Απ’ όσα βλέπουμε και ακούμε… τους πονάει πολύ. Είναι όμως μια στρατηγική δημοκρατική επιλογή που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν πολλά χρόνια, με τον «βασικό μέτοχο» του Καραμανλή (του νωθρού) αλλά τότε οι βασικοί μέτοχοι της διαπλοκής επικράτησαν ολοκληρωτικά. Έκτοτε τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Πέρα από την αισθητική κατάντια και το ξαδιάντροπο πολιτικό και οικονομικό νταβατζιλίκι, η κατά κυριολεξίαν παρανομία ολόκληρων δεκαετιών βγάζει μάτι.

Αν η κυβέρνηση χάσει αυτό το στοίχημα, είναι χαμένη: είναι θέμα χρόνου πια η πλήρης απορρόφησή της στη χλιαρή ηδονή της ανοιχτής χαβούζας. Αν επιβιώσει θα επιβιώσει ως μετάλλαξη του ΝΔΣΟΚ. Για να συνεχίσει, πρέπει να κερδίσει αυτή τη μάχη της δημοκρατικής νομιμότητας. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρει, λόγω πλημμελούς πολιτικής και τεχνικής προετοιμασίας και κακού timing: αυτά έπρεπε να έχουν τελειώσει την περασμένη άνοιξη. Αλλά και γιατί το κύκλωμα της διαπλοκής θα αντισταθεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μείνει άθικτο – ακόμα κι αν  φαινομενικά χάσει.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση μπήκε στη μάχη χωρίς ουσιαστικά να την υποστηρίζει η κοινή γνώμη, η οποία αδιαφορεί. Και γι’ αυτή την αδιαφορία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι οι ίδιοι οι συριζαίοι υπουργοί και βουλευτές, με την αδιάλειπτη παρουσία τους στις κανάλες, τις οποίες τώρα ο μοναχικός σούπερμαν Παπάς υποτίθεται ότι θα βάλει σε τάξη.

Advertisements