«Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μάχη βαρόνων. Θα είναι συνέδριο στρατηγικής, ανοιχτό στην κοινωνία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Κάτι τέτοια ακούω και αναρωτιέμαι αν οι κομματικοί διατηρούν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. Εκτός αν όντως τα πιστεύουν αυτά, οπότε η κατάσταση είναι ακόμα σοβαρότερη…

Η στρατηγική εφαρμόζεται ήδη, από την κυβέρνηση μετά τις έκτακτες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δεν περιμένει κανέναν ΣΥΡΙΖΑ για να τη διαμορφώσει την άνοιξη του 2016!

Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία έχει επιχειρηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν – όλες με παταγώδη αποτυχία. Η οποία θα επαναληφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός οργανισμός είναι ήδη παρελθόν. Το πολύ να ανταποκριθούν (στο άνοιγμα) κάποιοι καιροσκόποι, αναζητώντας προσωπικό όφελος με την ένταξή τους στο κόμμα της εξουσίας. Ανιδιοτελής ή στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος δεν πρόκειται να ζυγώσει σ’ έναν πολιτικά και κοινωνικά απολιθωμένο χώρο. Και, φυσικά, θα είναι μάχη βαρώνων – έστω κι αν οι λαφαζαναραίοι έχουν πλέον μετακομίσει και τοποθετηθεί (από τους πολίτες) στη σαλαμούρα: θα προκύψουν άλλοι, στη θέση τους, έστω ως καρικατούρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην έχει σοβαρή κυβερνητική πρόταση, ακόμα και τώρα. Πολύ περισσότερο, να μην έχει θελκτική πολιτική πρόταση. Απλώς δε βρωμάει ακόμα διαπλοκή και δεν προκαλεί τόση αποστροφή στα λαϊκά στρώματα, όσο τα κόμματα του ΝΔΣΟΚ και το Ποτάμι. Κι αυτό σχεδόν αποκλειστικά χάρη στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτά όμως δεν είναι ικανοί λόγοι για αναζωογόνηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απλά οι αιτίες  για τις  οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση. Όσο ισχύουν.

Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα κενό κέλυφος. Ένα άλλοθι για να θεωρούνται ως ισχύοντα τα δεδομένα της «αριστερής παράδοσης». Μιας παράδοσης όμως η οποία έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα ήδη από τον προηγούμενο αιώνα και παρατείνεται απλά επειδή εκμεταλλεύεται το κενό της πολιτικής σκηνής.

Η πολιτική όμως, όπως και η ζωή, απεχθάνεται το κενό. Το οποίο αργά ή γρήγορα θα γεμίσει. Τότε όμως θα είναι αργά για κομματικά δάκρυα, στα οποία κανείς δεν θα δίνει σημασία.

ΥΓ. Εννοείται ότι το ερωτηματικό του τίτλου είναι της καλύβας και ουχί της κ. Ράνιας Σβίγκου.

Πηγή: Ράνια Σβίγκου: Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μάχη βαρόνων | πολιτικη | ethnos.gr

Advertisements