Όσοι παρακολουθούν τα σχόλια της καλύβας ίσως θυμούνται την επίμονη θέση μου για μια κυβέρνηση πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος ήταν ότι δεν πίστευα ότι ο χώρος αυτών των δύο κομμάτων είναι σε θέση να δώσει μια κυβερνητική ομάδα αντίστοιχη των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται στην πράξη, πριν κλείσουν δυο μήνες από τις (περιττές, στο χρόνο που έγιναν) εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν με κάνει να χαίρομαι, αλλά να ανησυχώ περισσότερο από πριν. Δεν διαθέτουμε μια καλή κυβέρνηση – και η αντιπολίτευση είναι ακόμα χειρότερη. Την ώρα που το βαθύ κράτος παραμένει άθικτο (και μη ελεγχόμενο από την κυβέρνηση) και αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να παρεμβαίνει στην πολιτική ατζέντα, ακόμα και σε θέματα που συνδέονται άμεσα με την εξωτερική πολιτική της χώρας (περίπτωση ποντιακού πολέμου, με αφορμή τον Φίλη). Την ίδια ώρα που η κυβερνητική ασυνεννοησία / ασυναρτησία / ανικανότητα δοξάζεται στη περίπτωση των λιμανιών και των υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων – όταν την κυβερνητική πολιτική σαμποτάρουν υπουργοί ή κορυφαία στελέχη της διοίκησης. Την ώρα που η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει μια λάθος μάχη, υπερασπιζόμενη ουτοπικά υψηλά όρια στην προστασία της α’ κατοικίας, αντί να επικεντρωθεί στο μείζον θέμα της ουσιαστικής κατάργησης των 100 δόσεων, που απαιτούν εκβιαστικά (και παράλογα) οι συν- εταίροι. Την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η χώρα μας, άθελά της, μια τεράστια αποθήκη προσφύγων, επειδή η ΕΕ είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών. Την ώρα που απηυδισμένοι απ’ όσα γίνονται και απ’ όσα δεν γίνονται γινόμαστε υποχρεωτικά θεατές παραστάσεων με σενάρια παρόμοια μ’ εκείνα αμερικάνικων b-movies (υπόθεση Πανούση).
Δεν θέλω η κυβέρνηση να καταρρεύσει, γιατί εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, αυτή την εποχή. Αλλά, πρωτίστως, δεν θέλω να καταρρεύσει η χώρα μου – και η Δημοκρατία στη χώρα μου. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό επιμένω και πάλι στην ανάγκη μιας μεγάλης εθνικής συνεννόησης, όσο υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.
98 Σχόλια
Comments feed for this article
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:07 μμ
Santiliana
Πρωτα πρεπει να προσδιορισθει η εννοια μιας καλης κυβερνησης και μετα να δουμε τι ειναι αυτη σημερα.
Το να καταρρευσει απο τον λαο, δεν καταρρεει , και ουτε μαλλον απο παλιες τακτικες της ντοπιας αρχουσας ταξης και των ΜΜΕ της , γιατι απλα ειναι σχεδον ξεδοντιασμενοι.
Δεν υπαρχει λοιπον φοβος , και μονο ενας Γερμανος ηλθιος εντελως θα μπορουσε να προκαλεσει την μοιρα του τωρα, με το να προκαλει με ανοιχτα ολα τα μετωπα οπως και αυτο των κολλασμενων που συνωθουνται στα συνορα της ΕΕ.
Η Frontex τα ειχε πει , αλλα τωρα αρχιζουν και νοιωθουν το αγγουρι.
Πιεζουν ακομα , αλλα τη κυβερνηση αυτη ας την ξεχασουν, δεν μπορουν να βαλλουν μεσα της οποιον αυτοι θελουν σημερα.
Αυτο θα γενει με συστημα και οπως το εχει σχεδιασει αυτη η κυβερνηση.
Ρεταλια δεν θα μπουν.
Να και η προειδοποιηση που ειχαν απο την φροντεξ.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500037940
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:25 μμ
xberliner
«Δεν θέλω η κυβέρνηση να καταρρεύσει, γιατί εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, αυτή την εποχή.»
Η κυβέρνηση πιθανόν να καταρρεύσει γιατί δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα που απαιτούνται. Αυτό βέβαια μικρή σημασία έχει γιατί θα προκύψει νένα συνεργασίας από την παρούσα βουλή. Αλλά ούτε και αυτό έχει σημασία επειδή the game is over. Από τη στιγμή που από το δημοψήφισμα με το πολύ σαφές δίλημμα ναι ή όχι στην ευρώπη η χώρα είπε όχι, επέλεξε να γίνει μπανανία και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Για μένα αυτό είναι το σημείο καμπής. Μπορεί ο Τσίπρας το όχι να το έκανε ναι μέσα σε μια ώρα γιαί είδε την άβυσσο και δεν του άρεσε αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει τί θέλει ο μέσος έλληνας και αυτό που θέλει οδηγεί στην μπανανία.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:32 μμ
Santiliana
Mα το ναι η οχι στην ΕΕ , ειναι δικο σου εφευρημα και οχι καμμιας κυβερνησης.
Αυτο δεν τραγουδουσαν ολα τα ΜΜΕ σας?
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:33 μμ
δεξιος
Η εποχή που αυτή η συνεννόηση ήταν δυνατή με πρωθυπουργό τον Τσίπρα πλησιάζει στο τέλος της λόγω της ανικανότητός του αν δεν έχει ήδη φθάσει.
Όταν ο ΓΑΠ που ξεκίνησε με παρόμοιο υφάκι ζήτησε συγκυβέρνηση άκουσε ότι πρέπει να φύγει αυτός.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:38 μμ
Πάνος
O ΓΑΠ είχε απέναντί του τον Σαμαρά, άφθαρτο επικεφαλής μιας ΝΔ σχεδόν άθικτης. Καμιά σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η ΝΔ του Μεϊμαράκη ή του Τζιτζικώστα δεν πρόκειται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εύλογα όμως ο Τσίπρας μπορεί να χάσει την πρωθυπουργία – κυρίως γιατί δείχνει ότι περισσότερο τον αγχώνει παρά τον ευχαριστεί, όχι από την πίεση των πολιτικών του αντιπάλων.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:44 μμ
Πάνος
Το νέο μέσο πίεσης του Αλ. Τσίπρα
Ο γερμανικός τύπος για την Ελλάδα (11/15)Το νέο μέσο πίεσης του Αλ. Τσίπρα«Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε άλλη μια δοκιμασία»Βοηθάμε τους πρόσφυγες, χαλαρώστε το πρόγραμμα Η Ελλάδα παγιδευμένη στη γραφειοκρατία«Το βρώμικο παιχνίδι της Ευρώπης»Η Τουρκία επέλεξε το «σύστημα Ερντογάν»«Σε καλό δρόμο η Ελλάδα»
Η ευρωζώνη περιμένει μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν νέο άσσο στο μανίκι, εκτιμά η Welt.
Εκτενές άρθρο για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «Και ξαφνικά ο Τσίπρας έχει ένα νέο μέσο πίεσης».
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «η ιστορία διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία είναι μια ιστορία μη τήρησης προθεσμιών και μη εκπληρούμενων προσδοκιών. Πιθανότατα ούτε η συμφωνία του καλοκαιριού για το νέο πακέτο βοήθειας να επέφερε κάποια αλλαγή σε αυτή την πραγματικότητα. Όπως και παλαιότερα έτσι και σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να κάνουν λάθη όταν καλούνται να προβούν σε προβλέψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων». Η εφημερίδα αναφέρεται τόσο στην εκτίμηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις από την Αθήνα ότι επίκειται συμφωνία όσο και στην πρόσφατη εκτίμηση του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί περί λήψης αποφάσεων αύριο Δευτέρα. «Ούτε τη Δευτέρα όμως αναμένονται αποφάσεις, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ», τους οποίους επικαλείται η Die Welt.
Περί νέας αυτοπεποίθησης των Ελλήνων
Από την πρόσφατη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Από την πρόσφατη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
«Αυτό οφείλεται και στο ότι στις διαπραγματεύσεις οι Έλληνες δείχνουν αίφνης μια νέα αυτοπεποίθηση. Στις Βρυξέλλες καταγράφεται με προσοχή ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το προσφυγικό ζήτημα με τις συνομιλίες για τους όρους του δανείου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξαφνικά δυνατότητες να απειλήσει. Διότι χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει την προσφυγική κρίση».
«’Μας ζητούν να δημιουργήσουμε 50.000 θέσεις καταγραφής προσφύγων’, λέει η ελληνική πλευρά. ‘Σκεφτείτε, τι εικόνα δίνουμε εάν την ίδια ώρα διώξουμε 50.000 Έλληνες από τα σπίτια τους’. Στο τέλος θα επωφελούνταν το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Πρόοδος παρά τις εμφανείς διαφωνίες
«(…) Η νυν κυβέρνηση δρομολόγησε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες μεταρρυθμίσεις από εκείνες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια»
«(…) Η νυν κυβέρνηση δρομολόγησε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες μεταρρυθμίσεις από εκείνες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια»
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «επίσημα οι Βρυξέλλες ακολουθούν σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας. Σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων των δανειστών».
Η φαινομενική αυτή διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί τις Βρυξέλλες, παρατηρεί η Welt. «’Κάθε μέρα σημειώνουμε πρόοδο’, ισχυρίζεται η Κομισιόν. Aκόμη και εκείνοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις με κριτική διάθεση παραδέχονται ότι η νυν κυβέρνηση δρομολόγησε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες μεταρρυθμίσεις από εκείνες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. (…)
Αλλά ακόμη κι αν οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένες επιταγές των Βρυξελλών και ακόμη κι αν μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για ιδίους σκοπούς, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι η χώρα απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Πρόσωπα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι σημειώνεται όντως πρόοδος στις συνομιλίες. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται μάλιστα να κατέθεσε και νέες προτάσεις, οι οποίες συζητούνται τώρα».
Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw.com/el/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF-%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1/a-18835203
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:46 μμ
δεξιος
Ξεχνάς ότι το ποσοστό της ΝΔ το 2010 μετά τις αποκαλύψεις για τα στατιστικά στοιχεία Καραμανλή και τις καταιγιστικές επιθέσεις των ΜΜΕ ήταν 19%.Φυσικά ο Σαμαράς είναι πιο ικανός από τους επιγόνους αλλά η φθορά θα υπάρξει και μπορεί να πάει οπουδήποτε.
Όταν δηλαδή γίνει κοινή συνείδηση ότι πέρα από προπαγάνδα οι σημερινοί δεν είναι για τίποτε άλλο θα ζητηθεί οικουμενική κυβέρνηση με κάποιο σοβαρό επικεφαλής π.χ. Στουρνάρα.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:47 μμ
Πάνος
δεξιέ,
να τι λέει ένας αναλυτής «από μέσα» για τη ΝΔ
http://www.kathimerini.gr/837924/opinion/epikairothta/politikh/en-anamonh-neoy-hgeth
*
ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
Εν αναμονή νέου ηγέτη
Οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία θα αναδείξουν πρόεδρο του κόμματος. Οχι ηγέτη της κεντροδεξιάς. Ούτε διάδοχο του κ. Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Διότι αν και η διαδικασία εκλογής είναι ανοικτή στον «κάθε περαστικό», ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει πρωτίστως την αποδοχή της μεγίστης δυνατόν πλειοψηφίας των μελών και παραδοσιακών ψηφοφόρων της συντηρητικής παρατάξεως. Αλλως ο κίνδυνος της διασπάσεως είναι μεγάλος.
Ο ηγέτης που θα αναδειχθεί από την κάλπη θα πρέπει να προσδιορίσει τη νέα φυσιογνωμία της Ν.Δ., προσαρμόζοντας ένα γηρασμένο κόμμα στη σημερινή πραγματικότητα. Διότι η Ν.Δ. όπως διαμορφώθηκε κατ’ απομίμηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Αβέρωφ έκλεισε οριστικά κύκλο της. Εχει χρεοκοπήσει οικονομικά, αλλά και ιδεολογικά, διότι δεν παράγει ιδέες, δεν ασχολείται με το καίριο πρόβλημα των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από τη θέση του εθνικού αστικού κράτους στο ενοποιημένο ευρωπαϊκό περιβάλλον – εκ των πραγμάτων συμβατότερο προς τις διεθνιστικές αρχές της αριστεράς, εκτός από τον τομέα της οικονομίας φυσικά.
Η Ελλάς του 2015, η Ευρωπαϊκή Ενωση στην παρούσα συγκυρία, το άμεσο γεωπολιτικό μας περιβάλλον έχουν δραματικά αλλάξει στη διάρκεια σαράντα ετών. Δεν είναι δυνατόν για τέσσερις δεκαετίες το κύριο σύνθημα της Ν.Δ. να εξαντλείται στο ότι είναι το κόμμα που ενέταξε τη χώρα στην ΕΟΚ και ότι τα στελέχη της είναι οι αυθεντικότεροι εκφραστές της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος. Διότι απλούστατα τα πράγματα δεν έχουν ούτως ακριβώς. Το αντιευρωπαϊκό ΠΑΣΟΚ μετεξελίχθηκε σε κόμμα ευρωπαϊκό και επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη η χώρα ενετάχθη στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε απολύτως το πρόγραμμα προσαρμογής της τρόικας και θα το εφαρμόσει εκών άκων.
Η Νέα Δημοκρατία τείνει ατυχώς να καταστεί ένας πολιτικός αναχρονισμός. Είναι άδικο, διότι είναι η παράταξη που συσπειρώνει δραστήριους πολίτες, πιστούς στις παραδόσεις, ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή –και εκτός του υλιστικού πλαισίου που επιβάλλουν οι διάφορες τροπές της οικονομίας– και ταυτοχρόνως ριζοσπαστών κατά την άσκηση της εξουσίας. Πάσχει όμως από ανίατη διανοητική οκνηρία.
Στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί αναθεώρησε στην πράξη κάποιες από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του Σαρλ ντε Γκωλ στον τομέα της οικονομίας και των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Στη Βρετανία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον επαναφέρουν στον πολιτικό διάλογο την αντίληψη του Μπέντζαμιν Ντισραέλι περί του ενός συντηρητικού κόμματος που θα περιλαμβάνει όλο το έθνος, αντί του κοινωνικού και οικονομικού δαρβινισμού που επέβαλε η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Αλλά οι υποψήφιοι ηγέτες της Ν.Δ. διαγκωνίζονται απλώς να αποδείξουν ποιος θα είναι ο αποτελεσματικότερος «αντίπαλος» του κ. Αλέξη Τσίπρα. Λυπούμεθα, αλλά κανείς εκ των τεσσάρων. Οχι διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός διαμετρήματος. Αλλά διότι ο κ. Τσίπρας του 2011 δεν ήταν ο ίδιος στις εκλογές του 2012, του Ιανουαρίου ή του Σεπτεμβρίου του 2015 ή των αμέσως προσεχών μηνών. Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν να ετεροπροσδιορίζεται από τις μεταλλάξεις του κ. Τσίπρα και εάν δεν ανακτήσει διακριτά χαρακτηριστικά κόμματος συντηρητικού και περιεκτικού ταυτόχρονα, το πρόβλημα θα αναδυθεί οξύτερο μετά την εκλογή του νέου ηγέτη.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:50 μμ
Πάνος
Το 19% του 2012 ήταν συγκυριακό και δεν επαναλήφθηκε. Σου θυμίζω με τη σειρά μου το ισχνό 38% του Ιουλιανού δημοψηφίσματος. Η ΝΔ είναι ένα ποσοστό αυτού του ποσοστού και αυτό θα ισχύει
άχριςάχρι καιρού.8 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:00 μμ
δεξιος
Το 38% είναι όντως σημείο αναφοράς.Αλλά το 62% δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ενωμένο και δεν έχει και στρατηγική επιτυχίας.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:04 μμ
Santiliana
Ετσι ειναι και με φθηνουσα πορεια.
Ασε που ετεροκαθοριζονται πλεον απο τον Τσιπρα.
Φυσικα λοιπον ο Τσιπρας ειναι ηγετης πρωτης γραμμης αφου ουτε στην ΕΕ δεν μπορεις να βρεις κατποιον αναλογο, αυτου του πιλιτικου διαμετρηματος.
Εαν ειμαστε σοβαροι πολιτικοι αναλυτες , τι να λεμε τωρα ?
Ειναι θεαμα ολων αυτων εκει στην ΕΕ με οτι παρουσιαζουν?
Χαμενα τα εχουν με το προσφυγικο , και να δουμε τι πορεια θα εχει και αυτο και αυτοι.
8 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:53 μμ
σχολιαστης
Πολλοί λέγαμε από την αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο ζημιά θα κάνει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να …χαρούμε όσοι είχαμε προβλέψει την έκταση της καταστροφής γιατί παίρνει ο διάολος τη χώρα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:01 πμ
aftercrisis
Πάνο,
δυστυχώς έχεις δίκιο. Η διάγνωση έχει γίνει εδώ και καιρό – όχι μόνον από «ερασιτέχνες» όπως του λόγου μου αλλά και από αναλυτές με μεγάλη πείρα και με κοφτερό βλέμμα απο κάποια απόσταση «πανοραμικήε θέας».
Νομίζω ήσουν κατά βάθος σύμφωνος απο τότε – απλά δεν το ομολογούσες καθαρά ούτε στον εαυτό σου για το λόγο που γράφεις τώρα («δεν υπάρχει εναλλακτική λυση»). Σ΄ αυτό το τελευταίο διαφωνώ.
Αυτό το κυβερνητικό μείγμα δεν μπορεί να είναι σταθερό σε βάθος 4ετίας (αυτό χρειάζεται!). Για δημιουργικη πολιτική που κανει τομές; Ούτε λόγος. Δυστυχώς. Γυρεύουμε καλλιγραφίες να βγούν από της μαιμούς τον κώκο;
ΥΓ: Τη εφικτή (όχι καλή, απλώς την λιγότερο κακή) λύση την έχω διατυπώσει απο καιρό: Εναλλασόμενες πλειοψηφίες. Με μονοκομματική υπουργική σύνθεση ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να τραβήξουν αυτοί μόνοι τους το κάρο, για 4 χρόνια. Όσο μπορέσουν. Το «λαχείο» τους έπεσε ήδη από τ0 2012: ήταν κυβέρνηση σε αναμονή. Το θέλανε άλλωστε, ας πρόσεχαν.
Τώρα έχουν ζευτεί το κάρο ένα μουλάρι και ένα βόδι. Το κάρο είναι ακίνητο. Απολύτως φυσιολογικό.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:05 πμ
Mitsos
Ξεχνάς ότι το ποσοστό της ΝΔ το 2010 μετά τις αποκαλύψεις για τα στατιστικά στοιχεία Καραμανλή και τις καταιγιστικές επιθέσεις των ΜΜΕ ήταν 19%.Φυσικά ο Σαμαράς είναι πιο ικανός από τους επιγόνους αλλά η φθορά θα υπάρξει και μπορεί να πάει οπουδήποτε.
Όταν δηλαδή γίνει κοινή συνείδηση ότι πέρα από προπαγάνδα οι σημερινοί δεν είναι για τίποτε άλλο θα ζητηθεί οικουμενική κυβέρνηση με κάποιο σοβαρό επικεφαλής π.χ. Στουρνάρα.
Aν αυτοί τα κάνουνε θάλασσα, που θα τα κάνουνε, οι οικουμενικές και τα υπόλοιπα κολπα τελειώσανε. Τη χώρα θα την αναλάβει ο στρατός μαζί με τη Χρυσή Αυγή και ό,τι άλλο κολλήσει μαζί τους. Η ευκαιρία για οικουμενική είχε δοθεί στο Σαμαρά και την πέταξε 2 φορές η ΝΔουλα μέχρι τώρα. Την πρώτη φορά έπρεπε να φτάσει η χώρα στο απόλυτο χάος για να αφήσει τα Ζάππεια η ΝΔουλα και να συνεργαστεί. Τη δεύτερη φορά ο Σαμαράς μπορούσε όταν κέρδισε τις εκλογές, να ζητήσει άμεσα από τον κο Αλέξη συμφωνία για οικουμενική αλλιώς να μην σχηματίσει κυβέρνηση. Θα ήταν ο μόνος τρόπος να πέσουν οι μάσκες στο Συριζα και να δει ο κόσμος τι εκφράζουνε οι αριστεροί ντε καβιάρ. Ασε που έτσι αυτοί οι παρανοικοί δεν θα φτάνανε στην εξουσία για να μετατρέψουνε τη χώρα σε μουσουλμανικό βιλαέτι της Τουρκίας.
Και τις δύο φορές ο ΣΑΜ θέλησε την καρέκλα. Και επέλεξε την καρέκλα ενώ θα μπορούσε από το 12 να έχει μπεί η χώρα σε μια πορεία αν είχε αφήσει τα Ζάππεια κατά μέρος.
Οσο για τους λοιπούς που ψάχνουνε δημοψηφίσματα και βγάζουνε ποσοστά, ο Σύριζα όταν θα ξεκαλουπώσει και θα κάνει εκλογές, πιστεύω πολύ σύντομα-πριν το Πάσχα, θα βρεθεί προ πολύ μεγάλων εκπλήξεων σε πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση θα πάει εκεί που πρέπει να βρίσκεται στο 3-4%.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:15 πμ
aftercrisis
Santiliana
1. δεν ξέρω άν θα αντέξει η γερμανική κυβέρνηση. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις μεγαλώνουν και οι Σοσιαλδημοκράτες μάλλον θέλουν να απεμπλακούν απο τη συγκυβέρνηση με την CDU. Πάντα ο μικρός εταίρος φθείρεται, δες την Αυστρία που είναι ανάποδα. ΟΙ Εναλλακτικοι ανεβαίνουν κόβοντας ψήφους μόνον από την Μέρκελ. Ο πειρασμός για το SPD είναι μεγαλος να το αφήσουν να σέρνεται και κάποια στιγμή θα βγούν απο πάνω πρώτο κόμμα. Αλλά με τί τίμημα; Με Εναλλακτικούς διψήφιο νούμερο, κοντά στο 20 %. Το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας θα μοιάζει τότε με το σημερινό της Γαλλίας. Καλό ή κακο;
2. Για τις προσφυγικές ροές; Μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας δεν πρόκειται να γίνει φράχτης λόγω του διπλού κακού παρελθόντος της Γερμανίας. Το πράγμα διατηρεί κάποια ομαλότητα όσο συνεργάζεται (στοιχειωδώς) το τρίο Κροατία-Σλοβενία-Αυστρια. Άν αυτή η συνεργασία χαλάσει θα έχουμε πολύ άσχημα πράγματα εδώ. Η ροή θα σπάσει.
3. Πολλή ζημιά κάνει ο φράχτης που σήκωσαν οι Βούλγαροι κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Πιάνει όλο το μήκος, 120 χιλιόμετρα, και κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Η πιο σύντομη και φυσιολογική διαδρομή προς τα βορειοδυτικά η «διαδρομή του Οριάν Εξπρές» (Κων/πολη – Φιλιππούπολη – Νις) είναι εντελώς κλειστή Εκτρέπει εκατοντάδες χιλιάδες προς τη θαλάσσια διαδρομή των νησιων. Χιλιάδες πνιγμοί δεν θα είχαν συμβεί άν δεν προκαλούσαν αυτή την τεράστια εκτροπή.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:15 πμ
Santiliana
Δεν βαρεθηκες ρε Μητσο τα ιδια και τα ιδια.
Δεν φευγει ο συριζα πριν περασουν 4 χρονακια και μην υποφερουν μερικοι.
Δεν υπαρχει κανενας στρατος για εξουσια με ΧΑ κλπ, αυτα ειναι για παιδακια του δημοτικου.
Δεν υπαρχει ενναλακτικη στον πραγματικο σημερινο ηγετη.
Πικρη για τους αντιπαλους, αλλα αυτη ειναι η πραγματιοτητα.
Δεν θα γενουν εκλογες , και οτι και να προκυψει χωρις τον Αλεξ δεν μπορει να επλευσει.
Παει, εχασαν, τους τελειωσε, και εαν χρειασθει και αλλη στηριξη θα την εχει απο πολλους μακαντασηδες που περιμενουν, αλλα οπως θελει αυτος και οχι αλλοι.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:23 πμ
Santiliana
Ναι αφτερ σωστα αυτα, αλλα ολα αυτα σημαινουν και το τελος της ΕΕ οπως την γνωριζουμε.
Ο φρακτης η οι φρακτες , την αποτελειωνουν ,παρεκτος και απο την γελοια πολιτικη της στο οικονομικο.
Πιστευω οτι τωρα που ακροδεξια στοιχεια ανεβαζουν το θεμα των φρακτων υτο καθ εαυτο προκαλει φοβο στην λαικη συντηρητικη δεξια, γιατι αυτη θα εχει να χασει πολλες δυναμεις απο αυτη την κατασταση.
Αρα ειναι σαν τον ποντικο που βλεπει την κομπρα να ερχεται αλλα εχει παραλυσει απο τον φοβο του , γιατι δεν μπορει να αντιδρασει .
Δεν μπορει δε να αντιδρασε για τον απλο λογο οτι το εκλογικο κοινο ειναι πραγματικα κοινο και στις δυο αυτες παραταξεις που εχουν πολλα κοινα γνωρισματα .
Ακροδεξια και δεξια παντα ηταν συγκοινωνουντα δοχεια, η οχι?
Αρα οσο η ακρα δεξια ανεβαινει , το σταθερο ποσοστο μιας κυβερνητικης δεξιας κατεβαινει δραματικα.
Εδω εχουμε το μεγιστο παραδειγμα, στην χωρα μας.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:27 πμ
Mitsos
Σώπα ρε μεγάλε.. Οποιος Συριζαίος βρίσκεται στο δρόμο μου λέει τα ίδια. Τι διάολο όλοι συνεννοημένοι είστε ή μήπως τα λέτε και τα ξαναλέτε για να τα πιστέψετε και εσείς οι ίδιοι?
Σας έπεσε δύσκολοχώνευτο το 3ο μνημόνιο και ανακατεύτηκε το μυαλό σας από την κωλοτούμπα Κομανέτσι.
Καμιά κυβέρνηση από εδώ και στο εξής δεν θα κάθεται πάνω από 1.5 χρόνο. Σε όλες τις χώρες όσα κόμματα υπογράψανε συμφωνίες με το ΔΝΤ βουλιάξανε.
Και κάτι τελευταίο.
Ο κος Αλέξης μπορούσε να είχε γίνει πραγματικός ηγέτης και να εκφράσει το 64% των Ελλήνων. Αντί αυτού αποφάσισε να γίνει ένα κουτσαβάκι, ένα δουλάκι των Αμερικάνων. Μόλις οι Αμερικάνοι τελειώσουν τη δουλειά που έχουν με τον Αλέξη, δηλαδή τη μεταφορά στην Ευρώπη μερικών ακόμα εκατομμυρίων φανατικών μουσουλμάνων από το Αφγανιστάν για να αποδυναμώσουν τους Ταλιμπάν, θα τον στείλουν στα αζήτητα. Αυτή είναι η μοίρα όλων των τενεκέδων ειδικά των ξεγάνωτων και όλων των Γιες Μεν.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:28 πμ
aftercrisis
Τόσο με την κρίση όσο και με το προσφυγικό, αυτό που γίνεται στην EE είναι μόνον damage control και κλώτσημα του τενεκέ λίγο πιο κάτω. Ες αύριον τα σπουδαία.
Δεν έχουν επεξεργασμένες πολιτικές για λύση: αυτό μπορουν να κάνουν μόνον. Ο καθένας από την σκοπιά του, μικροπαραλλαγές, Κανείς δεν έχει επεξεργασμένες πολιτικές.
Το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ελίτ (ολόκληρης, δεξιάς, αριστερής κτλ) είναι πως ούτε αυτό το damage control μπορεί να κάνει στοιχειωδώς.
Πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. 4 μήνες πελαγώνουν με το ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης (επουσιωδέστατο ζήτημα, συγκριτικά). 6 μήνες είχε πελαγώσει ο Σάμ με το διακανονισμό δόσεων φορολογικών οφειλών.
Δεν διαχειρίζεσαι έτσι μια χώρα. Ούτε καν κονικλοτροφείο.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:32 πμ
aftercrisis
Mitso,
σοβαρά; σε όλες τις χώρες όσα κόμματα υπογράψανε συμφωνίες με το ΔΝΤ βουλιάξανε;
πέρνα μια βόλτα από Πορτογαλία για ένα ωραίο sherry
Και μετά από Ιρλανδία: o Irish coffee είναι το κάτι άλλο
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:34 πμ
Mitsos
Η όλη ιστορία ρε Αφτερ είναι απλή. Και ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 23% στα ιδιωτικά σχολειά και τα άλλα θα γίνουν. Πάντοτε μέχρι σήμερα όταν βρίσκανε ισοδύναμα τους λέγανε εντάξει κάντε τα, και μετά τους ζητούσαν πάλι αυτά που τους ζητούσαν στην αρχή πριν τα ισοδύναμα οι τροικανοί.
Αυτό δεν είχανε κάνει και του Σαμαρά? Τότε μάλιστα είχε αρχίσει να χτυπάει μπιέλα και ξεκίνησε τα ψυχοφάρμακα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:35 πμ
Santiliana
Ok αυριο τα λεμε. αλλα δεν υπαρχει αριστερη πολιτικη ελιτ μετα τον βητα παγκοσμιο.
Δεξια υπαρχει και υπηρχε παντα με μικροαλλαγες κεντρου και κεντροπασοκου , κυβερνητικη παντα.
Η αριστερη ας πουμε αριστερη ελιτ, ηταν θεση και φυση αντιπολιτευτικη γιατι γνωριζε τις υπογραφες της συνθηκης.
Σημερα για ποιες ελιτ μιλαμε?
Για αυτες που πραγματικα αρχουν απο την αρχουσα ταξη , η για πολιτικους που μπορουμε να τους προσδιορισουμε με ακριβεια απο το παρελθον τους?
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:37 πμ
Mitsos
Αστους αυτούς κύριε Αφτερ. Αυτοί δεν είχανε μνημόνιο στην ουσία. Το μνημονιο τους ήτανε παιδική χαρά.
Μνημόνιο είχε η Αργεντινή, η Ρωσία, η Ελλάδα, ο Ισημερινός και πολλά αφρικανικά κράτη. Εκεί όποιοι παίξανε μπάλα με το ΔΝΤ και παράδωσαν τη χώρα τους, τελειώσανε.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:37 πμ
aftercrisis
//www.compareyourcountry.org/inequality?cr=grc&lg=en&page=0
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:47 πμ
elias
@mitsos
Η κατάρρευση του Σύριζα, που και εγώ τη βλέπω σύντομα, σε συνδυασμό με την απουσία αντιπολίτευσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε αυταρχικές λύσεις. Αν βάλεις δε και τη βόμβα που ονομάζεται μεταναστευτικό που θα σκάσει σύντομα, όταν κλείσουν τα σύνορα οι ευρωπαίοι, το σκηνικό διαγράφεται εφιαλτικό.
Όλοι το βλέπαμε, όταν ακούγαμε το Καραμανλή να μιλά για θωρακισμένη οικονομία, το Γιωργάκη για τα λεφτά που υπήρχαν, το Σαμαρά στο Ζάππειο και φυσικά το μέγιστο όλων: το Τσίπρα, που είχε τη λύση που δεν θα μπορούσε με τίποτα να την απορρίψει η Μέρκελ.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:52 πμ
aftercrisis
Μητσο,
αυτά πέστα σε κάποιον Ιρλανδό και σε κάποιον Πορτογάλο για να δείς τι εστί «παιδική χαρά».
Φυσικά οι Ιρλανδοί κράτησαν τον κατώτατο μισθό 1200 στον ΙΤ. Επέλεξαν όλως να μην έχουν «ιδιωτικές» τράπεζες με warrants και coco’s, ούτε ΔΕΚΟ με χρυσοτόκους όρνιθες. Εμείς θέλουμε και όρνιθες και κοκό, και αποτυχημένο κράτος (κυρίως αυτό) και σνομπάρουμε τους Ιρλανδούς.
Γενικώς:
Αυτά τα γραφικά (και το προηγούμενο) οι Έλληνες πολιτευτάκηδες θα έπρεπε να τα έχουν συνέχεια μπροστά τους, να τα βλέπουν και στα όνειρά τους, όπως ο υπηρέτης επαναλάμβανε καθημερινά στον Δαρειο «δέσποτα μέμνησο των Αθηναίων»
http://www.sgi-network.org/2015/Policy_Performance/Social_Policies/Social_Inclusion
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:00 πμ
aftercrisis
Santiliana.
at the bottom line δεν είναι πρόβλημα «αριστερής» ή «δεξιάς» ελίτ…
Γενικώς ελληνικών ελίτ είναι πρόβλημα, πολιτικών και οικονομικών. Παρακμιακοί. Ο ιδιωτικός τομέας (πλην ελπιδοφόρων εξαιρέσεων) είναι άρρωστος όσο και ο δημόσιος.
Έχουμε αποτυχημένο κράτος αλλά δεν το παραδεχόμαστε (από ψώρα;).
Αποτυχημένο στο χρόνο, δεν ελέγχουν ως κυβερνώσα πολιτική τον οικονομικό και κοινοωνικό χρόνο – όπως άλλα είναι αποτυχημένα στο χώρο και δεν ελέγχουν τμήμα της επικράτειάς τους (βλέπε Κολομβίες, Νιγηρίες
Αν όμως δεν γίνει διάγνωση της νόσου για τι θεραπεία μιλάμε;
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:01 πμ
Santiliana
Ετσι, αλλα υπαρχει σε πολλους μια μανια εναντιον του συριζα που καταντα αστεια. Δεν μπορει να κατανοηθει οτι κανενας δεν τα χωνει στον συριζα επειδη δεν ειναι αυτος ο υπευθυνος της οικτρης πολιτικης των απατεωνων που υπηρχαν πριν.
Δεν μπορει να κατανοησει οτι οσες φορες τωρα και να γεννουν εκλογες δεν εχουν ελπιδα τα πριν κομματα.
Δεν εχει ελπιδα καμμια η επιθεση σε προσωπικο επιπεδο εναντιον του τσιπρα , γιατι αυτο τον ενδυναμωνει και το θελει.
Αυτο δεν το εχουν αντιληφθει , ουτε το βασικο που εγραψα.
Οτι ο κοσμος οτι και να γραψουν αυτοι και οι φυλλαδες των ΜΜΕ και οσο χολη και να σταξουν, 5 χρονακια εφτυσε αιμα, και αυτο δεν το ξεχνα ακομα και τα χειροτερα να κανει ο Τσιπρας που δεν τα κανει αλλα πολεμα.
Ο πρωθυπουργος αυτος, εχει πολυ μελλον ακομα και οχι μονο 4 χρονακια οπως νομιζουν πολλοι που βγαζουν φωτιες απο τα ρουθουνια τους.
Ψυχραιμια, θα γραψουν πολλα ακομα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:01 πμ
Mitsos
Πες και ξαναπές οι Ισπανοί, οι Πορτογάλλοι, οι Ιρλανδοί, οι Κύπριοι. Κατάλαβε επιτέλους κάτι πάρα πολύ απλό που και ο ίδιος ο Σόιμπλε έχει παραδεχτεί πολλές φορές δημοσίως σε συνέντευξη τύπου σε παγκόσμια μετάδοση.
Το ελληνικό πρόβλημα είναι άλλης φύσεως, άλλου βάθους, και προκύπτει από άλλες αιτίες. Αν αυτό δεν το έχεις ακόμα καταλάβει, δεν μπορώ να το κάνω εγώ πιο λιανά. Βάλε να ακούσεις το Σόιμπλε να το λέει σε ομιλίες του το 11 και το 12. Μετά το ξέχασε και αυτός και δεν το ξανάπε ή βαρέθηκε να το λέει.
Συνεπώς η λύση δηλαδή η φαρμακευτική αγωγή στο ισπανικό-πορτογαλέζικο-ιρλανδικό πρόβλημα ήταν άλλη. Εδώ δούλεψε χημειοθεραπεία πολύ βαριάς μορφής και ο ασθενής απεβίωσε.
Η ελληνική αστική τάξη αν δεν αλλάξει μυαλά, να φέρει κανένα πακέτο με λεφτά να το ρίξει εδώ, πράγμα που αποκλείεται, διότι δεν το έκανε ούτε την περίοδο των παχιών αγελάδων, το μόνο που σώζει τη χώρα είναι δραχμή, καινούριο τραπεζικό σύστημα από μηδενική βάση με κρατική τραπεζα επενδύσεων και άτακτη χρεωκοπία προς όλους εσωτερικούς και εξωτερικούς πιστωτές.
Αυτά όλα επειδή δεν τολμά να τα κάνει καμιά πολιτική δύναμη μόνη της θα τα κάνουν όλες μαζί ή θα τα κάνει ο Ελληνικός Στρατός. Ενα πάντως να γνωρίζεις. Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει. Πολλοί το παλέψανε να την πεθάνουνε από τους έξω και τους μέσα αλλά δεν τα κατάφερε κανείς.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:04 πμ
aftercrisis
Ο Σαμαράς Μήτσο ήταν ανεπαρκέστατος, οσο και ο Παπαντρέας.
Τι να του κάνουν; Τα έκανε όλα μόνος του.
Σκέψου μόνον ότι ο Σαμ είχε επιλέξει για στενό συνεργάτη άνθρωπο που «του είχε συνδέσει κανονικά το ακουστικό» με τα κεντρικά της ΧΑ.
Πολιτική ανεπάρκεια επιπέδου αρκούδας.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:08 πμ
Mitsos
Καληνύχτα Φοργκέτ.. Λέγε και ξαναλέγε και εσύ όπως και οι άλλοι για τον ηγέτη που θα μακροημερεύσει και θα γίνει ο μέγας Ηγέτης. Από το πολύ πες πες, το έχετε κάνει σύστημα όλοι οι Συριζαίοι για να ξεχνάτε τον πόνο σας, μπορεί να το πιστέψετε.
Εγώ θα θέλω να σας δώ όταν θα ξεκινήσουνε να πέφτουνε οι φάπες, οι κλωτσιές, και οι πρώτες αδέσποτες από αυτούς που θα τους πάρετε τα σπίτια. Τότε θα δώ τι θα λέτε και αν θα μιλάτε. Σαν τους Πασοκους θα γίνετε που μόλις υπέγραψε μνημόνιο το Γιωργάκι κυκλοφορούσα στο Ηράκλειο και δεν έβρισκα έναν να μου λέει ότι ψηφίζει ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια τύχη με τον ΓΑΠ θα έχει ο ηγέτης σου στην καλή περίπτωση. Στην κακή θα φύγει αεροπορικώς με αεροπλάνο της CIA χωρίς νηολόγιο με τα φώτα σβηστά.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:11 πμ
aftercrisis
Πονηρές σαχλαμαρίτσες του Σόιμπλε, Μήτσο. Για να τους ψαρώνει.
Η «ελληνική ιδιομορφία» σε σχέση με Πορτογαλία, Ισπανία κτλ είναι μία: Το απολύτως αποτυχημένο κράτος και οι εντελώς άχρηστες ελίτ.
Πορτογαλία, Ισπανία κτλ είναι «παρ’ ολίγον» αποτυχημένα κράτη. Όχι εντελώς.
Με άλλους αριστερο-δεξιούς πολιτικούς – π.χ. του τυπου Αναστασιάδη και Χριστόφια, όλα θα ήταν αρκετά καλύτερα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Κατηγορηματικά.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:28 πμ
Santiliana
Μην ελπιζεις ρε Μητσο παλι, θα αποκαρδιωθεις.
Δεν βλεπεις το απλο. Δεν ειναι ολοι ιδιοι , δεν μπορεις να τους βαζεις ολους σε ενα τσουβαλι, επειδη δεν σου βγαινει η σκεψη, και μετα να αμολας την γατα μεσα για να τους νυχιαζει ολους.
Δεν υπαρχει ελπιδα με αυτο το σκεπτικο για τους λιγους εσας.
Δεν ειναι θεμα συριζαιου η μη , αλλα κοινης λογικης πολιτικης που δεν υπαρχει, δυστυχως.
Καταλαβατε το μια και καλη.
Η φασιστικη ακροδεξια – ναζιστικη κλπ, ειναι χαμενη απο χερι αφου οτι προσκαιρα κερδη και να υπαρξουν δεν μπορει να επαναλαβει την ιστορια παρα μονο σαν φαρσα.
Η αριστερα σαν ((κομμουνιστικη)) ειναι ανυπαρκτη εως διαλλυμενη με ορατη την απαξιωση της παντου και την ανυποληψια της παντου ενεκα των αμαρτηματων της ΕΣΣΔ κυριως.
Στο μεταμοντερνο σημερινο σκηνικο ενος δημοκρατισμου εστω της κακιας μορφης και ωρας, χωρις ψηφαλακια εισαι ενα τιποτα.
Ενας ανυποληπτος πολιτικος οργανισμος που μιλας μονο για να ακους εσυ.
Μεσα λοιπον σε αυτο, ο Τσιπρας επειδη ακριβως θελει να παιξει και οχι να λεει παπαντζες απ εξω , ακολουθησε αυτη την πολιτικη που θα του εδεινε το μεγιστο πλεονεκτημα ενω ειχε ενα μικρο αριστερο κομμα.
Ε , εκει πετυχε, πως να το κανουμε τωρα, και αυρο ενοχλησε πολυ εχθρους αλλα και φιλους.
Τωρα γνωριζει δε οτι ενναλακτικη δεν εχουν , και οτι και να πραξουν οτι και να σκαρφιστουν τον λαο εναντιον του , εκτος ελαχιστης μεριδας φανατικων, δεν μπορουν να τον σπρωξουν.
Δεν εχουν ουτε τα φοντα ουτε τα προσοντα.
Εαν αυτο δεν κατανοηθει επαρκως , τοτε καμμια πολιτικη αναλυση επι του πραγματικου δεν θα υπαξει ουτε θα μπορει να σταθει αλλα ολοι θα καταντησουν ενα ματσο Τραγκες.
Παραδειγμα.
Θυμοσαστε μερικοι πριν τις εκλογες τις τελευταιες τι γραφατε εδω?
Καταλαβατε γιατι πεσατε εξω?
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:11 πμ
Γιάννης -2
Αν αυτές είναι οι διαπιστώσεις του Καλυβάρχη και σχολιαστών από το εσωτερικό, τι να προσθέσω εγώ που βλέπω την κατάσταση από μακριά. Μόνο κάποιες διαπιστώσεις και την δική μου ανησυχία:
– απογοητεύτηκα πολύ γρήγορα από την επίδοση του Τσίπρα ως πρωθυπουργού της πρώτης κυβέρνησής του, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτε από την απογοήτευση που ένοιωσα μετά το δημοψήφισμα. Δεν πιστεύω ότι έχει υπάρξει πιό ανίκανος και άσχετος πρωθυπουργός της Ελλάδος, με την μόνη πιθανή εξαίρεση τον ΓΑΠ,
– την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός ευρείας πολιτικής αποδοχής την είχε και την κλώτσησε τον Ιούλιο, μετά το δημοψήφισμα,
– ακόμη υπάρχει μικρό περιθώριο για Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, ή όπως αλλιώς αποκαλεσθεί, αλλά σίγουρα δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας,
– Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης τράβηξε πολύ μακριά, και τώρα πραγματικά είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει με συνέχιση αυτής της πολιτικής,
– Η μόνη λύση που μπορώ να δω στον ορίζοντα είναι συντεταγμένη έξοδος από το Ευρώ με σημαντικό κούρεμα του χρέους (200-250 δισ). Για να γίνει αυτό θα βοηθήσει να χάσουν τις θέσεις τους η Μέρκελ και ο Ολάντ.
– Αν συντεταγμένη έξοδος δεν αναζητηθεί και επιτευχθεί, ποιός ξέρει τι μπορεί να γίνει όταν μισθοί ή συντάξεις δεν πληρωθούν, ….. ΑΝΗΣΥΧΙΑ!
Τέλος, πρέπει να πω ότι δεν είναι μόνο η ανικανότητα και η προφανής απουσία γνώσεων του Τσίπρα που με έχει εντυπωσιάσει αλλά και των συμβούλων και υπουργών του. Έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτης ελαφρότητας και ανικανότητας από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδος του κυβερνώντος Κόμματος
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:21 πμ
laskaratos
Δεν ξέρω πότε θα ξεπεζέψει από το άτι της εξουσίας ο γλωσσομαθής και γλωσσοπλάστης πρωθυπουργός, επίγονος στην ελληνομάθεια των αντιπαθητικών και «συμπαθητικών νεκρών» αντιστοίχως, Γ.Παπαδόπουλου και Μ.Έβερτ και το πώς αυτό θα γίνει πράξΕΙ, , αν φύγει με ελικόπτερο όπως είθισται ή μας κοστίσει φτηνότερα η αναχώρηση, π.χ. με ψεύτικο όνομα (Γαρυφαλλίδης κατά προτίμηση, να τηρηθεί και κάποια παράδοση, υπαινικτικά), αλλά καλό θα ήταν να μην μιμούμαστε μέχρι τότε τους ανΥπΟτους λεκτικούς σολοικισμούς του, που «εκτίθουν» το μέγεθος της σκέψης του μελετητή (μέσα στη Βουλή υποτίθεται) του βίου του Άρη Βελουχιώτη. Όλοι μας κάνουμε λάθη, όχι τόσο χονδροειδή, όπως νεοποτισμός, προς επωφελεία, ας έχουν γνώση οι φύλακες, απολολόν πρόβατο, εκρήχτηκε, επαρμένος, κοπή χρέους (ακόμη και πολιτικοί μηχανικοί λένε οι 360 μοίρες του ημικύκλιου, ο χρόνος του έτους φωτός, η καύση του διοξειδίου του άνθρακα κλπ), αλλά κάνουμε.
Επειδή το άχρι καιρού ακούγεται σπανιότατα έως ποτέ, επειδή είναι περίπου άγνωστο στη νεολαία, επειδή (για να παραφράσω λίγο τον Βιτγκενστάιν) «Τα όρια τής γλώσσας μας ορίζουν τα όρια τού κόσμου μας», ας το πούμε σωστά διορθώνοντας ένα μικρό λαθάκι:
Πάνος 10:50 μμ:
Άχρι καιρού, όχι άχρις.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:34 πμ
Πάνος
αφτερ:
Είναι η μοναδική συγκεκριμένη πρόταση που ακούστηκε ως τώρα, στα σχόλια. Δε νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δουλέψει. Άσε που δεν υπάρχει προσωπικό: αν είναι να ανακυκλώσουμε το Βίτσα και το Δρίτσα, τζάμπα καίει η λάμπα.
Καλημέρα!
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:35 πμ
Πάνος
Λασκαράτε,
θενξ!
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:51 πμ
kapetanios
πολύ καλά κάνεις και ανησυχείς–έστω κι αν παράγεις μια αφήγηση από διαφορετική(εντελώς όμως και είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τις προηγούμενες ημέρες αυτά) αφετηρία
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:11 πμ
Fil
Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική έχει θαμπώσει για τα καλά.
Γιατί, απεδείχθη τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτική των προηγούμενων;
Μια ψύχραιμη ματιά αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Απεδείχθησαν χειρότεροι.
Ο λόγος είναι απλός. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, όσο πιο πολύ το πιστεύεις τόσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύεις. Οι προηγούμενοι είχαν δυο τρεις που το πίστευαν, αυτοί κανέναν.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:16 πμ
δεξιος
Ήταν προφανές από τα πρίν ότι είτε θα έκαναν το σάλτο μορτάλε είτε θα ήσαν σκιτζήδες στα ευρωζωνικά.
Εξ ίσου αυτονόητο είναι ότι μόλις θα φαινόταν ότι είναι σκιτζήδες το μόνο επιχείρημα που θα έμενε θα ήταν μια παραλλαγή του κουτσογιώργειου αποφθέγματος : δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε.Για όσο διάστημα πιάσει.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:16 πμ
Πάνος
Οι προηγούμενοι όμως έπαιζαν το πουλί τους επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Και ήταν ο μοναδικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβλήθηκε από περιθωριακή σε κυβερνητική δύναμη. Γιατί να τους εμπιστευτεί κάποιος ξανά;
Η επιστροφή στο ΝΔΣΟΚ είναι καμμένη από χέρι. Όπως και η εμμονή στη στατική πολιτική σκέψη, για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Η λύση υπάρχει και είναι η εθνική συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (κλπ). Και μόνο που θα ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία θα αλλάξει αμέσως το κλίμα – κι από κει και πέρα όλα μπορούν να συμβούν.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:20 πμ
kapetanios
δεν νομίζω ότι ισχύει . υπήρξαν αντικειμενικοί λόγοι (πέραν του πουλιού των προηγούμενων) που έφεραν τον συριζα στην κυβέρνηση
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:21 πμ
kapetanios
και με βάση τις μέχρι τώρα αποδώσεις θα συμφωνήσω ότι ο νεοσυριζας παίρνει χαμηλότερο βαθμό
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:26 πμ
kapetanios
και υπάρχουν λόγοι που συνέβη αυτό , δλδ τα «καλύτερα» αποτελέσματα των προηγούμενων. Υπήρχε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί το οποίο έπαιξαν θαυμάσια και αφορά στην απειλή του κοινωνικού και πολιτικού χάους που θα επικρατούσε με τυχών εφαρμογή ακραίων μνημονικών μέτρων, πολιτικό χαρτί που ο νεοσυριζας πλέον δεν διαθέτει.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:36 πμ
Santiliana
Παντα στην πολιτικη, η σκεψη πρεπει να ποδηγετειται απο την ανησυχια.
Εαν αυτο δεν το εχει ενας πρωθυπουργος , τοτε φτανουμε στο σημειο το σημερινο γιατι απλα ολοι οι προηγουμενοι δεν το ειχαν.
Απλα μονο φοβο εβγαζαν.
Ο σημερινος το εχει, οπως εχει και μεγαλυτερο δεικτη ευφυιας απο αυτους που κατεστρεψαν την χωρα, δηλαδη κυριως τους ανθρωπους της.
Η αντιπολιτευτικη διαθεση λοιπον ειναι αναγκαια , αλλα οπως διαβαζω και στον τυπο και στο διαδυκτιο δεν εχει καμμια λογικη βαση, δυστυχως.
Εξαντλειται σε μονοτονα δευτερευοντα θεματα που εχουν να κανουν την μια με την γλωσσα του πρωθυουργου, την αλλη με την προφορα του στα Αγγλικα, και την παραλη με μια λεκτικη ορθοτητα που ενδιαφερει ακριβως γιατι κατι αλλο δεν μπορει να βρεθει.
Με αυτα ολα ομως , ουτε ενα βημα μπροστα δεν μπορει να κανει η αντιπολιτευση σημερα που μονο την ανεπαρκεια της δειχνει.
Δεν εχει ουτε καν τον ανθρωπο, για κατι ικανο και σωστο που θα συγκρατησει ψηφοφορους της.
Νομιζω λοιπον οτι ο Τσιπρας παιζει μονος του απελπιστικα σε ενα τοπιο εντελως καμμενο.
Η επιτυχια και η αποτυχια σχηματοποιειται σε ενα λογο που δεν βγαζει αγωνια πραγματικη, αλλα φανατισμο απο την λεγομενη βαση των χαμενων.
Ετσι ομως δεν αλλαζει τιποτα , και πραγματικα ο μονος που μπορει ειναι παλι ο ιδιος ο πρωθυπουργος.
Μα γιατι αυτη η πτωση και καταπτωση απο το χασιμο μιας ((εξουσιας)).
Τοσο πολυ τους στοιχισε που αντι να συνελθουν και να δουν την πραγματικοτητα που ειναι αγρια σε ολα τα επιπεδα, εσωτερικα και εξωτερικα, αυτοι χανουν χρονο και φαια ουσια να πολεμησουν προσωπικα καποιον που δεν εχουν καν τα προσοντα για αυτο?
Ειναι τοσο ανεπαρκεις πολιτικα που δεν καταλαβαινουν οτι σημερα τιποτα αλλο δεν υπαρχει σε επιπεδο κοινωνικης σταθεροτητας.
Με εγχειρηση μονο στον εγκεφαλο μορουν να το κατανοησουν, ισως?
Ποιον νομιζουν ολοι αυτοι οι πασχοντες, οτι μπορουν να εχουν ανεκτο απο το μεγαλυτερο μερος του κοσμου?
Γιατι δεν τον γραφουν?
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:37 πμ
Mitsos
Θυμοσαστε μερικοι πριν τις εκλογες τις τελευταιες τι γραφατε εδω?
Καταλαβατε γιατι πεσατε εξω?
Kαταλάβαμε όπως κατάλαβε και ο Τσίπρας. Διότι πριν τις εκλογές δεν είχε εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε. Τώρα όμως όταν θα κάνει εκλογές, θα έχει γίνει ταμείο. Τα υπόλοιπα που γράφεις τα γνωρίζουμε. Αυτά δεν είναι ικανά να κρατήσουν κάποιον στην εξουσία. Επειδή είναι αυτός άχρηστος και είναι άχρηστοι και οι ΝΔκράτες από κάτω, δεν κρατιέται στην εξουσία έτσι απλά όταν κυβερνάει με 17.5% στην πραγματικότητα και 154 βουλευτές.
Αυτά μπορεί να ισχυανε αν είχε ένα τεράστιο αριθμό στελεχών οργανωμένων μέσα στο κόμμα και είχε λάβει και πάνω από 45% στις εκλογές χωρίς κολπάκια. Και όταν εννοώ κολπάκια εννοώ ότι μιλούμε για κανονικές εκλογές όπου ένα κόμμα έχει κυβερνήσει, έχει φανεί η πολιτική του και επιδοκιμάζεται ξεκάθαρα από τον κόσμο.
Και η θεωρία μερικών ότι ο Τσίπρας ελέγχει το συνδικαλισμό απόλυτα είναι βαθιά νυχτωμένη διότι δεν γνωρίζουν. Ο συνδικαλισμός είναι περίεργο πράγμα και ο Συριζα κομματικά-στελεχικά βρίσκεται ακόμη στον αριθμό οργανωσης στελεχικής που είχε όταν έπαιρνε 3.5%. Ασε που έχασε και ένα τεράστιο αριθμό έμπειρων οργανωμένων στελεχών μετά τις κωλοτούμπες.
Ολα μυρίζουν φίλε Αφτερ. Πλησιάζουν οι τελευταίες ώρες πολύ σύντομα και θα πάει ο κύριος αυτός μαζί με τους άλλους τους αραχτούς της Αίγινας που εμφανίστηκαν από το πούθεν από εκεί που ήρθαν στο 4%. Δεν μπορούνε να κυβερνήσουνε. Δεν κάνανε διαπραγμάτευση παίζανε θέατρο. Δεν μπορούνε να προφυλάξουνε τη χώρα από το χάος των μεταναστών. Δεν μπορούνε να εφαρμόσουνε αυτά που υπογράψανε διότι δεν εφαρμόζονται. Το θέμα δεν είναι θέμα Τσίπρα. Αυτά που υπέγραψε το κοπέλι εν γνώσει του δεν εφαρμόζονται. Ο δε Σόιμπλε που του έβαλε αυτούς τους όρους, τους έβαλε για να μην εφαρμοστούν. Το είπε ξεκάθαρα του Βαρουφάκη. Εσας στο ευρώ δεν σας θέλω. Αυτά που υπογράψατε ήταν για να μην εφαρμοστούν. Δεν μπορείτε ούτε εσείς ούτε κανείς να τα εφαρμόσει. Τα πράγματα είναι απλούστατα. Αφού η πολιτική δεν βγαίνει, ένα και ένα κάνει δύο. Θα αποχωρήσει ειρηνικά ή με τα όπλα. Τα επικοινωνιακά κολπάκια με την προπαγάνδα τελειώσανε.
Κατάλαβε λοιπόν τα πράγματα Φοργκετ. Ο Τσίπρας τελείωσε τη μέρα που δεν λειτούργησε η περίφημη πολιτική του που έλεγε θα δεχτούνε οι Ευρωπαίοι την πρόταση μου. Είναι τόσο γλυκιά που δεν θα την αρνηθούν.. Από τη στιγμή που υπέγραψε τόσο ατιμωτική συμφωνία όποιος μου τον ανεβοκατεβάζει για μεγάλο ηγέτη επειδή η ΝΔουλα έμεινε χωρίς αρχηγό και πάει για τα βράχια, είναι και αυτός μαλάκας. Τη γύμνια την ιδεολογική τη δική σου δεν θα του την κρύψει η αδυναμία του άλλου. Για αυτό ενώ κάνουνε τόσες προσπάθειες να στρατολογήσουν νέα στελέχη ουδείς τολμά να πάει να γραφτεί στο Συριζα. Εχουνε ιδεολογική γύμνια εκτός από το ότι είναι ανίκανοι να χειριστούν ακόμα και απλά καθημερινά τετριμένα θέματα.
Απλώς πλησιάζει το χάος. Και η τάξη, η εξέλιξη, η αλλαγή στη φύση πάντα από το χάος προκύπτει Φοργκετ. Η Ελλάδα μετά και τον Τσίπρα θα είναι άλλη Ελλάδα. Αλλη Ελλάδα γεωπολιτικά, στρατηγικά και θα έχει πάρει άλλη πορεία στην υδρόγειο. Αν η επαναστατική δραστηριότητα αυτή δεν συμβεί, θα εμπλακεί σε ένα ατελείωτο θανατο. Αλλά θα συμβεί είτε το θέλουνε είτε δεν το θέλουνε κάποιοι διότι το δικομματικό σύστημα τρίζει. Ο κόσμος τους σιχάθηκε και ήδη η τεράστια αποχή στις εκλογές αυτό δηλώνει. Απλώς με το να διαβάζετε κάθε μέρα Αυγή, τις μαλακίες του Φίλη, δεν μπορείτε να το καταλάβετε ότι απλώς αντιπροσωπεύει ο ηγέτης σας το 17.5% του κόσμου και για αυτό μου λένε όλοι οι Συριζαίοι τα ίδια.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:42 πμ
Fil
Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού βασιζόμενος σε έναν ταλαντούχο λαϊκιστή….και τέλος. That’s it.
Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει τίποτα απολύτως πέρα από αυτό.
Προτιμότερη η βαλκανική κανονικότητα του ΝΔΣΟΚ έως ότου προκύψει κάτι καλύτερο. Τουλάχιστον στις μεγάλες αποφάσεις ήταν σωστοί.
Εδώ ρισκάρουμε και τα αυτονόητα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:48 πμ
kapetanios
Σαντυ
με έχεις σχεδόν πείσει ότι εκτός από μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας ο ηγέτης πρέπει να έχει και μεγαλύτερο τσουτσούνι από τους προηγούμενους– ίσως και από μας.
*
Φιλ
όταν λες «στις μεγάλες αποφάσεις»?
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:50 πμ
kapetanios
κάνε και έναν κόπο να με πεις και ποια είναι «τα αυτονόητα»
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:55 πμ
Fil
Κάπταιν, στις μεγάλες αποφάσεις που έγιναν είσαι αντίθετος και στα αυτoνόητα επίσης. Είναι γνωστά ποια είναι αυτά.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:56 πμ
Santiliana
Μην ανησυχεις τοσο.
Χαος δεν θα υπαρξει γιατι ουτε εσυ παιρνεις αποφασεις , ουτε εγω ουτε κανενας απο δαυτους που σκεφτεσαι.
Φυσικα ουτε και ο λαος.
Αυτοι λοιπον που τις παιρνουν γνωριζουν πολυ καλα αφου εχουν μελετησει την κατασταση , οτι αυτα που γραφεις δεν θα υπαρξουν.
Η σωστη θεση ηταν αυτη που πηρε και υπεγραψε, γιατι τωρα απλα δεν θα υπηρχες για να γραφεις οτι γραφεις παρεκτος και ((ετρωγαν πετρας)) οι συντοπιτες μας.
Αλλα φευ, δεν τους αρεσει η ιδεα ουτε τα τσαμπουκαλικια και πολυ, αφου θελουν αυτο ακριβως που στηριξαν.
Αυτη ειναι λοιπον η βαση στην χωρα μας.
Αυτο και το ποιον της.
Ε αυτο το γνωριζει καλυτερα απο ολους ο νεος πρωθυπουργος και αν θελετε πολιτικα βασει αυτου πορευεται.
Το μεγιστο ποσοστο λοιπον τι πιστευει?
Πιστευει οτι αυτα τα αισχη που απο 2009 συμβαιναν τα βρηκε δεν τα εφιαξε αυτος, και το μονο που κανει ειναι να προσπαθει να αλλαξει καπως τα πραγματα ετσι ωστε να ελαφρυνθει η θεση του θυματος.
Το πιστευει δε ακραδαντα γιατι και το βλεπει , και το οτι πηγαν να τον παγιδευσουν βλεπει στην ΕΕ , και το μισος των αντιπαλων του , και οτι παντα πανε να τον φανε και να τον φθειρουν οπως μπορουν με τα ΜΜΕ τους.
Ε, ετσι το αντιθετο επιτυγχανουν , και ολα αυτα πανε στον βροντο.
Για μενα οι αλλεπαληλες εκλογικες του επιτυχιες εχουν να κανουν ακριβως με αυτο.
Εαν δε τωρα παλι το ιδιο λαθος, θα το πληρωσουν πιο ακριβα εκλογικα, αρα ειναι σε πληρη συγχιση.
Το ξαναγραφω αμιγως πολιτικα και σκληρα χωρις να θελω να προκαλεσω κανενα.
Δεν εχουν ισου υψους αντιπαλο εγκεφαλικα.
Δεν μπορουν, πως να το εκφρασω?
θελουν δεν θελουν με αυτον θα πορευθουν και θα δειξει εαν θα υπαρξει μια ενισχυση της κυβερνησης και απο αλλα κομματα εφοσον αυτα ριξουν τις γελοιες κορωνες τους.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:56 πμ
kapetanios
αα ΟΚ
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:23 μμ
aftercrisis
Πάνο,
θα συμφωνούσα (ενδεχομένως και υπό την προυπόθεση κάποιας στοιχειώδους προγραμματικής σύγκλισης) με «μεγαλο συνασπισμό», άν είχαμε αναλογικό εκλογικό σύστημα.
Και +50 bonus και «μεγάλος συνασπισμος» σημαίνει ουσιαστική κατάργηση της αντιπολίτευσης. Κανένα κοινοβουλευτικό σύστημα δεν λειτουργεί έτσι. Παύει να υπάρχει αντιπροσώπευση.
Η Γερμανία και η Αυστρία (ή αλλού) όπου έχουν ενίοτε μεγάλους συνασπισμους, έχουν απλή και άδολη αναλογική. Αντίθετα δες χώρες με πλιοψηφικά συστήματα: Π.χ. Γαλλία, ΗΒ, Ιταλία ή τις Βαλκανικές γ΄λυρω μας. ¨Ολες λειτουργούν φυσιολογικότατα με διπολικά μπλόκ δεξιάς – αριστεράς (που ποτέ δεν συνεργάζονται μεταξύ τους).
Χρειαζόμαστε και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο μεγάλος συνασπισμός θα προσθέσει ένα μηδενικό με ένα δεύτερο μηδενικό και το αποτέλεσμα θα είναι ένα τεράστιο «κουλούρι». Μηδέν με τόνο. Και θα κάνει αξιωματική αντιπολίτευση τα Αυγά. Εν τω μεταξύ το Ποτάμι «έχασε νερό» (δεν ήταν καλό αυτό), το δε εναπομένον ΠΑΣΟΚ είναι απλώς ένας εναπομένων θύλακας της κρατικής νομενκλατούρας, ό,τι απέμεινε από αυτήν και δεν ενθυλακώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ
Επαναλαμβάνω: Η (υπαρκτή και δημοκρατική) αντιπολίτευση χρειάζεται. Θεσμικά, συνταγματικά. Και σε τέτοιες συνθήκες, το θεσμικό είναι άκρως ουσιαστικό και υλικό.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:31 μμ
aftercrisis
Και προφανώς ο αναρχαριστερισμός δεν μπορεί να γίνει σοβαρή αντιπολίτευση. Ποτέ δεν θα γίνει.
Ούτε νεομπολσεβίκικες φαντασιώσεις εκτος χρόνου και τόπου.
Επίσης: Το ΚΚΕ έχει έναν ρόλο, μερικές φορές σεβαστό και χρήσιμο, άλλες φορές out of order. Ως σύνοψη όμως, σε μια τέτοια κοινωνία, είναι ο ορισμός του «γυάλινου πριγκηπικού πύργου».
Και αυτό ακόμη, δεν είναι θέμα ιδεολογίας, αλλά λειτουργικής ένταξης του ΚΚΕ στο όλο νοσηρό και αποτυχημένο κομματικό σύστημα. Π.χ. το ομόλογό του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, δεν είναι καθόλου «γυάλινος πύργος». Ζωντανό στοπιχείο της κυπριακής πολιτικής ζωής είναι.
Δεν έχουμε αποτυχημένο Α ή Β κόμμα, αλλά αποτυχημένο κομματικό σύστημα. Απολύτως αλληλένδετο με το αποτυχημένο κράτος.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:37 μμ
Πάνος
άφτερ,
αυτά που λες τα σέβομαι, αλλά δεν δίνουν πολιτική / δημοκρατική λύση. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε υπέρβαση, για τρία χρόνια – κι ας τρωγόμαστε μετά τα επόμενα τριάντα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:41 μμ
aftercrisis
Ωστόσο, Πάνο, η σκέψη σου έχει αρκετούς και σημαντικούς υποστηρικτες. Περισσότερους από την δική μου
Αρκετοί αξιόλογοι αναλυτές και πολιτικοί επιστήμονες προκρίνουν «μεγάλο συνασπισμό». Π.χ. ο Γιάννης Βούλγαρης, από τον επίδοξο σοσιαλδημοκρατικό χώρο.
Όμως μια ταυτόχρονη, σύντομη «αυτοκαταστροφή» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, «εδώ και τώρα» είναι ο χειρότερος εφιάλτης που μπορώ να δώ. Γιατί δεν υπάρχει ακόμη τίποτε να καλύψει το κενό.
Ίσως σε 10 χρόνια ο εφιάλτης αυτός γίνει καλό όνειρο. Μόνον τότε, όμως.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:47 μμ
Πάνος
Το θέμα μας είναι η αυτοκαταστροφή της χώρας, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Προσωπικά νομίζω πως αν τα δύο μεγάλα κόμματα «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» όχι μόνο δεν θα ζημιωθούν πολιτικά, αλλά θα κατοχυρώσουν την πολιτική τους κυριαρχία άχρι καιρού (που λέει κι ο Λασκαράτος). Κάτι που ΔΕΝ θα συμβεί αν καταρρεύσει η χώρα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:59 μμ
Mitsos
Χαος δεν θα υπαρξει γιατι ουτε εσυ παιρνεις αποφασεις , ουτε εγω ουτε κανενας απο δαυτους που σκεφτεσαι.
Φυσικα ουτε και ο λαος.
Αυτοι λοιπον που τις παιρνουν γνωριζουν πολυ καλα αφου εχουν μελετησει την κατασταση , οτι αυτα που γραφεις δεν θα υπαρξουν.
Δηλαδή ομολογείς ότι παίρνει τις αποφάσεις στην πρώτη φορά αριστερά ο Ομπάμα? Καλά είσαστε νούμερα, αυτό το υπολόγιζα από παλιά, αλλά δεν περίμενα ότι θα φεύγανε οι άξιοι και θα κάνανε κυβέρνηση με όλα τα νούμερα που απέβαλλε το ΠΑΣΟΚ μπας και ξεβρωμίσει.
Πήγανε και ανακατέψανε στο πρόβλημα χρέους όλα τα εθνικά ζητήματα στο ελληνοτουρκικό και στο κυπριακό για να τα λύσουνε τάχαμου τώρα. Και όταν είδαν τα σκούρα φωνάζουνε τη Frontex μπας και τους βγάλει από τη δύσκολη θέση.
Φοργκετ όπου αγγίξανε ή τα αφήσανε στη μέση ή τα κάνανε μαντάρα. Τουλάχιστον οι άλλοι είχαν επίγνωση της ασχετοσύνης τους και δεν αγγίξανε στο κυπριακό και στο θέμα του Αιγαίου. Η πρώτη φορά αριστερά αποφάσισε και εκεί να ακουμπήσει την ώρα που δεν έχει λεφτά να πληρώσει ούτε μισθούς.
Δεν θα υπάρξει χάος? Γιατί δεν θα υπάρξει? Γιατί θα βρείτε τα δις που λείπουν από τα ταμεία μετά τα δημοψηφίσματα και τα καραγκιοζηλίκια που διάλυσαν τον τουρισμό. Γιατί δεν πάτησε τουρίστας στο Αιγαίο με αυτά που προκάλεσε η ανεύθυνη πολιτική να αφήσετε ελεύθερες τις ΜΚΟ να παίζουνε τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ στο Αίγαίο και να προσκαλούν όλους τους εξαθλιωμένους του πλανήτη στην πλατεία Ομόνοιας? Γιατί κλείνουν η μια μετά την άλλη όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και φεύγουν στο εξωτερικό?
6 μήνες αδειάζε ο ηγέτης τα ταμεία του κράτους, δεν άφησε μετρητό ούτε στις πρεσβείες για να τα δίνει στους δανειστές ενω πήγαινε ο νάρκισσος Βαρουφάκης και έδινε διαλέξεις στο ευρωγκρούπ. Ούτε θεωρία παιγνίων δεν ήταν άξιοι να εφαρμόσουνε και πήγανε και απειλούσανε τον άλλο με Grexit την ώρα που ο ίδιος τους ήθελε έξω από την Ευρώπη.. Και τι στο διάολο? Μυστικές υπηρεσίες δεν είχανε να τους δώσουνε καμιά πληροφορία πού πάει ο Σόιμπλε τη δουλειά? Μέχρι και 1 εκατομμύριο τζιχαντιστές λέγανε πως θα του στείλουνε του Σόιμπλε. Μέχρι σε αυτό το σημείο γελοιότητας φτάσανε. Και ρε μαλάκες αφού έχετε σκοπό να του στείλετε τους Τζιχαντιστές πρέπει να του το λέτε για να γεμίσει φράχτες όλη την Ευρώπη?
Από το 12 τα ίδια λένε Φοργκετ. Εχουμε πρόταση που θα τη δεχτούνε οι Ευρωπαίοι.. Και στο ερώτημα ρε σεις και αν δεν τη δεχτούνε τι θα κάνετε? Η απάντηση ήταν άρες μάρες κουκουνάρες, είστε Σοιμπλεάκια, είστε γερμανοτσολιάδες, δεν ξέρετε τι σας γίνετε.. Θα δώσουμε και 13ο μισθό.. Το μόνο που κάνανε όσο πλησίαζε η εξουσία ήταν να κόψουνε το πολύ ωραίο είστε γερμανοτσολιάδες.. διότι είδαν οτι δεν βάφει και πολύ. Απάντηση ουδέποτε δώσανε. Τα αναμασούσανε κάτι Σταθάκης, Δραγασάκηδες και σία. Και δεν δώσανε διότι ουδέποτε είχανε το παραμικρό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Θέατρο διαπραγμάτευσης θέλανε να παίξουνε και θα κάνανε την κωλοτούμπα στο τέλος της παράστασης, αλλά ωστόσο τινάξανε τα ταμεία του κράτους στον αέρα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:10 μμ
Ενη
ΠΆΝΟ ο aftercrisis επισημαινει κατι αλλο, οτι σε ενα συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ , σε αυτή τη βουλή , η αντιπολιτευση θα ειναι» προβληματικη». και εχει δικαιο.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:49 μμ
Πάνος
Ένη,
κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Μήπως υπάρχει τώρα αντιπολίτευση; Άλλοθι υπάρχει μονάχα – για όλους. Και για την κυβέρνηση, εννοείται.
ΔΕΝ είμαστε σε νορμάλ περίοδο. Και ο σίγουρος τρόπος για να μην ξεφύγουμε ποτέ (δημοκρατικά) είναι να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει μία – και τι θα γίνουμε χωρίς «αντιπολίτευση»!
Ας μείνει ως αντιπολίτευση το ΚΚΕ, επιτέλους, να του φύγει κι ο νταλγκάς 😉
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:51 μμ
σχολιαστης
Δεν είναι δύσκολο να μην είναι τα ωά αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό λύνεται εύκολα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:59 μμ
Ενη
Πάνο
Τυπικα και με εκλογικά ποσοστα εχουμε αξιωματικη αντιπολιτευση τη ΝΔ και ολες τις αλλες δυναμεις μειζονα αντιπολιτευση.
Αν δεν αρεσει ο τροπος που αντιπολιτευονται , ειναι αλλο θεμα..
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:00 μμ
Ενη
ελασσονα διορθωση
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:19 μμ
Mitsos
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΑΡΑΪ ΝΟΒΟΣΤΙ, ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΩΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ 27.000 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ. Ο ΠΟΥΤΙΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ, ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΝ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΛΑΚΗ, Η ΜΟΝΗ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΩΤΗ ΦΥΛΑΚΗ – ΓΚΟΥΛΑΓΚ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2015/03/blog-post_734.html
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:21 μμ
Mitsos
Εδώ γελάμε βεβαίως.. Αλλά δεν θα ήταν άσχημα να πάρει το πλοίο φυλακή να χώνει μέσα τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς μπας και τους περάσει η όρεξη να γίνουν και αυτοί Σουηδοί.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:46 μμ
elias
@after
συμφωνώ μαζί σου.
Έχουμε ένα αποτυχημένο κράτος, που το κυβερνάει ένα αποτυχημένο κομματικό σύστημα.
Μακάρι το ποτάμι να μπορούσε να σταθεί σωστότερα, να μην ήταν τόσο κοντά στην διαπλοκή, να είχε καλύτερο ηγέτη. Χρειάζεται κάτι εντελώς νέο και μετριοπαθές, μια και κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορεί. Το πρόβλημα είναι στο λαό που έχει βολευτεί στο λαικισμό, που ονειρεύεται ακόμα τον Αντρέα.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:04 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015
Σύγχρονοι ήρωες και ηρωίδες οι whistleblowers: Stephanie Gibaud: «Είμαι τυχερή που είμαι ζωντανή»
Έχοντας πολεμήσει την UBS για 8 χρόνια, έχασα τα πάντα: την καριέρα μου, την υγεία μου, τα χρήματά μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου, την ιατροφαρμακευτική μου περίθαλψη, τις διακοπές μου, την σύνταξή μου. Για να μην αναφέρω τα παιδικά χρόνια των παιδιών μου.
της Stephanie Gibaud*
Ο τίτλος της ημερίδας «Is tax justice possible?»* (Είναι δυνατή η φορολογική δικαιοσύνη;), το ερώτημα πώς μια μειονότητα σφετερίζεται τον πλούτο και αυξάνει τις κοινωνικές αδικίες, είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας. Ειδικά για μένα, ως πληροφοριοδότρια (whistleblower).
Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε την ιστορία μου, είμαι αυτή που αποκάλυψε τις παράνομες πρακτικές της τράπεζας UBS, της πρώην εργοδότριας μου στη Γαλλία και στην Ελβετία, σχετικά με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ξεκίνησα τον αγώνα το 2008 -και από τότε είναι ένας πόλεμος. Ίσως να θυμάστε ότι κανείς, ούτε τα μέσα ενημέρωσης, μιλούσαν για τη μαζική φοροδιαφυγή εκείνη την εποχή. Σήμερα στη Γαλλία, η UBS έχει παραπεμφθεί σε δίκη 4 φορές και πρέπει να καταβάλει το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ, ύψους 1,1 δις ευρώ, στη Γαλλική Δικαιοσύνη. Το Υπουργείο Οικονομικών, θεωρεί ότι 19 δις ευρώ Γάλλων πολιτών έχουν «κρυφτεί» στην Ελβετία.
Όντας πληροφοριοδότρια σημαίνει πως με κάποιον τρόπο είμαι τυχερή που είμαι ζωντανή. Έκαναν τα πάντα για να με λιώσουν σαν έντομο: απομόνωση, παρενοχλήσεις, δυσφήμηση, πιέσεις. Με στόχο να κρατηθεί μυστικό και στην αφάνεια το σκάνδαλο.
Δεν επιθυμώ να απαριθμήσω όλα τα σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι αφορά μια ολόκληρη βιομηχανία: HSBC, Swissleaks, Luxleaks, Julius Baer, Credit Suisse, UBS, για να αναφέρουμε μόνο ορισμένα σκάνδαλα.
Σύμφωνα με τον Gabriel Zuckmann, $7.6 τρις περιουσιακών στοιχείων κρύβονται σε offshore, ενώ ο James Henry, επικεφαλής οικονομολόγος στο McKinsey, κάνει λόγο για $21 τρις. Όποια κι αν είναι τα στοιχεία, τα ποσά είναι τεράστια.
Είναι μια βιομηχανία. Η offshore τραπεζική είναι πράγματι η πιο εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο.
Ήμουν στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, διότι ένα ντοκιμαντέρ παίχτηκε στη Βαρκελώνη για την ιστορία μου και το σκάνδαλο της USB. Επαναλαμβάνω, επομένως, ότι αυτό που συνέβη στη Γαλλία έχει επίσης συμβεί σε Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα και έχω όλα τα αποδεικτικά έγγραφα για όσα σας αναφέρω.
Στην Αργεντινή έχω συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Νομοθετική Επιτροπή. Ήμουν στο τηλέφωνο χθες με έναν από τους Αργεντινούς ανακριτές για μία από τις περιπτώσεις τους: Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας μόλις απέρριψε ένα αίτημα για έναν πελάτη «ύποπτο για απάτη» με το επιχείρημα ότι λείπουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Μιλάμε τώρα για έναν offshore πελάτη αξίας περίπου $ 22 εκατ.
[….]
http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/2015/11/whistleblowers-stephanie-gibaud.html
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:28 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Προϋπόθεση για αυτό που λέει ο Πάνος (και που συμμερίζομαι) είναι αυτοί που θα …συμπήξουν το μέτωπο στη διακυβέρνηση να έχουν τη δυνατότητα (και τη βούληση) να κυβερνήσουν, δηλαδή να βάλουν τη Δημόσια Διοίκηση (και το Κράτος 😉 ) να δουλέψει με βάση τους κανόνες που η κοινωνία θέτει (δημοκρατία, κοινοβουλευτισμός και τέτοια).
Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι κάθε προσπάθεια (η κυβέρνηση συριζα – ανελ είναι συνέχεια προηγούμενων) αποδεικνύεται ..ατελέσφορη, καθότι οι εκπρόσωποι δεν είναι ικανοί να εκπροσωπήσουν και μοιραία δεν βρίσκουν έδαφος να ασκήσουν Πολιτική.
Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να παρέμβουν κοινωνικές (και συνεπώς πολιτικές) δυνάμεις σε μια προσπάθεια καταρχήν να συνεννοηθούμε στα βασικά και να οριστούν οι γραμμές εντός των οποίων θα ασκείται η πολιτικη παρέμβαση.
Αλλιώς θα τρέχει κάθε τόσο ο καθένας, από τον πανούση μέχρι τον Κουμουτσάκο απλώς να καταδεικνύουν ότι η πολιτική έκφραση έχει κατεβάσει τα χέρια και μόνη μας ελπίδα είναι οι δικαστικοί.
Δύσκολο!
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:21 μμ
M
—
Πάνος:
Καλυβάρχη, με το μπαρδόν, και για να μήν χάσουμε και τις τελευταίες τρίχες που μας απομείνανε στην κεφαλή, αλλά, πώς και γιατί, δύο καρα-αποτυχημένα κόμματα (και στην εφαρμογή των μνημονίων, αλλά και γενικά στην διοίκηση αυτής της έρμης χώρας) «θα αλλάξει το κλίμα» και «όλα μπορούν να συμβούν»!!
Τι ακριβώς μπορεί να συμβεί πέρα απο την επιτάχυνση της καταβαράθρωσης της οικονομίας και την απο κοινού καταλήστευση των όποιων ιματίων της έχουν απομείνει;!!
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:24 μμ
M
—
To
………….πώς και γιατί, δύο καρα-αποτυχημένα κόμματα (και στην εφαρμογή των μνημονίων, αλλά και γενικά στην διοίκηση αυτής της έρμης χώρας)
εάν «συνεργαστούν»………
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:16 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Ουγκάρ @ougardaboubou Πριν από 3 ώρες
Για ένα εισιτήριο τρως 22 μήνες με αναστολή
Για 250 ψωροεκατομμύρια τρως γκομενάκια στη Μύκονο https://pbs.twimg.com/media/CTYC4MdWsAA1krM.jpg
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:41 μμ
Πάνος
M,
θα υπάρχει και εξέδρα, μην ανησυχείς 😉
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:55 μμ
Santiliana
Δεν γινεται ρε Πανο αυτο, δεν στεκει πολιτικα με τιποτα.
Σε στηριζει ο κοσμος ακριβως γιατι πρεπει να δρασεις εναντιον αυτων που κατεστρεψαν τα παντα σε αυτη την χωρα, και οχι να συνεργαστεις μαζι τους, γιατι δηθεν και εσυ τα εκανες μανταρα δηθεν.
Πως τα εκανες αφου δεν σε αφησαν απο την πρωτη μερα να κανεις παιχνιδι.
Βλεπεις και εδω μεσα ο καθενας πολιτικα πως αντιλαμβανεται το θεμα και πως αντιδρα.
Αλλα αντι αλλων.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:02 μμ
Πάνος
«Να δράσεις εναντίον…»
Ακόμα εκεί είσαι;
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:21 μμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
«Η λύση υπάρχει και είναι η εθνική συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (κλπ).
Και μόνο που θα ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία θα αλλάξει αμέσως το κλίμα – κι από κει και πέρα όλα μπορούν να συμβούν.» (!!!)
Καλώς τονε κι ας άργησε!!
«Όσοι παρακολουθούν τα σχόλια της καλύβας, ίσως θυμούνται την επίμονη θέση μου για μια κυβέρνηση πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.»
Ελόγου μου, πάντως, τουλάχιστο στον βαθμό που παρακολουθώ τα διαμειβόμενα στην «Καλύβα», τέτοια θέση σας, και μάλιστα επίμονη και ξεκάθαρη, δεν θυμάμαι.
Ο μόνος, (σχεδόν), εδώ μέσα που μιλούσε επίμονα για κυβέρνηση εθνικής ενότητος (εθνικής σωτηρίας), με συνεργασία όλων τών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, είναι η ταπεινότητά μου.
Ως αυτή την ώρα τουλάχιστον, φωνή βοώντος εν τη ερήμω…
Η χρυσή ευκαιρία για μια τέτοια κυβέρνηση, νομίζω ότι χάθηκε όταν το «επάρατο» ΝΔΣΟΚ και ο θλιβερός «Σταύραξ» έσωσαν τον τόπο από την άτακτη χρεοκοπία, ψηφίζοντας το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου.
Μια δεύτερη ευκαιρία χάθηκε όταν ο ένθερμος (μα και πολιτικώς «παρά φύσιν») εναγκαλισμός Τσίπρα-Καμμένου (!!) σήμανε τον σχηματισμό τής δεύτερης (ελπίζω όχι και μοιραίας) κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ο θριαμβευτής δεν καταδέχτηκε ούτε καν μια τυπική επαφή με τον Βαγγέλα…
Όπως έχω ξαναγράψει, το μόνο θετικό που ελπίζω να προσπορίσει αυτή η κυβέρνηση στον τόπο, είναι το τέλος τής (εξωπραγματικής) αριστερής παραμύθας.
Αρκεί αυτό να μην έρθει ως αποτέλεσμα μεγάλων δεινών για τη χώρα και τους πολιτικώς «πεσσεύοντες» (νεοελληνό)»παιδες»…
Άκουγα το πρωί στην ΕΡΤ έναν αξιολογότατο, (κατά τη γνώμη μου), Έλληνα καθηγητή, να λέει ότι προ της κρίσεως γίνονταν κάθε χρόνο, (αν θυμάμαι καλά), δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων στην Ελλάδα.
Πόσοι γίνονται σήμερα;
Σήμερα, οι αριστερίστικες εμμονές και ο παροξυσμικός λαϊκισμός επιτρέπουν να μην πληρώνουν τίποτα ακόμα και εκείνοι που αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν. Έτσι, όμως, το τραπεζικό σύστημα αλλά και η οικονομία γενικότερα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Αλλά σε ποιους να τα πεις αυτά;
Στον Φλαμπουράρη, στον Παππά, στον (δηλωμένο μαρξιστή) Μπαλτά, στον Σπίρτζη ή στον Σκουρλέτη;
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:32 μμ
Πάνος
ΣΑΘ,
μάλλον δεν είστε προσεκτικός αναγνώστης (της καλύβας, όχι γενικά) 😉
Δείτε, πχ, τι έγραφα πριν τις εκλογές:
https://panosz.wordpress.com/2015/09/08/comment-369/
Σας διαβεβαιώ ότι δεν τα έγραψα αυτά άπαξ – τα έλεγα και πριν την προκήρυξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου, και καθ’ οδόν προς τις εκλογές και αμέσως μετά τις εκλογές. Τα (ξανα)είπα… χθες 😉
Τα γραπτά (τα ποστ στη σύγχρονη ελληνοβαρβαρική) μένουν – στη διάθεση καθενός. Και αυτά στα οποία εκφράζω τη θέση για την οποία με καλωσορίσατε πανηγυρικά (και με δύο θαυμαστικά) είναι δεκάδες.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:36 μμ
ΣΑΘ
Δεν επιμένω ότι έχω διαβάσει όλα τα σχετικά κείμενά σας.
Το συγκεκριμένο, πάντως, το θυμάμαι.
Θυμάμαι, όμως, και πλείστα άλλα, που αν δεν το αναιρούν ουσιαστικά, το αποδυναμώνουν μέχρις εξαφανίσεως…
Θυμάμαι την ακλόνητη πίστη σας στο προσωπικό «αστέρι» τού τάχα σπουδαίου ηγέτη Τσίπρα, (ο οποίος, για σας πάντα, θα ήταν ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, σχεδόν μέχρι να βαρεθεί και να φύγει από μόνος του), με αποτέλεσμα να σας αποκαλέσω κάποια στιγμή «Τσιπρικόν»!
Θυμάμαι, ακόμα, την σαφώς αυτοκριτικής χροιάς απάντησή σας, (‘πολύ αργά είναι μόνο για όσους έχουν περάσει στον άλλο κόσμο’), όταν σας είπα ότι τώρα, (μετά, δηλαδή, τις εκλογές και τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης), είναι «αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα», για απογοήτευση και δάκρυα…
Κυβέρνηση εθνικής ενότητος (ή εθνικής σωτηρίας), με Τσίπρα ή Σαμαρά (Μεϊμαράκη) επικεφαλής, ούτε γινόταν ούτε γίνεται.
Να πάνε και οι (όποιοι) δυο ηγέτες στην άκρη, (για να μην πω στα τσακίδια), και τα κόμματά τους, (όπως και τα άλλα κόμματα του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού τόξου), να στηρίξουν μια τρίτη προσωπικότητα κοινής αποδοχής.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:24 μμ
Πάνος
Δεν επιμένω – οι απόψεις είναι σεβαστές.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:50 μμ
ΣΑΘ
Σχετικά με το «πεσσεύοντες», λέξη που χρησιμοποίησα παραπάνω:
«Αἰὼν παῖς ἐστι παίζων, πεσσεύων• παιδὸς ἡ βασιληίη» (Ηράκλειτος)
https://eleysis69.wordpress.com/%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF/%CE%B1%E1%BC%B0%E1%BD%BC%CE%BD-%CF%80%CE%B1%E1%BF%96%CF%82-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%8D%CF%89%CE%BD%E2%80%A2/
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:57 μμ
Πάνος
Πεσσεύοντες στην καλύβα:
https://panosz.wordpress.com/2008/05/26/soul/
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:27 μμ
ΣΑΘ
Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο.
Μα αυτό, αγαπητέ Πάνο, δεν είναι χαλαρή κουβεντούλα ηλεκτρονικού καφενείου…
Αυτό είναι σεμινάριο υψηλής φιλοσοφίας !!
Πού είναι όλα αυτά τα αστέρια; Πώς χάθηκαν;
Κρίμα που δεν είχα την τύχη να ζήσω και ελόγου μου τη χρυσή εκείνη εποχή της Καλύβας…
Μπράβο!
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:34 μμ
Mitsos
ΣΑΘ πληστειριασμοί ακινήτων γινόταν και γίνονται και θα γίνονται χιλιάδες κάθε χρόνο. Το θέμα είναι τι είδους ακίνητα πλειστηριάζονται. Και πρώτες κατοικίες βγαίνανε στο σφυρί και θα βγαίνουνε. Το λεπτό ζήτημα είναι πλέον ότι αυτή η διαδικασία θα γίνεται χωρίς απολύτως κανένα μηχανισμό ασφαλείας. Επειδή σε βλέπω γενικώς πολύ δεξιό νεοφιλελέ θα σου πρότεινα λίγο να σκεφτείς τι έχει να συμβεί στην ήδη εν πολλοίς διαλυμένη αγορά ακινήτων και πού θα πάει και η αξία του δικού σου σπιτιού, άσχετα αν το χρωστάς ή όχι. Και το λέω αυτό διότι γενικώς ο χώρος που εκπροσωπείς βρίθει από ανθρώπους που κοιτάνε αποκλειστικά το τομάρι τους ή για να το πω αλλιώς αδυνατούν να κοιτάξουν και λίγο πέραν από τη μύτη τους όσο το πρόβλημα υποτίθεται αφορά κάποιον άλλο. Επίσης δεν σημαίνει ότι είναι και πολύ καλύτεροι γενικώς και ειδικώς οι αριστερούληδες ειδικώς τώρα που έχουν πάθει και μια όσο πατάει η γάτα ψυχολογική νόσο που φτάνει τα όρια της μαλακίας, μετά το τρίτο μνημόνιο και έχουν καταπιεί τη γλωσσίτσα τους.
Δεύτερον. Περί οικουμενικής κυβέρνησης δεν έχεις μιλήσει αποκλειστικά εσύ. Εχουνε μιλήσει και άλλοι και μάλιστα πολύ πιο νωρίς από σένα, οι οποίοι μάλιστα είχαν προτρέψει τον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει στο διχαστικό δημοψήφισμα για να βγεί άκυρο. Τέτοιος τυγχάνω πχ εγώ ο οποίος δεν ψήφισα και έκανα και προπαγάνδα όπου και όπως μπορούσα και προέτρεψα τον κόσμο να μην πάει σε αυτό το πάρτυ διχασμού που στο μόνο που οδήγησε ήταν στα Capital Controls. Τα οποία βέβαια Capital Controls οδήγησαν μερικές χιλιάδες κόσμου στην ανεργία αλλά στα παπάρια της πρώτης φοράς αριστεράς (όσο οι άνεργοι δεν πιάνουνε τις καραμπίνες στην Ελλάδα δεν θα τους υπολογίζει κανείς.) Μόλις ένας πιάσει την καραμπίνα και αρχίσει να τινάζει τα μυαλά στον αέρα μερικών ΔΥ σε κανένα ΟΑΕΔ ή σε κανένα ΙΚΑ μπορεί να αρχίσει κάπως το σύστημα να το πιάσει μια μικρούλα ανησυχία.
Τέσπα Αν το δημοψήφισμα αυτό δεν είχε λάβει χώρα ίσως τώρα να ήταν πιο ώριμες οι συνθήκες για μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού με τρίτα πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά και πέραν από κομματικούς μηχανισμούς.
Αλλά το πράγμα πάει για διπλό νόμισμα με τα χίλια. Η δεξιά δεν θέλει να χρεωθεί αυτήν την ιστορία για να μην σπιλώσει τη μνήμη του εθνάρχη, οπότε θα βάλει τον Αλέξη η ελληνική αστική τάξη να προσωρήσει τη δουλειά όπως μπορεί. Επειδή δεν είναι λύση το διπλό νόμισμα και θα διαλύσει τη χώρα, κανείς δεν θέλει να αναλάβει να προχωρήσει το αμερικάνικο σχέδιο που κινείται από παράγοντες πάνω από κράτη και πάνω από θεσμούς. Το διπλό νόμισμα πρωθείται από τους Rochild στην Ελλάδα και ο Δραγασάκης δεν θα τους χαλάσει το χατήρι. Θα φέρουνε τη χώρα σε τέτοιο χάλι που θα παρακαλάει και ο τελευταίος ευρωλιγούρης να έρθει η δραχμή και η έξοδος από την ΕΟΚ.
9 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:41 μμ
Πάνος
Όλοι κουράζονται κάποια στιγμή, αγαπητέ ΣΑΘ. ‘Η παρεξηγούνται και αποχωρούν. Έμειναν ωστόσο αρκετές αναρτήσεις με παρόμοιες ανταλλαγές, από εκείνη την εποχή της καλύβας – που δεν ήταν καλή εποχή μόνο της καλύβας αλλά των μπλογκ, στο σύνολό τους.
ΥΓ. Μεθαύριο (11/11) η καλύβα κλείνει τα εννιά και μπαίνει στο δέκατο χρόνο της διαδικτυακής της παρουσίας.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:22 πμ
ΣΑΘ
@ Mitsos *
«Επειδή σε βλέπω γενικώς πολύ δεξιό νεοφιλελέ θα σου πρότεινα λίγο να σκεφτείς τι έχει να συμβεί στην ήδη εν πολλοίς διαλυμένη αγορά ακινήτων και πού θα πάει και η αξία του δικού σου σπιτιού, άσχετα αν το χρωστάς ή όχι. Και το λέω αυτό διότι γενικώς ο χώρος που εκπροσωπείς βρίθει από ανθρώπους που κοιτάνε αποκλειστικά το τομάρι τους ή για να το πω αλλιώς αδυνατούν να κοιτάξουν και λίγο πέραν από τη μύτη τους όσο το πρόβλημα υποτίθεται αφορά κάποιον άλλο.» (!!)
Mitsos, χαλαρώστε!
Μη βγάζετε τόσο εύκολα συμπεράσματα.
Ούτε αποκλειστικά για το τομάρι μου νοιάζομαι, και πολύ πέρα από τη μύτη μου προσπαθώ να κοιτάζω.
Δεν έχετε, ξέρετε, το μονοπώλιο στην ευαισθησία και στην ανθρωπιά.
Δεν είπα να χάνουν με συνοπτικές διαδικασίες τα σπίτια τους (1η κατοικία), οικονομικά εξαθλιωμένοι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους λόγω της κρίσης και αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν.
Την υπερβολή ψέγω. Το να «χώνονται» ανεξέλεγκτα στις ρυθμίσεις και να μην πληρώνουν (ακόμα και καθόλου) τα δάνειά τους, άνθρωποι ακόμα και εξαιρετικά ευκατάστατοι.
Εκμεταλλευόμενοι απλώς την κρίση και τον παροξυσμικό λαϊκισμό τών κυβερνώντων.
Τι ακριβώς προτείνετε εσείς, που, βεβαίως, δεν είστε «δεξιός νεοφιλελές» (!)
Αν, πάντως, προτείνετε δραχμή ή καραμπίνες, μου είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σ’ αυτό μαζί σας.
Συμφωνούμε σε πολλά αλλά όχι σε όλα.
Ως προς την οικουμενική κυβέρνηση, δεν είπα ότι είμαι ο μόνος που την πρότεινα.
Είπα ότι είμαι «ο μόνος, (σχεδόν)».
(*)
Με αγαθή προαίρεση θα σας το πω, ελπίζοντας να μην το παρεξηγήσετε:
Αφού διαλέξατε το ελληνικότατο και λαϊκότατο «Mitsos», γιατί δεν το γράφετε και «Μήτσος»;
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:48 πμ
Γιάννης -2
Ένα άλλο μεγάλο θέμα ανησυχίας γιά το μέλλον του έθνους είναι η σοβαρή υπογεννητικότητα.
===============================================
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΙΜΙΤΑΚΗΣ
Σε «ακραία» χαμηλά επίπεδα η γεννητικότητα στην Ελλάδα
Η οικονομική κρίση αλλάζει ήθη και συμπεριφορές στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή στη συγκρότηση της οικογένειας και τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού. Για πρώτη φορά παρατηρείται συντονισμός προς τα κάτω του κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τη γονιμότητα. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες η προσωπική ανάπτυξη οδηγούσε σε μείωση της γεννητικότητας, ενώ τώρα η οικονομική ανασφάλεια οδηγεί σε αναβολή της απόφασης για τεκνοποίηση.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακόμη κι αν έρθει η ανάπτυξη, μόνο πρόσκαιρα θα τραβήξει τη γονιμότητα μαζί της, αφού, όπως υποστηρίζει μια μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η γονιμότητα βρίσκεται σε ακραία χαμηλά επίπεδα για την ανανέωση του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, από το 2009 και έπειτα οι Ελληνίδες αποκτούν 1,1 έως 1,3 παιδιά, σε μεγάλη ηλικία, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 25% αυτών μάλλον δεν θα αποκτήσει καθόλου παιδιά.
107.000 ευρώ για 1 παιδί
Το παραδοσιακό πλαίσιο του γάμου παραμένει προϋπόθεση τεκνοποίησης και δεν αμφισβητείται, όπως γίνεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όμως υφίσταται αλλαγές, αφού για πρώτη φορά οι πολιτικοί γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης το 2014 ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς. «Είναι μια σειρά από παράγοντες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η υπερφορολόγηση της οικογένειας, η αύξηση του κόστους ανατροφής ενός τέκνου για τη μέση ελληνική οικογένεια και η αποκατάσταση των δομών συλλογικής φροντίδας», λέει η κ. Ηρα Εκμε Πουλουπούλου, αντιπρόεδρος της εταιρείας δημογραφικών μελετών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.
Η ίδια σε μελέτη της που κυκλοφόρησε πρόσφατα σχετικά με το κόστος κατανομής της κρίσης, υποστηρίζει πως η ανατροφή ενός τέκνου από τα 0 έως τα 18 του έτη, για τη μέση ελληνική οικογένεια το 1994 υπολογιζόταν σε 53.000 ευρώ περίπου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 ξεπερνούσε τις 107.000 ευρώ, με βάση το δελτίο τιμών καταναλωτή και χωρίς να υπολογίζονται οι αλλαγές στα πολιτισμικά πρότυπα. Στο κομμάτι των δομών στήριξης της οικογένειας είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 καλύφθηκαν 89.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφήνοντας κενό επιπλέον 60.000 παιδιών, τα οποία κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα ή έμειναν στο πατρικό σπίτι.
Η οικογένεια εξισορροπεί τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται οι γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς είναι ευάλωτες πριν και μετά την τεκνοποίηση, όχι όμως τόσο ώστε να ανακοπεί η «ακραία χαμηλή» γεννητικότητα των τελευταίων πέντε ετών, όπως λένε οι κοινωνικοί επιστήμονες.
[…………………………………………………]
Επιπλέον, αναποτελεσματικές κρίνονται οι κοινωνικές επενδύσεις του κράτους. Εως και το 2012 η Ελλάδα ξόδευε το 30% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου σε κοινωνικές υπηρεσίες κατατασσόμενη μέσα στις πρώτες δέκα χώρες σε κοινωνικές επενδύσεις, όμως το αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών ήταν πολύ φτωχό και δεν κατόρθωνε να αμβλύνει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, παρουσιάζουν μεγαλύτερη απόδοση για μικρότερη επιβάρυνση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (25% περίπου). «Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι άλλος από το δυσλειτουργικό κράτος που δεν κατευθύνει σωστά τα κονδύλια», εξηγεί ο κ. Μπαλούρδος.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:55 πμ
Mitsos
Eγώ τι προτείνω? Προτείνω τη διαγραφή μονομερώς του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και τη δραχμή από το 2010 και εκεί θα καταλήξει η χώρα είτε το θέλουνε κάποιοι είτε δεν το θέλουνε. Απλώς πριν καταλήξει θα έχουνε φάει τα πάντα στην Ελλάδα ιδιωτικά και δημόσια οι δανειστές και τα κοράκια τους εν Ελλάδι. Αν κοιτάξεις παλαιότερες αναρτήσεις θα δείς γιατί προτείνω τη δραχμή από τον καιρό που ξεκίνησα να γράφω εδώ τότε που κυβερνούσε ακόμα το Γιωργάκι.
Η Ελλάδα θα περάσει σε ένα καθεστώς διπλού νομίσματος για ένα διάστημα όπου θα γίνει τεράστια καταστροφή πριν γίνει η αλλαγή νομίσματος που είναι νομοτέλεια εφόσον όσο μνημόνια και να υπογράψει στο ίδιο σημείο θα βρίσκεται. Γιατί είναι νομοτέλεια? Αν διαβάσεις νομισματική πολιτικά θα καταλάβεις γιατί. Διότι είναι αδύνατον να έχει το ίδιο νόμισμα η Ελλάς, η Γερμανία και οι υπόλοιποι. Και άλλοι θα αρχίσουν να αποχωρούν όταν θα βγει ο πρώτος. Αυτός είναι πλέον ο στόχος του μόνου σοβαρού ανθρώπου και ρεαλιστή που υπάρχει στην ΕΕ, του Σόιμπλε. Ο στόχος του είναι να μείνουν στο ευρώ αυτοί που μπορούν όχι αυτοί που θέλουν. Και οι Γάλλοι αμφιβάλλω κατά πόσον θα παραμείνουν μέσα στην ευρωζώνη και δεν θα πάνε σε ένα ευρώ με χαμηλότερη ισοτιμία όπου εκεί θα μπούνε και οι Ισπανοί. Καμιά θεωρία ακόμα και του Φρήντμαν δεν προβλέπει ότι χώρες με διαφορετικές οικονομίες, διαφορετικές ΓΛΩΣΣΕΣ και διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να κινούνται με το ίδιο νόμισμα.
Οταν απέτυχε το πρώτο μνημόνιο, τα πράγματα πλέον πήραν την πορεία τους. Τότε αν είχε συμβάλει η ΝΔ αντί να γυρίζει στα Ζάππεια ίσως να γινότανε κάτι. Δεν βοηθήσανε επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του λαικισμού και των διαγραφών της Ντόρας και άλλων που ψηφίσανε το μνημόνιο του ΓΑΠ. Μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν και το μόνο που γίνεται τόσο καιρό είναι η εξαγορά χρόνου και από πλευράς Γερμανίας και από ελληνικής πλευράς.
Δεύτερον δεν γράφω Μήτσος αλλά Mitsos διότι γράφει κατά καιρούς κάποιος άλλος με αυτό το όνομα και ίσως γίνει μπέρδεμα.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:58 πμ
ΣΑΘ
@ Πάνος
Υποθέτω ότι είστε ένα από τα μακροβιότερα, («αρχαιότερα» σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία) ιστοημερολόγια (blog).
Είναι καθ’ εαυτό ένα αξιοθαύμαστο, αν όχι σχεδόν ακατόρθωτο, (με τα δικά μου, ασφαλώς, μέτρα) επίτευγμα.
Η «Καλύβα», πάντως, δεν έδωσε και δεν δίνει μόνο σ’ εσάς, που με τόσον κόπο την κρατάτε ανοιχτή…
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:07 πμ
ΣΑΘ
@ Mitsos
Διαφωνούμε ριζικά σ’ αυτά.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:22 πμ
Mitsos
Δεν είναι ρε φίλε αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς σου το ξαναλέω. Φέρε μου μια οικονομική θεωρία η οποία είναι διατυπωμένη καθαρά και ξάστερα που λέει ότι μπορεί η Ελλάς, η Γαλλία και η Γερμανία να έχουν το ίδιο νόμισμα. Γιατί νομίζεις ότι η Αγγλία, η Σουηδία και πολλοί άλλοι δεν θέλουνε ευρώ? Μαλάκες είναι οι Αγγλοι που έχουνε ιστορία στην αποικιοκρατία από τον καιρό που οι Γερμανοί ήταν ένα στρογγυλό μηδενικό και είμαστε έξυπνοι εμείς οι υπόλοιποι?
Δεν προβληματίζεσαι γιατί αυτοί που είναι εκτός ευρώ δεν θέλουνε να μπούνε? Δες πώς αντιμετώπισε την κρίση η Πολωνία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Σουηδία και τι έγινε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης..
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:02 πμ
Πάνος
Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω το γιατί.
http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=9203
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:19 πμ
arcades
Καταρρέουμε αλλά από τον χομπσιανό εφιάλτη του πολέμου όλων εναντίον όλων απέχουμε πολύ.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:23 πμ
Γιάννης -2
«Τότε αν είχε συμβάλει η ΝΔ αντί να γυρίζει στα Ζάππεια ίσως να γινότανε κάτι. Δεν βοηθήσανε επέλεξαν τον εύκολο δρόμο του λαικισμού και των διαγραφών της Ντόρας και άλλων που ψηφίσανε το μνημόνιο του ΓΑΠ.»
Εκείνη την εποχή, είχα κάνει την ερώτηση/παρατήρηση
«Γιατί δεν συνταχθήκατε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν τα μέτρα του Μνημονίου, να ξεπερασθεί η κρίση»
σε ένα σύμβουλο του Σαμαρά για θέματα της ΕΕ (με επίθετο ενός από τους στρατιωτικούς πρωτεργάτες της επανάστασης του 1821 εκτός Ελλάδος), και η απάντησή του με άφησε άφωνο:
«δεν είμαστε εναντίον των μέτρων του Μνημονίου, αλλά αν τα υποστηρίζαμε εμείς θα έμενε μόνο η Αριστερά εναντίον»!
Το αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου σφάλματος του Σαμαρά ήταν και η ΝΔ να υποστηρίξει το Μνημόνιο, όταν ήταν πλέον αργά, και η Αριστερά να έρθει στην εξουσία.
Το σφάλμα της ΝΔ πληρώνεται από ολόκληρο τον λαό, όπως πληρώνεται και το μεγάλο σφάλμα του Σημίτη να εγκαταλείψει το Εθνικό νόμισμα προς χάρη του Ευρώ.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:48 πμ
Santiliana
Οταν γραφω…….((να δρασεις)) ….περιγραφω πολιτικα το σημειο που εχει να κανει με την καθαρση οσο το δυνατον απο τους λεγομενους και σωστα διαπλεκομενους.
Το ολο συστημα εκει οζει , και εκει ο συριζα παντα ελεγε , και κανει τωρα αυτα που παντα υποσχοταν.
Δεν μπορεις να στηριξεις και να αποδωσεις λαδι στην κοινωνια και καθαρους τους υπαιτιους της καταντιας σου.
Εαν το κανεις αυτο μονο το αντιθετο αποτελεσμα θα εχεις στο κοινωνικο επιπεδο , και αυτο δεν εχει να κανει με την κορυφη των κομματων , αλλα με την βαση τους που αυτη ειναι η δυναμη που σε στηριζει.
Δεν ειναι λοιπον ολοι ιδιοι για να κανουν χατηρια, και να δεινουν συγχωροχαρτια δημοκρατισμου απο την κορυφη.
Αυτο μονο ο κοσμος απο κατω θα το δωσει οταν το δωσει και οπως το δωσει.
Τοτε και μονο τοτε μπορει να αποκατασταθει μια κοινωνικη ομαλοτητα.
Εαν αυτο δεν υπαρξει, τοτε τιποτα δεν μπορει να γινει που θα σε παει ενα σκαλοπατι μπροστα, στην λεγομενη προοδο που θα κατασιγασει τα παθη και θα σε κανει δυνατο αρκετα ωστε τοτε να συνεργαστεις και με αλλα κομματα που θα εχουν ενα μινιμουμ καθαρσης.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:52 μμ
Mitsos
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ
Μια ακόμη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται επί θύραις, τη φορά αυτή ως μέρος του τρίτου Μνημονίου και υπό την πολιτική αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύς λόγος γίνεται για την «τελική» πράξη του τραπεζικού δράματος που θα ανοίξει επιτέλους το δρόμο της ανάπτυξης. Τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικά.
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα παγιοποιήσει την προβληματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο παραμένει ο μέγας ασθενής της ελληνικής οικονομίας. Τα δύο πρώτα Μνημόνια άλλαξαν τα τραπεζικά πράγματα επί τα χείρω και φυσικά με σημαντικό δανειακό κόστος για τον ελληνικό λαό. Το τρίτο θα αποτελειώσει την καταστροφή.
Η ανακεφαλαιοποίηση βασίζεται σε μελέτη που μόλις δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έτυχε μεγάλης προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ. Για τις τέσσερις ελληνικές «συστημικές» τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank), οι οποίες καλύπτουν το 90% του συστήματος, η μελέτη δείχνει ότι:
Τον Ιούνιο του 2015 η ποιότητα των δανείων των «συστημικών» τραπεζών ήταν σημαντικά χειρότερη από το 2014. Κύριος λόγος της επιδείνωσης ήταν η εκ νέου αντιστροφή της πορείας της οικονομίας, η οποία ήταν ήδη σε τραγική κατάσταση. Η αύξηση των προβληματικών δανείων απαιτεί άμεσα 9,2 δις για την κάλυψή τους.
Στη βάση αυτής της επιδείνωσης, εκτιμήθηκαν δύο σενάρια για την πιθανή πορεία των τραπεζών το 2015-17, το «βασικό» και το «κακό». Και τα δύο θεωρούν ότι θα υπάρξει ύφεση και πτώση των τιμών των ακινήτων (κατοικίες) το 2015-17. Η διαφορά τους είναι ότι το «κακό» υποθέτει πολύ χειρότερα μεγέθη από το «βασικό».
Με το «βασικό» σενάριο οι τράπεζες θα χρειαστούν 4,4 δις για να αναπληρώσουν τις ζημίες και με το «κακό» 14,4 δις. Συγκεκριμένα, με το «βασικό» (και στρογγυλεύοντας) η Πειραιώς θα χρειαστεί κεφάλαιο 2,2 δις, η Εθνική 1,6 δις, η Alpha 0,3 δις και η Eurobank 0,3 δις. Με το «κακό» η Πειραιώς θα χρειαστεί κεφάλαιο 4,9 δις, η Εθνική 4,6 δις, η Alpha 2,7 δις και η Eurobank 2,1 δις.
Το πώς θα αναπληρωθεί το κεφάλαιο είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς. Η στρατηγική που φαίνεται να προκρίνεται από τις τράπεζες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξασφαλιστεί τουλάχιστον το ποσό για το «βασικό» σενάριο από ιδιώτες επενδυτές. Οι ανακοινώσεις των τραπεζών είναι ότι οι ανάγκες του «βασικού» σεναρίου θα καλυφθούν κυρίως με ανταλλαγή ομολογιακών τίτλων και έκδοση νέων μετοχών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει μέχρι τα 14,4 δις, δηλαδή ίσως και 10 δις, με νέο δημόσιο δανεισμό, αγοράζοντας ειδικές μετατρέψιμες ομολογίες και κοινές μετοχές από τις τράπεζες σε αναλογία 75%-25%. Ο διακηρυγμένος – μνημονιακός και κυβερνητικός – στόχος είναι να αποχωρήσει το Δημόσιο και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, τις τράπεζες, τον ΣΕΒ, τα ΜΜΕ και άλλους θεσμικούς παράγοντες είναι ξεκάθαρο: τα πράγματα στο τραπεζικό σύστημα είναι υπό έλεγχο, ας κάνουμε μια τελική προσπάθεια όλοι μαζί, έστω και με νέο δημόσιο δανεισμό. Μετά θα περάσουμε επιτέλους στη στήριξη της ανάπτυξης από ισχυρές και – κυρίως – ιδιωτικές τράπεζες.
Την ωραία ατμόσφαιρα χαλάει η Πειραιώς, η οποία έχει και τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πως θα πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση. Από κοντά και η Εθνική, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει μέρος των αναγκών της πουλώντας τη Finansbank, τη θυγατρική της στην Τουρκία, δηλαδή το πιο κερδοφόρο κομμάτι της στην πιο δυναμική περιφερειακή αγορά. Για όσους έχουν επίγνωση του καταστροφικού ρόλου τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αυτά και μόνο αρκούν για μια ψυχραιμότερη εκτίμηση του τι πραγματικά συμβαίνει.
Η έκθεση της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά κατατοπιστική όσον αφορά τη δράση της καθεμιάς από τις «συστημικές» τράπεζες. Για κάποιον περίεργο λόγο, τα όσα αποκαλύπτει δεν έτυχαν προβολής στη ελληνική «δημόσια συζήτηση». Πιο συγκεκριμένα, τα 9,2 δις της «τρύπας» που η έκθεση αποκάλυψε στους ισολογισμούς των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 κατανέμονται ως εξής:
Πειραιώς 3,2 δις
Εθνική 2,3 δις
Eurobank 1,9 δις
Alpha 1,7 δις
Ο κύριος όγκος του ποσού αυτού στην περίπτωση της Πειραιώς είναι δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις (2,3 δις), όπως και στην περίπτωση της Εθνικής (1,4 δις). Το υπόλοιπο για τις δύο αυτές τράπεζες είναι κυρίως στεγαστικά δάνεια. Στην περίπτωση της Eurobank και της Alpha τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα (αρκετά μικρότερα) ποσά και των δύο είναι χωρισμένα σχεδόν ακριβώς στη μέση ανάμεσα σε δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και στεγαστικά.
Το συμπέρασμα είναι απλό και καθαρό: η Πειραιώς και η Εθνική – ιδίως η πρώτη – είναι τράπεζες που έχουν αποτύχει παταγωδώς στη βασική τραπεζική λειτουργία, δηλαδή στον έλεγχο της ποιότητας των δανείων. Το τελευταίο διάστημα δάνεισαν αφειδώς σε μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς αποτελεσματικά οικονομικά κριτήρια, δημιουργώντας ζημίες σχεδόν 4 δις. Τα ποσά είναι τεράστια και απειλούν την ίδια την ύπαρξη τους.
Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς ανοιχτή καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία θα είχε τεθεί ευθέως θέμα διαχείρισης και ολικής αναδιάρθρωσης των αποτυχημένων αυτών τραπεζών. Στην Ελλάδα δεν ακούγεται κουβέντα. Ακόμη κι αν η Εθνική έχει νέα Πρόεδρο και νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο από το Μάρτιο του 2015, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για το τι πραγματικά απαιτείται και οι τράπεζες να πάψουν να προσβλέπουν στην γενναιοδωρία του «κακού» Δημοσίου για να καλύψουν τα κεφαλαιακά τους κενά. Οι φιλότιμες προσπάθειες των ΜΜΕ, όπου παρεπιδημούν οι υπερασπιστές του Ιδιωτικού τομέα και οι φίλοι των τραπεζών, για να μας πείσουν ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την εμπέδωση του ιδιωτικού χαρακτήρα του συστήματος φέρνουν ιλαρότητα.
Για να μη μακρηγορώ. Μετά από πέντε χρόνια Μνημονίων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ίσως το πιο συγκεντρωτικό της Ευρώπης – τέσσερις τράπεζες το ελέγχουν πλήρως. Η μεγαλύτερη, η Πειραιώς, έχει τα πλέον ακανθώδη προβλήματα διαχείρισης και τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες. Πως ακριβώς τα κατάφερε αυτή η τράπεζα να βρεθεί στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όταν δάνειζε καταφανώς χωρίς επαρκή κριτήρια σε μεγάλες επιχειρήσεις και εκμεταλλεύτηκε την κυπριακή κρίση; Η πλέον ιστορική, η Εθνική, έχει επίσης προβλήματα διαχείρισης και κεφαλαίων, ενώ προχωρεί σε άμεση συρρίκνωση της διεθνούς της παρουσίας πουλώντας την τουρκική θυγατρική της. Η διεθνοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου τελειώνει άδοξα.
Οι αποτυχημένες τράπεζες ζητούν για μια ακόμη φορά τη βοήθεια του ελληνικού λαού, αφού όμως πρώτα αιτηθούν τα χρήματα ιδιωτών επενδυτών. Και ποιοι θα είναι αυτοί; Όχι φυσικά Έλληνες διότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι ουσιαστικά το απαγορεύουν. Ποιοι ξένοι όμως θα επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες σήμερα; Μα ο κ. Πρεμ Γουάτσα της Φαίρφαξ και άλλοι από επενδυτικά ταμεία της ιδίας ολκής, που ήδη μπήκαν στην ουρά. Ο κερδοσκοπικός αυτός εσμός περιφέρεται από χώρα σε χώρα σε αναζήτηση γρήγορου κέρδους. Στην Ελλάδα πιθανότατα θα αναζητήσει γρήγορα κέρδη από τη διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων, με ότι αυτό σημαίνει για τους δανειολήπτες.
Το τραπεζικό σύστημα που πλέον θεμελιώνεται στη χώρα μας με το τρίτο Μνημόνιο είναι απολύτως ολιγοπωλιακό και χωρίς λογική ανάπτυξης. Οι πολιτικές του προσβάσεις είναι γιγαντιαίες, οι άνθρωποι και οι μηχανισμοί που το ελέγχουν παραμένουν ακλόνητοι. Δεν υπάρχει τίποτε αριστερό στην τραπεζική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και καμία σχέση με το πάλαι ποτέ πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να στηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ το ίδιο τους το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς και πάλι μαζεύονται σύννεφα κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το τρίτο Μνημόνιο θα ολοκληρώσει το έργο των μνημονιακών μαθητευόμενων μάγων, εγχωρίων και ξένων.
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:20 μμ
Πάνος
Μήτσο, για να καταλάβω: ο Λαπαβίτσας εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί ως αριστερή πολιτική να χαριστούν τα χρέη στους μεγαλοοφειλέτες; Για να τα επωμιστεί ποιος; Ή τον παρεξήγησα;
Οι Τράπεζες θα έπρεπε να έχουν ήδη χρεοκοπήσει, εις βάρος των μετόχων τους και των μεγαλοκαταθετών τους. Χωρίς έλεος, ωστόσο, για τους αεριτζήδες της διαπλοκής που παριστάνοντας τους επιχειρηματίες πήραν θαλασσοδάνεια, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Παράλληλα, η χώρα θα έπρεπε προ πολλού να διαθέτει μια νέα αναπτυξιακή Τράπεζα + μια «κακή», που θα χειριζόταν τα «κόκκινα», πάσης φύσεως.
Αυτό δεν ξέρω αν είναι κρατικομονοπωλιακός φιλελευθερισμός ή αριστερή πολιτική. Είναι, κατά τη γνώμη μου, απλή, κοινή λογική – υπέρ της χώρας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών. Την οποία δυστυχώς έχουν χεσμένη αριστεροί και δεξιοί εδώ, αλλά και εις τας Ευρώπας.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:16 μμ
Santiliana
Δυστυχως , τα εχουν χαμενα οι Λαπαβιτσοβαρουφακεοι.
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:36 μμ
kapetanios
Πάνο
δεν νομίζω ότι λέει πουθενά ο Λαπαβίτσας αυτό που γράφεις–οπότε μάλλον τον παρεξήγησες.
Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη χρεοκοπήσει αλλά μόνον εις βάρος των μικρομετόχων τους και των Ελλήνων φορολογούμενων. Για την αναπτυξιακή και την κακή τράπεζα με βρίσκεις σύμφωνο. Αλλά ΔΕΝ συμφώνησε κάτι τέτοιο με τους εταίρους ο νεοσυριζας οπότε..
10 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:43 μμ
kapetanios
σιγά να μην άφηναν τα κοράκια το ελληνικό δημόσιο να βγει κερδισμένο από μια «κακή τράπεζα». Και την ώρα που δημοσίως οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μια κοινωνική ευαισθησία (ντεμεκ αρνούμενες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς) ασκούν πιέσεις να ξηλωθεί εντελώς ο νόμος Κατσέλη..