Από τις δηλώσεις της Μέρκελ, του Σουλτς αλλά και του Χανς Ντίτερ Πετς, που αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου της Φολκσβάγκεν, προκύπτει ότι:
α. οι Γερμανοί ιθύνοντες παραδέχονται ότι πρόκειται για καραμπινάτο (και πρωτοφανές) σκάνδαλο.
β. δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι δεν θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη Γερμανική οικονομία γενικά, και, πολύ περισσότερο, στην ίδια τη Volkswagen.
Αυτό που δεν λέγεται αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι γίνεται στα παρασκήνια είναι μια εντατική προσπάθεια πολιτικού χειρισμού του σκανδάλου, ώστε μαζί με την Volkswagen να πέσει στα μαλακά και το Γερμανικό πολιτικό σύστημα, που την κάλυπτε και την καλύπτει. Είναι επίσης προφανές ότι κάποιοι έχουν πιάσει πολύ γερά τους Γερμανούς από τ’ @@- και το αν θα τα στρίψουν ή θα τ΄ αφήσουν εξαρτάται από παραμέτρους που δεν ελέγχουν οι Γερμανοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες.
6 Σχόλια
Comments feed for this article
4 Οκτωβρίου, 2015 στις 9:22 μμ
σχολιαστης
Αυτά συμβαίνουν που λέει και ο αδερφός Μπους. 🙂
5 Οκτωβρίου, 2015 στις 2:07 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Το να είσαι καπιταλιστής/καπιταλίστρια και να ευωχήσαι για τη συνέχιση του δεδομένου συστήματος είναι σεβαστό. Το να στηρίζεις λοιπόν την πολιτική σου καριέρα πάνω σ’ αυτή τη διαπίστωση τ’ αντιλαμβάνομαι. Το να έρχεται λοιπόν κάποιος τυχάρπαστος καπιταλιστής, για να σου χαλάσει την illustration καριέρα σου, δεν το πολυχωνεύεις. Αι σιχτίρ που λένε και στο τούρκικο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου.
Το θέμα είναι όμως από οικολογικής πλευράς διαφορετικό.
Σ’ όλο τον κόσμο κυκλοφορούν πάνω κάτω, 1,2 δισεκ.ένοχα αυτοκίνητα, που δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Κι ενώ τα κυνηγάνε για τους ρύπους και για τις ένοχες τεχνολογίες τους, ουσιαστικά συνεισφέρουν μόνο στο 15% των επιζήμιων αερίων, που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι μεγάλοι ένοχοι, με πάνω από το 50% των αερίων του μεθανίου, που δημιουργούν ένα αξεπέραστο επίσης πρόβλημα στο περιβάλλον, προέρχεται από τις κλανιές των βοοειδών, που πάνω κάτω είναι 1.3 δισ ψυχές.
Ποιόν λοιπόν να κυνηγήσει η Μέρκελ; Tην VW ή τους αγελαδοτρόφους της Γερμανίας; Δύσκολη η εξίσωση!
5 Οκτωβρίου, 2015 στις 3:26 μμ
xberliner
Μιχάλης Μιχελής
Μια παρατήρηση: Οι εκπομπές ΝΟx (οξειδίων του αζώτου, για αυτές κατηγορείται η VW) έχουν σημαντική επίδραση την υγεία. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου για μένα είναι ολίγον έωλο οπότε όπου ακούω πολλές ανησυχίες για τις εκπομπές CΟ2 την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. Άσε που μερικές φορές μειώνεις τις εκπομπές CΟ2 αλλά αυξάνεις συνολικά το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Μπορούμε π.χ. να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές CO2 αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα πυρηνικών αποβλήτων και χημικών (στις μπαταρίες) για να πετύχουμε ηλεκτροκίνηση. Σε αυτή την περίπτωση χίλιες φορές CΟ2.
Θα συνεχίζω όμως να επιμένω ότι το σκάνδαλο της VW είναι οικονομικό/εμπορικό και μόνο οικονομικό/εμπορικό. Το μέσο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο εκπέμπει χειρότερους και περισσότερους ρύπους από ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο VW και το μέσο καινούργιο αυτοκίνητο (ανεξάρτητα εταιρείας ή κινητήρα) έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από την ονομαστική που διαφημίζεται και φυσικά πολλαπλάσιες εκπομπές από τις εργαστηριακές. Από εκεί και πέρα του που βάζουμε τα όρια είναι άσχετο με την οικολογία.
5 Οκτωβρίου, 2015 στις 5:40 μμ
Μιχάλης Μιχελής
@xberliner
Ούτε το ένα (τα οξείδια του αζώτου), ούτε το άλλο ( το φαινόμενο του θερμοκηπίου (είναι έωλο επιχείρημα),είναι αμελητέες καταστάσεις. Και τα δύο έχουν σχέση με την ευζωΐα του πλανήτη και των οργανισμών επ’ αυτού.
Τα οξείδια του αζώτου ενοχλούν την αναπνοή μας κι όχι μόνο τη δική μας, αλλά και την άλλη των φυτών, για αυτό και μαραζώνουν στα μέρη εκείνα που δεν πέφτει βροχή για να ξεπλυθούν, αρρωσταίνουν εύκολα (όχι δηλαδή μόνο εξ αιτίας της ξηρασίας), οπότε περνάμε στους ψεκασμούς με χημικά για να φεύγουν οι ασθένειές τους.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι αυτό που περιγράφει ο ορισμός του. Υπερβολική συσσώρευση θερμών μαζών στην βιόσφαιρα και κατά συνέπεια μια σειρά καιρικών φαινομένων, επέκταση ξηρασιών ασθένειες που έχουν σχέση με την επέκταση της ξηρασίας, διατροφικοί λοιμοί κλπ.
Αυτό που αναφέρεις για τα πυρηνικά βεβαίως είναι υποτίθεται μια λύση για τις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα, αλλά από την άλλη έχεις μια άλλη περίπτωση επικίνδυνων συσσωρεύσεων στο έδαφος και στο υπέδαφος από τα πυρηνικά, συν τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος που όλα τότε λειτουργούν ως ντόμινο καταστροφών.
Με δυό λόγια η ενέργεια είναι το Α και το Ω του πολιτισμού. Όλα τ’ άλλα είναι δευτερεύουσες ιστορίες. Από αρχαιοτάτων ετών οι πόλεμοι έγιναν για την κατοχή ενέργειας, είτε ήταν δάσος, είτε διευθέτηση ποταμών για εκμετάλλευση της ροής τους, είτε θαλάσσια δίοδος για τόπους με άνθρακα. Επίσης http://press.princeton.edu/titles/10138.html
Τώρα για την υπόθεση της VW είναι ένας κλασικά επιχειρηματικός πόλεμος με σκοπό τον έλεγχο των πωλήσεων.
5 Οκτωβρίου, 2015 στις 7:11 μμ
xberliner
Μιχάλης Μιχελής
Αυτό που υποστηρίζω με το παράδειγμα με την πυρηνική ενέργεια είναι ότι σε κάθε συσκευή που αγοράζουμε, σε κάθε μέθοδο παραγωγής ενέργειας κτλ θα πρέπει να εξετάζουμε (1) το συνολικό μας αποτύπωμα (αέρια, χημικά, πυρηνικά) και (2) το χρόνο ζωής του αποτυπώματος (θα πρέπει να ολοκληρώνουμε το αποτύπωμά μας όχι μόνο ποσοτικά και χωρικά αλλά και χρονικά).
Η πυρηνική ενέργεια έχει πολύ λιγότερες εκπομπές CO2 αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα σοβαρό σε περίπτωση ατυχήματος (αν και η πιθανότητα να συμβεί είναι πολύ μικρή το ρίσκο είναι τεράστιο εξαιτίας των συνεπειών) και με το χρόνο ζωής των αποβλήτων.
Όταν λοιπόν επικεντρώνουμε την προσοχή σε ένα ή δύο μεγέθη (π,χ. κατανάλωση και εκπομπές CO2) χάνουμε όλη την εικόνα και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα. Το σύστημα και το πρόβλημα παραείναι σύνθετο για να το περιγράφουμε ένα ή δύο δείκτες.
Κατά άλλα συμφωνώ ότι το σκάνδαλο της VW δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επιχειρηματικό πόλεμο που όμως η VW έδωσε την αφορμή.
5 Οκτωβρίου, 2015 στις 8:19 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Απίστευτες φωτογραφίες: Εργαζόμενοι της Air France παραλίγο να λιντσάρουν δύο διευθυντικά στελέχη: : http://www.protothema.gr/world/article/515197/gallia-oi-ergazomenoi-tis-air-france-paraligo-na-lidsaroun-ton-dieuthudi-prosopikou/ Air France managers flee meeting about job cuts after angry workers break into the room http://www.bbc.com/news/business-34445379?ocid=socialflow_twitter
