Αλέξανδρος Μαυρικάκης
Το αφήγημα που τελευταία ακούμε και διαβάζουμε αφορά το plan b ή το εναλλακτικό σχέδιο που η κυβέρνηση είχε εκπονήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει πως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναλύονται εναλλακτικές λύσεις και στη στρατηγική των διαπραγματεύσεων αναπτύσσονται εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που ο βασικός σχεδιασμός αποτύχει.
Είναι το λιγότερο αφελές και ανεύθυνο να τίθενται ερωτήματα αν πρέπει να υπάρχει δεύτερο σχέδιο σε μια διαπραγμάτευση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Ασφαλώς όσοι θέτουν τα ερωτήματα αυτά δεν είναι αφελείς- αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Στόχος τους είναι ο κακός Βαρουφάκης αλλά εμμέσως προσπαθούν να φθείρουν, να απαξιώσουν και να πλαγιοκοπήσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Τσίπρα.
Οι πολιτικοί και τα κόμματα, που με την ευθύνη και την ανοχή τους η χώρα περιήλθε σε αυτή την περιδίνηση από ένα κλεπτοκρατικό οικονομικό μοντέλο και μια παρασιτική και καθ’ έξην αρπακτική οικονομική ελίτ, θεωρούν πως η καλύτερη διαφυγή είναι οι επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα και ενίοτε η σπίλωση, όπως στην περίπτωση της Βαλαβάνη.
Δεν κάνουν καμία αποτίμηση των ευθυνών που έχουν για την προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης (των τραπεζών) και τη βίαιη λιτότητα που επιβλήθηκε και οδήγησε στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Αδολεσχώντας με ευρωπαϊκές (κατά το πατριωτικές) ρητορείες επιδίδονται σε κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού οικονομικών και παραβλέπουν, θεωρώντας ασήμαντα, τα ρήγματα που αναδείχτηκαν ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης «στη γερασμένη Ευρώπη των βασιλιάδων».
Μια διαπραγμάτευση όταν γίνεται ανάμεσα σε δυο τουλάχιστον μέρη έχει ορισμένα χαρακτηριστικά: τη διαφορά σε απόψεις και συμφέροντα και την προσπάθεια των διαπραγματευομένων μερών να κερδίσουν περισσότερα, από αυτά που ή αντίπαλη πλευρά είναι διατεθειμένη να δώσει. Για να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό κέρδος, και μάλιστα σε μια διαπραγμάτευση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να υπάρξουν και τακτικοί ελιγμοί, εναλλακτικά σχέδια και σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσουν, οι δοκησίφοροι ανησυχούντες που δαιμονοποιούν την ύπαρξη δεύτερου σχεδίου αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο (plan b).
Αν όχι γιατί; Μήπως αποδεχόταν την μονοσήμαντη σχέση εξάρτησης με τη Γερμανία και όφειλαν να αποδέχονται τις απαιτήσεις των δανειστών και γενικότερα την εκ μέρους των Γερμανών διαπραγματευτική στρατηγική της κυριαρχίας;
Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για λάθη και παραλείψεις κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και «μη γνώση του εχθρού και του εαυτού της» όμως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εκπόνηση δεύτερου σχεδίου και σχεδίου διαχείρισης κρίσεων. Ας κριθεί αυτό το ίδιο το δεύτερο σχέδιο αν ήταν καλό ή κακό, όχι όμως η ύπαρξή του και όχι βέβαια η μη κατάθεσή του στη βουλή κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων – όπως κάποιοι με περισσή υποκρισία εγκαλούν την κυβέρνηση. Μπορεί επίσης να κριθεί η κυβέρνηση και μάλιστα αυστηρά για τη διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Όμως κατόρθωσε να μιλήσει με την Γερμανία ως ισότιμος εταίρος αναδεικνύοντας τα δυο βασικά διλήμματα μιας διαπραγμάτευσης: της εντιμότητας και της εμπιστοσύνης. Η Γερμανία δεν τα τήρησε προσπαθώντας, χωρίς επιτυχία, να αποκρύψει την αλήθεια για το δημόσιο χρέος και τους παρασκηνιακούς σχεδιασμούς σε βάρος της χώρας.
Το χρέος πλέον έχει γίνει αποδεκτό από όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, πως δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται μια γενναία απομείωση. Αν δεν υπάρξει αυτή η απομείωση είναι αδύνατη η ανάκαμψη και η συνστοίχιση της χώρας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αποτελεί μια άλλη πρόταση που οι υποστηρικτές της θεωρούν αναγκαία μπροστά στο φάσμα της κοινωνικής εξαθλίωσης. Σε κάθε περίπτωση καμία πρόταση δεν θα οδηγήσει στη διαφυγή από τον εφιάλτη της ανέχειας και της παρακμής αν δεν επανοικοδομηθεί ένα σύγχρονο, ευέλικτο και φιλικό στον πολίτη κράτος και αν η διαπλεκόμενη και παρασιτούμενη οικονομική ελιτ δεν αντικατασταθεί από την κοινωνία των πολιτών και των πραγματικών παραγωγών. Αυτό πρέπει να είναι το plan C.
ΥΓ. Ερωτώνται οι καταθέτοντες μηνυτήριες αναφορές για την εγκληματική οργάνωση που στρεφόταν κατά του ευρώ αν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος είχε έτοιμο σχέδιο επιστροφής της χώρας του στο φιορίνι.
* Ο Αλέξανδρος Μαυρικάκης είναι οικονομολόγος με MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
14 Σχόλια
Comments feed for this article
3 Αυγούστου, 2015 στις 9:20 μμ
δεξιος
Eγκαλείται ο υπουργός Οικονομικών ότι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το σχέδιο Β που υποτίθεται ότι είχε σε σύναξη ξένων διευθυντών αμοιβαίων κεφαλαίων και ο πρωθυπουργός ότι τον κάλυψε.
3 Αυγούστου, 2015 στις 9:31 μμ
Πάνος
Οι «άποκαλύψεις» Βαρουφάκη είναι ο σύγχρονος ορισμός στο «σύνδρομο του Αλκιβιάδη» ή της ανευθυνότητας, για να το πω με μια λέξη. Πέραν αυτού πολύ σωστά υπήρχε πρόβλεψη για σχέδιο Β και κακώς «εγκαλούν» επ’ αυτού τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες βλακείες κάνουν πολιτική ή έστω αντιπολίτευση. Η κάλυψη του Τσίπρα στον Β. είναι απολύτως φυσιολογική, στο ανωτέρω πλαίσιο. Άσχετα αν του γυρίζει (φαντάζομαι) τ’ άντερα με τις απανωτές τρακατρούκες που αμολάει για αυτοπροβολή.
3 Αυγούστου, 2015 στις 10:15 μμ
Ν.Α.Β.
Αναλώνουμε πολύ χρόνο (σαν κοινωνία) στην ανάλυση των plan A και Β κλπ, δηλαδή στην διαδικασία και τα μέσα επαναφοράς της χώρας σε μια «φυσιολογική» κατάσταση, αλλά – άμεσα τουλάχιστον όχι – στην διερεύνηση του τι συνιστά φυσιολογική κατάσταση στη χώρα μας*.
Είναι πλέον προφανές ότι το φυσιολογικό δεν είναι η διαρκής μετάθεση της επίτευξης δημοσιονομικής ισορροπίας διά του φτηνού (ή ακριβού) δανεισμού. Κι εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης έχουμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο απόντα είναι στη χώρα τα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας (εξίσου απόντα με τα σχέδια διατήρησης και καλλιέργειας της ιδαίτερής μας κουλτούρας ή με τα σχέδια πραγματικής κοινωνικής ανάπτυξης και ευμάρειας).
Δηλαδή, ανακαλύπτουμε καθημερινά ότι ο βασιλιάς όχι μόνο είναι γυμνός αλλά και οι ντουλάπες του άδειες. Πέρα από το αναγκαίο φύλο συκής πρέπει να ράψει και ρούχα, και σε σύντομο χρόνο. Αυτό θα πρέπει να ονομαστεί Plan 0 και πρέπει να υπογραφεί από το σύνολο των κομμάτων, σε ένα ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.
*βέβαια, στη συνείδηση του υποψιασμένου πολίτη η χώρα κάθε άλλο παρά διαθέτει φυσιολογική κατάσταση, εδώ και τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες. Αλλά δεν αναφέρομαι στον υποψιασμένο πολίτη αλλά στον δημόσιο διάλογο.
3 Αυγούστου, 2015 στις 10:45 μμ
σχολιαστης
Το plan-B που εφάρμοσε ο Τσίπρας μετά το κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα ήταν να ζητήσει τη βοήθεια των …αστικών κομμάτων για να μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι όλα όσα έκανε οφείλονταν σε άδολη …
Ετσι, πιλάλα και έντρομος για τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» και του δημοψηφίσματος, ζήτησε σύγκληση των αρχηγών υπό τον ΠτΔ και μετά εξουσιοδότηση από τη βουλή ότι δέχεται ότι θέλουν οι Ευρωπαίοι για να μη μας σουτάρουν.
Λυπάμαι, αλλά τα έκανε τόσο χάλια, που θεωρώ αστείο να μιλάμε για plan A, B, C
To πλαν που εφάρμοσε -βοηθάτε συνέλληνες μνημονιακοί, με παρέσυραν οι λαφαζαναίοι και ο γουάου- το είχε προσχεδιάσει κάποια τριμελής επιτροπή από 5-6 άτομα ή προέκυψε μόλις κατάλαβε τι ευθύνη πήγαινε να χρεωθεί;
Το κόστος της συριζοταβανελ ομάδας καταστροφής «το Κούγκι», είναι δυσθεώρητο και τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα έχουμε αρχίσει να το εισπράττουμε σε μεγάλες δόσεις.
Ελπίζω να το βουλώσουν, να ζητήσουν συγνώμη και να προσπαθήσουν να μην κάνουν κι άλλα της ίδιας κατηγορίας.
3 Αυγούστου, 2015 στις 10:56 μμ
δεξιος
Ο Μειμαράκης ΝΑΒ είπε ότι όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνης ασχολήθηκε και αυτός με διάφορα στρατιωτικά σχέδια Α,Β,Γ αλλά το έκανε με αρμόδιους αξιωματικούς.
Ο Βαρουφάκης υποτίθεται ότι κατάρτιζε σχέδια με Αμερικάνους,Νορβηγούς και άλλους περίεργους και τελικά τα έβγαλε όλα στη φόρα ενώ ακόμη υπάρχει θέμα Grexit.Είναι παντελώς αναξιόπιστο άτομο.
3 Αυγούστου, 2015 στις 11:02 μμ
Θανασης_χανια
Ας αποφασισουν πρωτα τι σχεδιο εκπονουσαν
αλλα λεει ο τσιπρας(για ενα σχεδιο εκτακτης αναγκης αν μας εδιωχναν απο το ευρω), αλλα λεει ο βαρουφακης(για σχεδιο παραλληλης ρευστοτητας και παραλληλο νομισμα *πριν* τεθει θεμα εξοδου απο το ευρω) και αλλο θα μπορουσε να ειναι ενα «διαπραγματευτικο σχεδιο»
τι απο ολα αυτα σχεδιαστηκε λοπον?
και σε καθε περιπτωση καλα τα σχεδια αλλα τελικα το αποτελεσμα μετραει
και το αποτελεσμα ειναι μια αποτυχια ευτυχως οχι τελειωτικη και ενα νεο μνημονιο για 3 χρονια
φυσικα για καποιους μπορει αυτο που -ενδεχομενως…-εβριζαν απο το πρωι μεχρι το βραδυ να ειναι τωρα μια αναγκαιοτητα και μια ευκαιρια για αναπτυξη αλλα ας μην περιμενουν και απο τους αλλους να εχουν μνημη χρυσοψαρου…
Επιπλεον,το χρεος δεν ηταν βιωσιμο και πιο πριν και το ξερανε ολοι
αλλα εγινε πολυ επιπλεον μη βιωσιμο με τις μαλακιες του *επισκεπτη* στο υπουργειο του, βαρουφακη ο οποιος καταφερε μαζι με τον τσιπρα και συνολικα την κυβερνηση κοινωνικης σωτηριας, να εξαφανισουν την οποια αξιοπιστια του τραπεζικου συστηματος οδηγωντας συνεχως χρηματα εξω απο τις τραπεζες,να εκμηδενισουν τα χρηματα της προηγουμενης ανακεφαλαιωσης των τραπεζων,να φερουν τα capital controls στη χωρα για ποιος ξερει ποσο,να βυθισουν την οικονομια καλοκαιριατικα στην υφεση και ξαφνικα πρεπει να τους πιστωσουμε οτι …ανοιξε η συζητηση για το χρεος και θα «κουρευτει» και το ….επιπλεον χρεος που επεφεραν στην οικονομια?
ελεος δλδ
6 μηνες τωρα ολοι ασχολουνται με οτιδηποτε αλλο παρα τη δουλεια τους και τα υπουργεια τους,εκτος λιγων και τιμητικων εξαιρεσεων
ελεγκτες και γιατρους χρειαζεται η χωρα, καθαριστριες και δημοσιογραφοι προσλαμβανονται
και φταιει η κριτικη και το σχεδιο για αποδομηση του …συμπαθη ηγετη τσιπρα?
σε αυτους τους εξι μηνες ποιος και τι εμποδιζει αραγε το φτιαξιμο αυτου του νεου κρατους?
πειτε μας να βοηθησουμε,και θα το *κανουμε* ρε γμτ, αν δουμε και μεις οτι εχετε δικιο
στην ιδια χωρα ζουμε και ολοι θελουμε να παει μπροστα
ουφ, τα ειπα… 🙂
3 Αυγούστου, 2015 στις 11:19 μμ
δεξιος
Ποια όμως έχει το plan D;
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500016758
3 Αυγούστου, 2015 στις 11:33 μμ
σχολιαστης
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Μάρδας: Εξι μήνες μοναξιάς, απερίγραπτης μοναξιάς
Πηγή: Μάρδας: Εξι μήνες μοναξιάς, απερίγραπτης μοναξιάς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/220315/mardas-exi-mines-monaxias-aperigraptis-monaxias#ixzz3hmnxgdU1
4 Αυγούστου, 2015 στις 3:58 πμ
Ν.Α.Β.
Ρε παίδες, δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι όσο θα χτυπάτε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη τόσο θα τους στηρίζω;
Όχι επειδή είμαι Τσιπροβαρουφακικός – δεν είμαι – ούτε επειδή έχουν δίκιο – μάλλον δεν έχουν – αλλά επειδή ο τρόπος που το κάνετε αφήνει υπονοούμενα ότι οι προηγούμενοι έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Δεν την έκαναν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται τόσο χύμα κατά το μεγαλύτερο μέρος επειδή πολεμήθηκε αμείλικτα από το μέτωπο Σόιμπλε. Αν οι προηγούμενοι ήταν το ίδιο αντιπαθείς στον Σόιμπλε, τα ίδια θα λέγαμε τώρα και για εκείνους.
Επιτέλους, το θέμα δεν είναι να πέσει ο Τσίπρας, αλλά να βρεθεί ένα σοβαρό άτομο στη Βουλή. Προς το παρόν, δεν βλέπω κανένα. Το οποίο είναι το πραγματικό δράμα.
Δώστε μου ένα σοβαρό πολιτικό που δεν είναι υπάλληλος του Σόιμπλε και θα αναλάβω εγώ το θάψιμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε;
4 Αυγούστου, 2015 στις 6:50 πμ
δεξιος
NAB η λογική σου λέγεται ετεροκαθορισμός.Δεν σε ενδιαφέρει τόσο η λύση του προβλήματος όσο να πάς κόντρα στον Σόιμπλε.Τελικά και μοιραία θα καταλήξεις να στηρίξεις αυτούς που θα εκτελέσουν το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη.
Μπορείς φυσικά να έχεις τη γνώμη σου και άλλοι τη δική τους.Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε πλεόνασμα αντί ελλείμματος,άνοδο του ΑΕΠ αντί μείωσης και μικρότερη ανεργία από αυτή που παρέλαβε.Οι κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από επικοινωνιακές κλωτσοπατινάδες με άλλες κυβερνήσεις.
4 Αυγούστου, 2015 στις 9:03 πμ
δεξιος
Και το plan E το έχει ο εξάδελφος.
http://www.capital.gr/story/3050036/anamfibola-prokeitai-peri-ilithion-no-2
4 Αυγούστου, 2015 στις 9:55 πμ
σχολιαστης
Μόνοι τους τα λένε ότι είναι άσχετοι. Απολαύστε Ρωμανιά «για την διαπραγματευτική ομάδα που έχει ορίσει το Μαξίμου»:
http://www.capital.gr/story/3050251
Στη συνέχεια ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχολιάζοντας για την διαπραγματευτική ομάδα που έχει ορίσει το Μαξίμου είπε ότι: «Το διάστημα του εξαμήνου, ειδικά στον τομέα τον δικό μου, το συνταξιοδοτικό, τα πρόσωπα που είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται για το συνταξιοδοτικό, δεν ήξεραν κοινωνική ασφάλιση. Αν τους ρωτήσεις τώρα τι σημαίνει κοινωνική ασφάλιση, τον ορισμό να σου δώσουνε, δεν ξέρουν. Τα ίδια πρόσωπα συνεχίζουν να «διαπραγματεύονται» και τώρα. Οι άλλοι είναι επαγγελματίες, τούτοι εδώ είναι, όχι ερασιτέχνες, δεν ξέρουνε. Εγώ δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και θέλω να φύγω από το υπουργείο μια ώρα νωρίτερα»,
4 Αυγούστου, 2015 στις 12:44 μμ
Ενη
«Μπορείς φυσικά να έχεις τη γνώμη σου και άλλοι τη δική τους.Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε πλεόνασμα αντί ελλείμματος,άνοδο του ΑΕΠ αντί μείωσης και μικρότερη ανεργία από αυτή που παρέλαβε.Οι κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από επικοινωνιακές κλωτσοπατινάδες με άλλες κυβερνήσεις.
Αυγούστου 4, 2015 στις 9:03 πμ
δεξιος
Και το plan E το έχει ο εξάδελφος.
http://www.capital.gr/story/3050036/anamfibola-prokeitai-peri-ilithion-no-2
υγ
Τα παραπανω τα αντιγραφω απο σχολια του Δεξιου.
4 Αυγούστου, 2015 στις 2:23 μμ
Mitsos
Δώστε μου ένα σοβαρό πολιτικό που δεν είναι υπάλληλος του Σόιμπλε και θα αναλάβω εγώ το θάψιμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε;
Ολοι είναι υπάλληλοι του Σόιμπλε και των Αμερικανών και στο payroll από δεκαετίες μηδενός εξαιρουμένου από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΔ. Δεν υπάρχει καμία κόντρα Συριζα Σόιμπλε ούτε υπήρξε ποτέ. Υπήρξε μια μικρή κόντρα Βαρουφάκη Σοιμπλε η οποία έληξε προ πολλού διότι από πίσω υπήρχαν τύποι σαν τον Soros που ο Σοιμπλε δεν τους έκανε όλα τα χατήρια. Τους έκανε όμως τα περισσότερα. Κάπου εκεί υπήρξε μια κοντριτσα Ομπάμα Σόιμπλε που και αυτή έληξε με συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Οι Αμερικάνοι κάνανε τη δουλειά τους και δώσανε την Ελλάδα στεγνά για να μην διακινδυνεύσουνε στροφή Γερμανίας προς Ρωσία μεριά.
Είναι η πάγια Αμερικάνικη στρατηγική που ακολουθήθηκε όλον τον 20ο αιώνα. Για αυτό προσωπικά συμμάχους Αμερικάνους δεν θεωρώ ότι έχει κανένα μικρό κράτος. Αυτά τα κράτη τα κρατάνε οι Αμερικάνοι ως μπαλαντέρ. Οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη είναι οι Πολωνοί, μια χώρα που θα την εξοπλίσουνε και θα την χρησιμοποιήσουνε όταν θεωρήσουνε ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα. Κάποτε είχανε πχ την Τουρκία ως κράτος μπαλαντέρ. Σήμερα την πουλάνε και πιάνουνε μπαλαντέρ την Πολωνία. Ακόμα και την Ταιβαν στο τέλος θα την πουλήσουνε, με το κατάλληλο τίμημα από τους Κινέζους και θα επικεντρωθούνε στη Ν. Κορέα.
Αυτή τη στιγμή αυτοί οι ανεκδιήγητοι στον Συριζα καταφέρανε να κάψουνε όλες τις διεθνείς σχέσεις που με τεράστιο κόπο είχε στήσει η Ελλάδα μέσα σε 50 χρόνια. Με το μόνο κράτος που έχουνε πλέον επαφές είναι το Ισραήλ που θα του παραχωρήσουνε βάση στο τέλος στο Αιγαίο χωρίς κανένα αντισταθμιστικό ώφελος. Διότι από τους Εβραίους μην περιμένεις να λάβεις τίποτα. Αυτοί έχουνε μάθει μόνο να λαμβάνουν. Ποτέ δεν δίνουν ούτε υποχωρούν στις απαιτήσεις τους όταν έχουν να κάνουν με μεσογειακή στρατηγική.
Βγαίνει προχθές ο Πούτιν και λέει. Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκμεταλευτεί την κατάσταση στην Ελλάδα.. Κανένα κανάλι δεν έβγαλε τσιμουδιά. Τι θέλει να πεί ο ποιητής? Η Τουρκία από καιρό έχει ανοίξει μέτωπο στο εδαφος της Συρίας. Αρα μέτωπο πολέμου δεν πρόκειται να ανοίξει δεύτερο εφόσον τυγχάνει και νατοική χώρα. Μήπως έχει άλλο σχέδιο και οι δικοί μας κοιμούνται?