Αποψη: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακατάλληλος να κυβερνήσει
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ*
Ευρώπη δεν είναι μόνο το κοινό νόμισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε απόκλιση από την Ευρώπη. Δεν είναι μια μικρή παρένθεση ή μεγάλη παράκαμψη. Είναι ανώφελη περιδίνηση σε εποχή όπου γεωπολιτικά επιβάλλεται ο απόλυτος συντονισμός με την ΕΕ.
Η σχισματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο γενετικό του υλικό, στα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης. Η σχισματική του υπόσταση αποδείχθηκε στην επτάμηνη εφιαλτική διακυβέρνηση και στην «διαπραγμάτευση». Την εικονογράφησαν πρόσωπα όπως ο Βαρουφάκης, η Κωνσταντοπούλου (Ζωή), ο Κατρούγκαλος και η Χριστοδουλοπούλου (Τασία).
Απότοκο της γενετικής του «ανωμαλίας» είναι η ασάφεια στο θέμα των κυβερνητικών συμμαχιών. Ζητά αυτοδυναμία, δηλαδή να είναι μόνος , στην εποχή που η κρίση, εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια, οδηγεί στο «μαζί». Θεωρεί ότι ξεφεύγει -, με την αυτοδυναμία- από την υποχρέωση να δηλώσει πως και με ποιον θα συνεργασθεί. Δεν μπορεί και δεν θέλει, γιατί στο θέμα της διακυβέρνησης και των συμμαχιών ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπασθεί εκ νέου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ουσιώδη απομάκρυνση από την Ευρώπη, γι αυτό και δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία, με τρόπους που να ευνοούν τους πολίτες και τη χώρα. Θα εξηγήσω τα γιατί.
Η Ε.Ε δίνει περιεχόμενο στην «ένωση» με πολιτικές ή οδηγίες σύγκλισης σε επιμέρους τομείς. Η ουσία όλων των πολιτικών είναι η δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου στον κάθε τομέα δραστηριοτήτων: Παιδεία, υγεία, επικοινωνίες, παραγωγή, τραπεζικό σύστημα, μεταφορές, κλπ.
Ενιαίος χώρος σημαίνει: κοινές κατευθύνσεις και μακροπρόθεσμοι στόχοι, πολιτικές για να επιτευχθούν, αξιολόγηση και αποτίμηση των δράσεων για την επίτευξη των πολιτικών ώστε να χρηματοδοτούνται ανάλογα από τον κοινό ευρωπαϊκό κουμπαρά.
Αυτός ο «ενιαίος χώρος» χρειάζεται λοιπόν τελικά να περιγραφεί με προδιαγραφές, ποσοτικά, μετρήσιμα κριτήρια και να παρατηρείται η πρόοδος επίτευξής τους.
Είτε πρόκειται για αγροτική παραγωγή, είτε για ψηφιακή τηλεόραση, είτε για ανώτατη παιδεία, είτε για κατάργηση του διαβατηρίου στα ταξίδια, είτε για κοινό νόμισμα, η λογική είναι μία, ίδια και η μέθοδος απαρέγκλιτη: Να υπάρχουν στόχοι που σημαίνει κριτήρια, πολιτικές που σημαίνει χρονοδιάγραμμα και αποτελέσματα, σύστημα αξιολόγησης των πολιτικών που σημαίνει μετρησιμότητα των αποτελεσμάτων και διαφάνεια/ιχνηλασιμότητα των διαδικασιών διαχείρισης.
Η Ένωση είναι λοιπόν μια σειρά από συμφωνίες, δηλαδή διακρατικά, υπερεθνικά μνημόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κάθετα αντίθετος στη σύλληψη και εφαρμογή αυτής της ιδέας, γι αυτό είναι βαθιά αντι-ευρωπαικός και επικίνδυνα σχισματικός. Δεν διαπραγματεύεται δεν αντιμετωπίζει τις συμφωνίες ως πεδίο αντιπαράθεσης, άρα τακτικής συμμαχιών και προτάσεων. Αρνείται καθολικά το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να συνοδοιπορεί σε αυτό με τις φαιοκόκκινες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που ονομάζει «αντίσταση», από τον Π. Γκρίλο και την Μαρί Λε Πεν ως τους Ποδέμος.
Όπου σύγκλιση βλέπει επικίνδυνη ομογενοποίηση, όπου κοινό βλέπει κατάργηση της διαφορετικότητας, όπου μετρήσιμο βλέπει επιδρομή των τεχνοκρατών, όπου αξιολόγηση απάνθρωπους αριθμούς της αδικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στην Ένωση την σύνθλιψη που αποδίδει στην παγκοσμιοποίηση και γι αυτό αποκλίνει.
Στην παιδεία καταγγέλλει την «συνθήκη της Μπολώνια» (Ιούνιος 1999) δηλαδή την προσπάθεια τα πτυχία των Ανωτάτων ιδρυμάτων να εξισωθούν στον κοινό Ευρωπαϊκό χώρο. Με αιώνιους φοιτητές όμως, χωρίς κοινό εκπαιδευτικό νόμισμα ( τις μονάδες που αντιστοιχούν στο κάθε μάθημα) εξίσωση πτυχίων δεν υπάρχει. Υπάρχει Μπαλτάς.
Στην ψηφιακή τηλεόραση καταγγέλλει το «μονοπώλιο» της ιδιωτικής τηλεόρασης ενώ στην πραγματικότητα η Ελλάδα , απλά προσαρμόζεται καθυστερημένα και ασθμαίνοντας στον κοινό ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο.
Στην δημόσια διοίκηση, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παντού αρνείται την αξιολόγηση του προσωπικού, άρα τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και χώρου εργαζομένων.
Το περίφημο μνημόνιο, δεν είναι στην δαιμονοποιημένη του έκφραση τίποτε περισσότερο από την καθολική άρνηση συμμόρφωσης στην ευρωπαϊκή λογική: για την αγορά εργασίας, για τις μεταφορές, για την υγεία, για την φορολογία.
Στο μεταναστευτικό, την νέα μεγάλη δοκιμασία της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες είτε καταγγέλλει είτε εγκληματικά αδρανεί. Τα «νησιά πλουτίζουν» κι οι «μετανάστες λιάζονται» , η «Ευρώπη να φτιάξει πολιτικές» είναι οι φράσεις που συμπυκνώνουν την ολική του ανικανότητα να δράσει ευρωπαϊκά, δηλαδή να προτείνει πολιτικές όπου το εθνικό και το ευρωπαϊκό όφελος θα συνυπάρχουν αντί να αντιδιαστέλλονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει την Ευρώπη να έρθει στην Ελλάδα. Γι αυτό μιλά για εισβολή και τσολιάδες. Φυλάει σύνορα που δεν υπάρχουν και υψώνει τείχη που δεν χρειάζονται. Ο λόγος του είναι βαθιά αναχρονιστικός.
Ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση , γιατί η τεχνολογική έκρηξη επέτρεψε την κατάργηση συνόρων, ανέτρεψε τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς με την ανάδειξη της Κίνας, Ινδίας και αναδυόμενων χωρών όπως η Βραζιλία. Κρίση σημαίνει κίνηση, , έκπληξη, μειωμένη προβλεψιμότητα. Για τους πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών σημαίνει μεγαλύτερη ανασφάλεια στον προγραμματισμό και αγωνία για το μέλλον. Σημαίνει και βαθύτερες ανισότητες, κοινωνικές και οικονομικές.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να διασωθούν με την Ένωση και τον συντονισμό τους. Συνειδητοποιούν πως μαζί μπορούν περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος. Το μαζί θέλει διαπραγμάτευση, πικρές αλήθειες κι υποχωρήσεις. Κυρίως θέλει μια νέα συνείδηση του τι είναι εθνικό, πατριωτικό, δημοκρατικό, ευγενικό και ανθρώπινο. Πρόκειται για αναζήτηση, όπου μονοπώλια και αυθεντίες δεν χωρούν. Το «μαζί» προστατεύει τους αδύναμους εξ ορισμού. Είτε χώρες είτε κοινωνικές ομάδες. Που αλλιώς μόνες τους μπορούν μόνο να θυσιασθούν αλλά όχι να κερδίσουν ή έστω να χάσουν τα, κατά το δυνατόν, λιγότερα.
Δεν υπάρχει χώρα, ιδεολογία, πολιτικό κόμμα, άποψη που να έχει λύσεις και μαγικό ραβδί για τα παραπάνω. Πάμε ψάχνοντας, με λάθη, γραφειοκρατίες της υπερβολής, σχήματα που πολλές φορές ισοπεδώνουν, απουσία αισθητικής και ευαισθησιών που δικαίως τρομάζουν. Πάμε με ανεργία, ξεβόλεμα, άστεγους, ομίχλη αντί για ελπίδα.
Πάμε όμως όλη η Ευρώπη μαζί, με διαφωνίες και αντιπαλότητες γιατί δεν ξέρουμε τίποτε καλύτερο. Μαζί και τολμάμε. Μαζί σημαίνει αποδοχή της ιδέας και της μεθόδου δημιουργίας του «κοινού χώρου» σε κάθε τομέα. Τολμάμε σημαίνει εφαρμογή των νέων, κοινών πολιτικών, αλλαγή, εξέλιξη, προσαρμογή των παλιών μας συστημάτων. Η τόλμη είναι η υπομονή του να ακούσεις, να αποδεχθείς, να σχεδιάσεις, να εφαρμόσεις, να μαζέψεις τα αποτελέσματα, να συζητήσεις τα συμπεράσματα, να συναποφασίσεις, να διορθώσεις και να ξαναρχίσεις τον κύκλο. Εκεί στις αλλαγές και στις αποφάσεις, στην εφαρμογή και στην πράξη συντελούνται οι «μάχες με τα συμφέροντα και το κομματικό ή πελατειακό κατεστημένο».
Εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έντονα διαφαίνεται, η κρίση θα βαθύνει. Δεν είναι θέμα της όποιας γοητείας του Τσίπρα είτε των αδυναμιών των αδιόρθωτων αντιπάλων του. Ο πυρήνας της συλλογικής του σκέψης είναι αλλού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά ακατάλληλος για την περίσταση.
* Ο κ. Γιάννης Αναστασάκος είναι μηχανικός και κοινωνικός επιστήμονας.
91 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:26 πμ
kapetanios
ελπίζω σαν μηχανικός(την δεύτερη ιδιότητα του) να μην είναι τόσο αιθεροβάμων ο κ Αναστασάκος
Ο συριζας έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά στην κηβερνησημότητα μιας χρεοκοπημένης (στον κατά τα άλλα «κοινό ευρωπαϊκό χώρο»)και σε ασφυκτικό πλαίσιο εκκαθάρισης χώρας
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:36 πμ
kapetanios
άσε που κοιτώντας τον αντίπαλο του τον Μειμαρακη που φέρνει περισσότερο σε πρωταγωνιστή (με ρόλο μπουνταλά) σε τούρκικη σαπουνόπερα σε πιάνει μια κατάθλιψη–για το που ανήκουμε!
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:23 πμ
δεξιος
Γενική επίθεση.
http://www.capital.gr/forum/thread/5322724?messageId=5322724
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:40 πμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:12 μμ
Ενη
Απο το αρθρο του ποστ
«Απότοκο της γενετικής του «ανωμαλίας» είναι η ασάφεια στο θέμα των κυβερνητικών συμμαχιών. Ζητά αυτοδυναμία, δηλαδή να είναι μόνος , στην εποχή που η κρίση, εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια, οδηγεί στο «μαζί». Θεωρεί ότι ξεφεύγει -, με την αυτοδυναμία- από την υποχρέωση να δηλώσει πως και με ποιον θα συνεργασθεί. Δεν μπορεί και δεν θέλει, γιατί στο θέμα της διακυβέρνησης και των συμμαχιών ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπασθεί εκ νέου».
«Δεν μπορει και δεν θελει στο θεμα των συμμαχιων γιατί …..θα διασπασθει εκ νεου»
Αυτή ειναι και η ουσία των υπεκφυγων του Τσιπρα για να ορισει τις συμμαχιες σε επιπεδο κομματων .
Ξερει οτι εσωκομματικά θα εχει προβληματα.
Ετσι προσανατολιζεται στα….προσωπα. Για παραδειγμα προσανατολιζεται για συνεργασία προσωπων, απο τον κοινωνικό χωρο ωστε να αποφυγει να δηλωσει κομματικους χωρους.
Το οτι βεβαια ειναι αντι ΕΕ, με τη σημερινη δομη της, δεν ειναι κατι αγνωστο.
Εκει ειχε επικεντρωσει και ολη τη στρατηγικη του. στις προηγουμενες εκλογες, με τονους πολυ εντονους, και τωρα
μετα την υπογραφή του 3ου μνημονίου , με διαλλακτικοτερους ορους ενος «παραλληλου προγραμματος»..
Το αρθρο ειναι πολυ εμπεριστατωμενο, και περιγραφει με λεπτομερειες το ποιος ειναι ο σχεδιασμος της ΕΕ, και για το παρόν και για το μελλον.
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:21 μμ
Santiliana
Tι ειναι, αντι ΕΕ ?
Αντε παλι ιστοριες τρομου. 🙂
Μα μετα τοσα ατυχηματα εκλογικα , δεν βαρεθηκατε την ιδια τακτικη?
Αυτος φταιει μετα που μενει παντα χωρις αντιπαλο που να μπορει να αρρωσει μια σωστη κουβεντα?
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:34 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Φταιει η καμερα της ΕΡΤ…
18 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:15 μμ
Ενη
Χθες παντως ο Μειμαρακης εδωσε μια εικονα της συναινεσης που μπορει να πει οτι δεν ειχε προηγουμενο σε εκλογικη αναμετρηση.
Ηταν τοσο συναινετικός και ετοιμος να συνεργασθει με τις προοδευτικες δυναμεις του τοπου, (υπερασπιστηκε τηνπροοδευτικοτητα της δικιας του παραταξης), που εν τελει εδωσε την εντυπωση ενος συγχρονου πολιτικου και μαλιστα προερχομενο απο το «συντηρητικο» χωρο.
Ηταν μια εμφανιση που σιγουρα κερδισε ψηφους απο ψηφοφορους που ειναι υπερ των συμπραξεων και των συμμαχιων και οχι στις στειρες αντιπαραθεσεις δεδομενου οτι,
οποιοι και να εκλεγουν θα εχουν να επιτελεσουν το ιδιο εργο.
Να κανουν τις μεταρυθμισεις και τις δεσμευσεις του 30υ μνημονιου του Τσιπρα.
Ολοι δε δηλωνουν για τη βελτιωση του, στην πορεια, γιατι οι οροι του ειναι οι επαχθεστεροι απο ολα τα αλλα μνημονια.
Υπαρχει αντιπαλος του Τσιπρα και ειναι οι ψηφοφοροι της συναινεσης.
υγ.
Ο Συριζα παντα ηταν εναντια σε μια ευρωπαικη ενωση με τη σημερινη δομη της και ηθελε (νομιζε) οτι θα την αλλαξει με τη συνεργασία του Νοτου.
Αποδειχθηκε οτι δεν μπορουσε και δεν μπορεσε.
Πραγματα γνωστα σε ολους.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:12 πμ
Γιάννης -2
ΤΟΥ ΑΘΑΝ. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
04|08|2015 | 18:35
Όταν το 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Κ. Βαΐτσος, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Αντώνης Λιβάνης αποφάσιζαν, σε μία ταβέρνα του Χαλανδρίου, ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε αρκετή ρευστότητα για να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται χρήμα που θα «μοίραζε» στους «μη προνομιούχους», ξεκινούσε και η «μεγάλη ληστεία» που το 2010 κατέληξε στην παρ’ ολίγον άτακτη χρεοκοπία της χώρας.
Μία χώρα που, με χρέος τότε 270 δισεκατ. ευρώ, σώθηκε αποκλειστικά και μόνον γιατί ήταν μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εταίροι της δεν μπορούσαν αν την αφήσουν να χρεοκοπήσει. Έτσι, η Ελλάδα την περίοδο 2010-2014 δεχόταν την μεγαλύτερη δανειακή βοήθεια της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας, ήτοι 312 δισεκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, όμως, στο πλαίσιο της μεγάλης ληστείας, η χώρα είχε κατασπαταλήσει 1.250 δισεκατ. ευρώ κοινοτικές επιδοτήσεις και δάνεια από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα -όχι, βέβαια, και χωρίς την συνενοχή ξένων και μη τραπεζών.
Στην σημερινή, λοιπόν, πτωχευμένη ουσιαστικά Ελλάδα υπάρχει η «τάξη της αστακομακαρονάδας» -η οποία είχε «τσεπώσει» μεγάλο μέρος από τα κοινοτικά λεφτά και δάνεια, είχε αρπάξει ό,τι μπορούσε από την χρηματιστηριακή άνοιξη του 1999, είχε δε παράλληλα «φεσώσει» και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με περίπου 30 δισεκατ. ευρώ, αν όχι τα διπλάσια.
Αυτή η τάξη -που πρέπει να έχει στις ξένες τράπεζες περί τα 160 δισεκατ. ευρώ καταθέσεις- όταν, με αφορμή το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Γιώργος Α.Παπανδρέου, είδε ότι η «μάσα» τελείωνε πλέον στην Ελλάδα, έβαλε μπρος να φέρει στην εξουσία τον αδαή καταληψία της αριστεράς Αλέξη Τσίπρα και την παρέα ιδεοληπτικών μαρξιστών-λενινιστών που τον πλαισίωνε. Παράλληλα, η «τάξη» αυτή, για να είναι σίγουρη ότι θα πετύχαινε τον στόχο της, έρριξε χρήμα και στον ακροδεξιό χώρο ενισχύοντας Πάνο Καμμένο και Χρυσή Αυγή. Δημιούργησε επίσης και ομάδες κρούσεως στο Διαδίκτυο, οι οποίες καθημερινά λασπολογούν, απειλούν, βρίζουν και γενικά χρησιμοποιούν κάθε χυδαίο μέσο που τους προσφέρεται.
Προέκυψε έτσι το περίφημο «λόμπυ της δραχμής», το οποίο ήταν και παραμένει αποφασισμένο να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης.
Με επικοινωνιακή αιχμή τον Λάκη Λαζόπουλο -ο οποίος, όπως γράφτηκε, εισέπραξε 7 εκατομμύρια ευρώ για να πουλάει αντιμνημονιακή προπαγάνδα- το «λόμπυ της δραχμής» άπλωσε τα πλοκάμια του σε ολόκληρο το φάσμα των μέσων μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ) και επιστράτευσε προπαγανδιστές εντός και εκτός Ελλάδος. Προετοίμασε έτσι την κοινή γνώμη για την μεγάλη απάτη «πρώτη φορά αριστερά».
Μία απάτη που μέσα σε έξι μήνες πήγε την Ελλάδα πέντε χρόνια πίσω με κόστος, για την ώρα, 40 δισεκατομμύρια ευρώ! Αν δε στο αριθμητικό αυτό κόστος προσθέσουμε την διεθνή γελοιοποίησή μας, τότε η ζημιά προσλαμβάνει δύσκολα μετρήσιμες διαστάσεις. Μέσα σε έξι μήνες η Ελλάδα, ζητιανεύοντας δανεικά από Ρώσους, Ιρανούς και Κινέζους (για να μάς περάσουν στην δραχμή Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας και Κωνσταντοπούλου), απώλεσε διπλωματικό κύρος και κυριολεκτικά εξευτέλισε την γεωπολιτική της θέση.
Ο Βλαδίμηρος Πούτιν -έμπειρος παλαιός πράκτορας της KGB- θα πρέπει να αισθάνθηκε βαθειά περιφρόνηση βλέποντας ένα ράκος του μαρξισμού-λενινισμού, που δεν ήξερε καν να ζητιανεύει, να τού ζητάει λεφτά με δουλοπρέπεια. Προφανώς δε, το θλιβερό αυτό ανθρωπάκι δεν είχε την παραμικρή ιδέα από τον πολύπλοκο κόσμο του Κρεμλίνου και τους περίφημους «σιλοβίκι» που είναι σήμερα η ψυχή του.
Ωστόσο, παρά το ανυπολόγιστο κόστος της μεγάλης απάτης, το «λόμπυ της δραχμής» δεν το έχει βάλει κάτω και σίγουρα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Συνεπώς, όσοι αισιοδοξούν ότι τελικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα ολοκληρώσει την κωλοτούμπα του με την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, ας έχουν υπ’ όψη τους ένα απόφθεγμα της συλλογικής μνήμης των Εβραίων, που μάς υπενθύμισε ο Αντώνης Καρακούσης στο Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο «οι απαισιόδοξοι Εβραίοι που ζούσαν στην Ευρώπη στα χρόνια του Μεσοπολέμου κατέληξαν στην Νέα Υόρκη και οι αισιόδοξοι στο Άουσβιτς». Υπενθυμίζουμε ότι οι τελευταίοι ήσαν αυτοί που πίστευαν ότι ο Χίτλερ δεν θα εφάρμοζε τίποτε από αυτά που είχε γράψει στο «Mein Kampf».
Κάποιοι δε ακόμα πιστεύουν ότι ο Γ.Βαρουφάκης δεν θα έκανε τίποτα από τα όσα έλεγε σε συνεντεύξεις του και έγραφε σε άρθρα και βιβλία του. Και όμως, μπορεί την πρώτη φορά το πραξικόπημα να απέτυχε, αλλά υπάρχει πάντα και δεύτερη δοκιμή.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:36 πμ
Πάνος
Έλα Χριστέ και μπούκωνε!
Ώστε, «όπως γράφτηκε» (από ποιόν; ) – και ήταν 7 και ουχί 0,7 ή 17 ή 1107!
Δε σχολιάζω άλλο! 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:08 πμ
Γιάννης -2
Πάνο,
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το έφερε.
Σίγουρα θα δημοσιεύθηκε κάπου.
Λεφτά υπάρχουν! 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:18 πμ
Santiliana
Πρεπει να ρωτησουμε τους νδσοκους.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:20 πμ
Πάνος
Δεν αμφιβάλλω ότι δημοσιεύτηκε κάπου, άλλωστε δημοσιεύονται και πολύ χειρότερες ανοησίες. Απλά το επισήμανα ως ένδειξη πως το άρθρο (που έφερε το μέηλ) είναι για την κατεύθυνση «απορρίμματα» και ουχί για άλλη 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:34 πμ
Γιάννης -2
Πάνο,
Έχω διαβάσει, συνήθως διαγωνίως, και χειρότερα…. 🙂
Εντός του άρθρου υπάρχει και κάτι «ιστορικά» σοβαρό:
«Μία απάτη που μέσα σε έξι μήνες πήγε την Ελλάδα πέντε χρόνια πίσω με κόστος, για την ώρα, 40 δισεκατομμύρια ευρώ! Αν δε στο αριθμητικό αυτό κόστος προσθέσουμε την διεθνή γελοιοποίησή μας, τότε η ζημιά προσλαμβάνει δύσκολα μετρήσιμες διαστάσεις. Μέσα σε έξι μήνες η Ελλάδα, ζητιανεύοντας δανεικά από Ρώσους, Ιρανούς και Κινέζους (για να μάς περάσουν στην δραχμή Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας και Κωνσταντοπούλου), απώλεσε διπλωματικό κύρος και κυριολεκτικά εξευτέλισε την γεωπολιτική της θέση.».
ΥΓ/ Δεν νομίζω βέβαια ότι η Ζωή έχει πάρει θέση υπέρ της δραχμής.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:38 πμ
Πάνος
Διαφωνώ, Γιάννη. Δεν τα θεωρώ καθόλου σοβαρά αυτά που γράφει ο καλός αρθρογράφος.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 7:31 πμ
σχολιαστης
Αυτός που θα μπει μια βόλτα και θα δει το τελευταίο σχόλιο, σίγουρα θα νομίσει ότι αναφέρεται στο άρθρο της ανάρτησης 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:16 πμ
Πάνος
Δοκίμασα και το άρθρο της ανάρτησης. Η πρώτη φράση (δεν πήγα παρακάτω):
«Ευρώπη δεν είναι μόνο το κοινό νόμισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε απόκλιση από την Ευρώπη».
Άσε μας παιδάκι μου, πρωί πρωί… 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:24 πμ
σχολιαστης
Καλό είναι να …διαβάζουμε τα κείμενα, έστω και διαγώνια, από τη στιγμή που είναι επιλογές συνεργατών της καλύβας. 🙂 Και ναι ισχύει «Ευρώπη δεν είναι μόνο το κοινό νόμισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε απόκλιση από την Ευρώπη». Χθές άκουγα τον Ιγκλέσιας να μιλάει συνεχώς για εχθρούς. Οι άνθρωποι δεν πάνε καλά.
Τι να πουμε για παράδειγμα για την συριζοανελ αφήγηση δια στόματος Καμμένου: Είχαμε φτάσει σε μια τέτοια κατάσταση που αν δεν υπογράφαμε θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος, θα αγόραζαν τα ξένα παραρτήματα της Ελληνικές τράπεζες κλπ. ‘Η ότι ο Βαρουφάκης εκτελούσε σχέδιο άλλων! Να σταματήσεις να τον ακους ή να σκεφτείς τι τιμωρία πρέπει σε τέτοιους λεβέντες που έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου;
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:30 πμ
Πάνος
Γενικά πρέπει να μη χάνει κανείς το χρόνο του με αναξιόπιστους αρθρογράφους. Η «ποιότητα» φαίνεται συνήθως από τις πρώτες φράσεις. Όπως και η διαφορά ανάμεσα στην αξιόλογη ανάλυση και στην περιδίνηση γύρω απ’ το τίποτα. Ακόμα κι αν αναρτώνται στην καλύβα 😉
Δείτε στο μεταξύ τι γίνεται στην Ιταλία.
http://www.topontiki.gr/article/143207/se-trohia-sygkroysis-i-italia-me-tin-ee-anatheorise-pros-ta-pano-elleimma#.Vfz4khs7UP0.facebook
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:50 πμ
σχολιαστης
Ο αρθρογράφος μπορεί να είναι αναξιόπιστος. Μικρή η ζημιά. Ο Καμμένος -στον οποίο αναφέρθηκα πριν- έχει λογική να είναι ο εκλεκτός του Τσίπρα με βάση αυτά που λέει; 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:09 πμ
δεξιος
Tις πιο εντυπωσιακές αναλύσεις τις κάνουν άλλοι αριστεροί.Δεν ξέρεις εάν ζηλεύουν ή τις πιστεύουν πραγματικά.
http://metarithmisi.gr/%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%b2%ce%b9%cf%83%ce%af%ce%bd%cf%83%ce%ba%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bd%ce%b1/
http://metarithmisi.gr/%ce%bf-%ce%bb%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf/
Και μία ιστορική αναδρομή στον αυριανισμό από τον Ροίδη.
https://roides.wordpress.com/2015/09/19/19sep15/
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:43 πμ
Πάνος
Το 97 με 99% των πολιτικών είναι για τον πέοντα, έτσι κι αλλιώς, όταν ανοίγουν το στόμα τους. Ο Καμμένος κολυμπάει άνετα σ’ αυτό το mainstream. ΔΕΝ είναι χειρότερος από δεκάδες άλλους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού ή του ΣΥΡΙΖΑ.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:50 πμ
σχολιαστης
Είναι γιατί έκανε τον …καλόγερο Σαμουήλ και στη συνέχεια κλαψουρίζει ότι θα είχαμε εμφύλιο, θα μας αγόραζαν την Εθνική οι Τούρκοι κλπ. Μιλάμε αδικείς τους άλλους αν τον συγκρίνεις. 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:04 πμ
ΣΑΘ
Πολύ κοντινός μου άνθρωπος, κοντά στα 40, με μόρφωση και επίπεδο, αφανάτιστος πολιτικοκομματικά, ζει και εργάζεται πολλά χρόνια τώρα σε μεγάλη διεθνή εταιρεία με έδρα την Ελβετία.
Ε, λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός μου είπε προχθές:
Η εικόνα που έχουν πλέον οι «αγορές» αλλά και ο πολύς κόσμος τής κεντροδυτικής Ευρώπης για την Ελλάδα και τους Έλληνες γενικώς (πολιτική ηγεσία αλλά και λαό) είναι τέτοια, που εδώ πέρα σχεδόν ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες….
Κι αν τύχει να γίνει συζήτηση για τυχόν επενδύσεις στην Ελλάδα την εποχή αυτή, οι ξένοι γελάνε και λένε:
Δεν είμαστε τρελοί να επενδύσουμε στην Ελλάδα.
…………………………………………………………………………………………………………..
Δεν πρόκειται για προπαγάνδα.
Αυτή είναι, δυστυχώς, η γυμνή σκληρή πραγματικότητα.
Είναι καιρός να ξυπνήσουμε.
Γιατί αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά για όλους μας.
Χωρίς ξένες επενδύσεις, (σε συνδυασμό, βέβαια, με ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό), το καράβι δεν πρόκειται να γυρίσει.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:14 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Δεν θα μπω στον πειρασμό να κρίνω αν ο Σύριζα είναι κατάλληλος ή ακατάλληλος.
Θα επισημάνω όμως ένα βασικό στοιχείο, που κάνει τον καταλύτη στις συγκρίσεις, στη δική μας χώρα και στις άλλες της Ε.Ε. μια κι αυτές θέλουμε να έχουμε ως συγκριτικό στοιχείο.
Η πολιτικοποίηση και η κοινωνικοποίηση. Δηλαδή η κατ’ ανάγκη ένταξη μας σ’ ένα κόμμα ή άτομο και στο κατά πόσο λειτουργούν σε τούτη τη χώρα, οι κοινωνικές αντίρροπες προς την κεντρική εξουσία, παράλληλες δράσεις των πολιτών, που δείχνουν τον πλούτο των διαφορετικών επιλογών.
Συγκεκριμένα στις άλλες χώρες κυβερνάνε καραμπινάτοι δεξιοί ή «σοσιαλιστές» ή συμμαχικές κυβερνήσεις ή αντιδραστικές. Κι όμως η κοινωνική δράση των ανώνυμων (ή επώνυμων) πολιτών, μπορεί ν’ αποτελεί μια ισχυρή αντίρροπη δύναμη στα περιβαλλοντικά, μεταναστευτικά, πολιτιστικά και στα λογής λογής θέματα της καθημερινότητας τους, που η κυβέρνηση τους έχει άλλη άποψη ή τα παραμελεί.
Στην Ελλάδα όλα, μα όλα περνάνε μέσα από τα κόμματα. Μέσα από την προσωπολατρία. Μέσα από τα ιστορικά τραύματα. Πες μου λοιπόν ποιο κόμμα είσαι, για να σου πω γιατί το ψηφίζεις. Όχι για το εισόδημά σου, τη διαφύλαξη της εργασίας σου, για την προστασία της ποιότητας ζωής σου, αλλά γιατί έχεις τραυματικές απόψεις για το αντίθετο πολιτικό λόμπι που κυβέρνησε.
Και σ’ αυτό πατάνε και ο Τσίπρας, αλλά και ο Μεϊμαράκης.
Ο δεξιός μιλάει για την ανικανότητα του Συριζαίου στο μεταναστευτικό (λες κι αν ήταν η ΝΔ θα ήταν αλλιώς) και ο αριστερός αναφέρεται σ’ αυτή τη ριμάδα λίστα Λαγκάρντ, λες κι η Ελλάδα φαλίρισε, γιατί δεν πήρε τα λεφτά από δαύτους.
Στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά, ανεξάρτητα από την ψήφο που ρίχνεις, φροντίζεις με τον ένα ή άλλο τρόπο, για την ευπαρουσίαση της πόλης σου, του νοσοκομείου σου, του σχολείου σου. Στην Ελλάδα όλα ξεκινάνε από το δήμαρχο, τον υπουργό και τα κονδύλια.
Με πολλαπλάσια κονδύλια στον εθνικό κορβανά, θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα της χώρας; Δεν νομίζω! Γι’ αυτό κι αρνούμαι πεισματικά να μπω στη λογική του διπολισμού.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:18 πμ
σχολιαστης
Θα μιλούσαμε για διπολισμό αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν …πόλος 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:34 πμ
Mitsos
Mια ζωή οι Ευρωπαίοι και ειδικά κάτι ΕλβετοΓερμανοί για τον πούτσο μας είχαν. Πάρα ταύτα απέδειξε στον πόλεμο αυτή η χώρα ότι έκανε αντίσταση παρά το μέγεθός της. Κάτι Βέλγοι και κάτι Ολλανδοί περιμένανε απλώς στην άκρη του δρόμου να παρελάσουν τα γερμανικά στρατεύματα.
Επίσης όλοι αυτοί δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς αυτή η χώρα που έμεινε υπόδουλη επί αιώνες στους πιο οπισθοδρομικούς κατακτητές, κατάφερε παρά το μικρό της μέγεθος και το ορεινό της ανάγλυφο να βρεθεί πολύ ψηλά στην κατάταξη χωρών με βάση το ΑΕΠ ανά κάτοικο.Και έχοντας μάλιστα στο έδαφός της πολύ περισσότερους μετανάστες ανά κάτοικο από ό,τι άλλοι στην Ευρώπη.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η Μακεδονία και η Θράκη απελευθερώθηκαν πριν ένα αιώνα και η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα το 1912.
Αυτή η λίστα είναι το 2014 όταν πλέον είχε χαθεί πάνω από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ λόγω μνημονίων.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita
Αν οι Ευρωπαίοι ανακατεύοταν λιγότερο στα ελληνικά ζητήματα θα μπορούσε η χώρα να πάει ακόμη πιο ψηλά. Αλλά με το να χαρτζηλικώνουν πολιτικούς και κόμματα διάφοροι στην Ευρώπη και να μοιράζουνε μίζες επί δεκαετίες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Η Ευρώπη μεσουρανούσε στον 19ο αιώνα. Η Αμερική στον 20ο. Ο αιώνας αυτός ανήκει στην Κίνα. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να το καταλάβει αυτό το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Αρνείται να δεχθεί ότι ο δυτικός κόσμος πλησιάζει προς τη δύση του και ένας άλλος κόσμος δημιουργείται.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:45 πμ
Mitsos
Οι λεγόμενες λοιπόν αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει έξοδο από την ευρωζώνη. Για αυτό και δεν επενδύει κανείς πλέον εδώ. Αυτό θα συμβεί νομοτελειακά. Μετά από μερικά χρόνια θα επενέλθει η κανονικότητα, θα αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια, θα σταθεροπιηθεί η χώρα και θα αρχίσει πάλι ο Ελλην να επιχειρεί. Λόγω αυτής της κατάστασης έφτασε η χώρα να γίνει ο περίγελος της Ευρώπης, χωρίς να σημαίνει ότι γενικώς οι Ευρωπαίοι τα πάνε πολύ καλύτερα. Μηδενικούς κια αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουνε οι περισσότερες χώρες του ευρώ.
Οσο η χώρα παραμένει με τράπεζες ζόμπι που απλώς απορροφούν ρευστότητα από την οικονομία κανείς δεν επενδύει. Είναι πολύ απλά τα πράγματα, άσχετα αν ακόμα κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τα καταλάβουν. Η γενικότερη κατάσταση των μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών δεν είναι πολύ καλύτερη. Το ίδιο πρόβλημα λοιπόν έχουν και αυτοί κρυμμένο κάτω από το χαλί, απλώς λόγω μεγέθους είναι too big to fail και βρίσκονται κάποιοι και τους δανείζουν.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:53 πμ
Mitsos
Η Ευρώπη κουβαλάει δούλους στο έδαφός της. Είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτούς τους δούλους. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος κόσμος στην Ευρώπη είναι ότι αυτοί οι δούλοι εξαρτώνται λιγότερο από τα αφεντικά τους, από ό,τι τα αφεντικά τους από αυτούς. Ακούστε λοιπόν έναν ιμάμη να κάνει κήρυγμα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:58 πμ
δεξιος
Τι θα πει πως έφθασε τόσο ψηλά η Ελλάδα στην κατάταξη αυτή Μήτσο;
Έφθασε επειδή έχασε το ΕΑΜ,απλό είναι.Δες που βρίσκονται όλες οι τέως σοσιαλιστικές χώρες στην κατάταξη που έβαλες και θα καταλάβεις.
Και έπεσε σχετικά επειδή κέρδισαν αργότερα το ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο για ζημιές είναι κάποιοι.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:03 μμ
δεξιος
Και τι τα γράφεις αυτά.Yπάρχει αριστερό κόμμα που να τάσσεται εναντίον της μετανάστευσης.΄’Οχι.Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσεις ή να στηρίξεις μη αριστερό κόμμα.Ούτε.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:24 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Καλοπροαίρετέ μου «δεξιέ».
Αν η ΝΔ είχε περισσότερη επικοινωνιακή ευλυγισία. Αν είχε επικεφαλής μια διαφορετική εικόνα από τον Μεϊμαράκη (π.χ. μια ωραία γυναίκα σαν την Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου), αν είχε εκσυγχρονίσει το λόγο της, δηλώνοντας το οριστικό διαζύγιο με το παρελθόν της, αν δηλαδή χρησιμοποιούσε τα ίδια όπλα του Σύριζα, αύριο θα έκανε παρέλαση. Τη βλέπω όμως να χάνει, όχι γιατί ο αντίπαλος είναι καλύτερος, αλλά γιατί τα σκατά του τα τύλιξε σε καλύτερη συσκευασία. Δυστυχώς στις εκλογές, μόνιμα ηττημένη είναι η λογική. Τα κόμματα που διαγωνίζονται να χωρίσουν το λαό, χρησιμοποιούν καλλωπιστικά στοιχεία, που με photoshop δημιουργούν παραπλανητικά πορτραίτα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:28 μμ
Πάνος
Καθόλου. Αλλά δε σκοπεύσω να το αποδείξω κιόλας 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:32 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
(11.04 μμ)
κάποιοι δυσφήμισαν πολύ άσχημα τη χώρα τους (μας). Θυμάμαι έναν ψηλό που μιλούσε για διεφθαρμένη χώρα κι έναν κοντό από δίπλα του που έλεγε κάτι ανοησίες για τον Τιτανικό.
Θυμάμαι επίσης το λυσσασμένο αγώνα που έκαναν πολιτικοί (πχ Μπακογιάννη) και ΜΜΕ (σχεδόν όλα) για να ενισχύσουν την τάση φυγής των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες πριν λίγους μόνο μήνες.
Εννοείται όμως ότι όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σημασία: ως γνωστόν ο σύριζας φταίει για όλα – και για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:32 μμ
Mitsos
Γιατί ποιος σου πε ότι είμαι ενάντια στην μετανάστευση? Είμαι ενάντια σε αυτού του είδους την εξωτερική πολιτική των πολέμων και τις μεταναστευτικές ροές που οι κύριοι του λαικού κόμματος που κυβερνάνε την Ευρώπη προωθούνε και ο Αβραμόπουλος πρωτος και καλύτερος υπερασπίζει. Είμαι απολύτως υπέρ της οργανωμένης μετανάστευσης όπου και όταν χρειάζεται. Αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η Σουηδία και η Νορβηγία πχ προτιμά να εισάγει μουσουλμάνους από τη Συρία από ό,τι Έλληνες από την Ελλάδα, Ισπανούς και Ιταλούς. Επίσης δεν κατάλαβα ακόμη γιατί οι Χριστιανοί Σύριοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και είναι οι Μουσουλμάνοι στις περισσότερες χώρες πλην Πολωνίας, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα δεχτεί μόνο Χριστιανούς.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:38 μμ
Πάνος
Το κακό είναι ότι εκτός από ωραία, η κυρία αυτή μιλάει κιόλας. Κι εκεί, βράσε ρύζι 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:42 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:47 μμ
aftercrisis
Δημήτρης Δημητριάδης: ΟΙ Έλληνες που κυβερνούν τους Έλληνες
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=726874
Ένα ελάχιστο αναγκαίο αντίδοτο εναντιον της ολικής καφρίλας που σκέπει αυτή τη χώρα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:49 μμ
δεξιος
Μιχάλη δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.Δεν μετράνε μόνο τα επικοινωνιακά αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται σε βάθος χρόνου.
Δες απλά την βεβαιότητα που υπήρχε σε πολύ κόσμο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ότι ο Τσίπρας θα φέρει καλύτερη συμφωνία.Για ποιό λόγο;Eτσι.
Σε πολύ λίγες χώρες της Ευρώπης θα το πίστευαν αυτό σήμερα,ότι κάποιος μόνο και μόνο επειδή είναι αριστερός θα φέρει λεφτά.Διότι εδώ ο άλλος ακούει «σοσιαλισμός» και νομίζει ότι είναι η εργασιακή κατάσταση της Εθνικής Τραπέζης επί Ανδρέα και όχι εργασία σε φυτείες της Κούβας.
Τις πρώτες εβδομάδες Τσίπρα καραμανλικοί βουλευτές,μητροπολίτες,φιλόσοφοι της δεξιάς σαν τον Γιανναρά πανηγύριζαν για τη σθεναρή στάση του.Ο Πολύδωρας έβγαλε και βιβλίο επαινώντας την κατάργηση των μνημονίων.Φαντάσου λοιπόν οι άλλοι.
Δυστυχώς όλοι αυτοί ήσαν άσχετοι.Δεν είχαν καν αντιληφθεί πως λειτουργεί η ευρωζώνη,δεν ασχολήθηκαν και ποτέ άλλωστε.
Ο κόσμος στην Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια συνδικαλιστική αντίληψη για την ευρωζώνη : είμαστε εμείς και οι άλλοι.Οι άλλοι έχουν τα λεφτά που θέλουμε.Όποιος κάνει μεγαλύτερη φασαρία κάτι θα κερδίσει,άρα κατάλληλοι είναι οι αριστεροί που είναι ειδικοί στην φασαρία.
Ότι η φασαρία θα προκαλέσει φυγή κεφαλαίων και τέτοια προβλήματα στην οικονομία που μετά θα χάσεις περισσότερα γιατί πρόκειται για συνεταιρισμό διαφορετικών χωρών και δεν μπορείς να εξαναγκάσεις τον άλλον να σε πληρώσει επιβαρύνοντας τη δική σου χώρα δεν το είχαν σκεφθεί και ακόμη ελπίζουν σε παράλληλα προγράμματα και παράλληλα σύμπαντα σε ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:52 μμ
aftercrisis
Μιχάλης Μιχελής 11.14, +++
Όταν είμαστε γίδια, αναγκαστικά χρειαζόμαστε βοσκούς και τσελιγκάδες.
Με μπλέ, πράσινη, ή ρόζ γκλίτσα. Ή κανελλί με βούλες
Και μετά παραπονιόμαστε ότι μας αρμέγουν.
Γίδια είμαστε, τσομπαναραίοι είναι. Τί περιμένουμε να κάνουν; Μήπως να ανοίξουν μαζί μας κανονική και ευπρόσωπη πολιτική συζήτηση 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:59 μμ
Ενη
Αγαπητέ Μιχαλη
Νομιζω οτι αδικεις το κριτηριο των ψηφοφορων.
Οι ψηφοφοροι δεν θεωρουν τις εκλογες…..καλλιστεια.
Ιδιαιτερα οι νεοι-ες, δεν σκοτιζονται καθολου για την εξωτερικη εμφανιση, αντιθετα μπορει και να την χλευαζουν κιολας.
Μαλλον θα παρατηρηθει μια μεγαλη αποχή της νεολαιας και μαλιστα αυτοι που ειχαν πιστεψει στο Συριζα ως Αριστερά. (οχι στο look του Τσιπρα, σκοτιστηκαν γι΄αυτό), οι οποιοι απογοητευθηκαν και δεν θελουν να ψηφισουν τιποτα τωρα.
Τώρα βεβαια υπαρχουν και αλλοι που εντυπωσιαζονται απο την εμφανιση π.χ. νεος/α και ωραιος/α, αλλά στη σημερινη εποχή ειναι λιγο παλιομοδιτικα αυτα τα κριτηρια.
Βεβαια στο παρελθον ο Κωνστ. Καραμανλης θριαμβευε σε γυναικειες ψηφους, τον ψηφιζαν επειδή ηταν….. ωραιος ανδρας.
Τώρα ψηλος, κοντός , νεος η οχι, δεν μετρανε. Ολοι εχουν να επιτελεσουν το ιδιο εργο, χωρις «παραλλαγες» ,προς το παρον, συμφωνα με το μνημονιο Τσιπρα.
Μετα, στην πορεια, και ο νεος και ηλικιωμενος πρωθυπουργός (και οι τυχόν συμμαχοι τους), θα κανουν προσπαθειες για τη βελτιωση των επαχθων ορων αυτου του μνημονίου.
Διοτι και οι νεοι και οι ηλικιωμενοι ηγετες των δυο κομματων, δεν διανοουνται καμια εξοδο απο την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Κι΄ας καλεσε τον Ιγγλεσιας ο Τσιπρας στην Πλατεια……. 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:04 μμ
aftercrisis
δεξιος,
ούτε καν συνδικαλιστική αντίληψη για την ευρωζώνη. Βρεφονηπιακή.
Όσο το βάζο έχει μέσα κοκό και είναι ανοιχτό και «απλόχερο», η ΕΖ και η ΕΕ είναι υπέροχες και οι ελληνικές ελίτ (μαζί με τους παρατρεχάμενούς τους μεγαλομεσαίους Έλληνες) ήταν τα καλά (χαζο)χαρούμενα παιδάκια.
Εν αφθονία τους παρείχαν μεζονέτες, σαμπάνια και σωματοφυλακή…
Τώρα που στο βάζο μπήκε τάπα, οι ελίτ έγιναν αλήτ και οι παρατρεχάμενοι ένας στρατός από «άτακτα» παιδάκια. Και εσωτερίκευσαν αμέσως το νέο ρόλο – όπως και η «μαμά» το δικό της:
Κακά παιδιά, κακιά μαμά.
Ο Καντ έγραψε το εξής «Διαφωτισμός είναι η έξοδος από την εθελούσια κατάσταση ανηλικιότητας».
ΟΙ ελληνικές αλήτ λένε: «δεν θα μεγαλώσουμε ποτέ, δεν θέλουμε να καθήσουμε ποτέ στο τραπέζι αυτό ως ισότιμοι».
«Δεν είναι βολική για μας η ενηλικίωση» – πάει τέλειωσε, βολεύει να είσαι πάντα νήπιο.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:12 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Για να μην πέσω σε βαθυστόχαστε αναλύσεις, θ’ αναφέρω μια ιταλική έρευνα, για τις δικές τους εκλογές.
Το 50% του μέσου ψηφοφόρου προτιμά την πρώτη εικόνα, την εντύπωση, εμφάνιση, επικοινωνία. Το υπόλοιπο 30% είναι ιδεολογία κι ένα 20% ψηφίζει με βάση τη συγκυρία.
Ο Ρέντσι έμαθε το κόλπο από τον Μπερλουσκόνι. Ο Τσίπρας μαθαίνει (μέσα στην 8μηνη μαθητεία του).
Αν νομίζετε, ότι οι εκλογές σε γενικές γραμμές έχουν το IQ της «Καλύβας», μάλλον μέσα σ’ αυτό εδώ το γκέτο, έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Όσο για τα κεφάλαια που έφυγαν από τις τράπεζες στο εξωτερικό και στα παπλώματα, μπορεί να δεχθώ την φοβολαγνεία που έδειξαν οι καταθέτες. Όμως το σενάριο δεν έχει μόνο τους κακούς δεξιούς. Είναι και οι αδέξιοι αριστεροί, που έβαλαν όσο πρέπει το χεράκι τους για να βγάλουν τον πύρο από τη βάρκα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:13 μμ
Ενη
Συνεχεια
Βεβαια πολυ σωστα επισημαινεις οτι δεν κατορθωσε η ελληνικη κοινωνία, να δημιουργησει αυτή την «κοινωνία των πολιτων», που σε μικρη κλιμακα ( πολεις-χωρια-γειτονια),
δεν εχουν σχεδόν καμια δραση για βελτιωση της «ποιοτητας ζωης» με ο,τι αυτό συνεπαγεται.
Υπαρχουν πολυ μικρα δειγματα αλλά δεν εχει γινει ακομα συνειδηση στη μεγαλη πλειονοτητα των πολιτων και ιδιαιτερα στα μεγαλα αστικα κεντρα.
Αλλά ουτε και μεγαλη συμμετοχή στα κομματα δεν παρουσιαζεται σε μεγαλη κλιμακα.
Οι ελληνες περισσοτερο…..ιδιωτευουν παρα δρουν σε συλλογικους κοινωνικους φορεις.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:19 μμ
Πάνος
Δεν υπήρχε πίρος στη βάρκα, Μιχάλη. Η βάρκα ήταν ήδη βουλιαγμένη και ο πίρος άφαντος.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:31 μμ
Πάνος
1. Τι Πλαστήρας τι Παπάγος (αρχές δεκαετίας ’50)
2. Τι μπρόκολα τι λάχανα (Μεταπολίτευση)
3. Τι Τσίπρας τι η δεξιά (Σεπτέμβριος 2015)
Κάποιοι έχουν σταθερές απόψεις – και μετά τραβάνε τα μαλλιά τους.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:33 μμ
σχολιαστης
To «είμαστε εμείς και οι άλλοι» το λένε και οι ποδέμος. Εμεις και οι εχθροί.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:37 μμ
σχολιαστης
Αφαντά έγιναν 40 δις από τις τράπεζες με μια νέα κυβέρνηση που έφερνε την …ελπίδα 🙂
Η βλακεία αυτών των ανθρώπων δεν λέγεται. Λίγο να στρίβανε ο κόσμος ήταν διατεθειμένος να παραβλέψει πολλά. Αλλά πήραν φόρα και κουτούλησαν στο βράχο με τη χώρα δεμένη μαζί τους.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:41 μμ
σχολιαστης
Καλά χθες έλεγε ότι είναι η …δημοκρατική παράταξη με το μέγα …πλήθος και το μέγα …πάθος (λίγοι ήταν και κήδευαν το μακαρίτη εδώ που τα λέμε ) . Αν ισχύει αυτό γιατί λέει να μην είναι παρένθεση; Η δημοκρατική παράταξη έχει κυβερνήσει χρόνια και χρόνια 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:57 μμ
aftercrisis
Τι μέλλει γενέσθαι ήταν προβλέψιμο το αργότερο απο την αρχή της κυβερνητικής καριέρας του ΣΥΡΙΖΑ and company – για να μην επαναλάβω εκτιμήσεις που είχαν γίνει απο το 2012.
Το πρακτικό θέμα είναι τι γίνεται τώρα, μετά το ελληνικό τουρλουμπούκι Νο 3. Μια αναδρομή:
Το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, πως το καταστρέφει ο ανορθολογισμός, η αναζήτηση διεξόδου (Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015):
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/03/blog-post_53.html
…Στην «άρρωστη» ευρωζώνη η πιο «άρρωστη χώρα» ήταν απο την αρχή και παραμένει η Ελλάδα (η περιβόητη «ελληνική ιδιαιτερότητα»). Απέναντι σ’ αυτό το γεγονός, παρά την (κατά τα άλλα) ορθή γενική περιγραφή της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ «ως όλον», δηλαδή ως επίσημο πολιτικό πρόγραμμα, σιωπά εντελώς. Αυτό το κρίσιμο θέμα είναι προγραμματικό black box. Η επίσημη, η αποτυπωμένη σε πρόγραμμα πολιτική του, αρνείται να στοχαστεί πώς και γιατί αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα…
…Το παράδοξο είναι, ότι στο πεδίο της έμπρακτης πολιτικής, στο «τί να κάνουμε», αυτό το προγραμματικό black box και η σιωπή για την εποχή της ελληνικής φούσκας, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκλίνει απολύτως με τα διωγμένα παλιά κόμματα εξουσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ…
…Προσπαθούν να κυβερνήσουν με το απολιτικό «αντιμνημονιακό» ιδεολόγημα, αναλώνονται στη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ και φυσικά δεν κυβερνούν. Με δεδομένο το αδιέξοδο, καταφεύγουν σε έναν «επικοινωνιακό αντιγερμανισμό», κατά τα πρότυπα του παλαιού ΠΑΣΟΚικού αντιαμερικανισμού: «σοσιαλισμός για μονοψήφια IQ»…
…Γιατί αρνούνται να εξετάσουν την ακραία αποτυχία της Ελλάδας μέσα στην προβληματική ευρωζώνη μετά το 2008, ως αυτό που είναι, ως περίπτωση καπιταλισμού ενός εθνικού κράτους εξαιρετικά δύσμορφου σε σύγκριση με τα δεδομένα του (παγκοσμιοποιημένου) ευρωπαϊκού καπιταλισμού;
Αρνούνται (δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους υπεύθυνους για το ελληνικό ναυάγιο), ακριβώς γιατί δεν θέλουν να πειράξουν το μακροχρόνιο «πετυχημένο» ελληνικό Κοινωνικό Συμβόλαιο, το πρό του 2008…
…Κάποια συμφωνία, λιγότερο ή περισσότερο κακή θα γίνει. Τα πραγματικά προβλήματα θα αρχίσουν αμέσως μετά. Μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να κάνει «ό,τι θέλει». Ωστόσο το πρόβλημα που θα προκύψει είναι διπλό:
1. Πρώτον και κύριον, χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση. Δηλαδή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Με δεδομένη την προγραμματική απόκλιση 180 μοιρών στο ουσιώδες ζήτημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, συν την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Κοντολογίς: ο «υπερβολικά απλωμένος τραχανάς» θα κινδυνεύσει τη στιγμή της μπόρας.
2. Και δεύτερον, θα χρειαστεί εκτελεστική εξουσία που να μπορεί να κυβερνά υπό το πρίσμα των αποφάσεων Τσίπρα. Ποιά κυβέρνηση και ποιό προσωπικό θα εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που επιθυμεί ο Κυρίαρχος, ο λαός, και θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, υπακούοντας στον Κυρίαρχο; Η σημερινή σύνθεση δεν μπορεί. Κατηγορηματικά.
Εδώ στην Ελλάδα – και όχι «έξω» – θα προκύψουν οι πραγματικές δυσκολίες και σ’ αυτό το σταυροδρόμι ο Τσίπρας θα απαντήσει στο «ερώτημα της Σφίγγας» και θα συναντήσει τη μεγάλη διακινδύνευση.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:00 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Πάνο δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ,γιατί περιττεύουν πλέον τώρα. Δεν μπορεί (νομίζω), κάποιος να με καταγράψει στις δεξιές απόψεις.
Η λιτότητα, οι φόροι κλπ. έφερνα ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό εξαφανίστηκε μέσα στις συνθήκες του κυβερνητικού Σύριζα, που πήραν και τις καταθέσεις των δήμων, για να επιβιώσουν. Ο Tσίπρας δεν ήθελε το Φεβρουάριο δανεικά από τους δανειστές, αλλά αξιοπρέπεια. Αυτή την είδες πουθενά στη συνέχεια και δεν το αντιλήφτηκα;
Στη συνέχεια για να μην χάσει τη συνέχεια με το παραμύθι που ζούσε, έφτιαξε ένα φιάσκο δημοψήφισμα, για να εκτονωθεί το λαϊκό πάθος , από την χύτρα του Σύριζα. Αυτά πέρα από το τι ψηφίζει κανείς, είναι για γέλια. Στη συνέχεια κάνει τώρα εκλογές για ένα καινούργιο κόμμα, που μπορούσε να το φτιάξει μέσα από ένα συνέδριο. Όλο αυτό το mega project του, εμένα με απωθεί από οποιαδήποτε ανοχή σ’ ένα μεγαλομανή, με όποια δικαιολογία κι αν κουβαλά. Υπομονή και σε τρείς μήνες, αν είμαστε καλά, ξαναδιαβάζουμε τούτα τα μηνύματα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:08 μμ
Πάνος
Για το 2015 αυτό ήταν 0,4%. ΤΥΠΙΚΑ και ουχί στην πραγματικότητα. Πχ στην Υγεία το ΝΔΣΟΚ δεν είχε αφήσει ούτε χλωρό φύλλο, για να μπορέσει να έχει αυτό το ψευδεπίγραφο πλεόνασμα. Στην πραγματικότητα το ΝΔΣΟΚ είχε ελλείμματα του κερατά.
*
Τα υπόλοιπα είναι θέμα εκτιμήσεων του καθενός.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:15 μμ
σχολιαστης
Αλλιώς σκέφτονται οι ελευθεροι επαγγελματίες που διαλύθηκαν εντελώς, αλλιώς οι Δ.Υ. που πληρώνονται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τα υπόλοιπα των πόρων του κράτους, αλλιώς οι άνεργοι που τους έχουν γράψει όλοι, αλλιώς οι αγρότες που ενώ τους παίρνουν τα προιόντα κοψοχρονιά, τους ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και τους φορολογούν αγρίως κλπ.
Ο καθένας ψηφίζει και ανάλογα με τη δική του πραγματικότητα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:20 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Γράφετε: «Θυμάμαι επίσης το λυσσασμένο αγώνα που έκαναν πολιτικοί (πχ Μπακογιάννη) και ΜΜΕ (σχεδόν όλα) για να ενισχύσουν την τάση φυγής των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες πριν λίγους μόνο μήνες.
Ενίσταμαι.
Πώς στοιχειοθετείτε και πώς θεμελιώνετε τον ισχυρισμό σας ότι ειδικά η Μπακογιάννη έκαμε αγώνα, και μάλιστα λυσσασμένο, για να ενισχύσει την τάση φυγής τών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες;
Μόλις χθες με κατηγορήσατε για «συκοφαντική δυσφήμηση» εις βάρος υψηλά ισταμένης οκύποδος κυρίας.
Αυτό που κάνετε εσείς εδώ και τώρα, τι είναι;
Παροικούμε, ξέρετε, και εμείς την Ιερουσαλήμ. Και ξέρουμε πολύ καλά τι είπε η Μπακογιάννη, ο Μεϊμαράκης, ο Βαρουφάκης, η Ζωή, ο «Ηγέτης» (ή μάλλον ο νέος Μεσσίας) Τσίπρας….
Η Μπακογιάννη, αγαπητέ, απλώς διεπίστωσε, προέβλεψε και προειδοποίησε. Και, πάντα κατά τη γνώμη μου, βεβαίως, έκαμε πολύ καλά. Ποτέ δεν κάλεσε (αμέσως ή εμμέσως) τον κόσμο να πάρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες ή να τις μεταφέρει στο εξωτερικό.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:38 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
ΣΑΘ,
ωκύποδος, εκτός αν εννοείτε κάτι άλλο που μου διαφεύγει.
Σβέλτη, με μια γλυκιά αλαφράδα και ένα τυχερό αστέρι να την οδηγεί.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:44 μμ
Πάνος
Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Σε μια φυσιολογική χώρα θα έπρεπε να την έχει καλέσει ο εισαγγελέας για τα περαιτέρω (το αυτό και τους υπευθύνους των ΜΜΕ: πριν λίγα χρόνια, επί ΓΑΠ, είχαν βουτήξει έναν μπλόγκερ υδραυλικό, ο οποίος είχε άπαξ διατυπώσει μια πρόβλεψη – καμία σχέση με το όργιο της καταστροφολογίας που έγινε τώρα). Η τεκμηρίωση χρειάζεται μισή ώρα δουλειά, όλα υπάρχουν στο δίκτυο. Δεν θα την κάνω εγώ, τώρα. Σέβομαι απολύτως την ένστασή σας επί του ισχυρισμού μου. Πλην, αυτό που λέω ΔΕΝ είναι αυθαίρετη πιθανολόγηση σε ηθικό / δεοντολογικό επίπεδο, όπως κάνατε εσείς με την κ. Θάνου. Είναι πολιτικό συμπέρασμα, στη βάση ισχυρών δεδομένων.
ΥΓ. Γιατί εγκαταλείψατε το Τσί[που]ρας; Ή απλώς έτυχε, αυτή τη φορά; 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:52 μμ
δεξιος
Να μην ξεχνάμε όμως ότι η Μπακογιάννη έσωσε τα λεφτά μητέρας υπουργού αγωνίστριας.
Όπως δήλωσε η Βαλαβάνη ποτέ δεν είπε τίποτα στη μητέρα της αλλά αυτή ανησύχησε από όσα άκουγε ότι θα μπουν capital controls και επειδή κατά τη Βαλαβάνη πάντα έχει «μυαλό ξουράφι» (και δεν εμπιστεύεται την κόρη της λέω εγώ αλλά τη Μπακογιάννη που το είπε) πρόκανε.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 2:58 μμ
arcades
Εμ ακριβώς επειδή η Μπακογιάννη έσωσε τα λεφτά πολλών μητέρων, πατέρων και τέκνων, έπρεπε να κληθεί από εισαγγελέα δεξιέ.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 3:09 μμ
Εγκεφαλικό κύτταρο
Με βάση ποιο αδίκημα;
Διασπορά ψευδών ειδήσεων;
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 4:12 μμ
ΣΑΘ
@ Εγκεφαλικό κύτταρο
Σαφέστατα «ωκύποδος», αγαπητέ / αγαπητή, και ευχαριστώ πολύ για την (ευπρόσδεκτη) διόρθωση.
Άντε και «καλώς ανταμωθήκαμε (εμείς οι ντερτιλήδες)», που λέει και το βασανιάρικο παραδοσιακό άσμα.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 4:29 μμ
σχολιαστης
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 4:40 μμ
σχολιαστης
«Η ασυνειδησία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της κατάρρευσης»
Συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.
http://www.capital.gr/ekloges-septemvrios-2015/3064600/-i-asuneidisia-tou-tsipra-kai-tou-suriza-odigisan-tin-ellada-sto-xeilos-tis-katarreusis
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 4:45 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Γράφετε: «Είναι πολιτικό συμπέρασμα, στη βάση ισχυρών δεδομένων.»
Μπορείτε, παρακαλώ, να μου δώσετε ένα μόνο τέτοιο δεδομένο; Όλοι εδώ μέσα ξέρουμε ότι το διαδίκτυο το παίζετε (κυριολεκτικά) στα δάκτυλα.
ΥΓ
Δεν το εγκατέλειψα το Τσίπ[ου]ρας, αγαπητέ. Απλώς μου διέφυγε!
Και δεν το εγκαταλείπω διότι εδώ έχουμε γλωσσικόν σφάλμα, βεβαίως, βεβαίως.
Το σωστό γλωσσικά είναι «τσίπουρο» και (επομένως) «Τσίπουρας».
Άλλο που η ρημάδα η γλωσσική παραφθορά το έκαμε στα μέρη μας «τσίπρο» (υποκοριστικό » τσιπράκ’ «) και «Τσίπρας».
Και τι πειράζει, άλλωστε;
Αφού το (Ευάγγελος) Βαγγέλης έχει πια «διορθωθεί» (παγιωθεί) σε «Βαγγέλας», γιατί να μη διορθωθεί και το (λάθος) Τσίπρας στο (σωστό) Τσίπ[ου]ρας;
Οικονομία θα κάμουμε τώρα;
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 5:40 μμ
Θανασης_χανια
«Σε μια φυσιολογική χώρα θα έπρεπε να την έχει καλέσει ο εισαγγελέας για τα περαιτέρω (το αυτό και τους υπευθύνους των ΜΜΕ:»
Με βαση ποια λογικη, πανο, θα πρεπει να ποινικοποιειται και να λογοκρινεται η εκφραση πολιτικης αποψης?
και ποιος ειναι αυτος που θα κρινει οτι ειναι η δεν ειναι ετσι?
ξερεις κατι που …δεν ξερουμε ή η δικαιοσυνη θα πρεπει να κινειται με βαση τις δηλωσεις των πολιτικων? 🙂
κατι τετοιο συμβαινει σε ολοκληρωτικου και αυταρχικου τυπου καθεστωτα και θα ηταν σοβαρη οπισθοδρομηση για τη χωρα
προσωπικα δεν θελω ουτε να φανταστω μια χωρα στην οποια θα φοβουνται οι πολιτες και οι πολιτικοι να πουνε την γνωμη τους υπο το φοβο της απειλης..
στις μερες που περναγαμε,το συγκεκριμενο θεμα(capital controls) δεν ηταν ουτε ταμπου -οπως και η συζητηση πχ για το νομισμα…- ουτε φυσικα και το προκαλεσαν οι …δηλωσεις, αλλα η ανοητη και υπερανευθυνη πολιτικη του επταμηνου
ηταν απολυτα εν γνωσει τους οτι κατι τετοιο μπορουσε να γινει και τελικα το προκαλεσαν και…ασμενως!
(αγαπη μου ..εκλεισα τις τραπεζες)
και δεν βλεπω να τους χαλαει κιολας…. 😉
επιτελους το κεφαλαιο δεσμευτηκε…
μια χαρα δενει με τα ριζοσπαστικο-αριστερα καποιων εκει
και φταινε αραγε εκεινοι που προειδοποιησαν οτι κατι τετοιο μπορει να συμβει?
ασε που αν το ζητημα μπαινει σε αυτο το επιπεδο, και επρεπε ο εισαγγελεας να καλεσει τη ντορα μια φορα, τοτε θα επρεπε να εχει καλεσει το γιανη και ολη την κομπανια του, δεκα…
*
δουλεια του εισαγγελεα δεν ειναι να ασχολειται ουτε με την πολιτικη, ουτε με τα μμε -χωρις λογο εννοειται…
αλλα δυστυχως στη χωρα μας η πολιτικη πρεπει να ασχολειται με δικαστικα θεματα και οι δικαστες με πολιτικα..
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:49 μμ
ΣΑΘ
Από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ
http://www.syriza.gr/page/idrytikh-diakhryksh.html#.Vf13ZIfoucw
«………………………………………………………………………………………………………….
ΟΙ καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ανιχνευθούν στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, στους αγώνες που είχαν αναληφθεί από τότε για να εκφραστούν οι δυνάμεις της εργασίας και να ενωθεί ο ελληνικός λαός ενάντια στην οικονομική εκμετάλλευση και την πολιτική καταπίεση.
Μετά την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και τη συνολική αλλαγή του πολιτικού τοπίου που εκείνη επέφερε, μετά τα όσα πέτυχε το ΕΑΜ -με την πρωτοβουλία και την καθοριστική συνδρομή του ΚΚΕ- για την ενότητα και την απελευθέρωση του λαού μας, οι διεθνώς κυρίαρχες δυνάμεις οδήγησαν τη χώρα στον εμφύλιο όπου η Αριστερά γνώρισε την ήττα.
………………………………………………………………………………………………………….»
Αυτοί (ξανα)ζητούν την ψήφο μας για να μας (ξανα)κυβερνήσουν.
Αυτοί που εξακολουθούν, ακόμα σήμερα, να πιστεύουν και διακηρύττουν ανοιχτά ότι το ΕΑΜ, (με την καθοριστική συνδρομή τού ΚΚΕ), εκτός από την «απελευθέρωση»(!!), έφερε και την «ενότητα» (!!!).
Πράγματι. Ιδίως η ΟΠΛΑ, μόνο γι αυτό φρόντιζε. Για την ενότητα του Λαού…
Αυτοί που πιστεύουν και διακηρύττουν ανοιχτά ότι τη χώρα την οδήγησαν στον Εμφύλιο «οι διεθνώς κυρίαρχες δυνάμεις». Μόνο αυτές φταίνε, δηλαδή. Το ΚΚΕ δεν φέρει προφανώς καμία ευθύνη για τον Εμφύλιο…
Και όλα αυτά τα εξοργιστικά ανιστόρητα, εν έτει 2015.
Δοξάστε τους!
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:53 μμ
Πάνος
ΣΑΘ:
Δώστε «ντόρα μπακογιάννη καπιταλ κοντρολ» στο ψαχτήρι και θα βρείτε τα πάντα όλα.
Αλλά το θέμα δεν είναι να τα βρει κανείς, αυτό είναι εύκολο, είναι να τα αξιολογήσει. Πχ οι δηλώσεις της Ντόρας είχαν προκαλέσει την αποδοκιμασία στελεχών και του δικού της χώρου, ενώ και η ίδια προσπάθησε να τα μαζέψει:
http://www.iefimerida.gr/news/209811/i-ntora-mpakogianni-pairnei-piso-tis-diloseis-tis-gia-capital-control-vinteo
Καλύτερα όμως θα μπορούσε να μας τα εξηγήσει ο κ. Χριστοφοράκος, της Siemens, που είχε τόση φιλία και θάρρος μ’ αυτήν και το υπόλοιπο σόι της, ώστε να παρακάμπτονται μεταξύ τους οι τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, πχ αποδείξεις αγοράς ηλεκτρικών και άλλων ειδών.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:54 μμ
lycabettus
(με αφορμή ένα ποστ του Πάνου)
Ό,τι έγινε επι Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, Πάνο, ήταν -κατά τη γνώμη μου- ενέργειες με χαρακτήρα «επιμελητείας», κι όχι πολιτικές επιλογές.
Κάτι, δηλαδή, σαν τον τρόπο που ένα τάγμα πεζικού, αναπτυγμένο σε σκηνάκια στον Έβρο, προσπαθεί να διατηρήσει τρία γεύματα την ημέρα, καθαρό νερό, κτλ, αποκομένο από ανεφοδιασμό.
Σ’ αυτές τις, ομολογουμένως πολύ δύσκολες, συνθήκες, νομίζω πως κατάφεραν (και οι δυό πλευρές) ώστε να μην σταματήσει το σύμπαν.
Για να γίνω πιο σαφής, ένας καλός δείκτης για την επάρκεια και το αν πτωχεύσαμε πραγματικά, είναι η χορήγηση ακριβών θεραπειών, λ.χ. εμφυτεύσιμων υλικών.
Ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει πολιτική περικοπών – αν χρειαστεί, θα μπορέσω, ας πούμε, να κάνω αγγειοπλαστική ή να βάλω απινιδωτή χωρίς να με «κόψει» το ταμείο μου.
Και να μην σκεφτείς πως κάποιοι λαδώνουν αυτό το σύστημα, γιατί αυτό κόπηκε μαχαίρι μια μέρα (επι υπουργείας ανθρώπων που τώρα κανείς δεν τους έχει σε εκτίμηση: Ξενογιαννακοπούλου, Λοβέρδος, και που μερικοί -συμφωνώ κι εγώ- σου στρίβουν τα άντερα). Με το ίδιο πρακτικό πνεύμα δούλεψε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ως παρένθεση, μια πληροφορία δε που ίσως είναι χρήσιμη, είναι πως οι χαμηλές τιμές των (παραδοσιακά ακριβών και, βέβαια, εισαγόμενων) υλικών επιδοτούνται από τις («κακιές») πολυεθνικές, ώστε να μην κλείσει η στρόφιγγα στη δική μας, μικρή, αγορά.
Το σύστημα υγείας ανέκαθεν έμοιαζε με βάλτο, αφήνοντας τεράστιες ακάλυπτες εκτάσεις-ξερότοπους. Αυτό, όμως, έχει σχέση με την τοπική διαφθορά (ΕΣΥ-τες που έβγαζαν >>10Κ αφορολόγητα ευρώ/εβδομάδα), κι όχι τόσο τον κεντρικό σχεδιασμό.
Το ίδιο γινόταν και τις εποχές των παχιών αγελάδων, και αυτό πάντοτε συνοδευόταν από δυσανάλογα χειρότερη φροντίδα των λιγότερο χειραφετημένων ασθενών (λ.χ. φτωχοί ή ανασφάλιστοι με καρκίνο, θύματα τροχαίων, κτλ).
Κατά τη γνώμη μου, το ΝΔΣΟΚ (με ελαφριά υπεροχή του ΠΑΣΟΚ) έβαλε τους σωστούς ανθρώπους στην κατάλληλη θέση, όσον αφορά την διοίκηση.
Η δε ΝΔ, έχει κρατήσει, παρά τις ανώμαλες συνουσίες με το δεξιό παρακράτος, μια πιο νεωτερική «περσόνα», σε αντίθεση με τους παλιάτσους του ΣΥΡΙΖΑ και τους κατρούγκαλους/σακοράφες του ΠΑΣΟΚ (αδύνατον να μην κάνεις επι προσωπικού επιθέσεις σε τέτοια λουλούδια).
Κι αυτό φαίνεται, νομίζω, με γυμνό μάτι.
Επιπλέον, είναι δείγμα μεγάλης ανωριμότητας όσων από μας γράφουμε στην Καλύβα, πως δεν έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει η Μπακογιάννη να έχει έναν θάνατο από τρομοκράτες στο σπίτι της. Κι αυτό το εννοώ όχι με υπερβατικό τρόπο, απλά πολιτικό – δες, για παράδειγμα, την Ιρλανδία και τον τρόπο που αυτοί διεκπεραιώνουν τον ιστορικό τους πόνο.
Ας πει κάτι, ό,τι θέλει, ρε γαμότο. Εδώ μιλάει ο Τσίπρας για «ματώματα» και δεν του ρίχνουν γιαούρτια.
Τελοσπάντων, για να έχει και έναν ειρμό το σεντόνι: οι άνθρωποι στη διοίκηση επί ΝΔΣΟΚ ήταν, πιστεύω, καλύτεροι από τους ΣΥΡΙΖΑίους.
Με αυτό το κριτήριο, θα ήταν πιο λογικό να σκεφτεί κανείς την ψήφο στη ΝΔ. Προσωπικά, θα προτιμούσα αν είχε επικρατήσει η πτέρυγα της Ντόρας.
Αν, τώρα, αυτό κινητοποιήσει το οφθαλμομητσοτακικό αντανακλαστικό, σου θυμίζω πως οι συνάδελφοί σου στο ΕΣΥ έχουν τσεπώσει πολύ περισσότερα μαύρα λεφτά σε σύγκριση με τον Κυριάκο, ακόμα κι από ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 7:15 μμ
Πάνος
lycabettus,
η διοίκηση στην Υγεία είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Πότε άλλαξαν και δεν το πήραμε είδηση; 😉
Με την διακηρυγμένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο διαφωνώ ριζικά και έχω εξηγήσει αρκετές φορές γιατί σε cοmments της καλύβας. Επιγραμματικά: επιδιώκουν να επαναφέρουν το σύστημα σε κατάσταση καλύτερης απόδοσης με τα γνωστά εργαλεία του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Όπερ άτοπον.
Οι δαπάνες στην Υγεία ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της χρεοκοπίας της χώρας. Και το κακό θεσμοθετήθηκε επί Σημίτη (από τον Αλ. Παπαδόπουλο) και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα, όταν δεν υπήρχαν άλλα λεφτά για κλέψιμο. Δυστυχώς, ούτε για να παρέχονται ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας.
Όσο για την πολιτική περικοπών, υπάρχει. Δυστυχώς την έχω υποστεί εγώ ο ίδιος, για δικό μου άνθρωπο και την έχω πληρώσει πολύ ακριβά – αλλά δε μπορώ να επεκταθώ επί του θέματος.
Δες όμως πιο προσεκτικά γύρω σου και θα την δεις κι εσύ, σε όλο της το μεγαλείο. Πχ η παραμονή κενών αμέτρητων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολιτική περικοπών. Το γεγονός ότι όποιος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο πρέπει να φροντίζει ο ίδιος (με έξοδά του) ακόμα και για στοιχειώδη υλικά νοσηλείας, διατροφής κλπ, επίσης.
Η πολιτική των περασμένων χρόνων δεν ήταν ούτε ουδέτερη (πολιτική συντήρησης) ούτε τυχαία. Γιατί αυτό που είχε ως αποτέλεσμα ήταν η μαζική μεταφορά πόρων και υπηρεσιών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που έχει ήδη αποδειχτεί καταστροφικό για πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Τα υπόλοιπα του σχολίου τα διάβασα με προσοχή, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα το νόημά τους.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:18 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Παροικούμε και εμείς την Ιερουσαλήμ, αγαπητέ, κι όλο και κάτι μαθαίνουμε δεξιά – αριστερά.
Επιμένω ότι η κ. Μπακογιάννη προέβλεψε και προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον κόσμο, καθώς είχε καθήκον να κάμει.
Αν αντέδρασε ο κ. Λαζαρίδης, μου είναι παντελώς αδιάφορο.
Και δεν πήρε, τελικά, τίποτα πίσω η κ. Μπακογιάννη!
Δείτε το βίντεο στο οποίο παραπέμπω: Ο φαιδρός (αν δεν ήταν επικίνδυνος) κ. Φίλης, καλεί ζόρικα την κ. Μπακογιάννη να ζητήσει από τον ελληνικό λαό συγγνώμη, διότι ενώ εκείνη προέβλεψε την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, η επιβολή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε!!
Φίλης: «Συνέβη; Δεν συνέβη! Ζητήστε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό!»
Ω της μωρίας!…
Το τι ακολούθησε και τι συνέπειες είχε και έχει, το ξέρουμε πια όλοι καλά.
Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της αυτογελοιοποίησης και του αυτοεξευτελισμού ενός πολιτικού, τι είναι; Για τον κ. Φίλη μιλάω, βεβαίως.
http://tvxs.gr/news/ellada/kontra-fili-mpakogianni-gia-tin-epanafora-ton-syllogikon-diapragmateyseon-binteo
Δεν βλέπω, ωστόσο, αγαπητέ, να κακίζετε με το ίδιο μένος τον κ. Μηλιό για αντίστοιχη δήλωσή του για έλεγχο κεφαλαίων (capital controls), με όριο τα
300€, τις οποίες, ωστόσο, έσπευσε να «μαζέψει».
Ούτε τον εξοχότατο κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει την ως άνω δήλωση Μηλιού, αποκάλυψε πως την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Υπουργείο Οικονομικών, ευρωπαίος υψηλόβαθμος παράγοντας (τον οποίο δεν κατονόμασε), του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση το μνημόνιο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων (capital control).
Σας διέφυγε;
http://www.zougla.gr/politiki/article/varoufakis-me-apilisan-me-capital-control-an-den-ipograpso
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:20 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Η «τσιμπίδα» σας πρέπει να έχει γραπώσει ένα σχόλιό μου εδώ.
Μπορείτε, παρακαλώ, να το απελευθερώσετε;
Ευχαριστώ πολύ
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:27 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Απελευθερώθηκε!
Ευχαριστώ.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:27 μμ
σχολιαστης
Η τσιμπίδα της πόρσε κ. ΣΑΘ 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:29 μμ
arcades
Φοβερή προβλεπτική ικανότητα η Ντόρα. Όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τίποτα. Αδικείται.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:33 μμ
ΣΑΘ
Διόρθωση:
Το ορθό: # την οποία, ωστόσο, έσπευσε να «μαζέψει» #
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:45 μμ
Πάνος
Μεϊμαράκης για Τσίπρα: «Είναι ασυνείδητος, επιπόλαιος και κατέστρεψε τη χώρα»
http://www.gazzetta.gr/plus/article/803796/meimarakis-gia-tsipra-einai-asyneiditos-epipolaios-kai-katestrepse-ti-hora
*
Αν οι εκλογές αργούσαν λίγες μέρες ακόμα, ένας θεός ξέρει ποια ανεμοδαρμένα ύψη θα έπιανε ο Βαγγέλας (να ‘ούμε).
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:49 μμ
Πάνος
Και με τρομερά αναπτυγμένη την αίσθηση της ευθύνης, όταν όλοι οι άλλοι είμαστε επιεικώς ανεύθυνοι.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:56 μμ
arcades
Βγαίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθημερινά, όποιος έχει λεφτά στην τράπεζα σκέφτεται αν θα τα αφήσει ή θα τα βγάλει και η Ντόρα κάνει την πολιτική παρέμβαση – πρόβλεψη – προειδοποίηση ότι θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι (που άλλωστε ήταν σωστή, αφού την είχε κάνει ο Μηλιός, και εκ των υστέρων ο Βαρουφάκης). Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει αίσθηση της πραγματικότητας ή κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 8:57 μμ
σχολιαστης
40 δις έφυγαν επί σύριζα. Τράπεζες έκλεισαν, περιορισμοί επιβλήθηκαν. Και αυτό έγινε …σχεδιασμένα όπως και το άδειασμα των αποθεματικών της αυτοδιοίκησης κλπ. ώστε να φτάσουμε στο σημείο μηδέν και να …σκιαχτούν οι οξαποδώ. Ούτε 10000 Ντόρες δεν ισοφαρίζουν αυτή την επονείδιστη, καταστροφική και σίγουρα κολάσιμη συμπεριφορά των σαϊνιών με ηγέτες Τσίπρα και Βαρουφάκη. Και ίσως να είναι και ο βασικός λόγος που έχουν ανάγκη και κόψιμο να είναι στην κυβέρνηση γιατί ένας έξω από την ομάδα, θα έβρισκε πολλά.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:02 μμ
Πάνος
σχο,
προφανώς είναι εξωγήινοι και τους έστειλαν οι προαιώνιοι εχθροί της Ελλάδας για να καταστρέψουν τον τόπο, τον οποίο είχε σώσει το ΝΔΣΟΚ.
(Βγαίνει άνετα και άρθρο στην «Καθημερινή» με αυτό το θέμα, που θα δημιουργήσει αίσθηση) 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 9:08 μμ
σχολιαστης
Καταγράφουμε τη γνώμη μας. Προφανώς δεν θα έλεγα τόσο σκληρά πράγματα αν δεν θεωρούσα ότι έχω δίκιο. 🙂
Ας μην αντιπαραβάλουμε συνεχώς το ΝΔΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ. Οπως κάνει συνεχώς -και απαραδέκτως- ο Τσίπρας μιλώντας για 40 χρόνια καταστροφή.
Ισως να είχε δίκιο αν αναφερόταν σε μια καταστροφή που …αποφύγαμε την εποχή που οι ΝΔΣΟΚ θεμελίωναν την δημοκρατία που ζήσαμε ενώ η παραδοσιακή αριστερά ήθελε -χωρίς ευτυχώς να μπορεί να τα κάνει- άλλα! 🙂
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:07 μμ
δεξιος
Επειδή τέλος πάντων πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά τα 40 χρόνια ίσως θα είναι καλύτερο να δούμε τι γινόταν πριν αυτά τα 40 χρόνια,όταν όλα πήγαιναν καλά και να το μιμηθούμε.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:16 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«ίσως θα είναι καλύτερο να δούμε τι γινόταν πριν αυτά τα 40 χρόνια,όταν όλα πήγαιναν καλά και να το μιμηθούμε.»
Κρύψου λίγο ρε δεξιέ. Που **όλα** πήγαιναν καλά πρίν τα τελευταία 40 χρόνια. Εσυ δεν είσαι ακροδεξιός, έτσι δεν είναι? 😉
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:33 μμ
δεξιος
Εγώ τα λέω αυτά για τα 40 χρόνια ή ο Τσίπρας;Λέγε λέγε πάνε γυρεύοντας να ρωτήσει κάποιος και πριν από αυτά τα 40 χρόνια τι γινόταν,πόσο χρέος είχε,επονείδιστο και απεχθές κλπ.
Δεν είναι φυσιολογική η ερώτηση εάν συνέχεια μιλάει κάποιος για 40 άσχημα χρόνια;
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 10:41 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Εγώ τα λέω αυτά για τα 40 χρόνια ή ο Τσίπρας;Λέγε λέγε πάνε γυρεύοντας να ρωτήσει κάποιος και πριν από αυτά τα 40 χρόνια τι γινόταν,πόσο χρέος είχε,επονείδιστο και απεχθές κλπ.
Δεν είναι φυσιολογική η ερώτηση εάν συνέχεια μιλάει κάποιος για 40 άσχημα χρόνια;»
A, μάλιστα. 😉
Υπάρχει βέβαια και μία αντίθετη ανάγνωση, πως εφόσον όλοι αναγνωρίζουμε ότι έγιναν πολλά λάθη τα τελευταία 40 χρόνια, να μην πάμε ακόμα πιο πίσω, σε ακόμα χειρότερες εποχές, αλλά να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα χωρίς φυσικά να γκρεμίσουμε το σύμπαν.
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:31 μμ
Θανασης_χανια
Αμαν βρε παιδακι μου(ΔΠ)
μην πει μια κουβεντα ο ανθρωπος(ο δεξιος)
μπρουσκαδα του`χεις στεμενη με το …τζιφτε!(*) 😀
*οπου
τσιφτες/τζιφτες=το δικανο στην κρητικην διαλεκτον
μπρουσκαδα=παγιδα,καιροφυλακτω στο κυνηγι
αυτο το βρηκα τωρα, κοιτωντας για το τραγουδι
ας ακουστει λοιπον απο το μιτσο κοπελι αναμεσα στα ..μεγαλα κοπελια 😉
Τούτο το μήνα, τον αποπάνω,
τον αποπάνω, τον παραπάνω
Αητός εβγήκε να κυνηγήσει
να κυνηγήσει και να γυρίσει
Δεν κυνηγούσε λαγούς κι ελάφια
μόνο εκυνήγα δυο μαύρα μάτια
Μαύρα μου μάτια κι αγαπημένα
και πώς περνάτε χωρίς εμένα;
Μαύρα μου μάτια, κόκκινα χείλη,
έβγα μικρή μου στο παραθύρι
Να δεις τον ήλιο και το φεγγάρι,
να δεις το νέο που θα σε πάρει
19 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 11:49 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
🙂
Οι καιροί είναι πονηροί Θανάση, χρειάζονται και οι… μπρουσκάδες. 🙂
… Αλλά ευτυχώς χωρίς τζιφτέδες. 😉
Ωραίο το τραγούδι, και ο μικρός τραγουδιστής το πήγε μιά χαρά.
20 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:24 πμ
Γιάννης -2
Θανάση,
Ευχαριστώ για το τραγούδι.
Δεν θα πω τίποτε για το θέμα, γιατί σίγουρα θα τα ….ακούσω από τον Δ.Π..
Μιά και οι καιροί είναι πονηροί το προσπερνώ. 🙂
20 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 12:50 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Δεν θα πω τίποτε για το θέμα, γιατί σίγουρα θα τα ….ακούσω από τον Δ.Π..»
Ε, αμα είναι να αρχίσεις τίποτα υμνολογίες για το… «μεγαλείο» της περιόδου 1950-1974…
… δεν το συζητάμε, θα τα ακούσεις σίγουρα! 😉 😆
Aνακωχή λοιπόν… ίνα μη διαταράξομεν το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που απαιτεί η αυριανή μέρα, 🙂
20 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:05 πμ
Γιάννης -2
@ΔΠ
Αφαίρεσε μόνο το 1967-74.
Μακράν εμού. 🙂
20 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 1:07 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εντάξει, θα το σημειώσω. 🙂
20 Σεπτεμβρίου, 2015 στις 6:49 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Υπάρχουν μερικά αντικειμενικά στοιχεία, που όταν μιλάμε για την μεταεμφυλιακή Ελλάδα (1950-70), πρέπει να τα λογίζουμε αντικειμενικά, χωρίς πολιτικές παρωπίδες.
Είμασταν τότε (πάνω κάτω), 8 εκατομ. Η φτώχια και το δραχμικό ΑΕΠ δεν είχαν καμιά σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Τα έργα υποδομής ήταν ανύπαρκτα. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν στα μαύρα του τα χάλια. Το δημόσιο υπήρχε ως κλειστό λόμπι, λόγω των ελεγχόμενων κοινωνικών φρονημάτων.
Οι διέξοδοι ήταν το ναυτικό επάγγελμα και η μετανάστευση. Και για τα δύο έπρεπε, βάση της νόμιμης οδού, να μην έχει ο υποψήφιος φάκελο στην αστυνομία.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, βεβαίως έγιναν μερικά σημαντικά έργα βιομηχανικής ανάπτυξης, όπως η Πεσινέ, τα χαλυβουργία, τα τσιμεντάδικα και τα πετροχημικά. Οι περισσότεροι όμως απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, κατευθύνθηκαν στην μικρή επιχείρηση της αυτοαπασχόλησης και στις οικοδομές. Ο αγροτικός τομέας και η τροφική παραγωγή, ήταν κατά βάση εγχώρια. Σε όλη τούτη την περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, η κατανάλωση (εισαγωγές), ήταν επικεντρωμένη σε μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας μας. Ο τουρισμός ως προϊόν, ήταν πολύ μικρό κομμάτι του ΑΕΠ και οι αφίξεις των ξένων ελάχιστες.
Οι δυό τροφοδότες της οικονομίας μας, ήταν τα μεταναστευτικά εμβάσματα και το ναυτικό συνάλλαγμα. Το κράτος είχε συγκεκριμένες προτεραιότητες, με έμφαση στην εθνική άμυνα, για γεωπολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Με δυό λόγια, η Ελλάδα δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό χρεωμένη με εξωτερικά δάνεια.
Από το 1972 και μετά, πολλά άλλαξαν στη χώρα μας και στον κόσμο.
Ο τουρισμός εξ αιτίας των φτηνότερων αεροπορικών ναύλων πολλαπλασιάστηκε. Το ξενοδοχειακό δυναμικό μας μεγάλωσε. Το φοιτητικό συνάλλαγμα που διοχετεύτηκε προς το εξωτερικό για σπουδές, μείωσε τις αποταμιεύσεις. Ο καταναλωτισμός, μετά την επικράτηση της τηλεόρασης άπλωσε τον κύκλο των δραστηριοτήτων του. Τα νέα σπίτια, η μόδα και η επικοινωνία, δημιούργησαν το ήθος της μεσαίας τάξης (δηλαδή εκείνης της κοινωνικής ομάδας, που μπορούσε να πληρώνει για να καταναλώνει). Η Ελλάδα αρχίζει να μεγαλώνει τα ελλείμματά της από το 1975 και να εμφανίζεται απειλητικός ο πληθωρισμός.
Για να μην τα πολυλογώ, η Ελλάδα μέχρι το 1970 και η Ελλάδα της μεταπολίτευσης, είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, δυό διαφορετικές χώρες. Ό μόνος συνδετικός κρίκος είναι η ιστορική διαδρομή.
Η δεξιά επαίρεται για το δικό της μονολιθικό παρελθόν και η αριστερή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, για η δική της περίοδο.
Ναι επί ΠΑΣΟΚ περάσαμε καλύτερα, καταστρέφοντας όμως το μέλλον. Τώρα καλείται ένα υπόλοιπο κομμάτι εκείνης της αριστεράς, να μας πει και ν’ αποδείξει, ότι ως δεύτερη ευκαιρία, θα ήθελε να διορθώσει τα λάθη της αριστερής πατροκτονίας. Δηλαδή παίζουμε με τις λέξεις, γιατί το ζουμί είναι αλλού.
Η Ευρώπη, ο κόσμος, η οικονομία, οι κοινωνίες άλλαξαν ριζικά από τα δικά μας εγχώρια πρότυπα κι εμείς ακόμα σκαλίζουμε την ιστορία, για να βρούμε τον ένοχο της δικής μας ολιγωρίας. Λες κι η ενοχοποίηση των προσώπων, θ’ αλλάξει προς το καλύτερο το ρου των πραγμάτων.
Η εποχή απαιτεί μια νέα σύλληψη του κοινωνικού γίγνεσθαι, που δεν το έχουν στο DNA τους, ούτε ο Σύριζα ούτε η ΝΔ. Γι’ αυτό μας παλούκωσαν με μνημόνια. Για ένα και μοναδικό λόγο. Ότι από μόνοι μας θέλουμε εθνική αξιοπρέπεια με δανεικά. Αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.