capital.gr

Αλ. Τσίπρας. Αντιμέτωπος με τη νίκη του

Του Σάκη Μουμτζή

Το αποτέλεσμα των εκλογών επανεπιβεβαίωσε τη διαπίστωση, πως ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που είναι και πλειοψηφικό, δεν επιθυμεί να αλλάξει τίποτα σε αυτήν. Ερμηνεύοντας με το δικό του τρόπο την κρίση, θεωρεί πως τα αίτια της βρίσκονται σε εξωγενείς παράγοντες, έξω δηλαδή από την ίδια την κοινωνία και τις συμπεριφορές που αυτή παράγει.

Αυτό ακριβώς το σημαντικό κομμάτι της την καθιστά μία κοινωνία της ακινησίας, μία κοινωνία της συντήρησης. Ξένο και εχθρικό στην ιδέα του ανταγωνισμού, φοβικό στην ιδέα της αξιολόγησης, αυτό που επιθυμεί είναι η επιβίωσή του μέσω της αναδιανομής της φτώχειας. Ούτως ή άλλως τον πλούτο τον φθονεί αξιακά, τον απορρίπτει ιδεολογικά και συνακόλουθα αδιαφορεί για τις διαδικασίες παραγωγής του. Πολλές φορές μάλιστα τις καταστρέφει.

Ήταν επόμενο λοιπόν, αυτό το πλειοψηφικό μέρος της κοινωνίας μας, να επιλέξει και το κόμμα που θα εξέφραζε καλύτερα αυτές τις πεποιθήσεις του. Την αντιμεταρρύθμιση και τη συντήρηση. Πίστευε και πιστεύει πως έτσι θα κρατήσει ανέπαφα τα κεκτημένα του. Αυτά νομίζει πως απειλούνται από δυνάμεις εσωτερικές και εξωτερικές που επιζητούν την εξαφάνιση τους.

Όμως αναπότρεπτα η ώρα της μεγάλης κοινωνικής σύγκρουσης έρχεται, καθώς κάθε κοινωνία, κάθε ζωντανός οργανισμός, λίγο πριν ξεψυχήσει, ενεργοποιεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Φέρνει στην επιφάνεια όλα τα στοιχεία του που θα τον κρατήσουν στη ζωή. Και αυτά, στην προκειμένη περίπτωση είναι όλες οι αλλαγές, όλες οι μεταρρυθμίσεις που ψήφισε τον Αύγουστο η βουλή των Ελλήνων.

Είναι προφανές, πως η κοινωνική σύγκρουση στην πολιτική της έκφραση, θα μετατραπεί σε κρίση εκπροσώπησης, καθώς το συλλογικό υποκείμενο αυτών των αλλαγών θα είναι το κόμμα που επέλεξε αυτό το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας μας, να διαχειρισθεί τα συμφέροντά του. Το αριστερό μνημόνιο φέρνει την υπογραφή του, ο σεβασμός της οποίας είναι όρος για την εθνική επιβίωση.

Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα: ο μεγάλος νικητής των εκλογών αφού ξεφορτώθηκε τα παλαιοκομμουνιστικά του βαρίδια θα ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα; Η νίκη του Αλ. Τσίπρα έχει μετατραπεί σε θρίαμβο καθώς ο «εσωτερικός εχθρός» εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Αίφνης, η ηγετική ομάδα του Σύριζα διαπίστωσε πως μπορεί άνετα να κινείται και χωρίς την οργανωμένη νεολαία, αναθέτοντας την διακίνηση του προεκλογικού υλικού σε επαγγελματίες, μπορεί θαυμάσια να κάνει μεγάλες συγκεντρώσεις και χωρίς τη συνδρομή των τοπικών οργανώσεων που είχαν προσχωρήσει στους διαφωνούντες, μπορεί να διευρύνει το ακροατήριό της ακριβώς επειδή η απομάκρυνση των ακραίων φωνών κατέστησε de facto το λόγο της πιό μετριοπαθή, πιό συμβατό στα χαρακτηριστικά του μέσου ψηφοφόρου. Και όλα αυτά χωρίς ιδεολογικές εκπτώσεις, εκτός από αυτήν της υπογραφής του μνημονίου, που όπως αποδείχθηκε, απορροφήθηκε. Επενδύθηκε τόσο επιτυχημένα -όπως προκύπτει εκ του εκλογικού αποτελέσματος- με όλα τα χαρακτηριστικά της θυματοποίησης και της παραμυθίας, ώστε η ουσία εξουδετερώθηκε. Η μεγάλη στροφή συγχωρέθηκε προσωρινά.

Από εδώ και μπρος, οι νικητές των εκλογών βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νίκη τους. Αντιμέτωποι με αυτούς που τους εξέλεξαν, επιβραβεύοντας την εξάμηνη διακυβέρνηση τους. Αλλά αντιμέτωποι και με τους 650.000 Έλληνες πολίτες που απείχαν και που διακριτικά παρακολουθούν και αναμένουν. Αυτή η ιδιόμορφη σχέση με τους ψηφοφόρους της νομίζω πως θα καθορίσει και την πορεία της νέας κυβέρνησης. Θα είναι μία πορεία γεμάτη συγκρούσεις, αντιφάσεις, με κάποια βήματα μπροστά και άλλα τόσα πίσω. Όμως τα προβλήματα της οικονομίας απαιτούν άλματα και το κυριότερο, η υπομονή των δανειστών είναι εξαντλημένη. Έτσι, αιωρείται πάνω από όλους μας η άφθαρτη στο χρόνο ρήση του Τζουζέππε Λαμπεντούζα: «για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, πρέπει να αλλάξουν όλα.»

  • Ο κ. Σάκης Μουμτζής είναι συγγραφέας
Advertisements