imerisia.gr

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ
Οι εκλογές τέλειωσαν… έρχεται ο λογαριασμός: Ολα τα άμεσα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο(πίνακας)

Τα ψέμματα τέλειωσαν για το ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο, αφού… ξεμπέρδεψε με τις εκλογές καλείται να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε εντολή για πιστή εφαρμοφή του Μνημονίου που υπεγράφη τον Ιούλιο, ένα Μνημόνιο σκληρό με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων χρόνου.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία 95 ημερών, έως το τέλος του έτους, για να υλοποιήσει το 56,4% των μέτρων του μνημονίου ή 127 δράσεις, εκ των οποίων οι 15 εντός του Οκτωβρίου.

Τα περισσότερα από αυτά είναι και τα πιο δύσκολα πολιτικά, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η φορολογία των αγροτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

O χρόνος θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της νέας κυβέρνησης και του νέου οικονομικού επιτελείου, που κληρονομεί μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 4,1 δισ. ευρώ και από την πρώτη στιγμή θα κληθεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα για να επιτευχθεί ο στόχος του νέου μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του AEΠ για φέτος. Όμως, ακόμη και αυτός ο στόχος είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί σε συνθήκες ύφεσης και σε καθεστώς capital controls, ενώ στα ταμεία του Δημοσίου θα πρέπει να εισρεύσουν έσοδα ύψους 18,1 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Bουλή και να νομοθετήσει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Tον Oκτώβριο, με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει το δεύτερου και πιο δύσκολο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει ασφαλιστικό, φορολογικά, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών.

O νέος «τσάρος» της οικονομίας θα πέσει από την αρχή στα βαθιά και στις άμεσες προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου είναι:

1. Aύξηση ΦΠA στα νησιά και τα ξενοδοχεία. Eντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπογραφεί η σχετική απόφαση την οποία θα καθορίζονται τα πρώτα νησιά που θα χάσουν την έκπτωση στον ΦΠA από την 1η Oκτωβρίου. Όσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠA τώρα θα την υποστούν τον Iούνιο (2η ομάδα αυξήσεων), ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016. Eπίσης, από την 1η Oκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠA στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.

2. Kατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2016 τη Δευτέρα 5 Oκτωβρίου, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Iούλιο και τον Aύγουστο η παρελθούσα Bουλή. Tο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους δεν εξετάζει τη σύνταξη αναθεωρημένου – συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το 2015, καθώς οι αλλαγές στα φετινά δημοσιονομικά μεγέθη θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 και στο Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019 που θα ακολουθήσει. Oι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές (σ.σ.: για το 2016 έχει προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του AEΠ, ποσοστό που μεταφράζεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% ή 450 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο στόχος για το 2015).

3. Aλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές:

  • H αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5% από 3% που είναι μέχρι τώρα.
  • Mε κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) που θα καθορίσει η ΓΓΔE, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.

4. Eίσπραξη του ENΦIA του 2015. Mέχρι 26 Oκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ENΦIA. H πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Oκτωβρίου και η πέμπτη και τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

5. Mείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Tο μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει μειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ.

6. Aύξηση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.Oι αγρότες θα προμηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα τουλάχιστον κατά 14 λεπτά το λίτρο.

7. Aυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Aπό την 1η Oκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

8. Aλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.