Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν δεκαπέντε ή έστω πριν πέντε χρόνια, από τα «σοβαρά, υπεύθυνα και ευρωπαϊκά» κόμματα του ΝΔΣΟΚ που κυβερνούσαν τη χώρα, είτε ένα ένα, είτε από κοινού. Τα οποία (αφού τα μέτρα υλοποιηθούν) θα πρέπει να εξηγήσουν πειστικά γιατί δεν τα εφάρμοσαν οι ίδιοι, όταν κυβερνούσαν. 

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη εσόδων που θα βοηθήσει στο μη λήψη σκληρών μέτρων, ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών και η ώθηση σε αγορές με κάρτα και συμμετοχή σε λαχειοφόρους. Σύμφωνα με την Ημερησία, πέντε είναι τα νέα μέτρα, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

  1. Το αφορολόγητο, που αναμένεται να αυξηθεί στις 12.000 ευρώ, θα δίνεται μόνο για τις δαπάνες με κάρτα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να πληρώνουμε παντού με κάρτα, σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ακόμα και ταξί.
  2. Επίσης, όποιος χρησιμοποιεί κάρτα θα παίρνει λαχνούς από το υπουργείο Οικονομικών και θα μπαίνει στην κλήρωση για σπίτια που είναι ανεκμετάλλευτα από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Μάλιστα, οι τυχεροί αυτής της κλήρωσης θα παίρνουν απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα 5 πρώτα χρόνια κατοχής του ακινήτου.

  3. Θα τοποθετηθούν συσκευές χρέωσης με κάρτα (POS) παντού, σε περίπτερα, ταξί κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, οι προμήθειες θα είναι φθηνότερες για τους επαγγελματίες από το 2% που ισχύει τώρα, ενώ θα είναι πολύ φθηνή και η τοποθέτηση του μηχανήματος.

  4. Θα παρέχεται έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες μόνο σε περίπτωση χρησιμοποίησης κάρτας. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες πληρώνουν με μετρητά και παίρνουν απόδειξη η οποία δεν εκπίπτει.

  5. Θα δημιουργηθεί, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας, νέος, πλήρως ανεξάρτητος φορολογικός μηχανισμός, που δεν θα έχει καμία σχέση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα υπάγεται σε αυτό. Η θητεία των μελών του θα είναι πενταετής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το «ελληνικό IRS», που έχει ακουστεί τόσες φορές στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Advertisements