Έχω διατυπώσει την άποψη ότι το επιχειρούμενο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, με εγγραφή νέων μελών, θα αποτύχει παταγωδώς. Κι αυτό γιατί κάθε στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος πριν εγγραφεί σ’ ένα κόμμα διαβάζει το Καταστατικό του. Από το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν με σαφήνεια τα δεδομένα που περιγράφουν εμφαντικά την ένταξη κάποιου σ’ ένα κόμμα αριστερό, με διακηρυγμένο στόχο την ενότητα με τη λοιπή αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ – τώρα πια και ΛΑΕ; ) το οποίο επιδιώκει την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού (κλασσικού τύπου) μέσω της εργατικής τάξης, ο οποία θα απελευθερώσει και τις υπόλοιπες τάξεις – και άλλα τέτοια ορέα.

Στην καμπάνια για τη εγγραφή λοιπόν θα αντιδράσουν θετικά όσοι:

  • Δεν θα διαβάσουν το Καταστατικό
  • Θα το διαβάσουν αλλά δεν θα το καταλάβουν
  • Θα το διαβάσουν αλλά δεν του θα δώσουν σημασία, γιατί θέλουν να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ για δικούς τους, πρακτικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να συμφωνεί πολιτικά με το Καταστατικό και να επιλέγει την ένταξή του στο ΣΥΡΙΖΑ, στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, έχει ως κυβέρνηση συμφωνήσει σ’ ένα νέο Μνημόνιο το οποίο αρχίζει ήδη να  υλοποιεί, συγκυβερνά όχι με την «αριστερά» αλλά με ένα καθαρόαιμο δεξιό κόμμα (τους ΑΝΕΛ) και η κυβερνητική του πρακτική τείνει σε μια προσπάθεια διαχείρισης του καπιταλισμού και ουχί στην ανατροπή του (και την προοπτική του σοσιαλισμού).

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να συναινέσουν σε μια πολιτική διπολική διαταραχή: να γίνουν μέλη ενός πολιτικά φανταστικού πλέον κλασσικού (κομμουνιστογενούς) αριστερού κόμματος, το οποίο όμως ήδη βρίσκεται στην εξουσία και προσπαθεί να κάνει τον καπιταλισμό να ξαναδουλέψει στην Ελλάδα!

Δεν έχει νόημα. Ακριβώς γιατί δεν έχει νόημα η επιμονή του Τσίπρα και της ομάδας του στη διατήρηση και αναζωογόνηση του  ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική σκηνή και κυρίως η χώρα χρειάζεται ένα πραγματικά νέο κόμμα, απαλλαγμένο από τα αριστερά στερεότυπα του προηγούμενου αιώνα, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω σε επόμενο σχόλιο της καλύβας.

*

Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα από το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ («προοίμιο»)

Επιμένει στην ανάγκη για κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, που θα εμπνεύσουν, θα κινητοποιήσουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας μας, σε μια ριζικά αναμορφωμένη από τους λαούς της Ευρώπη, σε έναν κόσμο δημοκρατικό και ειρηνικό. 

…χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων. Ο αγώνας για την ανατροπή της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται στην πατρίδα μας, για την αναστροφή της πορείας σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και αριστερής διεξόδου, συνδέεται με την προοπτική του σοσιαλισμού, που αποτελεί το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων. 

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να απελευθερωθεί η ίδια, αν δεν απελευθερώσει και την κοινωνία ολόκληρη. – 

Οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύονται στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα, με το άνοιγμα των οριζόντων των υποτελών τάξεων, στη βάση της μαρξικής σκέψης και των αρχών του 20ού από την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ και την ΕΔΑ, τη νεολαία Λαμπράκη, τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους μεταδικτατορικούς αγώνες των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και του Κοινωνικού Φόρουμ. 

Έτσι, αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορα ρεύματα και οργανώσεις της κομμουνιστικής, της σοσιαλιστικής, της διεθνιστικής, της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, το χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και τον επαναστατικό και τον ελευθεριακό χώρο, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και της οικολογίας, νέες και νέοι, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και της διανόησης, συναντήθηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη μετάβαση προς το σοσιαλισμό του 21ουαιώνα. 

Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας. Με κινητήριο μοχλό το διεθνιστικό πρόταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρώπης (διά του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να συμβάλει στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό και το διεθνές κεφάλαιο, στον έμπρακτο συντονισμό των αντίστοιχων αγώνων και στην ανάδειξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε βασικό παράγοντα των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων. – See more at: http://left.gr/news/katastatiko-toy-syriza#sthash.Wt2tHCAz.dpuf

Advertisements