capital.gr

Σπριντ 24 ωρών για το Euro Working Group και τα 2 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά      lewis

Σε επίπεδο επιτελών υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης μεταφέρεται  την Πέμπτη η μεγάλη μάχη για τα προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και συνδέονται με την δόση των 2 δισ. ευρώ.

Το EWG θα υποδεχθεί το «πόρισμα» των θεσμών για τις ελληνικές επιδόσεις, ενώ επιχειρείται και να οριστικοποιηθεί το 2ο πακέτο προπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ, που θα φέρει την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης και έπρεπε θεωρητικά να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα….

Η κυβέρνηση, επιχειρεί να φέρει στο παρά… ένα στη Βουλή (πιθανότατα αύριο) τα δύο νέα νομοσχέδια με τις εκκρεμότητες του 1ου πακέτου (νέος εφαρμοστικός νόμος με τις εκκρεμότητες και τις «διορθώσεις» σε διατάξεις για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, την ενέργεια και άλλα πεδία αλλά και το νομοσχέδιο για τις τράπεζες). Και τούτο διαφωνώντας ακόμη και για το ποσοστό επίτευξης των στόχων, κάνοντας λόγο για 90% κάλυψη των προαπαιτούμενων με 3 μεγάλα ανοικτά μέτωπα (ΦΠΑ εκπαίδευσης, πλειστηριασμούς και φαρμακεία). Και τούτο όταν πηγές των θεσμών κάνουν λόγο για χαμηλότερες επιδόσεις προσμετρώντας και άλλα πεδία στα «εκκρεμή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίζονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τόσο για το τραπεζικό νομοσχέδιο, όσο και για τα προαπαιτούμενα. Έτσι, ακόμη δεν είναι σαφές αν θα μπορέσουν οι θεσμοί να ολοκληρώσουν εγκαίρως  μία θετική έκθεση αξιολόγησης προς το EWG.

Και τούτο, όταν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν «τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα Σεπτεμβρίου, αλλά και η αναβολή για  τις 5/11 της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων δείχνουν την αγωνία για τα κρατικά διαθέσιμα, η οποία αυξάνεται.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ακόμη δεν υπάρχει άμεσο ουσιαστικό πρόβλημα. Σημειώνουν όμως  ότι η χρονοκαθυστέρηση στις δόσεις  συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ που δικαιούται  στα.. χαρτιά  η  Ελλάδα φέτος, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αναγκάζει σε σχέδιο «εξοικονόμησης» πληρωμών που δεν είναι «αναγκαίες» με «φόντο» τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν τον Δεκέμβριο και απαιτούν 1,2 δισ. ευρώ από τα – ελλειμματικά φέτος – κρατικά ταμεία.

Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων όμως έχει πολλαπλή σημασία: συνδέεται – όπως έκανε σαφές για μία ακόμη φορά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis με την «ομαλή» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αλλά ακόμη και αν επικρατήσει η «γραμμή» του Mario Draghi για παράλληλη διαδικασία με την αξιολόγηση, υπάρχει η ανάγκη να ολοκληρωθεί έστω και το πρώτο πακέτο μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου «τουλάχιστο για τις εντυπώσεις», ώστε να προχωρήσουν τα υπόλοιπα μεγάλα ελληνικά αιτήματα: του χρέους αλλά και της δημοσιονομικής διευκόλυνσης λόγω του μεταναστευτικού.

Ο λόγος για ένα αίτημα που αναδεικνύει τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα, συναντώντας όμως την άρνηση της Κομισιόν – βάση επίσημων δηλώσεων. Η «χαραμάδα» ελπίδας που άφησε ο Juncker μιλώντας χθες για διευκολύνσεις σε χώρες εκτός προγράμματος προσαρμογής, αποτελεί για κάποια στελέχη της κυβέρνησης ένα θετικό σημάδι. Ωστόσο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, και σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα πρέπει κατ ελάχιστο να δείξει αυτό το «καλό πρόσωπο» μειώνοντας τις χρονοκαθυστερήσεις στην υλοποίηση των 48 ή 49 προαπαιτούμενων (σ.σ. η απόφαση του EWG αφορά 48 προαπαιτούμενα στην αρίθμηση του σχετικού πίνακα, αλλά έχει επαναληφθεί από λάθος δύο φορές το Νο 23 στην αρίθμηση….).