Οι ισλαμοναζιστές του ISIS έχουν πολλά ατού με το μέρος τους. Για παράδειγμα, αν η Δύση επιχειρήσει μια πραγματική (δηλαδή επί του εδάφους) εκστρατεία για να τους ξεπατώσει, οι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων θα είναι τέτοιες που ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες φουρνιές κομάντο αυτοκτονίας – οι οποίες θα δράσουν σε όλη την έκταση της Ευρώπης ή γενικά όπου υπάρχει δυτικός στόχος. Φυσικά αυτή τη δουλειά μπορούν να την αναλάβουν τοπικοί παράγοντες, όπως οι Κούρδοι – αλλά τότε θα είναι σαν να μπήγεται ένα μαχαίρι στις πλάτες της Τουρκίας. Ή το Ιράν και η Χεσμπολάχ, αλλά τότε θα είναι σα να κόβεται ένα χέρι του Ισραήλ. Μπορεί, πάλι, να υποστηριχτούν πολιτικά η/και στρατιωτικά οι Ρώσοι, σε μια μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση. Αλλά τότε η Συρία κατοχυρώνεται ως πολεμικό τρόπαιο δικό τους, για πολλές δεκαετίες.
Όλες οι επιλογές που αναφέρθηκαν σημαίνουν δυσβάσταχτο κόστος για τον δυτικό κόσμο. Αλλά είναι πρακτικά αδύνατον να μην επιχειρηθεί κάτι, γιατί τότε το κόστος για τη Δύση θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς με μερικές τρομοκρατικές επιθέσεις ακόμα κινδυνεύουν με κατάρρευση όχι μόνο οι αεροπορικές συνδέσεις και ο τουρισμός, αλλά και ο ίδιος ο δυτικός τρόπος ζωής: αθλητισμός, διασκέδαση, κυκλοφορία στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Σε πολιτικό επίπεδο αυτό θα είναι καταστροφή και σε οικονομικό επίσης – για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία. Πέραν του ότι είναι θέμα χρόνου η μεταφορά του πολέμου σε νέα εδάφη, πχ στην Τουρκία.
Η αντίδραση της Δύσης για να έχει νόημα πρέπει να είναι σκληρή, αποφασιστική, αλλά σε νέα πολιτική βάση: δεν θα επιτευχθούν σπουδαία και σταθερά στο χρόνο αποτελέσματα αν αφεθούν άθικτες οι φωλιές του φιδιού – τα κράτη, τα καθεστώτα ή οι πανίσχυρες σέχτες που χρηματοδότησαν, υπέθαλψαν ή διευκόλυναν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισλαμικό Κράτος, με προφανή στόχο να το χρησιμοποιήσουν για λογαριασμό τους, σ’ ένα αμιγώς πολιτικό παιγνίδι, άσχετα με το θρησκευτικό πρόσχημα, το οποίο είναι πάντα το μέσον και ποτέ ο σκοπός.
Τέλος, έχουν τεράστια σημασία οι μέθοδοι και οι δυνάμεις (η βία) που θα χρησιμοποιηθούν. Ίσως ο καλύτερος τρόπος δεν είναι η άμεση στρατιωτική επέμβαση, αλλά ένας μακροχρόνιος επίμονος αποκλεισμός του Ισλαμικού Κράτους, από κάθε πηγή ανεφοδιασμού και κάθε επικοινωνία με τον (έξω) κόσμο. Με ταυτόχρονη ισχυρή δέσμευση των χωρών της Δύσης για επιστροφή των προσφύγων και αμέριστη βοήθεια ώστε να οικοδομήσουν ξανά τις καταστραμμένες πόλεις και τα χωριά τους, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας
Μπορεί όμως η Δύση να δράσει μ’ αυτό το πνεύμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων μαζών της περιοχής;
Δεν ξέρω αν μπορεί – ούτε καν αν θέλει να κινηθεί έτσι. Το πιθανότερο είναι πως όχι. Τότε όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ακόμα πιο σκληρές αποτυχίες.
112 Σχόλια
Comments feed for this article
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:24 μμ
Πάνος
Προσθέτω, ως συμπλήρωμα του δικού μου σχολίου, ένα σχόλιο του aftercrisis, από προηγούμενο νήμα.
*
Μακροπρόθεσμα, η ευθύνη των ιδεολόγων τύπου Χάντιγκτον, των απολογητών του «αμερικανικού τρόπου ζωής» (και κυρίως της κατανάλωσης ως θρησκείας) και των «πετρελαιοκίνητων» στρατηγικών γερακιών απο τις ΗΠΑ είναι τεράστια και κρατά πολλές δεκαετίες.
Όλοι αυτοί με το φανατικό και ηλίθιο-αυτοκαταστροφικό ιδεολογικό δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», βοήθησαν απίστευτα τον στρατευμένο ισλαμοφασισμό. Γνωστά μη τα επαναλαμβάνω, από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ.
Να προσθέσω στις βαρειές ευθύνες και την εμπλοκή της τότε ΕΣΣΔ στο δικό της ιμπεριαλιστικό Βιετνάμ της Κεντρικής Ασίας (ο διαρκής παλιός ιμπεριαλιστικός στόχος των τσάρων που ξαναξύπνησε «κόκκινος»).
Υπάρχουν όμως και οι αντίστροφες ιστορικές τάσεις: Ο μουσουλμανικός κόσμος δεν είναι καταδικασμένος στον εξτρεμισμό. Η σαχλαμάρα των Χάντιγκτον και Σία για ασύμβατους πολιτισμικούς χώρους (π.χ. Ισλάμ εναντίον Δύσης, ή Ρωμαικολαθολικός/Προτεσταντικός εναντίον Ορθόδοξου κόσμου) δεν αντέχει στον αντίλογο της πραγματικής ιστορίας.
Η κορυφαία αντίστροφη τάση στην ιστορία ήταν βέβαια ένα παιδί αυτής της πόλης, ονόματι Μουσταφά Κεμάλ.
Όχι δεν εξυμνώ. Δεν ήταν «καλός άνθρωπος». Απλά ήταν το αντίθετο των ιδεολόγων. Το ότι ήταν (πρακτικά) άθρησκος ήταν τυχαίο. Το σημαντικό είναι ότι δεν ήταν «ιδεολόγος», αλλά πρακτικός. παράδειγμα: Νίκησε στον πόλεμο και αμέσως μετά έκανε συνθήκη φιλίας με τον ηττημένο. Δεν ήταν καλοσύνη, αλλά πρακτικότητα και ευφυία.
Αντί να ενισχύσουν τους «Κεμάλ» της σημερινής Μέσης Ανατολής, οι Χάντιγκτον, Μπούς και γενικώς οι neocons των δεκαετιών 1990 και 2000, μαζί και οι Ευρωπαίοι «Μπλερ», πόνταραν όλα τα λεφτά τους στους Οσάμα Μπιν Λαντεν και Μουλλάδες Ομαρ.
‘Εσπειραν ανέμους θέρισαν και θερίζουν θύελλες. Και την πληρώνουν απλοί άνθρωπο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στα ανοιχτά της Λέσβου, στο Κομπανί, στην Άγκυρα ή στο Τελ Αβίβ.
Τα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο και οι σκοτωμένοι Γάλλοι είναι μαζί η μία πλευρά. Η αντίπαλη είναι οι ενωμένοι τζιχαντιστές και neocons με τα πετρέλαιά τους.
Λάθος μέτωπα βλέπει ο κόσμος, ως συνήθως: ιδεολογίες, δηλαδή ψευδείς συνειδήσεις
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:27 μμ
σχολιαστης
ANT1: Μέσω Ελλάδας δύο από τους τζιχαντιστές της επίθεσης στο Παρίσι
http://www.capital.gr/story/3080579/ant1-meso-elladas-duo-apo-tous-tzixantistes-tis-epithesis-sto-parisi
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:31 μμ
Πάνος
http://www.topontiki.gr/article/149593/anthimos-eimai-stohos-ton-tzihantiston#.VkdBLIHirj8.facebook
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:33 μμ
Πάνος
Στις οχτώ απόψε θ’΄ανάψουν κεριά έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία οι συριζαίοι. Στις δέκα, του Ποταμιού. Αναρωτιέμαι σε πιο νούμερο θα πέσει το Γερμανικό νούμερο.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:37 μμ
Πάνος
Στη Βηρυτό.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500038981
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:13 μμ
Πάνος
14-11-2015: Ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2015
Ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανακοινώνει τα παρακάτω:
“Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.
Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.
Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος”.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:10 μμ
nikiplos
Το βέβαιο είναι ότι πλέον και με τη βούλα κάθε ευρωπαϊκό κράτος θα αρχίσει να κλείνει ένα, ένα τα σύνορά του, στα πλαίσια του κόκκινου συναγερμού που τίθεται από εχθές το βράδυ.
Για να μην παρεξηγηθώ, ποσώς δεν υποννοώ ότι εκείνοι που θέλουν να κλείσουν τα σύνορα προκάλεσαν τις τρομοκρατικές ενέργειες έμμεσα ή άμεσα. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις προς τα εκεί οδηγούν…
Κι όσοι ονειρεύονται ότι ως ωραίοι και ως έλληνες δεν θα έχουν πρόβλημα, πλανώνται πλάνην οικτράν…
Η Χώρα μας θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Οι καιροί ού μενετοί…
ΥΓ> καταλαβαίνω την αγανάκτηση ένθεν κακείθεν για αυτό και η γνώμη μου είναι σταθερή: Δεν απαιτείται να πνιγεί κανείς στο Αιγαίο ώστε να εφαρμοστεί στοιχειώδης έλεγχος στο ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει… 🙂
Πρέπει απλά εκείνοι που διοικούν να πάρουν τον κώλο τους για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια από το κλέος του Σαμαρά το 1990, και να κάνουν λίγη σοβαρή δουλειά με την μεταναστευτική πολιτική… 🙂
Κι όπως λέει κι ο Αφτερ στο προηγούμενο νήμα: Οι πόλεμοι δι’ αντιπροσώπων δεν διαρκούν πολύ.. Αργά ή γρήγορα, έπιστρέφουν στην … πηγή… 🙂
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:18 μμ
M
—
«Πως θα νικηθεί η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους;»
Όταν θα πάψει να χρηματοδοτείται απο τα γνωστά (και μη κατανομαζόμενα) κέντρα.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:24 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Πέτρος Παπασαραντόπουλος
Δεν θα μας νικήσουν, δεν τους φοβόμαστε
http://amagi.gr/content/den-tha-mas-nikisoyn-den-toys-fovomaste
Γράφω αυτές τις πρώτες σκέψεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Συγκλονισμένος. Οργισμένος. Αποφασισμένος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες ομήρους. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ έκλεισε τα σύνορα της χώρας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατέβασε τον στρατό στους δρόμους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας και των κοινών μας αξιών. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από αύριο. Η βαρβαρότητα έδειξε το απεχθές της πρόσωπο. Χτύπησε την καρδιά του πολιτισμένου κόσμου, το Παρίσι. Χτύπησε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: την τυφλή βία.
Αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού πρέπει να είναι ολομέτωπη. Με τα εργαλεία του πολιτισμού μας αλλά και με τη δύναμη των όπλων. Ναι, με τη δύναμη των όπλων. Οι αυταπάτες ότι οι δολοφόνοι μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με τον διάλογο πρέπει να πάρουν τέλος. Ο φονταμενταλισμός πρέπει να πάρει την απάντηση που του αξίζει. Αταλάντευτα. Αδιαπραγμάτευτα. Εδώ και τώρα. Με μια μεγάλη συστράτευση των χωρών που ασπάζονται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού.
Παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αξίες μας, που μας κάνουν διαφορετικούς από τους δολοφόνους. Η συλλογική ενοχοποίηση θρησκειών, η αναπαραγωγή του λόγους του μίσους, ο ρατσισμός, μας οδηγούν στην απεμπόληση του σκληρού πυρήνα των αξιών μας.
Ας μην υποκύψουμε στη μισαλλοδοξία, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της.
Ας αντισταθούμε στο ακροδεξιό παραλήρημα που θα ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια μας τις επόμενες ημέρες. Η μαχόμενη φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να δώσει ηχηρά το παρόν. Υπερασπιζόμενη τις αξίες μας, το δημοκρατικό μας κεκτημένο, τον τρόπο ζωής μας, την ανοιχτή κοινωνία μας, τη νεωτερικότητα.
Ας αντιταχθούμε αποφασιστικά στους ακροαριστερούς συνωμοσιολόγους που το τυφλό μίσος τους για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες θα τους οδηγήσει να βρουν «εξηγήσεις» και «ερμηνείες» του γεγονότος που θα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν είναι τα θύματα αλλά οι θύτες.
Ας υπερασπιστούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αταλάντευτα. Πρόκειται για το, μακράν, καλύτερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο ανθρώπινος νους. Πρόκειται για το συγκριτικά ανώτερο σύστημα κοινωνικής συμβίωσης. Με τα προβλήματα και τα ελαττώματά του, που πρέπει να τα διορθώσουμε, να τα μεταρρυθμίσουμε. Ας μην αφήσουμε τη Δημοκρατία ανυπεράσπιστη.
Ένα είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους τρομοκράτες:
Θα τους πολεμήσουμε. Δεν τους φοβόμαστε. Δεν θα τους μοιάσουμε. Θα τους νικήσουμε.
Ο κύβος ερρίφθη. Alea jacta est.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:27 μμ
Γιάννης -2
«Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.»
Πόσφυγας ή μετανάστης να ήταν άραγε ο συγκεκριμένος…..
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:40 μμ
Πάνος
Ο Πέτρος πήρε τ’ άρματα… και ξεσάλωσε 😉
Που τον βρήκες αυτόν, Γιάννη; (ΔΠ)
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:47 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Έχουν αναρτηθεί και στο παρελθόν κείμενά του στην Καλύβα Πάνο, και από εμένα και από άλλους. 😉
Έχει μία συναισθηματική φόρτιση το άρθρο του – που κάπου είναι κατανοητή λόγω του ότι τα γεγονότα είναι παρα πολύ πρόσφατα – αλλά λέει και σωστά πράγματα.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:05 μμ
Mitsos
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:15 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015
Σώτη Τριανταφύλου από το 2014: Η πλάνη της πολυπολιτισμικότητας
Φάγαμε πολύ φτύσιμο τότε που ανεβάσαμε αυτό το κείμενο
Από την Athens Voice 18-6-2014
Επανέρχομαι σε ένα σοβαρό ζήτημα που δεν γίνεται ευρέως κατανοητό στη Δύση παρά την ολοφάνερη αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, της ισλαμοφοβίας και των αντιδράσεων εναντίον της θλιβερής προοπτικής της Ευραβίας. Αυτές οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνον από «δεξιούς» και «ρατσιστές»· προέρχονται από πρώην μουσουλμάνους θεωρητικούς (Αλί Σινά, Τασλίμα Νασρίν, Ανβάρ Σαΐχ) κι από κοσμικούς φιλοσόφους (Μισέλ Ονφρέ, Κρίστοφερ Χίτσενς, Ρίτσαρντ Ντόκινς). Αρχίζω με την παραδοχή ότι τα παραπάνω αισθήματα είναι δικαιολογημένα και οφείλονται σε συγκεκριμένα γεγονότα και λανθασμένες πολιτικές.
H πολυπολιτισμικότητα είναι ένα ιδανικό που συντηρεί διακριτούς εθνοτικούς πολιτισμούς στο εσωτερικό ενός κράτους: όπως π.χ. την εφαρμογή της σαρία στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης. Πρόκειται για ρήξη του πολιτιστικού ήθους που κάποτε ήταν ενιαίο και ευνοούσε τον «πλουραλισμό», δηλαδή την πολιτιστική ενσωμάτωση των διαφόρων ξένων ομάδων –θρησκευτικών και εθνοτικών– στη νομοθεσία, στις αξίες και στους θεσμούς μιας χώρας. Η εφαρμογή της πολυπολιτισμικότητας εμποδίζει την αφομοίωση και κατακερματίζει («βαλκανοποιεί») την κοινωνία η οποία δεν επιτυγχάνει ενιαία εθνική ταυτότητα. Αυτή η αποτυχία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες: οι μειονότητες παραμένουν προσκολλημένες σε βάρβαρα ήθη· περικλείονται και απομονώνονται από την ευρύτερη κοινωνία και, με τη θεαματική τους «ασυμβατότητα», προκαλούν ρατσιστικά αισθήματα στους πολίτες των χωρών υποδοχής (επ’ αυτού καλό είναι να διαβάσει κανείς τον Ετιέν Μπαλιμπάρ που κάνει λόγο για τις κραυγαλέες «ορατές διαφορές»).
Έτσι, σε όλες τις δυτικές χώρες, η πρακτική της πολυπολιτισμικότητας έχει δημιουργήσει απειλή για τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τις αξίες: το παλιό αμερικανικό χωνευτήρι ξεχάστηκε και αντικαταστάθηκε από μια παράλογη ιδέα ισοπεδωτικής κοινωνικής ανθρωπολογίας (περί «ισοτιμίας των πολιτισμών» και «πανέμορφου μωσαϊκού») και δήθεν πολιτικής ορθότητας. Για παράδειγμα, όταν το 2006 η αυστραλιανή κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει εξετάσεις (στην αγγλική γλώσσα, στην τοπική ιστορία κτλ) σε όσους ζητούσαν την αυστραλιανή υπηκοότητα, η αριστερά αντέδρασε εντόνως. Κι όμως οι εξετάσεις στη γλώσσα και στην ιστορία θα έπρεπε να είναι αυτονόητες – ειδαλλιώς, δημιουργούνται ξεχωριστές κοινότητες με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναφέρω εδώ, ενδεικτικά, ότι στις συνεντεύξεις στις οποίες υποβάλλονται μετανάστες που επιθυμούν να γίνουν Γάλλοι πολίτες, πολλοί μουσουλμάνοι αρνούνται να προσυπογράψουν το γαλλικό Σύνταγμα: η συμπεριφορά αυτή είναι, φυσικά, απαράδεκτη – αποτελεί όμως συνέπεια μιας μακρόχρονης εσφαλμένης μεταναστευτικής πολιτικής που πήρε το ελκυστικό όνομα «πολυπολιτισμική».
Η πολυπολιτισμικότητα είναι το αντίθετο της κοινωνικής συνοχής: τονίζει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών και, μακροπρόθεσμα, εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα ξένων χωρών (Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν). Μέσω της πολυπολιτισμικότητας δημιουργούνται θύλακες που, σε περίπτωση κρίσης, δεν θα ακολουθήσουν τα συμφέροντα του κύριου κορμού της κοινωνίας αλλά τα συμφέροντα των χωρών της καταγωγής τους. Παρ’ όλ’ αυτά, η πολυπολιτισμικότητα, ως κυρίαρχο ρεύμα, θεωρείται σήμερα συνιστώσα όλων σχεδόν των κομματικών ιδεολογιών του πολιτικού mainstream: έτσι, τα κόμματα αποσπούν στήριξη και ψήφους, πλην όμως βραχυπρόθεσμα. Αν δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και τον ορίζοντα, θα διαπιστώσουμε ότι μόνον η ομοιογένεια ευνοεί τη δημοκρατία, την παραγωγικότητα, την ασφάλεια, την αντοχή σε εξωτερικούς κλονισμούς και γενικότερα την ύπαρξη της κοινωνίας των πολιτών. Αντιθέτως, η δημογραφική ανισορροπία (το γεγονός ότι σε χώρες παραδοσιακά «λευκές», «χριστιανικές» και εκκοσμικευμένες οι μετανάστες εμφανίζουν υψηλότερη γεννητικότητα η οποία προστίθεται στις μεταναστευτικές εισροές) δημιουργεί κοινωνική και οικονομική αποδιάρθρωση, εκφοβισμό και απομονωτισμό από την πλευρά των πολιτών των χωρών υποδοχής. Χρειάζεται πολιτική πληθυσμού: η εξέλιξη του πληθυσμού έχει αφεθεί στην τύχη όπως έχει αφεθεί στην τύχη το ίδιο το ευρωπαϊκό και γενικότερα δυτικό ιδεώδες. Πράγματι, μεγαλύτερα πλήθη φαίνεται να μεταφράζονται σε περισσότερες ψήφους – πλην όμως, για μια ακόμη φορά, τα φαινόμενα απατούν: μεγαλύτερα πλήθη σημαίνουν λιγότερες ψήφους· ο όχλος δεν συμμετέχει σε δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες· κατεβαίνει στους δρόμους, εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες, επιτίθεται εναντίον του ίδιου του του εαυτού. Οι κοινότητες που ζουν χωριστά από το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα είναι επιρρεπείς σε εσωτερικές συγκρούσεις.
Σε όλες τις δυτικές χώρες, ορισμένες μειονότητες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας. Αλλά το φαινόμενο δεν πρέπει να αποδίδεται, όπως συμβαίνει, στον υποτιθέμενο ρατσισμό και στις διακρίσεις: συνήθως, η υψηλή ανεργία και η εγκληματικότητα οφείλονται στα ίδια τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των μειονοτήτων τα οποία διατηρούνται πεισματικά μέσω της πολυπολιτισμικότητας. Η «διαφορετικότητα» έχει αποκτήσει διαστάσεις cult – και όμως είναι επιβλαβής για όλους: διαλύει την έννοια του ανήκειν, δυσχεραίνει την κοινωνική ένταξη και διαιωνίζει τα στερεότυπα. Οι κοινωνίες έχουν πεπερασμένη ικανότητα απορρόφησης: ακόμα και όταν υπάρχουν οι θεσμοί που επιτρέπουν την απορρόφηση, οι μεγάλοι αριθμοί την υπονομεύουν. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση –κυρίως από μουσουλμανικές κοινότητες– επιφέρει προβλήματα προσαρμογής όπως την εγκατάλειψη του σχολείου και τη σύσταση εσωτερικής αντιπολίτευσης εναντίον της ενσωμάτωσης και της εκκοσμίκευσης.
Στα κράτη δικαίου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανώτερα από οποιαδήποτε «κουλτούρα». Το καθήκον των χωρών που υποδέχονται μετανάστες είναι η προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων, όχι η εφαρμογή πολιτιστικού σχετικισμού. Ο πολιτιστικός σχετικισμός αναιρεί τους θεσμούς του κράτους δικαίου και μπορεί να επιτρέψει βρεφοκτονίες, βασανιστήρια, καταπίεση γυναικών (μισογυνία, κλειτοριδεκτομή, λιθοβολισμούς, καύση χηρών, τιμωρίες μοιχαλίδων), μίσος εναντίον ομοφυλοφίλων, αντισημιτισμό, συμμορίες, θανατικές ποινές.
Κοντολογίς, η πολυπολιτισμικότητα είναι μια τερατωδία: ενθαρρύνει τις εθνοτικές ομάδες να προσκολλώνται σε συνήθειες, πρακτικές και γλώσσες της παλιάς πατρίδας. Αυτή η στάση δεν εξηγείται μέσω του υποτιθέμενου φόβου της φυλετικής βίας και της πολιτιστικής συγγένειας μεταξύ των μελών της κάθε μειονότητας – αποτελεί συνέπεια της ίδιας της πολιτικής των χωρών υποδοχής η οποία οξύνει τον ρατσισμό όχι μόνον εναντίον των μειονοτήτων, αλλά, ιδιαίτερα, εναντίον του κύριου κορμού της κοινωνίας. Εξάλλου, αυτός ο λεγόμενος κύριος κορμός της κοινωνίας απειλείται τόσο δημογραφικά όσο και πολιτιστικά εφόσον καλείται να εγκαταλείψει την ιδιαίτερότητά του, ενώ οι μικρότερες ομάδες απαιτούν να διατηρήσουν τη δική τους. Αν δεν διορθωθούν οι πρακτικές της πολυπολιτισμικότητας, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων και μετατόπισης των πολιτών σε ανοιχτά ρατσιστικές θέσεις. Χρειάζεται γνώση, χρειάζεται σύνεση: η πολιτική της πολυπολιτισμικότητας είναι ακροσφαλής, φοβική και αμυντική· πρόχειρη, αυτοσχέδια και ασυλλόγιστη.»
http://mhmadas.blogspot.gr/2015/11/2014.html
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:17 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
ΥΓ Το 1981 στο Παρισι, ειχα παρατηρησει οτι πολλοι οδοκαθαριστες ηταν βορειοαφρικανοι, Γαλλοι πολιτες, και σκουπιζαν τα περιττωματα των σκυλιων των Γαλλων /ιδων. Στα παζαρια πολλοι αφρικανοι ζουσαν απο εμποριο -συχνα κλεμενων ειδων- και μαζευαν αστραπιαιαι την πραματεια τους σε ενα σεντονι ‘η σακκο κια ετρεχαν με ταχυτητα 400-αρη οταν πλακωνε η αστυνομια.
Το 1987 στην Γκρενομπλ καποιος ατυχης γαλλος αφησε για λιγο το ΙΧ του γεματο πραγματα και ενας αφρικανος εσπασε το τζαμι για να παρει φωτογραφικες μηχανες και αλλα πραγματα αξιας…
Το 1991 σε ενα εργοταξιο που πηγα για αν βρω εναν συναδελφο δεν μπορουσα να συνενοηθω διοτι ολοι οι εργατες ηταν Αλαβανο και δεν μιλουσαν Ελληνικα.
Το 2001 οι περισσοτεροι χειρωνακτες ηταν αλβανοι, πακιστανοι, μπαγκλαντεζοι,…
Το 2012 η Χρυση Αυγη ελαβε 440.894 ψήφους, ποσοστό 6,97%
Στον πρωτο γυρο των προεδρικων εκλογων του 2012 η Marine Le Pen ελαβε 6,421,426 ψήφους, ποσοστό 17.90%.
Και ας παρατηησουμε οτι το αλλοτε κραταιο γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του Λαϊκου Μετωπου του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα «μικτα μπανια του γαλλικου λαου», μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων, εφθασε σε σηαμντικο ποσοστο να ψηφιζει την κορη του Le Pen που ηθελε την Γαλλικη Αλγερια!!!
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:22 μμ
Santiliana
Tι εκανε το Γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο? 🙂
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:24 μμ
σχολιαστης
Πολωνία: Μετά το Παρίσι, δεν μπορούμε να δεχθούμε πρόσφυγες
Κίνδυνος επιπτώσεων στο προσφυγικό
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=754099
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:29 μμ
Santiliana
Aμ δε…..υπαρχει αλλη πραγματικοτητα που κανενα δεν θα αφησει χωρις τραυματα τωρα.
Να και τι επαθε το TGV σημερα εξω απο Στρασμπουργκ, εχω παει αρκετες φορες για εργασια απο το Παρισι με αυτο.
Ιδου 10 νεκροι μαλλο καμμενοι ε.
https://www.rt.com/news/322054-tgv-train-derails-eckwersheim/
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:37 μμ
δεξιος
Έτσι είναι αυτά τα πράγματα : αμολάς τους τζιχαντιστές για να χτυπήσουν τον Σόιμπλε αλλά αυτοί δεν έχουν κάτι με τη Γερμανία.
Οπότε αντί να πάνε Βερολίνο καταλήγουν στον αλληλέγγυο Ολάντ (ρεου) που βοηθούσε στις 17 ώρες για το τσιπρομνημόνιο.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:57 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Διαβαζε με, ξεχασμενε, για να συμπληρωσεις τα κενα σου και μην ξεχνας 2 ρησεις
1. Αξιιωμα ΑΦ Γι κάθε ΕΜΠιτη ισχύει : IQ+EQ= const. 🙂
2. Βρεττανικό ρητό . H (όποια) ευφυΐα 🙂 δεν μπορεί να υποκαταστήσει την (μακρά) εμπειρία.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:00 μμ
σχολιαστης
Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία
http://www.capital.gr/story/3080612/sumfonia-gia-to-xronodiagramma-tis-politikis-metabasis-sti-suria
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:02 μμ
σχολιαστης
Ζεσταίνουν τις μηχανές της επέμβασης στη Συρία οι ΗΠΑ
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/6828/zestainoyn-tis-mixanes-tis-epemvasis-sti-syria-oi-hpa?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_content=kosmos&utm_campaign=news
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:03 μμ
Πάνος
Ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε συμφωνία ούτε πολιτική μετάβαση εν όψει: δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από ευχολόγια, προς το παρόν.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:06 μμ
σχολιαστης
«ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ»
Λεπέν: Να κλείσουν τζαμιά, να απελαθούν κληρικοί
Πηγή: Λεπέν: Να κλείσουν τζαμιά, να απελαθούν κληρικοί | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/235753/lepen-na-kleisoyn-tzamia-na-apelathoyn-klirikoi#ixzz3rUi93a7L
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:58 μμ
aftercrisis
Προσωπικά είμαι και τώρα, σχεδόν 24 ώρες μετά, ακόμη ταραγμένος και αμήχανος.
Θα θυμίσω όμως ένα γραπτό του Ζίζεκ, από το Μάρτη του 2015. Άν και γενικά βρίσκω τον Σλοβένο διανοητή υπερβολικά «ποπ στάρ», πολυπράγμονα και αγρίως μεταμοντέρνο για τα (κλασικά) γούστα μου, εκείνο το γραπτό το θεωρώ ενδιαφέρον:
Ζίζεκ: Η πολιτισμική ταυτότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην εποχή των μεταναστεύσεων
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html
Από την άλλη πλευρά, ας σκεφτούμε πως από συστημική άποψη (το χρήμα κυκλοφορεί και έχει παντού την ίδια οσμή, η εξουσία μιλά παντού την ίδια γλώσσα), ζούμε σε ενιαίο κόσμο. Υπάρχουν μόνον διαφορετικές ερμηνείες του ίδου πράγματος και διαφορετικοί τρόποι ζωής μέσα στην ίδια πραγματικότητα. Διαφορετικοί βιόκοσμοι, όχι διαφορετικά συστήματα. Αυτό δεν κατάλαβαν και ποτέ δεν θα καταλάβουν οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί και οι Ευρωπαίοι σύντροφοί τους ή και οι δεξιόστροφοι εκ των φιλελεύθερων.
«Tο κακό που ακτινοβολεί»
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/01/o-t.html
…Αυτά, όπως πολύ χειρότερα που συνέβησαν στο παρελθόν, δεν είναι διαφορετικά πράγματα, ούτε επιστροφή στην «καθυστέρηση», στον «Μεσαίωνα», στο προ-νεοτερικό παρελθόν: Είναι μια διεστραμμένη νεοτερικότητα που έγινε παρακμή, είναι αποτυχία της εκδοχής της νεοτερικότητας που νίκησε, είναι η «Διαλεκτική του Διαφωτισμού» που από νωρίς πήρε δρόμο (αυτο)καταστροφικό, δηλαδή ο Διαφωτισμός που γίνεται καθαρός «νεοτερικός» σκοταδισμός. Είναι το «ακραίο μοντέρνο», ο μηδενισμός.
Βλέποντας το οικείο, καθημερινό, συμβολικό δαιμονικό και άσχημο στις οθόνες και στο διαδίκτυο(***), καταλαβαίνεις πως όταν «ο εντελώς διαφωτισμένος κόσμος ακτινοβολεί από το κακό που θριαμβεύει» (Αντόρνο-Χορκχάϊμερ), τότε και πάλι δεν πρόκειται για οπισθοδρομικότητα, αλλά για lifestyle τραβηγμένο στα άκρα. Πανταχού παρόν, γιατί είναι συμβολικό, το κακό και άσχημο έχει μετατραπεί σε σύμβολο του πνεύματος της εποχής μας. Το δράμα δεν είναι ότι ο κόσμος επιστρέφει στο παρελθόν, αλλά ότι ολόκληρος, Δυτικός, Ανατολικός ή Μεσανατολικός, έγινε υπερβολικά «μοντέρνος».
Ο ένοπλος ισλαμισμός είναι μια ακόμη μορφή τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει έναν πολιτικό ολοκληρωτισμό, μιαν απολυταρχική εξουσία (στην προκειμένη περίπτωση τη σαρία). Η θρησκεία, όπως και οι ιδεολογίες, είναι τα προπαγανδιστικά μέσα της απολυταρχικής πολιτικής.
Η ιστορία αυτή έχει ρίζες και στην ίδια την (εκτροχιασθείσα) Γαλλική Επανάσταση: Ο Ροβεσπιέρος και οι φίλοι του έκοβαν κεφάλια για το «Γενικό Καλό». Για το «Γενικό Καλό» κόπηκαν και τα δικά τους. Σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα η μέθοδος τελειοποιήθηκε από ηγέτες, κόμματα και οργανώσεις πολλών χρωμάτων, κατά τα γνωστά. Με κύριο σύνθημα, από τους πιο αποτρόπαιους δράστες, τη φυλετική ή εθνική «καθαρότητα», για να χαθεί το εβραϊκό ή άλλο «μίασμα». Και από άλλους, για τη δήθεν ισότητα σε μια δήθεν κομμουνιστική κοινωνία και για τη δήθεν εξαφάνιση των κοινωνικών τάξεων.
Για ποιό λόγο οι πάσης μορφής διψασμένοι για απόλυτη εξουσία βρίσκουν πάντα πολλούς υποστηρικτές και κάνουν μερικούς από αυτούς πρόθυμα εκτελεστικά όργανα και τρομοκράτες; Αυτό το έχει εξηγήσει καλά η Χάννα Άρεντ όταν έγραψε για την «κοινοτοπία του Κακού», δηλαδή για μερικούς «ανθρώπους της διπλανής πόρτας» που μπορούν, ενίοτε, να μεταμορφωθούν σε τέρατα.
(***) η φονική βία κάθε μορφής παντού – η προβολή μιας άκρως διεστραμμένης σχέσης μεταξύ των δύο φύλων – η παιδεραστία, η αδιαφορία ή και μίσος εναντίον των παιδιών και η αδιαφορία ή μίσος εναντίον της τεκνοποίησης – το πολύμορφο κοινωνικό μίσος εναντίον των φτωχών, άσημων και ανήμπορων – η κυριαρχία του ακραίου και εκκεντρικού με εξαφάνιση του απλού, συνήθους πολίτη και της οικογένειας – αλλά και η μανιακή επιθετικότητα εναντίον των ζώων και γενικά εναντίον της φύσης (η οποία, όπως πρώτος επισήμανε ο Τέοντορ Αντόρνο, είναι η ρίζα που τρέφει κάθε βαρβαρότητα εναντίον ανθρώπων)
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:14 μμ
evahatzaki
Ακριβώς…Μεγάλο στοίχημα να μην πέσει κανείς στην παγίδα που για μια ακόμα φορά ετοιμάζουν. Δυστυχώς ο πυρήνας της υπάρχει σε όλους μας σε διαφορετικό βαθμό. Η «νομιμοποίηση» κάθε είδους βίας και βαρβαρότητας…
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:52 μμ
δεξιος
Mα δεν είπε κανείς για διαφορετικά συστήματα.
Ο Χάντιγκτον αντίθετα στο έργο του γράφει ότι ο εκσυγχρονισμός των χωρών του Τρίτου Κόσμου οδηγεί σε μια νέα αυτοπεποίθησή τους και επομένως στη σύγκρουση των Πολιτισμών καθώς δεν θεωρούν πια ότι έχουν να κερδίσουν κάτι μιμούμενοι τη Δύση πέρα από τεχνικές λεπτομέρειες.
Η τεχνολογική βάση και το οικονομικό σύστημα είναι ίδια αλλά μπορούν να συνδυασθούν με διαφορετικά πολιτικά ήθη και συστήματα.
Γιατί να πιστεύει ένας Κινέζος ή ένας ισλαμιστής στη δυτική δημοκρατία όταν μπορεί να έχει τεχνολογία χωρίς αυτήν;
Και βεβαίως δεν προκάλεσε αυτός με ένα βιβλίο όσα συμβαίνουν αλλά τα περιέγραψε.
14 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:58 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Συνεχεια στο απο Νοεμβρίου 14, 2015 στις 8:17 μμ σχολιο μου
Βεβαιως, οι βορειοαφρικανοι και οι μεσανατολιτες (οι ασιατες ειναι εκτος παροντος θεματος) ενθυμουνται πολυ καλα την αποικιοκρατικη Γαλλια. Δυστυχως οπως αποδειχθηκε η διαλυση του Αφγανισταν επεφερε τους ταλιμπαν. Ο πρωην συνεργατης των ΗΠΑ Οσαμα εκανε την 11/9/2001.
Ο Σανταμ Χουσεϊν , ο Κανταφι, ο Μουμπαρακ, ο Ασαντ ηταν οι πηγες σταθεροτητας στην Μ.Ανατολη /Β.Αφρικη. : mgreen :
Ο ISIS στελεχωθηκε απο τους πρωην σανταμικους και ζηλωτες ισλαμοφασιστες απο ολο τον μωαμεθανικο κοσμο. Προηγηθηκαν οι τρομοκρατικες ενεργειες της 11 Μαρτίου 2004 στην Μαδρίτη Νεκροί: 191.
. και στο Λονδινο 7 Ιουλιου 2005 Νεκροί: 56. Ακολουθησε η τραγωδια της Παρασκευης και 13 στο Παρισι.
Ποιος στρατος , ποια συμμαχια θα στειλει και χερσαια τμηματα για να μειωσει δραστικα την δυναμη του ISIS, ειδικα στην Συρια ;
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:05 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από κάποιον που έχει ασχοληθεί με το ΙΚ.
Why ISIS would attack Paris, according to an expert
http://www.vox.com/world/2015/11/14/9735512/paris-attacks-isis-why
If ISIS was telling the truth when it claimed responsibility for Friday’s Paris terror attacks, then this represents a «major shift in ISIS’s global strategy,» according to Will McCants.
McCants is the director of the Brookings Institution’s Project on US Relations with the Islamic World, and the author of The ISIS Apocalypse — one of the best books to date on the group. I called him on Saturday to try to understand what lessons about ISIS we should draw from the Paris attacks if indeed the group is responsible as both it and the French government say.
McCants cautioned that we still don’t know a lot about the Paris attacks. But in recent weeks, he says, ISIS has launched a suicide attack against an area in Lebanon where Hezbollah is strong. It’s also suspected of bombing a Russian civilian airliner in Egypt. These attacks together, he says, suggest that ISIS is lashing out. It’s been losing territory in Syria and Iraq, and this might be a response — an effort to deter further intervention against it by showing foreign powers that they’ll pay a price.
If McCants is right, then the Paris attacks suggest that we could be at a watershed moment for ISIS. What follows is a transcript of our conversation, edited for length and clarity.
————————
Zack Beauchamp: If the Paris attack was, as it seems, done by ISIS, what would this tell us about their strategy?
Will McCants: It would tell us that they are willing to hit their primary enemies in foreign places where they are most vulnerable, and note that all three of those attacks [Paris, Beirut, Russian airliner] were not on government sites. They were on civilians, they were all complex, and they were all high casualty.
If ISIS directed this plot in Paris, it’s also a shift in its operational focus and capability. Before this, they had satisfied themselves with trying to inspire attacks. But anyone skilled who’s abroad, they were primarily trying to attract them to Syria and Iraq for state building. This would suggest that they have changed their focus and are willing to direct more resources to foreign operations.
Zack Beauchamp: Why would ISIS start devoting resources to international terrorism now, when previously they’ve focused much more on taking and holding territory in Syria and Iraq?
Will McCants: We can’t know for sure. I can come up with some plausible reasons, but it’s completely guesswork.
One type of explanation is that this is primarily about recruits and keeping momentum going. You could say that this is part of the broader struggle to displace al-Qaeda as the head of the global jihad — think of it as part of a competition with them for recruits. They’ve also been losing some territory, and are trying to mitigate those losses by focusing people’s attention abroad with a mind to attracting recruits.
Another explanation is that they want to deter further military action against its strongholds in Syria and Iraq, so they are going after some of their primary enemies.
Or you could say that that they’ve had international terrorist intentions all along, but they never had the capability or the opportunity.
Any of those is plausible, so the challenge is for us trying to make sense of it on the outside. We just don’t know what’s going on in their own internal deliberation, and we might not know for years. If you look at the aftermath of 9/11, we didn’t know exactly why they had undertaken those attacks for years.
Zack Beauchamp: Of those explanations that you’ve offered, which one do you think is the most plausible?
Will McCants: I guess if this were just about an attack in Europe, you might say that it is in reprisal for the attacks being carried out in Syria and Iraq. I don’t see this as necessarily part of the propaganda effort or the war with al-Qaeda, because they’ve already succeeded in attracting far, far more recruits.
Given the target of a major enemy in Europe, in light of attacks on Russian civilians and an Iranian ally in Lebanon, it seems to me that this has to do with the war to expand its territory in Syria and Iraq. It is putting its major adversaries on notice that if they continue to impede its state building that they will pay a price.
Zack Beauchamp: ISIS has recently lost a fair amount of territory in Iraq and Syria. If this shift in strategy is real, is it borne out of weakness?
Will McCants: I don’t know that you could say it’s weakness because they’re still pretty strong. But they have lost something like 25 percent of their territory.
I think it has made the calculation that it can no longer pursue its expansion strategy in Syria and Iraq without changing the calculations of the enemies currently halting its expansion. These attacks would be a way of inflicting costs on them.
Zack Beauchamp: How reasonable a calculation on their part is this? French President François Hollande’s rhetoric after the attack gives the impression that France is likely to intensify its bombing efforts in Syria and Iraq rather than scale them back.
Will McCants: Yeah. I think attacks like these are going to give France, Iran, Russia, and the United States common cause in curtailing the ISIS advance. Especially if these plots go back to ISIS central — if they have operatives that were trained and financed from headquarters in Raqqa.
I think those governments are going to determine enough is enough. They have had other priorities in the destruction of ISIS, and that might change their calculations. If that is the intent of ISIS, to deter them from further military action, I anticipate it will have failed because we are going to see a lot more military action against ISIS.
Zack Beauchamp: How would you want the French and American governments to think about their military response to this attack?
Will McCants: The challenge for governments in responding to this kind of stuff is to wait until you know exactly what your enemy is trying to provoke you to do. If we don’t know why ISIS did these things, we risk making some major blunders that play into its hand.
Think about 9/11. Al-Qaeda told us vaguely in the propaganda, «You’re the crusaders, and we want to get you out of here.» But the real strategy behind the attacks wasn’t revealed for a few years, and they came from internal al-Qaeda memoranda that later surfaced. In the aftermath of the 9/11 attacks, we didn’t understand then that Al-Qaeda was dearly hoping for a large military deployment so that it could bog us down and win this propaganda war.
We made the right decision early on — that went against al-Qaeda — by going in Afghanistan. But we made a different decision in Iraq, and it played into their hands. There’s a similar worry here, and without knowing exactly why ISIS undertook these attacks, we risk dancing to their tune.
Zack Beauchamp: You mentioned earlier that it’s not obvious that this was planned from ISIS headquarters. This seems like a very sophisticated attack. How do you assess the likelihood that this was centrally planned versus something that ISIS sympathizers in and around Paris set up on their own?
Will McCants: Because it’s so complicated, both in terms of the timing and coordination, it goes against the idea that these were just some guys who decided to pick up weapons and wreak havoc. It strongly suggests some training abroad, at least by some of the members, if not direct coordination.
I’m also mindful, Zack, that this comes at the end of two weeks where we have seen two other high-profile, high-casualty, complex attacks on Russia with the airliner and on Hezbollah with the attack in Beirut. One guy in Beirut whose suicide bomb failed to detonate said that he was sent there by ISIS directly. That history — together, then, with the complexity of the Paris attacks — suggests to me that ISIS Central has a guiding hand in this.
But look, all of that could prove to be wrong. Only diligent intelligence work is going to find out the truth of it. But if you have to read tea leaves, that would be my guess.
Zack Beauchamp: What’s striking to me is it just didn’t seem, previously, that ISIS had the capability to plan this type of international attack. Does this tell us something, if it was in fact centrally planned, about ISIS’s capabilities that we didn’t understand previously?
Will McCants: Yeah. I mean, if this does go back to ISIS Central, it suggests that they were shifting resources towards developing a foreign operation capability. I remember there was an article from a few months ago, reporting from anonymous intelligence sources, saying that they were thinking about this kind of shift, but we didn’t see it in their targeting or attack strategy. They may have been developing this capability for quite some time and it’s only now that they are unleashing it.
Even if it’s not centrally planned, it’s very bad. If they’re not even trying to coordinate this kind of stuff, and their affiliates or fan boys can do it on their own, it’s quite troubling.
But if the Paris attack was centrally directed, it’s even worse. ISIS is a state that has millions of dollars that it can spend on these kind of operations.
We’re not talking about al-Qaeda hiding out in Pakistan. We’re talking about an actual government that has money to put behind plots and has very motivated people, many of them with European passports that can carry them out. That’s a real problem for the counter-terrorism security apparatus if ISIS has indeed shifted its goal or strategy. That’s the first thing to determine: Did ISIS Central do this? Did they do all three?
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:51 πμ
elias
Για.την.Ευρώπη οι τζιχαντιστές είναι θείο δώρο. Τίποτα δεν θα ενώσει περισσότερο τους ευρωπαίους από ένα κοινό εχθρό.
Οι Γερμανοί θα μπορέσουν σε αυτό το πλαίσιο να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επέμβαση μετά την ήττα πριν 50 χρόνια γεγονός που όχι μόνο θα τους ψυχαγωγήσει αλλά θα τους γεμίσει και Εθνική υπερηφάνεια.
Ο Ολανδρέου θα αποδείξει δεν είναι λαπάς, και τα ΜΜΕ θα έχουν κάτι σημαντικό να λεν. Δεν βλεπω το λόγο γιατί να μη κάψουν οι Ευρωπαίοι κάποιους μανιακους.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:56 πμ
arcades
Αν κατάλαβα καλά ο Παπασαραντόπουλος κάνει καριέρα σχολιαστή-αναλυτή; αθάνατη σαλονίκη…
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:01 πμ
aftercrisis
elias
οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ισχυρότερες από τις ελληνικές. Ως συνήθως θα προσφέρουν κυρίως γιατρούς και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Από τον ευρωπαικό χώρο μόνον 3 χωρών οι στρατιωτικές δυνάμεις μετρούν επιχειρησιακα στο επίπεδο που αναφερόμαστε: Γαλλία, Βρετανία και φυσικά Ρωσία. Οι λοιπές χώρες βρίσκονται σε απόσταση.
Κανείς πάντως δεν είναι πρόθυμος για επίγειες επιχειρήσεις, ούτε οι 2 ισχυρές στρατιωτικά χώρες της ΕΕ, ούτε η Ρωσία.
Δε είναι εύκολο το στρατιωτικό σενάριο και θα επιλεγεί μόνον επικουρικά στη διπλωματία (ευρύτερη χρήση εναέριας δύναμης).
Το βάρος θα πέσει στον ανασχεδιασμό της διπλωματίας και φαίνεται σήμερα ήδη από τις πρώτες αποφάσεις της Βιέννης για το Συριακό. Θα υπάρξει προσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας. Ίσως θα ενσωματώσουν το Ιράν με κίνητρα. Πολύ δύσκολα με την Τουρκία. Ο Ερνογάν είναι ισχυρός και δεν θα «πέσει».
Γενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την περιφερειακή δύναμη Τουρκία και την αμφίθυμη σταση της
Και η διπλωματική προσέγγιση των «μεγάλων» θα είναι αργή. Η απόσταση ΗΠΑ – Ρωσίας είναι μεγάλη για να γεφυρωθεί γρήγορα, με 2 πιο δύσκολα σημεία: Ανατολική Ουκρανία και μελλοντικός ρόλος του Άσαντ. Τη μεγαλύτερη πίεση την έχουν ΕΕ και Ρωσία (βλέπε και ανατιναγμένο αεροπλάνο). Επίσης η ισχυρή πίεση που ασκούν οι Σαουδάραβες στην τιμή του πετρελαιου ζημιώνει και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και τις ευρωπαικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Νορβηγία, Βρετανία). Αυτό περιπλέκει τα πράγματα με τις «συμμαχίες».
Γίνονται όμως κινήσεις.Σήμερα ενοποίησαν τους εναέριους χώρους τους η Ρωσία και η Αρμενία (αυτό είναι και πίεση προς την Τουρκία και το Ιράν).
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:55 πμ
Πάνος
Christos Kissas
Μερικές γρήγορες σκέψεις. Κατ’ αρχάς σήμερα το μεσημέρι ταξίδευα Λισσαβώνα-Βρυξέλλες. Δεν είδα κανένα έκτακτο μέτρο στα δυο αεροδρόμια, κανέναν ιδιαίτερο ζήλο. Επίσης, το Σένγκεν δουλεύει κανονικά, πουθενά έλεγχος διαβατηρίων. Στις αποσκευές, στις Βρυξέλλες, μόλις είχε φτάσει πτήση από την Ταγγέρη (Μαρόκο) και υπήρχε πλήθος γυναικών με τις γνωστές ενδυμασίες. Παρατήρησα ότι περνούσαν το τελωνείο χωρίς καμία δυσκολία ούτε ελέγχους. Ευτυχώς, η υστερία που έχει καταλάβει το ελληνικό Facebook δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Δεύτερον, παρακολούθησα λίγο τα γαλλικά μίντια (ειδήσεις, συνέντευξη του πρωθυπουργού κλπ). Δεν αναφέρoνται (σχεδόν) καθόλου στην εθνικότητα των δραστών· μόνο στο ότι η επίθεση σχετίζεται με την επέμβαση της Γαλλίας στη Συρία. Ομοίως, κανείς από τους Γάλλους φίλους μου με τους οποίους μίλησα δεν έθεσε θέμα «Αράβων», σε αντίθεση με τους μισούς Έλληνες που έγιναν στρατάρχες και σταυροφόροι (της φακής).
Τρίτον, ένας εξαιρετικός αναλυτής των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, εξήγησε με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο ότι μία τυχόν χερσαία επέμβαση στη Συρία, σήμερα, θα ήταν ακριβώς αυτό που επεδίωκαν οι τρομοκράτες· να εμπλακεί πάλι η Δύση σε έναν ατέρμονα πόλεμο χωρίς αποτέλεσμα, και να εξαντληθεί οικονομικά. Το δεύτερο ζητούμενο θα ήταν να εγερθεί η κοινή γνώμη εναντίον των μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στις ευρωπαϊκές χώρες· θα ήταν ό,τι χειρότερο, διότι έτσι θα δημιουργούνταν άπειροι υποψήφιοι τρομοκράτες έτοιμοι προς στρατολόγηση. Οι σοβαροί άνθρωποι στη Δύση προφανώς τα γνωρίζουν αυτά και τα λαμβάνουν υπόψη.
Τέταρτον και τελευταίο. Παρατήρησα ότι ξεκίνησε μια νέα μόδα, να βάζεις τη γαλλική σημαία στο προφίλ σου. Προσωπικά, δεν θα την ακολουθήσω. Διότι, αφενός έχοντας υπηρετήσει την πραγματική σημαία δεν χρειάζομαι την φεϊσμπουκική για να αποδείξω την αγάπη μου προς αυτή τη χώρα και αφετέρου διότι απεχθάνομαι γενικά τις διάφορες επικοινωνιακές «μόδες». Προτείνω λοιπόν, σε όσους σκέπτονται το ίδιο, αντί της σημαίας να κάνουν το χρέος τους μη ενδίδοντας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υστερίας. Καλό βράδυ.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:01 πμ
Πάνος
Γιαρμούκ
Πάνος Θεοδωρίδης
H ISIS θέλει να γίνει χαλιφάτο.Χωρίς Αλή, χωρίς τις αιρέσεις που γεννήθηκαν μετά την Τρίτη γενιά του Προφήτη.
Η επιστροφή στην απλότητα της Ράτζια, χωρίς καν την στρατηγική της Τζιχάντ, είναι η Αξία της, μια Αξία που αντλείται από το Κοράνι, και δεν προέρχεται από τα Οράματα του Δυτικού Ανθρώπου, του μπουχτισμένου από την πολυνομία και την Διπλωματία.
Η ISIS δέχεται ζηλωτές και υποτελείς.
Όλους τους άλλους, τους δολοφονεί.Τελετουργικά.
Οι ζηλωτές της είναι μια πανσπερμία από πεπεισμένους. Οι υποτελείς της, δίνουν έναν φόρο και παραμερίζουν, γίνονται αόρατοι, με τα χείλη πανιασμένα από Ιερό Τρόμο.
Εμείς είμαστε «όλοι οι Άλλοι». Δηλαδή αυτοί που δεν έχουν το ιδιότυπο Σέβας. Δεν βρισκόμαστε στην άμεση ζώνη του ενδιαφέροντός τους.
Πρωτεύει να εξοντωθούν οι «περίπου». Οι Σιίτες, οι κομψευόμενοι Σουνίτες, οι Αλεβίτες, αυτοί που κατά τη γνώμη της ISIS εφαρμόζουν πλημμελώς την Σαρία και διατηρούν είδωλα.
Από μας, περιμένουν να δηλώνουμε πως είμαστε με το Παρίσι, με το Σαρλί, πως είμαστε έξαλλοι με τον τρόπο που δολοφονούν, που βατεύουν γυναίκες, που οπλίζουν παιδιά.
Που ανάβουμε κεράκια σε ολονυχτίες τιμώντας νεκρούς, διαβάζοντας άρθρα που αλληλοσυγχαίρονται επειδή διατηρούμε στο πετσί μας, την μυρωδιά της ανθρωπίλας, που γι αυτούς είναι μια μπόχα που την ανέχονται.
Την ανέχονται, όπως την ανέχτηκαν οι προκάτοχοί τους, αφού το βλέμμα μας έχει αμφιβολία,λατρεύει τη ζωή και ασεβεί ως προς τους ηγέτες μας, που βαθέως περιφρονεί.
Διότι μας θεωρούν εξ αυτού, υποδεέστερους στρατιώτες.
Και μας περιμένουν στον Γιαρμούκ, στον Ιερομίακα.
Στον ποταμό Γιαρμούκ, οι διάδοχοι του Αβουβάχαρου, έχοντας την πλατη τους στην έρημο, με το ζόρι σαράντα χιλιάδες καβαλαρία και πεζικό, ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ηράκλειο που στρατήγευε από την Αντιόχεια, και έστειλε τέσσερις κολόνες ασκέρι, Πέρσικο, Σλάβικο, Αρμένικο και Αράβικο, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τους αντιπάλους του.
Η μάχη κράτησε απο τον δεκαπενταύγουστο του 636 έως την 20η Αυγούστου.Το ιππικό των Αράβων όργωσε το πεδίο, αναγκάζοντας τους Ρωμαίους σε στατική άμυνα και τους εξόντωσε.Σε μια φάση, ένα απόσπασμα ιππικού τους υποχώρησε, και τους πήραν στο κυνήγι οι γυναίκες τους που ξεπάτωσαν τους στύλους από τις σκηνές τους, και τους γύρισαν στη μάχη.
Ο Ηράκλειος απέδωσε την ήττα στο ότι παντρεύτηκε την ανηψιά του και αποχαιρέτισε με θερμά λόγια την Συρία.
Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τίμιο Σταυρό, ήταν τόσο διασαλευμένος, ώστε δεν άντεχε να περάσει τον Βόσπορο και έστησαν γέφυρα με δερμάτινα παραπέτα, για να μη βλέπει τη θάλασσα.
Στην συνείδηση των Ευρωπαίων, που έχει φοβηθεί, έχει θαυμάσει και έχει δαμάσει προσωρινά τους Γέρους του Βουνού, τους ασσασσίνους, δεν γίνεται καμία σύνδεση των «αθανάτων» των ανατολικών στρατιών με τους αυτοκτόνους των πόλεων και των πεδίων των μαχών.
Ξεχνούν ότι όποιος περιφρονεί τον θάνατο, αθάνατος καθίσταται.
Οι δυτικοί άνθρωποι, καμιά φορά κοροϊδεύουν τα ουρί του παραδείσου τους και τα πιλάφια που τους περιμένουν στην άλλη ζωή, σχετικά αμήχανοι για την προφανώς αόριστη συνύπαρξη με αγγέλους και προφήτες στον δικό τους παράδεισο, όπου οι ηδονές θεωρούνται κόλαση.
Στα μέρη αυτά, μόνον άθρησκοι ή παραλλαγές του Ισλάμ είναι σε θέση να νικήσουν και να νικηθούν. Και πρόκειται μόνον για τα πρόθυρα της βαθειάς Ασίας. Κάτι Σαλαδίνοι, κάτι Ταμερλάνοι.
Επί αμέτρητους αιώνες, βρήκαν το κουμπί του Ισλάμ: την διχόνοια και την αλληλοσφαγή. Κι όταν ο Άλλενμπι χώρισε με ευθείες γραμμές την έρημο, νόμισαν πως με τους εμίρηδες σε πάχυνση και να μοιράζουν ρολόγια στα δυτικά ξενοδοχεία, ξένοιασαν.
Η ISIS περιμένει Αμερικάνους ,Γάλλους, Άγγλους και Ρώσους στον Ιερομίακα. Τους εξωθεί.
Αλλά τους θέλει επαγγελματίες, καλά εκπαιδευμένους, με απίστευτη δύναμη πυρός, φέτες τα κορμιά τους από την εκπαίδευση και τα γυμναστήρια,μπουκωμένους από σινεμάδες και στερεότυπα, δηλαδή στρατά παρόμοια με των Γάλλων στην Αλγερία και των Ιταλών σε Τυνησία και Λιβύη, Αμερικάνων και Βρετανών στο Ιράκ, δυο φορές και στο Αφγανιστάν.
Εύκολα να κατακτούν, δύσκολα να επικρατούν.
Σε αυτό το εξοργιστικά απλό σχήμα, οι πρόσφυγες και οι φράχτες στα σύνορα, είναι απλώς άσχετα φαινόμενα.
Διότι ο Δυτικός άνθρωπος έχει συχνά αντιμετωπίσει τους διαφορετικούς με ανήκουστες σφαγές και απίστευτους περιορισμούς, εις μάτην.
Στον Λεβάντε υπάρχει ένα κλειδί, και δυστυχώς για όλους μας, δεν είναι τα πετρέλαια, και οι περίτεχνες γεωστρατηγικες βυθομετρήσεις.
Είναι το κλειδί που ανοίγει σε εμάς την Κόλαση και σε εκείνους τον Παράδεισο.
Ελπίζω και εύχομαι να μη τα παίρνετε τοις μετρητοίς αυτά.
http://thegreekcloud.com/blogs/blog.php?pg=3&uid=3&id=2289#.VkfMVzkxOhw.facebook
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:25 πμ
Πάνος
αφτερ,
το αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να αποδώσουν οι περίτεχνες διπλωματικές κινήσεις επηρεάζεται από έναν αστάθμητο παράγοντα: τη δυνατότητα του ISIS να οργανώσει άμεσα παρόμοιες επιθέσεις. Κι έναν δεύτερο, το βαθμό ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και (ενδεχομένως) των κινήσεων που θα κάνει αυτή, σε κάθε χώρα.
Αυτοί είναι δύο μόνο από τους αστάθμητους παράγοντες. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα, που μπορεί να περιπλέξουν έτι τον Γόρδιο Δεσμό του ισλαμοναζισμού.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:34 πμ
Πάνος
Επιγραμματικά οι κυριότερες νεότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:
Ταυτοποιήθηκε γάλλος γνωστός στις αρχές ως δράστης στο θέατρο
Διαβατήριο που βρέθηκε κοντά σε δεύτερο δράστη είχε καταγραφεί στη Λέρο
Συλλήψεις στο Βέλγιο που αφορούν την έρευνα
Γάλλος «με όπλο» συνελήφθη στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου
Από τις 5 Νοεμβρίου έχει συλληφθεί στη Γερμανία άνδρας που ίσως σχετίζεται με το σχεδιασμό των επιθέσεων
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500039362
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:35 πμ
Πάνος
http://www.newsit.gr/kosmos/Syllipseis-stis-Vrykselles-gia-tis-tromokratikes-epitheseis-sto-Parisi/445329
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:37 πμ
Πάνος
Το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε πλάι στη σορό ενός βομβιστή-καμικάζι ίσως είναι πλαστό, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. «Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου», εξήγησε. Τουλάχιστον 16 αλλοδαποί μεταξύ των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/makeleio-sto-parisi-allagh-dedomenwn-gia-thn-ethnikothta-twn-drastwn-toylaxiston-16-allodapoi-nekroi.3771566.html
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:42 πμ
Mitsos
Πιστεύω ότι τα διαβατήρια των περισσοτερων είναι πλαστά και είναι made in Turkey ή πειραγμένα διαβατήρια νεκρών του συριακού πολέμου από τις τουρκικές μαφίες σε συνεργασία με τη ΜΙΤ. Η τούρκικη μυστική υπηρεσία συνεργάζεται αρμονικά με όλο το κύκλωμα που δρα σε Τουρκία, Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες που τους φέρνει στα παράλια και τους περνάει απέναντι.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:53 πμ
δεξιος
H σημασία της επιλογής της 13ης Νοεμβρίου για την επίθεση.
http://terrortrendsbulletin.com/2015/11/13/the-historical-significance-of-november-13th-in-islam/
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:53 πμ
Πάνος
Επίθεση στο Παρίσι: Ψυχολογία, Τρομοκρατίες και Ολοκληρωτικός Πόλεμος
του Γιώργου Θωμαϊδη
Ως γιατροί έχουμε μάθει να βλέπουμε επιστημονικά τον φυσικό πόνο και ως ψυχίατροι έχουμε μάθει να βλέπουμε επιστημονικά την ψυχική οδύνη. Στόχος μας είναι όχι να παρασυρόμαστε από όσα προκαλούν το άλγος, αλλά, αφού εκφράσουμε και δείξουμε την ανθρώπινή μας συμπαράσταση, να προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο και να βρούμε την αιτία του. Για το λόγο αυτό, και χάρη στην αρκετά μακριά πείρα από πολλά γεγονότα της ζωής, όταν γράφω για ένα θέμα που επιδέχεται ερμηνεία, δεν έχω στόχο να περιθάλψω την βαθιά αγαπητή συναισθηματική παρόρμηση ή την ιδεολογική ανάγκη εκείνων που διαβάζουν το κείμενο, αλλά να προσπαθώ να δούμε βαθύτερα.
Η επίθεση στο Παρίσι είναι μια τραγωδία. Δεν θα φέρει το τέλος του πολιτισμού, όπως δεν το έφεραν οι επιθέσεις, για παρόμοιο λόγο, στο μετρό της Μαδρίτης (κέντρο του ισπανόφωνου κόσμου) πριν λίγα χρόνια. Είναι, λοιπόν, μέρος ενός πολέμου. Ο πόλεμος, καταλήγει, στην ακραία του μορφή εάν αυτή προκύψει, να αποσυνδέεται από την πολιτική και να πολεμάει για τον εαυτό του. Αυτή η διαπίστωση, από το μεγάλο θεωρητικό του πολέμου Κλαούζεβιτς, αναλυμένη από τον επίσης μεγάλο πολιτικό φιλόσοφο Παναγιώτη Κονδύλη, μπορεί να περιλάβει, μέσα στην απολυτότητα της, ίσως, ένα μέρος από τα γεγονότα γύρω από τη Μέση Ανατολή, τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε λοιπόν, μερικά πράγματα για την τακτική του Ισλαμικού Κράτους και τις επιδιώξεις του.
Πρώτα από όλα, δεν μιλούμε για κάτι εντελώς νέο: Κάθε μια από τις «πρωτοφανείς» πολεμικές πράξεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι συνδυασμοί τους, είναι κοινός τόπος σε πολλούς πολέμους φατριών της Μέσης Ανατολής: Και οι αποκεφαλισμοί, και οι καύσεις, και τα ψησίματα, και το κρέμασμα των αντιπάλων, είναι συνηθισμένα στο Λίβανο (παλιότερα), στη Συρία και φυσικά στο Ιράκ: Στην περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους, είναι τεχνικά πιο εξελιγμένη (και πιο «ανώδυνη») με την (προπαγανδιστικά χρήσιμη για τα βίντεο) χορήγηση αναισθητικού φαρμάκου. Με τον ίδιο τρόπο, η εξόντωση του χωριού του άλλου, είναι «συνηθισμένο» φαινόμενο στους πολέμους της Μέσης Ανατολής, όταν υπάρχει σύγκρουση φατριών, οι οποίες συνήθως διακρίνονται θρησκευτικά ή δογματικά μεταξύ τους. Στην περίπτωση της Ευρώπης λοιπόν, οι επιθέσεις δεν γίνονται επειδή οι Γάλλοι π.χ. είναι άπιστοι –γιατί π.χ. δεν επιτίθενται και στο Νεπάλ;- αλλά επειδή είναι σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Για τον λόγο αυτόν, επίσης, ενώ όλα τα χριστιανικά Βαλκάνια βρίσκονται στους χάρτες της «Μεγάλης Ιδέας» του Ισλαμικού Κράτους, σε κανένα από αυτά δεν έχει εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση – ως τώρα τουλάχιστον. Και σίγουρα, η αιτία δεν είναι ότι εδώ φυλασσόμαστε καλύτερα από ότι στο Παρίσι ή στο Βερολίνο
Το Ισλαμικό Κράτος, διαθέτει (ατυχώς) ικανότατους και εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένους σουνίτες επαγγελματίες αξιωματικούς του πρώην ιρακινού στρατού, οι οποίοι πέρασαν στην υπόγεια δράση, όταν η χώρα τους καταλήφθηκε από τον αμερικανικό στρατό, και η μειοψηφία των σουνιτών βρέθηκε -διωκόμενη συχνά- στο περιθώριο της εξουσίας, την οποία κατέχουν οι σιϊτες σύμμαχοι του Ιράν και (συγχρόνως …) των ΗΠΑ. Διαθέτει επίσης μια τεράστια δεξαμενή εθελοντών στο Ιράκ αλλά και παγκοσμίως, οι οποίοι μεγάλωσαν βλέποντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδάκια να πεθαίνουν –αργά και βασανιστικά- στη διάρκεια του δυτικού εμπάργκο σε τρόφιμα και φάρμακα, επειδή τα παιδικά αυγουλάκια και τα παιδικά φάρμακα θεωρούνταν υλικά χημικών όπλων τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Φυσικά, και το καθεστώς του Χουσεϊν έπαιξε ένα ρόλο, αλλά όχι τον πιο σημαντικό, όπως δείχνουν όλες οι διεθνείς ιατρικές αναλύσεις. Επιπλέον, ενηλικιώθηκαν ή εξελίχθηκαν, βλέποντας, επί 12 χρόνια από το 2003, το εξαιρετικό σύστημα ύδρευσης, υγείας και πρόνοιας του Ιράκ, να βομβαρδίζεται και να διαλύεται στο όνομα της δημοκρατίας. Κάπως έτσι, σαν να διαλυόταν όλο το σύστημα υγείας μιας κάπως δημοκρατικής δυτικής χώρας π.χ. των ΗΠΑ, από μια επίθεση ενός εξωγήϊνου πολιτισμού, ο οποίος να διακρίνεται από άμεση δημοκρατία και ισότητα, με αίτημα την απόλυτη άμεση δημοκρατία, και την ταχύτερη και μεγαλύτερη «εξέλιξη» της «ολιγαρχικής» αμερικανικής κοινωνίας, προς ένα καλύτερο «μέλλον»…
Έχοντας αυτό το συνδυασμένο αρχικό υλικό, το Ισλαμικό Κράτος διέλυσε σχεδόν τον ιρακινό, κουρδικό και συριακό στρατό, κρατάει τη Μουσούλη, διατηρεί σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και αντέχει στις επιθέσεις όλων των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη- κάτι που το εξιδανικεύει στα μάτια των ευεπίφορων ανθρώπων. Διαθέτει επιπλέον στρατηγικούς αναλυτές και υπεύθυνους προπαγάνδας μεγάλης «αποτελεσματικότητας», ακριβώς επειδή αντλεί από μια τεράστια δεξαμενή έξαλλων από οργή ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να εκδηλώσουν το (ενίοτε ορμώμενο από πραγματικά γεγονότα) μίσος τους. Αυτοί λοιπόν, έχουν αξιοποιήσει τα ΜΜΕ, για να δείξουν, σε εκατομμύρια οργισμένων νέων μουσουλμάνων, ότι μπορούν να πολεμήσουν, να νικήσουν, να τιμωρήσουν (όπως τιμωρούνται συχνά σε εκείνη την περιοχή του κόσμου) και να δημιουργήσουν θεσμούς: με απλά λόγια, να κάνουν έναν πλήρη και νικηφόρο πόλεμο και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό, επαναστατικό κράτος, το οποίο, επίσης, ακριβώς όπως τα δυτικά κράτη επί 500 χρόνια, μπορεί να πάει, ως κράτος πλέον, να τιμωρήσει τους εχθρούς του οπουδήποτε στον κόσμο. Συγχρόνως, όπως έκαναν διάφορα δυτικά κράτη σε περιοχές όπου υπήρχαν «φίλοι» των εχθρών τους, εξοντώνουν ομάδες, οι οποίες αρνούνται να δεχθούν τις αντιλήψεις τους.
Το ερώτημα που μένει είναι: Γιατί τους αμάχους και αθώους; Σε αυτή την ερώτηση- παγίδα, η απάντηση των επαγγελματιών στρατιωτικών, δεν είναι αυτή που για λόγους προπαγάνδας δίνεται στις χιλιάδες των φανατισμένων στρατιωτών τους. Δηλαδή, δεν είναι η τιμωρία των απίστων, οι οποίοι σήκωσαν το σπαθί κατά της αλήθειας του Ισλαμικού Κράτους: Είναι πάρα πολύ αμφίβολο εάν, σε ανώτατο επίπεδο, όλοι οι άνθρωποι του Ισλαμικού Κράτους είναι τόσο φανατικοί ισλαμιστές ή περισσότερο παρανοϊκοί από π.χ. τους αμερικανούς και σοβιετικούς αναλυτές οι οποίοι το 1962 ξεκίνησαν ουσιαστικά τη διαδικασία ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Το σκεπτικό των επαγγελματιών στρατιωτικών του Ισλαμικού Κράτους, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των δυτικών στρατιωτικών συμμάχων όταν βομβάρδιζαν και έκαψαν σκόπιμα τον άμαχο πληθυσμό της γερμανικής Δρέσδης (200.000 καμμένοι) το 1944: Όταν δέχεται μια ομάδα επίθεση σε αμάχους της, ο τρόμος θεωρείται –λαθεμένα ηθικά αλλά και από πλευράς αποτελεσματικότητας διότι προκαλεί αντισυσπείρωση- μια μέθοδος να ανταποδώσει το πλήγμα. Ειδικά (και δόλια) εάν –όπως στην περίπτωση της Γερμανίας το 1944- ο αντίπαλος δεν μπορεί πια να σε χτυπήσει τόσο ¨αποτελεσματικά¨. Είναι επίσης μια προειδοποίηση, χωρίς καν μια μικρής κλίμακας επίδειξη, ώστε ο αντίλαλος (τότε η Γερμανία) να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις του με νέα όπλα. Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση της Δρέσδης, και μόνο αυτής, ο συνολικός αριθμός των αμάχων θυμάτων, τα οποία κάηκαν ή αποσυντέθηκαν λόγω της σταδιακής υπερθέρμανσης μέσα στα καταφύγια τους από τις εμπρηστικές βόμβες των δυτικών δημοκρατικών κρατών, υπερβαίνει αυτόν των Άγγλων, Γάλλων και Αμερικανών αμάχων μαζί, σε όλο τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν λοιπόν θέλουμε να μιλήσουμε –και όχι να φωνάξουμε από θλίψη και οργή- και να κατανοήσουμε το πρόβλημα, ας παραδεχτούμε την αλήθεια: Απέναντί μας, υπάρχουν οι αξιωματικοί ενός οργανωμένου κράτους, που σκέφτεται ακριβώς όπως σκέφτονται οι πολιτικοί και στρατιωτικοί στους οποίους εύκολα εμπιστευόμαστε τις δυτικές χώρες μας και το δυτικό μέλλον μας. Στην κουλτούρα πολλών τους, μαζί με τον στρατηγικό υπολογισμό, ο οποίος είναι παγκόσμιος, υπάρχει και η ιδέα (αρχαιότερη από το ισλάμ το οποίο την κληρονόμησε αλλά σε περίπτωση πολέμου), ότι κάθε ένοπλη αντίσταση είναι δικαιολογημένη απέναντι σε έναν κατακτητή, όπως και η ολοκληρωτική εξόντωση των αντιπάλων. Οι Γάλλοι πολίτες όμως, π.χ., δεν έχουν κηρύξει σε κανέναν τον πόλεμο: δεν ρωτήθηκαν καν εάν θέλουν η χώρα τους να μπει σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτή την απόφαση, την έλαβαν, για τη Γαλλία μιλώντας, ορισμένοι πολιτικοί. Ο λαός της, δεν έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η χώρα του κηρύσσει πόλεμο, χωρίς η ίδια να έχει άμεσα θιγεί, σε ένα οργανωμένο κράτος -και όχι σε μια μακρινή ορδή ληστών- το οποίο θα ανταποδώσει άμεσα ή και προληπτικά το πλήγμα, όπως θα το ανταπέδιδαν και η Αγγλία ή το Ιράν. Επίσης, ο λαός της δεν πληροφορήθηκε αρκετά, και συνεπώς δεν μπόρεσε να δώσει σημασία στο γεγονός πως, ακόμη και μια σχετικά μέσου μεγέθους ομάδα όπως η Αλ-Καϊντα του Ιράκ, έφερε την Ισπανία εκτός Ιράκ με μια παρόμοια επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης. Και εδώ είναι πάντα το έγκλημα: Το ότι τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους δέχονται επίθεση από αυτό που στην ουσία είναι ένα πραξικόπημα μέσα στη Γαλλία, δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των αμάχων. Ακριβώς όπως, δεν δικαιολογούνταν να καούν τα νηπιαγωγεία και τα ορφανοτροφεία της Δρέσδης, επειδή κάποιοι Γερμανοί είχαν ρίξει βόμβες στο Λονδίνο ή στη Βαρσοβία. Ακόμη περισσότερο, είναι βέβηλη η επίθεση, διότι έπληξε σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας όπου είναι πιο πιθανό να συγκεντρώνονται νεολαίοι που δεν επιθυμούν τον πόλεμο: Με αυτόν τον τρόπο, οι τακτικιστές του Ισλαμικού Κράτους, στέλνουν το μήνυμα πως, ακριβώς όπως οι δυτικοί στρατιωτικοί συχνά (π.χ. οι εκκλησίες της Δρέσδης), δεν θα σεβαστούν ούτε τα ιερά ούτε τα όσια των εχθρών τους, ώστε να προκαλέσουν ξενόφοβη εσωτερική αναταραχή στη Γαλλία, και να περάσουν το μίσος –άρα και τον πόλεμο- μέσα στο έδαφος της.
Επειδή όμως οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, οι Ισπανοί και άλλοι λαοί, μαθαίνουν την αλήθεια επίσης αργά και βασανιστικά, η καλύτερη λύση είναι να αποφασίσουν ψύχραιμα –και γρήγορα- εάν θα κάνουν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος (το οποίο θέλουν να υπάρξει όλοι οι αντίπαλοι του Άσαντ, άρα δύσκολα θα το καταστρέψουν γρήγορα και άμεσα ) και τα εκατομμύρια των οπαδών του μέσα στην Ευρώπη και στην Ασία. Αυτό, με όλες τις συνέπειες για την οικονομία και την υγεία εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Αντίθετα, μπορούν να επιλέξουν εάν θα βάλουν σε κίνηση την ομαλότερη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία, στο Ιράκ και στο Κουρδιστάν, χωρίς όμως άμεση δική τους στρατιωτική εμπλοκή. Αυτό αξίζει να γίνει, παρά τις ιαχές του κάθε φιλοπόλεμου σουλτάνου ή φιλοδυτικού μεσαιωνικού σατράπη στην Άγκυρα της Τουρκίας ή –αντίστοιχα- στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και ακόμη και εάν τελικά δεν αποδυναμώσει τη Ρωσία και την Κίνα: οι οποίες στην ουσία, υπάρχουν με τον Α ή Β τρόπο μέσα στον πλανήτη πλέον ως ενεργότερα στρατιωτικά κράτη από τη Βρετανία ή τη Γαλλία και (μαζί με το Ιράν) οπωσδήποτε ισχυρότερα από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις που ζουν εκτός πολιτικής πραγματικότητας. Αξίζει να γίνει διότι, είναι η ειρηνική Ευρώπη που μπορεί να γίνει μοντέλο για τον ισλαμικό κόσμο, όχι η Ευρώπη- παιδικό άθυρμα σε κάθε επίθεση στη Μέση Ανατολή. Ίσως, μάλιστα, μια αρκούντως ευρωπαϊκή ειρηνική στάση, να βοηθήσει στον εξανθρωπισμό και της πολιτικής των ΗΠΑ, όπου ήδη ενισχύονται διαρκώς οι φωνές υπέρ της αποκλιμάκωσης της φοβερής βίας που ασκεί η χώρα διεθνώς.
Η επιλογή είναι δική τους, και –ως Έλληνες- δεν έχουμε καμία, μα καμία, απολύτως θέση, σε ένα πόλεμο άλλων, τον οποίο δεν τον θέλουμε, που μόνο κινδύνους έχει για το κράτος μας και όπου πρέπει να αρνηθούμε απολύτως να μετάσχουμε, παρά τις ιαχές πολέμου πολλών μελών και ιστολογίων της ελληνικής ακροδεξιάς, του αντιμουσουλμανικού λόμπι και του ακραίου «φιλελεύθερου» κέντρου.
Ο Γιώργος Θωμαϊδης είναι Ειδικευόμενος Ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
– See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.kosmos&id=9235#sthash.6kWEblIt.ZpSzxTb6.dpuf
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:57 πμ
Ενη
Ενα θαρραλεο αρθρο. Οσοι πιστευουν στην μετα θανατο ζωη
http://www.kathimerini.gr/838666/article/epikairothta/kosmos/amesh-analysh-antimetwpizontas-to-paralogo
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:57 πμ
Πάνος
Stratfor: Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι επιθέσεις στο Παρίσι -Τι πρέπει να περιμένουμε
Αν και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ακόμη παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, καθώς η έρευνα είναι στα πρώτα στάδια.
Ποιο ήταν το υπόβαθρο των δραστών, σε ποιο βαθμό το Ισλαμικό Κράτος είναι πίσω από την οργάνωση αλλά και τη χρηματοδότηση της αιματηρής αυτής επίθεσης απομένει να φανεί στο μέλλον. Παρόλα αυτά, βγαίνουν ήδη τα πρώτα συμπεράσματα για το τι σημαίνει αυτό το μακελειό για την ίδια τη Γαλλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το ινστιτούτο Stratfor έκανε μία πρώτη ανάλυση για αυτό. Ο Φρανσουά Ολάντ δημόσια, στο διάγγελμά του το Σάββατο, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για το μακελειό, χαρακτήριζοντάς το ως πράξη πολέμου.
Αυτή η αντίδραση του Γάλλου προέδρου είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Ισπανίας, μετά από το βομβαρδισμό στα τρένα της Μαδρίτης, το Μάρτιο του 2004, σημειώνει το ινστιτούτο. Αντί να υπαναχωρήσει από τη συμμαχία που πολεμά ενάντια στους τζιχαντιστές, όλα δείχνουν ότι οι Γάλλοι θα συνεχίσουν και ενδεχομένως θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να πάρουν «εκδίκηση» για τη νέα επίθεση. Η ακριβής φύση αυτής της απάντησης θα καθοριστεί από το ποιος τελικά ήταν ο ενορχηστρωτής του αιματοκυλίσματος της 13ης Νοεμβρίου.
Εως τώρα, υπάρχει κάτι σαν διαχωρισμός στις αντι-τχιζαντιστικές προσπάθειες, με τους Γάλλους να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τις συμμαχικές προσπάθειες στο Ιράκ και τη Συρία, με έξι μαχητικά αεροσκάφη της να έχουν βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα τόσα στην Ιορδανία.
Παράλληλα, στις 4 Νοεμβρίου το Παρίσι ανακοίνωσε ότι στέλνει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» ώστε να βοηθήσει τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία και το Ιράκ. Εως τώρα, γαλλικά αεροσκάφη έχουν κάνει περισσότερες από 1.285 αποστολές ενάντια σε στόχους των τζιχαντιστών στο Ιράκ και μόνο δύο στη Συρία.
Οι επιλογές για αντίποινα
Η Γαλλία έχει πολλές επιλογές για αντίποινα στη διάθεσή της, αλλά η απάντησή της θα εξαρτηθεί από το ποιος είχε την τελική ευθύνη της επίθεσης. Αν διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για την κεντρικό ομάδα του Ισλαμικού Κράτους, τότε πιθανότατα θα ενισχύσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
Ομως, ο συριακός ουρανός είναι ήδη «κορεσμένος», σε συνδυασμό με τα ρωσικά αεροσκάφη που επίσης καταφέρνουν πλήγματα. Με αυτό κατά νου, μπορεί ο Φρανσουά Ολάντ να επιλέξει να προχωρήσει σε αντίποινα στρέφοντας την προσοχή του στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, ή ίσως σε άλλες περιοχές όπως τη Λιβύη. Μία άλλη επιλογή θα ήταν η ενίσχυση των προγραμμάτων για την εκπαίδευση και υποστήριξη των δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ή ακόμη και να προχωρήσει σε «χτυπήματα» κομάντο ενάντια σε κομβικούς στόχους της ηγεσίας της οργάνωσης.
Επιπλέον, η Γαλλία έχει την επιλογή χρήσης ενός εκστρατευτικού σώματος, όπως έκανε στην Αφρική, αν και κάτι τέτοιο πιθανότατα θα απαιτούσε δυνατότητα αερομεταφοράς από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές επιπτώσεις
Οι επιθέσεις στο Παρίσι έγιναν τη στιγμή της ευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης για τις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Ενα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο σώμα ενός εκ των δραστών, με την Ελλάδα να ανακοινώνει ότι ανήκε σε πρόσωπο το οποίο πέρασε από τη χώρα τον Οκτώβριο.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πολιτικοί, επικριτές της στάσης της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, θα ενισχύσουν την αποδοκιμασία τους. Συγκεκριμένα, εκείνοι που θέλουν το τέλος της συνθήκες Σένγκεν, που περιόρισε τους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρώπη, θα χρησιμοποιήσουν τα γεγονότα στο Παρίσι ως επιχείρημα.
Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα που συνέδεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι με την αύξηση της μετανάστευσης. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κόνραντ Ζιμάνσκι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις καθιστούν απίθανη την εφαρμογή του πλάνου της ΕΕ για τη διανομή των αιτούντων ασύλου στην Ευρώπη.
Οπως αναμενόταν και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ζήτησε τον τερματισμό της συνθήκης Σένγκεν. «Η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.
Στη Γερμανία, ο Βαβαυρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ είπε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι έδειξαν πως οι συνοριακοί έλεγχοι είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ. Ο ίδιος έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο που η γερμανική κυβέρνηση διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση, απαιτώντας μόνιμους ελέγχους στα σύνορα όπως και ταχύτερο επαναπατρισμό όσων αναζητούν άσυλο. Οι επιθέσεις στο Παρίσι πιθανόν να ενισχύσουν τη θέση του και να αποδυναμώσουν περαιτέρω την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήδη αντιμετωπίζει εσωτερικές διαφωνίες εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας ενάντια στους μετανάστες στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων εμπρηστικές επιθέσεις με στόχους άσυλα προσφύγων. Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερες ομάδες εξτρεμιστών, σε όλη την Ευρώπη, να κάνουν επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες.
Οσοι είναι αντίθετοι με τη συνθήκη Σέγκεν επίσης θα νιώθουν δικαιωμένοι από το περιστατικό που έγινε στη νότια Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα, όταν συνελήφθη ένας Μαυροβούνιος που ταξίδευε προς το Παρίσι με πολλά όπλα. Αν και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει απευθείας σύνδεση του περιστατικού με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, δεν απέκλεισε να υπάρχει αυτή η σχέση.
Μάλιστα, το γεγονός ότι επρόκειτο για Μαυροβούνιο που πέρασε με το αυτοκίνητό του στη Γερμανία θα ενδυναμώσει την απαίτηση για πιο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους στη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή των μεταναστών, που συνδέει την Ελλάδα με τη βόρεια Ευρώπη.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι θα ενισχύσουν τη δημοτικότητα των αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν την υποστήριξη στη συνθήκη Σένγκεν.
Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Ουγγαρία έχουν ήδη επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. Η Ουγγαρία και η Σλοβενία έκαναν ένα βήμα παραπέρα, χτίζοντας φράχτες στα σύνορά τους. Μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.
Πηγή: Stratfor: Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι επιθέσεις στο Παρίσι -Τι πρέπει να περιμένουμε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/235820/stratfor-ti-simainoyn-gia-tin-eyropi-oi-epitheseis-sto-parisi-ti-prepei-na-perimenoyme#ixzz3rYKct7DJ
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:01 μμ
Πάνος
Ένη,
το θαρραλέο άρθρο ασχολείται με την επιφάνεια: τους φανατικούς καμικάζι. ΔΕΝ είναι εκεί το πρόβλημα, δεν πρόκειται για θρησκευτικό θέμα. Η θρησκεία χρησιμοποιείται (αδίσταχτα) ως πολιτικό / στρατιωτικό μέσο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο σκοπός.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:05 μμ
Ενη
«το αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να αποδώσουν οι περίτεχνες διπλωματικές κινήσεις επηρεάζεται από έναν αστάθμητο παράγοντα: τη δυνατότητα του ISIS να οργανώσει άμεσα παρόμοιες επιθέσεις….» (Πάνος)
Τα πραγματα ειναι πολυ πιο δυσκολα.
Οταν με οκτω ανδρες καμικαζι, δολοφονουνται μεσα σε περιπου μια ωρα 500 αθωοι ανθρωποι,
μπορει κανεις να ναλογιστει αν 100-200 καμικαζι (δεν ειναι δυσκολο να βρεθουν αναμεσα τους), σκορπιστουν ανα τον κοσμο, τι θα μπορουσαν να κανουν, μεσα σε μια ωρα.!!!!!!
Oπλα «μαζικης καταστροφης αλλης τεχνολογίας», του επηρεασμου στο μυαλο των ανθρωπων…………
,
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:07 μμ
Πάνος
Πιο Γεωργιάδης πεθαίνεις…
«Εύκολα» ξενοφοβικά κηρύγματα, πριν γίνουν οι έρευνες, πριν βγουν ψύχραιμα συμπεράσματα από τη Γαλλία, προς χάριν του ακροδεξιού εντυπωσιασμού:
Ευθύνες στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για όσα ζει τώρα η Ευρώπη, καταλόγισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεωργιάδης διαμήνυσε ότι «η Ευρώπη θα καταλάβει ότι γι’ αυτό που ζει τώρα, η δική μας κυβέρνηση έχει ευθύνη». Όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση είναι «αυτή που με την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλάζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, άνοιξε τα σύνορα και στην κυριολεξία προσκάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη».
– See more at: https://left.gr/news/akrodexia-spekoyla-adonidos-i-diki-mas-kyvernisi-ehei-eythyni#sthash.iqMqKNfa.dpuf
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:12 μμ
Πάνος
Ένη,
οι μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πληθώρα εθελοντών (να συμμετάσχουν) είναι το λιγότερο. Αν ήταν εύκολη δουλειά, θα γινόταν πολύ πιο συχνά.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:12 μμ
Ενη
Πάνο λες
«Η θρησκεία χρησιμοποιείται (αδίσταχτα) ως πολιτικό / στρατιωτικό μέσο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο σκοπός.»
Ειναι ομως το μέσο για να επιτευχθει ο σκοπός Και ειναι απο τα ισχυροτερα αναμεσα σε εκατομμυρια «πιστους».
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:16 μμ
Ενη
Πάνο,
Οι «μαζικες εκτελεσεις αφορουν τα θυματα». Οι εκτελεστες (τα οπλα) δεν χρειαζονται μαζικοτητα 100-200 καμικαζι, αναμεσα στα πληθη των «πιστων»
Ο κοσμος αλλαζει…………δυσκολο να φαντασθει κανεις την εξελιξη.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:18 μμ
Πάνος
Ποιοί εξόπλισαν τους τζιχαντιστές που τρομοκρατούν την Ευρώπη;
Η απάντηση έστω και έμμεσα, αλλά ξεκάθαρα έρχεται από τον δυτικό Τύπο. Είναι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μεταξύ αυτών και της Γαλλία, που για τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, έβαλαν τα χέρια τους και… έβγαλαν τα μάτια τους.
Ποιός λοιπόν χρηματοδότησε και εξόπλισε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους;
Η άρση του εμπάργκο για το συριακό πετρέλαιο
Εμμέσως –πλην σαφώς- και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2013 οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζουν να άρουν το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Συρία.
Οι ομάδες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» μεταξύ τους και ομάδες φιλικές προς τους τζιχαντιστές, οι δυνάμεις δηλαδή της συριακής αντιπολίτευσης που έλεγχαν το βορειο-ανατολικό τμήμα της Συρίας, είχαν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν σταθερούς πόρους, πουλώντας το πετρέλαιο των περιοχών που ήλεγχαν. Από την πλευρά της ΕΕ, ο στόχος δεν έμεινε κρυφός ούτε στιγμή.
«Είναι σημαντικό για μας να στείλουμε ένα σινιάλο ότι είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο» δήλωνε στις 22 Απριλίου του 2013 ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τη συριακή αντιπολίτευση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός ομόλογός του, Γκίντο Βεστερβέλλε, αποσαφήνιζε την ίδια μέρα: «Επιθυμούμε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, και γι’ αυτό θα άρουμε τις κυρώσεις που εμποδίζουν το έργο των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης».
Το περιοδικό Time, στο οποίο ανήκει το σχετικό ρεπορτάζ γράφει την ίδια εποχή ότι «Ακόμα, αναλυτές προειδοποιούν ότι το σχέδιο έχει σημαντικά κενά-και στην πραγματικότητα, ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να εντείνει τη βία στη Συρία, χτίζοντας έναν φονικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πόρων που φθίνουν ύστερα από δύο χρόνια ενός σκληρού εμφυλίου πολέμου».
«Η απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της Συρίας για να βοηθήσει την αντιπολίτευση, επιτάχυνε τη μάχη για τον έλεγχο πηγών και αγωγών στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και συνέβαλε στη σταθεροποίηση της εξουσίας των τζιχαντιστικών ομάδων επί των κρίσιμων πόρων της χώρας», διαπιστώνει περίπου ένα μήνα αργότερα, ο Guardian.
Τον ανταγωνισμό «μετριοπαθών ανταρτών» της συριακής αντιπολίτευσης και τζιχαντιστών, τον κέρδισαν οι δεύτεροι. Ως εκ τούτου, η ΕΕ βρέθηκε de facto να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές
Η χαλάρωση του εμπάργκο πώλησης όπλων-Πρωταγωνίστρια η Γαλλία
Συνεχίζοντας από το κομμάτι της χρηματόδοτησης μέσω της άρσης του εμπάργκο στο συριακό πετρέλαιο, θα χρειαστεί να γυρίσει κανείς στη σύνθεση του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Ένα από τα πιο δραστήρια κομμάτια της, ήταν και η οργάνωση Jabhat al-Nusra, η οποία δηλώνει πίστη στην al-Qaeda, την οργάνωση δηλαδή που σχεδίασε και κατάφερε το χτύπημα της 11/9 στους Δίδυμους Πύργους!
Νωρίτερα και από την άρση του εμπάργκο για το συριακό πετρέλαιο, το 2012 η Γαλλία είχε αναλάβει πρωτοβουλία να πείσει τα κράτη-μέλη, να χαλαρώσουν το εμπάργκο όπλων ώστε να εξοπλίσουν τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχεται σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι η χώρα του από το 2012, εξοπλίζει και εκπαιδεύει αντάρτες γιατί όπως έλεγε «είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν τη δημοκρατική διαδικασία στη Συρία.»
Μεταξύ άλλων ο γαλλικός στρατός έστελνε αυτόματα όπλα 12.7 mm, εκτοξευτήρες ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά και συσκευές επικοινωνίας.
Ανάμεσα όμως σε αυτούς «που θα εγγυούνταν τη δημοκρατική διαδικασία στη Συρία» ως εκ τούτου σε αυτούς που εξόπλιζε και εκπαίδευε και η Γαλλία ήταν και οι τζιχαντιστές του Al-Nusrah για το οποίο η Washington Post λίγο καιρό αργότερα αποκαλύπτει ότι εξελίσσεται στο πιο πετυχημένο και συνεχώς αναπτυσσόμενο κομμάτι των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο για το γεγονός.
Σύμφωνα με άλλο κείμενο της Ουάσινγκτον Ποστ: «Οι ειδικοί σύμβουλοι του Προέδρου Ομπάμα για την Μέση Ανατολή, προειδοποιούσαν τον Πρόεδρο, πόσο σημαντικός ήταν ο χρόνος. Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες στην Μέση Ανατολή, τόσο πιθανότερο είναι αυτό που ξεκίνησε σαν ειρηνική μαζική αντικαθεστωτική δράση, να λοξοδρομήσει από εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων και σύμμαχοι της Αλ-Κάιντα (όπως η Al-Nusrah).»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο Πρόεδρος Ομπάμα αγνόησε την συμβουλή, όμως οι ειδικοί είχαν δίκιο. Και τώρα οι συνέπειες της παθητικότητας Ομπάμα, έχουν όνομα και αυτό είναι: Jabhat al-Nusra.»
http://www.topontiki.gr/article/149626/poioi-exoplisan-toys-tzihantistes-poy-tromokratoyn-tin-eyropi
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:47 μμ
Πάνος
http://www.efsyn.gr/arthro/anatinahtike-kamikazi-notia-tis-toyrkias
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 12:55 μμ
Πάνος
http://www.protothema.gr/greece/article/527362/ta-profitika-logia-tou-agiou-paisiou-gia-tous-gallous/
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:23 μμ
Mitsos
Eύχομαι να μην βγούν οι άλλες προφητείες του Παίσιου για τη Συρία γιατί αν βγούν τότε είναι που την πουτσίσαμε εδώ στην Ελλάδα. Οποιος έχει διαβάσει γνωρίζει τι έχει πεί και δυστυχώς κάποια βγαίνουν. Σε άλλα κράτη βλέπε CIA μελετούνε τις προφητείες όλων των θρησκειών και των δογμάτων, εδώ όποιος πάει να μιλήσει καν τον βγάζουνε ψεκασμένο οι μπετόβλακες πραγματικά ψεκασμένοι αριστεροί και δεξιοί.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:30 μμ
Πάνος
Christos Kissas
Η Γαλλία είναι μια χώρα με τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα, με ενεργή εξωτερική πολιτική (όχι πάντοτε επιτυχημένη) και με συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι παράγοντες αυτοί την φέρνουν συχνά αντιμέτωπη με άλλες ομάδες συμφερόντων, με διάφορά κινήματα και κυβερνήσεις, χωρίς πολλές φορές αυτό να γίνεται ευρέως αντιληπτό.
Έχω εργαστεί σε τράπεζα στο Παρίσι η οποία χειριζόταν τα λεγόμενα «πολιτικά συμβόλαια», δηλαδή τις οικονομικές συναλλαγές που προέκυπταν από πωλήσεις όπλων, από εγκαταστάσεις πυρηνικών σταθμών, από «βοήθειες» σε ξένες κυβερνήσεις και γενικά από εμπορικές συναλλαγές που συμφωνούνταν απευθείας μεταξύ κυβερνήσεων. Είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου ορισμένα γεγονότα (ένας ελάχιστος αριθμός σε σχέση με την πραγματικότητα) από καταστάσεις μεγάλων εντάσεων, που κατέληξαν σε πράξεις βίας και στρατιωτικών χτυπημάτων, ανάλογων με αυτά που σνέβησαν απόψε. Σήμερα, η Γαλλία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την ISIS και βομβαρδίζει τακτικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις της και πρόσφατα και πετρελαιοπηγές της. Είναι αναμενόμενο και η άλλη πλευρά να αντιδράσει με τα όπλα που εκείνη διαθέτει, δηλαδή ενεργοποιώντας ανενεργά κύταρα τρομοκρατίας, επιθέσεις αυτοκτονίας κλπ. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα στρώματα αντιπαραθέσεων που δεν τα γνωρίζουμε. Όταν αυτές οι αντιπαραθέσεις φτάσουν στο climax (πολλές φορές μετά από μακρές περιόδους διαπραγματεύσεων ή εκβιασμών), βλέπουμε ένα σοβαρό χτύπημα που στόχο έχει να φέρει τη γαλλική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας. Η Γαλλία γνωρίζει πολύ καλά τον ισλαμικό παράγοντα, καθώς ένα σοβαρό κομμάτι του πληθυσμού της είναι αυτής της θρησκείας, πολλοί στο παρελθόν έχουν πολεμήσει στο πλευρό της (βλέπε τους harqui της Αλγερίας), ενώ οι ελίτ πολλών ισλαμικών χωρών έχουν ανατραφεί και σπουδάσει στη Γαλλία. Για αυτό και αντιμετωπίζει τέτοια θέματα με πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία απ’ ότι οι εγχώριοι «αναλυτές» μας που έσπευσαν να μας εξηγήσουν τα γεγονότα μέσα απ’ τη δική τους περιορισμένη αντίληψη. Αυτό που έγινε σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με φράχτες, λαθρομετανάστες, ισλαμοφασίστες κλπ. Είναι μια καθαρά στρατιωτική επίθεση, στα πλαίσια μιας μεγάλης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία έχει μακρά πείρα από όλα αυτά και είμαι σίγουρος ότι θα τα ξεπεράσει.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:02 μμ
δεξιος
Αμ δεν τα λέει μόνο ο Γεωργιάδης.Τα λένε και άλλοι,μη δεξιοί.
http://booksjournal.gr/slideshow/item/1575-o-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82
Και φυσικά επί της ουσίας είναι αλήθεια.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:08 μμ
δεξιος
Χαμός.
http://www.protothema.gr/greece/article/527310/to-protothema-parousiazei-ta-onomata-kai-ta-eisitiria-me-ta-opoia-oi-kamikazi-taxidepsan-kalumno-peiraia/
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:45 μμ
σχολιαστης
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΙΚ»
Σαρκοζί: Eχουμε πόλεμο
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64287678
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:57 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μερικές πληροφορίες για ένα εκ των δραστών.
http://www.kathimerini.gr/838748/article/epikairothta/kosmos/gallia-to-profil-toy-ismahl-omar-mostefai-poy-aimatokylise-to-mpataklan—vinteo-ntokoymento-apo-toys-prwtoys-pyrovolismoys
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:07 μμ
Πάνος
Η αθλιότητα και η διαστρέβλωση δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός πολιτικού χώρου, δεξιέ. Και φυσικά είναι μπούρδες, όλ’ αυτά.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:09 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Οι γαλλικές αρχές πάντως, σε αντίθεση με τα οσα ισχυρίζονται διάφοροι ακροδεξιοί φωνακλάδες στην Ελλάδα, δεν έχουν καταφέρει πρός το παρόν να επιβεβαιώσουν το αν το άτομο που πέρασε από την Λέρο τον Οκτώβριο είναι το ίδιο με αυτό που συμμετείχε στην τρομοκρατική ενέργεια προχθές – μπορεί και να είναι, μπορεί και όχι, το σίγουρο πάντως είναι πως προς το παρόν δεν γνωρίζουμε.
http://www.bbc.com/news/live/world-europe-34825270
12:00 Journey of ‘Syrian passport holder’ traced
A Serbian tabloid, Blic, has named the Paris attacks suspect believed to have passed through Serbia using a Syrian passport as Ahmed Almohammed, BBC Monitoring reports.
The newspaper has also published what it says is an image of the passport, which has not been independently verified.
Greek officials said on Saturday that a passport found at the site of one of the Stade de France explosions was used for refugee registration on the Greek island of Leros on October 3.
Serbian officials said on Sunday that the document had been used five days later to enter Serbia from Macedonia, at the town of Miratovac near Presevo.
The passport appears to be a central focus of the investigation into the attacks but a great deal remains uncertain. French police have not verified as genuine any of the passports found in Paris and subsequently linked to the attackers, and we do not know at this stage whether the person who used the passport to enter the EU was the same person involved in the attacks.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:03 μμ
Πάνος
Τέσσερις από τους δράστες ήταν Γάλλοι, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Υποθέτω ότι θα εξακολουθήσει ο καταιγισμός στα ελληνικά μήντια (και τα μύδια, φυσικά) για ένα πλαστό διαβατήριο που πέρασε απ’ τη Λέρο.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:12 μμ
Πάνος
http://www.topontiki.gr/article/149661/guardian-giati-diavatirio-toy-syroy-prosfyga-poy-vrethike-sto-horo-epithesis-sto#.Vki8D-w2cjY.twitter
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:17 μμ
Πάνος
http://www.topontiki.gr/article/149643/giati-o-olant-apokalei-islamiko-kratos-daesh-kai-ohi-isis-poso-exagrionei-ayto-toys
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:21 μμ
Πάνος
«@russian_market: Paris Attacks Were Prepared in Belgium, French Official Says»
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:34 μμ
Xenophon Costeas
Δεν ξέρω για σας, αλλά σε μένα, γίνεται αμέσως φανερό πως η Γαλλία αντιπροσωπεύει πλέον -όχι τώρα, εδώ και χρόνια- το ψηλότερο προπύργιο, τον πυλώνα του δυτικού πολιτισμού όσον αφορά την ενσωμάτωση.
ΑΥΤΟΥΣ πρέπει να ακούσουμε για το τι πρέπει να γίνει τώρα, όχι τους δικούς μας γεωπολιτικούς αναλυτές (που ούτε στη Μυτιλήνη έχουν σκύψει να κοιτάξουν).
Ας τεντώσουμε το αυτί για λίγο, αντί να κάνουμε εξωφρενική κριτική, λ.χ., στον Ολάντ και τις αποστολές γαλλικών μαχητικών.
Ο τρόπος που η Γαλλία ενσωματώνει το μεγάλο (και όχι τωρινό, και όχι μόνο από το Μαγκρέμπ) μεταναστευτικό ρεύμα, η κριτική, η ζύμωση των απόψεων, τι θα βγεί από αυτήν την ιστορία τελοσπάντων, από τη ΔΙΚΙΑ τους οπτική (όχι την αγγλοσαξωνική, ούτε βέβαια τη ταραμο-ρώσικη μερικών εδώ μέσα), αυτό όποιος και όποια το καταλάβει, ας μας βοηθήσει τους υπόλοιπους.
Κάπως πρέπει να διαχειριστούμε και στη δικιά μας γειτονιά αυτήν την υπόθεση…
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:37 μμ
σχολιαστης
Μα δε βγήκε χθές ο Ψεκασμένος και είπε είναι …απόβαση, δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε; Τα μύδια το κάνουν θέμα;
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:48 μμ
Πάνος
Πυροβολισμοί στην Παναγία των Παρισίων.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:50 μμ
Πάνος
The Associated Press @AP 30s31 seconds ago
BREAKING: Panic breaks out at scene of one of the Paris attacks, where police enter with drawn guns.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:58 μμ
Πάνος
To BBC τώρα μεταδιδει ότι δεν υπάρχει κάτι έξω από την παναγία παρισίων αλλά είναι δείγμα της νευρικότητας των ημερών…
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:08 μμ
Πάνος
Κάποια παιδιά έριξαν κροτίδες και ακολούθησε πανικός.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:11 μμ
Mitsos
Kύριε Κωστέα η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο κοινωνικό αποκλεισμό και το μεγαλύτερο ρατσισμό απέναντι στους μουσουλμάνους και ειδικά τους Αραβες. Η Αγγλία σε αυτόν τον τομέα τα έχει πάει καλύτερα όπως και στον τομέα που αφορά την εθνική της ασφάλεια διότι έχει μυστικές υπηρεσίες που πιάνουνε πουλιά στον αέρα. Η Γαλλία απέδειξε ότι ούτε και σε αυτόν τον τομέα τα πάει ιδιαιτέρως καλά. Πού τα πάει καλά η Γαλλία? Στο ότι δεν συνέβη ακόμα σφαγή μουσουλμάνων από τον ντόπιο πληθυσμό. Ο στρατός όμως ο οποίος κατέβηκε αμέσως πρόλαβε αυτήν την εξέλιξη διαφορετικά δεν ξέρουμε τι μπορούσε να είχε συμβεί.
Η Ελλάς είναι μια χώρα που ήδη έχει τεράστιο πρόβλημα απορρόφησης μεταναστών λόγω της οικονομικής της θέσης. Ο,τι και να κάνει λοιπόν είναι καταδικασμένη να αποτύχει στην ενσωμάτωση ανθρώπων που ούτως ή άλλως αν μείνουνε εδώ θα μείνουνε διότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού.
Η Ρωσία, η Πολωνία και κάποιες άλλες χώρες της Κ. Ευρώπης δεν θέλουνε μουσουλμάνους και το έχουνε κάνει γνωστό ποικιλοτρόπως. Η Ρωσία έκανε ένα τεράστιο σφάλμα. Δεν επενέβη εγκαίρως να διαλύσει τους Τζιχαντιστές στη Συρία και άργησε πολύ. Αυτό θα το πληρώσει σε χρόνο, σε χρήμα αλλά και σε φέρετρα. Πάντως αποκλείεται να αφήσει άλλους να εμπλακούνε αν δεν δεχτούνε τη δική της ατζέντα σχετικά με την μεταπολεμική Μ. Ανατολή. Εχει τη δύναμη να το κάνει πράξη αυτό και οι άλλοι πλέον το γνωρίζουνε καλά.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:30 μμ
aftercrisis
Επειδη η γεωπολιτική (ξανα)γίνεται της μόδας: καλό θα ήταν να μιλάμε συγκεκριμένα.
Όποιος επικαλείται κατά κόρον τη γεωπολιτικη, καλό θα ήταν και να εξηγεί (έστω ακροθιγώς) πως την εννοεί. Επίσης να κατονομάζει τα 2-3 βασικά (κατά τη γνώμη του) για την ελληνική θέση στο γεωπολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι.
Διαφορετικά, γίνεται και η γεωπολιτική αέρας κοπανιστός και αρωματισμένος με οσμή κλούβιων αυγών Τουρκίας, όπως έγιναν και γίνονται τόοοσα άλλα πράγματα στη χώρα της φαιδράς και της φαιδρότητας.
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:43 μμ
aftercrisis
Σε εποχή μειωμένων προσδοκιών. Ελλάδα, Ευρώπη, πατριωτισμός
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/02/blog-post_8.html
(κυρίως για τη δεύτερη και τρίτη ενότητα:
Το νεφελώδες «άλλο»: οι αγεωγράφητες γεωπολιτικές εμμονές των αποσχιστικών και η αντιβαλκανική υπεροψία των Ελλήνων ευρωπαϊστών,
και
Ελληνικές παρανοήσεις της «εποχής των επαναστάσεων» και της αποικιοκρατίας: Κοινές και χωριστές ιστορικές κληρονομιές, κοινά και συγκρουόμενα συμφέροντα, κοινή μοίρα
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:21 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Γαλλία: Μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 20 βόμβες σε πόλη-προπύργιο της ISIS
http://www.capital.gr/story/3080777/gallia-maxitika-aeroskafi-exapelusan-20-bombes-se-poli-propurgio-tis-isis
15 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:42 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Και ρωταω εγω τωρα,επρεπε να φανε τετοια τρομοκρατικη επιθεση οι Γαλλοι-και οι καθε λογης Γαλλοι- με 130 θυματα στη πρωτευουσα τους για να καταλαβουν τι εστι το τερας του ISIS που εξεθρεψαν Αμερικανοι,Σαουδαραβες,Τουρκοι και το ανεχονταν ολοι τους σιωπηλα αφου εκανε τη βρωμικη δουλεια τους στη Συρια μεχρι που θεριεψε περασε περυσι στο Ιρακ,τη Λιβυη και οπου αλλου ειναι και ακομα και τοτε καναν τη παπια και μολις προσφατα βγηκαν μπροστα οι Ρωσοι να τους αντιμετωπισουν για τους δικους τους βεβαια λογους,που ειναι πολυ πιο λογικοι απ’την παραλογη ενισχυση που εκανε ολος αυτος ο συφερτος στο στρατο τοσο φανατικων τυπων που ξεκλιρησαν χωρες ολοκληρες αλλα τοτε δεν τους ενοιζε.Οταν περιμενεις εναν τοσο επικινδυνο εχθρο να φτασει στο κατωφλι σου κατι εχεις κανει λαθος,πολυ λαθος..
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:13 πμ
Πάνος
Stathis Drivas
Mε αφορμή την δολοφονία 400 ανθρώπων μέσα σε μία εβδομάδα (ρώσσικη πτήση, Βηρυτός, Παρίσι), ενα σύντομο ιστορικό και μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις
09/2001: επίθεση στην Ν Υόρκη, εισβολή στο Αφγανιστάν
03/2003: εισβολή στο Iraq
2004: δημιουργία AQI (al-Qaeda in Iraq)
10/2005: Γαλλία, η εξέγερση των banlieu
2006: η AQI αυτονομείται και μετατρέπεται σε ISI, αποκήρυξη της απο Al Qaeda λόγω των ακραία βίαιων μεθόδων που χρησιμοποιεί
2010: ανάληψη αρχηγίας ISI απο Baghdadi
03/2011: αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Συρία, πρώτες ενοπλες συγκρούσεις
07/2011: εμπάρκο σε πωλήσεις οπλων και αγορά πετρελαίου απο ΕΕ
01/2012: ξεκινά ο Συριακός εμφύλιος
06/2012-αρχες 2013: εξοπλισμός αντιιπολίτευσης απο ΗΠΑ, Γαλλία, Σ. Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Τουρκία (a cataract of weaponry σύμφωνα με στέλεχος της CIA)
03/2013: συμμετοχή ISI στον Συριακό εμφύλιο, δημιουργία ISIS με την ενοποίηση των δυνάμεων που δρουν στις δύο χώρες
04/2013: αρση πετρελαϊκού εμπάρκο απο ΕΕ με (διακηρυγμένο) σκοπό την χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης
06/2014: κατάληψη μεγάλου μέρους της Α Συρίας και του ΒΔ Ιράκ απο ISIS, ανακήρυξη χαλιφάτου, μόνη ουσιαστική αντίδραση απο τους Κούρδους
09/2014: Κομπάνι, αεροπορικές επιθέσεις Δυτικών εναντίον ISIS
09/2015: ενοπλη εμπλοκή Ρωσσίας – Ιράν – Χεζμπολά στον Συριακό εμφύλιο
11/2015: συμμετοχή Γαλλίας σε αεροπορικές επιθέσεις
11/2015: τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ρώσσων (ανατίναξη επιβατικού αεροπλάνου, 228 νεκροί), Χεζμπολά (Βυρητός, 41 νεκροί), Γάλλων (Παρίσι, 129 νεκροί)
Πηγές
Ιστορικό του Συριακού εμφύλιου, BBC
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-26116868
Εμφάνιση & ιστορικό του ISIS, BBC
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29052144
Ο ρόλος των ΗΠΑ (Guardian)
http://www.theguardian.com/commentisfr…/…/us-isis-syria-iraq
Για τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης απο Σ. Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Γαλλία
Islamic State: Where does jihadist group get its support? (ΒBC)
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29004253
Arms Airlift to Syria Rebels Expands, With Aid From C.I.A. (NYT)
http://www.nytimes.com/…/arms-airlift-to-syrian-rebels-expa…
Logistics 101: Where Does ISIS Get Its Guns? (Global research)
http://www.globalresearch.ca/logistics-101-where-do…/5454726
Αρση εμπάργκο πετρελαίου
EU lifts Syria oil embargo to bolster rebels
http://news.yahoo.com/eu-lifts-syria-oil-embargo-bolster-re…
Για το Ισλάμ, την πολιτική της Δύσης, την ριζοσπαστικοποίηση των νέων Αράβων (ειδικά της Γαλλίας) και την τρομοκρατία
Olivier Roy, διευθυντής ερευνών στον Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πρίνστον
Το παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ, Scripta 2006
Οι αυταπάτες της 11ης Σεπτεμβρίου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2003
Παρίσι 2005, ντοκιμαντέρ του Εξάντα (Γιώργος Αυγερόπουλος)
http://www.exandasdocumentaries.com/…/2005-2…/151-paris-2005
Κώστας Νασίκας, παιδοψυχίατρος & ψυχαναλυτής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λυών, ιατρικός υπεύθυνος του Οίκου Εφήβων της Λυών
Συνέντευξη μετα τις επιθέσεις
«…βρίσκουν νόημα στη ζωή τους μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία, στο να πολεμήσουνε τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, μέσα από το φανατικό Ισλάμ»
http://tvxs.gr/…/kostas-nasikas-ekdikoyntai-tis-dytikes-aks…
Μαρία Λούκα (περιοδικό Εψιλον της «Ε»)
Γαλλικά προάστια: το απαρτχάιντ της Republique
http://www.aformi.gr/…/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B…/
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 10:55 πμ
Mitsos
Were the Paris Attacks Predicted on the January Cover of The Economist?
The Economist released in January a cryptic cover entitled “The World in 2015” which featured several enigmatic images. Did it predict both terrorist attacks in Paris in 2015?
In the wake of the horrifying Paris attacks which cost the lives of (at least) 120 innocent people, a specific cover of The Economist immediately came to mind.
http://vigilantcitizen.com/latestnews/were-the-paris-attacks-predicted-on-the-january-cover-of-the-economist/
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:17 πμ
Mitsos
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 11:19 πμ
Mitsos
http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/economist-2015-cover-filled-cryptic-symbols-dire-predictions/
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:12 μμ
papoylis
Εδώ Μήτσο μ τα έχει προβλέψει ο Πάτερ Παϊ(δι)σιος πριν από 2 δεκαετίες και μιλάμε τώρα για το Εκόνομιστ 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:19 μμ
papoylis
Πάνο
στο χρονολόγιο του Στάθη Δρίβα υπάρχει μια σημαντική κατά τη γνώμη μου παράλειψη . Μια παράλειψη που έχει άμεση σχέση με τη προσπάθεια υπονόμευσης του συριακού κράτους και του άξονα Συρίας Ιράν :
Είναι η επιχείρηση του Ισραήλ στο Ν. Λίβανο το 2006 που κατέληξε στη πρώτη επί της ουσίας ήττα της IDF επί του πεδίου .
ΥΓ : για τα τεκταινόμενα και τις εν συνεχεία εξελίξεις παραμένω επιφυλακτικός . Παρατηρώ μόνο ύφεση στις φρέσκες ειδήσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις στο έδαφος και πολύ κλάμα από τα τρόλλια του Ερντογάν.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:33 μμ
Πάνος
Δυστυχώς ο Στάθης έχει αποχωρήσει από τα σχόλια της καλύβας, μιλάμε όμως στο φ/μπ. Αλλά, ποια λίστα είναι πλήρης; 😉
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:39 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
2013 απ’τα δεξια ειναι ο Μακεην,απ’τα αριστερα ποιος ειναι;΄
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 1:54 μμ
bas
«Κάποια παιδιά έριξαν κροτίδες και ακολούθησε πανικός»
Με την τρομάρα που έχουν πάρει οι Παριζιάνοι και κάποιος να βήξει δυνατά σε δημόσιο χώρο θα ακολουθήσει πανικός. Λογικό.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:34 μμ
Mitsos
Εδώ Μήτσο μ τα έχει προβλέψει ο Πάτερ Παϊ(δι)σιος πριν από 2 δεκαετίες και μιλάμε τώρα για το Εκόνομιστ
Ναι υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά μεταξύ economist και Παίσιου. Ο economist είναι ιδιοκτησία του Ρότσιλντ. Αυτή τη λεπτή διαφορά μάλλον δεν γνωρίζεις. Θυμάσαι επίσης τη Λαγκάρντ στην ομιλία της στο ΔΝΤ να λέει για τον αριθμό 7 και τα πολλαπλάσιά του?
Την είχα βάλει στην καλύβα, πρέπει ακόμα να υπάρχει στο youtube αν δεν την έχουν κατεβάσει τα καλά παιδιά της CIA. Αν δεις το άθροισμα των ημερομηνιών θα δείς ότι κάνει 14 και έχουν περάσει 14 χρόνια από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους.
11 Σεπτεμβρίου 2001 14 χρόνια μετά …13 Νοέμβριου 2015 ….
Ακόμα και οι ημερομηνίες κάνουν 14
9-11-2001=14 13-11-2015=14
Δεν ξέρω τι σημαίνουν αυτά αλλά ίσως κάτι να σημαίνουν σε κανένα αξιωματικό της αστυνομίας που την ψάχνει τη δουλειά. Αν μπορεί να αξιοποιήσει κάτι ας το κοιτάξει λίγο καλύτερα το ζήτημα. Εγώ μέχρι εκεί φτάνω με το ολίγο μυαλό που έχω.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:34 μμ
papoylis
Project
o Al Bagdadi ποιός άλλος …! 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 2:39 μμ
papoylis
Μήτσο
Μην ανησυχείς … πρόκειται για το τέρας του Weierstrass 🙂
ΥΓ : κοίτα να μάθουν τα παιδιά σου μαθηματικά και όχι αριθμολογία : θέλεις να κάτσω να υπολογίσω ( γιατί μπορώ ) τη πιθανότητα πόσες διαφορετικές ημερομηνίες μέσα σε μια δεκαετία αποτελούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλαπλάσια του 7 ;; 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:00 μμ
Fil
Η Ευρώπη δεν θα χάσει την ψυχή της
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=43862
Δεν υπήρξε ποτέ μετά τον Πόλεμο φοβερότερη πρόκληση για τη Δύση από την απειλή (κι από χθες επίθεση) της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.
Δεν είναι μόνο ότι πολεμούν τις αξίες μας: την ελευθερία, την ανεκτικότητα, τα δικαιώματα και την ισότητα, τον ορθό λόγο, το δικαίωμα να διαφέρουμε, να ερωτευόμαστε, να βλασφημούμε και να αμφισβητούμε.
Δεν είναι μόνο ότι ο αντίπαλος είναι αόρατος, είναι παντού και πουθενά, ζει ανάμεσά μας.
Δεν είναι ότι κι η τελειότερη αμυντική τεχνολογία είναι άχρηστη απέναντι σε έναν φανατικό αποφασισμένο να γίνει ανθρώπινη βόμβα.
Είναι κυρίως ότι ο πόλεμός τους στοχεύει στην Αχίλλειο πτέρνα της δυτικής δημοκρατίας –την ανεκτικότητα, την πολυφυλετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα.
Εκατομμύρια μουσουλμάνοι και άνθρωποι αραβικής και αφρικανικής καταγωγής ζουν στην Ευρώπη, ειρηνικά, σεβόμενοι το κράτος δικαίου. Χωρίς μεγαλύτερη τάση να επιβάλουν στους άλλους τη θρησκεία και τις αντιλήψεις τους από ό,τι οποιοσδήποτε θρησκευόμενος χριστιανός.
Οι ισλαμοφασίστες επιδιώκουν να πυροδοτήσουν τις διακρίσεις, το racial profiling, την ξενοφοβία, τα προληπτικά αστυνομικά μέτρα εις βάρος των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη, για να προκαλέσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τελικά στράτευσή τους στις τάξεις της τρομοκρατίας. Φαντασιώνονται τζιχάντ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το κόστος αυτού του πολέμου θα το υποστούν κυρίως οι αδύναμοι, κι εκείνοι στους οποίους δοκιμάζονται τα όρια της ανοιχτής Ευρώπης: οι μουσουλμάνοι πολίτες και μετανάστες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες που καταφτάνουν στις ακτές μας για να γλυτώσουν τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών στις χώρες προέλευσής τους.
Οι αξίες και ο τρόπος ζωής μας θα δοκιμαστεί. Οι δημοκρατίες μας θα πρέπει να χαράξουν μια νέα αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια, που θα έχει κόστος για τις ελευθερίες.
Όμως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει στρατοπεδική κοινωνία και αστυνομικό κράτος, γιατί τότε θα έχει χάσει την ψυχή της. Δεν πρέπει να παραδοθεί στους ξενόφοβους και ακροδεξιούς που ονειρεύονται ομοιογενείς κοινωνίες. Αυτό θα ήταν ο θρίαμβος των φασιστών της τζιχάντ.
Η Ευρώπη δεν είναι πια ίδια μετά την 13η Νοεμβρίου, αλλά οι αξίες της θα νικήσουν. Το Παρίσι θα παραμείνει η πόλη του φωτός.
*Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 3:47 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
papoylis
Α μαλιστα…Και μετα απορουν καποιοι πως εγινε τοσο δυνατο το Τερας…
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:03 μμ
2π
παρασκευη βραδυ περασε ο γιος μου με τη κοπελια του να πουν ενα γεια,
τους προτεινα να κατσουν να φανε, αρνηθηκαν, εφυγαν
με το που ανακοινωσαν την επιθεση, αρχισα να τους ψαχνω
μενουν στο 11ο διαμερισμα που εγιναν οι επιθεσεις και επισης τα στεκια τουσ ειναι εκει γυρω
τελικα ηταν μεσα σε σινεμα
πηρα τουσ δρομους μεχρι να μου τηλεφωνησουν οτι εφτασαν σπιτι τους
εδω και 20 χρονια γινονται κατα καιρους πολυνεκρες επιθεσεις μεσα σε μετρο, βομβες σκανε στο δρομο κλπ
εμεις που ζουμε και εργαζομαστε στο παρισι, ζουμε με τη πιθανοτητα να μαστε εμεις τα θυματα μια μερα
καθε φορα που ακουω να περναει κονβοη απο δυο τρια πυροσβεστικα συν ασθενοφορα και περιπολικα, η πρωτη μου κινηση ειναι να τηλεφωνησω στο γιο μου
διπλα μου ειναι η πυροσβεστικη, παρακατω το νοσοκομειο και πιο πανω το αστυνομικο τμημα του 14ου, οποτε…
ομως
ποτε μα ποτε στις συζητησεις μας δεν αποδιδουμε ευθυνες μονο και μονο στους τρομοκρατες
με οσουσ γαλλους συζηταμε εδω και 3 ημερες ολοι συμφωνουμε οτι
δεν μπορει η κυβερνηση να βομβαρδιζει το μαλι τη λιβυη τη συρια με δεκαδες χιλιαδες θυματα αμαχου πληθυσμου,
να μην τολμαει να βομβαρδισει το ισραηλ το καταρ και τη σαουδικη αραβια, η οποια δεν διαφερει απο το ισλαμικο κρατος, στο ονομα των αξιων του διαφωτισμου και των ανθρωπινων δικαιωματων που φερνει ως προσχημα για τουσ υπολοιπους βομβαρδισμουσ ,
να τις εξοπλιζει κιολας και να απαγορευει καθε διαδηλωση συμπαραστασης στα θυματα του ναζισιωνιστικου κρατους,
και οι ισλαμιστες να μην χρησιμοποιουν ολα τα πιο πανω ως προσχηματα
ακομα και ο γειτονας μου που κρεμασε τη γαλλικη σημαια στο παραθυρο του αμεσως μετα την επιθεση, συμφωνει
καποιος σε μια συζητηση αναρωτηθηκε γιατι να μην υπαρχει τετοια συμπονια για τα θυματα του ρωσικου αεροπλανου και της βυρητου, και για τα θυματα της παλαιστινης να απαγορευεται ακομα και η αναφορα
και καποιος αλλος απαντησε οτι παγκοσμιως μπορει ο καθενας να ταυτιστει με παριζιανο αλλα οχι με ρωσο η αραβα
“οι πολεμοι σας οι νεκροι μας”
ειναι το μηνυμα που κυκλοφορει εδω και το οποιο αποσιωπουν τα περισσοτερα μμε
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:23 μμ
PROJECT ANTISYSTEM
Οι ύποπτες business των τζιχαντιστών http://www.capital.gr/forum/thread/5397754?messageId=5397754
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 4:56 μμ
σχολιαστης
«για τα θυματα της παλαιστινης να απαγορευεται ακομα και η αναφορα»
Στη Γαλλία; Στην Ελλάδα κατά καιρούς η δημοσιότητα για αυτά που γίνονται στα κατεχόμενα παίρνει μεγάλες διαστάσεις;
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:19 μμ
Mitsos
ΥΓ : κοίτα να μάθουν τα παιδιά σου μαθηματικά και όχι αριθμολογία : θέλεις να κάτσω να υπολογίσω ( γιατί μπορώ ) τη πιθανότητα πόσες διαφορετικές ημερομηνίες μέσα σε μια δεκαετία αποτελούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλαπλάσια του 7 ;; 🙂
Οχι σε μια δεκαετία σε 14 χρόνια.. Η μια έγινε το 2001 και η άλλη το 2015. Είναι πολύ πιθανόν ο επόμενος στόχος να γίνει ημερομηνία μέσα στο 15 που το άθροισμα να κάνει πάλι 14. Τεσπα Παπούλη ασε το δικό σου με την Τασία και τις ΜΚΟ να συνεχίσει το ίδιο βιολί και θα σου υπολογίσω εγώ τι πιθανότητα έχει να είναι σε 18 μήνες πρωθυπουργός.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:26 μμ
Mitsos
Αν η Γαλλία 2π επιχειρήσει να βομβαρδίσει τη Σ. Αραβία ή το Ισραήλ τότε είναι που θα κινδυνεύεις και εσύ και όλοι μας ακόμα περισσότερο. Οι βόμβες τελικά δεν είναι λύση. Αν αφήνανε τον Ασσαντ, τον Γιανούκοβιτς, τον Σαντάμ και τον Καντάφι ήσυχους χωρίς πορτοκαλί επαναστάσεις όλοι οι δυτικοί μια χαρά θα ήμασταν όλοι μας και εμείς και αυτοί. Το πρόβλημα δεν είναι ο Ασσαντ ούτε ο Σαντάμ. Το πρόβλημα είναι ότι θένε αυτά τα κράτη να τα κόψουνε κομμάτια και να τα μοιράσουνε στους Τούρκους και στους Εβραίους. Αυτό είναι το σχέδιο. Ο Ασαντ απλώς τόλμησε να πει όχι και να το εννοεί για αυτό είναι ηγέτης εν αντιθέσει με τους δικούς μας εδώ που ο κόσμος είπε οχι και το κάνανε σε 12 ώρες μέσα πανηγυρικό ναι και προσπαθούνε να μας πείσουνε ότι ο γαιδαρος πετάει.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:35 μμ
papoylis
Μήτσε
Θα την υπολογίσω και τα λέμε πάλι.
Εσύ να καθήσεις να βρεις τη πιθανότητα το τσιπρόπουλο να μην είναι στην κυβέρνηση σε 18 μήνες αλλά να μου γράψεις και τον αλγόριθμο 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:46 μμ
papoylis
Υπάρχουν σχεδόν 714.286 περιπτώσεις καθαρά σε αριθμολογικούς όρους για οκταψήφιους σριθμούς ενώ σε όρους ημερομηνιών είναι τουλάχιστον 260.714 περιπτώσεις κατ έτος . Αν δεν μας ενδιαφέρει η σειρά ανά ζεύγος διαίρεσε με το 2 και παίρνεις 130.357 . Αυτό μετακύλησε το για τη 14ετία και πάρε νάχεις σύντεκνε ..
Μου χρωστάς μια χοχλιούς με το χόνδρο και εγώ αναλαμβάνω τα παιδιά στα μαθηματικά 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:47 μμ
papoylis
και ανεβαίνει τώρα και ο ρημάδης ο πυρετός 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:49 μμ
δεξιος
Μήτσο το νόημα της ημερομηνίας είναι άλλο.
http://terrortrendsbulletin.com/2015/11/13/the-historical-significance-of-november-13th-in-islam/
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 5:52 μμ
2π
στη γαλλια οποιος δημοσιογραφος η πολιτικος εκφρασει συμπαρασταση στα θυματα της παλαιστινης, τελειωσε και η καρριερα του
μετριουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου οι ελευθερες φωνες στη γαλλια
οι πρωτες φωτο που κυκλοφορησαν του τσιπρα εδω ηταν απο μια διαδηλωση υπερ της παλαιστινης που φορουσε κεφιε
και ο λογος ειναι διοτι
συμπαρασταση στα θυματα=αντισιωνισμος=αντιεβραισμος=πετεν=ναζι=
χιτλερ= ολοκαυτωμα=6000000 εβραιοι
οι υπολοιποι δεν αναφερονται και τεινουν να ξεχαστουν
το πιο πανω δεν ειναι καρικατουρα
ειναι η πραγματικη καμπαλ που αρχιζει εναντια οποιας ελευθερης φωνης
και οπως ειπε και ο μισελ ονφρε, μια απο τις ελευθερες φωνες, οταν καποιος ειναι 30 χρονων τον αποσταθεροποιει να τον εξισωνουν με το χιτλερ τωρα που εφτασε τα 55 του, μπαινακης βγαινακης
απο μονος του ο φιλοσιωνισμος και φιλοεβραισμος ειναι πιστοποιητικο ηθικων αρχων
μεχρι και ο μισελ ονφρε εχει δηλωσει σιωνιστης
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:00 μμ
Mitsos
Αυτό που υπολόγισες δεν λέει τίποτα. Από τις 13/11/2015 μέχρι τις 31/12/2015 πόσες ημερομηνίες έχουν άθροισμα 14? Αυτό είναι το ερώτημα.
Ας πούμε η 30/12/2015 έχει άθροισμα 14. Η 03/12/2015 έχει άθροισμα 14. Η 12/12/2015, 21/12/2015
Η 4/11/2015, 13/11/2015, 22/11/2015 Μπορεί να έχω ξεχάσει και καμία. Αυτές είναι μέχρι το τέλος του 15. Ας τις κρατήσουμε λοιπόν και θα δούμε τι θα γίνει μέσα στο 2015. Οι ημερομηνίες με βάσει τον τρόπο που θέτω εγώ το ζήτημα δεν είναι χιλιάδες. Είναι πολύ συγκεκριμένες και ομιλούμε μέσα στο 2015 ώστε να απέχουν 14 χρόνια από το 2001 που έγινε το χτύπημα στους πύργους της Ν. Υόρκης.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:07 μμ
Mitsos
Ας ακούσουμε τώρα Παπούλη μια και οι δυο είμαστε με πυρετό και κρυολογημένοι τον φίλο μου τον Μενέλαο στο Vmedia. (Εγώ μαλλον πρέπει να πάρω και καμιά αντιβίωση πράγμα που δεν συνηθίζω.) Πιθανόν ο Μενέλαος να έχει υπολογίσει την πιθανότητα να παραμείνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός για πάνω από 450 μέρες που άντεξε ο Νταλέμα στην Ιταλία με τις μαλακίες που έκανε.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:08 μμ
papoylis
και για τους χοχλιούς τίποτα ;; 🙂
ΥΓ : μη ξεχνάς επίσης ότι οι τζιχάντηδες δεν χρησιμοποιούν τη δική μας ημερολογιακή λογική. Αν δε κάνω λάθος είμαστε τώρα στο έτος 1437 από την Ετζίρα ( για να πούμε και κάτι σοβαρό )
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:12 μμ
papoylis
1393 αν βγάλεις και το πυρετό μου που μου τον ανέβασες στο 44 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:12 μμ
2π
το προηγουμενο σχολιο μου ειναι απαντηση στον σχολιαστη
δεξιε για την ημερομηνια που λες και για σχολιο σου στο παρελθον για την ιδρυση ισλαμικης αυτοκρατοριας εχει αναφερθει και ο μισελ ονφρε
λεει οτι κανεις ευρωπαιος δεν προσφερεται να πεθανει για τις αξιες της δυσης οπως οι μουσουλμανοι για την πιστη τουσ
αξιοι πολεμιστες, νεοι, θυμιζουν τους πρωτουσ χριστιανους οσιομαρτυρες που θυσιαζονταν με χαρα για την εξαπλωση του χριστιανισμου που πανω του που χτιστικε ο δυτικος πολιτισμος
εαν βρουν τον μεγα κωσταντινο τουσ τη βαψαμε και στο μελλον λεει οπως επισκεπτομαστε τις πυραμιδες και τον παρθενωνα θα κανουμε τουρισμο στα συντριμια των καθιεδρικων
δεν εχω χρονο τωρα για περισσοτερα
θα επανελθω ομως
συνδεσμουσ για τουσ γαλλομαθεις να ξεχασει και τον πυρετο του ο παπς
περαστικα σας (μητσο παπς)
http://
mo.michelonfray.fr/chroniques/la-chronique-mensuelle-de-michel-onfray-mars-2015-n-118/
https://www.
les-crises.fr/michel-onfray-loccident-attaque-pretendument-pour-se-proteger-mais-il-cree-le-terrorisme/
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:13 μμ
papoylis
Μήτσο ευχαριστώ δεν θα πάρω Μενέλαγο , ήδη παίρνω αντιβίωση 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:15 μμ
papoylis
Merci pour votre interet ma chere mais ca ira… 🙂
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 6:20 μμ
Mitsos
2π Βασανισμένος λαος είναι και οι Εβραίοι και μάλιστα πάρα πολύ από τους ίδιους τους λεγόμενους προστάτες τους Ρότσιλντ κλπ κλπ.. Και πολύ φοβάμαι ότι έχουνε καταλάβει οι Εβραίοι του Ισραήλ ότι θα τους πουλήσουνε οι κύριοι αυτοί πολύ φθηνά την ώρα που τα συμφέροντά τους δεν θα χρειάζονται πλέον την ύπαρξη του Ισραήλ. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά πολλοί σκεπτόμενοι άνθρωποι περί γεωστρατηγικής, γεωοικονομίας θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει Ισραήλ σε 30 χρόνια διότι δεν θα είναι πλέον χρήσιμο σε κανένα. Μαλιστα ένας έχει προβλέψει ότι ο τρίτος παγκόσμιος θα γίνει και ένας από τους βασικούς λόγους θα είναι να μπορέσουνε οι γνωστές οικογένειες παγκόσμιων τοκογλύφων-νταβατζήδων να ξεφορτωθούνε το Ισραήλ για να μην το ταίζουν. Δεν τους χρειάζεται πλέον Ισραήλ όσο η τεχνολογία των Αμερικάνων προχωρά. Το μόνο Ισραήλ θα βρίσκεται στο Μανχάταν και στη Wall St στη Νέα Υόρκη, εκεί που είναι και σήμερα δηλαδή.
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:19 μμ
Mitsos
Aυτό είναι από τα πολύ ωραία..
A Texas plumber whose truck was photographed serving as a jihadist anti-aircraft gun platform in Syria says he has no idea how it ended up thousands of kilometers away in the war-torn country, according to a report by CBS News.
A photo posted to Twitter last week by Ansar al-Din Front, an Islamic extremist brigade, clearly shows the Ford truck with a «Mark-1 Plumbing» decal on the door and a militant standing in the bed firing the anti-aircraft gun.
Mark Oberholtzer, who has owned and operated Mark-1 Plumbing in Texas City for the past 32 years, confirmed it was his truck in the picture. He said he no longer owned the vehicle and had no idea how it ended up in Syria.
read more: http://www.haaretz.com/world-news/1.632828
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 7:34 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Ενσταση επι του τιτλου «Πως θα νικηθεί η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους»
Η τρομοκρατια του ISIS, μπορει να νικηθει προσωρινα, μια ή περισσοτερες ιφορες, αλλα εφ’ οσον εχει παρει τετοια εκταση και τετοια μορφη, φαινεται σχεδον αδυνατον να εξαλειφθει. Θα αποτελει με τον ενα ή αλλο μανδυα, δομη, ονομα,…. το καταφυγιο κυριως των φτωχων και αποκληρων νεων μωαμεθανων της Ασιας, της Μ. Ανατολης, της Β. Αφρικης και της Ευρωπης.
ΥΓ «[…] Δεν στρέφονται ενάντια προς τον χριστιανισμό μόνο. Αυτή τη φορά νομίζω στρέφονται στη Γαλλία, η οποία βομβαρδίζει το ισλαμικό κράτος στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο […] Εκδικούνται τις δυτικές αξίες. Είναι απέναντι, είναι σαν να κάνουν πόλεμο στις δυτικές αξίες […] Είναι παιδιά περιθωριοποιημένα και βρίσκουν νόημα στη ζωή τους μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία, στο να πολεμήσουνε τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, μέσα από το φανατικό Ισλάμ […] Είναι πεπεισμένοι ότι τους αγαπάει ο αρχηγός τους γιατί τον υπακούουν απόλυτα. Μέχρι να θυσιάσουν και τη ζωή τους. Η ζωή τους, είναι λεπτομέρεια. Προτεραιότητα είναι το να τους αγαπάει κάποιος […] Ο ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λυών και είναι ιατρικός υπεύθυνος του Οίκου Εφήβων της Λυών, μιλά με την σύμβουλο ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη, με αφορμή την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
[…]
»…Έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, να τους αγαπάει κάποιος, να υπακούουν σε κάποιον για να τους αγαπάει,…»
https://panosz.wordpress.com/2015/11/14/ellis/#comment-296161
ΥΓ2″[…]
Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως το πλαστό συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο στάδιο και ανήκε σε έναν από τους δράστες είχε ακόμη μία χρησιμότητα στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του σχεδίου τους.
Να ξεκινήσουν αφενός οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με τη χώρα εισόδου -στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα-, να γίνεται δακτυλοδεικτούμενη από τις υπόλοιπες, και αφετέρου να ενισχυθούν οι φωνές που κατηγορούν τους πρόσφυγες ως εν δυνάμει τρομοκράτες.
Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή. Οσο περιθωριοποιούνται οι πρόσφυγες, όσο στοχοποιούνται και αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τόσο πιο ευήκοον ους θα τείνουν στα κηρύγματα του Ισλαμικού Κράτους.
Ταυτόχρονα το χαλιφάτο από την πρώτη στιγμή προσπαθούσε να εμφανιστεί ως κρατική οντότητα που προσπαθούσε να εδραιωθεί στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και στη Λιβύη.
Σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχει λάβει πλέον τη μορφή ενός «κράτους» που ναι μεν δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος του κόσμου, αλλά δεν παύει να έχει δομή, γραφειοκρατία και πρωτεύουσα. Δεν είναι μια οργάνωση που δρα εντός άλλων πολιτικών δομών.
[…]
https://panosz.wordpress.com/2015/11/14/ellis/#comment-296149
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 8:38 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Κολομβία: Αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών και πρώην αντάρτισσα σε αισθησιακή γυμνή φωτογράφιση με την αστυνομικό που την κυνηγούσε
HuffPost Greece | Newsroom
Δημοσιεύθηκε: 13/11/2015 7:41 μμ Ενημερώθηκε: 13/11/2015 7:41 μμ
Η ζωή είναι παράξενη. Η πρώην αστυνομικός Isabel Londono, η οποία κυνηγούσε επί χρόνια την Ana Pacheco, μέλος επί πολλά έτη στο κίνημα FARC και αρχηγός ενός εκ των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, τελικά κατέληξε να φωτογραφίζεται γυμνή μαζί της για το περιοδικό «Soho».
Οι δύο λατίνες καλλονές, από πρώην εχθροί αγκαλιάστηκαν σε διάφορες πόζες που σκανδαλίζουν στο όνομα της συμφιλίωσης και της ειρήνης προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στη χώρα που μαστίζεται από συγκρούσεις.
Και οι δύο τους δήλωσαν ότι στην αρχή δίστασαν με την πρόταση του περιοδικού, όμως στο τέλος δέχθηκαν να κάνουν τη φωτογράφιση και σχολιάζοντας πως το έκαναν με την καρδιά τους δηλώντας μάλιστα περήφανες γι’αυτό.
Το αποτέλεσμα φαίνεται από τις τρυφερές αγκαλιές με τα βρεγμένα διάφανα μπλουζάκια, τα φιλιά στο μάγουλο.
«Με αυτόν τον τρόπο θέλω να ζητήσω συγνώμη για όσα έκανα ως μέλος των ανταρτών» δήλωσε η Ana Pacheco.
«Αυτού του είδους την ειρήνη θέλουμε για την Κολομβία» έγραψαν αρκετοί σε μηνύματά τους στο twitter.
Ίσως το μήνυμα «κάντε έρωτα όχι πόλεμο» να αναβιώσει σε αυτή την πολύπαθη χώρα.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/13/——-_n_8556278.html
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:14 μμ
M
—
Αφώτιστε, ποιά ήτανε τελικά αποπάνω;
Η αστυνόμισσα ή η.. άλλη;
16 Νοεμβρίου, 2015 στις 9:27 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
M
Τυφλωθηκες απο την τρομοκρατικη επιθεση εις Παρισιους 🙂 ; ή την πρωην τροκραττισα Ana Pacheco που ειναι κατα 3/4 αποπάνω, αυτη με το ταττοο tattoo στο αριστερο μπρατσο (οπως γραφει το δεξι βελακι της παγωμενης εικονας του βιδεο.
Βλεπε και ιστορια με φωτογραφιες στο
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3317089/Former-Colombian-drug-cartel-leader-police-woman-investigated-pose-naked-promote-peace.html