Δύο καρικατούρες που παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο τα συντρίμια του Airbus της ρωσικής Metrojet, που κατέπεσε στην χερσόνησο του Σινά κοστίζοντας την ζωή σε 224 άτομα, προκάλεσαν έκρηξη οργής στο Κρεμλίνο αλλά και στο ρωσόφωνο διαδίκτυο.

Δείτε τα «βλάσφημα» σκίτσα του Charlie Hebdo που εξόργισαν τους Ρώσους

Το πρώτο από τα δύο σκίτσα παρουσιάζει ένα διαλυμένο κεφάλι επιβαίνοντα να λέει «Οι κίνδυνοι των ρωσικών αερογραμμών χαμηλού κόστους, έπρεπε να πάρω την Air Cocaine», ενώ στο δεύτερο εμφανίζεται ένας τζιχαντιστής ενώ από πάνω του πέφτουν τα συντρίμια του αεροσκάφους, με το κείμενο από κάτω να λέει: «Ισλαμικό Κράτος: Η ρωσική αεροπορία πυκνώνει τους βομβαρδισμούς».

Εξαγριωμένοι εμφανίζονται πολλοί χρήστες του ρωσόφωνου διαδικτύου. Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές, χρήστης του Twitter σχολίασε ότι μετά την φονική επίθεση στα γραφεία τους, οι άνθρωποι του Charlie Hebdo δεν εξέδωσαν σκίτσα με τους συναδέλφους τους να εκτελούνται. «Αυτό θα είχε πραγματικά πολύ πλάκα γι΄αυτούς», σχολίασε.

«Στην χώρα μας, αυτό αποκαλείται βλασφημία, με την ευρεία έννοια της λέξης, αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με την ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες» τις γελοιογραφίες του Charlie Hebdo.

«Υπάρχουν άραγε όρια στη ρωσοφοβία που προβάλλουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας (της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου).

«Την ώρα που ολόκληρη η υφήλιος συμπάσχει με τη Ρωσία, το Charlie Hebdo διακηρύσσει το ειδεχθές δικαίωμα στη βλασφημία» έγραψε ο ίδιος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

O γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσάτσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας», έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτη περιφρόνηση των ηθικών αξιών».

«Πρόκειται για μια χειραγώγηση του Κρεμλίνου, που χρησιμοποιεί το Σαρλί Εμπντό» ανταπάντησε ο αρχισυντάκτης του σατιρικού περιοδικού, Ζεράρ Μπιάρντ.

«Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σε δύο ατυχή σκίτσα και να προκαλέσουν μια αντιπαράθεση που δεν θα έπρεπε να υπάρξει. Αυτό μοιάζει με την χειραγώγηση που συνηθίζει να ασκεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς» σχολίασε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το ότι οι Ρώσοι καταφέρονται» εναντίον του Charlie Hebdo «δεν είναι κάτι το καινούργιο: το ίδιο συνέβη με τη διαμάχη σχετικά με το σκίτσο που απεικόνιζε τον μικρό Αϊλάν. Και επίσης όταν ένα στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε μπροστά από το Κρεμλίνο (ο Μπόρις Νεμτσόφ) εκείνοι είχαν υποστηρίξει ότι τον είχαν σκοτώσει επειδή είχε υποστηρίξει το Charlie Hebdo».

«Αυτό το περιοδικό υποτίθεται ότι είναι ασεβές, επομένως, πάμε, ας χρησιμοποιήσουμε το Σαρλί Εμπντό» σχολίασε σε ειρωνικό τόνο. «Ειδάλλως (μπορούμε) να σεβαστούμε περισσότερες αξίες σε σύγκριση με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως η Δημοκρατία, το κοσμικό κράτος, η ελευθερία της έκφρασης» τόνισε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

«Στο χώρο αποσκευών η βόμβα που έριξε το Airbus»

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64283876