Σήμερα κυλάει η 11η μέρα της πιο πολιτικά πυκνής περιόδου από τις μέρες της Μεταπολίτευσης  του 1974 και μετά. Ουδείς από εμάς τους κοινούς θνητούς που παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις είναι σε θέση να προβλέψει με σιγουριά τι θα έχουμε στο τέλος της μέρας: μια καλή συμφωνία (στο μέτρο του δυνατού), μια άθλια συμφωνία (η οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθεί) ή μια ρήξη, η οποία θα ανοίξει άμεσα τον ασκό του Αιόλου για την Ευρώπη.

Η μόνη περίπτωση να συνεχίσει η Ευρωζώνη και η ΕΕ την ιστορική της πορεία είναι η πρώτη, δηλαδή μια συμφωνία που θα σέβεται τη μόλις εκφρασμένη θέληση του Ελληνικού λαού. Μια άθλια συμφωνία, δηλαδή μια συμφωνία χωρίς προοπτική διεξόδου από την κρίση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ακόμα κι αν γίνει δεκτή υπό την τρομακτική πίεση της ανάγκης, είναι η αρχή του τέλους για τη Γερμανική Ευρώπη, τη Γερμανική Ευρωζώνη και το ευρώ.

Οι Γερμανοί είναι σε θέση να μας συνθλίψουν τώρα, με την τεράστια οικονομική και θεσμική δύναμη που διαθέτουν και την βοήθεια των πιστών τους (όσο παραμένουν ισχυροί) συμμάχων. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αποφύγουν τον πειρασμό να το κάνουν, να μας βάλουν δηλαδή στο δίλλημα ανάμεσα σε μια άθλια συμφωνία και το Grexit.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα περάσει πολύ δύσκολες μέρες, είτε με ευρώ είτε με δραχμή. Ταυτόχρονα όμως θα ενεργοποιηθεί και πάλι ο ιστορικός κανόνας που θέλει τους Γερμανούς να πηγαίνουν από νίκη σε νίκη και από θρίαμβο σε θρίαμβο, μέχρι που στο τέλος χάνουν τον πόλεμο.

Δεν είναι ώρα να το αναλύσουμε αυτό διεξοδικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ο μεγάλος λαός των Γερμανών μπορεί να πετύχει τα πάντα εκτός από το να δείξει ηγετικό χάρισμα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και σήμερα, η λαμπρή Ιστορία της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών, που την οραματίστηκαν μεγάλοι πολιτικοί και διανοούμενοι (όπως ο Τσώρτσιλ)  όσο ακόμα διαρκούσε ο Β’ΠΠ θα έχει τελειώσει. Γιατί κανένας λαός δεν θα δεχτεί πλέον να εφαρμόσει τη Γερμανική συνταγή – πιθανότατα ούτε ο ίδιος ο Γερμανικός λαός.

Για όσους ήμασταν Ευρωπαίοι και πριν ακόμα την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η συμμετοχή σε μια Ένωση όπου η Δημοκρατία δεν γίνεται σεβαστή, δεν έχει νόημα. Ακόμα και από στενά  οικονομική άποψη.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι πικρές αλλά απολύτως ψύχραιμες σκέψεις δεν θα επιβεβαιωθούν σήμερα, την κρίσιμη 11η μέρα.

Advertisements