Σημαντικές εξελίξεις. Αλλά, το προσφυγικό κύμα ΔΕΝ αντιμετωπίζεται έτσι και, υπό ορισμένες εξαιρετικά πιθανές προϋποθέσεις, μπορεί να καταπιεί την ίδια την ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρή άποψη για το θέμα (το ζόρι βγάζει λάδι…) αλλά προφανώς δεν αρκεί αυτό για να κινηθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ο Ευρωπαϊκός πολιτικός και γραφειοκρατικός αραμπάς.

Τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων δεσμεύθηκε πως θα διασφαλίσει η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Εως το τέλος του 2015 θα διασφαλιστούν 30.000 θέσεις υποδοχής, ενώ το κοινό σχέδιο δράσης προβλέπει επιδότηση ενοικίου και μόνιμη εγκατάσταση για επιπλέον 20.000.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεση της Ελλάδας στην ιδέα δημιουργίας ενός συγκεντρωμένου χώρου υποδοχής δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Αθήνα αλλά και στην πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα μας δεν δέχεται την παρεμπόδιση διέλευσης των προσφυγικών ροών από χώρα σε χώρα.

Στη χθεσινή «μίνι Σύνοδο» συμμετείχαν οι ηγέτες οκτώ χωρών της ΕΕ (Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία), καθώς επίσης και οι ηγέτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Το γεγονός ότι στη Σύνοδο δεν προσκλήθηκε η Τουρκία προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στην ελληνική πλευρά, πόσω δε μάλλον όταν η πάγια ελληνική θέση είναι ότι οι προσφυγικές ροές θα πρέπει να ελέγχονται από τη γείτονα χώρα. «Ενας από τους πλέον κρίσιμους εταίρους στο προσφυγικό ζήτημα, η Τουρκία, δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση κι έτσι η συζήτηση θα γίνει μεταξύ των χωρών του λεγόμενου »βαλκανικού διαδρόμου»», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κύρια πόρτα εισόδου στον συγκεκριμένο διάδρομο είναι η Τουρκία και προειδοποίησε πως η εξεύρεση λύσης θα είναι δύσκολη αν δεν υπάρξει συμφωνία μαζί της. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στη διαχείριση του Προσφυγικού υπό τρεις όρους. Πρώτον, ότι θα υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Δεύτερον, ότι θα υπάρξει πρόοδος στη μετεγκατάσταση των προσφύγων προς άλλες χώρες της ΕΕ. Τρίτον, ότι δεν θα υπάρξει συγκεντρωμένος χώρος υποδοχής προσφύγων και μάλιστα στην Αττική.

Οσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη υποδομή για φιλοξενία 10.000 ατόμων. Οσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής περί φύλαξης των συνόρων με την ΠΓΔΜ από τη Frontex, η Ελλάδα δεν τη δέχτηκε, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας. Η συνδρομή της Frontex όσον αφορά τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία είναι αναγκαία και καλοδεχούμενη.

Εξάλλου στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Α. Γκουτιέρες τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και βοήθειας, γιατί σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Εκτακτα μέτρα
Υπό τον τρόμο ότι κάποιες χώρες κατευθύνονταν προς τη λογική να κλείσουν τα σύνορά τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκρινε επιτακτική την ανάγκη να συγκαλέσει τη χθεσινή «μίνι Σύνοδο».

«Εκτακτα μέτρα είναι αναγκαία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

Πηγή: Tα 3 «όχι» του Τσίπρα στη Σύνοδο για τους πρόσφυγες | διεθνη | ethnos.gr