποκτά), με φανερό ή δόλιο τρόπο, που όμως τα κεφάλαια που προσκομίζει ο εν λόγω ιδιοκτήτης, δεν είναι ατέλειωτα. Κάποτε και σ’ αυτόν λιγοστεύουν τα λεφτά που βάζει για τα κανάλια του. Για να μειώσει λοιπόν το χρόνο φθοράς του, στηρίζεται και στην παραγωγή των προγραμμάτων που φέρνουν (ή διώχνουν) διαφημίσεις.
Στην ΕΡΤ αυτό δεν το έχουμε, γιατί επί σταθερής βάσης, η δανειοδότηση του συγκεκριμένου οργανισμού ενημέρωσης, γίνεται μέσα από την αναγκαστική φορολόγηση κι όλων εκείνων που δεν συμφωνούν με τα προγράμματα της ΕΡΤ . Άρα η ΕΡΤ, όταν δεν έχει καλές μετρήσεις, δεν πρέπει να έχει και τις ανάλογες διαφημίσεις. Γιατί όμως έχει η ΕΡΤ διαφημίσεις, που δεν τις αξίζει με τα οικονομικά δεδομένα, που επιβάλλει η αγορά;
Γιατί Γιάνης πίνει, Γιάννης κερνάει. Πρώτα είχε τις κρατικές διαφημίσεις και κυρίως τις διαφημίσεις εκείνες, που βγαίνουν από εμπόρους που θέλουν να έχουν καλά νταραβέρια με τις κρατικές μπίζνες. Άρα εκεί που φαίνεται να χάνουν (δίνοντας το προϊόν τους να διαφημιστεί στην ΕΡΤ ), ουσιαστικά κερδίζουν πολλά περισσότερα, από το να ρίξουν τα προϊόντα τους άσκοπα στα ιδιωτικά κανάλια.
Συμπέρασμα: Το κράτος και το δημόσιο συμφέρον στην Ελλάδα είναι κοινό παραμύθι. Το ιδιωτικό συμφέρον είναι ένα κουκουλωμένο μυστικό ( των κρατικοδίαιτων καπιταλιστών) που κάνουν αντιπολίτευση, αφ’ ενός για να πιέσουν τις εξελίξεις κι αφ’ ετέρου για να βοηθήσουν εμμέσως το κράτος να στηρίζει τα αίολα επιχειρήματά του, ότι χρειάζεται (αναγκαστικά), να υπάρχει δημόσια επικοινωνία, για να υπάρχει (δήθεν) αντικειμενική ενημέρωση. Αυτός λοιπόν είναι ένα καλοφτιαγμένος αστικός μύθος (made in Greece), περί «πλουραλισμού», που ορίζει ότι για τις δικές μας βαγαποντιές, ισοφαρίζουμε τις δικές σας ατασθαλίες. Δηλαδή η αντιπαράθεση ιδιωτικού και δημόσιου κρατάει το σύστημα του επικοινωνιακού κρατισμού να επιβιώνει. Κλασική περίπτωση είναι τα εγκαίνια ενός δρόμου από το υπουργό ( ή πρωθυπουργό), ενώ το δρόμο τον έφτιαξε ο Μπόμπολας. Ότι ο Βαρδινογιάννης έδωσε αφιλοκερδώς τα καύσιμα για να γίνει η στρατιωτική παρέλαση. Ότι οι Αγγελόπουλοι πρόσφεραν τα χρήματα, στο να έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.
Όλοι εμείς λοιπόν, έχουμε πέσει στην παγίδα πιστεύοντας, ότι ο Πρετεντέρης, η Κούχλη, η Στάη , ο Χατζηνικολάου, γίνονται αποκρουστικοί γιατί λένε τα πράγματα, όπως τους συμφέρει από τα ιδιωτικά κανάλια ενώ αντίθετα οι δημόσιοι παρουσιαστές και δημοσιογράφοι είναι συνετοί. Μάλλον λοιπόν ξεχνούν, ότι σε όλο αυτό το πανηγύρι, την αστική παραμορφωμένη εικόνα της επικοινωνίας μας, την έχουν φτιάξει ως γούστα, οι ίδιοι και οι ίδιοι, που αναλόγως των ιστορικών φάσεων, πέρασαν από την μια πλευρά στην άλλη. Η ΕΡΤ λοιπόν είναι η άλλη όψη του φεγγαριού και δεν αποτελεί τίποτε διαφορετικό, τίποτε ουσιαστικό, τίποτε καινοτόμο, απ’ όλο τον επικοινωνιακό δαλτονισμό, που ζούμε σε τούτη τη χώρα.
Ο Χατζηδάκις λοιπόν μιλούσε για κάτι άλλο. Ότι για να κρίνεις ένα βιβλίο, πρέπει να μάθεις να διαβάζεις κι όχι να ξεφυλλίζεις τσιτάτα.
12 Ιουνίου, 2015 στις 9:23 πμ
σχολιαστης
Για να μην τα τραγικοποιούμε, για τα Ελληνικά ζητήματα, αυτά που λένε τα ξένα ΜΜΕ λένε και τα Ελληνικά. Δηλαδή αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα. Με σάλτσες ή χωρίς σάλτσες.
Τώρα, η συζήτηση που γίνεται -με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς- έχει ένα μεγάλο κίνδυνο. Τη λογοκρισία μέσα από το κλείσιμο.
Τα άλλα τα ακούω βερεσέ! 🙂
12 Ιουνίου, 2015 στις 3:53 μμ
Don Johnson
Πλουραλισμός.
Όπως ο παρακάτω που τρέχει από τα μπατζάκια της.
12 Ιουνίου, 2015 στις 3:54 μμ
Don Johnson
Μνημείο της δημοκρατίας και του καλού γούστου…
12 Ιουνίου, 2015 στις 4:01 μμ
aftercrisis
Θα βοηθήσουν κι αυτοί, θελουν δε θέλουν, ακόμη και οι πιο κολλημένοι καρεκλοκένταυροι επί δεκαετίες πασοκιστάν, να γκρεμιστεί η παράγκα του βαθέος ελληνικού κράτους.
Η χορεία των πραγμάτων είναι πια ανεξάρτητη απο τη βούληση του Α’ ή Β’ συνδικαλισταρά (με την αμερικανική έννοια του «συνδικάτου») ή «κομματοστελεχαρά».
Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές—
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει.
Απολείπειν ο θεός Aντώνιον – Κ. Καβάφης (και όχι Ταβάφης, βεβαίως)
12 Ιουνίου, 2015 στις 10:17 μμ
nikiplos
Don Johnson γούστα είναι αυτά… 🙂
άλλοι μα Λάδωνη, Λίτσα Γιαγκούση και Βορβορίδη με ολίγον οχετό Πάγκαλο,
άλλοι με ολίγον διαφορετική άποψη, για τα τεκταινόμενα κοκ…
τι να κάνουμε…